Risken för botulism lär inte öka, eftersom såväl bakterietillväxt som toxinbildning sker i strikt anaerob miljö.
Däremot är det alldeles riktigt att hösilaget ska kasseras eftersom tillväxten av både det ena och det andra ökar explosionsartat i närvaro av syre. Man ska också ha i åtanke att hösilage med så pass hög ts-halt inte är ensilerat utan mer förvarat som en konserv, i en miljö utan syretillgång. Detta ökar känsligheten för luft ytterligare, eftersom det skydd mjölksyrabakterierna bjuder i en ensilerad gröda inte finns tillhands.
Jäst tillväxer snabbt när hösilaget kommer i kontakt med luft. Även om jästen i sig ofta anses ofarlig för hästar vet man ännu inte om stora intag kan leda till problem, t ex störningar i tarmfloran. Jästen kan också bana väg för oönskad bakterietillväxt, t ex Bacillus.
Andra bakterier, som t ex Listeria, kan också utnyttja syretillförseln och växa till. Listerios är iof ovanligt på häst, men de fall som finns beskrivna inkluderar bla aborter och hjärninflammationer.
Risken för mögel ökar också i och med en aerob förskämning. Med detta naturligtvis även risken för mykotoxiner.
Att ge ett skämt ensilage till kor är förresten under all kritik. Kor drabbas liksom hästar av botulism, de kan få Listerios (som dessutom är en zoonos), försämrad juverhälsa mm mm!