Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Om en häst är halt kan det övergå i fång?
"Risig i kroppen"?Ingen häst får alltså fång på båda framhovarna pga att den annars är lite risig i kroppen/har dåliga ben?
Risigheten beror säkerligen pga av fången från början. Fång kan vara väldigt lurigt.Ingen häst får alltså fång på båda framhovarna pga att den annars är lite risig i kroppen/har dåliga ben?
Risig i kroppen, hästar kan ju ha skador i benen artros t.ex"Risig i kroppen"?
Vad menar du med det?
Det finns många tecken på låggradig/begynnande fång som folk kan missa första gången de är med om det. Det kan ha pågått i åratal innan poletten trillar ner.
Risig i kroppen, hästar kan ju ha skador i benen artros t.ex
Min känsla är att ju mer kunskap veterinärerna har gör att de letar efter en bakomliggande sjukdom, och att det ganska ofta hittar nyckeln där. Eller så har vi ovanligt kompetenta veterinärer i vårt närområde, och det ser annorlunda ut på andra håll.Den allra vanligaste orsaken till fång är dock övervikt + olämplig diet.
Skulle ju mycket väl kunnat vara belastningsfång också?Min häst fick skada efter skada på höger fram och blev vilande i flera månader och i samband med det blev hon fet (ja jag skäms över det men det går inte att svälta henne heller) sen fick hon fång i februari det året som visade sig som hälta på vänster fram.
Varför hon fick fång exakt är väl svårt att sätta fingret på men en kombination av långvarig hälta/ vila och fetma och bakomliggande faktorer som ir och pssm.
Hon är väl en sån häst som du kanske tänker på?
Skulle det kunna varit.Skulle ju mycket väl kunnat vara belastningsfång också?
Skulle det kunna varit.
Och klinkhovslagaren var övertygad om att det berodde på att jag fodrat med hösilage och inte torrhö. Jag vet inte det jag men det är inte enkelt med fång.
Nu är det några år sedan så jag vet inte hur kunskaperna om fång är i dagsläget eller ens vem som är klinkhovslagare nu. Men det var vad hen sa då, väldigt bestämt.Kul att klinikhovisen i länet därmed alltså ligger typ två decennier back i sin kunskap om fång -_- ...
Så det där med att varje ny hösilagebal innebär ett grovfoderbyte stämmer alltså inte längre? Jag är medveten om att hösilage - jämfört med torrhö - ofta ligger lägre i socker. Men min magkänsla envisas med att tycka att torrhö är säkrast för fångbenägna hästar.Kul att klinikhovisen i länet därmed alltså ligger typ två decennier back i sin kunskap om fång -_- ...
Så det där med att varje ny hösilagebal innebär ett grovfoderbyte stämmer alltså inte längre? Jag är medveten om att hösilage - jämfört med torrhö - ofta ligger lägre i socker. Men min magkänsla envisas med att tycka att torrhö är säkrast för fångbenägna hästar.
Jag har köpt fint analyserat småbalshö från samma bonde i 14 år och skulle bara överväga att byta till hösilage pga katastrofal foderbrist.Beror ju på vad din höbonde skördade för sorts vall och hur blött/ensilerat det är. Är det plockepinn från massa småsnuttar och ojämn fukthalt så blir det ju som ett foderbyte, vilket kan vara knepigt för hästar med känslig mage.
Det är många seriösa bönder som får fram väldigt homogena och fina rundbalar nuförtiden, och sockret är en värre bov. Jag tycker inte man ska vara rädd för att köpa hösilage från ett bra parti med låg sockerhalt på analysen.
Har man fånghäst tycker jag att det viktigaste är att se till att köpa analyserat, så du vet vad du fodrar.