Sv: Giftiga växter som hästen äter
Tyvärr har nog växelbete med kor inte någon direkt effekt på växterna (även om det som tidigare sagts har andra positiva sidor). Detta för att många av växterna är riktiga experter på att sprida sig, flera förökar sig med frön och/eller rotutlöpare. Sedan är många giftiga växter perenna och klarar av våra stränga vintrar (de dör ovan jord, men roten vilar sig bara - enkelt uttryckt:smirk: ) Vill man få bort växter för alltid så gäller det att få dem att inte trivas, genom att t.ex. ändra ph-värde eller sammansättning på jorden (vissa tycker om mycket kväve, andra behöver ett speciellt mineral etc.), ett sätt att göra detta är t.ex. att plöja upp hagen och odla vall ett år (detta dock kanske främst är aktuellt om det rör sig om fler än några exemplar).
En sak jag läst någon annanstans men som jag ändå tycker passar in lite i denna tråd är att flera talar om att de måste utrota än det ena än det andra (detta är ej riktat mot någon speciell person). Det tycker jag är fel! För börjar man tala utrotning handlar det alltsom oftast om gift. Och gifter kan likväl som giftiga växter vålla bekymmer. Dock är det ju så att gifterna riskerar att ställa till med problem på annat håll, även om de ger önskat resultat i hagen, på så sätt att de sprids med grundvattnet ut i vattendrag eller påverkar andra djur som t.ex. insikter.
En annan sak som kanske kan vara värt att tänka på är att bönderna framställer sina kor som landskapsvårdare och att de bidrar till den biologiska mångfalden genom att hålla landskapet öppet. Och varför skulle hästen inte kunna passa in i dena bild?!?! Kanske skulle hästnäringen då få lite mer gehör hos politiker och dylikt? kossornas betande har gjort att flera arter som nästan försvunnit nu är på väg tillbaka. Vad jag vill säga med detta är att betande hästar kan leda till en ökad variation i floran (förhoppningsvis till glädje även för hästägaren). Med andra ord så tycker jag inte att man ska vara rädd för att det växer annat än bara gräs i hagarna! Därmed inte sagt att man ska äventyra hästarnas hälsa och och bjuda in massa giftiga arter. (En avvikelse från tråden, jag vet
. Men jag tyckte att det passade in lite grann i sammanhanget)
Som tidigare sagts så tror jag risken för att hästen stoppar i sig giftiga växter minskar om det finns bra tillgång till "riktigt foder".
Slutligen kan jag rekomendera några böcker för den som vill kika närmare på vad som kan vara giftigt:
- Tidens stora bok om läkeväxter av Bertil Wahlin
- Hästägarens örtabok av Hilary Page Self
- Nordisk flora (finns på bokrean!)