Sv: frågor om att göra om skog till bete, kostnad
Jag har gjort det du frågar om. Dessutom på två gårdar.
Om vi börjar med om du får ta bort skog för att göra bete, så är svaret ja.
Det finns inga krav på att man måste ha skog där det varit skog. När man avverkar, så gör man en avverkningsanmälan (till skogsstyrelsen) på vilken man man skriver att man avser att omvandla marken till betesmark.
Det kan finnas stöd (bidrag) att få från Skogsstyrelsen för att restaurera skogsbete. Läs på Skogsstyrelsens hemsida.
Nu kommer det visserligen ny regler runt jordbrukstöden snart, så det jag skriver kanske inte kommer att fungera exakt likadant när de nya reglerna kommer, men eftersom vi förlorar betesmark hela tiden, så gissar jag att det kommer att finnas stöd för restaurering av betesmark även i framtiden.
Väldigt mycket av marken i närområdet kring en gård, som inte varit åker, har betats tidigare. Med lite träning så går det att se spår efter detta även långt senare. Vill man ta på sig arbetet med att restaurera fram betesmarken, så kan man få restaureringstöd. Endera får man ett förhöjt stöd per hektar under fem år, eller så kan man ett projektstöd. De flesta länsstyrelser verkar inte ge projektstöd, utan ger förhöjt arealbidrag istället.
För att få stödet måste man börja med att ansöka i SAM-ansökan, alltså när man söker gårdsstöd. Stödrätter för den areal man vill söka stöd för får man lov att köpa numera, men i vissa fall kan man få stödrätter.
Regelverket är krångligt och det är mycket att sätta sig in i, så jag rekommenderar att ta hjälp första gången när man söker stöd av LRF-konsult eller Hushållningssällskapet t.ex. även om det kostar en slant. Man bör också prata med länsstyrelsens rådgivare också, inom biologisk mångfald och kulturmiljö, medan man planerar vad och hur man ska göra.
När man lämnat ansökan så brukar "någon" från Länsstyrelsen komma på besök, och titta på marken som ska restaureras, sedan skriver länsstyrelsen en restaureringsplan som beskriver hur omvandlingen till betesmark ska gå till, och de kommer då att ange ungefär hur många träd som ska finnas per hektar, och om det finns olika särskilda åtgärder som ska göras.
Kostnaderna är en intressant fråga i sammanhanget. Eftersom det ska bli betesmark, så kan man inte låta ett skogsbolag köra in med de stora maskinerna vid valfri tidpunkt på året, utan man måste göra en skonsam avverkning där dessutom planen från länsstyrelsen följs. Det får ju inte bli några skador på marken.
Har man tur, kan man få en rådgivare från länsstyrelsen att märka upp träd som ska sparas, annars får man göra detta själv. Sedan får man försöka hitta en "bra" entreprenör som kan fixa avverkning och utkörning av timmer och ris med skonsamma (små) maskiner, eller någon som kör med häst och griplastarvagn. Eftersom det går åt mer tid när man kör med små maskiner (eller häst), och man dessutom vill ha bort så mycket ris det bara går, så blir det ofta inte många kronor plus.
En restaurering på 1,5 ha vi gjorde, innehöll bra timmer, där gick vi 5.000 kr plus, vid ett annat tillfälle, 2,5 ha, så var det mycket smågranar och småbjörk, där kostade det oss 10.000 kr. Vid bägge dessa tillfällen kördes timmer och ris ut med häst.
I vintras har vi tagit tag i 6 hektar, och fått kört med små maskiner på tjälad mark. Enligt vår och entreprenörens kalkyl, så bör vi gå med ca 20.000 kr i vinst.
Men när entreprenören är färdig, så finns det i alla fall ris kvar att plocka, även om entreprenören varit noga. Maskinerna kan helt enkelt inte plocka tillräckligt bra för att vare sig man själv eller Länsstyrelsen ska bli riktigt nöjda. Var beredd på att lägga ett antal dagar per hektar på risplockning.
Så det behöver inte kosta något om förhållandena är de rätta, man kan t.o.m. får så mycket intäkter på virket, så att det betalar för stängselmaterialet.