Helfoder är framtaget för att få en hög äggproduktion hos värphöns i kommersiell verksameht. En värphöna lever i en säsong, under den säsongen ska hon ge så mkt ägg som möjligt. Alla höns har ungefär lika många ägg att värpa under en livstid, så med en värphöna vill man få ut så många som möjligt av dessa ägg under det året hon får leva. Enkelt. Det är ett helfoder med högt proteininnehåll. Protein får höns i sig via sin naturliga föda, i hög grad under sommaren via insekter och grönska, dvs under hönans värpperiod. Protein är viktigt för hönans äggproduktion. En värphöna i kommersiell verksamhet får inte i sig detta (och andra saker) pga att hon inte lever under naturliga omständigheter, därför är det viktigt att hon får ett helfoder som ersätter det hon går miste om när hon inte får leva i naturen.
Varför man ger detta till hobbyhöns? Jag kan tänka mig att det handlar om rädsla att hönsen inte ska få i sig det dem behöver annars. Vi är vana att planera våra husdjurs kost in i minsta detalj och sätta ihop en lämplig foderstat baserat på analyser om fodrets innehåll. Så att låta ett husdjur (för hobbyhöns är numera ofta husdjur) leva på endast helsäd är för många inte ett alternativ. Man tror inte att det är bra för dom helt enkelt.
Jag tror att vi skapar svaga djur genom att hålla på såhär. Men det är min åsikt. Undantag för hobbyhöns som inte får komma ut i det fria då. Då kan ett helfoder vara till sin rätt, dock är det skillnad på HELFODER och VÄRPFODER. Djur som är tåliga och gjorda att klara sig på naturens resurser ska inte ges perfekta foderstater och tillskott sålänge dom lever under förutsättningar som ger dom möjlighet till att äta en naturlig kost. För att dom har blivit tåliga och starka pga att det förekommit naturligt urval. Svaga individer som inte klarar sig i naturen dör, och övriga överlever och fortplantar sig. Men då kommer man till kruxet, vi vill inte riskera mista en enda av våra husdjur. För vi älskar även dom svaga.