Sv: Farligt med koncentrerat foder?
Protein från grovfoder som tex lusern är inte i koncentrerad form utan där ligger proteinerna inbäddade i fibrer. Det kan man ge mkt av.
Om man däremot ger protein från kraftfoder som tex havre, korn, soja, potatisprotein osv så är proteinerna mer oskyddade och tas därför upp snabbare. de är alltså mer koncentrerade. Dessa har alltid en maxgiva för att enzymerna ska hinna med att spjälka dem så att de inte fortsätter till grovtarmen.
Nedanstående citat klipper jag in från ett gammalt trådvsra som jag har skrivit om samma sak. Jag har tyvärr glömt var jag har hämtat det ifrån.
"När det gäller proteinöverskott så klipper jag in en text skriven av
Margareta Rundgren, Universitetslektor, AgrD, Institutionen för husdjurens utfodring och vård, SLU
Ett proteinöverskott från ett grovfoder är inte farligt. Däremot kan det bli allvarligt om man ger ett överskott av ett proteinkoncentrat.
"En stor del av proteinet i fodret spjälkas i tunntarmen och de frigjorda aminosyrorna tas upp där. Det som inte spjälkas i tunntarmen, t.ex. för att det ligger skyddat av fibrer, utnyttjas av mikroorganismerna i grovtarmen. Dessa tar också hand om kväve av annat ursprung, dels från fodret, som kan innehålla även andra kväveföreningar än aminosyror, dels urinämne, urea, från levern. Bakterierna spjälkar i princip alla kvävehaltiga ämnen till ammoniak. Den kan de sedan använda för att tillverka aminosyror, som de och andra mikroorganismer använder för sin egen tillväxt. Eventuellt överskott av ammoniak i grovtarmen tas upp och går till levern, som gör ny urea av den. Överbliven urea utsöndras sedan i urinen. Risken för ammoniakförgiftning är låg. Om det däremot skulle komma ner stora mängder lättlösligt protein i grovtarmen, t.ex. på grund av för höga givor av koncentrerat proteinfodermedel, kan tillväxten av en speciell bakterie, Clostridium perfringens, gynnas. Detta kan få allvarliga konsekvenser, då det kan leda till att hästen får "Baron Gruff sjuka", dvs en allvarlig tarmstörning som kan vara dödlig." "