Fälttorka hö

gylle

Trådstartare
Ni med mkt erfarenhet av att ta in fälttorkat torrhö kan ni dela med er lite av kunskap om torkning och vändning.

Har under många år tagit in hösilage och då vi alltid haft ett snäpp för lite för att räcka hela året så har det varit perfekt att köpa in torrhö för sommarmånaderna som komplement. Nu har vi dock köpt till 3 HA mark till och kommer nu att täcka vårt behov med gott mått och plötsligt insåg jag då att hjälp jag vill ju ändå ha torrhö till sommarmånaderna så nu behöver jag lite inputt ang torkning och vändning.

Normalt kör vi ju bara på 2-3 torkdagar och en vändning (i sträng) för att få en jämnare torrhet i balarna när vi tar in hösilaget.

Kom fram till att jag tar hö från de delar som används för sommarbete efter skörd, det är den äldsta vallen och den innehålller idag mkt svingelsorter har gett bra analysvärden de sista åren dock är gräset mkt fint och "skirt" (påminner mer om andraskördsgräs) där numera jämfört med de nyare vallarna men iom det så torkare det ju också snabbare än de andra de sista åren har det mer blivit plastat hö där än hösilage så borde ju göra det relativt enkelt att få in det helt torrt.
Hur många torkdagar skall man räkna med (vid optimalt torkväder varmt, sol och lätt vind). Klarar man att torka det på sträng eller måste man bredsprida ? Vända hur mkt - varje dag eller ? (Vill ju inte heller vända ihjäl det så att det tappar allt). Finns det något bra knep att kolla att det verkligen är tillräckligt torrt eller det är känslan som gäller ?

Det börjar ju dra ihop sig även om vallarna ser långt ifrån färdiga ut så såg jag på vallprognosen att vi passerar 250gr idag och proteinet börjar dala 1 vecka - 10 dagar till i mitt område och det skulle nog innehållsmässigt bli perfekt dock högst tveksam om vallarna hinner bli klara till dess.
 
Sv: Fälttorka hö

I sträng så torkar ju bara toppen på strängen, så självklart är det bredspridning som gäller - vilket numer även görs ibland vid ensilering eftersom en bredspridande slåtterkross gör att det går att pressa grönmassan redan på eftermiddagen om man slår på fm.

Slå på fm och bredsprid direkt, har du inte bredspridande slåtterkross så behöver du komma efter på en gång med hövändaren för att bredsprida.

Frampå em kan du sedan vända första gången, fortfarande är det bredspridet som gäller.

Dag två är det dags att vända ungefär vid lunchtid, vänder man för tidigt på dan så är det risk för att daggen ännu inte har gått ur vilket gör att man bara vänder in fukt i höt - så vänta tills daggen har gått ur.

Att vända höt mer än 2 ggr per dygn är förkastligt eftersom torkningen inte påverkas nämnvärt men man riskerar att utsätta höt för onödig bearbetning vilket riskerar att minska skördeutbytet och minska näringsinnehållet samtidigt som det ger onödigt mycket traktorkörning.

Så höt ska vändas 1-2 ggr per dygn, men låt daggen torka ur innan vändning och likadant efter regnväder - låt då ytan torka ur innan du vänder.

Vi brukar pressa höt i småbal, och torka klart på logen, på tredje dygnet men har du inte skulltork så måste du ha höt ute i ytterligare 2-4 dagar.

Använd slåtterkross, det vinner du en torkdag på.

Se till att hålla nere körhastigheten och hastigheten på hövändaren för att minska spillet och få ett mer näringsrikt hö - det är alltså inte 2000 rpm på högväxel som gäller vid vändningen utan lugnt och fint ska det vara.
Tar det för lång tid så har du för liten hövändare - då skaffar man en större sådan istället för att köra fortare.

Strängar gör man bäst på morgonen/fm när daggen har gått ur samma dag som höt ska in, fram till dess ska höt alltså ligga bredspridet.
Man kan stränga em dagen innan intag men då sjunker strängarna ihop och det blir svårare för pickup:en att glufsa i sig höt.

När vet man när det är dags att ta in höt då ?

Gå ut på åkern och ta med dig representativa prover av höt.

Provet klipper du i så små bitar som möjligt och lägger i en metallbunke som du då har vägt innan du lägger i höprovet.

Väg sedan bunken med hö och dra ifrån vikten för bunken så vet du ju hur mycket själva höprovet väger. Ju större höprov du tar desto mer rättvisande blir mätresultaten.

Ställ sen bunken med hö i ugnen på 100 grader, tänk på brandrisken så lämna inte spisen obevakad.

Väg sedan höbunken ca 1 ggr per timme och rör om lite försiktigt i höt. när vikten inte sjunker längre så är provet färdigtorkat. Du behöver en våg till detta som kan mäta med en nogrannhet på minst 1 gram, gärna bättre men diag finns det billiga digitala hushållsvågar som väger på grammet när.

Vikten på det torkade höprovet delar du med vikten på det otorkade provet och får då fram en kvot på 0-1, en kvot på 0,50 motsvarar då en torrsubstanshalt på 50% men för att höt ska vara lagringsdugligt så ska du ha minst 84% ts.
 

Liknande trådar

Foder & Strö Ja nu blev det inte alls som det var tänkt. :( vi slog vallarna i tisdags.Vände ons tors och strängade fredag och det var tänkt att...
Svar
16
· Visningar
7 798
Senast: Linna
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp