En studie för hoppavelsintresserade....

  • Avel
  • Trådstartare Trådstartare clownen
  • Startdatum Startdatum
C

clownen

Den här studien undersöker om det finns ett samband mellan mödrars pretationer och avkommornas resultat vid kvalitetsbedömning....Studien är baserad på hoppresultat vid tex. kvalitetsbedömningar...

http://hippocampus.slu.se/bibliotek/dokument/ACF51A.pdf

Hoppas att inte alla har tröttnat på mig och mina artiklar och studier :crazy: men själv så älskar jag sånt här ;)

Helen

För rättvisans skull så slänger jag in en länk för travhästarnas folk också :D
http://hippocampus.slu.se/bibliotek/dokument/Jannike Dellvi.pdf

Varsågoda :p
 
Senast ändrad av en moderator:
Sv: En studie för hoppavelsintresserade....

Nädå - då är jag precis lika knäpp i såfall! :p


Intressant att läsa-men ingen direkt nyhet(?) ;)
 
Sv: En studie för hoppavelsintresserade....

Denna undersökning motsäger ju då den diskussion som var i en annan tråd, att tävlingsston inte kan avlas på, för som det står "Undersökningen visar på ett tydligt samband mellan resultat för avkommorna i kvalitetsbedömning och mödrarnas meriter ."

Författaren är lite feg som vill införa bruksprov för ston för att föra aveln framåt och säger "Bara ston som tilldelats klass I eller II bör sedan sättas i avel!" H*n kunde gott skrikit till och sagt "enbart ston i klass I bör godkännas" - för att få igång en het debatt om detta.
 
Sv: En studie för hoppavelsintresserade....

Helt klart intressant att läsa. Men knappast något revolutionerande.

Studien var gjord på datamaterial hämtat från -95 om jag förstod saken rätt. Var det uppsutten hoppning eller löshoppning på kvalitets då? Någon som kommer ihåg?

Unghästtesterna i alla ära, men det är ju onekligen tävlingsresultaten som räknas. Det är lite synd att den här typen av undersökningar sällan görs på tävlingsresultat och det gäller ju även BLUP osv. Naturligtvis är det enklare att analysera data från unghästtester och de är inte i lika hög grad beroende på ryttare och träning som tävlingar, men som sagt, det är ju trots allt tävling som är det viktiga.

Gjordes det inte någon undersökning om hur väl framgångar på tävlingsbanan och framgångar i unghästtester korrelerade vid något tillfälle? Har något svagt minne av det, men tyvärr inte av resultatet.
 
Sv: En studie för hoppavelsintresserade....

Behövs ju egentligen inte en massa undersökningar för att ta reda på hur det är. Enklast är att titta på travhästaveln, nästan alla travston har ju varit på banan innan de börjar i avel. Ta en superhingst och ett supersto = med ett superföl? Nej det är det inte, super fölet kan lika gärna komma från några väldigt medelmåttiga föräldrar. Men ett stort men i aveln chanserna ökar om både sto och hingst är bra att få superfölet.

Egentligen tror jag att vi borde titta på vad för hingstar vi använder i aveln istället. För vi går ju tvärt emot det naturliga urvalet när vi godkänner hingstar till ridhästavel. Naturlig borde den starkaste hingsten betäcka flest ston, men vi väljer bort de starka kapitala hingstarna. Vi vill ha lätthanterliga hingstar med hög ridbarhet istället. Så frågan är vad kommer det att betyda i framtiden? Ska vi då också börja sortera stona efter ridbarhet? Då kommer vi ännu längre från vad som naturen har gjort under alla tider för att få fram hästen som vi känner den idag. Är det det vill eller eller vill vi ha en avel som kan få fram enstaka starka hästar som med en skicklig ryttare kan göra underverk.
 
Sv: En studie för hoppavelsintresserade....

Hej!

Det var löshoppning -95, för då hade jag en häst med.

Mvh MAlin
 

Liknande trådar

C
Hästvård http://www.ridsport.se/norrbotten/magsar_hos_hast.htm http://hippocampus.slu.se/bibliotek/dokument/ACF51C.pdf Fäljande text finns...
Svar
10
· Visningar
1 442
Senast: Boj
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Tillbaka
Upp