Z
Zuukii
Att läsa innehållsförteckningen
Att läsa innehållsförteckningen och förstå vad som egentligen står där har sina sidor! Och OBSERVERA - det är innehållsförteckningen på Påsen som ska läsas - informationen i i broschyrer eller på hemsidor överensstämmer inte alltid med verkligheten! Helst ska man läsa den på orginalspråket också - det finns gott om översättningsfel!!
Det som står först ska vara den största ingrediensen mätt i vikt, och sedan följer övrigt i fallande ordning - men här finns det fallgropar!
Även om ett foder anger färskt kött som första ingrediens, så innebär det inte nödvändigtvis att det är ett foder med högt köttinnehåll. Färskt kött består i huvudsak av vatten och alltså försvinner ca 80% vid produktionen. Färskt kött får i de flesta foder betraktas som smakförstärkare - det är alltså viktigt att titta var i förteckningen det huvudsakliga köttinnehållet i form av kycklingmjöl etc kommer.
Trots att färskt kött och/eller någon form av köttmjöl listas först så innebär det inte med säkerhet att fodret innehåller mer animaliskt protein än ett som har kolhydrater först och köttmjöl längre ner i innehållsförteckningen. I ett foder som har köttmjöl först , följt av fem-sex olika kolhydratkällor varav majsgluten eller sojaproten har en framträdande plats så får man räkna med att proteinet i hög utsträckning har vegetabiliskt ursprung. Om däremot t ex ris står först följt av köttmjöl och sedan ett fåtal övriga ingredienser varav ingen är rent vegetabiliskt protein så kan man istället räkna med att proteinet har animaliskt ursprung. Jag föredrar foder där den huvudsakliga proteinkällan faktiskt deklareras med sitt innehåll angivet i % - jag vill då att det ska vara minst 20-25% förutsatt att det finns flera animaliska proteinkällor - i annat fall uppåt 30%, helst mer.
En särskild teknik är sk "splittade" innehållsförteckningar - det innebär att man försöker dölja en ingrediens verkliga mängd genom att dela upp den på flera poster som t ex majs, majsmjöl, majsgluten. På så sätt får man varje del att hamna längre ner på listan, men det totala innehållet av majs i ett sådant foder kan ju vara helt överväldigande, medan köttinnehållet är tämligen blygsamt - trots att det står först.
En del foder marknadsförs med att de inte innhåller färgämnen eller konserveringsmedel. Då ska vi hålla i minnet att konserveringsmedel och antioxidanter per definition är två olika saker - även om de i vårt medvetande är samma sak. Ett foder som marknadsförs på det sättet kan mycket väl innehålla kemiska antioxidanter. Det finns flera exempel på detta på marknaden, även bland de svensktillverkade fodren.
Foderfabrikanterna behöver bara deklarera tillsatser till det färdiga fodret. Råvarona, och då främst fetterna, kan innehålla kemiska tillsatser utan att det deklareras. En annan råvara som ofta tillsätts kemikalier är fiskmjöl. Flera källor uppger att fiskmjöl ofta konserveras med Etoxyquin som är cancerogent.
Jag tycker man borde slopa torrfoder.. fatta hur mycket skit dom smyger ner i tillverkningen utan att vi vet om det...
Att läsa innehållsförteckningen och förstå vad som egentligen står där har sina sidor! Och OBSERVERA - det är innehållsförteckningen på Påsen som ska läsas - informationen i i broschyrer eller på hemsidor överensstämmer inte alltid med verkligheten! Helst ska man läsa den på orginalspråket också - det finns gott om översättningsfel!!
Det som står först ska vara den största ingrediensen mätt i vikt, och sedan följer övrigt i fallande ordning - men här finns det fallgropar!
Även om ett foder anger färskt kött som första ingrediens, så innebär det inte nödvändigtvis att det är ett foder med högt köttinnehåll. Färskt kött består i huvudsak av vatten och alltså försvinner ca 80% vid produktionen. Färskt kött får i de flesta foder betraktas som smakförstärkare - det är alltså viktigt att titta var i förteckningen det huvudsakliga köttinnehållet i form av kycklingmjöl etc kommer.
Trots att färskt kött och/eller någon form av köttmjöl listas först så innebär det inte med säkerhet att fodret innehåller mer animaliskt protein än ett som har kolhydrater först och köttmjöl längre ner i innehållsförteckningen. I ett foder som har köttmjöl först , följt av fem-sex olika kolhydratkällor varav majsgluten eller sojaproten har en framträdande plats så får man räkna med att proteinet i hög utsträckning har vegetabiliskt ursprung. Om däremot t ex ris står först följt av köttmjöl och sedan ett fåtal övriga ingredienser varav ingen är rent vegetabiliskt protein så kan man istället räkna med att proteinet har animaliskt ursprung. Jag föredrar foder där den huvudsakliga proteinkällan faktiskt deklareras med sitt innehåll angivet i % - jag vill då att det ska vara minst 20-25% förutsatt att det finns flera animaliska proteinkällor - i annat fall uppåt 30%, helst mer.
En särskild teknik är sk "splittade" innehållsförteckningar - det innebär att man försöker dölja en ingrediens verkliga mängd genom att dela upp den på flera poster som t ex majs, majsmjöl, majsgluten. På så sätt får man varje del att hamna längre ner på listan, men det totala innehållet av majs i ett sådant foder kan ju vara helt överväldigande, medan köttinnehållet är tämligen blygsamt - trots att det står först.
En del foder marknadsförs med att de inte innhåller färgämnen eller konserveringsmedel. Då ska vi hålla i minnet att konserveringsmedel och antioxidanter per definition är två olika saker - även om de i vårt medvetande är samma sak. Ett foder som marknadsförs på det sättet kan mycket väl innehålla kemiska antioxidanter. Det finns flera exempel på detta på marknaden, även bland de svensktillverkade fodren.
Foderfabrikanterna behöver bara deklarera tillsatser till det färdiga fodret. Råvarona, och då främst fetterna, kan innehålla kemiska tillsatser utan att det deklareras. En annan råvara som ofta tillsätts kemikalier är fiskmjöl. Flera källor uppger att fiskmjöl ofta konserveras med Etoxyquin som är cancerogent.
Jag tycker man borde slopa torrfoder.. fatta hur mycket skit dom smyger ner i tillverkningen utan att vi vet om det...