Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Dags att klämma ut den! Hoppas på föllycka inatt!Inget föl inatt heller. Kimbi har varit lugn typ hela natten. Morgonens juver. Nu måste den väl ändå dyka upp?
Visa bifogad fil 92441
Vilken pärs för er alla Hoppas att de båda mår väl nu och de är på rätt ställe om lilleman skulle behöva lite extra hjälp på vägen.Inatt vid 01 kom han till slut efter en dramatisk och långdragen förlossning. Än vågar jag inte andas ut. Berättar mer i föltråden
Visa bifogad fil 92562
TackVilken pärs för er alla Hoppas att de båda mår väl nu och de är på rätt ställe om lilleman skulle behöva lite extra hjälp på vägen.
Bra jobbat!
🖐 Du ser hundkoppel är bra till mycket , grattis till fölet!Tack
Kan också tillägga i den här tråden att tipset från vemdetnuvar om retriverkoppel som förlossningsrep kom väl till pass. Jag skaffade 2 st som jag kunde lägga som öglor runt frambenen. Det var tur att vi hade dem när vi behövde hjälpa till att dra.
Möjligtvis en dum fråga, men stallar ni in inför fölning och varför i så fall? (Har bara erfarenhet av islandshästar och dem brukar vi alltid låta föla ute)Inatt stallar vi in haflingern och kameran är igång!
Jobbar 5 nätter denhär veckan så ska hålla extra koll när jag ändå är vaken. Sen är det semester och förhoppningsvis kommer ett föl runt 1a Juli
Visa bifogad fil 92433
Våra box på box året runt, men speciellt inför fölning så jag kan kamera övervaka henne på kvällar och nätter av ren enkelhet. I år extra viktigt då vi trodde fölis kom med bakbenen först men visade sig att hon hade lagt ena frambenet under hakan.Möjligtvis en dum fråga, men stallar ni in inför fölning och varför i så fall? (Har bara erfarenhet av islandshästar och dem brukar vi alltid låta föla ute)
Okej, lite av en annan värld för mig. Vi har bara hästar som tränas på box - avelshästar o unghästar alltid ute i flock.Våra box på box året runt, men speciellt inför fölning så jag kan kamera övervaka henne på kvällar och nätter av ren enkelhet. I år extra viktigt då vi trodde fölis kom med bakbenen först men visade sig att hon hade lagt ena frambenet under hakan.
Fjantiga varmblod som älskar att bo på box Det är gjord av socker enligt dem själva skämt och sido. Det går ute på sommarhalvåret.Okej, lite av en annan värld för mig. Vi har bara hästar som tränas på box - avelshästar o unghästar alltid ute i flock.
Nåja, känner faktiskt islandshästar som älskar sin box också. Min dotters hingst skulle gladeligen bo i den dygnet runt på vinterhalvåret (fast han gillar att gå ute nu, när det finns gräs)!Fjantiga varmblod som älskar att bo på box Det är gjord av socker enligt dem själva skämt och sido. Det går ute på sommarhalvåret.
Vi stallar in till största del för att kunna övervaka smidigt. Sen började hon bli väldigt tung och trött och kanske är det att förmänskliga, men jag tror hon tyckte det var skönt att komma in och vila ordentligt på nätterna även fast hon har tillgång till ligghallen annars. Hon är lägst i rang och nu vet jag att hon får vara ifredMöjligtvis en dum fråga, men stallar ni in inför fölning och varför i så fall? (Har bara erfarenhet av islandshästar och dem brukar vi alltid låta föla ute)
Vakar ni inte nattetid då eller hur löser ni sånt om de är ute?Möjligtvis en dum fråga, men stallar ni in inför fölning och varför i så fall? (Har bara erfarenhet av islandshästar och dem brukar vi alltid låta föla ute)
Alltid i fölboxarna även om stona går på lösdrift normalt sett. Det är mkt lättare att övervaka på natten och peppar peppar om det skulle hända ngt så är det lättare för veterinären att arbeta i stallet än ute eller i lösdrifterna+tar mindre tid att lasta om man skulle behöva köra till djursjukhuset.Möjligtvis en dum fråga, men stallar ni in inför fölning och varför i så fall? (Har bara erfarenhet av islandshästar och dem brukar vi alltid låta föla ute)
Det blir ju inte lika minutiös övervakning, såklart, det går ju inte att ha en kamera där man ser dem hela tiden. Det stället där jag haft och har mina dräktiga ston flyger ut med drönare och kollar dem under natt och tidig morgon, det är ju ett ganska smidigt sätt att hålla koll utan att störa för mycket. De här stona är vana vid att föla ute i sin flock utan människor närvarande, tror de skulle bli rätt stressade om vi skulle "lägga oss i" för mycket. Så drönaren blir ett bra sätt att hålla koll och kunna ingripa de få gånger vi eventuellt måste det.Vakar ni inte nattetid då eller hur löser ni sånt om de är ute?
Okej, jag förstår. Samtidigt tänker jag mig att det finns risker med att föla inomhus också? Att fölet blir klämt mot väggen i samband med fölningen eller efteråt, det är mer bakterier inne i stall osv. Men såklart är det även risker med att föla utomhus - mindre noggrann övervakning är ju en.Alltid i fölboxarna även om stona går på lösdrift normalt sett. Det är mkt lättare att övervaka på natten och peppar peppar om det skulle hända ngt så är det lättare för veterinären att arbeta i stallet än ute eller i lösdrifterna+tar mindre tid att lasta om man skulle behöva köra till djursjukhuset.
Jag övervakar alltid alla fölningar på plats och har aldrig haft ngn som blivit klämd mot väggen. Haft en som la sig nära väggen men inte så det var ngn fara. Boxarna rengörs och virkonas innan samt töms helt inför nästa. Så länge stona står på samma plats dvs hemma hos mig så tänker jag det är ”samma” bakterier. Hade aldrig bytt stall inför fölning. Vill inte heller riskera att tex få in jord vid naveln vid utefölning så för mig känns det bäst och säkrast med fölningar inne men det kräver precis som utomhus att man övervakar och agerar vid behovOkej, jag förstår. Samtidigt tänker jag mig att det finns risker med att föla inomhus också? Att fölet blir klämt mot väggen i samband med fölningen eller efteråt, det är mer bakterier inne i stall osv. Men såklart är det även risker med att föla utomhus - mindre noggrann övervakning är ju en.