Sv: Betfor och melass -risker
Socker lär ju vara naturligt för hästen att få i sig hyfsat stora mängder av genom gräset, men jag upplever ändå att många hästar blir dåliga (läs lösa) i magen av betfor. Behöver inte ens vara större mängder. Kan det vara så att höet man ger redan innehåller så pass mycket socker att det blir ett överflöd iallafall med söta fodermedel?
En del hästar blir också väldigt pigga, får humörsvängningar osv som vi när vi äter socker. Blodsockerhalten går mer upp och ner.
Betfibrerna i betforn ska ju egentligen stabilisera den effekten, eftersom de bryts ner långsammare och jämnare över tiden, men jag tycker att sockrets effekt ofta är märkbar. Fiffigt om man ska tävla förståss, och vill ha extra energi och vätska i hästen samtidigt.
Jag ger det iallafall till mina, i väldigt liten dos (typ 2 dl), för att de tycker att det är gott och jag tror att det inte är fel med lite socker "till maten" för att hjälpa till med matsmältningen (gillar själv efterrätt
), och fibrerna är säkert nyttiga. Blandar med rätt mycket vatten och så i med övrigt kraftfoder så smakar det lite sött alltihop.
Melass skulle jag inte ge, ser ingen poäng med att ge rent socker till hästen som foder.
Hade det funnits ickemelasserat betfor att tillgå hade jag gärna köpt och gett det i större mängd.