Behandling vid hornhinneödem?

Bismarck

Trådstartare
Jag inleder inlägget med att framhålla att tid på klinik är bokad.

För 1,5 vecka sedan hittade jag min ena häst med ett grumligt, rinnande och knipande öga. Veterinär ringdes ut omedelbart, ögat färgades men inga skador hittades. Diagnosticerades kort och gott med hornhinneödem och fucithalmic, pupillvidgande droppar samt Finadyne skrevs ut. Återbesök efter tre dagar, efter återbesök #2 efter sex dagar togs droppar och Finadyne bort och vi fortsatte med endast fucithalmic. Hästen är inte längre irriterad och pupillerna är vidgade även utan isopto, däremot kvarstår den blågrå hinna som ligger över hela ögat, även viss kärlinväxt finns. Han har färgats vid varje återbesök men man har inte vid något av tillfällena funnit skador.

Min undran rör den blå hinnan. Distriktsveterinären (eller veterinärerna - det har varit olika veterinärer vid två av tillfällena) menar att hinnan borde ha försvunnit på fucithalmic efter en vecka och har inga fler råd att ge. När jag talat med andra veterinärer, samt även hästägare med erfarenhet av samma sak, har dock samtliga sagt att den blå hinnan kan kvarstå men bör klaras upp med kortisondroppar, efter att irritationen avtagit och efter att man under en period fastställt att skador på hornhinnan ej förekommer. Distriktarna har dock inte sett det som ett alternativ.

Så: Hur ligger det här egentligen till? Om man på kliniken nu inte heller hittar några skador, är det värt att trycka på om kortisonbehandling eller finns det annat man sätter in mot endast hinnan? Jag tycker det är fruktansvärt obehagligt med ögonskador och blir inte mindre trygg av att de behandlande veterinärerna verkar villrådiga och/eller motsäger varandra. :crazy:
 
Min förra häst hade autoimmun keratit och således tyvärr många hornhinneödem. Enda gången en 'fläck' blev kvar efter efter behandling (det var aldrig någon hinna över hela ögat) var det ett stort sår under fläcken som inte färgade in förrän de döda cellerna som var själva fläcken skrapades bort. Vi var hos oftalmologen på Ultuna.
 
Du skriver "isopto", menar du isopto-maxidex? För det är ju kortison.. Om ni har droppat med det så är det kanske orsaken att det gråa är kvar?
Jag skulle nog lita mer på klinikveterinärer som är spec på ögon än på DV.
 
@Bismarck jag har haft hornhinneskada på häst, och behandlingsmetoden ser ju ut precis som du beskrivit så där ser jag inga konstigheter. Jag tycker DV har rätt i att de inte vill överbehandla med isopto maxidex när exakt skada inte är fastställd. Min häst hade grå hinna på ett område i ögat där skadan varit ett bra tag framåt i tiden efter att skadan var läkt, men det försvann helt över tiden (kommer inte ihåg exakt hur lång tid det tog, men är säker på att det var flera månader).

Mitt svar är att jag tycker det enda rätta är att göra det du redan gjort - sett till att ha en bokad tid hos ögonspecialist som får titta på hästen ordentligt och utvärdera utifrån det. Ibland kan man man tex vid vissa skador behöva skrapa ögat för att få bort den grå hinnan/ärrvävnaden. DV är inte, och ska inte, agera på annat sätt än de gjort tycker jag, då de absolut inte är några ögonspecialister.
 

Liknande trådar

Hästvård För två veckor sedan hittade jag min häst i hagen med ett skadat öga, han knep och ville inte riktigt öppna ögat. Ögat var inte rinnigt...
Svar
10
· Visningar
2 921
Senast: CurlySue
·
Hästvård Ska försöka korta ner en lång sjukdomshistoria och göra den kort ;) Julafton 2008 på kvällen när jag tog in hästarna upptäckte jag att...
Svar
8
· Visningar
3 146
Senast: Hellez
·
G
Hästvård Hejsan! Det finn säket en tråd för denna men hittade den inte, har lite bråttom med att få svar då jag ligge ri strid med veterinären...
Svar
7
· Visningar
1 267
Senast: TantEster
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp