A

Ardnas

Vad har ni för erfarenheter av artros? Har ni haft egen hästar som fått det, och vad har ni gjort med dom? Medicinering, behandling eller avlivat? I vilka leder och hur har den yttrat sig? Berätta gärna!
 
Sv: Artros

Hihi, ska jag svara så utförligt som jag hade velat så blir det värsta utläggningen - och det har jag ju skrivit förut så det är kanske ointressant, men jag drar det gärna igen... Jag tror det är rätt vanligt med hästar som har liknande symptom som Stella som man (precis som jag gjort) avfärdar med att det mesta beror på "för lite styrka".

Mitt ena sto har onormalt utnött ledbrosk i sitt högra bakknä. Det är slitet i vänster bakknä också men enligt ultraljuds-"specialisten" fullt normalt för hennes ålder (dock oroande ändå då den här hästen aldrig tränats vad jag vet utan bara gått i hage).
Det som kallas knäledsartros helt enkelt.

Jag åkte i första läget in med henne till kliniken pga ganska många olika "konstiga" saker, dock var hon inte regelrätt halt/oren så man kunde se det med ögat.
Dels har hon alltid rört sej extremt mycket i höfterna, men kanske varit lite "låst"/orörlig just i knäna (även fast det för ögat såg ut som om det var haserna som var problemet). Skruvat mycket i bakbenen, sätter in dem på linje under magen med
all vikt på utsidan hovarna och vrider sedan runt.
Övht lite svårt rörelsemönster att "bedöma" och "se på", hon kompenserar sas upp på ett sätt som gör att man upplever att hon rör sej BRA, elastiskt och "rent".

Pga rörelsemönstret blir hon ballförskjuten bak, dock mest på vänsterbak. Dvs högre på insidan. Detta beror säkerligen på att hon tar in vänsterbak längre inunder magen (dvs längre in från framhovens spår) än vad hon tidigare gjort med högerbak (som vissa perioder tom satts ner utanför högerframs hovspår). Vissa perioder har det dock varit mer ballförskjutning på högerbak än på vänsterbak också.

Hon har alltid haft svårt med att hålla uppe fossingarna längre stunder, det har varit lite besvärligt när hovslagaren varit ut då hon sas måste "vila" rätt ofta för att orka med. Några gånger har hon krampat ihop totalt i hela högra ryggsidan och nästan fallit ihop när hovis hållit på med högerbak.
När man ska kratsa hovarna drar hon först in benet under magen och håller där en stund innan hon kan slappna av och släppa bak. Alltid (sen jag skaffade henne alltså) haft mycket svårt med tex stretchingövningar, särskilt båda bak - rörlig i fram men där drar hon gärna åt sej höger fram också (beror på bakknäna vet jag ju idag).

Har alltid haft mer eller mindre spänd rygg, särskilt vänstersidan bak vid länden. Detta har dock blivit mycket mycket bättre och i överlag ÄR hon mycket mjuk i muskulaturen idag. Musklat sej dåligt både i rygg och i knästräckare, musklat knäböjare bättre. Har svag överlinje och går gärna med sänkt rygg, underhals fram och bakbenen bakom sej - ibland när man försökt få henne att mjukna av och ta in bakbenen har det blivit så "extrema" undanflykter att jag inte kunnat bortse att hon måste ha haft ONT.
En vända för några månader sedan då hon var dåligare än nånsin blev hon dock väldigt spänd i knäböjare (ja, egentligen hela baksidan och insidan låren).

I våras dök galla i höger has upp, sen kom galla i vänster has också och de har sas stannat (jag tror det är i bursan bakom "calcis" som det är en fyllnad i). Dock aldrig några gallor i knäna och ren i övrigt (något gallig även i kotsenskida i vänsterbak ibland).
I samma veva började hon tappa tårna i backen när hon lyfte bakbenen, dels både när hon var ouppvärmd, för att sedan bli bättre när hon värmt upp lite - men ganska fort bli sämre igen när hon jobbat en stund (vad jag förstår idag rätt vanligt just för artrosen som gått rel långt). Dvs det som hände var att hon -framförallt i högerbak men periodvis även i vänsterbak, just när hon lyfte bakbenen från marken tappade ner tån för att sedan lyfta upp. Vissa dagar ingenting eller bara ett fåtal gånger, andra dagar behövdes det bara en kort promenad så tappade hon tårna i regel i varje steg.

Stelare om hon stått inne på natten och sedan ska ut på morgonen.

JAG trodde det var spatt i början och åkte därför in för att röntga haserna, men tänkte att det var lika bra att ta bakknäna ändå när vi var igång.

När vi var in så reagerade hon på böjprov med 1 grad i höger bakknä (dock ren i övrigt, inga böjprovsreaktioner på vänsterbak), och "skakade" i leden under böjningen.
Rörde sej ju också märkligt på volt i trav, men som sagt - hon har lite svårtbedömt rörelsemönster.

Vid röntgen konstaterade vet att ledspringorna inte ser bra ut men att det inte går att säga vad det beror på, antingen menisk eller broskskador iaf.
Åkte in på ultraljud där de såg att ledbrosket sas var onormalt utslitet vid inre kondylleden i högra bakknät, och ledvätskan såg inte bra ut just vid ledkapseln där det var mineraliseringar på gång.
Dock inga pålagringar -ÄNNU.

Nu är hon först behandlad med tuppkam+cortison i leden en vända (25 okt), sedan behandlad med Hyonate (tuppkam-medel) i blodet två gånger efter det. Har fått äta Cosequin på rådan av vet.
Utöver detta har vi bara gått på skrittpromenader helst på rel mjukt underlag (vi går mest offroad in i skogen).
Hon har stadigt blivit bättre, 1 grad på böjprov första gången reducerades till "knappt en markering" andra gången vi böjde och nu sist var det ännu mindre än knappt ens en markering ;).
Rör sej dock lite konstigt på volt i trav ännu och rörelsestörningen finns kvar, men som veterinären menade på så är inflammationen i leden hävd (för denna gången iaf!).
Vi ska fortsätta gå på promenader fram till i februari då vi ska tillbaka. Då är det nästan 6 mån sedan vi var in första gången.

Bakknän är ju komplicerade leder och enligt vet kan det ta lång tid innan man "vet" hur det blir.
JAG tror dock inte att hon kommer kunna bli ridhäst igen, jag är dock glad om hon kan fungera som "hag, sällskaps & promenadhäst" typ.
När dock ltie hopp om att det ska gå att rida henne på låg nivå igen, dvs bara skritt och lite trav typ.

Glad kan man ju dock vara att hon är FIN i fram. Enligt vet bra rörlighet i kotlederna fram för att vara 12. Skulle dock inte förvåna mej om det blir bekymmer även med vänsterbak.

Sådär, undrar om nån orkar läsa... :p
 
Sv: Artros

Jag orkade, och tycker det var intressant läsning efter som jag inte har egen erfarenhet av att leva med en artroshäst.
mvh
Lejonelle
 
Sv: Artros

Det var precis sånt här jag var ute efter att få läsa lite mer om, tack! Jag tyckte att det var väldigt intressant att läsa. Så ni har alltså lyckats upptäcka och behandla inflammationen innan det uppstått pålagringar.. Då håller jag tummarna att det kommer att gå bra för er! När inflammationen nu är hävd, kommer din pålla kunna gå utan medicin? Kommer ni göra något speciellt för att kolla att den inte kommer tillbaka? Hur fungerar det, om nu inflammationen hävs innan pålagringar uppstått, räknas de som friskförklarade från artrosen då, eller är det ändå någonting som skadats så att de är känsligare, och är det stor risk att inflammationen kommer att komma tillbaka ofta?
Jag frågade efter mer erfarenheter eftersom jag har en gamling (22) som fått artros i armbågsleden, men på honom har det bildats pålagringar så efter den här buttakuren är slut så kommer han nog att få somna in...
 
Sv: Artros

En ledinflammation kallas för artrit och artros är när det blivit pålagringar. En artrit går att läka men artrosen är "kronisk" och kommer därmed inte att bli bättre. Man kan medicinera hästen med artros men då är det ju enbart symtombehandling och det hjälper ju inte orsaken till problemet.
 
Sv: Artros

Jag har en gammal dam på 20 år med lindrig artros i knäleden hö fram. Hon klarar att promenadridas och är pigg som tusan, skrittas visserligen mest. Nu när det är kallt så märker man att hon blir lite stelare i början av rundan.

Hon är gammal och bestämd, man får rida lite på hennes villkor. Efter vad hon vill och orkar. Fast det är mest vi som får säga till henne att det är bäst att lugna ner sig.....
 
Sv: Artros

Aha, då är jag med. Jag hade precis börjat fundera på varför en del säger artrit, trodde först att det var olika namn (felsägning, dialekt eller nåt) på samma grej, men då förstår jag. Jo, det är ju just pga att han inte kommer att bli bättre, när orsaken inte går att fixa, som jag bestämt mig för att låta han somna in... Jag tänker inte stå och se på hur han blir sämre och sämre ute i hagen.
 
Sv: Artros

Ordet artrit betyder just ledinflammation (articulatio = led, ändelsen -it betyder inflammation). Ofta används begreppet artrit generellt som synonym för ledinflammation men man pratar om serösa (vätskande) ledinflammationer och "torra" ledinflammationer. En serös ledinflammation är en inflammation i synovialmembranet - det membran i ledkapseln där ledvätskan produceras. Det uppstår gallor.

Artros är en förslitningsskada som förstör ledbrosken så att underliggande benvävnad får en ojämn yta. Det gör ont att röra sig. Både serösa och torra inflammationer kan leda till artros men artros kan också uppstå av andra skäl t ex snedbelastning eller en medfödd missbildning i leden.

mvh
Lejonelle
 
Sv: Artros

Hejsan!

Jag menar inte att man måste ta bort sin häst med artros, men själva skadan i leden går inte att reparera. Det beror helt på vad man vill ha sin häst till. Anpassar man sig efter hästens kapacitet kan en sådan häst leva ett drägligt liv bara den inte överbelastas. Det är inte heller konstigt att en gammal häst har sådana skador, det är precis som med gamla människor. De har ofta utslitna leder och har då värk i dessa.
 
Sv: Artros

Min förra häst maskerade problemen tills det inte gick längre och han plötsligt slutade fungera helt. Stor undersökning och röntgen = artros grad 3 på alla fyra och båda bakknäna grad 3 och 2. Väldigt trist för den hästen kunde det mesta och var hårt förbunden till mig personligen. Tyvärr fanns inget hopp och då han var rätt humörstyngd kunde det blivit farligt att låta honom gå som hagkompis...han anföll folk och fä utom mig då. Så han fick somna in i sin favorit hage. Tungt beslut men för mig fanns inget annat. :cool:
 
Sv: Artros

jag har en med traumaartros hb lägre glidled osv

efter behandling i ldere undre några månader(sedvanig behandlingav såväl traumat som komplikationer av vilan och avlastning) och bedömning av olika veterinärer så sattes adequanin in..det har hjälpt honom mycket.ger ej glucosamin oralt.


jag ser artrosen som artros,dvs följer sama rekommendationer som för människor ungefär.

Hästen är idag,1,5 år efter initialskada tillbaka igen.

Dock är jag inte dum ,så jag utnyttjar inte det han vil ge..han går som pensionär delvis,även om han har en anna uppfattning.

min behandling nu är att stå i när a samråd med veterinär ang han s uppträning,videofilma och vara uppmärksam på mycket små fäörädnringar i beteendet..vi har ju sett t smärtattacker under hans rehabperiod så vi vet hur han visar dem och kan häva dem i mycket god tid-dvs inom timmar eftersom jag känner honom så väl.

Atrtrosen besvärar honom inte idag..mest beror det på att han går ute dygnet om,har hagar där han bygger muskler naturligt och kompisar at leka med.

både vår amerikanske veterinär och vår svenske veterinär ligger lånbt framme nä det gäller rehabiliterng o nytänkande och dte har betytt mycket.

Idag är han helt smärtfri,har lustigt nog inte kortare steg,ingen avlastning och en smidighet i leden som är förbluffande.

Just nu sprätter han omkringmed min andra hingst och är frän,och har julafton avverkat en ridtur där han visade gamla takter igen.
jag är helt övertygad om att jag hade mer ont av det än han;)

jag försöker hålla reda på så mycket forskning som möjligt ang detta,och följer i stort sett humansidans rekommendationer ang träning osv.

det har ju bla visat sig att återkommand emotion om minst 20 minuter per dag är avgörande för smärtlindring.

Jag ser tillatt leden får adekvat värme under kalla nätter,och att uppvärmning slker båd emed värme innan arbete och långvarig upp och nedvärmning.

min veterinär är mycket nöjd och ffa hästen är nöjd.


jag räknar med att kunan behålla min skolmästare under många år än,och så läge han kan hålal sig i skinnet så förväntar jag mig inte,med det avpassade arbete vi har idag och den veterinärkontroll han får,att besvären återkommer så somd et var initialt

jag färväntar mig å andra sidan inet heller att han är fullt frisk,och behandlar honom ungefär som jag behandlar mig själv,dvs efter förmåga och vilja men med hänsyn till funktionshindret.


Thina
 
Sv: Artros

Vad är det för skillnad på adequanin och glucosamin?
Varför ger du inte glucosamin oralt? (antar att du istället sprutar det i leden? eller?)
Jag vet också att det är skillnad på olika preparat med glucosamin i, men inte vilken skillnaden är?

/JES
 
Sv: Artros

jag sprutar adequan i blod,liksom HA på den tidne det begav sig.

Jag tycker att glucosamin studierna oralt visar på tveksamt upptag på häst och har då valt att inte lägga pengarna påd et,utan på något jag VET fungerar,på inrådan av min amerikanske veterinär som använder det mycket.

Adequan är alltså glucosamin.dyrt men inet mycket dyrare vid långtidsbehandling är orala.

De orla innehåller olika mängder o ffa olika molekylstrlk vilket kan göra upptaget sämre..på några individer har det visat sig fungera,likaså på människa o hund o katt,men jag använder det alltså inte på häst alls.

Men numera behöver han det faktiskt inte,jag trodde han skule behöva det nu under vintern,men han är fräschare ännågonsin så,tja,där slapp jag den kostanden..ÖHT har dte visat sig att kostanden på 12-15.000 / år som min första veterinär förespådde för att hålla honom i skick(endast veterinäravgifter) har blivit ynka..hmmm....
några hundra här o där vid musklekontroller var tredje månad av en mycket och erkänt duktig veterinär....
Hästen "botade" sig självt..Även om han allstå inte är frisk eller botad,initialskadan är utläkt men ej artrosen,men på något sätt gick de t vägen ändå...

det vände när han fick som han ville,komma ut i sin stora hage.
Nu rasslar han runt o retar de andra,har min yngre hingst osm lekkompis,o dte är väl tur det,de har rätt kul ihop...

Thina
 
Sv: Artros

T.Alsterfeldt skrev:
Adequan är alltså glucosamin. Dyrt men inte mycket dyrare vid långtidsbehandling än orala.
ÖHT har det visat sig att kostnaden på 12-15.000 / år som min första veterinär förespådde för att hålla honom i skick (endast veterinäravgifter) har blivit ynka..hmmm.... några hundra här o där vid muskelkontroller var tredje månad av en mycket och erkänt duktig veterinär...
Vad var det för veterinärinsatser som veterinären som gjorde ursprungskalkylen tänkte sig att din häst skulle behöva varjer år?
Hur ofta sprutar ni med Adequan och vid vilka typer av symptom?
Vad är det för muskelkontroller som görs? "Bara" konstatera om hästen är spänd/jämnt musklad eller vad?
Hur mycket betalar du för en Adequan-behandling?
Rids hästen regelbundet idag? På vilka villkor?

Många frågor blev det, men så gäller det ju också en möjlig lösning för hästen som fullständigt äger mitt hjärta. :love:

/JES
 
Sv: Artros

riktlinjen för adequanbehandling kan du säkert ta med din veterinär,man kan behöva ge högre doser att börja med.

kostanden är rel dyr till att börja med,jag tror hjag hämtade ut första 7 doserna för 2.800 kronor om jag inte minns fel

jag kan inte gå in på vad veterinären ansåg attdet var för insatser eftersom det var individbedömt,dvs mankan inte säg atat den skal bara ha det o det,utan det kan handla om allt från koll til behandling.

men som jag har förståttdet på räkningarna senare var det väl mer eller mindre att titta till honom..varvid jag bytet veterinär;)

múskelkontroller kallar jag det lättvindligt,men det innebär alltså att mnst var tredje månad,gära oftare o ibland via telefonkontakt,ha kontroll på hästens status båd ementalt,smärtpåverkan,muskelstatus och ledstatus,dvs en helhetsbedömning.

det är av -yttersta -vikt när man har hästar som rehabiliteras att man arbetar i -nära-samarbete med en duktig veterinär!

jag kan inte nog betona hur viktigt det är.


hästen arbetas regelbundet idag och på sina egna villkor

Thina
 
Sv: Artros

Artrosen definieras inte som pålagringar vad jag vet - pålagringar kan däremot vara en effekt av artrosen. Artrosen innebär "degenerativa ledförändringar", att ledbrosket är tunnare än vad det normalt bör vara. I viktbärande leder är detta mycket vanligt på människa, framförallt höfter och knän, och jag har läst siffror på att minst 80% av alla människor över 70 år visar artros-symptom. Dvs ledbrosket BLIR tunnare med ålder, men det kan också minska pga andra omständigheter. Ledbrosket kan inte bli "bättre" -är det utnött, förstört, så kommer det fortsätta vara det.
Å andra sidan finns det inga nerver i ledbrosk, den skada som finns gör inte ont - men ledbrosket fungerar stötdämpande och "fjädrande" och det ger såklart följdeffekter när detta inte fungerar som det bör/ska.

Min häst har onormalt tunnt ledbrosk vid inre kondylleden i högra bakknäet. Vad det beror på kan man inte veta eftersom hon ju inte är undersökt förrän i höst... Symptomen som sådana har funnits där iaf minst sen jag skaffade henne (3 år sedan snart), alldeles säkert länge innan dess. Men jag TROR -helt lekmannamässigt, att den aktiva inflammationen som fanns i leden vid ultraljudet nu i oktober, helt enkelt berodde på att jag ökat träningsintensiteten på henne senaste året. Att det är i samband med inflammationen som de senaste grejerna dykt upp, att hon tappar baktårna i backen vid lyft tex.

Vad jag läst om knäledsartros på människa (svårt att hitta info om häst-artrosen) är att det tunna ledbrosket i sej gör att man lätt får inflammationer i ledkapslarna i leden. Sen vad som är höna och ägg, svårt att veta kanske?

Vad som händer med min häst vet jag ju inte ännu! Hon är behandlad sist nu i mitten på december, kommer fortsätta promeneras fram till återbesök i början på februari (då 5 mån sedan första besöket). Kanske behandlas hon en gång till då, ev vill vet då att vi ska börja prova sätta igång och jobba henne lätt, eller så händer något annat. Vi får se.

Nu var det armbågsleds-artros din hade men här är några sidor jag ramlade över vid en snabb sökning på nätet, om knäledsartros;
http://www.infomedica.se/artikel.asp?CategoryID=11607
http://www.internetmedicin.se/dyn_main.asp?page=216
Artros i armbågsled lär alldeles säkert vara mer vanligt på häst än på människa, men min gamle häst hade också pålagringar i sin ena armbågsled (nu togs han bort av annan anledning). Är det vänster eller höger? *bara nyfiken*
 
Sv: Artros

Hej!
Jag har en granne som haft ett varmblod som fick en urkalkad kota. Han blev utdömd av veterinären. Grannen är envis och letade efter alla alternativ och fick höra att magneter skulle göra underverk på det mesta och framförallt på olika ben och skellettskador. Mycket skeptisk provade han så en stark behandlingsmagnet över kotan och efter några dagar slog en stor kula upp på kotan, men efter ca 10 dagar gick svullnaden ner och efter 1 månad var hästen helt smärtfri och kunde tränas igen utan att bli halt och svullen!!! :) Låter helt otroligt men det är sant, jag har varit med om detta och använder själv magneter på min häst i förebyggande och i behandlingssyfte.
 
Sv: Artros

Vet ultraljudsundersökte bara höger armbågsled, då vi upplevde problemet störst där och konstaterade pålagringar. Troligtvis har han det även på vänster, då han även har problem där, och troligtvis även i fler leder i bogen. Det står mer om detta under tråden "Besvärlig hälta i bogen".... Han är alltså halt på bägge fram och så ordentligt böjöm att det i princip är omöjligt att böja höger bog.
Jag tror inte att det är speciellt vanligt på häst, då både ordinarie vet och den vet som reser runt och utför ultraljudsundersökningarna (och alltså borde vara den som om någon ser mycket av detta), blev mycket förvånade när de hittade pålagringarna.
Jo, jag har också varit runt och letat information, men jag är väldigt tveksam till att utsätta hästen för allt det innebär att experimentera med om man kan lindra smärtan som pålagringarna innebär. Det är naturligtvis annorlunda om hästen inte fått pålagringar ännu, utan bara inflammationen som din häst. Dessutom så framgår det ju på olika ställen att man på människor bara kan lindra smärtan, det är ovanligt att få bort den helt.
Jag hoppas verkligen att din häst får hålla sig så frisk att ni kan undvika pålagringarna!
 
Sv: Artros

Jag är väldigt tveksam till om magneter kan ta bort pålagringarna... Urkalkad kota - är det samma som förtunnat ledbrosk? Om det ännu inte bildats pålagringar så hade jag varit beredd att testa olika alternativa metoder, i samråd med vet, och då kan det kanske fungera som det gjorde för din granne. Jag antar att den hästen inte hade fått pålagringarna ännu?
 

Liknande trådar

Hästvård Hej. Är det någon fler som har häst med artros i halskotpelaren? Givetvis har vi kollat upp detta och fått en diagnos och fört en...
Svar
6
· Visningar
385
Hästvård Jag har nog varit otydlig innan! Jag vill veta om det är någon som har fått samma diagnos på sin häst som jag fått på min häst. Han...
Svar
1
· Visningar
494
Senast: Cattis_E
·
Kropp & Själ Mamma har artros i ett knä och får ont när hon går. Hon har varit i kontakt med läkare och fått konstaterat artros för några år sedan...
Svar
5
· Visningar
209
Senast: dobbis
·
Hästvård Hej, Jag undrar hur lång tid det kan ta för häst att återhämta sig från selenbrist? Fick svar på mineralanalys (blodprov) i veckan och...
Svar
4
· Visningar
436
Senast: Mearas
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Tillbaka
Upp