Sv: Amma, hur länge?!
Jag har planerat att följa WHO:s rekommendationer, dvs helamning i sex månader. Det innebär 8 månader för oss eftersom det räknas från beräknat födelsedatum och Viktor är 2 månader prematur. Någon gång i mitten av december börjar det bli dags för oss att börja smaka på annat.
Det där med att rekommendationen bara är för U-länder för att deras vatten inte är rent är inte helt sant. Tyvärr kör många BVC med det argumentet... Visst är det viktigare för barn i U-länder att ammas då de har sämre hygieniska alternativ, men det finns klara fördelar generellt sett med att helamma även här i Sverige.
Generellt kan man säga (skriver generellt för en del barn är mogna för mat vid fyra månader, andra inte förrän de är åtta månader, andra inte före året osv men de flesta barn är mogna vid 6 månader) att även små smakportioner kan störa upptaget av tex järn ur bröstmjölken. Risken för allergier är större före sex månader eftersom deras tarmsystem inte är riktigt mogna. Gluten bör introduceras i långsam takt i stöd av amning, så om man planerar att sluta amma vid sex månader är det bra att börja med gluten innan alltså. Det finns inte heller något stöd för teorin att barn som vänjs vid mat tidigt äter bättre och mer än de som fått vänta lite.
WHO rekommenderar att bröstmjölk står för 2/3 av näringsinnehållet under det första året. Om man delammar och kompletterar med ersättning rekommenderas att man efter 4 månader fasar ut ersättningen och kompletterar med gröt och smakisar istället och fortsätter amma likadant. Här finns ett diagram som jag tycker är bra om man vill följa rekommendationen:
Läs också gärna på amningshjälpens hemsida som jag också tycker skriver bra om smakportioner:
http://www.amningshjalpen.se/radgivning/smakport.htm
En annan grej som många BVC kör med är "smakfönstret". Det ska innebära att det finns en viss period då barnet är mer mottagligt för nya smaker, och att om man missar just den här perioden så får man en matvägrare som inte vill smaka på ny mat. Vill bara säga att detta är rena spekulationer som det inte finns en enda forskning som stöder, vad jag vet. Har frågat många som hävdar att det här fönstret finns om underlag för påståendet, men de har aldrig kunnat visa på någon forskning. Däremot har jag sett mycket forskning som pekar på motsatsen.
Ytterligare en missuppfattning är att om man ger barnet nått gott/sött så kommer de inte vilja äta något annat och vänja sig vid söt mat. Detta faller på sin egen orimlighet eftersom ammade barn då rimligen inte borde vilja smaka på något alls. Bröstmjölk är väldigt söt i smaken.
Bra tecken på att barnet är moget för fast föda är att det kan sitta själv, följer mat med blicken och verkar intresserat, tungan inte puttar ut maten (= sugreflexen är för stark), inte blir hårt i magen när man väl börjat smaka.
Här finns en länk med bara barnmatsrecept från fyra månader:
http://hem.passagen.se/isaksweb
Vi tänker inte köra några rena smakisar utan Viktor kommer få plocka det han vill från vår mat och smaka själv. Här i Californien finns ju också en uppsjö god frukt som är lämplig, tex mango och melon osv. Vi får se vad som kommer gillas av lille herrn som än så länge bara är intresserad av mammas tuttar