Stallbygge/renovering

Sv: Stallbygge/renovering

Vill bara tipsa om att ett jättebra sätt att lösa ventilationen på är att ha en frånluftsfläkt där du kan ställa in styrkan, ha den på låg under dagen då hästarna är ute, dra upp lite högre när dom är inne och kör den på max om det ska spolas vatten :). Även skönt att kunna dra upp den på max om man använder bäddar och ska mocka ut dom helt på våren, då blir det ju väldigt mycket ammoniak i luften och inte så bra arbetsmiljö. Sparar även på både plånbok och miljö i det långa loppet!

Lycka till med stallbygget! Det kommer nog bli väldigt vackert, jag älskar fönstrena!
Bra idé, men ts bekymmer är nog att få till friskluftsintagen och frånluften utan att behöva borra/såga i tegelfasaden gissar jag. Annars är fläkt en utmärkt lösning (dessutom lätt att justera så man får lagom flöde).
 
Sv: Stallbygge/renovering

Ledsen Gylle, men det är inte en idiotförklaring av hästfolk. Enbart det inspektörerna ser alltför ofta. Och nej, det är inte av illvilja folk stänger. Det är på grund av att de inte känner till hur ventilation fungerar och varför den i väldigt många stall inte fungerar. Det kan verka väldigt enkelt det där med luft som ska in och luft som ska ut, men riktigt så enkelt är det inte. Till TS föreslår jag att du tar kontakt med en konsult som kan räkna på ventilationen åt dig och förklara hur du ska justera den för att få tillräckligt genomflöde för dina hästar (det ska då vara en konsult specialiserad på stallventilation, inte humanventilation. Det är en milsvidd skillnad mellan djurs och människors ventilationsbehov). Det tjänar både byggnaden och dina hästar på. Så när du ändå lägger ner så mycket engagemang på ditt stall, varför inte göra alla delar ordentligt så att de verkligen fungerar. Om du tycker att det verkar dyrt, tänk då på hur många tusen kronor man kan behöva punga ut med i veterinärkostnader för en hosthäst!

Jo det är i allra högsta grad en idiotförklaring av hästfolk, för att en klick är okunniga. Lösningen på okunskap är knappast att ställa idiotiska krav på alla utan istället då se till att ge kunskap till de som saknar det. Så länge kunskapen saknas så kommer du också att fortsätta se igenbommade stall oavsett hur mkt friskluftsintag som egentligen finns, om du missat det så är det faktiskt inte särskilt svårt att sätta igen ett friskluftsintag heller. Hemligheten är tvärtom att se till att även den okunniga hästägaren får kunskap om hur viktig bra ventilation är (och hur enkelt det är att ordna det....).
Och nej det är inte alls svårt att skapa en bra ventilation i ett stall utan mekanisk hjälp speciellt inte om du utnyttjar just fönster och dörrar så att du har full frihet att reglera tillförseln helt utifrån rådande klimat. Tillsammans med en frånluftstrumma så kan du få precis hur mkt du luft du behöver för att skapa rätt mängd, är du däremot låst av fasta öppna inluftsintag kommer du inte ha många dagar per år du har helt optimal ventilation iom att du blir helt låst och bara får in rätt mängd de dagar det är optimala förutsättningar i klimatet för att överensstämma med vad det är beräknat på, det skiljer väldigt mkt på hur mkt luft som strömmar in en vindstilla fuktig dag jämfört med en dag med fullstorm och tvärtemot det så är det de vindstilla fuktiga dagarna du behöver ha in dubbelt så mkt luft för att skapa bra luft i stallet.
 
Sv: Stallbygge/renovering

Vill bara tipsa om att ett jättebra sätt att lösa ventilationen på är att ha en frånluftsfläkt där du kan ställa in styrkan, ha den på låg under dagen då hästarna är ute, dra upp lite högre när dom är inne och kör den på max om det ska spolas vatten :). Även skönt att kunna dra upp den på max om man använder bäddar och ska mocka ut dom helt på våren, då blir det ju väldigt mycket ammoniak i luften och inte så bra arbetsmiljö. Sparar även på både plånbok och miljö i det långa loppet!

Lycka till med stallbygget! Det kommer nog bli väldigt vackert, jag älskar fönstrena!

Jag hoppas du inte på allvar tror att bara en frånluftsfläkt löser ventilationen. Ventilation består naturligtvis av både tilluft och frånluft. En bra frånluft är naturligtvis viktigt för att lyckas med en bra ventilation men naturligtvis måste man ha lika stor inströmning av friskluft som frånluften gör av med annars har man ingen fungerande ventilation.
 
Sv: Stallbygge/renovering

Sådana här idiotförklaringar av hästägare gör att man totalt istället idiotförklarar er som jobbar med det. Seriöst vem tror du bryr sig mest om att en häst mår bra och håller sig frisk, hästägaren eller myndigheterna ? Vem har mest att vinna på att den gör det ? Vilken seriös hästägare orsakar medvetet att hästarna utsätts för att stå i dålig luft ? Tvärtom är det bättre ur stallmiljö att kunna reglera luftintaget, blir inte särskilt trevlig miljö för den häst som har ett öppet luftintag i sin box om det ligger på full storm och 15 minus på just den väggen. Det är liksom då det är det fina med att kunna reglera luftintaget antingen genom att strypa delvis eller helt från just det hållet och öppna upp mer från andra hållet. För du förstår hästägare kan tänka själva också de är fullt medvetna om att hästar behöver bra luft och ser till att de får det.

Det är ju tur att det tom finns ett domslut på att det faktiskt är upp till varje hästägare att se till att luften är bra, hur den gör det är helt upp till hästägaren så länge luften är bra. Tur att inte alla myndigheter idiotförklarar folk som vissa gör.

För mkt ventilation skapar inget trevligt klimat i stallet för någon vi har överdimentionerad frånluft pga den gjordes på den tiden det hölls ett mkt större antal kor i samma byggnad med två trummor så uppstår ibland när det är hög luft och lättventilerat det roliga fenomenet att en trumma vänder och blir tilluft och då kan du snacka om att viner om öronen på en i stallet, inget någon skulle uppskatta att ha varje dag precis som tur är händer det inte så ofta i skåneklimat sällan vi har så hög kall luft.

Oj vad du tog illa upp, det var inte meningen att någon skulle göra det, och mitt svar var absolut inte någon idiotförklaring av någon. Jag skriver inte här i yrket utan som privatperson. Däremot så sitter jag inne med en del kunskap jag fått i yrket, som jag tänkte dela med mig av till TS.

Tyvärr stämmer det, som även a1agnlju skriver, att man stänger dörrar och fönster i stall när det blir kallt. Det är inte för att man medvetet tänker att hästarna ska få dålig luft. I de flesta fall så vill man inte att vattnet ska frysa, vilket det ofta gör om dörrar och fönster står öppna i minusgrader. Det är helt logiskt att tänka så, men tyvärr är risken att man får dålig luft i stallet om ventilationen är beroende av att fönster och dörrar är öppna. En ventilation som bygger på öppna fönster och dörrar ska av den anledningen inte ha dörrar och fönster som kan stängas. Vindväv kan vara en lösning att sätta in om man monterar bort fönster.

Naturligtvis ska djur inte stå i drag.

Jag besöker i snitt 70-80 häststall årligen, och det är där jag ser många stall där dörrar och fönster som stängs, detta trots att en god ventilation i stallet är beroende av att de är öppna. Jag kan inte tro att det bara är de allra sämsta stallen jag besöker, utan jag tror att det tyvärr är så att man ofta stänger vid kyla om man kan.

Om du i dag förprövar ett stall får man inte godkänt om stallets ventilation enbart bygger på att dörrar och fönster som kan stängas hålls öppna.

Den dom du refererar till säger att du får välja själv hur ventilationen ska se ut, men ventilationen ska somsagt ändå alltid vara tillräcklig oavsett utomhustemperatur.

TS: kolla gärna en extra gång med de som förprövar, de brukar, även om de inte får agera konsulter, kunna ge enhel del bra tips på vägen. Lycka till!
 
Sv: Stallbygge/renovering

Den dom du refererar till säger att du får välja själv hur ventilationen ska se ut, men ventilationen ska somsagt ändå alltid vara tillräcklig oavsett utomhustemperatur.

Det är ju inget annat än idiotförklaring man gör när man påstår att hästägare inte kommer att se till att deras hästar har bra ventilation om de har möjlighet att själv påverka den.

En intressant fråga ang alla dina besök i stallar som är igenstängda, hur ofta gör ni egentligen besök på tider hästarna faktiskt är inne i stallarna, ni arbetar väl dagtid med "normala" fall och om stallar är igenstängda vintertid när hästarna är ute är väl ganska normalt om det är kallt ute vilket de väl logiskt är vid majoriteten av era besök.
Så hur många igenstängda stallar har du egentligen besökt vintertid under kvälltid när hästarna är inne ?

Ja precis som jag skrev ang domen så säger den ju klart och tydligt att det som gäller är att det är helt upp till hästägaren hur den ser till att ventilationen uppfylls bara den gör det = fönster och dörrar är helt ok för att uppnå god ventilation. Och nej alla hästägare stänger verkligen inte igen sina stallar, jag vet faktiskt ingen som gör det.

Vilken normal människa förstår inte att man inte kan strypa lufttillförseln i ett stall bara för att det är kallt ? Om de inte förstår det från början lär de ju snabbt bli varse det så snart de öppnar stalldörren igen eller hur, ingen normal människa skulle frivilligt ha sin häst i sådan luft som uppstår om du gör det.

Naturligtvis reagerar man på sådana idiotiska ideer att en myndighet omyndigförklarar vuxna människor att inte kunna ta ansvar för att se till att deras djur har bra luft något som är en förutsättning för att hästarna skall hålla sig friska vilket förhoppningsvis i alla fall 90% av hästägarna lägger hela sin själ i att se till att de är.
 
Sv: Stallbygge/renovering

Det är en intressant fråga du ställer gällande hur många stall jag besöker när hästarna är inne, för visst är det skillnad på luftkvaliteten om det är tomt respektive fullt med hästar i stallet när jag kommer. Jag jobbar vanligen 8-16.30, och många hästar är som du skriver ute vid kontrollerna. Är stallet då stängt, och det är dålig luft därinne, så uppger de flesta djurhållare inte att de har öppet nattetid när hästarna går in. Om det är dålig luft när hästarna inte är inne, hur dålig är den inte då när de är inne?

Jag är helt överens med dig angående att fönster och dörrar är helt ok som ventilation, men då ska de somsagt hållas öppna. Som jag skrev så är regeln vid förprövning att de då ska monteras bort för att inte stängas. Jag har flera gånger, speciellt i inackorderingsstall, fått höra att man har olika åsikter om man ska ha stängt eller öppet, att vissa i stallet öppnar, och andra stänger när det är kallt ute.

Som jag m fl skrivit innan, det är inte av illvilja som man stänger i stallen, utan för att stänga ute kylan.

Om det nu är så att de flesta du känner inte stänger så är det jättebra, ingen blir gladare än jag. Som jag skrev så är situationen tyvärr inte så i många av de stallar jag besöker, så därför behövs informationen till dem. Vet du m fl redan detta, och gör rätt, så behöver du inte känna dig, som du skriver, idiotförklarad för att andra behöver den informationen. Jag är helt övertygad om att det finns många med god kunskap om hur ventilation fungerar. Det är ofta man går kurser i olika ämnen, men bara för att man själv har förkunskaper i ämnet så känner jag mig inte idiotförklarad där.
 
Sv: Stallbygge/renovering

Jag hoppas du inte på allvar tror att bara en frånluftsfläkt löser ventilationen. Ventilation består naturligtvis av både tilluft och frånluft. En bra frånluft är naturligtvis viktigt för att lyckas med en bra ventilation men naturligtvis måste man ha lika stor inströmning av friskluft som frånluften gör av med annars har man ingen fungerande ventilation.

Men så trevlig man kan vara. Du behöver inte dumförklara mig.

Det har ju redan nämnts massa tips om intagen, så jag tyckte att det var onödigt att nämna det igen.

Men tydligen måste man vara övertydlig i varje inlägg för att inte bli påhoppad?
 
Sv: Stallbygge/renovering

Det är en intressant fråga du ställer gällande hur många stall jag besöker när hästarna är inne, för visst är det skillnad på luftkvaliteten om det är tomt respektive fullt med hästar i stallet när jag kommer. Jag jobbar vanligen 8-16.30, och många hästar är som du skriver ute vid kontrollerna. Är stallet då stängt, och det är dålig luft därinne, så uppger de flesta djurhållare inte att de har öppet nattetid när hästarna går in. Om det är dålig luft när hästarna inte är inne, hur dålig är den inte då när de är inne?

Då är ju en intressant fråga, ställer ni frågan om de öppnar upp när hästarna kommer in ? Gör ni inte det så har ni ju ingen aning, gör ni det så får ni ju också ett perfekt tillfälle att lära dem hur viktigt luften är om de mot förmodan inte har den kunskapen.
Bommar man igen allting dagtid när hästarna har gått ut så blir naturligtvis luften sämre i stallet medans det är stängt, boxarna kanske inte mockas förrän på eftermiddagen osv och för att inte tala om att man mockar och strör och sopar med stängda dörrar då blir luften snabbt dålig. Men så snart man öppnar upp igen innan hästarna skall in så tar det inte många minuter förrän luften är bra igen. Så dåligt luft dagtid när hästarna är ute säger ju ingenting om vilken luft hästarna har när de är inne.

Det är en väldig skillnad mellan att se till att lära ut och informera om hur viktig ventilationen (i alla former) är i ett stall, jämfört med att förbjuda ett fullt fungerande alternativ för att ni tror något om hur det kommer att skötas. Att ni tror att allting kommer att bommas igen trots att det behövs säger ju egentligen mer om er själv än om andra ;)
Även öppna friskluftsintag går faktiskt enkelt att stänga igen om man vill det lite uppfinningsrikedom och vips är de stängda så hur kan det vara tillåtet ?
Eller bortplockade fönster, det är gjort på några minuter att stänga igen ett sådant, antingen genom att helt enkelt hänga på fönstret igen alternativt sätta dit en skiva för. Allt går att täppa igen om man vill det. Så i alla lägen precis som när fönster och dörrar används så är ventilationen helt beroende på att den som har ansvar för den ser till att den fungerar.

Det fina med att använda fönster och dörrar som fungerar normalt är att man har mkt större möjlighet att skapa ett riktigt bra klimat för hästarna istället för ett halvbra som fasta öppningar ger. Alla dagar kräver olika mkt tilluft för att stallet skall bli optimalt ventilerat. De där dagarna som följer luftströmmarna i räkneexempel är få. Det är ju en enorm skillnad på en dag med 15 grader, vindstilla, 200% luftfuktighet jämfört med en dag med 15 minus, vind, hög klar torr luft. Du behöver ju bara en bråkdel av inströmning för att ha samma luft den dagen det är kallt och lättventilerat jämfört med den dagen luften är extremt tungventilerad. Har du samma luftöppningar dessa två dagar så kommer du få alldeles för dålig luft den dagen det är tungventilerat och du kommer ha sibirienklimat i stallet den dagen det är lättventilerat. Då är det fina att man reglerar luftintaget efter behov något ni vill förbjuda för att en liten klick inte har kunskap. Det är faktiskt inget annat än idiotförklaring av den stora andelen som har kunskap. Se till att ge dem som saknar kunskapen den i stället istället för att försämra för alla som faktiskt kan sköta reglerbar ventilation för det är ju det ni gör försämrar.
 
Sv: Stallbygge/renovering

Men så trevlig man kan vara. Du behöver inte dumförklara mig.

Det har ju redan nämnts massa tips om intagen, så jag tyckte att det var onödigt att nämna det igen.

Men tydligen måste man vara övertydlig i varje inlägg för att inte bli påhoppad?

Du får nog istället fundera på hur du skriver dina inlägg, ditt inlägg kan bara tolkas som att du tyckte att med en frånlufttrumma med fläkt så hade man löst hela ventilations problemet.

Du skriver
Vill bara tipsa om att ett jättebra sätt att lösa ventilationen på är att ha en frånluftsfläkt där du kan ställa in styrkan

Kanske varit läge att skriva att i kombination med luftintag ha en frånluftstrumma om det var det du menade.
 
Sv: Stallbygge/renovering

Du får nog istället fundera på hur du skriver dina inlägg, ditt inlägg kan bara tolkas som att du tyckte att med en frånlufttrumma med fläkt så hade man löst hela ventilations problemet.

Du skriver
Vill bara tipsa om att ett jättebra sätt att lösa ventilationen på är att ha en frånluftsfläkt där du kan ställa in styrkan

Kanske varit läge att skriva att i kombination med luftintag ha en frånluftstrumma om det var det du menade.

Ja, om man antar att alla som läser är korkade. Jag antar inte det, jag antar att folk har en hjärna (och empati).
 
Sv: Stallbygge/renovering

Då är ju en intressant fråga, ställer ni frågan om de öppnar upp när hästarna kommer in ?

Även öppna friskluftsintag går faktiskt enkelt att stänga igen om man vill det lite uppfinningsrikedom och vips är de stängda så hur kan det vara tillåtet ?

Vi frågar om de öppnar upp, som jag skrev så svarar många att de inte öppnar upp mer än när dörrarna öppnas just vid intag, sedan stängs de igen.

Vill man kan man såklart stänga igen allt, men de är jobbigare att sätta i ett fönster/dörr än att bara stänga en dörr eller ett fönster.

Tyvärr har du fått uppfattningen att de som utövar kontrollen själva bestämmer hur reglerna är utformade och hur de ska tolkas. Så är inte fallet, utan kontrollantens uppgift är att kontrollera om djurhållaren följer lagstiftningen. Det den som kontrollerar har till sin hjälp när en bedömning ska göras är lagtexten och dess förarbeten, samt en kontrollvägledning, alla dessa dokument är utformade av Jordbruksverket.

Mitt svar till TS har nog gått fram, för att inte kapa tråden med diskussioner om annat så avslutar jag för min del här.
 
Sv: Stallbygge/renovering

Har precis skummat igenom tråden och tycker det är en del intressanta ventilationsdiskussioner i den. I vissa fall med mycket god sakkunskap dessutom vilket är roligt att läsa. Det jag saknar är att ingen har skrivit ett enda ord om att det faktiskt finns en svensk standard som hanterar ventilation i djurstallar, SS951050 med tillämpning i SS 951051. Där finns erforderliga flöden per djur beroende på storlek osv. Sedan verkar det som om en del tror att det bara går att ha fasta tilluftsdon. Det vanliga i djurstallar är att man har reglerbara tilluftsdon. Fördelen med dem relativt fasta öppningar eller fönster/dörrar är att de är utformade så att luftströmmarna rör sig på ett korrekt sätt i stallet. Vi ska ju inte glömma att luften tar lättaste vägen! Och innan nu någon hoppar på mig för vad jag skrivit här kan jag berätta att jag är agronom med byggnadsteknisk inriktning, dvs har ganska god sakkunskap i ventilationsfrågor ;)
 
Sv: Stallbygge/renovering

Har precis skummat igenom tråden och tycker det är en del intressanta ventilationsdiskussioner i den. I vissa fall med mycket god sakkunskap dessutom vilket är roligt att läsa. Det jag saknar är att ingen har skrivit ett enda ord om att det faktiskt finns en svensk standard som hanterar ventilation i djurstallar, SS951050 med tillämpning i SS 951051. Där finns erforderliga flöden per djur beroende på storlek osv. Sedan verkar det som om en del tror att det bara går att ha fasta tilluftsdon. Det vanliga i djurstallar är att man har reglerbara tilluftsdon. Fördelen med dem relativt fasta öppningar eller fönster/dörrar är att de är utformade så att luftströmmarna rör sig på ett korrekt sätt i stallet. Vi ska ju inte glömma att luften tar lättaste vägen! Och innan nu någon hoppar på mig för vad jag skrivit här kan jag berätta att jag är agronom med byggnadsteknisk inriktning, dvs har ganska god sakkunskap i ventilationsfrågor ;)
Ja, visst är det intressant. Jag jobbar också med ventilation (har lekt i samma "ultunesiska sandlåda" men med husdjursinriktning men fastnade i "ventilations och byggträsket" istället) och inser att det är oerhört svårt att nå fram till folk som redan bestämt sig för att det är på ett visst sätt. Spelar ingen roll hur många gånger man säger att dörrar och fönster inte ger någon vidare lättämjd ventilation eller att det inte godtas vid en förprövning. Många lyssnar inte på det örat helt enkelt. Att folk nu får reda på att det faktiskt finns en standard som måste följas utbryter det väl kaos ;) Nej, jag skriver med ironi, men ibland undrar jag faktiskt...
 
Sv: Stallbygge/renovering

Oj vad du tog illa upp, det var inte meningen att någon skulle göra det, och mitt svar var absolut inte någon idiotförklaring av någon. Jag skriver inte här i yrket utan som privatperson. Däremot så sitter jag inne med en del kunskap jag fått i yrket, som jag tänkte dela med mig av till TS.

Tyvärr stämmer det, som även a1agnlju skriver, att man stänger dörrar och fönster i stall när det blir kallt. Det är inte för att man medvetet tänker att hästarna ska få dålig luft. I de flesta fall så vill man inte att vattnet ska frysa, vilket det ofta gör om dörrar och fönster står öppna i minusgrader. Det är helt logiskt att tänka så, men tyvärr är risken att man får dålig luft i stallet om ventilationen är beroende av att fönster och dörrar är öppna. En ventilation som bygger på öppna fönster och dörrar ska av den anledningen inte ha dörrar och fönster som kan stängas. Vindväv kan vara en lösning att sätta in om man monterar bort fönster.

Naturligtvis ska djur inte stå i drag.

Jag besöker i snitt 70-80 häststall årligen, och det är där jag ser många stall där dörrar och fönster som stängs, detta trots att en god ventilation i stallet är beroende av att de är öppna. Jag kan inte tro att det bara är de allra sämsta stallen jag besöker, utan jag tror att det tyvärr är så att man ofta stänger vid kyla om man kan.

Om du i dag förprövar ett stall får man inte godkänt om stallets ventilation enbart bygger på att dörrar och fönster som kan stängas hålls öppna.

Den dom du refererar till säger att du får välja själv hur ventilationen ska se ut, men ventilationen ska somsagt ändå alltid vara tillräcklig oavsett utomhustemperatur.

TS: kolla gärna en extra gång med de som förprövar, de brukar, även om de inte får agera konsulter, kunna ge enhel del bra tips på vägen. Lycka till!

En fråga då, till dig som verkar ha lite koll. Vi har öppet så mycket vi bara kan, båda dagar och nätter och helst på flera ställen för bra genomströmning, men som alla andra, det fryser vintertid om allt är öppet. Så på vintern är det stängt typ dygnet runt och tom en värmefläkt dagtid när det är -20.

Vi har löst det genom dels inluft genom fönster som sitter fast med springa öppen, dels genom att höloftet har ju springor i alla väggar, och sen en frånluftsfläkt för att få ut den gamla luften och "tvinga" in ny fin luft. Känns ok, men är det godkänt?
 
Sv: Stallbygge/renovering

Jag kan inte svara på om det är godkännt eller ej utan att ha varit i stallet och gjort mätningar.

Enligt svensk standard 951051, som Wilfa hänvisar till, ska dimensioneringen för ventilation till stor häst ( beräknat på 600 kg) vara minst 45 m3/timme ( när det är kallt på vintern) och max 320 m3/timme ( varma sommardagar).
 
Sv: Stallbygge/renovering

Men går det inte att mäta luften i ett stall under säg en veckas tid? För även om ni inspektörer är ute och frågar och ger råd så i samma ögonblick ni åker därifrån så lär ju dörrarna stängas igen?

Jag har nu lösdrift men innan stod jag uppstallad i tre stall och jobbade i två andra. Fyra av stallarna hade godkänd takhöjd och mekanisk ventilation (eller vad det nu heter) samtliga stallar hade också dålig luft :mad: pga av: stall 1 ventilationen funkade inte som den skulle, stall 2 mycket dammig halm, katastrofalt dammig och det ströades när hästarna var inne :crazy:, stall 3 ventilationen var underdimensionerad trots att den gick på max räckte det inte till och ingen vågade ha dörrarna öppna, stallet låstes om nätterna, stall 4 ägaren frös :eek: och skruvade ner ventilationen

Stall 5 ett litet stall med smal stallgång och lågt i tak men luften var utmärkt. Jag tror aldrig dörrarna var helt stängda i det stallet utom när hästarna var ute.
I samtliga stallar var jag ibland först på morgonen och det var inte så roligt alla gånger när man öppnade stalldörren.

Men det borde väl ändå finnas någon sorts dosa som man kan sätta i stallet som mäter luften under en längre tid? För det är ju luften under natten när hästarna är inne som är det viktigaste, inte hur luften är dagtid när hästarna är ute? Då får man ju också svar på hur bra eller dåligt stallets ventilation verkligen fungerar? Bra för alla både inspektörer, hästägare och stallägare
 
Senast ändrad:
Sv: Stallbygge/renovering

Det lättaste är att köpa friskluftsintag från nån stallinredningstillverkare eller granngården. En per box är tillräcklig luftintagsarea per häst. Frånluftsfläkten ska ha ca 320 kubikmeter per timme och stor häst i kapacitet. Så för fem hästar blir det tex 1600 kubik. Har nyss byggt stall och det är så jäkla bra luft där inne! Har en dimmer på fläkten som är på nästan max när det är varmt och på ungefär hälften när luften är kall och torr. Stänger av helt när hästarna är ute.

Glömde sätta på fläkten en gång och direkt var det immigt och fuktigt och luktade ammoniak på morgonen, så den är verkligen guld värd. Sitter ett runt hål i innertaket och ett rör som svänger 90 grader på vinden där fläkten sitter. Utblås på baksidan på gaveln på stallet. Blir rätt rejäl fläkt men rätt installerad är den rätt tyst. Sätt inte direkt i väggen, det låter mkt mer.
 
Sv: Stallbygge/renovering

Det låter bra! Det är precis så vi håller på att göra i stallet vi bygger nu, en tillufts"låda" i varje box, en fläkttrumma med ljuddämpande låda på (2 m lång, täckt med elefantmatta på insidan). Hoppas verkligen vårt blir lika bra. Vi har dessutom stor luftvolym i stallet, 4 boxar på 150 kvm, 310 cm takhöjd.
 
Sv: Stallbygge/renovering

Vill tillägga att min pappa är fd ventinstallatör så han visste hur man skulle göra.

Luftintagen bör sitta i boxarna, annars blir inte luften bra där. Gör gärna lufthål i boxväggarna också. Helst ska de sitta mot ena sidan på boxen så kan hästen välja om den vill stå i luftflödet eller bredvid. Finns en skitbra broschyr om detta på nätet, heter typ "råd till småstallar" eller liknande.
 
Sv: Stallbygge/renovering

Eller så ser man till att göra riktiga rejäla frånluftstrummor som fyller sin uppgift utan fläkt och inte riskerar att stå där med ett stall utan fungerande ventilation den dagen det är strömavbrott eller helt enkelt att fläkten går sönder. Ditt stall visar ju tydligt iom vad som hände när du glömt fläkten att det inte har tillräcklig ventilation utan är helt beroende på att fläkten går konstant.
Du är väl tom skyldig att ha reservaggregat till strömmen när du har en sådan ventilation samt larm som meddelar om ventilationen stannar.

Frånlufttrummor skall släppa ovan taknock annars får du aldrig någon bra funktion av dem så betydligt smartare även om man nödvändigt vill ha fläkt att bygga trummor som fungerar även som självdrag den dagen du står där utan ström och sen sätta spjäll och fläkt i dem om man nödvändigt vill reglera dem mer, då är det bara att öppna upp dem den dagen det krisar med ström eller fläkt och inte riskera att stå där med helkass luft i stallet.
 

Liknande trådar

Anläggning Ska ta över familjens gård och allt sköttes tyvärr inte helt rätt vid bygge av stallet så ska ordna upp detta nu. Det som blivit avslag...
Svar
13
· Visningar
1 208
Senast: a1agnlju
·
Ekonomi & Juridik Hej hej Jag vill bara ha lite råd hur jag ska gå till väga i en väldigt jobbig situation som nätt och jämnt tar all energi man har...
Svar
4
· Visningar
1 982
Senast: Inte_Ung
·
Katthälsa Jag har två innekatter, steriliserade honkatter, syskon från samma kull och födda 2017. De har bott hos mig sen de var åtta veckor...
Svar
11
· Visningar
965
Senast: Svartkatt
·
Hästvård Hej! Skriver här desperat i hopp om att nån kanske har en aning om vad som är felet på min ponny. Hon är en 18 årig korsningsponny med...
2
Svar
34
· Visningar
3 465
Senast: Freazer
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Vi som tränar för tävling i agility. Del 2.
  • Kräkningar
  • Akvarietråden V

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp