Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Öppet forum | Bläddra

Öppet forum

Ännu äldre inlägg kan du hitta här.


Britta (12 Dec 1997, 12:36:52)
Annika: Skyll inte på mig om pållen faller ihop bara... du vet väl att man kan köpa en veterinärfass, där det står samma saker som i patientfass om doseringar, biverkningar mm.Sofia P: Mitt i prick! Ro i själen var ett passande uttryck. Och egentligen - varför skall jag låta nån annan rida den jag älskar mest...? Jag får nog lägga upp ett riktigt schema för honom, med stora inslag av longering. Tack!
anna>Annika (12 Dec 1997, 12:33:45)
Prata med vet om hur stor mängd Plegicil du ska ge honom. Testa med bomull i öronen på honom samt även det som Sofia P föreslog: täcka honom tidigt nästa år så du slipper "jättepälsen". Varför har du inte klippt honom lite tidigare förresten? Borde ju vara bättre att klippa honom (om man nu ska göra det) när han inte satt så mycket päls?! Lycka till i alla fall, måste vara läskigt om de är dumma när man klipper dem - elsladdar, vassa saxblad (vad säger man?) osv överallt - usch!
Britta (12 Dec 1997, 12:31:57)
Linnea: När han stod skadad var det mycket osannolikt att han någonsin skulle bli bra. Alla veterinärer utom den som till sist opererade honom ville döma ut honom. Därför köpte jag en annan häst, som jag tränat regelbundet och som nu går Msv. Jag har väldigt ont om pengar och har med den "nya" hästen bara råd att träna ca 1 gg/månad. Att börja med den andra också är helt otänkbart. Eftersom han är min älskling, och har haft denna allvarliga skada, kan jag aldrig sälja honom. Och den andra har jag ju äntligen kommit en bit på väg med, så den vill jag inte ge upp. Jag vet ju heller inte hur pass hållbar "älsklingen" är i längden, tänk om nåt annat pajar på honom, då har jag ingenting om jag säljer den "nye". Men du har helt rätt, jag borde jobba mer med honom själv. Jag bara undrar hur han kunde bli så j-a stark utan att ridas...
Annika (12 Dec 1997, 12:30:47)
Britta: Tack, jag tror jag provar med 15 ml.
Sofia P (12 Dec 1997, 12:30:23)
Britta: Min första tanke är att han behöver känna att han kan gå på ett konstant stöd och vänja sig vid det och då är longering med lagom inspänningstyglar bra. Kanske att han kan få lite lugn och ro i själen (om du förstår hur jag menar) av att en tid jobbas bara på lina. Om han slappnar av så kan man sedan rida en kort stund som ökas efterhand. Men jag vet ju inte alls hur han beter sig när man longerar så det kanske inte funkar alls.
Annika (12 Dec 1997, 12:27:43)
SofiaP: Du har helt rätt. Jag har sluppit klippa honom tidigare år men i år har han helt plötsligt satt jättepäls. Har alltid sett till att han varit i hagen när de andra hästarna klippts. Han håller på att hoppa ur skorna. han är jätterädd för allt som låter det minsta. Varför ska jag då inte skona honom så mycket som möjligt om jag nu kan hjälpa honom. Allt för att undvika bråk och ev skador. De andra klipper jag aldeles utmärkt utan plegg. Det är mitt enda fullblod och därför är jag osäker på dosen.
Linnea (12 Dec 1997, 12:25:16)
Britta: Problemet är väl precis som du skriver "att du inte har lagt ner så mycket tid på honom". Antagligen kommer det släppa bara du tränar, tränar, tränar. Även om han är stark och dum så får du ändå försöka rida honom så mjukt det nu bara går. Min ena häst är lite åt det hållet (har också gått omkull i sidvärtsrörelser) och det enda som har hjälpt på honom är att jag inte suttit och kämpat emot. Varför kan du inte rida för tränar med just honom?
Britta (12 Dec 1997, 12:23:34)
Annika: Inte för att jag vet när du avmaskade sist. Men de flesta brukar göra det i november och då med Ivomec. Du vet väl att då får man inte ge Plegicil till hästen inom en viss tid, jag tror 14 dagar. Det blir visst nån sorts kemisk reaktion som kroppen inte klarar. 15 ml har jag för mig är vad min vet brukar rekommendera annrs.
Sofia P (12 Dec 1997, 12:19:26)
Annika: Om det är första gången, hur vet du då att han river stallet? Han kanske har stressat upp sig när andra hästar klippts så att du vet att han är rädd? Det finns väldigt tysta klippapparater, men du har kanske inte tillgång till en sådan. Om jag minns rätt står det rekommenderad dos på flaskan (eller ska ni spruta honom?), men är du det minsta osäker så skulle jag kolla med en veterinär. Om det är väldigt ångestfullt för honom att blir klippt kanske du skulle prova att täcka honom tidigt nästa år så att han inte sätter så mycket päls.
anna>Britta (12 Dec 1997, 12:19:15)
Jag tror det finns en artikel om Borrelia-Ehrlichiainfektioner på Torgets sida som heter "Hästveterinären". Adressen är www5.torget.se/veterinar/, gå sedan in under nyhetsarkiv eller något sådant...
Britta (12 Dec 1997, 12:17:36)
Sofia P (eller nån annan som känner sig manad):En av mina hästar, en 7-årig val har blivit mkt svårriden. Jag red in honom som treåring och då var han det mest lättridna, mjuka, lättlärda man kunde tänka sig. Han är mkt snäll o intelligent och har SUPERGÅNG. Tyvärr upptäcktes efter ett par månader en skada som gjorde att han först stod i nästan ett år, sedan opererades och därefter stod i nästan ett år till. När jag började rida honom igen var han jättesvår - URSTARK i halsen, bet sig fast i betet och så går det bara fortare och fortare. I Ärlighetens namn har jag inte lagt så mycket jobb på honom sen, har haft en - duktig - elev som ridit honom och själv ridit honom lite då coh då. Han är så himla ambitiös och har otroligt mkt rygg o bakben - men antingen biter han sig fast, kör fram nosen och sen är det bara att hala o dra för att få stopp - eller så viker han in näsan och släpper bettet och då finns det ju inte ens nåt att dra i... Mina hästar har alltid varit jättemjuka och "bra" i munnen, ridna mycket med vikthjälper o inte så mycket med handen. Därför känns detta extra fruktansvärt och så var han ju mitt framtidshopp också... Förmodligen är det här något som har utvecklats när han stod stilla så länge, och sen skulle han börja ledas och var urpigg och vad gör man då, jo håller emot... Eller så tror han att han fortfarande har ont. Hela hästen är röntgad från topp till tå och har i alla fall inga syliga defekter, och han är alltid pigg o går med spetsade öron. Att rida sidvärts hjälper inte, det går bara fortare tills vi går omkull (har hänt!), och halvhalterna har blivit nån sorts kamp om vem som är starkast. Töänk dig en jättehet, illa riden nordsvensk och multiplicera med tio, så förstår du kanske vad jag menar. Har inte möjlighet att ta med honom till min vanliga tränare. Har du nån idé?
anna (12 Dec 1997, 12:15:41)
Jag blir så trött på hovslagare... Min nya häst kom ner till mig för två veckor sedan och då var det fyra veckor sedan han skoddes. Eftersom min andra häst skoddes samma dag som den nya kom så passade ju inte riktigt att vi tog den nya då. Igår var det en annan hovslagare i stallet och då hade jag bestämt att han skulle sko min nya häst (nu har han haft skorna i drygt sex veckor...). Detta eftersom min vanliga hovslagare är jättesvår att få tag på och sedan få en tid av. Men den här hovslagaren var allt annat än trevlig. Han tittade på hästen, på klockan (snart halv åtta på kvällen), på hästen igen och sa: Jag tror inte han behöver skos nu. Jag sa då att för det första har jag bara haft hästen i två veckor så jag vet inte hur länge han brukar kunna gå med sina skor och för det andra vill jag sko mina hästar ungefär var 6-7:e vecka. Då sa hovslagaren att det enda som händer är att han tappar en sko och det är väl inte hela världen om man inte kan rida på några dagar?! Jo, det förstår jag också "att hästen bara tappar en sko" men hur roligt är det när hästarna gör det då? Antagligen skulle hästen inte ens kunna gå i hagen eftersom hoven skulle trasas upp om det inte satt en sko på den (hästen har inte helt bra hovar). Men hovslagaren bara muttrade något om "hysteriska ridtjejer" (han är hyfsat nedlåtande som ni förstår) och sa i en irriterad ton: Ska jag sko honom då eller? "Nej, sa jag - vi struntar i det". Ringde min ordinarie hovslagare idag och han var jättesnäll och lovade komma ut och titta på hästen i början av nästa vecka. Han hörde nog på min halvhysteriska röst att det var bäst att skriva in mig i sitt fulltecknade schema...=) Behövde bara skriva av mig lite, jag blir så irriterad på hovslagare som tror att de kan bete sig hur som helst. Den här människan är sån också att han kan komma 1-2 timmar försent när han ska sko utan att be om ursäkt. Förstår inte hur någon kan ha honom regelbundet som hovslagare, jag skulle bli tokig! Sådärja, nu känns det bättre...=)
Annika (12 Dec 1997, 12:08:19)
Anna: Han har päls som en björn och jag kan inte vänta ett par timmar varje kväll på att han ska torka. Ska vi inte riva stallet så måste ha pläggas. För både elsladdens, hans och min skull. Det är första gången och därför vet jag inte riktigt hur stor dos som kan vara lagom.
Sofia P (12 Dec 1997, 12:03:06)
Linnea: Spänd kan betyda lite olika saker, men en avslappnad häst sänker normalt sett nacken när man begär det. Jag skulle tippa att din häst är lite spänd i nacken och i ryggen även om den inte "spänner upp" sig och är het eller nervös.
Britta (12 Dec 1997, 12:00:16)
Nån som har erfarenhet av Borrelia-Ehrlichiainfektioner? Det här är ju så nytt, inte ens veterinärerna verkar ju veta särskilt mycket. Det enda man verkar kunna göra är utbyta erfarenheter med varann... Det verkar som om problemet ökar från år till år, så det är nog dags att så många som möjligt blir medvetna om det nu!
Linnea>Magdalena (12 Dec 1997, 11:55:57)
Hm, min häst är inte spänd... Han är bara känslig, lyhörd för hjälperna och överambitiös! Ska prova det där med att "visa med handen" att han söka sig framåt-nedåt.
Anna (12 Dec 1997, 11:54:20)
Annika! Är det verkligen nödvändigt att klippa din häst överhuvudtaget? Fullblod brukar ju inte sätta så mycket päls. Har du klippt henne/honom förut eftersom du verkar ta för givet att den behöver Plegicil? Det kanske inte behövs alls.
Britta (12 Dec 1997, 11:53:14)
Linnea: Jag tycker du skall pröva att flytta din häst lite sidvärts var gång den vill öka farten ( t ex så som Sofia P beskriver). Då behöver man inte bromsa så mycket och med rätt utförda sidvärtsförflyttningar får man oftast formen "på köpet". Var bara noga med att när du flyttar hästen åt sidan, får den inte bara vika halsen utan håll den ganska rak i halsen och se till att den flyttar bakbenen åt sidan också! Då blir det lättare att fånga upp den på yttertygeln och "få igenom" halvhalterna.
Magdalena (12 Dec 1997, 11:34:44)
Sofia och Linnea: Precis så var Lady i början. Efter 2 veckors intensiv träning (på långa tyglar första veckan!) så har jag fått henne att slappna av nästan direkt. Och precis som Sofia så för jag ofta handen framåt mot hennes mun för att hon ska söka sig efter stöden nedåt/framåt. När jag på lektionen i måndags äntligen fick ta tyglarna så fick jag rida jättesakta! Nästan så det blev skritt, och ur det kan man sen komma till drivning, och jösses vad jag fick driva! Men då fick jag ju respons också, och med tiden reglerar det sig. Visserligen är min häst inte så spänd kanske som era i grunden. Förresten så berättade jag ju igår att hon äntligen fattade galoppen (hihi), alltså fattade på hjälpen. Men tji fick jag, för igårkväll så hade hon helt glömt bort vad hon skulle göra! Och när det väl blev rätt och jag bytte varv, så var hon bombsäker på att hon äntligen fattat, hon skulle ju fatta vänstergalopp! (fast då hade vi ju bytt till högervarv...). Nåja. Man kan bara skratta lite och fortsätta jobba. Jag är lika glad för det!
Sofia P (12 Dec 1997, 11:18:27)
Linnea: Det du beskriver stämmer väldigt bra in på min häst och det är knepigt att rätta till. Å andra sidan är det kul att rida känsliga hästar när de förstås vad man vill. Till att börja med måste man ha tålamod - min häst behöver ganska lång tid att slappna av och söka sig neråt och innan hon gör det själv så är det inte lönt att försöka "jobba" henne ner på tygeln. Jag rider lätt länge för att underlätta för henne att höja ryggen (det gör du säkert också redan). Saker som jag tycker fungerar bra är: halvhalter av typen håll in, lätta, driv. Du kan bromsa så mycket att hon nästan saktar av till skritt, men mjukt. Jag lyckas komma väl till drivning ur det utan att tempot blir för högt. Efter lite uppmjukning som det du beskriver brukar jag flytta för innerskänkeln på yttre delen av volten och också rida öka-minska på volten med sidvärt. Det är svårt för hästen att springa fort i de rörelserna och återigen kan man driva lite utan att hästen tar det som tecken på att man ska springa framåt. Jag rider med jättestilla hand och "visar" då och då med handen att jag vill att hon ska sträcka nosen framåt nedåt genom att föra båda händerna lite mjukt framåt nedåt. På min häst funkar det bäst att inte lägga ner handen utan hålla den buren. Lite ledande tygeltag på inner på volten sänker nosen. Träna på att göra halter som mia g skrev med enbart sitsen och handen blick stilla - man kan sätta ett snöre i sadeln och kroka ett finger i det - hästen ska stanna utan att handen flyttas bakåt. När det funkar tänk samma sak i traven. Ingen hand, men mycket säte. Lycka till!
Annika (12 Dec 1997, 10:58:00)
Ska klippa mitt fullblod som vägen ca 450 kg. Kan 15 ml Plegacil vara lagom dos för att han ska slappna av???
Linnea (12 Dec 1997, 10:23:22)
Jag sitter och gör halvhalter hela tiden (som han lyssnar på), problemet är mer att jag skulle vilja att han travade i en lite lägre form och vilade mer på steget. Gör jag för mycket avsaktningar och igångsättningar blir han bara piggare och piggare. Den metoden fungerar dock på min andra häst som inte är så känslig. Det gör honom mer uppmärksam. Den här hästen är istället för känlig, vill för mycket och överreagerar på varje tygeltag och skänkelhjälp. Jag försöker att rida lätt så mjukt jag bara kan, lägga mycket volter, rida serpentiner osv men det hjälper inte.
mia g (12 Dec 1997, 10:19:09)
Hur gör ni för att få hästen att lyssna på en halvhalt?? Jag gör så att om hästen inte lyssnar på en HALV halt får den Göra en HALT,tycker att det verkar logiskt....Pröva med det Linnea, och gör flera avsaktningar och igångsättningar istället för att bara 'trava igång' hästen.
Linnea (12 Dec 1997, 09:57:53)
Jag undrar vad man ska göra om man har en häst som är lite väl framåt när man rider på ridbana? Det är inte så att han inte lyder förhållningar m.m. utan "bara" det att han är överambitiös och travar på lite för fort. Det är svårt att få honom att vila på steget och söka sig framåt, nedåt när man värmer upp. Kan det hjälpa om jag rider med tex tidemanstygel, snodd eller chambon i början? Tacksam för råd!
Ina (12 Dec 1997, 09:57:39)
Hej allihop, jag har följt denna sida under en tid och fått en hel del tips. Så nu är det min tur att lämna ett bidrag. Magdalena> för att rädda ditt hö, visst fläktar är en bra lösning, men kanske inte så lätt att åtgärda snabbt. Både fläktar och elektriker är dyra. Köp en säck grovsalt (brukar finnas hos Lantmännen) och strö rikligt över höet, det suger upp fukten. Hästarna brukar inte ha något emot saltat hö, dricker lite mer bara. Förr när det inte fanns höfläktar och dylikt saltade man ofta höet mellan varven medan man ladade in det, för att hålla möglet borta.
mia g (12 Dec 1997, 09:55:57)
Cilla vad kul, lycka till, jag skulle vara nyfiken på att få veta exakt hur ni gör för att förbereda hästen för kvalitetstävlan. Kommer du att hålla honom som hingst då? Kan du tänka dig att föra något slag av dagbok eller dylikt ang förberedelser??Vill gärna veta hur du har fodrat hitills,undervisning och tävlingar/uppvisningar, mm.
anna>Mikael (12 Dec 1997, 09:54:03)
Den normala temperaturen hos en häst kan variera lite, brukar ligga mellan 37,5 och 38,5. Därför är det ganska viktigt att man tempar hästen när den är frisk så man får fram just sin egens hästs normala temperatur.
Pipen (12 Dec 1997, 09:53:41)
Mikael vuxen häst --37,5 - 38,0 ° unghäst -- 37,5 - 38,5 ° föl -- 38,0 - 39,5 ° Den normala temperaturen ( hos frisk häst kan varejera ). Ta tempen på frisk häst i någon vecka så du vet vad din häst har för normaltenp.
Cilla (12 Dec 1997, 09:46:45)
Hej Magdalena! Tackar! Min unghäst är just nu 1.54, men lär bli över 1.65 om man ska tro på min hovslagares "hemgjorda" mätmetod (han brukar ha rätt). Och grov - det blir nog en "herr-häst"! Han föddes mörkt brun, nästan svart, men blir skimmel, färgen har han från mamma. Hittills har han inte visat minsta tecken på nervositet, jag undrar om den hästen har några nerver alls? Och så är han som en stor hund, enormt tillgiven. Jag hade beställt ett fuxfärgat stoföl av mitt sto, och så blev det en hingst som blir skimmel... Han fick 21 p på fölchampionat (alla som ville fick åka på fölchampionat det året) bland alla blankputsade, flätade, gasell-liknande föl. Att han har helt orädd och intresserad av omgivningen fick man tyvärr inga poäng för. Man vi älskar honom ändå! Det ska bli kul att visa honom på kvalitén nästa höst (med hjälp av duktig tränare förstås!). Nån annan som har Nactusavkommor?
mia g (12 Dec 1997, 09:33:46)
Ang travare;de franska travarna är långdistansare och ofta högre i mkh och grövre än den amerikanska. De tävlas oftast senare och håller på längre än de amerikanska travarna som är sprinters och ofta tävlar för fullt vid två års ålder.De är oftast mycket smäckrare byggda än de franska travarna.Mikka NH = natural horsmanship som du misstänkte. Om du går in på hästprat här på forum , och sen vidare till hästlänkar och där väljer organisationer, så finns det en NH organisation där. De har en jättebra infosida och frågor och svar, och en info om ledarrollen som är jättebra läsning för alla som håller på med hästar.
Sofia P (12 Dec 1997, 09:25:27)
Britta: Hon ska rida lektion för samma tränare som jag rider för på tisdag så får vi se hur det går. Magdalena: På ett ställe jag red satte de in fläktar för att luften skulle bli torrare på skullen.
Magdalena (12 Dec 1997, 08:36:20)
Cilla: Min kompis har fyra avkommor e.Nactus (med två olika ston). De har blivit STORA och rör sig trevligt, men har inte heller något supersteg. Hoppar bra. Lite nervösa om de blir pressade eller inte förstår, men coola om de hanteras logiskt. Tre är mörka (svarta) och en är fux. Fuxen som har en annan mamma än de andra är tvilling (den andra dog...) och är lite mindre, men växer på sig stadigt (f.94).
Magdalena (12 Dec 1997, 08:33:03)
Jag har ett jätteproblem... Allt vårt hö på skullen håller på att mögla!!! Det har blivit fuktigt, och vissa delar har mögel på sig (ytan). Vad kan man göra? Det är många ton som ligger där!!!
Cilla (12 Dec 1997, 00:31:28)
Hej! Är det någon här som har en avkomma efter Nactus 854? Vore kul att höra i så fall - han äldsta årgång är födda -93. Min lilla älskling e Nactus är f-95 och blir nog ganska grov men han har ett underbart psyke, hur cool som helst, och har väl inget supersteg men det räcker nog åt mig! Han är löshoppad (jätteduktig), longerad och sutten på ett par gånger utan minsta problem. Visserligen har han en bra mamma och är mycket hanterad, men det vore ändå kul att höra hur andra Nactusavkommor är!
Britta (11 Dec 1997, 23:51:09)
Ryggont: Min förra häst fick, när jag köpte honom som 7-åring, ganska omgående problem med en frambenet. Dessutom var han ganska kort o stum i steget. Efter att ha hållit på med kotledsinflammation i 1 1/2 år med femtioelva besök på djursjukhuset, vila mm, var jag i det närmaste färdig att låta döma ut honom. Efter ett (1) besök hos kotknackare var han ohalt. Jag ägde honom i sex år efter det och han var aldrig mer halt. Vid 14 års ålder gick han igenom vet bes prickfritt. Det enda jag gjorde under alla dessa år var att då och då göra återbesök hos kotknackarna. Nikael: Det står olika i olika böcker. Min vet brukar säga att ligger det mellan 37 och 38,5 så är det OK. Naturligtvis beror det på vad din häst normalt har som grundtemp. Det kan variera väldigt från häst till häst. Föl o unghästar har ofta högre temp o puls än äldre hästar. Sofia P: Hur går det med medryttaren?
Mikael (11 Dec 1997, 21:20:07)
vilken är den normala temperaturen för hästar? Jag bara undrar eftersom min häst är sjuk
anna>Anna från Habo (11 Dec 1997, 15:48:16)
Jag har iofs ingen erfarenhet av just unghästar, men mina hästar får också ta det lite lugnt emellanåt för att smälta träningen. Särskilt nu på vintern när man som jag inte har tillgång till ridhus så blir det ju "naturliga vilopauser" när tex marken är stenhård eller när det är isgata överallt. Fast jag brukar aldrig ställa av dem helt utan de får givetvis gå i hagen samt skrittas eller longeras varje dag. När man minskar på träningen bör man även minska på kraftfodret. Vad står din häst på för foder nu? När man minskar/ökar kraftfodergivan är det viktigt att man gör det successivt.
Anna från Habo (11 Dec 1997, 15:09:12)
Jag har en 3-åring och jag har ridit honom i ca 2 månader. Jag har precis satt honom på vila så att han får "tänka" över lite vad han har lärt sej osv Nu undrar jag: Hur länga ska han vila? Måste jag ändra på foderstaten (som jag förresten vill ha godkänd)? Kan inte nån berätta!
Anna (11 Dec 1997, 14:48:23)
Irländska fullblod är lite grövre än dom engelska och brukar passa bra till halvblodsaveln.
Emma (11 Dec 1997, 12:37:30)
Är vitlök bra för hosthästar?-vem vet?
Magdalena (11 Dec 1997, 12:12:21)
Sofia: OK, jag förstår. Men jag kan rekommendera en jättebra hovslagare i Sthlm (fast han är alltid upptagen...) det är Micke Berg. Han ställer alltid upp, och FÖRKLARAR vad han gör och varför. Hästarna på ridskolan var tidigare skodda av en VIDRIG hovslagare, självlärd (!) och han gjorde dem små i fötterna, och kort tå, hög trakt, så de var ganska stumma i steget, och tre hästar hade kotled/hovledsinflammation under den här tiden, och det är stor chans att det var den dåliga skoningen som gjorde det. När de gradvis blev "friare" i fötterna och bättre vinkel så blev flera hästar mindre spända, och gick lättare i form. Om din häst rör sig bra och alltid sett ut "sån" (jag vet ju inte hur de ser ut...) så är det väl inget fel på skoningen, det kanske är dumt att ändra då. Jag vet inte.
Sofia P (11 Dec 1997, 11:27:36)
Magdalena: Jag tror inte att jag vill "hänga" ut namnet på mina hovslagare. De är kompisar och skulle jag berätta om den som jag gillar så skulle det vara lätt att inse vem nr 2 är, som jag har funderingar över. Och han är kanske jättebra - jag har bara anlitat honom en gång. Jag ska faktiskt höra med min ordinarie om detta nästa gång han skor. Du skrev att hästarna blev bättre när de inte gick för trångt. Rörde de sig ledigare eller hur märker man om hästen är skodd för trångt? Eftersom min häst är tio och har sett likadan ut om hovarna hela tiden, fast hon skotts av olika hovslagare, är jag lite skeptiskt till att börja mixtra med dem nu. Men samtidigt kanske det är bra för henne med lite mer vidd?
Anne (11 Dec 1997, 11:27:19)
Magdalena:Mjölktänderna sitter väldigt "grunt" fast så antagligen kommer veterinären bara dra loss den med en tång( utan bedövn) Iallafall gjorde vår veterinär det på en häst ivårt stall. Hästen reagerade inte för fem öre. Den lossnade väldigt lätt. Hoppas den åtgärden räcker till din häst med!
Hille (11 Dec 1997, 10:49:26)
Anna: Kan inte travaren i huvudet och har dessutom problem med datorn, men jag ska ta reda på det tills på måndag!
Magdalena (11 Dec 1997, 10:46:36)
Sofia: Om hovar. Jag hade en hovslagare i Sthlm som också "lade ut" hovarna på nästan alla ridskolehästarna när han började hos oss. Och det var för att hovslagarna innan hade trängt ihop dem något helt otroligt! Hästarna blev mycket bättre, men det var ju en del trappskor i början... han skodde ju "vanligt" sen när hovarna fått rätt form, men endel hovslagare lägger ALLTID ut hovarna, och de blir alldeles för stora och platta. Jag brukar alltid fråga "varför" om allting, kan de inte svara eller undviker frågan så tycker jag att det inte är något bra de gör. Man måste väl veta VARFÖR man gör saker, eller hur! Min hovslagare nu är jätterolig, han är ganska nyexaminerad hovslagare från Skara, och är jättenoga. Men ibland kommer kommentarer så man håller på att skratta på sig. Han har ju nämligen tagit på sig rollen som allvetare om ALLT, och ibland märks det hur lite han vet om annat än hovar. Ganska gulligt, för han propsar inte, han bara lägger in sina små kommentarer för att låta lite smart... Trevlig typ förresten, jag försökte få tag på honom i ett par dar, men telefonledningen fungerade inte pga snökaos hos honom, men en dag när jag kom till stallet stod han där; "Jag var i närheten och tänkte kolla om du var här, det var ju ett tag sen...". Det är nog den första hovslagaren som kommit frivilligt!!!
Sofia P (11 Dec 1997, 10:26:52)
Jag undrar lite om skoning. I somras när min ordinarie hovslagare var bort så hade jag en annan en gång som då tyckte att min hästs hovar var lite för små eller trånga. Han ville lägga ut dem, dvs. få dem vidare och lägre och skodde därför så att skon låg lite utanför. Hon klev då av sig en baksko ganska snart vilket hon aldrig gjort förut. Hon har skotts av fyra olika hovslagare tidigare och de har alla skott henne likadant och inte sagt något om vidden. Jag har sett andra hästar som den hovslagaren skott och de har generellt vidare, rundare och lägre hovar. Är detta något som man bör sträva efter generellt?
Annika (11 Dec 1997, 10:01:59)
Hosthäst: Hade hosthäst i många år som blev klart bättre av att stå i habge med utebox. Använde spån och Horsehedge (tror jag att det hette) som är ett vakumförpackat hö som finns i portionspåsar (MYCKET BRA). Till slut fick jag använda cortison men hon levde i många år i alla fall.
Marie (11 Dec 1997, 09:59:00)
Ville bara berätta att min häst som fick knutor och blev dålig i frambenen (som jag tidigare skrev om medans jag sökte veterinär) senare fick åka akut upp till Helsingborgs djurskukhus (efter rek av jourhavande vet som jag efter mkt om och men lyckades spåra). Där står han nu på utredning, man tror att det är förgiftningsfång ev akut förgiftning och man beräknar att han ska stanna ca 5 dgr för att alla prover ska hinna bli klara. Men han är bättre i alla fall. Så där rök de julpengarna. Tack och lov för försäkringsbolag i alla fall!!!!
Scilla (11 Dec 1997, 09:56:47)
Magdalena: Godmorgon förresten! Med utslitna ben menar troligtvis veterinären att lederna är utslitna dvs lederna kan inte producera den ledvätska som krävs för att smörja lederna eftersom hästen anstränger de utsatta benet hela tiden så det blir en ond cirkel och tillslut blir brosket i kotorna oxå förstört. Min häst som har helt otroliga gångarter om jag får skryta (9-9-8 Ceylon-Maraton säger kanske en del) när hon inte rids som tex på sommarbetet när jag släppte ut henne där så stod alla bara och gapade när hon showade med sitt steg. Men nu när hon skulle sättas igång efter vilan var det inte längre samma häst hon var fruktansvärt stum i stegen och vid böjprov var hon 2% halt och hon har som sagt tidigare kissing spines i ryggen och enligt min veterinär så bero hennes hälta på hennes ryggfel. Jag vill dessutom påpeka att man inte alltid kan känna ett ryggfel för hand ibland krävs röntgen för att fastställa detta.
Magdalena (11 Dec 1997, 09:50:42)
Tjenixen! Jag vet inte om jag tagit upp det här förrut... nej det har jag nog inte. Jo såhär är det; min nya häst har en "dubbel" tand i överkäken. Alltså, både mjölktanden och den permanenta sitter kvar. När vi kikade på det i måndags så visade det sig att hon har bara tre framtänder i underkäken... Troligtvis är det därför som mjölktanden inte lossnat som den ska. Frågan är; har någon varit med om detta tidigare? Ska man dra ut mjölktanden, eller låta den vara? Kan det vara därför hon dreglar så mycket när hon dricker (det är dyngsurt i hela boxen...)? Veterinären kommer på fredag, får se vad han säger!
Sofia P (11 Dec 1997, 09:45:52)
Scilla och ryggont: Du har förstås rätt - jag tänkte inte på det. Jag tänker mig mer att man känner på ryggen och då markerar hästen som Magdalena beskrev det eller röntgar. Men om man inte märker det ryggonda så borde hästen förstås kunna få avlastningsskador både här och där. Egentligen undrade jag om Maria Chillas häst hade blivit utredd ordentligt för sitt ryggonda för jag förstod inte riktigt hennes beskrivning av det. I det sammanhanget tänkte jag inte i första hand på böjprov utan mer på ryggröntgen.
anna>Maja (11 Dec 1997, 09:28:52)
Min ena travare är också mycket känslig för hjälperna, han vill otroligt mycket - livrädd för att göra fel. Därför fick jag gå väldigt sakta fram när jag skolade om honom, ibland gå tillbaka ett steg i utbildningen för att han skulle behålla självförtroendet. Just när det gäller galoppen så har jag alltid börjat utbildningen i lina med inspänningstyglar innan jag sitter upp. Bättre att hästen hittar sin balans själv först innan man börjar öva galopp under ryttare. Vidare har det fungerat bäst för mig och mina hästar om jag har lärt in galoppen från skritt - då slipper man det ²hetsmomentet² som lätt blir när man ska fatta från trav. Så fort hästen går upp i galopp (även om det bara är ett par steg) så beröm jättemycket, hästen har ju faktiskt gått upp i den tidigare ²förbjudna gångarten². Ställ dig gärna upp i lätt sits så att du avlastar hästens rygg, den vågar då galoppera på lite mer framåt och ta för sig på ett annat sätt än om du sitter ner. Tänk också på att aldrig galoppera några långa sträckor i början, det räcker med 10-12 språng. Sedan bryter du av, berömmer jättemycket och lägger därefter en ny fattning. Tänk också på att hästen aldrig får springa in i galoppen, utan du skall hela tiden fatta från en lugn och kontrollerad trav eller skritt. Var också mycket noga med att hästen är ordentligt uppvärmd och lösgjord i sidorna innan du börjar jobba med galoppfattningarna. Lycka till, det kommer säkert att lossna snart för dig och din häst!
Magdalena (11 Dec 1997, 09:23:43)
Ryggont: En ponny i vårt stall har visat sig inte klara av träning och tävling, han blir halt, stum i steget osv. Veterinären sa att han är utsliten i benen (låter lite osannolikt eftersom han inte gjort mycket innan han kom till tjejen som kom nu). I alla fall så en dag när han stod på gången så kom vi att prata om den här ponnyn, och min kompis (som är duktig och hjälpsam) kände på hans rygg... han nästan gick ner på knä!!! Han hade så ont så det var inte klokt. Och om man tittar när han travar så sänker han vänsterkors mer än höger vid varje steg, så våra högst privata funderingar är att något är fel ända uppe i korset, och alltså inte utslitna ben (vad nu det är egentligen, vilken del av benet?). Ponnyn är i alla fall nu såld till en familj som bara ska ha honom som promenadhäst, så han slipper ju träningen och tävlingen som han inte orkade med. men vad jag funderar över är hur veterinären så totalt kan missa att hästen har så ont i ryggen? Jag tror inte att ryggontet kommit av att han har ont i benen, snarare tvärt om. Apropå det så är det flera hästar i vårt stall som har ont i ryggen just nu, två stycken vilar för det. Mina två har aldrig haft ont i ryggen, och det är jag glad för. Mycket kan det kanske ha till hjälp att jag alltid kollar ryggen väldigt noga, och "masserar" ordentligt och har täcke när jag skrittar av så musklerna aldrig blir kalla, men jag kanske bara har tur, vad vet jag.
Scilla (11 Dec 1997, 08:30:35)
Sofia P: Visst kan böjprov som ger utslag vara ett tecken på att hästen har ont i ryggen! som vi alla vet så belastar ju hästen benen när den inte kan belasta ryggen rätt det är oftast det första tecknet att hästen blir halt när den har ont i ryggen. Jag vet MÅNGA hästar som blivit utslitna i benen pga ryggfel. Men felet många gör är att de tror att problemet sitter i benen och undersöker inte hästen mera. Ett exempel är en tjej jag känner som fick problem med sin häst som inte ville ställa sig i höger varv, de trodde att det satt i ryggen trots detta åkte de till kalmar där de inte har någon ryggröntgen och där böjde de hästen och ojdå hon har visst både kot och knäledsinflamation va bra då va det inte ryggen!?!?! så nu står hästen i några veckor och hur mycket vill ni slå vad om att den hästen kommer att få det igen?
Susan (10 Dec 1997, 23:56:09)
TIPS HOSTHÄST. Jag har mycket god erfarenhet av Algit mot hosta. Det finns på Lantmännen. Har haft lite besvär med "stallhosta" på 2 hästar. Algit hjälpte på båda ganska snabbt. Jag vattnade även höet för säkerhets skull, när jag hade spån och det var torrt vattnade jag även spånet så det fuktades något, nu har jag halm, men lägger spån och kalk underst för att slippa ammoniaklukten. Då mitt stall är ganska litet och lätt blir dammigt har jag hästarna inne bara under natten - om det inte är rent oväder.
Britta (10 Dec 1997, 23:37:56)
Millan: Du har rätt, du också. Det är inte alla hästar som mår bra av spån. Men som jag nämnt tidigare KAN vissa hästar bli bättre just av terpentinet i spånet. Vad jag vet så var det ett gammalt hästhandlarknep förr i världen, att ge hosthästarna en skvätt terpentin i maten - inte så lämpligt! -, det sägs att det "vidgar" luftvägarna. Tänk på att pappersstrå innerhåller trycksvärta, som i sin tur innehåller ammoniak. Och om det är ammoniaken i stallet som hästen reagerar mot, skall man ju inte använda pappersströ av den anledningen. Viktigt är väl att försöka ta reda på VAD hästen är överkänslig mot? Helt rätt: hösilage är bättre än hö. Men det kan vara svårt att ta hem till bara en häst, om man inte vill köpa jättedyrt horsehage eller boxgrass i småpåsar. Missförstå mig inte nu: Jag menar INTE att m,an skall ge hästar terpentin! Men på vissa hosthästar kan spån (med terpentinlukt) ha en gynnsam effekt. Utebox är naturligtvis super. Men är det nu itne Emmas egen häst kan det kanske vara svårt att ordna utebox, hösilage och (dyrt) pappersströ. Torv är naturligtvis kanon om hon kan få tag id det!
ÅSA!!! (10 Dec 1997, 23:14:47)
Varför måste vissa hästmänniskor hacka på varandra och tycka att de som kan lite mer bara är snobbiga och överlägsna. Oftast kommer sådant här från de som vill lära sig mer men inte vågar fråga. Sofia P, Britta mfl fortsätt bara! Jag har jobbat för en del sk kändisar (inte det minsta snobbiga) i hästvärlden och ödmjukt tagit till mig den kunskap dessa trevliga människor förmedlat. Och sedan har jag i min tur delat med mig.

Titta på tidigare inlägg

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.