Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Öppet forum | Bläddra

Öppet forum

Ännu äldre inlägg kan du hitta här.


Sofia P (15 Dec 1997, 16:58:46)
Johanna. H: Hilles tips om gomsegel låter lite troligare än min första tanke som var bronkit, om han inte har haft hosta eller något utan bara har svårt att andas. I vilket fall som helst måste du anlita en veterinär som får kolla hästen.
JOHANNA.H (15 Dec 1997, 16:50:27)
sofia p vad ska jag göraåtdet då?Nu blir jag lite nervös....JAG MÅSTE tyverrgånu snart ,jag sitternämligen i skolan, men jag kommer tillbaka i morn när jag kommer till skolan igen, och då läser jag era inlägg. tack föratt ni finns här när man behöver er..
Hille (15 Dec 1997, 16:45:16)
Johanna.H Jag har varit med om samma sak med en häst en gång och då visade det sig att det var gomseglet som täppte till luftvägarna. Om det är det så går det att operera ganska enkelt. Om han andas högljutt direkt som du sätter igång honom i trav så är det nog inte konditionen.
Sofia P (15 Dec 1997, 16:41:42)
Johanna.H: Det låter som om han har luftrörsproblem, bronkit. Vad tror ni andra här?
JOHANNA.H (15 Dec 1997, 16:26:38)
hejsan, jag tänkte fråga någon erfaren en sak.. Nu ärdet så häratt jag har en nordsvensk bla (som rids ganska sällan) när jag sätter igång honom i trav så börjar han andas såhögt, det låter nästan som att han inte får tillräckligt med luft.....jag blir naturligtvis orolig och saktar av till skritt igen. Nu undrar jag vad detta kan bero på, är det för att han inte har nån vidare kondis?? snälla hjälpmig..
Sofia P (15 Dec 1997, 15:56:02)
Britta: Det finns massageprogram (T.E.A.M?) och "kroppskännedomsövningar" för hästar som ska vara bra för hästar som tappat bort sig lite. Jag har ingen aning om hur de funkar och jag har inte testat, men om du har kört fast kanske du ska luska runt lite på nätet efter sådant. Det är ju också ett sätt för dig att få kontakt med din häst så att han börjar lyssna på dig, vilket var det jag tänkte kunde bli effekten av longering också. Jag vet att det finns minst en som använder sådana metoder på US Dressage Forum, så du kan nog fråga där. Min mamma är sjukgymnast och jobbar med rehabilitering och just kroppskännedom är väldigt viktig för människor i sådana sammanhang. Om man varit skadat och lärt sig avlasta en del av kroppen måste man lära om igen hur man ska jobba. Självklart kan inte en häst medvetet tänka som en människa att "här har jag mitt ben", men det låter som om din häst inte riktigt lyssnar varken på dig eller sig själv eftersom han gick rakt in i staketet. Låter detta för flummigt?
Sofia P (15 Dec 1997, 15:41:24)
Magdalena: Jag tränar galoppfattning ur öppna för att min häst ska sätta sig mer. Jag gör öppna längs långsidan och sedan fattar jag med böjning och i samma form, utan att "släppa fram" henne och vänder ut från spåret in på en volt så att jag inte behöver fortsätta i öppnan i galopp. På de hästar jag ridit har det tagit några år innan de gjort "riktiga" fattningar för det är jättejobbigt för dem. Jag tycker man riktigt känner hur de måste ta i och lyfta sig upp. Så allt eftersom traven har mer undertramp så blir fattningarna bättre också. Lycka till på lektionen.
Magdalena (15 Dec 1997, 15:28:46)
Ikväll ska jag rida lektion på min lilla gull! Spännande att se vad vi får göra idag. Skulle behöva träna på galoppfattningar när jag har någon som tittar. Hon tycker ju att det är jättekul att galoppera, men kan inte förstå varför det ska vara lugn trav in i fattningen, och hur det kommer sig att man måste fatta rätt direkt, och inte fatta en galopp och så byta efter ett par språng... Nåja. Några hästar jag ridit har varit jättehäftiga att fatta galopp på, man bara tänker galopp och sitter om lite så blir det en lugn superfattning... hur får man dit dem?!?! Har ridit in ett antal hästar, men just galoppfattningar har jag så svårt med. Det blir ju rätt galopp, men aldrig sån där riktig så de "sätter" sig i fattningen. Någon som har idéer?
Britta (15 Dec 1997, 15:23:35)
mia g: Jag förstår precis vad du menar. Jag gör ofta precis som du beskriver - men inte med just den hästen. Skrittar jag på lång tygel galopperar han iväg. Travar jag med halvlånga tyglar galopperar han iväg. Styr jag in i staketet galopperar han rakt in i det och har faktiskt fastnat med ena benet under nedersta brädan en gång. Rösten, vikthjälper mm, som alla mina andra hästar är kolossalt känsliga för, har han helt enkelt inte tid med. Han är inte het så som man tänker sig ett fullblod t ex, hetsar aldrig upp sig eller så. Bara skyfflar på med sjumilakliv. Det är ungefär som att försöka få stopp på en spårvagn utan bromsar. Det värsta är att ingen SEr hur han är. Garvade tränare tycker att han ser jättefin ut så länge jag travar på volten. Men stanna går inte. Han har ryggen och bakbenen med sig, bra form så länge man inte försöker göra halvhalter eller stanna. Han är helt enkelt totalt avknäppt. Försöker jag göra en halvhalt utan att använda tyglarna, reagerar han antingen inte alls eller springer fortare. Hjälper jag till med tygeln viker han antingen in nosen eller kör fram huvudet och skyfflar vidare, samtidigt som han nästan drar mig ur sadeln. Jag som alltid brukar ha NÅN idé vad man skulle kunna prova känner mig helt maktlös.
Mikaela (15 Dec 1997, 13:41:50)
miaG. Min häst är jätte känslig. Att i alla gångarter bara sänner kors ryggen, så gör hon omedel bart en avsakning ellel halt. Utan att ta något i tygeln. Det räcker nästan att tänka halt så flyger man fram på halsen, när man inte är beredd. Då har man väl reagerat på det viet så att hon genast fattat vad jag menar.
Clara (15 Dec 1997, 13:35:22)
Astrid min häst är nu registrerad, fast i en egen bok för hästar med okänd härstamning. Hästen kollas av en vetrinär, och han fyller i hur hästen ser ut.
JOHANNA.H. (15 Dec 1997, 13:35:11)
kan någon berätta lite om breeders trophy??? Mitt sto ska vara med om 2 år. Skickar "de " hem papper innan det är dags? Hur går det till där?uttagningar osv.... tack på förhand... Jag vill också ge Sofia P en stor kram för att hon har så vettiga saker att säga!!!! Jag har lärt mig mycket av den här sidan, förresten är ni värda en kram allihopa........
Magdalena (15 Dec 1997, 13:14:15)
Sofia: Hon verkade tycka det var helmysko först, men efter ett par gånger så fortsatte hon av sig själv runt och ville inte alls stanna! Hon var nog mest busig (rullade sig minst 5 ggr...). Jag har aldrig sett henne springa i hagen! Hon är väldigt lugn, trots att de andra hästarna rejsar runt ibland. Britta: När en ridskolehäst hos oss såldes så sattes det upp en lapp där det stod vad som hänt och skötarna (namngivna) kunde ta kontakt med ridskolechefen. Fast om hästen ska slaktas kanske det är lite väl okänsligt. Då borde man kanske tala om det för skötarna först. Bäst är det nog om det kan vara så få som möjligt som vet om det, för efter vad jag varit med om så vänjer sig ungarna vid att den där hästen finns inte mer, men om de får veta i förväg så går de och hetsar upp sig och gråter och har sig, för att de inte riktigt vet hur de ska hantera sina känslor. Saknas bara hästen en dag så är det liksom inte så mycket att göra, och det brukar bli mycket lugnare.
Sofia P (15 Dec 1997, 13:10:34)
mia G: det verkar som om vi var tillbaka till det här med stöd... Så jag får väl förklara vad jag menade i fallet med Brittas häst. Jag tycker visst att hästen ska våga ta stöd på bettet - en litet lätt stöd, inte hänga förstås och inte stöd som i att den ska luta sig där för att hålla balansen. Men den ska tugga jämnt på bettet och inte greja runt, dra och släppa. Det måste du väl också hålla med om? Kanske jag ska kalla det eftergift i stället för stöd? Om hästen har väldigt oroligt huvud och ömsom släpper bettet helt och ömsom drar så tycker jag det funkar bra att låta den få "vänja" sig vid bettet via longering och lös inspänning, som på en unghäst. Då blir det ingen dragkamp.
mia g (15 Dec 1997, 13:08:05)
avsaktning utan att dra i tyglarna gör man mot ett staket eller en vägg:man skrittar hästen längs väggen/staketet.När man vill göra halt tar man kontakt(=så att man känner att det tar emot LITET framme i hästens mun).Sen rätar man på ryggen,tittar upp och trampar ner hälarna-detta tar ett till två skrittsteg hos hästen.OM hästen inte svara på detta,tar man efter två till tre skrittsteg ett ledande tygeltag(handen med tygeln spretar rakt ut åt sidan-INTE BAKÅT)och ställer(så att hästen tittar på)mot staketet/väggen.Hästen ser nu väggen och stannar.DEN BELÖNAS OMEDELBART MED EN EFTERGIFT på båda tyglar.OM hästen ramlar iväg i skritt,försök att skänkla innan hästen går iväg av sig självt.När hästen reagerar åt båda hållen med att göra halt när man rätar på ryggen och trampar ner hälarna, fortsätter man med att vid nästa halt understödja det ledande tygeltaget utåt med ytter skänkel.SLUTA driva när hästen står stilla.VAD GÖR DU NU????JO: du lär hästen göra halt(och senare halvhalter och avsaktningar)för YTTER SKÄNKEL!!!!!OM man i halten direkt rider fram igen, står ju hästen ställd mot staketet, då måste man leda litet med inner tygel.Passar man då på att ge total eftergift i det ögonblicket(första skrittsteget)(total eftergift=släpper tyglarna helt) så söker sig hästen framåt neråt.Testa och kom med komentarer om min metod(jag kanske behöver kunna förklara bättre eller tydligare eller ngt annat...)
Magdalena (15 Dec 1997, 13:08:01)
Astrid: Avelsföreningen för Svensk Ridponny (ASRP) registrerar "korsningar" och "okänd härst." ponnier. Du kan vända dig till registratorn där (Ann H.) så får du hjälp. På min hemsida finns en länk till Jameson RP som har ASRP på sin sida med bl.a tel nr osv. Stora hästar vet jag faktiskt inte...
mia g (15 Dec 1997, 12:50:41)
ML sätt honom på plats!!!Börja i stallet när du leder honom och se till så han står still när du vill det.Kolla Natural horsmanship sidorna på hästprat, hästlänkar, organisationer.Ni som inte har hästar som står still när ni sitter upp:Först ställer man hästen mot en vägg, sen håller man båda tyglar lika korta och sist kollar man hur hästen står(jämnt uppställd)och sig själv när man sitter upp- nära hästen inte peta i sidan med tån och mjukt ner i sadeln!!Britta hoppas det är tänderna, annars så tycker inte jag att man ska lära hästar TA stöd och tycker att Linea också kan pröva detta:Släpp tyglarna helt långa, för om ni inte öppnar dörren neråt/framåt(=håller i tyglarna -stänger dörren)så kan ju inte hästen dra tyglarna ur handen på er när de VILL gå ner....Det finns hästar som drar tyglarna och blir bestraffade för det och då straffas de faktiskt för att de söker sig framåt-neråt....Lina rid som vanlig-det ger bättre blodcirkulation som ger mindre svullnad!!Camilla det är ju jättebra att hästen byter sida,då har du ju lyckats med att göra den mjuk i sidora.Och det är jättebra att du också MÄRKTE det,kolla dina händer och hjälper extra noga så att du kanske kan få hästen helt lika i sidorna!!!!Ang klippning har du ingen som kan hjälpa dig att hålla i en brems??Hästen lugnar sig när den märker att det inte bits fast det låter och vibrerar....
Annika (15 Dec 1997, 12:43:06)
Anne: Det beror lite på om det t ex är en läromästare, finns det ridhus mm. Menar du 300:- i veckan tycker jag det är jättedyrt men är det 300:- i månaden, OK . Lycka till!!
anne (15 Dec 1997, 12:38:07)
Ungefär vad är lagom att betala för att hyra en häst 2 gånger i veckan? Är 300 kr rimligt?
Annika (15 Dec 1997, 12:20:28)
Har ringt och beställt en veterinär-fass på tfn 08-462 37 00 (nummret är ändrat) den kostar 160:- inkl moms och porto. Väntar med spänning.
Annika (15 Dec 1997, 12:00:34)
Maja: Detta med försäkring regleras också i kontraktet. Där finns paragrafer inskrivna om vad som normalt gäller.
Annika (15 Dec 1997, 11:59:17)
Maja: Skriv ett kontrakt på hela köpet!!! inkl provtid!!! Det finns jättebra kontrakt att köpa från Ridsport eller Ridsportförbundet!! De brukar även säljas via bokhande eller i Ridsportaffärer. Jag vill verkligen rekomendera detta. Det kan spara dig många dyra och jobbiga diskussioner. Jag har vid flertalet tillfällen använt dessa kontrakt både vid försäljning, fodervärd och uthyrnng så meddela mig om du vill ha mer info
Mia.o. (15 Dec 1997, 11:40:39)
Anna!!! Jag tycker du ska rida dressyrlektioner med din häst. Kolla också om det är något den inte gillar tex att den är kiklig eller liknande. Kolla också om den har något sår i munen som skaver.
maja (15 Dec 1997, 11:35:42)
min ena häst som är tillsalu ska nu åka iväg på prov en månad innan de bestämmer sig. Hur ska jag nu göra med försäkringen om den står kvar på mig gäller den om det händer honom något under tiden eller ska jag skriva över försäkringen och vem ska i såfall betala premien nu vid nyår? Hurdant kkontrakt ska jag skriva?
Astrid (15 Dec 1997, 11:25:09)
Jag har frågat förr men jag provar igen, nån borde ju veta?! Hur registrerar man korsningar utan godkänd härstammning? Vad kostar det? Man måste ju kunna få något slags bevis på att de existerar.
Sofia P (15 Dec 1997, 11:12:33)
Magdalena: Jag tycker det låter som om din häst blev upphetsad/uppstressad/uppiggad av löshoppningen. Verkade hon tycka det var kul eller mest jobbigt/underligt? Det måste ju vara något helt nytt för henne, men hon tar det nog lugnare när hon vant sig.
Annika (15 Dec 1997, 11:09:40)
Annika: Synd att det inte gick så bra med klippningen. Du vet väl att hästar kan "snedtända" om de får för mycket pleg? Håller med dig om att fullblod verkligen kan på vinterpäls! Har två stycken, och de är väl i klass med husets shetlandsponny!
Britta (15 Dec 1997, 11:07:01)
Sofia P: Du slog verkligen hvudet på spiken i ditt sista inlägg om min svårridna "älskling". Tänderna! Självklart! Förrförra hösten stod han på djursjukhuset när vi kollade dom andra hästarna. Förra året kom det och gick en sån massa olika hästar i ridskolan så det blev ingen gemensam tandraspning utan man tog dom efter hand. Och jag glömde honom... fy skäms matte! Det skall kollas genast!
Annika (15 Dec 1997, 11:06:03)
Magdalena: Ett tips är kanske att ta ett prov om det finns mögelsproer i balarna. I så fall är det nog bara att slänga..... Jag råkade ut för det när vi hade storbalar. Dyrt... Men du vet förmodligen lika bra som jag att det är inte kul med allergi/hosthästar.
Britta (15 Dec 1997, 11:03:40)
Magdalena (m fl som jobbar på ridskola): Hur gör ni om nån av lektionshästarna måste slaktas? Får ungarna reda på det i förväg? Skötaren? Eller är hästen bara borta en dag? Eller skall man prata med skötarens föräldrar så dom får förbereda ungen? Suck, ibland är ridskola INTE kul. Och jag som hade fått sånt flyt igen...
Britta (15 Dec 1997, 10:58:44)
Magdalena: Gör hon så när hon springer i hagen också?
Magdalena (15 Dec 1997, 10:58:37)
Britta: På ett anslag i vår ridskola står det att det är ryttaren som behöver licens, inte hästen. Men det blir ju dyrt i alla fall!!! Storbalarna var ju en miss (man gör ju alltid misstag...), men de första var bra! De håller väl inte för att lagras länge kanske! Men mitt hö har inte dammat som vissa av de andras som visserligen också har stora balar, men av den runda sorten som väger ca 200 kg.
Magdalena (15 Dec 1997, 10:56:04)
Min lilla pärla fick löshoppa i lördags, och det tyckte hon var så kul! Men nu till problemet. Jag berättade ju förrut att hon slängde upp huvudet så hemskt när hon blev rädd, eller inte ville (det har hon ju slutat med!), och nu när hon löshoppade så slängde hon så fruktansvärt med huvudet. Ibland så hon knappt kunde galoppera framåt, utan fick hoppa upp i luften i stället. Ibland verkade det som om hon gjorde det för att hålla balansen i kurvorna, men så kunde hon göra det på rakt spår också. Mysko. Någon som har något förslag? Hon hade ju inget som satt åt, så det kan ju inte vara någon som gör ont.
Britta (15 Dec 1997, 10:54:34)
Magdalena: Ojoj, är det storbalar du har... Jag har provat det några gånger och blivit lika besviken varje gång. Har aldrig hört talas om nån som lyckats få lika hög kvalitet på stor- som småbalar. En sak till vet jag förresten: Man skall inte öppna balarna och "ruska om" för att få bort fukten. Då sprider sig bara mögelsporer mm ännu mer. "Dränkt hö" kan nog klara sig över natten skulle jag tro, åtminstone så länge det inte är högsommar. Byt vatten och dränk det en gång till innan du serverar!
Britta (15 Dec 1997, 10:50:30)
Är det verkligen sant att det skall krävas licens även för att rida lokal tävling fr o m 1998? Gäller det även ponny? Måste vi nu lösa licens för lektionsponnyerna för att dom skall rida lite LC-LB? Nån som vet? Nån som vet nåt om kostnader?
Magdalena (15 Dec 1997, 10:48:30)
Britta: Jag drog bort en tuss av det översta, och det var fräsht under, så det stämmer nog att det bara är det översta som hunnit bli fuktigt. Tyvärr har jag 300 kg balar... så jag är ju mån om att de håller sig fräsha. En som jag öppnat och strött salt på (mittytan) blev det inga fuktpärlor alls på, så det är nog "säkert" att fodra med, det luktar inte skunk än... Förresten, är det någon som vet hur länge ett blött hö håller sig, alltså som skall utfodras och blött med flit :-)
Britta (15 Dec 1997, 10:43:11)
Anna: Jag tycker det låter som att även hästen har fattat att du inte är så van... Att rida på öppna fält brukar verkligen vara att utmana ödet, hur van man än är. Finns det ingen annan stans du kan galoppera? Annars kan man ju låta hästen springa av sig det värsta i longerlina innan man rider och du, hur mycket mat får han? Du vet väl att inget sätter sån sprutt på hästar som hel havre?
Britta (15 Dec 1997, 10:40:28)
Hästars höjd: Min hlbvalack mättes vid 7 års ålder till 164 cm. När han skulle säljas som 14-åring var han 168. Skulle tro att såna saker som hur dom rids musklar sig och "kommer upp sig" också påverkar mankhöjden!
Britta (15 Dec 1997, 10:38:33)
Magdalena: Inte för att jag är nån höspecialist. Men är det bara det ytersta lagret hö som varit fuktigt? Då är det kanske bäst att låta det ligga kvar där och skycca det som ligger under. Försök flytta undan så lite som möjligt av det dåliga höet när du tar av det underliggande. Annars får du bara fukt på resten också - skulle jag tro!
Anna (15 Dec 1997, 10:27:42)
Jag undrar om någon vet vad jag ska göra med en fjordvalack som jag rider ibland, när man fattar galopp på t.ex en stubbåker bockar han och hoppar och sånt tills man flyger av. Varje gång jag rider honom ramlar jag av (oftast) Ibland tar han bettet och sticker när han galopperar. Jag är inte så van heller så det är inte så himla kul. Är det någon som vet vad jag ska göra ?
JOHANNA.H. (15 Dec 1997, 10:21:38)
anna!! ang.hästars höjd...hästar kan växa upp till 6 års ålder....mitt snart 3åriga halvblod är 155cm och hon ska bli 162. Men det kan ju slå fel....
Sofia P (15 Dec 1997, 09:54:04)
Hoppa högt: Rekordet ligger väl på 2,30-2,40 något. Hästar kan inte hoppa uppåt tre meter.
Annika (15 Dec 1997, 09:52:22)
Nu har jag försökt klippa pållen. Det gick inget vidare. Gav först 15 ml plegg och inte blev han lugnare för det. Gav ytterliggare 10 ml och då blev han lite lugnare. Sedan vågade jag inte ge mer utan fick nöja mig med att klippa halsen. Så nu har han en ursnysgg, hm......., klippning. Men bättre än inget. Tack för alla tips och jag ska faktiskt skaffa en vet-fass.
Magdalena (15 Dec 1997, 08:43:41)
Hejsan! Jag skrev tidigare om mitt hö som blivit fuktigt... Jag hade på stensalt (hösalt) och dan efter var det en massa fukt som lagt sig som droppar på stråna. Jag smakade på en och det var ju salt. Det var ju bra, saltet drog ur fukten. Men... ska dropparna ligga kvar där? Kan man få bort dem på något vis?
Cilla (15 Dec 1997, 00:05:40)
Pernilla, min första häst fick näsblod i bland för att hon frustade så mycket!
~Taffsnäs-Nicki~ (14 Dec 1997, 21:37:19)
TJOHO! HUr högt en häst kan hoppa? De kan hoppa fasligt högt....rekordet e väl mellan 2,4 m till 3,5 meter. REkordet för att hoppa högst barbacka togs av Michael Whitaker (Storbritanninen)Han hoppade 2,13 meter högt! (!) En häst eller ponny kan bli upp till 30 år någonting. De beror på hur hårt de arbetat och hur länge de har fått vart pensionär.
Nelly (14 Dec 1997, 17:35:56)
Hur högt kan en häst hoppa?
Pilla (14 Dec 1997, 17:33:23)
Hur får hästar cancer?
Pernilla (14 Dec 1997, 17:31:27)
Vad är Milton för en ras?
Pernilla (14 Dec 1997, 17:29:13)
Hur gammal kan en häst/ponny bli?
Pernilla (14 Dec 1997, 17:27:59)
Hur får en häst/ponny näsblod?
Cilla (14 Dec 1997, 12:22:36)
Anna, det kan vara jag som mätt fel efter hovslagarens beskrivning - hoppas det, jag vill helst inte att Mazal ska bli så stor! Men min hovslagare har aldrig haft fel hittills...
Ullis (14 Dec 1997, 00:41:37)
Mia.O-köp häst balsam och spraya in i svansen och borsta med en vanlig grov borste alltså ingen *piggborste*.Det funkar bra,för det mesta,för mig funkar det perfekt och min häst har en ganska grov svans,men pröva!!!
M-L (13 Dec 1997, 23:37:55)
Fia: Prova med att gå emot hindret i trav och i god tid före göra en halt. När hästen sedan står stilla så travar du emot hindret och hoppar. Det tipset fick jag av min ridlärare och det har funkat jättebra på en häst som jag rider.
Mia.o. (13 Dec 1997, 22:20:07)
Finns det någon som har ett bra tips hur man får hästsvansen fin?
FIA (13 Dec 1997, 22:15:10)
Hej!! Min häst är JÄTTE pigg när vi ska hoppa, hon bara sticker med mig. Har ni några tips om hur man ska göra så skriv gärna och berätta. MVH FIA
ÅSA!!! (13 Dec 1997, 18:38:32)
Anna, aha det är ju inte så lämpligt om det händer, naturligtvis. Det är inte heller så många som vet att Domosedan inte verkar på hästens bakben utan man löper stor risk att bli sparkad om man inte ser upp ordentligt. Veterinärer är ofta dåliga på att upplysa om detta.
Anna (13 Dec 1997, 18:17:57)
Åsa! Dom behöver inte bli svettiga men det KAN hända, det är en biverkning
ÅSA!!! (13 Dec 1997, 17:56:26)
Anna, jag har aldrig varit med om att hästarna svettas av Domosedan, trots ett stort antal hästar som sprutats och klippts. Men det kanske inte är helt ovanligt?
Anna (13 Dec 1997, 17:02:03)
Cilla! Jag tror din hovslagare har fel om han tror att din häst blir ÖVER 165 cm. om han bara är 154 cm. som treåring! Letar själv efter en ettåring och dom jag tittat på (födda -96) har alla varit större än din (mellan 157 - 163 cm.) och dom skulle ändå inte (om man såg till "föräldrarna" och tidigare avkommor) bli större än 170 cm.
Anna (13 Dec 1997, 16:54:43)
Om man ska spruta häst när man ska klippa kan det vara bra att undvika Domosedan eftersom hästen kan börja svettas av det och det är ju inget vidare när den ska klippas. Vet inte hur det är med Plegicil intravenöst däremot?
Malta (13 Dec 1997, 16:46:17)
Är det någon som vet hur man tjänar pengar på ett enkelt sätt? Jag har funderat på att jobba i stallet, man får 60 kr per gång.
? (13 Dec 1997, 00:45:02)
Jimmy!Man får ha säkerhets väst under kavajen!
Anne (13 Dec 1997, 00:37:36)
M-L Jahapp, nä då kan iallafall inte jag hjälpa dig, hoppas du får ett bra tips av någon.
M-L (13 Dec 1997, 00:31:52)
M-L Anne: Ja, han har blivit röntgad.
Anne (13 Dec 1997, 00:29:44)
M-L Han han blivit röntgad? Jag vet att det finns ställen som inte röntgar utan remiss, men även dom som gör det.
M-L (13 Dec 1997, 00:15:08)
HJÄLP! Jag håller på att bli desperat, så nu undrar jag om det finns någon som kan ge mig några goda råd? Det är så att jag hjälper en person med att träna och motionera två ridhästar. Den ena är helt underbar och har utvecklats något enormt under tiden jag har ridit henne, men den andra... Han vill inte samarbeta det minsta, han blir arg så fort man försöker jobba honom, och han lyssnar inte det minsta på tygeltag. Han har blivit kollad av en mycket duktig veterinär som inte kan hitta några fel. Han är sju år. Jag misstänker att han har blivit m.k.t bortskämd förut och ägaren nu , hon är väl också lite väl "snäll". Vad ska jag göra?
Anne (13 Dec 1997, 00:11:43)
Anna: har bara amatörmässiga, dåliga tips att komma med som du kanske redan provat. Lättaste sättet som inte håller i längden;ställ en spann längre bort i hagen med något litet gott i, eftersom den som bestämmer schasar bort den andra hästen ,kan du ta ut honom i lugn och ro. Sättet jag hade valt själv är att ta med dressyrpisk att mota bort honom med, samtidigt som han gör ett "utfall" mot den nya hästen säger du tex "NEJ!" eller vad du nu brukar sägaoch viftar till. Min häst går med en äldre häst som ständigt gjorde utfall och alltid trodde att han skulle ut först.Jag tillämpade detta sätt- och efter bara ett par gånger räckte det med att jag sa nej skarpt så stannade han där han befann sig. Numer bryr han sig inte alls. jag är också noga med att inte alltid ta in samma häst först på kvällen, utan bytar ofta.
jimmy (12 Dec 1997, 23:51:00)
hej är det någon som vet varför man inte får ha sin säkerhetsväst innanför kavajen näär man tävlar?
Camilla (12 Dec 1997, 22:32:45)
Min häst tog idag tag i bettet på höger sida, så min stallkompis som gick förbi undrade vad det var som gnisslade så. Hennes "svåra " sida har alltid varit vänster. Men de sista två tre veckorna har hon känts mjukare i den sidan, än i höger. Jag rider på tränsbett.
Ullis (12 Dec 1997, 22:29:58)
Är det någon som har erfarenhet av någon som kan "prata med " hästar? Fungerar det. Jag tycker att det kostar ganska mycket men om det fungerar så att man förstår hästen bättre är det väl vettigt?
ÅSA!!! (12 Dec 1997, 21:36:43)
Annika, angående klippning. Hur van är du att hantera plegg? Vissa hästar kan nämligen få en "knäpp", snedtändning så se till att ha folk med dig i stallet. Bomull i öronen är en bra idé samt brems. Hade jag varit i dina kläder hade jag köpt eller lånat en liten klippmaskin som är tystgående, särskilt eftersom det är första gången. Visar det sig att det inte går, be din veterinär spruta honom men då måste ni vara fler som klipper eftersom bedövningen endast håller i sig ca 30 minuter. Lycka till och okm du kan, jobba med sladden upphängd på tex en boxdörr.
Cilla (12 Dec 1997, 21:31:52)
Hej Mia G! Tyvärr, han är inte hingst längre, jag uttryckte nig väl lite dunkelt! Det är nästan omöjligt att ha hingst i ett kollektivt stall, och han är inte fin nog att ha till avel, så... Jag har inte visat honom fler gånger än som föl, eftersom han har envisats med att bli sjuk i maj-juni varje år hittills. Som nyfödd -95 fick han förstoppning och höll på att dö. -96 fick jag hämta honom från hingstbetet i juni för han hade över 40 graders feber, var svullen i benen så han inte kunde lägga sig men orkade egentligen inte stå heller - vi fick åka till Skara med honom och där blev han kvar 2 1/2 vecka med BÅDE borrelia och erlichios ( i akut form), det tog halva hösten innan det blev häst av honom igen. I år fick han kolik i slutet av maj och det blev en ny tur till Skara mitt i natten med akut operation och sen två månaders konvalescens. Inte bra för mina nerver och Agrias ekonomi! -98 hoppas jag han håller sig frisk så att jag kan visa upp honom någonstans!När han inte är sjuk går vi väldigt mycket med honom i träns, tränar muntliga kommandon för framåt, trav, sakta ner, tvärstopp så att det ska sitta ordentligt till inridningen nästa vår. Vi longerar också mycket, åker och löshoppar och i höst har vi suttit på honom 4-5 gånger med hjälp av min ridlärare. Nu får han en paus under vintern, och sen sätter vi i gång igen i Västervik!
Lina (12 Dec 1997, 20:26:45)
Min häst har fått ett sår på bakbenet, och benet är svullet.Vad ska jag göra ?? Det har inte blivit någon inflamation i såret. Kan jag rida, ända?, Endast skritt förstås, så att hon får komma ut och röra på sig
Britta (12 Dec 1997, 19:33:27)
Ang uppsittning: Om hästen ej står stilla utan snurrar när du sitter upp - har du kollat att tyglarna är lika korta på bägge sidor (jag förutsätter att du håller dem korta, det skall man alltid göra vid uppsittning)? Om t ex vänster tygel är kortare tvingar du hästen att stå med huvudet på sned och försvårar därmed för hästen att hålla balansen när han får din tyngd på vänster sida. Jag vet att dom lärde ut på Hippo att man skall hålla vänster tygel kortare, men tycker det är helt vansinnigt och alldeles för svårt för hästen. Det är ju verkligen att provocera fram att den inte står stilla!
Anna (12 Dec 1997, 19:25:35)
VeterinärFass är super att ha. Kostar drygt en hundring tror jag. Ring Läkemedelsiformation AB 08 - 670 37 00.
Erika (12 Dec 1997, 18:55:10)
Anna: Min häst är svankig av naturen hon har inte tillräckligt med muskler på ryggen. Jag rider henne helt rätt, så där går det inte att ändra på ngt. . Jag ville veta om någon visste vad man kunnde göra mer (än klättra och rida-lätt) för att få henne att bygga ryggmusklerna!! Hälsn Erika
Johanna B (12 Dec 1997, 17:18:03)
Britta: Finns det en veterinär-fass ? Var kan man få mtag på en sådan ?
anna (12 Dec 1997, 16:23:42)
Jag har fått problem med att ta min häst i hagen... Innan har det gått jättebra, då gick han med en annan valack och två ston. För drygt en månad sedan blev han skadad och fick då stå i sjukhage i tre veckor. Där var det inga problem heller att ta honom, hagen var ju inte så stor...=) I samma veva som min häst blev frisk fick jag ner min nya häst, också det en valack. Vi släppte mina två hästar i samma hage så att de fick gå själva, och det är nu problemen har börjat. Min gamla häst är den som bestämmer i hagen. När jag går in i hagen för att ta honom går han ifrån mig, försöker min nya häst att komma fram jagar han bort honom. Vad ska man göra? Det är så irriterande eftersom han har ju inte gjort på så här innan. Någon som har något bra tips?
anna>Malta (12 Dec 1997, 14:44:02)
Du får väl ringa ägaren och prata med henne så att du får reda på lite mer om hästen. Då kan du ju provrida honom också kanske. Eftersom det bara gäller halvfoder antar jag att du ska hästen ett par, tre gånger i veckan och slipper ha allt ansvar för skoning, skötsel osv själv. Ska du ha hästen kan du försöka få träna för instruktör med honom, det är alltid bra. Hur mycket ska du betala varje månad?
Sofia P (12 Dec 1997, 14:37:50)
Malta: Det beror helt på hur hästen är om han passar dig. Höjden spelar egentligen inte så stor roll. Prova och se hur det känns.
anna>Erika (12 Dec 1997, 14:11:05)
Klättring och longering med chambon. Du måste ju rida hästen rätt också, dvs att han söker sig frmåt-nedåt, välver ryggen och trampar på med bakbenen.
Erika (12 Dec 1997, 14:07:18)
Jag undrar om ni har några tips om man vill bygga upp ryggen bättre på hästen, det jag håller på med är att klättra mycket och att nästan bara "rida-lätt" i traven.
Mia A (12 Dec 1997, 13:40:09)
Emie: Går han iväg för dig, eller snurrar han rundor? Om han går i väg "utan tillåtelse", så kan du pröva med att någon håller i honom och samtidigt ger honom något att mumsa på. Har du ingen som kan hjälpa dig så sätt en hink med några äpplen på marken. (inte för många för då går han aldrig därifrån...) Gör detta några gånger varje gång du ska rida, så ska du se att hästen står stilla efter ett litet tag. Snurrar han rundor med dig, kan du kanske pröva med att ställa honom vid stallväggen/i en hörna så att han inte kommer så långt. Ge honom massor av beröm då han står stilla. Lycka till!
Malta (12 Dec 1997, 13:40:09)
En sak till. Jag har ridit i 4 ½ år och har ganska bra hästvana!
Magdalena (12 Dec 1997, 13:39:29)
Emie: Jag håller på att jobba med min häst och träna att stå still vid uppsittning. Se till att han står bra på alla fyra benen (så han inte måste flytta sig för att hålla balansen), prata med honom och mana honom att vara lugn. Sitt upp (kolla så du inte petar in tån i magen...), och om han går så gör lugnt halt och så ska han stå tills du säger att han får gå. Går han gör en ny halt. Bråka inte, det blir bara värre. Till slut (det kan ta LÅNG tid) så tycker han att det är nog smidigast att stå still på en gång.
Malta (12 Dec 1997, 13:38:38)
När jag gick förbi anslagstavlan för ca en vecka sedan såg jag att det var en som sökte halvfodervärd till en häst. Hästen heter Diedre och är ca 160 - 165 i mankhöjd. Han är väldigt snäll och bra att sköta. Jag vet inte alls hur han är att rida. Jag är ca 157 cm lång och väger ca 50 kg. Klarar jag av honom tror ni? Tacksam för svar, jag har letat sköthäst ända sedan min förra såldes.
Emie (12 Dec 1997, 13:02:57)
Min häst står inte still när jag hoppar upp på honom, vad skall jag göra åt det??
Sofia P (12 Dec 1997, 12:57:07)
Britta: Jag förutsätter att du kollat tänderna på din besvärliga häst - du sa att han var genomgången ordentligt så det har du nog. Tänkte bara kolla.
Emma Olli (12 Dec 1997, 12:55:24)
Är det någon som vet hur man lättast kan få en islandshäst att gå i passgång???
Britta (12 Dec 1997, 12:48:45)
Sofia P: Ingen aning. Däremot vet jag, och det kan vara bra för andra att få reda på, att det finns eldrivna tandraspar. Har sett en gubbe som hade en sån och gud vad smidigt det var. Hästarna märkte inte ens att de blev raspade. Det lät ungefär lika mycket som en liten tandläkarborr, inget av det här grova RASP RASP där hästens huvud nästan håller på att trilla av för varje tag. Inget pleg, ingen utsliten veterinär, ingen hsyterisk häst. Perfekt!
Sofia P (12 Dec 1997, 12:43:51)
Finns det inte batteridrivna saxar att klippa med så man slipper sladden?

Titta på tidigare inlägg

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.