Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Öppet forum | Bläddra

Öppet forum

Ännu äldre inlägg kan du hitta här.


MILLAN (10 Dec 1997, 23:13:22)
HOSTHÄST VAD JAG ERFARIT ÄR SPÅN EJ HELLER SÅ LÄMPLIGT SOM STRÖ, DÅ DET INNEHÅLLER SK TERPINEXER = LÖSNINGSMEDEL. PAPPER SÄGS VARA DET BÄSTA STRÖET, (SVÅRMOCKAT) SJÄLV ANV JAG TORVSTRÖ, KAN VARA SVÅR MOCKAT OM HÄSTEN GÅR OMKRING MYCKET. MEN DET PACKAS SNART OCH ÄR EN BRA ISOLERING MOT KYLAN. HÖSILAGE DAMMAR EJ SOM ETT HÖ NÅGOT DYRARE KANSKE, VAD JAG FÅTT REDA PÅ SÅ BLIR HÄSTEN SÄMRE VID VÄDEROMSLAG. EN HÄST SOM EN GÅNG BLIVIT ÖVERKÄNSLIG, TEX GENOM ATT HA ÄTIT DÅLIGT HÖ. ÄR TYVÄRR ALLTID KÄNSLIG. UTEBOX REK. AV MÅNGA. ÄVEN FODER SOM TEX FIBERGI SOM EJ ÄR HELT TORR.
Britta (10 Dec 1997, 22:56:11)
Emma: Det första jag hade gjort i ditt ställer vore att byta halmen mot spån. Sen undrar jag: Hur är luften i stallet? När man öppnar stalldörren på morgonen skall det inte lukta "surt". I så fall måste du öppna upp på något vis, även under nätterna. Hästar skall inte stå mitt i drag men någonstans måste det väl gå att hålla öppet? Stäng bara inte stalldörren för att du själv fryser. Har hästarna bara ordentligt med strö i sina boxar och ordentligt med mat klarar dom mycket kyla. Strö inte för tunt med spån i boxen, då suger det upp för dålit. I ett tjockare lager försvinner den sura lukten längre ner i spånet. Sen hoppas jag att din häst går ute så mycket som möjligt ocha tt höet inte dammar. Ofta hjälper det inte bara att vattna det, utan du måste blöta det ordentligt flera gånger efter varann i t ex en vattentunna. Om du bara vattnar höet lite följer all sporer etc med ner i halsen på hästen ändå. Tänk på att även kraftfodret kan damma! Vattna det också! Rykta utomhus, inte bara hosthästen utan de andra också (annars ryker det ju på den hostande stackaren), sopa bar när hästarna är ute alt vattna gången (ordentligt!) innan du sopar. Mocka helst också när hästen är ute. Var noga med att hästen får ordentlig motion, då ökar blodcirkulationen och hästen kommer igång bättre med lungor och andning. Det här är alltså vad jag kom fram till under mina sju år med hosthäst (som efter 1/2 år aldrig hostade mer så länge jag skötte honom efter dessa normer).
Cecilia (10 Dec 1997, 21:20:03)
Svenska hästars värn: det var en som tipsade om den. Jag är medlem och jag håller med, GÅ MED I DEN!! det finns en länk till den från min länksida: http://www.kiruna.se/~lantto/sdk/sdklink.htm
ÅSA!!! (10 Dec 1997, 20:41:56)
Hej igen, har varit borta ett tag det blir sätt så på universitetet. Apropå hjälptyglar. Jag har arbetat med hästar på heltid både i Sverige och utomlands och sett oerhört många olika hästtyper (men jag påstår inte att jag vet bäst). Hjälptyglar funkar olika på olika hästar, om du nu behöver en alls vill säga. Gummiband har jag använt vid longering och för att lugna ner pigga ponnisar som gått med på lektioner jag haft. Jättebra och eftersom hästarna var välutbildade av oss tog de absolut ingen skada av att gå inspända och att ridas av ryttare med mindre erfarenhet. En metod som kan ge osäkra ryttare lite självförtroende. Naturligtvis sätter man ju inte upp en nervös nybörjare på en het häst men det räknar ni väl ut själva. Thiedeman är en bra uppmuntrande tygel om den inte spänns för hårt. Men går hästen jämt på thiedeman utan ryttare som kan forma hästen korrekt, är det slöseri eftersom hästen då lär sig gå fel. Jag anser personligen att chambon är en snäll "sak" fungerar bäst vid longering. Graman är ett förstörelsevapen i händerna på de som inte kan. Vi har väl alla sett skräckexempel. Men jag anser att jag behärskar gramanen i den pyttelilla mån den faktiskt behövs men bara på vissa hästar. Tyvärr knäpper de flesta hästar bara av och drar in nosen... Rider själv till en mkt märrig fullblodsdam som är helt fel grundriden. Ägaren tyckte det var lätt att få ner henne på tygeln (läs såga tills nacken är böjd). När hästen lärt sig skänkel, galopfattningar, riktiga förhållningar med MYCKET mera, började jag det mödosamma arbete med att visa henne att det är behagligt att arbeta i rätt form. Steg för steg gick det och jag hade hjälp av att små studer använda graman för att visa vägen och uppmuntra henne. Dessutom spänner jag aldrig en graman mellan frambenen då det är en mkt otrevlig inspänning, utan istället till varsin sida om sadelgjorden. Men ryttaren måste vara lyhörd och mjuk (ej mesig) i handen. Klarar du inte av din häst utan hjälptygel är det nog dags att skaffa hjälp utifrån eller sälja djuret. Tufft men sant. Som någon annan skrev tidigare ska ryttaren inte heller vara rädd för att höja handen istället för att rida men låg, ofta stum hand. Titta på dressyrryttarna...
Emma (10 Dec 1997, 20:14:59)
HOSTHÄSTAR Har nån erfarenhet av hosthästar. Ett vbl som är lite hostig i stallet men inte vid ridning? Vad tyder det på. Hon står på halm. Nån som kan ge råd? Snarast.
maja (10 Dec 1997, 18:44:43)
anna. jag har väldiga problem med min travare, jag skäms och har väldigt dåligt samvete över att jag inte kan ge honom den omvårdnad och utbildning han behöver, men jag gör så gått jag kan, han galloperar bra i lina och fritt i hagen när man väl får honom att gallopera men det är det inte lätt att få ibland fattar han med en gång och ibland går det bara inte han är oftast ganks känslig för hjälperna. har du nåt bra tips hur jag ska jobba vidare med honom utan att stressa honom?
Mikka (10 Dec 1997, 18:42:16)
Tack till alla som svarar på frågor!!!! Hur skall vi annars lära oss något, om inte ni finns! Spark till alla som klagar! /Mikka som inte skriver så mycket här, men läser
maja (10 Dec 1997, 18:35:34)
jag har också ridit med snodd en del och jag tycker att iallfall min häst blir mer intresserad av att streta emot eftersom han kan istället för att lyssna på mig och slappna av. då tycker jag att gramman är bättre men jag brukar inte rida med gramman eftersom jag inte är tillräclligt duktig.
Anne igen (10 Dec 1997, 18:31:50)
Är det någon som vet var det finns en bild på fullblodshingsten Exceller?
Anne (10 Dec 1997, 18:28:37)
anna:Min lilla erfarenhet av gummisnodden är samma som din- dvs att till en början verkar den toppen, men efter ett tag blir hästen okänslig och framtung. när det gäller mig själv funderar jag på om man själv blir lite "lat" och slutar att rida.
Sofia P (10 Dec 1997, 17:31:54)
Maria Chilla: Nä, böjprov brukar inte visa något om ifall eller varför hästen har ont i ryggen. Jag red ett tag en häst som hade stått länge och tappat alla muskler. Hon spände också ryggen lite och hade lite svårt att jobba i rätt form eftersom hon var så svag. Fast jag försökte rida igång henne mycket varsamt fick hon ibland lite ont en bit bakom sadeln - träningsvärk tolkade jag det som för hon fick det några gånger när vi varit på längre turer. Hon var gärna lite överambitiös ute och sprang på mer än hon hade ork till. Det gick alltid bort om hon fick vila en dag och efter ca. en månad fick hon det inte mer. Är det sådant ryggont din häst har eller har den ont hela tiden?
Magdalena (10 Dec 1997, 16:36:37)
Hej alla! Jag tycker att vi ser rätt så tydligt på den här sidan problemet bland "allt" hästfolk. Om någon kan mycket och delar med sig av sina kunskaper får man genast höra att man tror att man är något, är en besserwisser osv. Det var någon tidigare som frågade varför vi inte hjälpte de stackarna som vi ibland pratade om... titta bara vad som hänt på den här sidan om man "hjälpt till"... det är ju precis vad som händer i "verkliga livet" också! Fast visst har vi trevligt för det mesta!!! Le och var glad! Idag är det mindre is på vägarna än igår!
Sofia P (10 Dec 1997, 16:17:49)
Snodd: Min häst går inte bra på snodd, men min systers häst gör det. Han slappnar av i ryggen och jobbar bra med det lite sega stödet.
Sofia P (10 Dec 1997, 16:14:55)
När jag tar av tränset på min häst och hon slappnar av med underläppen viks den utåt lite på ett ställe och tittar man i munnen där ser det ut som om hon har lite extra hud eller liksom en skinnflik. Någon som känner igen det?
anna>Anna (10 Dec 1997, 16:07:05)
Med ge efter menar jag givetvis när du släpper efter på gramanen när hästen söker sig framåt-nedåt. Så har i alla fall jag fått lära mig att man ska göra av min tränare. Flera av lektionshästarna på vårat ridhus går med Thidemannstyglar och som de sitter tycker jag faktiskt att de låser fast hästens huvud. Det enda som händer är att hästen kröker på nacken men rygg och bakben arbetar inte på rätt sätt. Självklart är Thidemannstyglar och graman bra om de används på rätt sätt av en ryttare som verkligen kan rida med dem, vilket flera som sagt inte kan (fast de tror det). När vi ändå pratar om hjälptyglar; gummisnodd tycker jag inte alls om! Min erfarenhet av den är bara att hästen blir framtung och stark i munnen. Annars ser den ju ganska "snäll" ut och ju lätt att rida med eftersom man inte behöver ha extra tyglar i händerna. Någon annan som har erfarenhet av snodd och som tycker den fungerar bra?
Sofia P (10 Dec 1997, 16:06:24)
Thidemann igen. Som Magdalena säger måste väl effekten bero väldigt mycket på hur man hårt man spänner. Men när den inverkar (tanken är väl att den ska göra det) så tar den väl hästen nos i riktning mot bringan som de flesta hjälptyglar, eller?
Magdalena (10 Dec 1997, 15:51:00)
Jag har lite svårt att förstå varför ni tycker att en Thidemann är så hemsk! Den kan ju aldrig bli kortare än tygeln. Det är väl bara att sätta den så pass löst att den bara verkar om hästen går emot... Och ge efter? Det är väl bara att släppa efter på tygeln så följer ju Thidemannen med!
Anna (10 Dec 1997, 15:45:08)
Anna>anna. Det är väl inte svårare att ge efter i rätt ögonblick (vad du nu menar med det?) med en Thidemann än med vanliga tyglar. Dessutom låser INTE Thidemanntygeln hästen, den kan fortfarande söka sig neråt, till skillnad från en "kort" graman!
Magdalena (10 Dec 1997, 15:41:33)
Scilla: Jag sitter och knåpar in för hand alla mina stamböcker... har hållit på sedan i september och har hunnit med alla hingstar (med nummer) och första halvan av 90ans stambok, och har börjat med 79ans stambok (har ena hemma andra på jobbet...). Men jag skickar det till HIS (se länk på min sida), men de har inte lagt ut något än, för det har ju inte kommit tillräckligt med info för att det skall vara någon nytta med det än. Men jag har jättekul!!! Redan nu kan jag ju sortera och kolla vilka hingstar som har flest diplomston, vilka färger de ger (och inte ger..) vilka som ger stora avkommor osv. Visserligen på liten grund (4000 ston och 800 hingstar än så länge), men ändå!
Scilla (10 Dec 1997, 15:30:49)
Magdalena:Vad finns den stamboken är den på nätet?
Ann-Sofie H. (10 Dec 1997, 15:21:38)
Är det någon som kan tips om rekommenderad takhöjd samt lämpliga underlag i ridhus ?
anna>Anna (10 Dec 1997, 15:01:24)
Givetvis beror det på handen som håller i gramanen hur den inverkar på hästen, men det är väldigt svårt att använda en graman rätt. Thidemanstygeln är ju lättare att rida med men där är det istället svårare att ge efter i precis rätt ögonblick. Jag tycker att chambon är en bra hjälptygel tex när man longerar, använder i princip aldrig någon hjälptygel när jag rider eftersom jag inte känner mig helt säker på hur jag ska använda dem på bästa sätt. Håller med om att det verkar som om många rider med graman bara för att det ser "tuff ut" och sedan sitter de bara i sadeln och "åker med". Hästen går följdaktligen och biter sig i bringan med bakbenen en tio meter efter sig... Ingen vacker syn men tyvärr ganska vanlig.
Maria Chilla (10 Dec 1997, 14:41:40)
Hej Sofia P. Min hovis är litte granna knotknackare också så han känner det på ryggen och ichiasnerven. Han haltar inte när man böjer honnom utan det sitter i ländryggen. Sadeln jag rider dresyr i är helt ny och ligger så väl an som den kan göra det finns inga glapp och den är väl tilltagen i framvalvet utan att överdriva för den sätter ju sig efter en tid. Och jag vet att mitt sättesdrivning är för svagt för det har ju flera sagt. Men jag tränar på detta.
Sofia P (10 Dec 1997, 14:38:35)
Hille: Jag håller med dig när det gäller grundläggande "artighet", frågan är alltid vad som menas med det. Jag tycker t.ex. att hästar ska kunna ledas och inte får nafsa (gräsligt beteende), men som du själv skrev så finns det folk som har olika uppfattning. Jag tycker hästar bör vara säkra att hantera, men åter igen så beror det ju på vad man gör med sin häst om något är ett problem. Kunna stå uppbunden, ledas och lyfta fötterna och aldrig bitas eller sparka är någonslags minimikrav tycker jag, men det finns säkert andra som har andra åsikter. Man kan vända på det och hävda att det inte är kul med hästar som är som robotar och aldrig tar egna initiativ - det argumentet har jag också hört.
Scilla (10 Dec 1997, 14:24:48)
Hille: Vad heter den travaren som vann SM i fälttävlan? I går var Linda Algotsson hos oss och berättade om sin fälttävlanskarriär det var mycket intressant, hon verkar vara så himla ödmjuk mot sina hästar. Är det någon här som tränar för henne?
Hille (10 Dec 1997, 14:14:54)
Vill komplettera alla "travarmeriter" med att det faktiskt finns en omskolad travare som vunnit Sm i fälttävlan, inte helt dåligt, och ännu en anledning till att INTE döma ut alla travare som ridhästar. Själv red jag en nordsvensk travare (som jag och en kompis ridit in) på vanlig ridlektion en gång, då stod två "ridhästägare" bredvid paddocken och berömde hans steg mm, de t.o.m sa att de själva skulle vilja ha en häst som honom (han gick bättre än många av ridskolehästarna). Därför känns det lite trist att veta att det antagligen skulle ha låtit helt annorlunda om han inte haft en rejäl man som täckt frysmärkningen. En av travarna jag rider står helt lös (utan grimma) på stallgången (även när jag är i sadelkammaren), går in i boxen på kommando. Kan stå lös utomhus när hon är tränsad, står still när jag sitter upp osv. Detta går ganska fort att lära de flesta hästar och jag förstår inte alls människor som låter hästen dra hur som helst när de leder den o.dyl, det tyder ju på bristande respekt mot ägaren (ledaren?) och det är inte så kul när man ska ta in en sån häst från hagen och det är isgata ute. Vet också folk som låter hästarna nafsa efter och bita dem för att de tycker det är gulligt, kan någon upplysa mig om vad som är gulligt med det? Förstår att alla kanske inte tycker hästen behöver kunna stå helt lös på gången, men med tanke på att det inte är ofta hästen får behålla samma ägare hela livet så tycker jag att man ivarjefall kan lära dem lite grundläggande "artighet", någon som håller med mig?
Hille (10 Dec 1997, 13:38:09)
Hej, vill bara påpeka att Blå Stjärnan lever och mår bra, de anordnar fortfarande fullt med kurser. Har tyvärr aldrig varit med på någon själv, för något år sen var jag väldigt nära att bli medlem, men det blev aldrig av. Vill också uppmana alla som har en hundring per år över att gå med i SHV (Svenska Hästars Värn). Ska själv betala in medlems avgift nu i dagarna. Det är de som får ta hand om "idiotköpen" när de inte är roliga längre. Det är fortfarande en ganska liten förening som verkligen behöver fler medlemmar!
Anna (10 Dec 1997, 13:05:22)
anna! Jag kan inte alls hålla med om att en Thiedemann drar ner hästens huvud, en graman däremot kan göra det, men precis som nå´n sa så beror det på handen som håller den.
Sofia P (10 Dec 1997, 13:00:48)
Tack för tipsen. Förhoppningsvis kan min tränare hjälpa tjejen att bli lättare i handen med sådan övningar som Britta beskriver och jag tänker också snacka med henne så att vi rent intellektuellt är överens om hur hon ska jobba. Det kan kanske var intressant att veta: Det Magdalena beskriver och som min häst har tendens till rids i USA - jag tror det kallas Saddlebread. Man lär hästen att inte röra ryggen alls, kröka på nacken utan stöd och pinna på utan att skänklarna ligger till - ger ofta passgång i skritten. Det är väldigt mjukt att sitta på och praktiskt när man rider runt på sina plantageägor( det är därifrån det kommer), men det är stor risk att hästen får värk och ryggont och någon egentlig dressyr går inte att rida eftersom hästen inte befinner sig mellan hand och skänkel, inramad. Vissa raser (defintivt inte svenska halvblod) avlas för det här, som Tennesse Walking Horse.
Britta (10 Dec 1997, 12:24:11)
Nagdalena: Nä... tycker du Sofia har beskrivit sin häst på det viset? Det cyker inte jag! Den hästen du beskriver verkar helt avknäppt, och det tror jag inte Sofias är, utan bara jättekänslig om man inte kombinerar en mjuk hand med rätt sorts drivning... Vad jag ville komma fram till är att se där, så lätt det uppstår delade meningar om saker. Om det finns två miljoner hästar krävs det säkert två miljoner olika sätt att rida dem också... och hur många olika ryttare finns det inte som behöver få saker och ting förklarade för sig på olika sätt? Om vi bortser från misshandel, vanskötsel och sådan ridning som är direkt obehaglig för hästen - FINNS det egentligen något rätt eller fel?
Britta (10 Dec 1997, 12:12:17)
Sofia P: Om du har möjlighet att träna din medryttare några gånger tycker jag att du skall låta henne prova att rida med enhandsfattning. Det är jättebra! Sen finns det en övning som jag fick lära mig som barn (av gubben med GP-hästarna) som på tyska hette "Ueberstreichen". När som helst under ridpassat kunde han säga till och att göra detta. Då tog man fram BÄGGE händerna och strök över hästens mankam (=ordentlig eftergift). Sen har du ju det välkända "beröm med innerhanden", där man ger hästen en smekning med innerhanden. innertygeln följer med = eftergift. Försök att hitta uttryck som ger henne en uppfattning om att vara lätt i handen, använd ord som luftig, fri från dina händer... det gäller liksom att hitta ett uttryck som passar just den här människan.
Magdalena (10 Dec 1997, 12:04:54)
Sofia: Min kompis kompis (låter knäppt jag vet, men jag gillar tjejen inte, så jag vill inte säga min kompis...) köpte en häst i våras som verkar vara som din. Hon går blickstilla med huvudet, och så rör sig benen helt utan sammanhang. Hon verkar tycka att hästen går jättebra, och de flesta beundrar hennes häst för den är ju så tjusig, men hon har stora problem så fort hon ska göra något annat än snurra runt på volten...
Magdalena (10 Dec 1997, 12:02:21)
anna: Jag har ridit min häst med graman ett par gånger, och hon har inte krullat ihop sig, utan verkligen sökt sig framåt neråt som jag velat. Det beror nog mycket på händerna som håller i gramanen, och så hur hästen är i vanliga fall. De få gånger jag använt graman så har den endast behövts korta ögonblick, och sen är den slapp igen. Däremot ser jag många som mer som regel än undantag använder gramanen för att just dra ihop hästen, och så tycker de att det är jättefint och bra...
Sofia P (10 Dec 1997, 11:33:35)
Det finns visst mer än en Anna här - det var någon Anna som ville att jag skulle förklara varför jag inte ville ha Thidemann och det var Britta som föreslog det i all välmening.
anna>Sofia P (10 Dec 1997, 11:19:22)
(Det är inte jag som har skrivit att du ska rida med Thidemanstygel...) Har själv en häst med samma "problem" och jag tycker det har blivit bättre sedan jag har använt chambon en hel del. Thideman, graman osv drar ju bara ihop hästens hals ännu mer och det jag strävar efter är ju en lång, låg form där hästen höjer upp ryggen.
Sofia P (10 Dec 1997, 11:03:27)
Annika: Så här gör jag (enligt freefarms metod). Gånga hästens längd med bröstomfånget i kvadrat och dela med 11 900. Om du går till www.freefarm.se så kan man knappa in värden och få ut vikten och där finns en bild på hur man mäter.
Annika (10 Dec 1997, 10:50:10)
Har glömt hur jag ska mäta min häst för att få reda på vikten. Ngn som kan hjälpa mig.
Sofia P (10 Dec 1997, 10:30:19)
Western och lydighet: Westernhästar är lydiga för att lydighet konsekvent poängteras i deras utbildning. En dressyr eller hopphäst kan vara lika lydig om den också fått lära sig att vara det. Det är upp till ägaren/utbildaren att bestämma sig för hur mycket tid man lägger på lydnadsträning och vilka beteenden man vill "undertrycka" eller tycker är fel. Huvudregeln är att hästen ska respektera en, annars kan man varken hoppa, rida dressyr eller westernträna dem, men om man sedan ägnar mycket tid åt att t.ex. lära hästen stå still där man ställer den är ju lite av en smaksak. Jag är nöjd med att min häst står still i stallgången så länge jag är i närheten och att hon t.ex. lyssnar på rösten när jag longerar. Att hon traskar iväg när hon sitter upp bryr jag mig inte om. Hon är jättelydig när jag rider dressyr och även i terrängen där hon utan att tveka går genom vatten och lera och förbi "läskiga" saker utan att blinka.
Sofia P (10 Dec 1997, 10:17:56)
Anna: Jag vet ganska väl hur en Thidemann inverkar och just nu vill jag inte ha någon hjälptygel på min häst. Som min häst fungerar så har hon väldigt lätt för att kröka på nacken och gå och se "vacker" ut. När hon går så och fuskar tar hon inte stora kliv med frambenen utan trippar och blir låst i bogarna. Hon har väldigt lätt för att samla sig och böjer väldigt i bakbenen. Så vad jag jobbar med är att hon ska kunna länga sig i överlinjen, framåt neråt, och komma igång och jobba med HELA kroppen. I detta sammanhang är jag tämligen övertygad om att varje sorts hjälptygel där hon har en möjlighet att gå för kort är av ondo, inklusive Thidemann. Hon har inga problem med huvudets position utan med kroppens aktion. Man kan faktiskt "hålla" henne på tygeln utan hjälptygel om man bara låser handen och resultatet blir lika illa. Så fort hennes huvud fixeras låser hon framdelen. Chambon är den enda hjälptygel jag provat som uppmuntrar hästen att sträcka huvudet lite framåt nedåt, istället för att dra upp nacken och ta huvudet inåt.
anna>Maja (10 Dec 1997, 09:56:18)
Nja, tur har jag nog inte haft med mina travare - det är nog snarare så att jag lagt ner väldigt mycket jobb på dem. Det är precis som du skriver inget lätt jobb att skola om en travare och man måste vara duktig på att rida (har själv ridit i 22 år och tävlat ganska mycket i både dressyr, hoppning och distans). Därför så ska man definitivt inte köpa en travare om man inte ridit så länge bara för att de är billiga. Och de som ridit länge vill ofta inte ha en travare pga deras begränsade kapacitet. Lite av en ond cirkel alltså - tur att det finns sådana som jag; dvs har lite pengar att köpa häst för, däremot mycket tålamod och vilja och dessutom bara älskar utmaningar! Eftersom jag sedan ett par år tillbaka tävlar distans passar det faktiskt utmärkt med en travare! De är snabba, starka, uthålliga och ger aldrig upp - ett bra alternativ till araben som distanshäst alltså.
Lina (10 Dec 1997, 09:10:04)
Är det kul att rida västern ??? Själv har jag aldrig provat. Men det verkar som om hästarna är mycket lydigare än "vanliga" hästar. Hur får man hätarna att lyda så perfekt ?
Magdalena (10 Dec 1997, 09:06:28)
Eva Lena: I westerna går hästarna i form... alltså; hästen form är alltså dess arbetsställning. Så en western häst går "på tygeln" (i form) på det sätt som skonar dess kropp mest, precis som dressyrhästen går i sin form, där den skonar sin kropp mest. Och visst är det kul med lydiga hästar, hoppas du får chansen att rida en riktigt välriden och lydig dressyr eller hopphäst så får du känna att de också är lydiga!
Mikka (10 Dec 1997, 08:31:03)
Det har skrivits en del om NH = Natural Horsemanship? Kan någon berätta mer om detta?
maja (09 Dec 1997, 22:28:12)
Anna> jag har sedan ett halvår tillbaka en travare hemma vilket jag nu inser att jag inte klarde av, jag tror att du antingen har haft väldigt tur och fått tag i "rätt" travare eller så är du väldigt duktig själv. jag vill bara säga till alla att man måste ha väldigt mycket tålamod och vara tämligen duktig m man ska klara av att utbilda en travare, de är inte byggda för riding och det tar tid!
Anna (09 Dec 1997, 22:15:30)
SofiaP! Varför tror du att din häat skulle bli låst i bogarna av en Thidemann? Det är ju "snäll" hjälptygel som inte alls gör din häst låst på det sätt en graman gör, förklara! Marie! Finns det inga ambulerande veterinärer i Helsingborg? Det kan väl inte vara enda möjligheten att få tag i veterinär på djursjukhuset eller? Där jag bor finns inte ens ett djursjukhus, bara för smådjur.
Dyrt!!!!!! (09 Dec 1997, 22:08:12)
Hallå! Är det någon här som tycker att rid kläder och ridutrusnig till hästar är alldeles för dyrt.
tess (09 Dec 1997, 19:51:23)
Jag tycker också att western är skitkul. Hästarna är mycket lydigare.När jag var på en westerntävling för första gången blev jag helt förvånad,ryttarna pratade ochskrattade med varandra. På "vanliga" tävlingar brukar ryttarna inte ens prata med varann
Eva-Lena (09 Dec 1997, 19:28:42)
Finns det någon westernryttare här inne som skulle vilja berätta lite om hur det är att rida western? Jag tycker det verkar jättekul! Jag har provat en gång, och det var underbart att känna att hästen verkligen LYDDE, utan krav att gå på tygeln etc. Westernridning är SUPER, och jag hoppas att alla får prova på det någon dag! Jag skulle också vilja veta om det finns någon ridskola där man kan lära sig att rida western, om man inte har egen häst.
Anonym (09 Dec 1997, 18:23:39)
Hej ! Vad skall man göra åt en hästmänniska som är privatlärare åt en nybörgare, dena kille har precis köpt en egen häst en travare som kommer direkt från banan han har ridit i ca 1 år. Men nu så har han börgat ta privat lektioner innför denna hästmänniskan och hon höjer honom till skyarna och säger till honom och alla andra att han rider bättre än många andra som har ridit i flera år. Jag har sett dena kille ända i från börgan och hans sitts är urusel och han kan inte sitta ner i trav eller i galopp. Privatläraren lä honom bara hur han skall rida sin häst och inte hur man sitter eller hur man rider i allmänt utan bara hur han skall rida just dena hästen. Läraren säger att hästen är svårriden men jag vet att han inte är det för det har andra som har ridit den sagt. Vad gör man Jag vill hälst inte lägga mig i men när man får det slängt rakt in i fejset att han nästan rider bättre än en som har hållit på i 20 år då blir man sur. Skulle jag öppna käft så blive nog denna lärare så sur att man inte skulle kunna prata med henne igen och hon har sin häst där jag jobbar så jag träffar henne dagligen. Så snälla hjälp mig!!!!!!!
anna>Sofia P (09 Dec 1997, 17:59:45)
Jag hade en fransk travare på foder för ungefär fyra år sedan. Han var stor (170 cm) och kraftig. Det stämmer att de ofta är mer lämpade till ridhästar än de amerikanska travarna, "min häst" hade bra galopp och hoppade bra (gick LA). Däremot var han minst lika "slängig" i traven som mina nuvarande travare är (helamerikanska) så det kan säkert variera från häst till häst. Överhuvudtaget tycker jag att travare är ganska olika varandra utseendemässigt (i alla fall de som har ridtränats i flera år och fått en chans att bli snygga i kroppen). Min ena valack är stor, kraftig och muskulös - absolut ingen typisk travare - medans den andra är smäckrare och mer "travtypisk". Vi har en fd travare i stallet som är liten (150 cm) och väldigt kurvig (finare uttryck för småtjock). Hon är bara så söt, ingen tror att hon är travare när man bara ser henne i hagen. Hon ser mer ut som ett för litet halvblod eller en ponnykorsning.
Sofia P (09 Dec 1997, 17:47:20)
Jappeloup hade fransk travare i sig. Det är inte samma ras som svensk travare, men jag är inte så bra på skillnaderna. Jag har för mig att franska travare är smäckrare och travar lite annorlunda. Jappeloup var underbart vacker och smidig och hade bra galopp, vilken han rimligtvis ärvt från ridhästsidan av stammen.
Mia A (09 Dec 1997, 17:42:41)
Britta: Kan mycket väl förstå att du känner dig som en urvriden trasa! Jag hade för några år sedan nybörjarlektioner under två års tid, och det tar minsann på krafterna att hela tiden motivera, uppmuntra och hitta på roliga lektioner. Fick sluta med hästarbetslivet pga många egna barn. Har numera bara hästar för egen del och kommer aldrig mer att jobba i stall, (blä) Jag har upptäckt att det är mycket roligare att ha eget stall! Just nu känner jag mig lite urlakad som mamma. (Skulle varit skönt om man kunde ta semester från det också ibland!) Men det gör ju inte en till en sämre mamma för det! Jag tycker att många på Öppet Forum är verkligt vettiga i sina åsikter och hjälper så mycket de kan. Och vad dig beträffar Britta, så spelar det ingen större roll om du är ridlärare eller inte. För vettig, det är du! Tack!
anna (en annan)>Marie (09 Dec 1997, 17:33:08)
Vet hur j-ligt det kan vara att få tag i veterinär ibland... Det låter faktiskt som en allergisk reaktion, har du bytt foder nyss? En av hästarna i vårat stall blev dålig i måndags sedan vi började ge dem sojamjöl. Detta blev han trots att vi introducerade sojamjölet väldigt sakta och försiktigt, han tålde inte ens 1/2 dl. Ring till något annat djursjukhus i väntan på att få tag på en veterinär när dig. Du kan ju i alla fall få några råd om vad du ska göra. Lycka till med din häst!
Marie (09 Dec 1997, 17:14:23)
Anna: Ja, just söker!!! På Helsingborgs djursjukhus har man datorproblem och kan bara ta emot när det är riktigt akut (vilket det nog blir snart) Ingen vet vem som har jour och jag bara skickas rund. Väntar just nu på att få svar från sökare jag ringt till.
Kicki (09 Dec 1997, 17:11:07)
Jag undrar om det är någon här som vet något om halvblodshingsten Raimondo? Det enda jag vet är att han är pappa till Jens Fredrikssons Rastell. Finns han på bild på Internet? Vet du något, så skulle jag bli jättegald för ett svar. Allt är av intresse.
Anna (09 Dec 1997, 17:07:34)
Marie! Vadå SÖKER veterinär?? Det är väl bra att ringa en på telefontid? Annars är det ju alltid nå´n som har jour!?
anna (09 Dec 1997, 17:06:46)
Jappeloup de Luze som vann OS i hoppning var hälften travare och hälften fullblod (mamman var travare), han var bara 158 cm hög! Hästen som vann 7-års championatet i Falsterbo i år (Charlie Safari) har travarmamma. Att fadern sedan heter Cortez kan ju inte spela någon som helst roll...=) Det finns även en travare som tävlar medelsvår hoppning med stor framgång, han heter Coursier Rouge, är 18 år gammal och tävlar fortfarande. Läste för ett tag sedan i Ridsport att han tom vunnit en 1.40-hoppning, jag tror Peter Eriksson och James Bond kom tvåa... Flera av hästarna som går i eliten i distans i Sverige är travare. I helgen var det dressyrtävlingar i vårat ridhus. LC:n vanns av en travare och samma häst kom två i LB:n. Han slog alltså flera av lektionshästarna, iofs så red tjejen honom väldigt snyggt (bra vägar, fin sits osv) men det är ändå roligt när det går bra för en travare. Så det finns trots allt en del travare som har lyckats som ridhästar!
anna>Sofia P (09 Dec 1997, 16:56:52)
Tack för ditt stöd... Det där du skrev om travare kontra halvblod i inköpspris är ganska intressant: När jag skulle skaffa min andra häst så hade jag bestämt mig för att verkligen försöka hitta ett billigt halvblod, ev foderhäst. Men det var stört omöjligt! Jag hade iofs inte hur mycket tid som helst på mig heller eftersom jag hade en tom box stående i stallet som kostade 800 kr/månad, men jag letade ändå INTENSIVT (läste Ridsport, Hästfynd, Hästar till salu, Internet osv) i över tre månader! Folk verkar tro att bara för att de har ett halvblod så kan de få ut minst 30 000 kr för hästen även om den knappt kan någonting! Tex skulle jag kunnat få låna ett halvblod som var 12 år och enbart sutten på - ville jag sedan köpa loss hästen var den enligt ägaren värd MINST 30 000 kr (det var en valack, inget avelsvärde alltså)! Tror inte det va?! Var även och provred ett 9-årigt halvblodssto som var helknäpp. Vägrade ta höger tygel/skänkel, tjurig och osamarbetsvillig m.m. Ändå skulle ägaren ha ungefär 25 000 kr för henne. Stoet hade varit på tillridning hos en duktig tränare under två månader men hon hade knappt fått någon ordning på hästen - kan inte vara så lätt när hästen sätter sig emot allt. Ägaren sa att hon var så dyr pga av att det var ett sto och då kan man ju avla på henne om det inte skulle gå att rida hästen... Himla jättebra att avla på ett sådant sto, för övrigt var stoet efter en hingst som hette Patridge - har aldrig hört talas om honom, men jag är iofs inte så insatt i halvblodsavel... Fick en del trevliga svar på mina Internet-annonser, tyvärr handlade det mest om äldre hästar (15-17 år) och jag vill inte ha en så "gammal" häst. Så det blev en travare till slut, men jag har inte ångrat honom en sekund! Jag tog honom osedd efter bara ha pratat med ägaren per telefon ett antal gånger (hästen stod 70 mil från oss). Låter antagligen helknäppt, men han kändes SÅ RÄTT och eftersom jag har honom på foder det första halvåret så vore det ju inte hela världen om man inte hade tyckt om honom. Men nu gör jag det och ska köpa honom i maj! =) Det var också en sak som jag reagerade på när jag letade häst. Fick man tag på ett halvblod (de jag berättade om ovan) som jag kunde få ha på foder till att börja med så kunde man ge sig 17 på att det var något konstigt med dem. Antagligen förväntade sig ägaren att jag skulle rida och träna hästen i ett år ungefär för att de sedan skulle kunna ta tillbaka den. Utbildad utan att det kostat dem ett enda öre! Det är helt OK om man får låna en DUKTIG häst och ägaren sedan tar tillbaka den, men låna en halvknäpp häst som ägaren sedan vill ha tillbaka eller så får man köpa den för minst 25 000 kr... Så jag undrar också varför det inte finns billiga halvblod som inte är 20 år eller triangelmärkta? Bara för att det är ett halvblod innebär det ju inte automatiskt att hästen är värd MINST 25 000 kr, precis som det automatiskt inte innebär att en travare är en dålig ridhäst...=)
Marie (09 Dec 1997, 16:50:15)
En av mina hästar är stel i båda frambenen (som fång) svullen i ögongloberna samt bulor på halsen, dock ingen feber och äter. Söker veterinär för fullt. Ngn som har förslag så länge. Kan de bli så här av allergisk reaktion???
(09 Dec 1997, 16:23:22)
Hade inte Juap de Loup (ngt sådant tror jag tävlingshästen hette) travarstam???
Sofia P (09 Dec 1997, 16:08:23)
Anna: Försök strunta i vad folk tycker och ha kul med dina hästar. Att travare inte är bra ridhästar beror väl mest på att de utbildas för att köras med sänkt rygg och höjt huvud och dessutom avlas för att trava. Oavsett hur bra ryttare man är får man kämpa med de sakerna och jag tycker att du ska vara stolt över att du utbildat dina hästar så bra. Om man tittar på föl och unghästar i hagen galopperar de ofta inte i frihet heller och när de gör det är det allt annat än rund galopp och ofta lite trav med bakbenen. Vad jag inte förstår är vad som händer med alla mediokra halvblod som föds. Finns det inte billiga halvblod, som inte fått riktigt de anlag man ville, men som ändå är mer lämpade och har utbildats till ridhästar? Det verkar vara ett så stort gap mellan travare (jättebilliga) och välridna halvblod (jättedyra).

Titta på tidigare inlägg

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.