Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Öppet forum | Bläddra

Öppet forum

Ännu äldre inlägg kan du hitta här.


Sofia P (05 Dec 1997, 10:48:21)
Eva: Man brukar säga att traven är lättast att förbättra på en häst, men galoppen kan säkert bli mycket bättre än det du beskriver. Jag tycker inte du ska hoppa så mycket innan hästen kan galoppera i balans och inte heller träna byten i språnget om balansen är dålig. Jobba på med klättringen (som Britta skrev) och många, många fattningar. Galoppera korta sträckor - bara så länge att du känner att hästen fortfarande går i jämn bra galopp.
Mia N (05 Dec 1997, 10:48:12)
Sofia: Anledningen till att der vore bra att det är en westernperson är att hingsten är ganska hoppig och löjlig. Tjejen som håller på med honom nu är för "snäll". Hingsten har överläge och ser inte tjejen som ledare. Han måste plockas ner på jorden. Jag pratede med en killr från skåne och ha sa att han inte sitter upp på sina hästar förrän han kan linda in dem i en psessening . Och det är nog vad hingsten behöver. Men självklart om jag hittar någon som kan rida in honom så behöver det inte vara en western person, bara det blir bra gjort.
Sofia P (05 Dec 1997, 10:41:26)
Mia N: Varför måste det vara en Western person? Det finns många, många duktiga utbildare som inte är westen inriktade. Det är väl bäst att din häst kommer till en vettig utbildare så fort som möjligt och då kanske det inte är så bra att han får vänta tills du hittat en med western filosofi - de växer inte på trän. Det gör väl inte så stor skillnad så här i början? Du kan ju träna honom för western när han väl ridits in. Angående avkastningen så kan han ju ha ont någonstans - du får anlita en veterinär till det. Risken är väl att det, som du säger, har blivit en fix idé hos honom - han har märkt att man slipper ryttare om man slänger av dem. Då får man börja från början igen med sadelträning, hänga osv.. Hopas du hittar en bra person som kan hantera din häst!
Mia N (05 Dec 1997, 10:12:38)
Har en hingst på inridning i Ullared, men tyvärr klarar tjejen det inte. Så han ska komma hem. Letat efter en western-person som kan rida in honom. Några förslag?? Fråga: Hingsten slänger av allt som sätts upp på honom, kan han ha ont i ryggen på något sätt eller är det bara en fix ide han fått. Kan vara svårt för någon att svara på utan fakta men jag tänkte att någon kanske har ett förslag eller två på vad det kan vara för fel.?
Britta (05 Dec 1997, 00:45:30)
Eva: Om jag var i ditt ställe skulle jag be en hästkiropraktor gå igenom hästen. Sådant kan göra underverk! För du har väl kollat honom rent medicinskt så att han inte har ont nånstans? Det skulle ju kunna förklara att han inte har nån motor. Du nämner inte hur gammal han är och sedan hur länge han är riden, men just det här att inte hålla galoppen i svängar, slå om till korsgalopp etc är ju typiskt unghästbeteende när de helt enkelt inte orkar. Ofta har de ju väldigt dålig balans. Dina galoppträningsövningar verkar bra tycker jag men ut och klättra i backar också!
Eva (04 Dec 1997, 23:56:36)
Dålig galopp eller? En av de hästar jag rider har jättedålig galopp. Han har superhoppstam men tyvärr ingen motor (iallafall inte i dagsläget) Han är inte riden mer än en gång i veckan tidigare och jag satte i gång honom i september. Problemet med galoppen märks framförall när man ska hoppa. Han har en fantastisk hoppteknik (9), men bär sig inte överhuvudtaget i galoppen. Konditionsmässigt är han hyffsad nu. Men att hoppa är ett problem. Vänder man upp mot ett hinder klarar han inte av att behålla galoppen i svängen. Han byter inte heller i lägen där andra hästar skulle ha gjort det. I landningen kommer han lätt i korsgalopp, gärna i vänstervarv. Jag har tränat mycket galopparbete de senastetvå månaderna. Intervallträning, påbörjade byten, korta och länga galoppen och fattningar från skritt och trav (När jag började rida honom så kunde han inte fatta galopp alls utan att sparka bakut). Jag har blivit erbjuden att köpa honom och då han hoppar så fantastiskt så vet jag inte vad jag ska göra. Frågan är – går det att göra något åt en så dålig galopp? Beror den på att han är oriden tidigare? Är det någon som har liknande erfarenheter och vet vad man kan göra åt det? Ska jag ge upp?!
Britta (04 Dec 1997, 22:57:47)
Malla: Förresten du kanske kan hjälpa mig lit oxå? Vad gör ni för övningar, t ex i balansridning , på er ridskola?
Britta (04 Dec 1997, 22:52:47)
Malla: Det var faktiskt inte bara din nästa hopplektion jag undrade över utan hur du kände dig över hvud taget. Och det verkar ju gå på rätt håll i alla fall. Ett gott tecken att du tuffar till dig mot folket!Tuffa på och berätta gärna mer!
Malla (04 Dec 1997, 21:56:59)
Britta. i onsdags morse var jag på en extra ridlektion. Jag fick en för mej ny häst. En valack som inte skulle vara så go i spiltan. Jag hörde min vana trogen mig för om det. Då sa jag att det skall vara roligt att göra i ordning sin häst och frågade hur det skulle bli det. Då fick jag ta ut honom i stallgången och borsta och greja. Det gick ju jättebra. Vi fick inte hoppa den här gången utan fick börja med att värma upp OSS. vI fick först leda häsen runt i skritt sedan i litet snabbare trav och sedan ännu snabbare. Vi flåsade som ånglok men varma blev vi. Efter uppsittning blev det balansridning för hela slanten. Efter att ha värmt upp hästarna ytterligare tränade vi på kort trav och halter hur många gånger som helst. Det är inte helt lätt att slappna av och "sätta sig ned" det är lätt att man spänner sig i halten och i stället åker nästan upp ur sadeln. Ja - i alla fall jag än så länge. Jag blev så glatt överraskad att nån var intresserad av hur min nästa ridlektion var så jag kunde inte nästan som en barnunge låta bli att berätta jag förstår nu att det kanske var hoppningen och det där med handen och mantag ni menade. Hörs i morrn - det här chattandet verkar bli som ett gift.
Britta (04 Dec 1997, 21:36:25)
Eva: Det här med "trösklar" beskrivs ganska utförligt i Bo Tibblins bok Ridlära. Det är kanske där du har läst det?
Pip (04 Dec 1997, 21:32:00)
"Mjuka ögon" beskrivs i bla CENTRERAD RIDNING - en jättebra bok för ryttare på alla nivåer! Skriven av Sally Swift.
Eva (04 Dec 1997, 20:25:47)
Helena! Pröva att rida med ”mjuka ögon”. Det låter väl helsjukt men det fungerar. Oftas när en häst blir rädd så tittar ryttaren automatisk på det hästen är rädd för eller ännu hellre tittar ryttaren på det innan hästen blir rädd för att man vet att, nej nu kommer den där soptunnan som han aldrig vill gå förbi. Genom att titta så känner hästen det genom din spändhet och blir rädd, eller räddare. Pröva därför att titta rakt fram längs vägen, långt bort, på ingenting. Fokusera inte på något. Antagligen blir hästen spänd ändå men han kanske inte stannar och vill vända. Dessutom får hästar som går mycket i ridhus en lägre tröskel för vad de blir rädda för och det är helt naturligt. Jag läste en förklaring i en bok till varför men kan inte påminna mig var. En häst kan skygga för något som den aldrig brytt sig om tidigare. Men att hon skulle stå och speja i hagen låter inte riktigt normalt?! Jag vet en häst som blev nojjig efter en borreliainfektion. Det hade satt sig på nervsystemet., Det är iallafall ingen ide att straffa hästar som är rädda i skogen. Det förstärker bara deras känsla av att det är någonting otäckt. Men pröva med ”mjuka ögon”, (går att läsa om i Naturlig ridning tror jag)
Minna (04 Dec 1997, 20:16:34)
Hej Jag är 11 år och går på ridskola ,jag har också en foder häst i privatstallet bredvid ridskolan. Jag är jätte nyfiken och vill lära mej allt. Men jag tycker att vi bara får rida runt runt på lektionerna. Jag skulle också vilja lära mej tex sårvård och sånt som kan vara bra att veta. Frågar man kompisar om grejer man undrar över skrattar de bara åt mej. Jag vill ju bara lära mej. I stallet där jag har hästen vågar jag inte fråga om saker och ting än vi har nyss flyttat dit hästen och jag är så blyg. Nu ska jag fixa lite sjukvårds grejer till min häst som kan vara bra att ha. Jag har sett de andra i stallet har massor av salvor och jag undrar hur de kan hålla reda på vad de är bra till. Jag skriver namnen på dem så kanske någon vill vara snäll och tala om för mej vad de ska vara till. LOBRAVIT EXTRA - Mjukgörande salva med örter LOBRAVIT - Örtsalva - mjukgörande BENEVIX - Sårcreme Procell - sårsalva Procell mjukgörande A-Creme NELEX - Salva Socatyl- Sårsalva Kamfersalva Fyra Ess Hästsalva Helosan Vill någon tala om vad alla dessa salvor är bra till . Jag är nyfiken och vill lära mej. Hej då Minna
Britta (04 Dec 1997, 19:56:31)
Malla: Har du varit på nästa ridlektion ännu? Skulle tro att fler än jag väntar med spänning på att få höra hur det gick!
E (04 Dec 1997, 19:54:58)
Hej! Jag vill veta vad en hink mineraler kostar. Hur mycket ska jag ge till min ponny som är ca 135 cm. Han är ganska tjock och man känner ryggraden (jag håller på att bygga upp muskler för fullt nu, han blir ganska svettig). Ska han ha kreftfoder? Jag brukar ge honom ca 1 bal hö om dagen (kanske lite mindre) + på kvällen så får han ca 2-3 dl betfor med äpple eller morötter i. Dessutom, har någon något tips om varierad träning i skogen. Hästen aaaaaaavskyr att jobba på ridbanan, för han har varit ridskolehäst innan. Ungefär en eller två gånger i veckan rider jag där. Ungefär hur många kilo hö är en bal? Jag måste få veta!
Britta (04 Dec 1997, 19:51:55)
Sofia P: Kan avslöja att den omtalade dressyrtränaren tillhör dem som hojtar "rör på bettet - ner med nacken- böj fram o tillbaka!" hela tiden. Det kan vi ju låta vederbörande ägna sig åt, tycker jag. Du nämnde en sak i ditt inlägg som jag önskar att fler hade kommit underfund med: En låg hand är inte detsamma som en mjuk hand. Enlåg hand blir oftast en låst, stum hand. Varför är det så få ridlärare som vågar säga "höj handen, böj armbågsleden"?. På nåt vis är det alldeles tabu, åtminstone på vissa ställen. Men tittar man i alla ridinstruktionsböcker så står det faktiskt ingenting om att handen skall pressas ner med spikraka armar och två decimeter korta tyglar utan att "handen skall vara buren". Det tycker jag är oerhört viktigt och jag kan inte förstå hur så många kan förbise det. Självklart skall man inte sitta med händerna uppe i magen heller. Jag tycker handen skall bäras självständigt, alltså inte ligga an mot någon kroppsdel hos vare sig häst eller ryttare, för då har man ju låst handen där och det blir mycket svårare att ge eftergifter. Eller? OK, en ryttare med en jätteostadig hand kan behöva hålla sig i manen (=ger bättre följsamhet än hålla i sadeln), men jag talar alltså om vana ryttare.
Hille (04 Dec 1997, 18:59:21)
maja, vet att det inte är lätt och har ingen "universallösning", förutom att inte ge upp, det kommer att gå framåt, även om det går långsamt. Men ett tips du kan få är att då och då hoppa av hästen en stund och leda den i lugn skritt medan du pratar lugnande med den, sitt sen upp och fortsätt prata likadant, då brukar hästen så småningom fatta att man faktiskt KAN skritta. Dessutom tycker jag att det förstärker relationen till hästen, den blir mer tillitsfull. Många travare är vana att ha bomull i öronen och kan hetsa sig om de motioneras utan, har du testat det? Skriv hur det går, Hille.
Hille (04 Dec 1997, 18:51:08)
Hej, måste bara berätta vad vår lilla galning tog sig till häromdagen. Galningen ifråga är en ettårig travare (Just nu väldigt unghästbukig, vad gör man åt det? Hon har nästan obegränsat med hö men är ändå så mager och FUL, naturligtvis ordentligt maskad), ivarjefall så var hon i hagen med två andra hästar då det kom förbi några ryttare. Ida, som hästen heter, tyckte att det skulle vara kul att hälsa, så hon hoppade helt sonika ut ur hagen. Det bör tilläggas att hagen har elband och ett trästaket som är 1.20! Vad sägs om det självförtroendet? Jag har aldrig hört talas om något liknande, borde hon verkligen ha klarat det? Nu har vi satt upp staket även inne i hagen så hon inte ska få upp sån hiskelig fart.
maja (04 Dec 1997, 18:43:02)
Jag har sedan ett halvår tillbaka en travare, jag får honom inte att gå rent i någon gångart. han trippar hela tidne jämt. han skrittar inte ens på lång tygel. jag vet inte hur jag ska få honom att slappna av han taktar liksom uppåtbakåt, alla skänkelhjälper eller minsta lättning på tygel betyder fullfräs framåt.har någon nån ide hur jag ska jobba honom?
Sofia P (04 Dec 1997, 15:22:57)
Britta: Glömde säga att jag tycker det låter väldigt vettigt att man jobbar med sin häst utifrån dess naturliga förutsättningar, som med russet, och inte stirrar sig blind på vinklar och lodplan.
Sofia P (04 Dec 1997, 15:21:05)
Britta: Jag anser att han hade fel, ärligt talat. Till att börja med är det lätt att få hästen att gå framåt, men att driva med sätet utan att hästen ökar tempot och rör benen fortare, utan bara arbetar mer - det är en konst, framförallt om hästen är framåt. Om hästen jobbar rätt behöver man i stort sett bara sitta där med handen och ta emot. Han kanske menade att folk inte vet att de inte behöver greja så mycket utan gör fel för att till varje pris få ner huvudet? Eller att det är svårt att göra rätt med handen när hästen INTE jobbar? Då håller jag med. Då är det förstås lätt att man drar för mycket eller blir ostadig. Hm. Jag tror att det är svårt bådadera... Jag har haft lite folk som ridit min häst på senare tid för jag letar ny medryttare och alla har varit för hårda i handen och varit för passiva med sitsen. De har ridit med låg, låst hand och det har sett ut som att de inte "vågar" släppa en sekund och blir förvånade när jag säger att de måste lätta, i alla fall på innertygeln någongång. För min häst går ju i lodplanet när de rider, men jag som står på marken ser att hon är helt låst i framdelen, bara rör bakbenen upp och ner och inte rör ryggen.
Britta (04 Dec 1997, 14:39:34)
Sofia P m fl: Hörde förresten en gång en känd dressyrtränare säga att vilken idiot som helst kan sparka på framåt, men bara få vet hur dom skall göra med handen. Synpunkter?
Britta (04 Dec 1997, 14:33:47)
Sofia P: MELLAN hand o skänkel skulle det såklart vara - ibland är tanken snabbare än fingrarna!
Britta (04 Dec 1997, 14:32:04)
Sofia P: Det låter förnuftigt det du säger. MEN tycker inte du också att det måste bero lite på hur hästen är byggd? Vi har ett gotlandsruss i ridskolan med kort, tjock bred hals. När den är på tygeln (maalan hand o skänkel, med eftergift i nacken och uppmärksam på ryttarens hjälper, i takt o balans, vad man nu vill kalla det) Så hamnar nosen bakom lodplanet. Det har liksom inget mellan läge - antingen ö. t. eller bakom lodplanet. Kommer den ö.t. faller hela hästen isär. Måste vara svårt att vara dressyrdomare i ett sånt fall... men den KAN ju inte se ut på nåt annat sätt!
Sofia P (04 Dec 1997, 14:22:10)
Britta: Jag vet ärligt talat inte vad jag ska tycka om detta med bakom lodplanet. Min syster som är mycket kunnig säger precis som du att en häst kan mycket väl jobba bra, även om den går lite bakom lodplanet. Hennes lite "älgiga" häst mår mycket bra av att sträcka överlinjen lite extra och jobbar jättefint, med schvung och tramp även aningens bakom. Å andra sidan är det absolut nej, fy, får inte om man tävlar dressyr och som jag sagt tidigare så tycker jag i stort sett att instruktionerna till programmen är väl förankrade i vad som anses rätt. Dvs. de finns många som säger att bakom lodplanet är lika med bakom hand, ALLTID. Förklaringen går då så här: En häst ska alltid sträcka sig mot bettet, ta bettet och det kan den inte göra om nosen är bakom lodplanet. Då jobbar inte häste längre framåt. Förmodligen beror det på hästen - min häst krullar lätt ihop sig och går klart bakom handen om hon kommer bakom lodplanet. Jag tror också att det är vanligare att man rider sin häst fel genom att man drar ihop den än att man låter hästen gå i en för fri form så det är nog inte så dumt att i alla lägen poängtera att hästen ska jobba, inte bara gå med huvudet nere. Självklart ska hästen jobba med kroppen och därför placera huvudet rätt - går hästen med huvudet i vädret är det för att den inte trampar under sig och sänker ryggen. Tvingar man då ner huvudet blir det inte bättre för det. Jag vet att jag själv lätt fastnar i detta att hästen MÅSTE gå med huvudet precis rätt så jag jobbar aktivt mentalt med att strunta i huvudet och rida istället. Jag läste någonstans att 95% av formen sitter i drivningen och sitsen och 5 % i handen. Hur många kan ärligen säga att man rider så?
Britta (04 Dec 1997, 13:57:31)
Sofia P, Mia G mfl: Skulle vara intresant vad ni anser om det här med hästens form. En del tycker ju att det viktigaste är att hästens nos är exakt i lodplan, oavsett hur resten av hästen ser ut. Och att om nosen är det minsta bakom lodplan, så är hästen bakom hand! Såhär tycker inte jag - jag anser att hästen skall gå i den form där den arbetar bäst, och att bakom lodplan definitivt inte är detsamma som bakom hand. Men jag vet att många inte delar denna uppfattning. Det vore kul att höra andra argument och vad ni tycker!
Sofia P (04 Dec 1997, 13:52:42)
Magdalena: Det där lät väldigt dyrt. Min hästs ägare hade en specialiserad veterinär, en hästtandläkare, som kom och tittade på hennes tänder i våras och han tog vanlig taxa (ca. 500). Fast de kanske röntgar och så på Strömsholm?
Britta (04 Dec 1997, 13:52:23)
Mia G: Tack för erbjudandet att låna Mueselers ridlära. Vågar dock inte - tänk om jag slarvar bort den! Och som ridlärare är jag ju dessutom lite "offentlig", inte så lämpligt att lämna namn och adress på internet då (jag har ju gnällt en del om min arbetsplats...!). Annars tack! Men du - vilket förlag har gett ut den? Så kan jag kanske leta upp en egen! Förresten - varför tror du att jag har kommit längre än du? Det tror inte jag, att döma av dina inlägg!
scilla (04 Dec 1997, 13:38:14)
Sofia P:Min veterinär sa att vi rider många av våra hästar i helt fel form dvs helt bakom handen och han sa precis som du att vi pressar dem alldeles för hårt han hade också noterat att fullblod som har gått löp dvs ridits in när de var två år och efter det ridits normalt hade en högre procent kissing spines däremot så har travare som enbart används till travlöp enligt honom aldrig kissing spines. Lite tänkvärt tycker jag.
Magdalena (04 Dec 1997, 13:33:18)
Ewonne: När jag hämtade henne hade hon stått på 2 kg havre och 1 kg vetekross. Drog ner till bara 2 kg havre (plus betfor, Krafft Protein (höt är dåligt) och mineraler). Efter 3-4 dar slog det totalt slint och hon var nästan ohanterbar! Sen bytte jag till bara korn, och 1/4 kg havre/dag, och nu är hon ganska "normal", tills nu då. Men aldrig jag går upp på mer havre igen! Och det är ändå krossad havre som ska vara "lugnare". Scilla: Något som det är problem med fysiskt, så är det tänderna tror jag. Hon beter sig verkligen som en "tandhäst". Och häromdagen så bet hon sig i läppen, och när vi kollade i munnen såg vi att yttersta framtanden till höger i överkäken såg jättekonstig ut, den har ingen riktig yta som de andra, utan den är "dubbel" och rundad. Mysko. Har tänkt att åka till Strömsholm med henne och kolla hela munnen ordentligt, de tar 2096 kr/tim + poliklinikavgift.
Sofia P (04 Dec 1997, 13:14:03)
Scilla: Hur tyckte den där professorn att man skulle rida sin häst och vad ansåg han att man gör för fel nu för tiden? Jag har min privata teori om att hästarna rids in, utsätts för påfrestningar och pressas in i en för samlad form för tidigt, men det hade varit väldigt intressant att höra vad han tyckte.
Sofia P (04 Dec 1997, 13:09:30)
Heta hästar: Jag tycker det finns två (minst) sorters pigghet hos hästar och precis som Scilla säger så kan man inte på en het spänd häst rida dem lugna. Jag vet inte om jag skrivit detta tidigare här - i så fall ber jag om ursäkt för att jag upprepar mig - men jag har lärt mig nyligen att hästar "bloddopar" sig naturligt, dvs. de producerar mer röda blodkroppar om det behövs. Det gör att en häst med adrenalin (eller vad det nu är hästar har som ger den effekten) i kroppen som känner sig uppjagad inte blir trött. Om den slappnar av kan den förstås känna trötthet, men så länge den är uppstirrad går den tills den stupar om det är riktigt illa. En häst kan också vara lite stallmodig och ha överskottsenergi och det är då lite annan sorts pigghet som brukar lägga sig om man rider fram ett tag eller longerar.
Sofia P (04 Dec 1997, 12:59:30)
Nea: Övergångar är bra - halt-galopp, halt-trav, galopp-skritt osv. Rid många, många. Halvhalter är bra, men de ska gå igenom, dvs. hästen ska inte bara bromsa lite utan verkligen arbeta mer. På min häst har jag kommit på att det funkar bra om jag medvetet tänker: förhåll, lätta, driv framåt. Då känner jag att hon tar i något steg ordentligt. Klättring i skritt stärker hästens rygg och bakdel.
scilla (04 Dec 1997, 12:35:54)
Magdalena: Det finns två sätt att lösa ditt problem med ditt heta fullblod..... Om jag hade varit du så hade jag kollat upp hästen i både ryggen och benen detta hade jag gjort eftersom att du inte har ägt hästen sådär jättelänge och detta hade jag gjort på en djurklinik där de har tillgång till röntgen. Anledningen till att jag tycker att du ska göra detta är dels så kan hennes problem vara ett "fysiskt" problem och detta kan du aldrig rida ifrån däremot kan du om det visar sig att det inte är något fel rida med gott samvete. Jag köpte en häst i februari som var väldigt het och stark den första halvtimmen man red henne hon började också säga emot när man ville ta i henne förtidigt. Det har visat sig att hon har Kissing spines i ryggen och enligt min veterinär= chefsvet och proffessor så är detta en yrkessjukdom hos hästar och han sa att han har aldrig sett så många hästar med denna symptom när jag var där med min häst hade han redan ställt samma diagnos på 4 andra hästar på samma dag!!!! (enl honom så kan vi svenskar inte längre rida våra hästar rätt) Mina problem med min häst började i slutet av februari men jag trodde i mitt enfald att hon bara testade mig så jag ställde av henne på tre månaders sommarbete men hon blev inte bättre för det, tror du att jag ångra mig nu att jag inte åkte tidigare? Är det nu inget fel på hästen så måste du börja om från början med henne (kan vara svårt om man inte har tillgång till ridhus vid denna årstid) jobba hästen under longering med inspäningstyglar och muskla upp henne rätt. När du sedan börjar rida henne så måste du vara bestämd är det skritt så är det skritt, är det lugn trav så är det lugn trav som gäller och tänk framför allt på takten. Felet många gör med heta hästar är att de tror att det går att rida av dem det heta och hästen går du under den tiden i helt fel form eftersom de bara springer. Tänk sedan på att det är ett fullblod du rider de har nerver och är oftast heta och pigga (har själv ägt två fullblod) trötta inte ut hästen på dressyrbana utan jobba hästen mycket i skogen istället. Lycka till Scilla
Lina (04 Dec 1997, 12:32:24)
Hallå !! Jag skulle vilja veta vad man ska ha för avstånd mellan galoppbommar, för en häst som är 170 cm hög. Det kan gärna vara lite kort. Tack på förhand!!!!
Nea (04 Dec 1997, 11:38:20)
Är det någon som har tips på en bra övning för att få hästen att jobba mer med baken? JAg rider en ganska stor häst, hon går i form men tappar lätt baken.
Ewonne (04 Dec 1997, 11:28:53)
MAGDALENA>> Prova att inte dra ner på havren. Jag red en jätte pigg häst en gång som knapp gick att arbeta och jag sa hela tiden "dra ner på havren och gge mera korn" men istället fich hon mera havre och det visade sig hjälpa. Det kanske inte har med haveren att göra. Men sen tog det många månader av hårt arbete med henne men nu går hon jätte fint och har inte alls problem med "farten"!!!
Sofia P (04 Dec 1997, 11:17:31)
Rädda hästar: En Napoleonhäst jag red var markskygg - han var rädd för grästuvor, skuggor från småstenar, ljusfläckar i ridhuset och liknande ting. Min underbart snälla, lugna D-ponny (fast hon var e. Urbino) fick panik av en enda sak i hela världen - paraplyer. Varför?? Det var inte lätt att tävla ute om det regnade och publiken stod nära banan... Det är en av anledningarna till att det är så skoj att hålla på med hästar - de har alla olika saker för sig och det rör sig så enormt mycket inne huvudet på dem.
elbereth (04 Dec 1997, 11:07:48)
kom på en rolig sak ang vad hästar är rädda för....jobbade i ett stall där det fanns ett 5-årigt sto som var född och uppvuxen där.hon blev varje dag ,2ggr,lika rädd när man kom in i boxen med en famn hö att lägga i hönätet.nog enda ggn jag absolut inte kunde förstå varför en häst blev rädd.......
sofia P (04 Dec 1997, 10:53:17)
Helena: Jag vet tyvärr inget om Windwurf, men det du beskrev lät likt Urbino-fjompighet. Har man en sådan häst måste man vara väldigt cool själv, slappna av och försöka förmedla till hästen att inget är farligt. Och så miljöträning - rida på olika ställen, i olika ridhus osv. Försök rida sidvärts eller något när hon spänner till så att hon får något att tänka på. Jag har ridit några Urbino hästar som varit helt hysteriska och de gick att komma åt efter lång nötning och träning, men en jag red lyckades ändå slänga av sin ryttare inne på banan i Intermediaire II (hatten flög all världens väg :-)) för att hon upptäckte någon dödsläskigt typ en sparv.
Sofia P (04 Dec 1997, 10:26:20)
Annika: Det låter som om du jobbat med hästen på rätt sätt hittills eftersom den nu hoppar en del. Jag kan inte komma på annat än att du får fortsätta att hoppa de låga hinder hästen tar sig över, sedan höja till 35 cm, 40 cm osv. Och du ska förstås inte tävla, men du förstår du säkert själv - stackars häst att dras iväg till en tävling när den inte ens vågar hoppa utan bom hemma. Jag vet mer än en häst som bara inte kan/vill hoppa - detta oftast p.g.a. att de blivit rädda eller något under utbildningen. Det kan låsa sig totalt och det tar väldigt lång tid att lösa upp, om det överhuvudtaget går. Du får nog ha det i bakhuvudet - att din häst kanske aldrig blir någon vidare hopphäst och glädjas åt varje framsteg hon gör. Ha inte orealistiska ambitioner för det blir inte kul varken för dig eller hästen. Jag kommer att tänka på Paddy, en D-ponny som var i dressyreliten på åttiotalet - hon vägrade oftast ut sig på lydnadshindret som hörde till dressyren då.
Annika (04 Dec 1997, 09:56:55)
Magdalena, SofiaP: Tack för era svar. Problemet är det att ägarna trodde inte hästen kunde/ville hoppa. De har tävlat massor av gånger med utvägran på första hindret. Nu tycker han både uppsutten hoppning och löshoppning är jättekul. Men han stannar i alla fall även om hindret är 30 cm och det inte finns markbom (men han hoppar i alla fall med markbom.) Annars kanske han hoppar på 5:e försöket även om hindret är 30 cm. HJÄLP!!!
Helena (04 Dec 1997, 09:54:49)
Sofia P: Windwurf - Gaston. Är det någon som vet hur Windwurf-hästar brukar vara? Jag har sett minst en till som är, om inte lika fjantig, så nästan.
Sofia P (04 Dec 1997, 09:44:42)
Helena: Vad är det för stam på din häst?
Helena (04 Dec 1997, 09:42:24)
Jag har ett halvblodsto som är jätterädd för allting. Henne har jag helt tagit bort havren på, nu får hon bara Krafft Groov, korn, betfor och kli. Jag inbillar mig att hon på det sättet blivit något lite bättre. I övrigt tar jag gärna emot alla tips vad man gör med en sådan häst. När vi är ute i skogen och rider så är det spöken bakom varje sten och buske. Hinder som inte bara består av bommar kan dölja de mest skräckinjagande varelser, för att inte tala om läktare i ridhus... Vi har själva fött upp henne och vet därför att hon alltid varit sådan. 10 år gammal har hon nu blivit. Till och med i hagen står hon och tittar och spanar hela tiden för att upptäcka eventuella faror.
Sofia P (04 Dec 1997, 09:33:28)
Evga: Man brukar anse att en häst som man ser revbenen på är för smal, faktiskt. Inte när den rör sig då, utan när den står still. Men det där är ju subjektivt - om hästen mår bra och orkar med sitt arbete och sätter muskler så är det nog ingen fara. Dessutom tror jag det är bättre för en häst att vara lite smal än att vara för tjock.
Magdalena (04 Dec 1997, 09:31:36)
Sofia: Jag ska prova att longera innan jag rider idag så får vi se om det går bättre! Hoppas bara vår ridvolt är i ridbart skick. Jag har inte varit ner sen det frös till, och innan var det hemskt blött, och gropigt.
Magdalena (04 Dec 1997, 09:29:26)
Annika: Jag har hört om "folk" som hoppat mycket med galopp- och trav bommar framför hindren som haft jätteproblem när bommarna tas bort. Hästen är väl van att få hjälp av bommarna, och har inte lärt sig att "tänka själv", och vågar inte riktigt prova. Jag tycker att rådet att hoppa småhinder och gärna löshoppa så att hästen lär sig att tänka och våga själv är bra!
Sofia P (04 Dec 1997, 09:29:07)
Magdalena: Hur funkar det om du longerar en tjugo minuter innan du rider? Jag brukade longera min alltför pigga B-ponny i en snödriva i början när jag hade honom.
Vega (04 Dec 1997, 09:28:13)
Mia G: Det finns ju även hästar som inte blir "feta". Jag hade en valack som inte blev tjockare än att man såg revbenen på honom, men han var ju inte insjunken eller något. Så att säga att man knappt ska känna revbenen är väl inte heller helt rätt???
Cecilia (04 Dec 1997, 09:18:27)
Britta, mfl: Farbröder i styrelser,,,hör och häpna. Då jag jobbade på den ridklubben så ville vissa "tuffa-gänget-tjejer" på ca 12 år träna hoppning. Problemet var bara att de knappt kunde rida lätt. Så de fick naturligtvis inte träna hoppning...då klagade de åt styrelsen och jag fick en tillsägelse att ridlektionerna måste vara intresanta för eleverna betalar ju...men då lyckades jag få farbrodern i fråga att förstå att man INTE kan träna hoppning med en gång, det är lixom VÄLDIGT obehagligt för hästen och farligt för ryttaren...Nå, den där ridklubben ska läggas ner i januari för den har (undra varför?? ?? ironi) inte gått direkt lysande sedan vi som först var aktiva flyttade.
Sofia P (04 Dec 1997, 09:16:38)
Mia g:Eva beskriver hur man lär unghästar hjälper. Det är det helt korrekta sättet att jobba på eftersom en unghäst till att börja med inte förstår annat en mycket enkla ting. Man driver med skänkel och då ska hästen gå fram, även om det blir ett jätteskutt. Man tar i tyglarna och det betyder bromsa. Man kan och ska inte sitta ner på en unghäst överhuvudtaget, ännu mindre hålla om. Andra unghästen jag red in hade exploderat om jag satt mig och hållit om som man gör med en inriden och tränad häst. I skritt sitter man ju, men hästen behöver faktiskt vänja sig vid att känna tyngd på ryggen och ha skänklar runt om sig. En ung häst förstår inte skillnaden mellan skänkel=framåt och skänkel=ligger till. Halvhalter och mer subtila ting kommer efterhand.
Sofia P (04 Dec 1997, 09:08:39)
Annika: Är det verkligen hästens avståndsbedömning som är problemet? Beteendet låter lite konstigt. Hur det med uppsutten hoppning? Jag skulle i vilket fall provat med låga, låga minihinder till att börja med eller bara några bommar i rad. Träna på det och öka långsamt, långsamt höjden över några löshoppningspass så att han får tillbaka självförtroendet. Vägrar han igen så sänk ner ordentligt. I löshoppning är det inte tänkt att hästen ska utsättas för några som helst besvärligheter (som jag läst det i flera böcker) utan avstånden ska vara snälla och det är en god idé att använda just avsprångsbom.
mia g (04 Dec 1997, 08:37:08)
Magdalena:SLOPA HAVREN!!!Ge bara korn, hon har ju energi så det räcker och blir över i alla fall!!!Ang hull och foderstater.Man kollar hur en häst är i hullet genom att känna efter revbenen MITT på hästens revben=ungefär där men har knäet när man rider.Då ska man knappt känna revbenen,då är hästen i gott hull.Om sen hästen är pigg i övrigt så ändrar man inte på foderstaten, är hästen FÖR piggelin kan man dra ner eller slopa havren helt(ge kraft eller korn istället om man vill ha en litet rundare häst...)och om man ändrar träningen behöver hästen litet mer energi för att kompensera den hårdare träningen så då ger man litete mer havre(eller ngt annat energifoder som betfor, mf.)Titta på hästen, om den är lagom och pigg så är fodret också lagom och bra!!!Eva:OM du inte gör halten med vikten från första början...hur och när lär sig hästen det 'av sig själv'senare??????Gör istället rätt från början så sparas både tid och tålamod!Britta:Tittade idag igenom mueselers ridlära och den är skriven på ett 'gammalt' språk och är därför svårförstådd(kanske inte för dig som har kommit så långt)och enl mitt tycke tungläst.Hadde den som litteratur när jag gick ridledarkursen.Det är en pocketversion, så jag kan posta den till dig om du vill låna den....E,jag tränar igångsättningar och avsaktningar, sidvärtsrörelser,ute i skogen....
Annika (04 Dec 1997, 08:13:34)
Någon som har tips på bra övningar för ett fullblod som har jätteprolem med avståndsbedömning på hinder. Har löshoppat mycket med markbom ca 2,5-3 m framför hindret men så fort jag tar bort bomen så vägrar han. Hoppa studds går också bra.
Magdalena (04 Dec 1997, 07:48:12)
Snart blir jag tokig på min hispiga fullblodstoka! I förrgår stod hon pga. isbana, och jag drog ner på kraftfodret så hon fick 3/4 kg korn ist.f 1 kg korn och 1/4 kg havre. Men tror ni det hjälpte! Nej! Det vara bara att sätta igång i trav direkt och låta henne gå framåt bara i ca 20 min innan det gick att försöka påverka henne på något sätt! En gång försökte jag fånga upp tempot lite, men då tvärnitade hon och stegrade sig (högt!) från trav!!! Suck! Det blir väl till slut inget kraftfoder alls om hon skall vara "normal". I ridhuset går det bra, men man har inte tid att rida dit varje dag (30 min fram och tillbaka och inte alltid ledigt.).
Magdalena (04 Dec 1997, 07:44:05)
Britta mfl: Jag har två killar i min knattegrupp, och de trivs jättebra (är kompisar annars också). Sen har vi en ungdomsledare som är 17 år och kille, som bl.a har teori och går med som assistent på lektioner, alltså syns han mycket, och drar fler killar! Det är jättekul! Och gissa om killarna är populära bland tjejerna! Minst 2-3 stycken tjejer i knattegruppen är "kära" i de ridande killarna!

Titta på tidigare inlägg

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.