Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Öppet forum | Bläddra

Öppet forum

Ännu äldre inlägg kan du hitta här.


Malla (08 Dec 1997, 13:14:09)
Magdalena när min stora flicka (9 år) förra året var ute på juluteritt så hade gruppen som enbart ridit i ett år med sig en ledare. Jag tänkte inte som mamma då på att något kunde gå snett. Tre hästar blev rädda för snöblåst och min flicka avkastad. Det gick bra. Hon slog i sin höft men blev fr a skrajsen. Den stackars unga ledare som var med var alldeles för ensam. Det går ju inte heller att rida fram till ett barn och säga - nu får du klara dig - jag måste rida efter hästarna. Man måste alltid ju se så att ingen allvarlig skada är skedd. Allt gick bra som sagt men oj vad viktigt med att kunna första hjälp och att fatta kloka beslut. Det borde verkligen ingå i utbildningen. (Min tös blev inburen på starka armar hos en familj och fick varm choklad och sen ringa hem till mej som kom o hämta - i år hoppar vi över juluteritten. BrittaGe inte upp. Kan Du inte hålla förberedande kurser för de som vill bli ridlärare och lämna över litet mer. Du jobbar för enformigt kanske? Eller ensam??
Sofia P (08 Dec 1997, 13:12:29)
mia g: hm, hm. Du verkar tro att NH är någonslags undermirakel metod, att om bara alla tillämpade det skulle det frälsa hela hästvärlden. Dessutom verkar du omyndigförklara en stor del av hästsverige som arbetar efter gamla beprövade metoder och som VERKLIGEN kan hästar. Jag tycker inte det låter som om du känner till eller har sett någon som jobbar bra med hästar som inte kallar det NH, men jag förstår inte hur du kan ha missat det. Jag har för mig att det är Ulla Håkansson som red Tolstoj (rätta mig om jag har fel) och jag kan inte tänka mig att någon kunde gjort ett bättre jobb med honom än hon. Känner du till henne och hur hon jobbar med sina hästar? För att tjata vidare om Urbinohästarna så är deras uppfödare en av de bästa hästmänniskorna jag någonsin träffat. Alla hennes hästar älskar henne och respekterar henne, hon har en relation till varje enskild häst fast hon fött upp ganska många, hon sjunger för dem när hon rider och hon kan få den spändast häst att slappna av. Jag är alldeles säker på att hon gjorde vad som gick att göra med dessa hästar. Med sämre utbildning kunde det nog blivit katastrof, men nu var de underbara hästar som dock behöll sin gnista.
Sofia P (08 Dec 1997, 13:00:01)
Elin: Att ett sto kastar innebär att hon aborterar sitt föl, dvs. missfall. Soja innehåller mycket protein och ges som tillskott om övrigt foder ger för lite protein. Om unghästen ska gå ute på hårda vägar behöver den oftast skos, i alla fall fram. Den behöver inte vara skodd för att kunna ridas in, men när man börjar rida den utanför ridhus eller mjuk ridvolt, brukar det behövas. Kalk ges av samma anledning som soja - om hästen inte får tillräckligt från hö och mineraler.
mia g (08 Dec 1997, 12:59:52)
Kan ngn ge svar om kissing spines.Varför får hästen detta?Beror det på felaktig ridning ålder ärftlighet eller vad??Hur gör en häst i ridningen som har kissing spines, ngn speciell rörelse som gör ont???Sofia kanske tolstoy inte skulle vara besvärlig om de skulle utnyttja NH på honom....Ett sto som kastar sinfölunge föder helt enkelt för tidigt.Soya har ett högt energivärde och ges till hästar som har svårt att sätta muskler.En unghäst behöver inte skos om den har bra hovar och inte ömmar.Kalk skall bara ges om kalk/fosforbalansen inte är korrekt.Läs böcker härom.
Sofia P (08 Dec 1997, 12:55:44)
Johanna: En häst behöver till att börja med rätt mängd grovfoder. Sedan behöver de protein och energi och jag har läst någonstans att kvoten där emellan ska vara 5,5-6, vilket jag dock skulle ta med en nypa salt beroende på hur din häst känns, rasen osv. Hästen behöver också mineraler och kalk. Kvoten fosfor/kalk är viktig. Beroende på hur bra ditt hö är, hur mycket du tränar, hur din häst är (lättfödd, pigg..) täcks din hästs behov med eller utan tillsatser som extra kalk, extra mineraler, B-vitamin o.s.v. Det finns tabeller som talar om hur mycket av ovanstående normalhästen behöver varje dag, justerat för hur mycket motion hästen får, om den behöver banta eller öka i vikt o.s.v. Man måste veta hur mycket av olika saker ens hö innehåller om man vill vara säker på att siffrorna stämmer, men annars kan man räkna på ett "standard"-hö. Det är väldigt individuellt hur mycket mat en häst behöver så oavsett hur mycket du räknar måste man kontrollera sin häst och använda sitt sunda förnuft. Jag räknar inte på min hästs foderstat, men håller koll på att proportionerna mellan olika saker blir vettiga och att hästen ser frisk ut, orkar det jag begär, har lagom hull och allmänt mår bra. Ta en titt på www.freefarm.se - de har information om foderstater.
ELIN (08 Dec 1997, 12:36:48)
jag skulle vilja ha svar på några frågor: a, vad menas med att ett sto kastar? b, vilka egenskaper har soya?varför ges det? c, bör en unghäst skos innan inridning påbörjas? Även om hon inte ömmar ? d,varför ges kalk? tacksam för svar
Johanna (08 Dec 1997, 12:29:39)
ANNIKA Det här kanske låter konstigt, men jag vet faktiskt inte....vad är det för värden du menar? Förklara, jag vill väldigt gärna lära mig hur man gör.
Scilla (08 Dec 1997, 12:13:33)
Erika:Jag håller delvis med dig. en graman ihänderna på en nybörjare eller okunning helt fel men i händerna på en som vet vad han/hon gör kan det ibland var den enda lösningen för tillfället. Jag kan ta ett exempel med min häst som jag tidigare har skrivit om som har ryggproblem. Detta visste jag inte när jag köpte henne och de förra ägarna har haft problem med henne i ridningen och detta fick givetvis jag oxå efter ett tag jag tog då hjälp av min tränare som tävlar svår dressyr och har ett proffisionellt in och tillridningsstall. Hon sa att jag skulle prova graman på henne för att få henne att slappna av och detta hjälpte, hästen har aldrig gått så bra som med graman jag kände riktigt hur hon slappnade av och så fort jag tog av gramanen så spände hon sig som en stålfjäder detta gjorde hon även med min tränare på ryggen. Så visst kan hästar slappna av med graman om man rider dom rätt! Men...jag visste ju inte då att det var fel på henne så snälla gör inte samma misstag som jag har ni problem med ridningen undersök hästen på en hästklinik innan ni försöker rätta till ridningen med diverse hjälptyglar och bestraffningar.
Sofia P (08 Dec 1997, 11:46:59)
Erika:Håller med dig.
Erika (08 Dec 1997, 11:41:18)
Jag är nyfiken av vad ni tycker om "Graman tyglar" Det är många som sitter och böjer sönder hästarna med graman för att de "inte" kan rida hästen på vanliga tyglar. Detta kan jag inte förstå, om man har problem att få hästen att gå i rätt form, skall man ju söka hjälp. När jag säger detta brukar folk säga: Han/hon kan inte kröka på nacken annars.. Det kan ju stämma men det är en tränings sak säger jag då. För att när okunniga sitter om skumpar runnt med graman blir hästen för det första jätte kort i steget, hela hästen dras ihopp. För det andra blir hästen inte avslappnad.. Tycker ni detta jag skriver är helt FEL, eller håller ni med. Vill ni kommentera skicka mig ett mail, eller om ni vill "prata" med mig personligt kommer jag in hit kl.18.00 ... Hälsn Erika
Annika (08 Dec 1997, 11:12:25)
Johanna: Skulle gärna hjälpa dig men hur mycket förkunskaper har du? Först måste du veta vilka värden du vill ha ut och varför. Sedan är det bara att lägga ihop fodren och dess inehåll och gämföra. Usch, vad det lät krångligtg, vad jag undrar är om du vet vilka värden du vill ha ut.
Sofia P (08 Dec 1997, 10:59:33)
Sofia P: En sak till angående tröga, spända, pigga eller lugna hästar: det är väldigt positivt att ha en häst som reagerar på mycket små saker naturligt - det går igen i ridningen och man får en väldigt uppmärksam häst med utstrålning.
Sofia P (08 Dec 1997, 10:56:07)
mia G: jag har läst allt som står på t.ex. some-it om NH och tycker inte alls att det är speciellt unikt eller nytt. Kunde nästan inte hitta någonting som inte redan tillämpas av hästkunniga med lång erfarenhet, som t.ex. ägaren till de Urbinohästar jag pratat om (plural). Hur tror du att hästarna utbildades till att gå svår dressyr resp. msv dressyr? Men om man inte har hållit på med hästar så länge kan det nog vara nyttigt att läsa frö det står mycket bra. Jag tror nog att de som hanterar och rider t.ex. Flyinge Tolstoj vet vad de gör (utan NH), men det har varit mycket problem med honom ändå - han har fått mycket av Urbinostirrigheten i sig. Man kan komma väldigt långt med konsekvent och rätt träning, men det kommer alltid att vara skillnad på olika hästar i temperament (skönt det!) och det går inte att göra lugna kossor av alla, precis som vissa hästar är naturligt lite trögare.
Johanna (08 Dec 1997, 10:43:36)
Jag skulle vilja lära mig hur man räknar ut en foderstat åt en häst. jag har en nordsvensk, normalbygd, kanske ngt överviktig som är 5 år, han rids ganska sällan. sedan har jag ett halvblod på 2,5 år, även hon normalbygd. Hon växer för tillfället. Snälla.....hjälp mig, du behöver inte ge mig en foderstat, men berätta hur man räknar ut en.
mia g (08 Dec 1997, 10:26:51)
Magdalena jag sa ju det att det skulle bli lättare och lättare.Nu får du hålla hennes uppmärksamhet så att du inte slappar för mycket, då blir det tråkigt och hon hittar på bus igen!!Jag har just kikat på hästlänkarna och tittade på organisationer natural horsmanship de har en sida med frågor och svar.Det är precis det jag skulle föreslå till Urbino hästen.Nyttig läsning för ALLA på denna sida!!!
Magdalena (08 Dec 1997, 10:25:15)
Till alla aktiva på ridskolor mm! I helgen var jag med om något läskigt, som inte alls behöver vara så hemskt. Jag höll på att sopa gången och fick hjälp av en av mina elever (vuxen), helt plötsligt faller hon omkull och har kramper. Jag ser ju att det är epilepsi, men har ingen aning om vad man skall göra. Som tur var så var tjejen inne på kontoret sjukvårdare och kom och hjälpte till. Det jag vill belysa är; VET DU om dina elever har någon sjukdom som kan behövas behandlas? VET DU hur du ska göra i olika situationer? KAN DU hjärt-lung räddning? Om du inte vet/kan, ta reda på och lär dig! Prata med ansvarig på ridskolan (säkerhetsansvarig, eller ridskolechef) att ni skulle vilja lära er. Tänk om min elev fått anfallet när hon satt på hästen!
Magdalena (08 Dec 1997, 10:21:29)
Hej! Lady tokan har äntligen börjat sköta sig som en "normal" häst, och det har hållit i sig i flera dar! Jag har kikat lite på hennes tänder och den fjärde framtanden på höger sida i överkäken ser dubbel ut. Min hovslagare tittade också, och han sa att det nog var mjölktanden som inte fällt ordentligt, och mycket riktigt, den "innersta" tanden var lite lös. Men den nya tanden har ingen "slityta" som de andra. Kanske den nya tanden blir sämre när den gamla suttit kvar så länge? Är det någon som har erfarenheter? Min ponny fällde sina tänder först, och sen kom nya (rätt så fort), fast jag har bara sett framtänderna bytas på henne. Knepigt värre. Veterinären kommer ut i veckan så han ska få kika, men det skulle ju vara kul att ha lite förhandsinformation (och glänsa lite kanske...).
Sofia P (08 Dec 1997, 10:09:49)
Annika: det var jag - tack så mycket.
Annika (08 Dec 1997, 10:06:10)
Kommer inte ihåg vem som ville ha tfn nummret men här kommer det. Jordbruksverket i Jönköping 036-15 50 00. Foderstater för Hästar ISSN 1102-8025. Här kan man även beställa Djurskyddsbestämmelser för hästar mfl broschyrer.
Annika (08 Dec 1997, 10:03:37)
Britta: Har dina elever tagit Grönt kort?? Vad jag förstått går detta att ta för alla åldrar inkl föräldrar. Annars kanske detta vore ngt i dessa kalla tider.
mia g (08 Dec 1997, 09:54:12)
Eva och Mia ang galopp.En galopp skall inte fattas ur en slängtrav!!!Sakta ner till kort trav och fatta på nytt.Var noga med att hålla i tyglarna och gör halvhalter på båda tyglarna så att hästen inte kan öka traven!!Lycka till.Berätta hur det går för dig...Eva, jag tror att hästen behöver komma upp i kondition och då gör man konditionsträning.En variant är att galoppera i fem minuter(spelar ingen roll om hästen rusar eller bryter av bara du fortsätter att galoppera) sedan skritta i tre minuter, sedan galoppera i fem och skritta i tio(eller tills hästen andas normalt igen).Så kan man börja om från början men det kanske räcker med en 'enkel' omgång de två första gångerna.Detta kan göras tre gånger i veckan coh hästen kan ridas som vanligt eller vila däremellan.Det är viktigt att vara observant på senor och ben och att de har ett mjukty underlag,det är bäst i ett ridhus under den här årstiden...Britta...Jag skulle gärna vilja jobba som ridlärare, åtminstone en tid.Skulle du kunna tänka dig att låta mig jobba hos dig??Om du inte vill eller ngt annat är i vägen så är det kanske en ide i alla fall att låta ngn annan ta över ibland, så kanske du får en 2v semester i alla fall.....
Sofia P (08 Dec 1997, 09:46:10)
Madeleine:Gör som Åsa skrev med bommar osv. Rid volter där hästen vänds mot hindret utan att hoppa- inte så att du väjer undan från hindret utan på ett naturligt voltspår i lugnt tempo. Gör halt efter hindret om hästen sticker iväg då också.
Sofia P (08 Dec 1997, 09:10:32)
Eva: Angående den dåliga galoppen. Om din häst är 8 och tidigare i sitt liv endast gått en gång i veckan i skogen är det inte konstigt att han inte är samarbetsvillig. Sa Ted något om ifall han trodde galoppen gick att förbättra? Det är svårt att bedömma det utan att ha sett hästen. Det kan då också vara intressant att titta på mamman och pappan - finns det anlag för urdålig galopp? Både vad det gäller galoppen och samarbetsvilligheten så tror jag din häst behöver mer tid i vilket fall som helst. Du har ridit honom 3 månader och innan dess har han "latat" sig i fem år - så räkna med att det kommer att ta tid att utbilda honom.
Britta (07 Dec 1997, 19:52:39)
Bebban: Du har så rätt, så rätt. Kankse borde jag. Men sen kommer alla MEN... jag kan ju inget annat!Och sälja 14 hästar gör man inte i en handvändning.... Vilket gör man först - säljer hästarna eller lägger ner ridskolan? Lägger man ner först så har man ju inget att fö' hästarna på tills dom blir sålda... Nej, inte vill jag sluta! Fast nog borde jag. Tänk om det fanns samma system för ridinstruktörer som för utbytesstudenter! Man byter helt enkelt ridskola ett tag... Fast hur i all världen skulle det fungera rent praktiskt? Måste bara säga att alla diskussioner o tips här på öppet forum har gett mig en hel del ny gnista! Och det ÄR faktiskt inte så långt kvar till våren! Och tänk, ridbanan tinade faktiskt upp igen!
Bebban (07 Dec 1997, 17:53:56)
Britta, kan du inte sätta upp en förslagslåda på stallet så får man ju förslag på allt möjligt som man kanske kan ta till sig. Sen tycker jag att Du skulle ta och sälja av en kuse och åka på semester. Är man trött. utbränd. slut tar det ca minst 3 - 4 mån att komma igen och de första veckorna är uppgiften att överhuvudtaget inte tänka på jobbet. Klart det är kanske svårt att lämna något livsverk som är beroende av en de 14 tim man inte jobbar aktivt. Tänk dock på att livet är kort och ditt. Sälj av allt utom favorithästen och börja om bara om DU vill. Våga!
Britta (07 Dec 1997, 17:44:26)
Jennie: Är det OK med klassisk musik? Vi brukar ha ett band med Strauss-valser (wienervals!), och det mesta där passar till alla gångarterna. Det blir faktiskt häftigt att rida till,man får sån "schwung"! Och kan dom rida till det på Spanska Hovridskolan så kan väl vi...
Eva (07 Dec 1997, 17:08:56)
Mia:Med hingsten som kastar av "allt" prova med Rick Lemay, Gällstad 3 mil ö Borås. Tel 0321/71378. Vill du inte prata engelska på tel kan du be att fåprata med Majbritt.Är det en avelshingst? Du kanske skall börja med att kastrera? Lycka till!
Jennie (07 Dec 1997, 13:14:56)
Skicka gärna ideer om kadriljprogram...musik till respektive gångart mm!
Anne (07 Dec 1997, 02:44:50)
E: En spann mineraler kostarca; 180-200 kr( finns dyrare sorter) Det finns i regel en doseringstabell på spannen. En höbals vikt varierar väldigt, beroende på hur hårt pressad balen är (finns små balar som är tunga- stora balar som är lätta. om du vill veta vad dina höbalar väger så väg några stycken så du kan få fram ett "snitt". Hövåg finns att köpa i hästaffär, men annars är det bara att ställa sig på badrumsvågen med en bal i famnen,dra från sin egen vikt - och så har du ju vikten på balen!
Elin.o. (06 Dec 1997, 23:39:34)
Mia. Min ponny gör samma sak. Pröva med att göra din häst uppmärksam tex gör halvhalter,volter och ökningar. Gör sedan en tydlig galoppskenkel. Din ponny kanse får för lite havre och därför blir trög. Prova med att öka lite med fadret det hjälpte för mig.
Britta (06 Dec 1997, 23:39:17)
eva: Apropå din hästs dåliga galopp: Har du provat att rida för npn dressyrtränare, eller ännu bättre låta nån dressyrryttare rida hästen? Var nånstans i landet finns du? Så kanske vi kan tipsa dig om bra tränare med specialitet att ta fram just gångarterna...
Britta (06 Dec 1997, 23:15:43)
Hille: Om man inte vill krossa kan man lägga havren i blöt några timmar före utfodringen. Det går precis lika bra. Tänk bara på att på sommaren kan den jäsa i värmen (berusad häst?). Annars är kornkross jättebra som komplement också! Dalsland låter jättelångt bort... Öland är klart bättre!
Hille (06 Dec 1997, 20:27:17)
Britta: Agneta Strömbeck i Dalsland är en annan person som talar med hästar. Jag har inte varit i kontakt med henne själv och har därför inget nummer, men du kan ju testa med nummerupplysningen om du är intresserad. Hon bor på gården Stora Halängen, norr om Mellerud. Agneta ordnar också kurser i meditation o.dyl.
Hille (06 Dec 1997, 19:17:48)
Britta: Vi har en faktiskt en havrekross i stallet så vi får väl börja att krossa, det kan nog vara bra för de andra hästarna också. Ida får, förutom hö: ca. 1kg havre, 5dl (när de är torra) betfor pelleter, mineraler, soja och kalk. Jag har inte telefonnumret till Gabriella (som talar med hästar) men kan kanske skaffa fram det. Jag tror jag har uppskrivit någon mer person med den här gåvan, ska kolla efter.
åsa!!! (06 Dec 1997, 16:54:20)
madeleine, galoppbommar och en kontrollerad galopp, Studs...
Madeleine (06 Dec 1997, 16:16:40)
När min häst ska hoppa så kommer han i full fart och tar ett stort katthopp över.Vad ska jag göra för att han ska sluta???????
Mia (06 Dec 1997, 14:01:37)
Min häst vill inte göra galoppfattning han travar bara förtare och fortare.När jag väl fåt upp honom i galopp må¨ste jag driva hela tiden för annars så börgar han att trava igen,och jag orkar inte att sitta och driva hela tiden.Kan någon säga vad jag ska göra???????
ÅSA!!! (06 Dec 1997, 02:35:43)
Eva, kämpa på. Träna intensivt och varierande. Jag vet inte riktigt vad det är som är så dåligt med just din häst galopp. Kan han inte hålla den eller??? Det är nämligen moment 1. Frågade du Ted om tips och i sådana fall vad tyckte han?
eva (06 Dec 1997, 00:59:57)
Ett galoppsprång på stor häst är ca 3,5 meter. Men det beror på vilket tempo du rider och hur stor steglängd den har. Ska du hoppa ska du ha travbom framför hindret på 2,5 m ca, en galoppbom på 3 m och mellan studs 3-3,5 m. I en kombination 6,5-7 m. Men som sagt det beror på tempot med mera. Men i normaltempo brukar man räkna ett galoppsprång som 3,5 m. Går säkert att hitta i någon bok. Du kan mäta själv om du galopperar i normaltemp på nykrattad sand. Har läst att galoppören Man o´War hade ett galoppsprång som mätte 26 m?!!!! Kan detta vara sant?
Ammi Matsson (06 Dec 1997, 00:57:37)
Jag undrar om det finns hästljudfiler
eva (06 Dec 1997, 00:51:38)
Dålig galopp. Jag har tyvärr prövat allt det ni har föreslagit. Jag rider uteslutande i lätt sits. Jag sa att han har en 9 på hoppteknik och det har han om man bedömer den. Mig veterligen har han aldrig gått någon kvalitetstävlan. Däremot har jag hoppat honom för Ted Netterqvist och han sa att han sällan sett en häst med så bra hoppteknik. (Han är A-tränare i hoppning och tränar elitryttare regelbundet) Han sa också att hästens galopp är oridbar som den är nu och jag är böjd att hålla med. Men bara det att han berömt hästen så gör att jag har funderat på att köpa honom. Men med en oridbar galopp kommer man inte långt. På hoppträningen är jag tvungen att hoppa i trav och det fungerar inte så bra när man hoppar relationer!!! Jag vet inte vad jag ska göra men jag får väl kämpa på...
Evi (05 Dec 1997, 23:04:52)
Upp till 140 cm...
Evi (05 Dec 1997, 23:04:05)
Lisa: En regel är ju att ryttaren ska vara max 12 cm högre än sin häst. Alltså kan du lugnt rida rida både C- och D-ponnyer. Din idealhäst skulle väl vara runt 135 cm, skulle jag tro, lite större kanske.
Lisa (05 Dec 1997, 20:49:24)
Hej Jag kom på att jag hade en fråga till! Jag är 146 cm. Hur hög ska min häst vara då?
Lisa (05 Dec 1997, 20:20:02)
Hejsan. Nu har jag en fråga till alla som vill svara: Hur mäter man galoppsprång? Snälla svara.
Britta (05 Dec 1997, 20:10:47)
Karin L: Vi har gummiflis och precis som du säger fryser den inte - dvs när den är ny. Men när den har legat i några år och blandats upp med hästskit, gamla löv mm, så multnar de sakerna och blir jord, som binder fukten och sedan fryser. Så om ni har gummiflisbana: plocka upp all hästskiten efter er så varar "anitfryseffekten" längre. Tyvärr kan man ju inte springa runt med en grep och plocka upp efter hästarna på en "vanlig ridlektion", därför har nu vår gummiflis blivit delvis förstörd. Pengar till ny finns f n ej. Annars tack för tipset!
Sofia (05 Dec 1997, 19:40:58)
eva:Hur kan han då fått en 8:a i hoppning? (om jag har fattat rätt) Galoppera snabbt på en lång väg och försök sakta minska galoppen Vet inte om det funkar , men det funka för mig.
åsa!!! (05 Dec 1997, 19:27:30)
apropå dålig galopp. först och främst, när hästen är så välbalanserad att den kan fatta rätt galopp, gäller det att lära den att hålla galoppen. Ta gärna en lätt tvåpunktssits så att du inte sitter dir ekt på ryggen utan underlättar för hästen att jobba framåt. Rid på stora spår och inga skarpa svängar. Lägg gärna in en liten bom här och var. Ett jättebra tips är longering. Efter ett tag lär hästen sig att hålla balansen och inser att den faktiskt kan gå i galopp på ett mindre runt spår. Spänn inte in för hårt i början utan ta det successivt och låt inte hästen galoppera för många varv åt gången. Här kan du också öka och minska volten, galoppen. Ett senare moment är longering med ryttare som en välbalanserad häst klarar. Tänk på att sk longervolter med väggar får rakt motsatt effekt på en obalanserad häst eftersom den "stöder sig" mot väggen. Ute på ridbanan igen har den sedan lätt för att falla inåt. Lycka till
Lina (05 Dec 1997, 19:16:19)
Finns det någon som kan tala om vad man ska ha för avsyånd mellan galoppbommar till en häst som är 170 cm hög. Tack på förhand !!!
eva (05 Dec 1997, 18:48:23)
Angående dålig galopp. Han är 8 år. Det är inte min häst men innan jag började rida honom så reds han högst en dag i veckan i skogen. Han var då helt oskolad. Nu är han betydligt bättre vad gäller lydnad och motor. Problemet är att trots att jag intensivt arbetat med galoppen och den har blivit bättre så är den fortfarande katastrofal. Jag klättrar honom flera gånger i veckan då det är ett väldigt backigt område. Jag har dessutom inte hoppat honom mer än högst en gång i månaden, men det är ju det jag vill satsa på och det han tycker är roligt och är lämpad för, förutom galoppen då. Inte heller gör jag regelrätta byten utan bara påbörjade, för att lära honom att det går att byta med en ryttare på. Jag saktar av till trav emellan. Att rida i förvänd galopp är helt omöjligt då han knappt fattar rätt galopp och absolut inte förvänd ens på rakt spår. Vad jag funderar över är om galoppen i grunden är så dålig det vill säga att hans register i galoppen är så litet att det inte går att påverka hur mycket som helst. Speciellt när han inte är direkt samarbetsvillig av naturen?! Efter snart fyra månader borde det väl ge resultat?! Hur öång tid kan man förvänta sig att det ska ta!?
My (05 Dec 1997, 18:17:45)
Hille-> Det kanske är dåligt med protein i ditt grovfoder? Komplettera gärna med Alfahäst eller lucernpellets. Foderjäst är också bra - innehåller en hel del lättupptagligt protein, B-vitamin samt är bra för tarmfloran.
Karin L (05 Dec 1997, 18:09:00)
BRITTA! Vad har du för underlag på din ridbana. Har du provat med gummiflis. Det fryser inte där jag rider iallafall. Det är kanon!!!
Sofia P (05 Dec 1997, 14:49:54)
Britta: Man kan hyra en asfaltsmältare och tina ridbanan med - det har jag varit med om på tävlingar. Men det kostar förstås.
Scilla (05 Dec 1997, 14:26:50)
Britta: Jag tycker att det låter som om du är uttråkad på ditt jobb hmm om du nu är en ridlärare?!? Varför inte ta lite semester åk till andra ridskolor och få inspiration därifrån!
Magdalena (05 Dec 1997, 14:26:16)
Britta: Stackare... har du provat med vanligt grovsalt på ridbanan? Kan ni inte gå ut i skogen och träna att svänga runt träd osv.?
Britta (05 Dec 1997, 14:06:23)
Nu har jag hållit skrittlektioner i en vecka. Nån som har några förslag på a) hur man tinar upp en ridbana b) vad vi skall hitta på nästa vecka c) vad en utsliten ridlärare annars skulle kunna jobba med...?
Britta (05 Dec 1997, 14:04:02)
Eva A: Kan i inte träna uppp- och avsittning, hur man ändrar stigläder uppifrån, spänner sadelgjorden från hästryggen? Visa hur man longerar en häst, hur man flätar manen, hur man rycker och ansar man o svans o en hovskägg, hur man gör schackrutor på länden. Nåt som alla stalltjejer kunde förr men inge unge kan idag är hur man flätar plastband i sicksackkmönster runt pannremmen. Lär dem hur man visar häst vid hand, hur man lägger på och tar av täcke (att man börjar knäppa upp bakifrån när man tar av och börjar framifrån när man lägger på täcket)... Nu kan jag inte komma på nåt mer!
Britta (05 Dec 1997, 13:58:40)
Hille: Du skriver att hästen får nästan obegränsat med hö, men kraftfoder då? Jag tycker dom blir runde o fina på kornkross, eller en blandning av korn- och havrekross. Tycker unghästar tillgodogör sig krossning bättre, ofta har dom ju tänder på gång osv. Betfor blir dom tjocka o fina av, men allra bäst tycker jag att Krafft pellets är. Hade det till mina hästar en vinter, och gud vad fina dom blev! Just det året hade vi tyvärr mycket, mycket dåligt hö men hästarna har aldrig varit så fina som då! Annars är också NP vetegroddolja ett bra tips. Tyvärr är det ju så att både Krafft och olja är dyrt, men vad gör man inte för sina små "bäbisar"? Förresten hade du namn och tel nr till hon som pratar med hästar?
Sofia P (05 Dec 1997, 13:55:24)
Eva A: När du säger skötsel, inkluderar det foder? Ridteori, som varför hästen ska jobba i form och varför man rider de olika rörelserna borde vara nyttigt. Hästraser, hästens historia, hur man tävlar, hästens beteende (varför gör hästen så?)...
Sofia P (05 Dec 1997, 13:51:05)
Hille: Duktig hopphäst du har! Unghästar ser ofta hemska ut under vissa perioder. De växer olika fort på olika delar av kroppen så de blir kantiga och oproportionerliga. När de byter från fölpäls till vuxen päls kan se rätt raggiga ut. Så jag tror att det helt enkelt växer bort. Du kan ju se över foderstaten för säkerhetsskull.
Eva A (05 Dec 1997, 13:46:44)
Kan någon ge mig lite förslag till teorilektioner? Vi har gått igenom sadel ooch träns,skötsel,foder,färger o tecken,hästens delar,sjukvård typ lindning och sårvård. Min fantasi är slut och eftersom ungarna är i 10 års åldern bör det ej vara alltför avancerat. Tack på förhand!!
Mia A (05 Dec 1997, 13:11:07)
Magdalena: Jag förstår hur du känner dig på ditt "sprättiga" fullblod. -Hade själv en fullblodsvalack som foderhäst under 2 år, innan jag köpte min lilla arabkorsning. Fullblodet var precis som din häst. For i luften för ingenting, brallade iväg i skogen mm mm. På honom fick jag ta bort havren helt och fodra med korn, krafft och betfor istället. Fungerade mkt bra. Han höll sig både i hull och "i skinnet". Problemet med honom var också att han inte hade respekt för människan som ledare. Han var väldigt bortklemad av sin ägare. (På fel sätt) Han kunde knalla iväg till närmaste grästuva med mig hängande som en vimpel i grimskaftet. Jag hade med mina 48 kg inte en chans att stoppa detta ånglok på 168 cm. Det var bara en sak att göra! Nämnligen att sätta honom på plats ordentligt! Så det fick bli kedjan under hakan i ett par veckor, så att han fick lite respekt för mig och samtidigt blev han också bättre i skogen. Förrut hade han som sagt ingen respekt alls, varken för skänkel eller hand. På ridbanan däremot var han en kanon. I skogen brukade han som sagt bralla iväg och lägga ordentliga bocksprång, så jag fick hela tiden vara före honom med skänkelvikningar, serpentinbågar mellan träd, övergångar mm. Det gjorde susen! Hoppas att det går bättre med din nya häst. Lycka till!
Sofia P (05 Dec 1997, 12:25:59)
mia g o Helena: Nu vet jag inte hur Helenas häst är men att smälla till eller huta åt en Urbinohäst som knäppar sig fungerar INTE! Tro mig jag - har provat allt: rösttillsägelse, lätt spö, hårdare spö m.m.. Det kan mycket väl bli hundra gånger värre helt enkelt därför att hästen ÄR rädd. Vissa hästar är lite konstiga på det viset att de blir rädda för underliga saker, men de kan mycket väl vara genuint rädda. Den där Urbinon som jag skrev om som gick Intermediaire skyggade inte för att hon var dum utan för att hon reagerade på väldigt små saker och om man skällde eller något sådant blev hon bara ännu mer spänd och blev helt övertygad om att det hon skyggade för verkligen var farligt. Hon växte upp i ett bra stall och fick exakt samma trygga, lugna utbildning som alla de andra ca. 40 hästarna som fötts upp där och hon och en annan Urbinoavkomma var de enda som spände sig så väldigt. Det som hjälpte på dem vara att vara cool, bara ignorera det hela och rida på samma farliga ställe om och om igen. Så Helena, prova gärna att säga till, men var försiktig.
Annika (05 Dec 1997, 12:18:37)
Merethe: Hade en kompis som köpte en stulen häst (hon visste naturligtvis inte det när hon köpte hästen) och eftersom priset hon gett för hästen var rellevant och hon inte kunde veta att hästen var stulen fick hon behålla den (3dje person kan ej drabbas). Fast jag tyckte jättesynd om den "riktige" ägaren som blivit av med sin vän. Så köpeavtalet bör gälla om du givit ett relevant pris för "varan".
Merethe Ingebrigtsen (05 Dec 1997, 12:18:05)
Jag har köpt ett arabsto utan papper. Gäller köpavtalet om det skulle visa sig att säljaren inte är den riktiga ägaren?
mia g (05 Dec 1997, 11:32:15)
Mia N Du kan kontakta Kerstin Granning(finns i8 kataslogen)förklara ditt problem för henne och fråga om hon hjälper dig.Hon finns i Vallentuna.Magdalena det kanske tar lång tid att komma dit idag också,men du vet vart du ska så ge dig inte förrän du är där!När du inte ger dig så kommer hästen att göra det och då går det lättare och lättare!!!!Eva jag har förbättrat galoppen på min häst genom att jobba mycket serpentiner och åttor,i en galopp(halva jobbet i förvänd galopp).
mia g (05 Dec 1997, 11:23:57)
Helena:Ta över ledarrollen!! Om hästen verkligen accepterar dig som ledare,ska hon vara lugn när du är det.Jag rider ett halvblodssto som skrämde sin ägare med det beteende som du beskriver. Jag gjorde som så, att eftersom jag var säker på att hästen inte var rädd på riktigt så fick hon en liten dask med spöet varje gång hon dummade sig.PLÖTSLIGT var det inte kul längre att hoppa för allting.....Britta,har inte kollat boken än.Ang form så tycker jag precis som du.Jag kan sitta med långa tyglar på min häst och göra avsaktningar halvhalter,mm utan att korta tyglarna.Vill man korta hästen och samla mera (aktivera bakdelen) brukar jag göra skolor och öka/minska volten.Magdalena rid som vanligt om hästen inte är halt så att du håller igång blodet i det svullna benet.Travaren som inte vill gå rent ska jobbas i volter tills han slappnar av och kommer neråt.Då ska han få eftergift och få jobba där i ETT tempo och flera varv för att etablera arbetet ordentligt innan du går vidare.Skippa galopper och galoppfattningar tills du har koll på detta!!!(Mig tog det en månad).Britta, vad jag menade med att du kommit längre var att du inte är någon nybörjare.....
Annika (05 Dec 1997, 11:13:45)
Magdalena: Under www.stallet.com välj Hästlänkar och därefter Övriga länkar finns en veterinärlänk dit man kostnadsfritt kan ställa frågor. Rekommenderar att du provar där
IngelaH (05 Dec 1997, 11:11:55)
>>Magdalena, jag håller med dig. Det är toppen när man äntligen får hästen att släppa till lite och bjuda på sig själv. Jag brukar också fundera på varför det ska behöva ta så lång tid. På ridskolan rider vi i femtio minuter, efter fyrtio minuter börjar det hända saker, både här och där. Då skriker ridläraren "och så ger vi hästarna långa tyglar och klappar dem". Man kan bli knäckt för mindre. Jag måste ändå erkänna att med min förra sköthäst, Balett, hade jag många härliga ridtimmar. Första tre månaderna, var bara slit och släp. Men så kom det en ny dressyrinstruktör och lånade Balett, när hon skulle visa några nya rörelser. Då fick jag se hur bra Balett kunde gå, sina 20 år till trots och med tid och bra instruktör, kunde jag också få henne att jobba ordentligt i rätt form och inte bara glida runt i skogen eller springa med näsan i vädret. Det var underbart och jag letar fortfarande efter en ny sådan häst, fanns lite yngre. Kram och lycka till i fortsättningen.
Magdalena (05 Dec 1997, 11:02:34)
Jag har ett nytt problem. Min ponny har fått ett sår på ena bakbenet, på insidan av skenan. Det ser inte så mycket ut, ett skrapsår typ (2*5 cm), men hon är tjock i benet i alla fall. Inte så mycket, men på insidan och mitten av skenan. Ganska skumt tycker jag, hon är inte halt, men ömmar lite (eller fjantar sig för att det är obehagligt).
Magdalena (05 Dec 1997, 10:57:58)
Hej alla! I går fick jag ett riktigt genombrott på min tokiga gulliga plutt (ni hör att hon ligger bra till nu va...). Jo igår red jag till ridhuset, och höll på i 1 ½ timme och bara jobbade som min tränare sa på lektionen i måndags, långsam trav, "långa" tyglar och så övergångar. Och ni skulle sett. Jag hade stöd på tygeln efter ca 1 tim och 10 min!!!!! Och hon gick med lång/låg hals och klev på som bara den! En annan av ridlärarna (som sett mig rida förrut) sa att hon såg jättetrevlig ut då, och verkligen klev på med bakbenen, inte bara rörde dem för att man måste! ROLIGT! Men synd bara att det måste ta över en timme innan det lossnar. Men nu när vi hittat dit så går det väl bättre i fortsättningen!
Sofia P (05 Dec 1997, 10:57:25)
Mia N: Jag har bl.a. praktiserat på Flyinge och det måste jag säga att hingstarna där har respekt för folk, utan western filosofi. Att hästen ska respektera en är definitivt inte unikt för western. Att tjejen som har honom nu varit för snäll har ingenting alls att göra med om man utbildar traditionellt eller med western. Tyvärr har jag inga bra tips på hingstutbildare - har någon annan det här? Den enda utbildare jag har erfarenhet av är Elisabeth Lundholm i Skåne - hon hade hingst förut, men jag vet inte om hon överhuvudtaget tar hingstar på inridning. Men hon är bra!

Titta på tidigare inlägg

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.