Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Öppet forum | Bläddra

Öppet forum

Ännu äldre inlägg kan du hitta här.


Britta (04 Dec 1997, 00:07:45)
Johanna B: En sak till: Jag har lagt märke till att på alltfler ridskolor ordnar man aktiviteter som har allt mindre med ridning att göra (t ex som du nämnde övernattning med ryska posten etc) Frågan är: Hur långt skall ridskolorna sträcka sig för att få elever? Blir det inte mer och mer lekskolor i stället för ridskolor? Säkert kan övernattning i stallet fresta en del - men inte skulle jag vilja utsätta hästarna för det. Är det inte viktigt att lära barnen att hästarna skall ha lugn och ro när de inte rids? Inte menat som kritik mot din ridskola Johanna utan som en rent allmän frågeställning. Är det ridlära eller barnpassning vi sysslar med? Har i alla fall börjat undra för egen del...
Britta (03 Dec 1997, 23:59:39)
Johanna B: Vi vill också ha in killar på vår ridskola. Men det verkar helt omöjligt. Som du säger, några killar drar med sig fler men omvänt betyder det ju också att inga killar drar inte med sig några nya heller. Precis som du undrade jag vad de där killarna i artikeln fortsätter med sen, när de blivit duktigare. Tjurfäkning och revolverduell? (se tidigare inl). Men för att överhuvud taget få in några killar i ridskolan var jag ändå beredd att pröva den där Nässjö-modellen (eller var det nu var någonstans). Men ingen skulle bli gladare än jag om det gick att få in killarna på vanlig väg. Du kanske har något tips?
Johanna B (03 Dec 1997, 22:49:26)
Appropå killridning: På "min" ridskola är 25 % av lektionsryttarna killar ! Vi har ingen direkt skillnad mellan tjej och kill grupper, man kan dock behöva peppa tjejerna lite mer och lugna killarna emellanåt ! Vi har både rena killgrupper och blandade grupper och killarna trivs suveränt ! De brukar alltid vara med på alla aktiviteter ( Övernattning med Ryska posten på toaletten tillhör dock en av höjdarna ) Jag tror att det är viktigt att få några killar att börja, de brukar snabbt dra med sig fler men jag tycker inte att killarna ska lära sig rida på något annat sätt. En tuff tjej rider lika som en tuff kille och en försiktigare kille (såklart finns det såná också) som en försiktg tjej. Försök få in killar på ridskolorn, jag lovar att det blir roligare för alla!! (Appropå artikeln i Ridsport vad ska de göra när grabbarna har kommit förbi "lek" stadiet, är det dags att börja lära sig rida klassiskt då eller? )
Britta (03 Dec 1997, 21:59:36)
Malla: Tänk att det finns fler än jag som minns "den gamla goda tiden"... Fast min tid är ännu äldre. Jag tror att hästtjejerna var lyckligare tillsammans med hästarna då. Att vara i stallet var roligt, det var där man träffade sina kompisar, umgicks med hästarna och lärde sig en massa om hästskötsel (i praktiken, inte bara teoretiskt och pedagogiskt riktigt upplagt som nu). Nu för tiden har ungarna så mycket krav på sig, nu rider dom inte bara en gång i veckan, utan dom går dessutom på workout, spelar nåt instrument, är med i skolteatern, simmar och dansar balett. Sen är det discon och partyn redan från lågstadieåldern. Alternativet är dessa barn med minst en, gärna två eller tre, tävlingsponnyer som skall ridas varje dag. Ungen rider en medans mamma sadlar nästa. Sen jättehöga krav i skolan. När jag började på den ridskolan jag jobbar nu upptäckte jag att barnen bara kom och red, aldrig var i stallet. Så jag frågade lite försiktigt om det var någon som kanske ville bli skötare på en häst. Gissa vad jag fick till svar? Jo "måste man rykta då?" och "måste man komma till stallet fler dagar i veckan då?". Vad svarar man på det?
My (03 Dec 1997, 21:53:17)
->Berit. Visst kan man titta på hur hästen ser ut - det är ju det viktigaste. Men har du en tävlingshäst så räcker det inte alltid. Man ska ju inte följa en beräknad foderstat slaviskt, utan gör omvänt istället: Räkna ut vad maten du ger hästen egentligen innehåller. Kolla sedan att foderstaten är balanserad: stämmer kalk/fosfor-kvoten eller måste du lägga till mer kalk? Var höet proteinfattigt just detta år? Då kanske du ska lägga till lite foderjäst eller soyamjöl? Innehåller foderet för mycket energi och har du märkt av att din häst blir lite het? Istälelt för att dra ner allmänt på fodret så kanske du ska ge mer hö eller byta till en del lucernpellets istället för en del havre? Det är så du bör använda foderstatsuträkningarna, och märker du att häste ändå är för fet eller för mager, så vet du vad du ska dra ner på eller öka för att reglera det hela!
Eva (03 Dec 1997, 21:09:47)
Angående mitt inlägg om heta hästar. Jag menade inte att man ska rida i trav på lång tygel utan att man börjar i skritt på det viset. Men som man lär unghästar hjälperna så betyder en kramning på tygeln – broms! När hästen förstått det i skritt när hjälperna används var för sig, det vill säga att skänkel och hand inte används samtidigt, så lär sig hästen att förstå dina hjälper. När man sen övergår till trav så har man kort tygel och lätt hand. Man får absolut inte sitta och streta i handen, den dragkampen vinner du aldrig! Om hästen går i från dig så får man återgå till halt och rygga. Jag brukar återgå till skritt då och då för att förtydliga hjälperna och upprepa. Någon skreva att man ska stanna hästen med sitsen och det är naturligtvis riktigt. Men problemet är att det inte hjälper på en häst som inte förstår hjälperna. Hoppas att jag har förklarat bättre vad jag menar!
Malla (03 Dec 1997, 18:38:19)
Britta o Sofia P (tror jag). Vad gäller 70 talet så red jag då som barn på Äppelvikens Ridskola, Bromma i Stockholm. Vi hade (4 polare) först gångväg 20 min sedan T Bana och promenad igen 20 min. Vi hade vanliga gummistövlar. Vi hade tejpat insidan av knäna med långa plåster för jeansens sömmar skavde. Vi bröt aspspön i vilken årstid som helst i dungen innan stallet. Vi fick ibland bara rida halvtimme nån av oss.Det var inget med det man fick sitta av efter halva tiden bara. Vi var lyckliga. (och lite mindre skrajsna då än nu är vi, eller jag, blev mamma vg se tidigare Malla inlägg). Nu kan jag ibland tycka nästan att det ser litet larvigt ut med damerna i min grupp som har små pärlrhängen och läppstift och helskodda skitsnygga ridbrallor med matchande vadderad väst. Äh jag är kanske bara avundsjuk, men det sitter i på nåt vis man måste kunna rida mycket bra för att sticka ut kläd och hästklädmässigt tycker jag. Häftigast är väl ändå att placera sig utan vitt schabrak och med orange-brunt svett-täcke.
Berit (03 Dec 1997, 18:02:21)
Ang foderstater, kalk, mineraler mm: Finn det ingen människa nuförtiden som tittar på hur hästen ser ut? Allt är väl inte bara tabeller (även om de behövs som grund ibland). Men alla de här som har fött upp hästar i 30-40 år - inte sitter väl dom med foderstatsberäkningar för jämnan? Eller gör dom det?
Sofia P (03 Dec 1997, 17:34:58)
E: Vikt och volym stämmer inte alltid, men 1 liter okrossad havre är ungefär 0.5 kg. En bal hö kan väga 5 (väldigt löspressat) -15 kg och ungefär samma för halm. Hästen behöver vattenkopp eller hink. Har du hink måste den fyllas på några gånger om dagen - hästar dricker mycket. Mineralstenen inehåller bara lite mineraler så det räcker inte bara med den (normalt sett - egentligen bör du väl räkna på hela foderstaten för att veta om hästen behöver vitaminer och i så fall hur mycket) men det spelar inte så stor roll om man har mineralsten eller utan mineraler. Du måste skaffa en våg och väga ditt hö så du får lite koll på hur hårt pressat det är.
Jessica (03 Dec 1997, 16:24:44)
Finns det nån som vill hjälpa mig med en fråga? Det är så att jag vet inte hur mycket havre/korn min ponnytravare ska ha under en dag. Han får en lagom träning nu. Men sen när säsongen börjar igen så får han en hårdare träning.
E (03 Dec 1997, 16:02:30)
Hej! Hur mycket är 1 kg hö eller halm? Hur många kilo hö eller halm är en bal? Hur mycket kostar Mineraler (grus)? Hur mycket kostar en saltsten? Behöver hästen vattenkopp? Räcker det inte med en hink med vatten? Är saltsten och mineralsten samma sak? Kan man använda mineralsten istället för grusmineraler. Vi har bara en liten uteridbana där jag rider. Har någon nåt tips om vad man kan göra ute i skogen? MVH Elisabeth
Sofia P (03 Dec 1997, 15:26:23)
Lotta: En varning innebär att man gjort fel men inte ett så allvarligt fel att man blir avstängd eller diskad. Så en varning är exakt vad det låter som - gör man om dumheten så får något straff. Läs gärna i TR om vad man får och inte får göra på tävlingar. Min syster fick en varning en gång för att hon använde sporrarna för mycket (hon var sju år och vägrade ut sig på sin urtjuriga ponny..), som exempel.
Lotta (03 Dec 1997, 15:12:14)
Vet någon vad det innebär att få en varning av domaren på en hopptävling?
Sofia P (03 Dec 1997, 15:10:07)
Britta: Nä, inte rider skånska ryttare med sågande händer mer än andra. Där har jag aldrig märkt någon skillnad. Jag var med i LARS, Lunds Akademiska Ryttarsällskap och vi var många där som red hos uppfödare, red in och tävlade hästar. Man har ju inte råd med egen häst som student. Självklart fick vi inte betalt, men vi behövde heller inte betala ett öre som man gör som medryttare här i Stockholm. Här uppe finns mycket galoppörer och f.d. travare som rids, mer snack om Natural Horsemaship och räknade foderstater med många ingredienser. I Skåne är det mer jordnära med bönder som har något ston som får föl varje år. Så ridmässigt upplever jag det som om det finns mer variation här, western, centered riding och annat medan jag som haft häst utanför Flyinge mest sett klassisk dressyr och en del hoppning och fältävlan. Detta är förstås mina högst privata reflektioner som kanske inte alls stämmer, men det är så jag jag upplever det. Det skulle vara kul att höra om någon håller med eller har helt andra åsikter.
Kicki (03 Dec 1997, 14:50:56)
Är det någon som vet var man kan släktforska på halvblod (svenskt o tyskt)? Även intresserad av resultat från premieringar, kvalitetsbedömning, Bruksprov mm. All information är av intresse.
Britta (03 Dec 1997, 14:46:24)
Mia G: Jag gillade din beskrivning av halter utan att dra i tyglarna. Kan du inte berätta lite om Mueselers ridlära? Det finns säkert fler här som är intresserade! Sofia P: Intresant, din jämförelse mellan ridning i Stockholm resp Skåne. Ang tillgångar på hästar i skåne håller jag med om att det finns många jättebra, men var hittar man dessa ryttare som vill rida o tävla dem utan att man hostar upp 5.000:- i månaden för jobbet de gör? Förresten - tycker du det är någon skillnad i "ridsätt" hos folk i Skåne resp Sthlm? Annorlunda metoder? Bättre eller sämre? Skåne har ju tyvärr, åtminstone delvis, fått en stämpel på sig att alla där rider med sågande tygeltag - stämmer det?
Britta (03 Dec 1997, 14:33:42)
Maria Chilla: Om jag förstår dig rätt så slinker din häst undan innerskänkelns inverkan genom att rinna iväg åt sidan på volten. Antagligen förböjer han då i halsen och kör ut bogen. Det som du upplever att han förböjer sig i sidan är i så fall snarare att han springer på tvären. Försök parera med ytterskänkeln. Rid rakt fram några steg, sedan sväng och var noga med att HELA hästen följer med, inte bara framdelen. Var noga med halvhalter på yttertygeln så han inte springer ifrån arbetet.
Magdalena (03 Dec 1997, 14:29:18)
mia g: Vad du berättar om heta hästar har jag precis fått börja träna på med min nya häst (fd galoppör). Jag fick rida med halvlånga tyglar, i så sakta trav jag kunde, och sen göra övergångar trav-skritt-trav utan att röra tygeln. Det funkar om man har stadig sits och är konsekvent. På min häst gör vi det också för att hon ska våga sträcka ut halsen och ta stöd på tygeln själv.
Mia A (03 Dec 1997, 13:48:48)
Maria Chilla: Kunde inte låta bli att kolla Garanti. Vacker hingst! Han har samma härstamning som min häst! Probat och Aladdin. Hoppas att du själv kollat den sidan. Där har du hela hans stamtavla!
Mia A (03 Dec 1997, 13:38:21)
Maria Chilla: Vet du ifall "Papa's" har haft Garanti länge. Isåfall kan kanske de hjälpa dig med att hitta lite mer info. Det finns även böcker över araber och härstamning som du kan kolla i. Jag har själv letat efter fler led på min arab-korsning och lyckats hitta 11 led bak på några av hans förfäder. Jättekul! De flesta har jag hittat på Internet. Sök på "pedigree search" så får du fram många program där du kan forska i araber. Annars är tipset att du kontaktar "Papa's", Ingela som har det är jättegullig och hjälper dig säkert om hon kan. De har väl även en mail på sin hemsida... Lycka till!
Sofia P (03 Dec 1997, 13:37:57)
MAria-Chilla:En häst kan inte var för mjuk i sidan. Det är upp till dig som ryttare att ställa hästen lagom mycket m.h.a. yttertygeln, ytter- och innerskänkel. Jag tycker det låter mer som om din häst tar stöd på innertygeln eller att du inte jobbar tillräckligt med innerskänkeln. Om din häst är mjuk i sidan (har inget med halsens böjning att göra) så bör du ganska enkelt kunna räta ut halsen med yttertygeln och driva längre fram med ytterskänkeln resp. något längre bak med inner. Man bör rätta framdelen efter bakdelen så om det är baken som går innanför så kan du ta ett ledande tygeltag inåt och prova att rida med framdelen lite innanför voltspåret, som övning. Hur känns din häst - tar den stöd på ytter, får du "bananhals", är det halsen som förböjer eller kroppen?
mia g (03 Dec 1997, 13:35:11)
Ang avsaktning skriver jag IGEN att man kan sakta av en het eller olydig häst utan att dra i tyglarna ett dugg.Man gör följande:Skritt till halt, ta en mjuk kontakt med tyglarna så mycket att ni käönner ngt 'där framme'.Sen trampar man ner hälarna rätar upp axlarna och om hästen ännu inte stannat leder man ytter tygel ut mot vägg/staket. Hästen ser staketet/väggen och tror att den inte kan gå längre vilket leder till att hästen gör HALT.Omedelbar eftergift på Båda tyglar, om det känns som om hästen tänker börja skritta, förekom den och skänkla på mjukt och gör om övningen.Efter ett tag(ca tio grr åt vardera hållet) ska hästen reagera på enbart vikten annars är ni inte noga med skänklar och axlar varje gång!!!Då kan man övergå till trav skritt avsaktningar......(på exakt samma sätt).-Lycka till.Att sätta päls tär på hästens förråd av vitaminer och mineraler och därför kan äldre hästar med sämre omsättning/upptagningsförmåga ha jobbigt att sätta/tappa päls.Jag har mueselers ridlära...Hur ska vi göra för att få den till dig(om du vill låna den förståss)...
Sofia P (03 Dec 1997, 13:29:34)
Magdalena: Jag förstår att du är orolig för att din ponny ska få fång om den går på för kraftigt bete, men jag tror att det är näst intill omöjligt att räkna ut en foderstat på betet. Du vet ju inte hur mycket hon äter eller hur kraftigt gräset blir eller exakt vilken sorts gräs din häst kommer att äta. Du vet inte om det kommer att regna eller vara torrt. Så om jag var du skulle jag hålla koll på hästens hull - brukar hon bli fet på betet? Kanske du kan leta upp någon erfaren uppfödare av samma ras som din ponny och höra vad som av erfarenhet brukar gå bra. Hästar klarar sig normalt sett på bara gräs - det är det naturliga för dem att äta, så förutom detta med hullet och fången så skulle jag inte oroa mig för mycket. Verkar hon få i sig för mycket kan hon kanske stå inne på nätterna.
Maria Chilla (03 Dec 1997, 13:26:53)
Hej! Nix jag letar inte äfter någon häst att köpa eller hyra utan modern till min häst. Han är en arab på snart 7 år och hans mamma heter Hrbina och är en USA inport. Hans pappa har jag hittat på Papas stuteri och han heter Garanti och är till salu. Men det vore roligt att få veta mera om båda föräldrarna. Fast det verkar vara jättesvårt att hitta henne. Men är det någon som känner till henne så vore jag jätte glad om ni ville skriva ner det här på öppet forum. Fast till något helt annat hur gör man med en häst som efter en massa slit har blivit för mjuk i sidorna så att han förböjer sig på volten. Men arnars är han jätte trevlig att rida så här men det duger inte på dresyrbanan. Är tacksam för all hjälp!!!!!!!!
Sofia P (03 Dec 1997, 13:20:49)
Britta: Jag har svårt att bedömma om det blivit snobbigare sedan 70-talet. Det är dock klart snobbigare på vissa ställen här i Stockholm jämfört med vad jag är van vid från Skåne. Och det är klart har man råd att betala mer för sin häst än vad vanliga dödliga betalar i hyra för lägenheten så tillhör man de som har råd att ha femtielva täcken. Jag har alltid stått i små stall och bryr mig inte ett dugg om t.ex. hästkläders mode, men jag skämdes faktiskt nästan när jag var på tävling härom helgen och alla andra hästar hade så piffig utrustning. Jag har en gammal bordsduk till svettäcke som suger upp svett jättebra, men den är orange-brun och klart ocool. Jag var nog den enda som inte hade vitt dressyrschabrak heller utan vanlig svart vojlock. Jag placerade mig i alla fall.... Jag förstår inte hur folk lyckas se så perfekta ut i stallet. Jag blir lerig och dammig och dreglig av min häst. Jag tror dock att det varit, om något, värre i Stockholm förr. Nu finns det i alla fall ridskolor för "vanligt" folk också. I Skåne finns så mycket bra hästar - alla jag känner där rider fina halvblod, ofta gratis åt uppfödare som har för många hästar. Det är inget konstigt att tävla msv dressyr. Här är det större skillnader. Många har inte råd att köpa bra hästar, även om de hade velat det och de penningstarka köparna kan köpa talangfulla hästar och placera sig även om de inte rider så bra.
Magdalena (03 Dec 1997, 13:14:32)
Jag kanske borde berätta att min ponny fölar i maj...
Magdalena (03 Dec 1997, 13:13:28)
Britta: Jag håller ju på att räkna lite på min ponnys foderstat för sommaren, och har räknat på att gräset kommer vara 15 cm högt, och då blir max 20 kg+visst energirikt kraftfoder för att foderstaten ska bli balanserad. Annars blir det alldeles för mycket protein, och då ska hon ändå ha över 700 g/dag! (Normalt för henne 240...). Så jag vet ju hur mycket hon behöver, men inte hur lång tid det tar för henne att äta upp det... Knepigt värre. Och eftersom det är en ponny är jag lite orolig för proteinet. Det blir ju inte lättare med hästens foder även om man kan räkna...
Britta (03 Dec 1997, 12:38:35)
Magdalena: Det enda jag hittar om bete i min "foderbok" är att sto med föl behöver äta mellan 50 och 60 kg bete/dag, och för att hinna få i sig så mycket måste gräset vara ca 10-15 cm högt och relativt tätt. För ettåringar gällde 30 kg/dag. Nåt annat kan jag inte hitta såhär i hastigheten. Tryck av täcken: JA! För några år sedan fick mitt sto (hög manke!) ett enormt tryck på manken av täcket. Först syntes ingenting, sen ingenting - och sen var det plötsligt en enda stor böld alltihop. Täcket åkte av i en fart förstås, men bölden blev kvar tills den sprack (örrk), sen pencillinbehandling mm. Jag är helt säker på att det var täcket!
Magdalena (03 Dec 1997, 12:30:26)
En sak till... har någon varit med om att en häst fått tryckskador på manken av ett täcke som glidit bak? Min häst har nämligen fått tryck, och det enda jag kan komma på är täcket som jag hade för två veckor sedan i några dagar. Sadeln har jag en geledyna under och den trycker inte när jag sitter i sadeln, så det borde inte vara från sadeln.
Magdalena (03 Dec 1997, 12:27:37)
Nu när vi ändå pratat så mycket om foder, är det någon som vet ungefär hur mycket gräs en häst pular i sig per dygn i början av sommaren?
elbereth (03 Dec 1997, 12:26:43)
malla:om det är en typiskt skrämma nybörjar häst,så är nog enda metoden att gaska upp sig och intala sig innan att om du inte visar med kropp eller på annat sätt att du är rädd så kommer inte hästen göra ngt.om den ändå försöker tillrättavisa på lämpligt sätt och tillåt inte att den går emot din vilja på ngt enda litet sätt i början...tills den har fått respekt för dig och accepterat dig som ledare.
Britta (03 Dec 1997, 12:24:19)
Nalla: Jag kunde inte låta bli att le! För det första det här med killgrupper (storskratt); för egen del undrade jag om de skulle börja med revolverdueller och tjurfäktningar när de passerat nybörjarstadiet... skämt åsido, artikeln jag syftar på var faktiskt väldigt bra skriven och jag hade gärna velat göra något liknande här! Sen log jag ännu mer när jag läste resten! Jag har en elev som är precis som du. Hon har blivit bättre men vägen är lång att gå... Alltihop handlar om självfötroende. Du behöver rutin! Svårt för dig att genomföra men mitt recept är: Gå till en början bara in till hästar du inte är ett dugg rädd för. Gör det ofta, ofta. Så småningom (nu talar jag om månader och ÅR!) kanske du kan börja gå in även till såna som "ör lite på sig". Gör helt enkelt bara sånt som du är säker på att klara av, så det känns ROLIGT. Visst är det bra att övervinna sig själv ibland men det skall inte bara vara frågan om att ta mod till sig hela tiden. Det du skulle behöva är en kompis som var med hela tiden och ALDRIG blev sur hur mesigt du än bar dig åt, som följde med dig in i spiltan, som talade om för dig att hon förstod hur det känns när man blir rädd... etc etc. Så gjorde jag med min rädda elev och hon har, som sagt, blivit mycket bättre. Du behöver inte känna dig dum! ALLA är rädda ibland, din ridlärare också fast kanske inte i samma situationer som du. Du har tydligen mod nog att visa det i alla fall! Kan du inte hitta nån privatryttare med egen häst du kan "öva dig" på?
Malla (03 Dec 1997, 12:13:17)
Britta Jag som i mitt vanliga yrke enbart arbetar tillsammans med killar kan inte komma på en enda grej som jag tycker de skulle lära sig annorlunda - jag ser framför mej ett skämtscenario nästan där de brallar runt och leker cowboysar - möjligen då att inte smita ifrån persedelvård och utfordring och att ta fram sin mjuka sida gentemot hästen. Nej det här kanske lät för knäppt men jag kunde inte låta bli att svara. Ett PROBLEM för mej. Vad skall jag göra då jag skall göra iordning en häst som de säger att - ja han är baggig i spiltan - jag vill oftast veta innan jag skall göra iordning en häst vad den har för olater. Andra tycker att man skall gå in utan förutfattade meningar. Jag har inte auktoriteten än att med kropp visa vad som är på gång (nu skall jag borsta dej och vi skall snart ut och rida du och jag - ingen anledning till oro ). Jag talar lugnande men om hästen då lägger öronen bakåt och trycker in mig i spiltväggen och smiskar med svansen samtidigt som bakhoven dras upp mot magen får jag hicka. Vad gör jag nu. 1. Ryter till 2. Fortsätter att borsta och talar lugnt (illrädd) Här hoppar jag oftast ut ur spiltan 3. Jag gillar inte att slåss 4. hämtar ett litet kottbarn som klarar av det och står som ett fån och tittar på (aldrig!) Kommer man över sånt här trams??
Britta (03 Dec 1997, 12:09:41)
Sofi P m fl: Ännu en fundering kring lektionspriser: På 70-talet hade nästan varenda unge råd att rida. Ansvariga inom ridsporten gjorde allt vad de kunde för att tvätta bort "snobb-sportsstämeln". Jag kan ge mig sjutton på att ridskolorna på den tiden inte fick hälften så mycket i bidrag som dom får nu. Och ändå är det så dyrt nu att, åtminstone i storstäderna, bara dom rikaste har råd att rida. Den ekvationen går inte riktigt ihop för mig. Dessutom tycker jag att det verkar som om snobberiet är på väg tillbaka in i hästvärlden (eller har det aldrig varit borta?). Det skall liksom vara lite "fint", inga fläckar på ridbyxorna och det är väldigt viktigt att prata om vem man känner och om man har råkat bli bjuden på kalas hos nån av jetsetarna... Man svänger sig mer med folks härstamning än med hästarna. Hoppas jag har fel! Några synpunkter?
Britta (03 Dec 1997, 11:41:18)
Läste i senaste Ridsport om ridskolan i Nässjö (?) där dom har startat en speciell ridgrupp bara för killar. Idén verkar bra tycker jag. Men jag skulle vilja veta mer om detta. T ex vad gör dom när dom har passerat nybörjarstadiet? Och vad finns det för övningar som dom gör som vi inte redan gör med tjej-eleverna? Nån som vet? Nån som har idéer?
Sofia P (03 Dec 1997, 11:38:35)
Annika: Jag skulle gärna vilja ha best. nummer och tel. som du pratade om. Du kan väl skriva dem här?
Sofia P (03 Dec 1997, 10:54:46)
Usch ja det är dyrt. Ibland undrar jag varför jag lämnade Skåne. Men tyvärr är jobbet viktigare än att ha låg stallhyra.
elbereth (03 Dec 1997, 10:52:00)
ang priser:här kommer ngr exempel från göteborg:uppstallning på stall med paddock en mil från gbg med foder och mockning och där hästägarna hjälper till med ut och insläpp 1000kr/mån .på gfrk=gbgs fältritt klubb kostar det betydligt mer,vet inte exakt men ca 2000kr med manege och fina ridvägar.ridlektion kostar ung 90-100kr i grupp.
Annika (03 Dec 1997, 10:40:40)
Britta: Jaha, där fick jag så jag teg. Tänkte inte på alla dessa oansvarliga föräldrar.
Mia A (03 Dec 1997, 10:38:39)
Herregud, vilka priser de tar för uppstallning i Era trakter. Och lektionspriserna ska vi inte tala om! Här i Malmötrakten, kan man hitta stallplatser för 1000-1500 kr i månaden. Inklusive foder! Det finns såklart betydligt dyrare ställen också, men många har väldigt humana priser faktiskt. Med tanke på lektionspriserna Ni har nämnt, så blir det nästan billigare att flytta till Skåne och köpa egen häst! (skämt!)
Sofia P (03 Dec 1997, 10:37:40)
Sofia P: När jag rider lektion själv med min häst, privat, betalar jag 150 resp. 225/timme, beroende på vilken tränare jag rider för. Men jag har också ridit för Elisabeth Lundholm tidigare nere i Skåne och hon tog mer, fast jag kommer inte ihåg hur mycket (350?). Det är DYRT att hålla hästarna i Stockholm, så det är hästhyra man betalar - ridlärarna får knappast mer i timmen här.
Sofia P (03 Dec 1997, 10:29:56)
Lite mer priser: Uppstallning nära Stockholm eller i Stockholm kostar 3500-4800 kronor i månaden för stall, foder, in- utsläpp och täckebyte. Jag har hästen 40-45 minuters väg med bil hemifrån och betalar då 1900.
Mia N (03 Dec 1997, 10:21:10)
Britta & Sofia: Jag red förra terminen på ridskola i Stockholm. det kostade ca 180:- för ca 1 timme. En terminsavgift på 3.600 :-, för 20.21 gånger. Skandal tycker jag. Rider inte kvar pga av den höga kostnaden. Synd att man ska behöva sluta bara för att det är för dyrt, när man tycker att det är kul och vill lära sig mera!
Britta (03 Dec 1997, 10:02:48)
Sofia P: Detta är inte klokt! Jag betalar 250:- för privatlektioner för en f d OS-ryttare och hon är faktiskt den dyraste jag har hört talas om här omkring. De andra etablerade dressyrtränarna (A-tränare,A-domare etc) tar väl ungefär detsamma. På vår ridskola kostar det 55:-/lektion och då är dom max 5 st.
Sofia P (03 Dec 1997, 09:59:01)
Britta: Jo, det är i GRUPP. Jag kan kolla mer exakta priser, men man kan t.ex. betala 4500 för en termin med typ 18-20 lektioner. Jag red för de 140 kronorna med 7-9 stycken på en stel f.d. galoppör.
Sofia P (03 Dec 1997, 09:55:54)
Britta o Eva o het häst. Jag tror jag förstår hur Eva menar - det kan vara bra att gå tillbaka till hur man lär unghästar hjälperna. Broms är broms och framåt är framåt. Heta hästar är inget problem om de är välridna, men om det blivit fel blir det lätt att man sitter och drar hela tiden och hästen kämpar emot. Detta slipper man med den långa tygeln. Det är ofta svårt att bromsa en ouppfostrad, het häst för sitsen - det är väl lite det som är problemet från början, även om man på sikt måste jobba på att komma dit.
Britta (03 Dec 1997, 09:52:29)
Sofia P: Nog pratar du väl om privatlektioner ändå? Du MENAR väl inte att priserna du nämnde är för ridlektioner i (stora?) grupper?
Britta (03 Dec 1997, 09:50:09)
Annika: Allt det där är säkert lätt för dig. Men jag talar om alla dessa ungar som har egen ponny ute i buskarna och på nåder har den inhyst hos sin farbror som ger den vad han tror att den skall ha. Eftersom stallhyran är låg (=förutsättningen för att ungen skall få behålla sin ponny) är det bara att ta emot vad som bjuds i foderväg och se glad ut. Av alla elever jag haft under mina 15 - 20 år som ridlärare, och som så småningom fått egen häst, är det max 10% som INTE haft häst på det viset. Och säg till en trettonåring som flänger omkring på sin mountainbike-ponny ett par dar i veckan och för övrigt skiter i den, att hon skall lägga femtio spänn på en broschyr från jordbruksverket i stället för att hyra en video ihop med kompisarna... jag tror INTE att det går hem! De som verkligen är intresserade tar såklart reda på sånt här ändå.
Sofia P (03 Dec 1997, 09:50:01)
Ridlektioner: Här i Stockholm kostar det 100-250 kronor per lektion. Förra sommaren red jag 45 minuter för 140 kronor. Nog för att det är dyrare här med uppstallning och foder men jag tycker 40 kronor låter urbilligt!
Annika (03 Dec 1997, 09:38:01)
Att räkna ut foderstat själv är inte speciellt svårt (det beror klart på hur avancerad den behöver vara) eller speciellt dyrt. I Jordbruksverkets häfte om HÄSTENS foderstat finns ex på hur man räknar ut foderstater, maxfodergivor,rek fodergiva, mått-tabeller och allt annat man behöver veta. Jag tror att detta häfte kostar ca 50:-. Jag har telnr och best nr om ngn vill ha. Kan verkligen rekommendera detta med tanke på diskussionerna om kalk mm.
Britta (03 Dec 1997, 09:32:59)
Cecilia: Det du nämnde om farbröder utan kunskaper i styrelser tycker jag är ett stort problem som skulle må bra av att ventileras lite. Det verkar vara ett stort problem runt om i sverige, framför allt på de mindre ridklubbarna som kanske ännu inte riktigt funnit sin egen väg. Kan nån svara mig på frågan: VARFÖR VARFÖR blir ridläraren nästan alltid överkörd i beslut som gäller saker där ridläraren är den enda som har någon sakkunskap? Är vi så j-a omöjliga att ha och göra med? Eller är vi för dåliga på att förklara VARFÖR vi intar en viss ståndpunkt? Eller är vi bara för snälla? Lektionspriserna du nämnde låter helt vansinniga. Snart betalar dom väl för att folk skall rida också, eller...?
Britta (03 Dec 1997, 09:23:51)
eva: Jag förstår inte riktigt allt i dina råd till Mia med den heta hästen. Att använda rösten håller jag fullständigt med dig om. Men jag alltid trott att man stannar hästen för vikthjälper och inte genom att dra i tyglarna. Om man dessutom rider på långa tyglar och sen skall göra halt med hjälp av tygeln, då verkar det ju bli ett himla halande (eller händerna under hakan?) innan man lyckats få tygeln så kort att man kan stanna hästen. Men jag kanske har missförstått dig? F ö håller jag helt med dig: Konsekvens är a och o.
Cecilia (03 Dec 1997, 09:18:10)
Håller med om att det är svårt att ta betalt för ridlektioner/teorilektioner. På det stallet jag jobbade på i några år tog vi 40 kr för 45 minuter (jag är inte utbildad ridlärare, har dock stor vana, och vi har utbildad ridlärare på orten, som tog 80 kr/tim för sina lektioner).Då jag flyttade tre mil = för långt för att fortsätta jobba på stallet, så sa den nya anställda att det var "för dyrt" med 40 kr för 45 minuter så hon fick med sig styrelsen (farbröder utan kunskap, tyvärr) på att sänka till 25 kr. Gissa om ekonomin INTE gick ihop. En del mammor sa att de skulle köpa egen ponny åt sin dotter för "40 kr per lektion var så dyrt". Suck, de vet inte vad "egen ponny" kostar att ha...Angående fodervärdsavtal så ska ni ha ordentligt skrivna papper. Vi har haft två tvister på det stallet jag jobbade på, den ena kom att kosta 10000 kr för oss, den andra 30000 kr, pga att papprena var för luddigt skrivna. Vi fick alltså stå för skador som drabbat en ponny som hyrts ut en lovvecka, och en häst vi ej ägde som skadade sig illa hos oss och ägarna ville ej slakta, så vi fick bekosta en del vård...
Britta (03 Dec 1997, 09:16:56)
Magdalena: Helt rätt att man bör veta vad resten av maten innehåller föratt veta vad man skall komplettera med. Som jag skrev så är en dl ett vedertaget mått häromkring, men vad de som ger sina hästar kalk grundar åsikten om att det är lagom med en dl på, vet inte jag. Jag ger inte kalk själv, f n får mina hästar sina olika behov tillgodosedda ändå. Sen är det ju så att visst bör man analysera sitt hö osv, men hur många gör det (dvs har råd att göra det)? Då kan jag föreställa mig att de som har hållit på i många år "vet" att höet i den trakten innehåller dåligt med kalcium, medans de som bor nån annanstans "vet" att höet är skördat på kalkrik mark. Alltså borde lokala variationer av hur mycket tillskott som behövs kunna vara ganska stora. Det vettigaste måste naturligtvis vara att man räknar ut en ordentlig foderstat, men alla vet kanske inte hur man gör och alla har heller inte råd att låta nån annan göra det åt dom. (Det är lätt att säga "då ska dom inte ha häst heller", men så funkar det ju inte). Nog tror i alla fall jag att de här gamla uppfödargubbarna vet vad de gör.
Annika (03 Dec 1997, 08:31:20)
Maria: Det finns utmärkta fodervärdsavtal att köpa!!! Hur bra vänner ni än är vid starten så SKRIV AVTAL!!!!! Detta är ovärderligt om t ex hästen blir halt eller riktigt sjuk.Tyvärr händer sådant när man minst anar det. Var också nogrann med sådana saker som när avtalet börjar gälla ex när hästens sista lämnar marken vid ilastning i transport vid uthyrarens stall. Ett stort lycka till!! Vill du ha mer info så fråga eller lämna din mailadress så hjälper jag dig gärna.
Sofia P (03 Dec 1997, 08:29:23)
E: Det finns ett foderprogram på www.freefarm.se som kan hjälpa dig med foderstaten. Tänk på att inte ändra maten för snabbt om du räknat ut en ny foderstat och ska du banta hästen så ta det väldigt lugnt och i små steg. Vad det gäller din hästs eventuella övervikt så är det revbenen man känner på, inte ryggraden. Revbenen ska inte synas, men de ska kännas tydligt. Det ska inte ligga ett lager fett mellan dem och huden.
Magdalena (03 Dec 1997, 08:27:16)
Apropå kalk debatten: Ca/P kvoten skall ligga mellan 1,2 och 1,8. Om man inte vet vad resten av maten innehåller, och varför man ger mineraler osv. Hur kan man då säga att "stora hästar ska ha 1 dl kalk"? Min ponny får kli som innehåller mycket fosfor, och vanligt är då att man behöver ge extra kalk, men mitt hö och mineralerna täcker upp kalkbehovet i alla fall, utan extra kalk. Så man bör nog vara lite försiktig med att bara ge för att andra gör det.

Titta på tidigare inlägg

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.