Håller med om att ta i ordentligt med proteinet.
Frågan är om det ens kommer räcka med lucern, beror på hur matglad den är i det. Soja (som jag iofs delvis är emot av miljöskäl) eller Krafft Muskel innehåller 3-4 gånger så mycket protein som lucern. Räknade ut att KM faktiskt inte är dyrare än lucern sett till hur mycket protein man får för pengarna, men lucern är ju bättre för magen så en kombination kan vara en idé. Är ju absolut ingen foderexpert men vill minnas att proteinet i soja och potatisprotein (det senare finns i KM) är mer högvärdigt än i lucern och hö.
2kg lucern + 0,5kg Krafft Muskel skulle t ex kunna vara något att prova. Beroende på HUR dåliga proteinvärdena i höet är. Blöt gärna pelletsen bara så de blir mjukare, på äldre hästar blir det lättare foderinpackningar som fastnar i tänderna om de äter torra pellets.
Fodret är ju dock bara en del i det, nu tror jag att din kräver väldigt mycket protein så det är säkert en viktig del i det hela.
Men kolla tänderna regelbundet är viktigt, helst med någon som är utbildad på tänder och har bra rekommendationer. Noga med hovarna också- kanske behöver man byta hovslagare eller minska på skoningsintervallerna. Skulle själv sett till att ta till klinik (om det inte redan är gjort) för att kolla att problemen med höften inte är större än man tror. Därefter regelbunden koll/behandling av t ex Equiterapueft med bra rykte för att få hjälp att hålla kroppen i trim.
Kolla sadeln noga, om den inte passar 100% kommer inte ryggmusklerna kunna utvecklas.
Det är många faktorer som spelar in, och äldre hästar bygger ju inte upp sig lika snabbt som yngre. Vilket också betyder att brister som kanske funnits där mer eller mindre hela livet kan börja visa sig mycket mer. Att man kanske tycker att något inte borde vara så farligt, dom kanske gått med samma utrustning eller samma hovslagare väldigt länge och klarat sig bra. Men de brister man har syns mycket tydligare när dom blir äldre. Särskilt då om de gått med samma förutsättningar i många år och det till slut blivit för mycket för kroppen att kunna kompensera för.