Hund med epilepsi

ameo

Trådstartare
Moderator
Jag är ingen hundmänniska själv, men lovade en vän att luska lite.
Det har visat sig att hennes hund (större ras, om det spelar nån roll) har epilepsi, den "följer instruktionsboken" och har haft två anfall med ca en månads mellanrum.
Nu funderar hon på hur det fungerar med medicinering mot ep, hur bra det hjälper, vad det gör med hundens livskvalité (biverkningar osv) och vad det kostar/år ungefär. Hon vill helt enkelt veta lite mer om andra hundägares erfarenheter av detta så hon själv har ett hum om hur hon ska göra när nästa veterinärbesök bokas - om medicinering är ett bra alternativ eller om hon ska fundera på att ta bort hunden.
 
Sv: Hund med epilepsi

Ofta fungerar medicinering väldigt bra, men man behöver följa upp med prover, särskilt i början av behandlingen. Dels för att se så man har hunden på rätt dos, dels på lång sikt då epilepsimedicin ofta kan påverka hundens lever.
Kostnad har jag inte jättekoll på, men ofta ges Fenemal som är en humanmedicin i grunden och inte jättedyr har jag för mig. Det har dock kommit en ny medicin men jag har inte hunnit få koll på den än.
 
Sv: Hund med epilepsi

Jag har en hund som behandlas med Pexion - ett nytt läkemedel mot ep hos hund. Är mycket nöjd, han har fått det i snart 4 mån och inte haft ett enda riktigt anfall under den tiden. Har haft några korta episoder då han varit "frånvarande". Tidigare hade han ca 1-2 anfall/mån. Minns inte riktigt vad det kostade, tror typ 350 kr för en burk som räcker knappt 2 mån (liten hund). Rekommenderas.
 
Sv: Hund med epilepsi

Jag vet 2 hundar som har epilepsi. Det upptäcktes i 3-årsåldern på båda. Båda är små hundar.

Den ene lever inte idag, men han blev cirka 14½ år. Fick annan sjukdom så man blev tvungen att ta bort honom.

Den andre fyllde 13 år förra månaden. Han är pigg, glad och busig.

Båda har haft ett bra liv och i princip varit anfallsfria. Båda har behandlats med Fenemal.
 
Sv: Hund med epilepsi

Hej! Har din kompis facebook så finns det en öppen grupp som heter
Föreningen hundar med epilepsi

Där finns mycket kunskaper o även veterinärer med som privatpersoner.

Lycka till!
 
Sv: Hund med epilepsi

Hej alla, det är jag som är kompisen med nydiagnosticerad EP-vovve.
Jag bad Ameo höra sig för lite eftersom jag var lite ledsen och låg och kände att jag inte riktigt kunde "ta i det" själv.
Nu har det gått ett par dagar sen hans sista, det andra, anfallet han fick och tankarna har hunnit landa lite nu.

Min främsta oro är såklart hur han mår, hur han ska leva så bra som möjligt, vilka biverkningar han kan få och vad händer i hans kropp när han får sina anfall. Tar kroppen stryk, blir han skadad för varje anfall han får, ja ni vet säkert själv hur tankarna kan snurra:(.
Har givetvis pratat med den veterinär som tagit alla tester på honom och vi enades om att INTE göra en CT på honom för att undersöka om han har en ev hjärntumör, dels för att han inte ska opereras i hjärnan och dels för att två andra kullsyskon tyvärr också drabbats.

Så planen är nu att sätta honom på Pexion (?) och på så sätt förhoppingsvis förebygga så han slipper anfallen, för fy FAN så obehagligt det är för honom:crazy:.

När han vaknar till "sans" slår alla känslor på, rädd, ilsken, förvirrad, glad... allt i en salig blandning. N:crazy:u sist tog det uppemot 7 minuter innan han ens kände igen min man som var den som var hemma när det hände.

Hunden bara stod och reste ragg, morrade och skrek så som hundar kan göra om de är FRUKTANSVÄRT rädda, jag har bara hört dess like en gång förut och då var det en trafikskadad hund som hamnade i chock och var mycket illa skadad.
Stackars älskade lille hund, jag dör inombords av vetskapen att detta kanske händer honom igen, tänk om medicinerna inte fungerar:cry:

Tack för alla era tips, guld värt!

/Rea, orolig...
 
Sv: Hund med epilepsi

De hundar som får Fenemal brukar gå på koll 1-2 ggr per år då man tar leverprov för att se så det inte är för högt.
 
Min ena hund, en Scandinavian med mycket vorsteh i på 2,5år fick sina första Ep anfall för ca 3 veckor sedan. Riktiga grand mal anfall och över 10st på ett dygn (alltid i vila). Fick intravenös behandling och låg på IVA över ett dygn. Blev insatt på Fenemal och hittentills varit krampfri *ta i trä*. Varit på första ÅB och lämnat prover, vilka såg bra ut, planen är att trappa ned dosen om en månad. Har gått med i facebookgruppen som det skrevs om här ovan. Bra att utbyta erfarenheter och tankar med andra i liknande situationer. Tur våra vovvar lever i nuet, bara mattar och hussar som får livskriser! Min hund är pigg och glad, får medicin i köttbullar morgon och kväll vilket han tycker är vardagslyx. Kram på er och lycka till med er epilepsihundar! /Tacksam för varje krampfri dag.
 
Lånar lite, hur vanligt är det att man sätter in medicin överhuvudtaget?
Åkte in med min efter ett krampanfall, bara ett än så länge, om han inte fått något i ensamhet och då sa veterinären att dom inte satt in medicin om det bara hände nångång då och då/enstaka anfall utan typ "ifall de står mellan avlivning och medicin" pga att det tydligen var väldigt dåliga biverkningar på medicinen.
 
Ett anfall är inget anfall, brukar man säga. Men återkommer det får man utreda varför hunden får anfall. Det finns inget test eller prov som ger svaret "epilepsi" utan det är när annat uteslutits hunden får den diagnosen.
 
Lånar lite, hur vanligt är det att man sätter in medicin överhuvudtaget?
Åkte in med min efter ett krampanfall, bara ett än så länge, om han inte fått något i ensamhet och då sa veterinären att dom inte satt in medicin om det bara hände nångång då och då/enstaka anfall utan typ "ifall de står mellan avlivning och medicin" pga att det tydligen var väldigt dåliga biverkningar på medicinen.

När jag åkte in med min förra hund pga misstänkt EP-anfall så fick jag stesolid utskrivet,så skulle han få ett anfall så kunde jag ge honom det,kändes tryggt att ha något hemma när och om det skulle hända igen,speciellt om det inte skulle ge sig. Det var det "enda" vi fick,för dom menade på att ett anfall är inget anfall.

(Gick någon månad sen krampade han igen,dock så skakade han inte,utan var som om hela hunden fick sendrag,spärrade upp ögonen och ut med klorna,sen så funkade inte bakkärran riktigt. Hade reagerat samma dag att han satte ena bakbenet konstigt under sig när han gick ner för trappen,så då började jag fundera i andra banor och bokade en tid med en som var specialist inom ortopedi, han klämde och kände igenom hunden,och upptäckte något konstigt bak, och drog och klämde lite och framkallade då ett anfall. Då blev det röntgen och det visade sig vara spondylos,så då försvann tankarna helt på EP för våran del.)

Men hör om du kan få lite stesolid att ha hemma iallafall som en trygghet.
 
Lånar lite, hur vanligt är det att man sätter in medicin överhuvudtaget?
Åkte in med min efter ett krampanfall, bara ett än så länge, om han inte fått något i ensamhet och då sa veterinären att dom inte satt in medicin om det bara hände nångång då och då/enstaka anfall utan typ "ifall de står mellan avlivning och medicin" pga att det tydligen var väldigt dåliga biverkningar på medicinen.

Jag åkte in med min hund efter första anfallet, då menade dom att vi skulle åka hem för att lämna fasteprover dagen efter. Dom ville inte sätta in medicin efter bara ett anfall, just eftersom den sliter på bland annat levern. Därefter tilltog kramperna i hemmet. Varvid vi fick åka till en större klinik och dom satte in behandling direkt.
 
I regel ger man inte medicin efter ett enda anfall. Förmodligen för att det finns andra typer av anfall som kan se likadana ut. Kommer anfallen tillbaks brukar man ge fenemal eller en annan medicin som jag inte minns just nu vad den heter. Som jag sa i ett tidigare inlägg så brukar vetten vilja ta leverprov 1-2 ggr per år när de går på fenemal. Man brukar börja ge en högre dos som minskas efterhand för att skada levern så lite som möjligt. Om ett anfall inte släpper / går tillbaks av sig själv så måste man ge ytterligare lugnande medel, kan vara t ex mer fenemal eller stesolid och då ska det vara intravenöst eller spruta.

Sen bör man gå vidare och undersöka varför hunden får anfallen. Det kan vara många olika orsaker till dem. Hittar man ingen orsak så kan det vara ärftlig epilepsi och den vet man inte riktigt hur den nedärvs, eller rättare sagt kan det vara väldigt olika hur den nedärvs beroende på vilken sort det är. Jag har varit i kontakt med ett universitet i USA som forskar på epilepsi hos hundar p g a att en väninnas hund har epilepsi. Han började få fenemal när han var ca 3 år, idag är han 14½ år och är fortfarande pigg och glad. Vetten har hela tiden haft koll på hans levervärden och han har fått så lite medicin som möjligt. Han har haft ett enda anfall de senaste 2 åren och då satt han bara ner frånvarande och gungade i 1-2 minuter.
 

Liknande trådar

  • Artikel Artikel
Dagbok Känner att jag behöver skriva av mig lite efter den här dagen, det har ju varit några turer med min älskade hund. Han trivs inte med...
Svar
16
· Visningar
3 189
Hundavel & Ras Hej! Jag har entusiastiskt läst många "vilken ras"-trådar här på buke och faktiskt registrerat mig här för att fråga er kloka människor...
2
Svar
23
· Visningar
3 561
  • Artikel Artikel
Dagbok Om 1 vecka är det 3 år sedan jag sist kände kärlek, för då lämnade min älskade hund jordelivet. Han levde ett långt och lyckligt liv...
Svar
6
· Visningar
2 148
Senast: Rie
·
Övr. Hund Jag har en omplaceringshund (staffe/blandras) som tros vara 12-14 år gammal. Han är adopterad från Irland och jag vet inget om hans...
2
Svar
30
· Visningar
7 452
Senast: Ajda
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp