Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Samma här!Snacka om förvirring i min hjärna innan jag fattade att det var fruktan som i socker och inte fruktan som i rädsla tråden handlade om
Det består egentligen av flera fruktos-enheter och är alltså socker.
Hästar har ingen enzym som kan bryta ner detta
det går ut i tarmarna, där det kan orsaka störningar som bla kan leda till fång.
Fruktan är inget ”socker”. Socker existerar endast som monosackarider (t.ex. glukos och fruktos) och som disackarider (t.ex. sukros). Fruktan är komplexa oligosackarider och består av en kedja av fruktosmolekyler. Antalet fruktosmolekyler i kedjan kan variera inom vida gränser.
Det är riktigt att hästen inte har enzymer som kan bryta ner fruktanet. Fruktan är en fiberfraktion med prebiotisk effekt som bryts ner och fermenteras av bakterier till främst laktat i grovtarmen.
Det finns ingen forskning som länkar fruktan i gräs till laminitis och fång. All forskning med fruktan och laminitis har gjorts med inulin som är ett kortkedjigt fruktan som inte finns i gräs. När stora mängden inulin har slangats in momentant i hästen har man kunnat påvisa att detta kan leda till laminitis. Denna typ av laminitis är av samma typ som när en häst föräter sig på stärkelserikt foder (exempelsvis när en häst tar sig in i foderkammaren och äter upp en halv säck havre) och ger även upphov till feber och diarré. Det fruktan som finns i gräs (levan) är långkedjigt och fermenteras under betydligt längre tid i grovtarmen än det kortkedjiga inulinet. Dessutom är mängden fruktan i betesgräs lågt (fruktan är en lagringskolhydrat och mängden fruktan i ett gräs ökar med växtstadiet) och den mängd fruktan som en häst kan få i sig under ett dygn (24 h) når inte på långa vägar upp till de nivåer av inulin som man i experiment har gett hästar momentant. Att betande hästar får laminits/fång på grund av fruktan i gräset är en skröna. Hästar på bete kan däremot få fång på grund av en hög sockerhalt i gräset om hästarna är insulinresistenta.
Okej, tack. Då har jag hittat felaktig information och lärt mig fel Fast alltså, jag har hittat hur många sidor som helst som säger att fruktan kan orsaka fång. Det är även det jag har lärt mig av andra.
Javisst kan man fortfarande hitta information på nätet som påstår att hästar på bete får fång av fruktan. Många trodde på ”fruktanteorin” under många år mycket beroende på att en framstående forskare på området (Dr. Pollitt) påstod detta efter att ha utfört försök med att slanga in stora mängder inulin (8 g/kg kroppsvikt) i ett antal ponnyer som sedan utvecklade laminitis/fång. En häst som väger 500 kg ska således ges 4 kg ren inulin momentant för att utveckla laminitis/fång. I praktiken är det omöjligt för en häst på bete att få i sig denna mängd fruktan under ett dygn. De som skickar sitt höprov till USA för analys får fraktionerna WSC och ESC analyserade. Skillnaden mellan WSC och ESC anger fruktaninnehållet i höet. I min senaste höanalys var WSC = 13,7% Ts och ESC = 7,7% Ts. Mängden fruktan var således 6% Ts. Till detta ska man lägga att fruktanhalten i moget gräs som i hö är högre än i betesgräs eftersom fruktanhalten ökar med gräsets mognadsgrad. En del fruktan försvinner dock under torkningsprocessen så det kan vara rimligt att anta att fruktanhalten i betesgräs också kan vara runt 6% Ts. För att en häst som väger 500 kg ska få i sig 4 kg fruktan måste den äta ca. 67 kg Ts (335 kg betesgräs!). Man brukar räkna med att hästens normala foderbehov är 1,5 kg per 100 kg kroppsvikt dvs. 7,5 kg Ts för en 500 kg häst. Jag skulle vilja se den häst som får i sig 335 kg gräs per dygn.
År 2007 kom en banbrytande forskningsrapport av Aspelin med flera som visade att hyperinsulinemia, dvs. en långvarig förhöjning av insulinhalten i blodet, kunde ge upphov till laminits och fång hos hästar. Sedan dess har åtskillig forskning av sambandet mellan insulinhalt i blodet och utveckling av laminitis och fång gjorts på hästar. I dag är det nog ingen bland seriösa forskare som fortfarande håller fast vid ”fruktanteorin”. Endokrin laminitis sammanfattar idag hästar som är insulinresistenta och/eller har PPID. På ett djursjukhus i Helsingfors undersökte man för några år sedan orsaken till varför de fånghästar som behandlats på sjukhuset hade fått fång. Man konstaterade att i ca. 90% av fallen var orsaken endokrin. Förmodligen var andelen ännu högre eftersom man använde höga kliniska krav för att diagnostisera IR och PPID hos hästarna.
Den främsta orsaken till att jag reagerade på ditt inlägg var att du skrev att fruktan var ett socker. Det är viktigt att förstå att fruktan inte är ett socker utan en fiberfraktion. Fruktan ger inte upphov till ett insulinsvar och är därför helt ofarligt att äta för en IR-häst.
Snacka om förvirring i min hjärna innan jag fattade att det var fruktan som i socker och inte fruktan som i rädsla tråden handlade om