Det jär gjorde jag.
Nattjäst yoghurt och honungsbröd
2 1/2 dl kallt vatten
2 dl grekisk eller turkisk naturell yoghurt, jag använder på burk den är lite tjockare
2 msk mjuk honung
5 g färsk jäst eller 1 tsk torrjäst
1 1/2 tsk salt
1 dl durummjöl
ca 6 1/2 dl (400g) vetemjöl
Gör så här:
Häll i vatten, yoghurt och honung i en stor bunke, gärna med lock. Rör om och tillsätt jäst, lös upp den färska jästen. Tillsätt salt, durummjöl och lite vetemjöl i taget. Rör om för hand och tillsätt mer vetemjöl under tiden tills du fått en deg. Degen kan med fördel vara lite kletig men inte för lös. Men tillsätt inte för mycket mjöl. Täck bunken med ett lock eller plastfolie, se till att bunken är stor så det inte jäser över.
Låt degen jäsa i rumstemperatur över natten eller ca 9-10 timmar. Degen ska bli bubblig och ha jäst upp en hel del.
På morgonen är degen rätt kletig men det ska den vara, var bara lätt på handen och använd mjöl så går det bra.
Sätt ugnen på 250 grader över och undervärme. Sätt in en gjutjärnsgryta med lock i ugnen och låt den bli varm.
Vänd ut degen på ett mjölat bakbord, knåda inte degen men vik försiktigt ihop degen till ett runt bröd. Låt vila en stund medan ugnen blir varm.
När den vilat en stund så strö över lite mer mjöl, vik ihop brödet igen och lägg upp det på ett bakplåtspapper. Låt vila några minuter.
Ta ut grytan från ugnen och för ner brödet i den varma grytan på bakplåtspappret. Snitta 3 ytliga snitt ca 1/2 cm djupa i brödet. Jag brukar använda ett rakblad men en vass kniv funkar fint.
Sätt på locket och sätt in brödet på ett galler längst ner i ugnen eller ett steg upp. Grädda brödet först 30 minuter med lock. Ta sedan av locket, sänk värmen till 225 grader och grädda ytterligare 15 minuter.
Ta ut brödet och låt det svalna och njut sedan av nybakat gott bröd.
Skär inte i brödet när det är varmt för då degar brödet ihop sig så ha tålamod