En viss ledning har man av att titta på höet.
TS kan man själv mäta med våg:
http://www.taurus.mu/vall/ts-prov_i_mikrovagsugn_2003_01_20.asp
Gräsets utvecklingsstadium, har timotej gått i ax - ger indikation om proteinhalt.
Vilka sorters vallväxter? Andelen klöver påverkar bland annat halten smälpbart protein. Klöverhalten påverkar även Ca/P-kvoten.
Har höet mycket småblad (speciellt klöver är känsligt), har man ingen slåtterkross och skulltork och därför är tvungen att vända många gånger för att torka på vallen så får man stora förluster av de små näringsrika bladen vilket medför lägre andel lättsmälta delar.
Grönare färg tyder på höga halter av karoten.
Inte lika tillförlitligt som analyser men ett bra komplement. Jag har inte sett någon studie på hur mycket analysvärden kan variera i ett normalparti hö/ensilage. Jag misstänker att det ofta kan variera rättså mycket. Många verkar titta mer på analysresultatet än på hur hästen mår och hur höet/ensilaget ser ut och luktar.