Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Öppet forum | Bläddra

Öppet forum

Ännu äldre inlägg kan du hitta här.


sol. (31 Dec 1997, 19:36:03)
Britta,det var därför jag undrade orsaken till användandet,men det är inte så lätt o veta vad o hur dom rider ,vi har faktiskt en här som har allt i hjälptyglar,o diverse grejer på hästen när hon rider,stackarn tror att hon är helt suveränt duktig,stackars häst ser ut som en julgran året runt. hon är prylgalen,ju mer prylar desto proffsigare. synd bara att hon inte lyssnar på dom som försöker hjälpa henne(inte jag). hon har en väldigt fin häst.
Cilla (31 Dec 1997, 19:29:32)
Ella, jag tror nog att jag "kan" rida på vanligt bett. Vad jag försökte säga var att 1) jag har provat att rida min häst på kandar 2) det gick himla bra 3) det var annorlunda och inte som jag väntade mig 4) jag tycker det känns som ett framsteg att få prova på en annorlunda betsling, som dessutom används i högre klasser i dressyr och 5) jag är inte så kaxig att jag tror att jag kan börja med kandar när jag själv känner för det eftersom det är ett skarpare bett. Sol, anledningen var som ovan att min ridlärare tyckte det var "dags", att jag har tillräckligt bra hand för att prova på denna betsling som används i högre dressyrklasser och att min häst verkade trivas med det. Jag har full "koll" på min häst utan skarpa bett. Försökte bara dela med mig av min glädje över något jag hade provat på - ett steg framåt för mig och hästen - och som gick bra, det kunde lika gärna handlat om att jag provat med t ex damsadel. Jag tänker fortsätta rida med tränsbett, säte, vikt, skänkel, röst... Ska jag förtydliga mig mer?
Britta (31 Dec 1997, 19:24:51)
Ang täcken mm: Meningarna om behov av täcken, benskydd i hagen är delade som i allt annat. Och det är ju upp till var och en. Men jag tycker att om man t ex stallar upp sin häst i ett kollektivstall, där det ingår i överenskommelsen att man skall byta täcken etc, ELLER om man är anställd och alltså har betalt för att utföra vissa uppgifter (som täckesbyten t ex), så ska man heller inte klaga. Har man tagit jobbet på sig så är det ju bara att göra det, eller hur? Annars får man väl flytta sin häst till ett annat stall, eller byta jobb. Sen håller jag visst med om att vissa hästägare har väldigt mkt idéer om vad deras hästar ska och inte ska, och visst kan det vara irriterande. Men har man som sagt åtagit sig ett jobb så är det väl ingenting att gnälla om?
Britta (31 Dec 1997, 19:19:36)
ELLA,Sol m fl: Att man rider på kandar behöver inte b etyda att man inte klarar av hästen utan. Om man tävlar i dressyr MÅSTE man rida på kandar fr o m klass LA:4 och uppåt enligt reglerna. Självklart måste man då cokså träna på detta mellan tävlingarna också, eller hur? Meningen med dessa regler är, såvitt jag har förstått, att man skall visa att man kan rida med så små, omärkliga hjälper att man kan rida på kandar utan att störa hästen.
sol. (31 Dec 1997, 19:07:09)
cilla,varför pröva på kandaret?fanns det någon orsak till det?Ella,pricken över iet,ju duktigare man är då klarar man det mesta med vikt hjälper o skänklar,lätt på hand ,man styr inte hästen med betet,jag upplever det här med bet som med täcken-smått hysteriskt. täcken jätte bra men blir inte bättre av att skifta täcken hit o dit,men som sagt bör man nog ha så man kan varva,man har ju sett hästar som haft samma täcke hela vintern,håret i täcket är som en extra isolering,o,lukten sen,otrevligt att hantera. jag menar inte att man ska tvätta dom jämt, men det behöver inte försummas heller. har man en konvalecent som inte kan röra sig så mycke i hagen säger nog inte nej till värme!
Cecilia (31 Dec 1997, 18:50:54)
Ellinor: Försök dela med någon annan. Jag och en kompis hade två hästar tillsammans, på foder, då vi gick gymnasiet. Jag pluggade en hel del och ändå sjönk mina betyg rejält i gymnasiet (ej bara hästarnas fel, var skoltrött). Ta en foderhäst, köp inte. För om bara fyra år går du ut gymnasiet och tänk om du inte får din häst såld då, om du inte kan ta med den då du pluggar vidare...Jag VET att man längtar efter egen häst, men...
Cecilia (31 Dec 1997, 18:46:44)
Täcken o d: Man får nog inte glömma att detta med täcken och andra tillbehör är en industr i som folk tjänar pengar på. Alltså, visst finns det fall där täcken (och kanske t o m flera olika täcken för olika tillfällen) är befogat. Visst finns det hästar som behöver "specialbett", benskydd m m. Pratade med en ridlärare (med stalltjänst) på större ridskola och hon sa att hon nästan blev galen på vissa privathästägare. Den hästen skulle ha det och det täcket, den och den skulle ha de och de benskydden (i hagen) etc. Vissa trodde att deras lille Putte vara gjord i glas och antagligen skulle dö om han inte fick PRECIS den skötseln som ägaren krävde. Många ville att hästen skulle gå ensam i hagen för att undvika skador, och visst, en del hästar går inte ihop, men trots allt, hästar är ju flockdjur och vill kunna stå och klia varann etc. Jag tror att många av dem som använder x antal olika täcken, bett, benskydd (häftiga ridkläder ej att förglömma) kanske inte är så duktiga som de tror själva, men försöker "dölja" det med massor av häftig, dyr utrustning. Jag själv tycker det är bra med vintertäcke ute så är inte hästen så blöt då man tar in den (om det snöar). Och så att vinterpälsen inte blir så otroligt lång. Tyckte Bucas Tipperary Winter var bra till en nordis jag hade. Min shettis har två "enklare" vintertäcken, det är ju ont om snofsig utrustning till småponnyer.
ELLA (31 Dec 1997, 18:35:09)
ÅSA Självklart måste man byta täcke på hästen både morgon och kväll annars kommer din häst snart ha svamp och en massa klåda i pälsen.
ELLA (31 Dec 1997, 18:30:25)
CILLA Om man inte kan rida på vanligt bett, ska man överhuvudtagit inte rida. Det bevisar bara att man inte kan rida. Desto mindre hjälptyglar och skarpa bett visar bara att man är en mycket skicklig ryttare!!!!!!!!!
Hille (31 Dec 1997, 17:59:59)
Ellinor: Om du tänker gå ut natur med hyfsade betyg och samtidigt ha häst så är skötare eller medryttare som kan ta hästen några dagar i veckan, en nödvändighet! Cicci: Har en broshyr någonstans, ska se om jag kan hitta den!
Cicci (31 Dec 1997, 17:24:13)
Är det någon som vet vart man köpa plast "sockerbitar" sådana som man hoppar över? Vad kostar de?
Ellinor (31 Dec 1997, 17:17:26)
Hej alla! Jag går just nu i åttan och har en foderhäst. Den skall tyvärr snart lämnas tillbaka så nu skulle jag gärna vilja ha en egen häst. Problemet är mina föräldrar. De säger att det är så mycket skola när man börjar i gymnasiet så jag kommer inte att ha tid med en egen häst. Nu kommer min fråga; Stämmer detta? Är det verkligen så mycket plugg att man inte hinner med något annat? Jag har tänkt att börja på natur.
Anna (31 Dec 1997, 16:57:09)
Åsa! Du har ju missuppfattat allting! Ingen har "sett ner" på de som klipper sina hästar eller sagt nå´t om att ha täcken på en klippt häst. Det är inte det debatten handlat om överhuvudtaget ju. LÄS IGEN! Det låter underbart att hästarna har samma täcke hela tiden men så funkar det inte hos mig tyvärr....
sol. (31 Dec 1997, 15:42:55)
täcken,ja,sunt förnuft,mini shettisen har aldrig täcke,men då jobbas han inte i rid hus ,jag fodrar hästarna 5ggr per dag,det är så pass kalt här så energi behovet blir ju högre. Jag visste inte att hästen jag köpte komm från en h,handlare,helt rätt det kostar pengar med en sådan häst,o svett o tårar,han kommer aldrig någonsin att byta ägare igen,han har kommit för att stanna,ni skulle se hans talande ögon,det har blivit bättre,men det tar säkert några år,jag märkte direkt rädslan o osäker heten i honom,min tanke var ,stackarn klarar inte mer,han kunnde ha blivit rent farlig,han har ju haft tendenserna,men jag visste ju att det blir tufft,men jag skulle inte vilja vara utan honom,fast frustrationen är stor!har funderingar på att ta upp gabriela.rastad,o om någon vet om samantha.k. ska till sverige. Men som det skrevs här innan,tyvärr så är det rid skole verksamheterna som hyr där säsongs vis,nu drar jag inte alla över samma kam,men jag vet att det är så!BOJKOTTA häst plågarna, jag fick ett anonymt brev av en tjej som hadde varit där när min häst kom in,stäldes upp i gången 2 nätter,p,g,a plats brist,sen var han på väg därifrån på två dar igen,jag skulle då inte vela flytta runt som en ute liggare.
ÅSA!!! (31 Dec 1997, 15:00:17)
Den här debatten om vintertäcken har väl ändå börjat gå överstyr. Om man vill hålla hästens oklippta päls något kortare sätter man tidigt på ett täcke. En klippt häst måste ha ett rejält vintertäcke som skyddar ute. i Vårt stall har alla hästarna samma täcke dygnet runt, ett tjockt impregnerat vintertäcke som andas och håller hästen varm, alltså behöver inte täcken bytas på morgonen. Men att se ner på de som klipper sian hästar "därför att de är utedjur" är ju ändå ganska sjukt. Vill man jobba sin häst och hålla pälsen ren underlättar man ju faktiskt för hästen och det är ju vad detta handlar om, eller hur? Och att oklippta hästar har täcken i leriga hagar och när det regnar spar dessutom tid, därmed inte sagt att de behöver de allra tjockaste täckena.
Anne (31 Dec 1997, 14:01:53)
Anna - Karin tycker längre ner att det är viktigt med vinterpäls. Det beror ju på var och hur ofta man rider under vintern.Vissa blir ju svettiga vareviga dag efter ridning, och som du säger själv, då e´det bättre att klippa och ha täcke. Jag ville få fram att för vissa é´ detta då bästa lösningen även om det inte är det för er.Ser man en klippt häst med "dyrt täcke" så finns det väl en anledning varför det är så. För jag hade iallafall inte haft råd att slänga ut pengar i onödan. Min häst e´inte klippt eftersom jag inte anser det nödvändigt för stunden-men när det tränas ordentligt-tja, då åker saxen fram. Gott nytt År förresten!!!
Karin (31 Dec 1997, 13:47:49)
Till Anne, jag bor ca 1 mil ifrån ett ridhus, och tycker att det alldeles utmärkt att rida dressyr i min egen padock därhemma. För de som rider i ridhus kan jag förstå situationen. Till Anna, jag vet inte hur du ska få fast det, men t.ex. backspeglarna skulle du ju kunna tillverka hemma i ett lätt material, och fästa med piprensare eller dyl. på sidostyckena eller nackstycket.
Anne (31 Dec 1997, 13:46:59)
Anna. jag håller med- ETT täcke räcker att sätta på alla hästarna innan man släpper ut dom . Annars kan man ju hålla på i evigheter innan man blir klar.Vill ägaren att hästen ska ha två täcken får ju det ena sitta på under natten.
Anna (31 Dec 1997, 13:40:39)
Anne! Jag rider i ridhus ibland men så länge det inte är isolerat blir min häst inte särskilt svettig och om han blev det så skulle jag klippa honom och i så fall skulle han ha täcke. Vart vill du komma?
Anna (31 Dec 1997, 13:38:52)
KARIN TACK!! Äntligen nå´n som inte tycker att dessa täcken är livsnödvändiga! Har glömt att säga att halva stallet har täcke på inne oxå fast de inte är klippta...SUCK! Har tänkt på backspeglar, styre, avgasningsrör mm. men hur ska jag få fast dom?
Anne (31 Dec 1997, 13:35:16)
Karin rider du någonting i ridhus under vintern? Om du gör det- blir inte dina hästar dyngsura av svett isåfall?
Karin (31 Dec 1997, 13:35:04)
Är det nå´n som har ett bra tips i släktforskning på welshar? Nå´t bra ställe på internet kanske...
Karin (31 Dec 1997, 13:32:14)
Anna, ska du sätta backspeglar på öronen kanske...
Anne (31 Dec 1997, 13:31:17)
Louise- Jag blir galen ! Om ägaren vill få ryggen på sin häst röntgad-och det är skäligt- vilket jag tycker i ditt fall VARFÖR?! gör dom inte det då? Det är ju vi som betalar! Sin sak om det kanske inte finns ett vettigt skäl....Min häst blev sparkad på knät i hagen , Jag ville då kolla upp detta men på vissa ställen måste man ju ha remiss- hält utredning osv innan man får röntga. Hittade tillsist ett ställe där det gick bra utan remiss- det var inget fel, men då vet man det och kan rida med gott samvete.
Karin (31 Dec 1997, 13:30:26)
Varför skämmer folk bort sina hästar med alla dessa täcken? Är det inte viktigt med det naturligaste, VINTERPÄLS, mina hästar klarar sig bra med ett impregnerat jutetäcke när det regnar eller snöar, är det riktigt kallt så lägger jag en filt under täcket. Mina hästar är sällan sjuka och under ett jutetäcke så håller de sig torra och lagom varma!
Anna (31 Dec 1997, 13:26:51)
HJÄLP! Ska rida maskeradhoppning imorgon och ska vara motorcykelåkare, men hur får man hästen att se ut som en motorcykel? Sätter på avgasningsrör eller? Tips tack!
Anna (31 Dec 1997, 13:24:57)
Anne! Här är det inte så mycket växlingar i vädret, men om jag är osäker så lägger jag på täcken istället för att låta bli. Det jag reagerar mot är att hela stallet ska ha täcken oavsett om det är snö/regn eller sol, -2 eller -15. När jag skaffade häst (1981) hade en av tio hästar täcke och idag är det en av tio som är utan! Vi är så många i stallet så jag försöker ta hänsyn till de som har bråttom på morgonen och har bara täcke på om det är snö/regn eller kallare än ca. -5/-10.
Karin (31 Dec 1997, 13:21:17)
Vad ska man göra åt så´na här hästhandlare? De luras och hittar på hela tiden. Går hästen inte att sälja på ett eller annat vis så går det ju alltid att hitta på en ny historia om den. Helt plötsligt har den lilla ponny-korsningen blivit en renrasig welsh med superstam. Jag tycker att alla ska akta sig för så´nt här och undvika hästhandlarna tills dom inser att det finns bättre sätt. Speciellt ridskolor borde visa gott föredöme, eller vad man ska säga, och köpa hästar på ett ärligt vis.
Anna (31 Dec 1997, 13:20:00)
Anne! Här har vi inte alls särskilt växlande väder. Man kan ju hålla ett öga på väderleksrapporten oxå.
Louise (31 Dec 1997, 13:14:59)
Finns det någon som vet en kiropraktor som arbetar i Östergötland? Jag har tänkt att pröva det många gånger men har inte hittat någon. Angående det Britta sa om Borrelia-Ehrllichiainfektion test jag tänkte på det också när min häst blev vinglig och snubblig och inte kändes ren i gången. Men på Strömsholm ville de inte ta något test, utan gjorde böjprov som visade en 1.5gradig hällta på tre ben. På röntgenbilderna syntes ingenting. Vidare sa de att vid hälta beror det till 90% att det är något fel i benen och ville därför inte röntga ryggen. Men på något sätt känns det ändå som problemem kommer från ryggen. Ska försöka få tag i en kotknackare för att höra vad han säger..
Anne (31 Dec 1997, 13:14:39)
Våra hästar får kraftfoder+hö vid 7-tiden. Sen hö i hagen mellan 12-14( det beror på när man är där ) Iregel så tar jag och tjejen som har sin häst isamma hage in dom runt 16-17- då ligger där lite "mellanmål" dvs kraftfoder+ hö, sen vid 20-tiden får dom kvällsmat återigen kraftfoder+ mycket hö.
Karin (31 Dec 1997, 13:12:52)
Det här med hästhandlare, Svea har helt rätt i att man inte ska köpa hästar på oseriösa ställen. I närheten där jag bor finns en sådan och jag försöker avslöja honom och hans falska papper m.m. På ridskolan här i trakten så blundar man tydligen för allt negativt som kommit fram, eftersom att det hela tiden kommer in nya hästar därifrån. De har hästarna på prov ett tag och se´n så märker de alla möjliga fel. Om hästen har ett stort fult sår, som de flesta har, så kommer hästhandlaren alltid på nå´t i stil med; transportskada... Om nå´n annan frågar så har det helt plötsligt blivit av nå´t annat, så vad ska man tro? Varför visar hästarna vitögona när hästhandlaren höjer rösten? Väntar de sig en knytnäve eller?
SVEA (31 Dec 1997, 12:07:35)
Hur löser ni er utfodring? Ni som har era hästar ute hela dagarna. Mina hästar får mat 4 gånger per dag. Finns där då andra hästar i hagen , bli det slagsmål om maten.Hästar har ju små magar och måste ha maten serverad i små mängder fördelat på flera utfodringar.
SVEA (31 Dec 1997, 11:53:03)
DEt här med oseriösa hästhandlare, hur man får ett stopp? Det är upp till KONSUMENTEN ALLTSÅ KÖP EJ HÄST DÄR. Slutar där komma kunder så kan de ej överleva. Visst är det lätt att köpa häst för att det är synd om den, men är där då fel på den kostar det. Tänk på att det är dyrare att ha en häst med problem än att ha en frisk och sund häst.
Anne (31 Dec 1997, 11:49:28)
Anna- vädret kan ju vara väldigt omväxlande. I vårt stall samsas man om att ta ut på morgonen, men man tar in sin egen häst på kvällen. Om min häst släpps en solig morgon utan täcke och det regnar hela eftermiddagen -kväll och det inte finns någon som kan ta in honom, så står han ju våt och kall tills jag kan komma och ta in honom. Alltså får han ha täcke ALLA dagar, annars står ju den som ska ta utpå morgonenoch undrar Jaha? Ska han ha täcke idag eller inte?
Anne (31 Dec 1997, 11:34:26)
ett tips inför betet är att man ger hästen en b-vitaminspruta istället för att kladda på en massa spray eller pulver. Hästen luktar då "illa" för myggoch knott. Det varar ca två månader. Detsamma för människor- dom e´inte så ettriga om man äter b- vit.Myggen alltså.Förstår inte min ordföljd.....
Anna (31 Dec 1997, 11:29:31)
Britta1 Varför LÄSER du inte vad jag skriver? Jag säger att jag tycker det är helt okej med täcke vid nederbörd men du själv skriver att du har täcke jämt. Det är väl okej för dig som är i stallet hela dagen och bara har dina egna hästar där(?). Men när man har 10 till som man ska hinna med innan man ska till jobbet/skolan och dom ska ha täcke vid solsken & -2 så är det inget kul längre. Tess! Vad menar DU med kallt, är det -2 eller -15? Här där jag bor har vi haft kallt två dagar hittills i år, ca. -15.
Anna (31 Dec 1997, 11:21:57)
Katrin! Jag håller helt med dig och min häst har täcke på av samma anledning som din, men inte annars. I stallet där jag står har ALLA hästar täcke oavsett vädret och det är inget vidare kul när man har morgonfodring och tex har brådis. Comprende?
sol. (31 Dec 1997, 11:06:18)
hej,häst tidning! att få veta hur hästen funkar,om rädda hästar,hårda hästar,att förstå att som man vill bli behandlad själv ska man behandla hästen,o att inte ha så bråttom,hellre en ordentlig rykt än ett rid pass i sken.det finns så mycket,det ska ju vara rolig läsning också.
sohl (31 Dec 1997, 10:57:50)
Hej ! Jag ska göra en hästtidning! Vad ska man skriva i den? Någon idé? Den är för barn och ungdomar!
sol. (31 Dec 1997, 10:50:06)
karin,jag skulle gärna diskutera vidare,hästhandlare,det är viktigt,okey tjejer,jag har köpt ett halvblod,lovad papper o,s,v.kruxet är att det var inte jag som tog upp hästen,det var en annan tjej som var väldigt oseriös,hon tog upp flera hästar på prov,o det som kom upp var mer eller mindre förstörda,vet en rid klubb här uppe som tog upp 2 hästar som hadde så grova fel på rygg som ben,dom har fått sluta sina liv.har pratat med ridsportförbundet,men dom hittar inget,p,g,a,att den förträfligt oseriösa handlarn ljög om namn på föräldrarna till hästen,telefonkontakt massor med gånger han lovade skicka upp papper,2år har snart gått o inga papper finns,stelkramp,a2,har förnyat stel krampen+vaccin,vad ska man göra när allting är som ett fråge tecken,har sista året försökt spåra upp var han har varit,hadde inne en efterlysning i ridsport o fick en del ,han har varit i sigtuna på någon ridklubb,svar från torboda ,en från åland som haft honom på prov,ja det är så mycke snälla om ni vet något,SKRIV!
GOTT NYTT ÅR!!!!!! (31 Dec 1997, 10:47:59)

XYZ (31 Dec 1997, 10:47:32)
Ulrica: Det gick jättebra när vi hoppade idag! Tack för tipset! Jag försökte! Först blev han rädd för en stol och ville inte hoppa en mini-litet kryss, men andra gången var han jätteduktig och hoppade allt jättebra!
SVEA (31 Dec 1997, 09:46:19)
Det finns häst tandläkare, för ibland kanske det ej räcker med att "vet" kollar och raspar tänder. En "tandis" kan även rekommendera vad man skall ha för bett.Det är inte alls säkert att det tjocka tränsbettet är det snällaste,det beror på hur hästen ser ut i munnen.Alla är inte lika. GOTT NYTT ÅR!!!!!!!
karin (31 Dec 1997, 01:34:20)
Ja faktiskt så känner jag till en hästhandlare som jag, och många andra inte gillar. Det vore kanske inte så lämpligt att nämna namnet så här, även om jag bra gärna skulle vilja tala om för världen hur hästarna behandlade.Jag var själv vittne en gång när det lastades hästar på gården och när det var klart så ångrade man sig och beslöt att fara dagen efter i stället.Tror du att man lastade ut hästarna över natten? Nej människorna gick in och hästarna fick stå kvar i bussen tills morgonen därpå då de skule åka.
sol. (31 Dec 1997, 01:20:00)
Karin! andas jute-täckena?jag ser att jag slarvar med tangenterna så det fattas någon bokstav här odär. föresten,jag har försökt få i gång en disskution om hästhandlare(oseriösa sådana) har nämligen en häst från en sådan,har du någon eller du själv,som har haft med sådana att göra,jag blev helt chockad när jag själv var ner o tittade,man tycker ju att det låter hemskt det man hört,så sagt o gjort, åkte jag ner ,men tyvärr,det var som sagt,HORRIBELT!
sol. (31 Dec 1997, 01:10:15)
Karin!vad har du för hästar?jag själv har en häst som inte biter iträ men som jag köpte ett äpple åt(häst lek sak med äppel smak). jag tror inte han har rört den,men om inte annat så är den ju där,den har nu hägt ett halv år så den får vara.vad tror du om en krubb bitar rem?det är inte lätt när dom inte kan sinnalera så man förstår.
Karin (31 Dec 1997, 01:01:48)
Förresten sol, det här med täcken. Mina hästar går mest med impregnerade jute-täcken och det fungerar kanon! Hästarna blir inte blöta och inte heller så "bortskämda" med tjocka vintertäcken. Istället får dom en rejäl vinterpäls och det tycker jag är bra.
Karin (31 Dec 1997, 00:57:23)
Jag har mycket fin halm som hästarna hinner äta upp under natten.(jag har permanentbäddar under så dom får inte frysa!) Fodret är varierande på hästarna; betfor, havre(hel & kross), grund +soja & mineraler.
sol. (31 Dec 1997, 00:56:16)
Idag får man ta in hästarna,för alla smällarna ,föräldrar köpt ut åt sina minder åriga barn,trisst,men det är verkligheten.
sol. (31 Dec 1997, 00:49:15)
Karin!grankvistar eller halm att plocka med,vad har duför foder?
karin (31 Dec 1997, 00:46:09)
Jag tar in den kl 19 och släpper ut den ca 8. Den har kompisar som oxå äter endel. Har jag gott trä i mitt stall eller vad är det?
sol. (31 Dec 1997, 00:42:11)
Karin!hur länge står hästen inne?har den kompisar?har den hållit på länge med det ?
karin (31 Dec 1997, 00:36:25)
Är det nån som har ett tips hur man får en häst att sluta äta upp väggarna i stallet. jag har provat de flesta "crib-halt" och dyl.
sol. (31 Dec 1997, 00:29:29)
det här med täcken,har man ett tunt eller tjockt täcke som släpper in fukt,o det blir under kylt regn,då är häst stackarn fast med det blöta o kalla på ryggen,vilket kan resultera i kors förlamning,i ett sånt fall är dett bättre hästen är utan.
ÅSA!!! (31 Dec 1997, 00:25:58)
Sol, vi är i alla fall överens 8-). Har själv ridit en hel del på hackamore på hästar med trasiga munnar. Har även ridit med den skarpaste sorten på en mkt het fd poloponny, men jag föredrar nog ett hederligt gammaldags tränsbett eller ledat gummi. Måste bara berätta för alla att jag tränade "min" gamla häst i dag och hennes nya ryttare för 1:a gången på flera veckor. (longering med ryttare). Och det gick kanon. Har aldrig sett det tjuriga sto välva sig och skumma så mkt i munnen. Hon var totalt kaos när jag började rida till henne och det är så KUL!!! att se att ryttaren lyssnar på mig och att de funkar jättebra ihop. Gott nytt mår från mig oxå.
sol. (31 Dec 1997, 00:21:08)
Åsa!jag tar för givet att hon är en van hopp ryttare,men helt korekt,man måste veta vad man håller på med,även att man själv är mjuk i hand,passar nog inte direkt hetsiga ryttare. förresten,GOTT NYTT ÅR PÅ ER ALLA!
Tess (31 Dec 1997, 00:18:24)
Självklart att man har täcke på sin häst när det är kallt eller nederbörd av något slag och tack för förklaringen om ATG-klinik men vi menade ju samma sak i grund och botten eller hur?Jag har bara aldrig hört det namnet förut utan vi har bara sagt"kliniken".
ÅSA!!! (31 Dec 1997, 00:08:14)
Sol, jag hade inte rekommenderat någon typ av hackamore. Är du inte van tar du lätt i för hårt och hästen blir öm. Oxå lätt att hästen drar in nosen för mkt och då har du som ryttare inte någon riktig kontakt. Men jag hade följt ditt råd om jag varit van vid hackamore. :)
sol. (31 Dec 1997, 00:03:03)
Katrin!ett lättare hackamore?
ÅSA!!! (31 Dec 1997, 00:01:24)
Katrin, prova ett happy mouth pessoabett eller någon form av gummiklätt pessoa och använd inte nedersta ringen och använd det endast vid hoppning. Happy mouth är ganska dyrt men väl värt sitt pris om inte din häst maniskt tuggar sönder bett. Annars tycker jag inte om pessoabett för att de är för skarpa. Det gäller också för dig att hålla koll på handen så natt den inmte blir för stum. Ett annat tips är att jobba med galoppbommar (kräver utrymme) för att få hästen att lugna sig. Eller hoppa två, tre hinder och jobba honom sedan i galopp på en volt, allt för att bryta hans tankemönster "bana, hoppa, hoppa!!!". Travhoppning på bana är oxå nyttigt. Ja, det var några tips i alla fall.
sol. (31 Dec 1997, 00:00:52)
Katrin! här uppe är det inte så där jätte vanligt att hästarna minskar i hullet,men jag har inge som helst erfarenhet av varken fullb,el travare. men att det är ett bekymmer,förstår jag.har ni problem med fång neråt,vårat russ har fått fång aldrig drabbad förr,höet är ju så protein rikt nu ,jag har blandat med halm,+biotin(för hovarna),b,vitamin,eller är jag ute o cycklar?
Katrin (30 Dec 1997, 23:52:12)
Är det någon som har ett bra förslag på vad man kan använda för bett på en häst som är lite svårkontrollerad när man hoppar bana? Han är välriden annars, det är bara det att han hetsar upp sig något helt otroligt när han ska hoppa en hel bana - och då kan det vara lite svårt att få igenom förhållningarna tillräckligt snabbt. Nu hoppar jag på ett vanligt massivt tränsbett och en aachennosgrimma. Kan det vara idé att tex prova en pullargrimma? Tacksam för råd och synpunkter!
Katrin>sol (30 Dec 1997, 23:48:58)
Jodå, vi har massor med bete och av bra kvalité. Men det finns faktiskt hästar som inte går upp i vikt av sommarbetet utan snarare tvärtom. Detta är ett ganska vanligt fenomen bland fullblod och travare. Mina tidigare hästar (russ, new forest och halvblod) har aldrig haft några problem med viktminskning på sommarbetet. De har sett ut som tunnor när jag plockat hem dem i slutet av augusti... Men nu har jag två varmblod som inte är så förtjusta i sommarbetet. Kan även eventuellt bero på att båda har lite ont av insekter, de kanske är lite småstressade hela tiden och därför har svårt för att tillgodogöra sig gräset. Jag vet inte, men det är inget ovanligt problem i alla fall.
sol. (30 Dec 1997, 23:35:37)
bara en fråga,finn det inte tillräckligt med bete,annars brukar det vara tvärt om,feta efter betet,
Katrin (30 Dec 1997, 23:31:28)
Ang höutfodring på sommarbetet: Båda mina hästar har lite svårt för att hålla hullet på sommarbetet så jag skulle jättegärna vilja att de åt hö då också. Men jag har provat att lägga ut hö i hagen fast de rör det inte. Därför måste jag utfodra med Krafft hela sommaren (1 gång/dag) och jag kan inte heller ha hästarna på bete mer än 1 1/2 månad.
Britta (30 Dec 1997, 23:31:16)
Anna: Om det regnar eller snöar ute (och det gör det väl mest hela vintern?) vill jag gärna ha täcke på min häst när han är ute, ja. Varför tycker du det är så konstigt? Dessutom är vår hage en enda lerpöl från oktober - april, och att få bort den leran samma dag utan att spola den stackars hästen över hela kroppen är omöjligt. Skall jag vänta tills leran har torkat in får jag rida vid midnatt ungefär... varför skulle han INTE ha täcke?
Katrin>Anna (30 Dec 1997, 23:28:38)
Man har täcke på hästen ute för att skydda den mot blåst, regn och snö. Kyla har en häst däremot inte så ont av. Min ena häst har bara täcke ute när det regnar, snöar eller blåser väldigt mycket - annars går han utan (och ser ut som en björn). Men min andra häst har täcke jämt för att inte sätta en så tjock vinterpäls. Rider bara i manege högst en gång i veckan så jag ville inte klippa honom. Det verkar som om du mest har emot täcken eftersom du måste fixa det på andras hästar...
Anna>Tess (30 Dec 1997, 23:25:02)
ATG-klinik är klinikerna som ligger intill travbanorna, tex är har Åby travbana en ATG-klinik.
maria (30 Dec 1997, 23:20:54)
Bara för att vi människor fryser och tycker det är kallt betyder ju inte det att hästen tycker det.
Anna (30 Dec 1997, 23:18:24)
Britta! Varför tycker du att det är en självklarhet med täcke ute? Tycker du att det är nödvändigt på en oklippt häst? En sak om det är snö men annars? För mig är det helt obegripligt. Särskilt när man står i ett kollektivt stall och alla andra får göra jobbet. Tess! Helt OK med täcke på svettig häst såklart! Sol! Jag fattar, hos mig är det plusgrader.... Är inte avundsjuk! Jag klipper min häst om jag ska rida i ridhus, men jag förstår att du inte gjort det om ni har så kallt.
sol. (30 Dec 1997, 23:05:32)
den lilla ponnyn som mår så dåligt,pyssla om honom jätte,jätte mycket,då kanske den eventuella smärtan känns mindre,då har han lite annat att känna,omtanke! jag skulle prova alternativ medecin,det behöver inte vara kört,ge dig inte,fast det är fruktansvärt se han lida så,jag hoppas innerligt att det ordnar sig!
sol. (30 Dec 1997, 22:56:26)
min erfarenhet av kiropraktor är god,han drog lös en låsning i länden som gjorde att han jobbade dåligt med hö bog,först masserade han,sedan fick han akupunktur,innan låsningen drogs ut.sen ska man nog kolla attkiropraktor,homeopat m,m,m harkörkort på det dom håller på med.sen gäller det ju att se till att det inte blir någon ny låsning,då visade han hur jag skulle stretcha bak kärran,o massage.så nu är han låsnings fri sen 1 år tillbaka.
Tess (30 Dec 1997, 22:49:39)
Besviken och ledsen:Jag lider verkligen med dig och hoppas att din lilla häst kan antingen bli bra eller få ett värdigt slut,det lär inte gå att få ett bra slut när veterinären gör sådana saker så att hästen blir sämre.Vad menar du med att åka till ATG?Det är ett spelbolag(Aktiebolaget trav och galopp)Du måste mena en banveterinär eller?
Cissi (30 Dec 1997, 22:47:29)
Stakars dig och din häst hoppas att den blir bättre. Testa med alternativbehandling (massage och laser) om du har lust och råd . Jag själv tror mer på sånt än på veterinärer
Britta (30 Dec 1997, 22:42:59)
Alla ni som har problem med kotledsinflammationer: 1) kolla hästens rygg (kiropraktor) 2) ta Borrelia- Ehrlichiaprov (dessa virusinfektioner kan ge hältor - har haft det på tre hästar - alla hade symptom som vid kotledsinflammationer!
sol. (30 Dec 1997, 22:42:13)
här är det 22,8 grader kallt,så hästarna har bara lets lungt idag,för dom står inne,när det är över 18 grader.hästarna har vi till motions ridning,mini shettisen kör jag(håller på med in körning) han är 2 1/2 år.när hästarna är blöta då frotteras dom,sen sätts svett täcket på,nu på vintern rambo täcke,annars kombi täcke.vinter tid även länd täcke vid ridning utom hus.jag täcker hästarna för att dom inte ska få så mycke päls,för dom rids ju även i ridhus,o är pälsen lång så blir dom svettiga direkt,jag skulle inte själv gå omkring i dun jacka mitt i sommaren, ett exempel.
Tess (30 Dec 1997, 22:41:49)
Om min häst,klippt eller inte,är jättesvettig som dessa ridskolehästar i de flesta fall var,skulle jag vilja lägga täcke på den i alla fall.Vissa hästar får mera vinterpäls än andra, och en del hästar går inte att klippa för att de är så rädda för klippmaskinen.Jag har sett folk som har bremsat sina hästar för att just kunna klippa dem,då skulle jag hellre låta bli.Utetäcken behövs mest på klippta hästar och hästar som går ute hela dagarna.De flesta travarna där jag jobbade gick utan täcke ute visserligen var de ute bara drygt 4-6 timmar men ändå.Jag tycker att det är viktigare med täcke då de är svettiga så att de inte drar på sig någon lunginflammation eller annat otäckt för att de står och fryser när svetten börjar torka.
Berit (30 Dec 1997, 22:40:26)
Ullis: Om hästen var krubbitare innan försäkringen tecknades så räknas det som ett dolt fel (såvitt jag vet), och då täcks operationskostnaderna INTE av försäkringen. Jag köpte en ponny i somras och för ett par veckor sedan blev den halt o behandlad på djursjukhuset för kotledsinflammation. Hade man kunnat se nåt (t ex en lös benbit) på röntgen, som troligtvis funnits där redan när jag köpte hästen, gäller inte försäkringen, om inte hästen varit försäkrad redan innan jag köpte den - och det var den inte. Alltså röntgade veterinären inte (!) utan chansade på behandling... ja, vad gör man?
(30 Dec 1997, 22:33:53)
Ullis>> om vetrinären tycker att hästen ska opereras, så går det på försäkringen
besviken & ledsen (30 Dec 1997, 22:32:23)
Min häst har också haft kotledsinflammationer. I flera år har vi åkt ner och fått honom behandlad några gånger, då har han blivit bättre och vi har satt igång honom väldigt försiktigt, sen efter att man ridit lite mer än ett halvår så blir han halt. Vi har ändrat på ALLT!.. hovslagare, träning o.s.v...men ingenting hjälper och ingen vetrinär har kunnat hitta någon orsak till varför han blir halt. Nu i höstas kom det igen, han blev behandlad igen men ingenting hjälpte, han blev bara värre och värre för varje dag. Han blev hängig, svullnade i ledkapslarna - ja han blev halft död kan man säga. Innan jul åkte vi ner för att tillslut få honom utdömd, men då sa veterinären att man, som en sista grej kunde gå in i kotleten ( operation ) för att se ifall där fanns något som inte syntes på röntgen. Vi tyckte att det lät bra och sa ja. Det skulle vi INTE ha gjort. De hittade ingenting, bara några flimmerhår som hade svullnat för att han haft så stor inflammation så länge. När vi hämtade honom fick vi en chock. De hade sprutat in så mycket pencillin att han inte kunde röra på nacken, han stod med huvudet i knähöjd i flera dar, åt inte på jättelänge, hänger fortfarande bara i ett hörn i boxen, ögonen har blivit glanslösa och små och han haltar som aldrig förr!! Men enligt veterinären som opererade var han ohalt i skritt (det kan möjligtvis inte bero på att han precis fått smärtstillande!!) Nu ska han bli behandlad ännu mer innan vi kan få honom utdömd. Åk inte till Helsingborg, utan till ATG ( det ska vi göra nästa gång) där behöver man inte känna sig jättehemsk och slåss för att få sin häst utdömd!!! I Helsingborg behandlar de ju hästarna till döds!! Just nu har jag en liten ponny som håller på att dö framför ögonen på mig & det är INTE kul!!!
Ullis (30 Dec 1997, 22:24:17)
Hej är det någon här som vet vad det kostar att operera en häst för krubbitning och om det går på försäkringen???snälla svara..........tacksam för alla svar!!!!!
Titta på tidigare inlägg

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.