Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Öppet forum | Bläddra

Öppet forum

Ännu äldre inlägg kan du hitta här.


Britta (30 Dec 1997, 21:32:16)
Anna: I vårt stall är det jättekallt! För att få riktigt bra luft i stallet har vi tagit bort delar av innertaket (inget loft), och det gör att det blir väldigt kallt i stallet på vintern. Dessutom står våra hästar på spån, som inte värmer lika bra som halm. Vi har aldrig (10 år) haft nån häst som hostat, t om två hästar som blivit utdömda pga luftvägsproblem har blivit helt hostfria här. Då står man gärna ut med lite kyla... men då tycker jag också att hästarna behöver varma täcken även om de inte är klippta. I stallet kan de ju inte röra sig o hålla värmen lika bra som i frihet. Utomhus tycker jag det är en självklarhet. Annars blir de bara blöta o iskalla. Hoppas du förstår varför åtminstone våra hästar har täcke - och vinterpäls!
Anna (30 Dec 1997, 19:41:48)
Jag har bytt täcke på min häst (när han varit klippt) för innetäckena blir så skitiga fort. Utetäckena är ofta så stora och otympliga och tvätta. Annars håller jag helt med dig. Frågan är varför hästar som INTE är klippta ska stå med täcke på?
Britta (30 Dec 1997, 19:32:40)
Anna, Tess m fl: >Jag har funderat över en sak ang täcken: Om man har täcken som INTE släpper igenom regn etc, varför skall man då hålla på o byta hela tiden? Självklart lägger man ylletäcke eller liknande på hästen när den är svettig. Men varför skall den ha ett "vanligt" termotäcke inne och ett regntätt ute? Fukten når ju aldrig hästen ändå. Och ytan på utetäcket torkar ju mycket snabbare om det får ligga kvar på hästen. Jag har bara ett tjockt, vattentätt täcke till min häst (uttom svett/ylletäcket) och han är alltid snustorr och varm o fin.
Britta (30 Dec 1997, 19:27:36)
Anna ochDJ: Bara tänk på en sak: Om hästen inte har "vanlig" kolik utan tarmvred - då skall den INTE ut och röra på sig! Självklart skall man kontakta veterinär så fort som möjligt!
Anna (30 Dec 1997, 19:26:34)
Tess! Varför skulle hästarna på ridskolan BEHÖVA täcken då? Det är ju ingen NÖDVÄNDIGHET om de inte är klippta. Det är ju bara en jävla larv med alla dessa täcken i tid och otid. Ursäkta uttrycket men när man står i ett kollektivt stall med drygt 10 hästar (oklippta) som man ska byta täcken på varje gång dom ska ut och in så blir man lite trött....
Britta (30 Dec 1997, 19:25:29)
Scilla: Stackars dig! Vi är säkert många som känner med dig just nu! Men nu har du ju trots allt det värsta bakom dig och det viktigaste: Din häst lider inte längre. Vad hade hänt om ni inte hade behandlat henne från början... vem vet? Hon hade förmodligen blivit lika dålig ändå. Jag vet att din veterinär är den bästa man kan få (han räddade livet på min ögonsten när alla andra ville döma ut honom), men vad jag förstått av ditt inlägg så är det här med allergisk reaktione mot behandlingen bara ett ANTAGANDE. Alltså, det behöver inte alls vara så. I vilket fall som helst kunde ju den här reaktionen ha kommit ändå, av någon annan orsak. Jag tror INTE at hon visste vad som skulle hända. Vad jag vet så kan inte hästar tänka annat än i "nuet". Var det din bror som var ridlärare? Då finns det kanske möjligheter för dig att hitta nån annan häst att koncentrera dig på, tills du känner dig mogen för att skaffa en ny. Så är risken mindre att du förhastar dig, menar jag... Du har gjort det enda rätta - du kunde inte ha handlat annorlunda!
Britta (30 Dec 1997, 19:13:01)
Maria: Har ditt fullblodssto haft några fästingar? I så fall kan hon ha drabbats av en borrelia- eller ehrlichiainfektion. Sådant påvisar man också med hjälp av blodprov, men det syns inte vid "vanliga" blodprov utan måste skickas till ett speciellt lab. Hör med din vet om han kollat det. Dessa infektioner är väldigt allvarliga, hästarna kan bli jättesjuka och uppvisa nästan vilka "konstiga" symptom som helst. Vissa veterinärer har insett allvaret men inte alla. Hade jag varit i ditt ställe hade jag absolut kollat upp så det inte är någonting sådant hon lider av. Har också hört att dessa infektioner kan smitta genom modersmjölken, alltså extra viktigt i ditt fall att kolla upp. Lycka till!
Tess (30 Dec 1997, 19:12:57)
Jag anser att travare många gånger får bra mycket bättre omvårdnad än ridskole hästar åtminstone de jag har att jämnföra med.På ridskolorna här i stan har de inga täcken till hästarna.Inte går de på bete mer än c:a fjorton dagar heller,lektioner alla dagar i veckan,en del av hästarna går fyra timmar om dagen I STRÄCK.De som inte går alla lektioner har sadeln på mellan passen.Travare kanske inte går så mycket i hagen men det beror oftast på att det finns så ont om hagar på banorna men så går de sitt jobb,fort ellerlångsamkörning sen är de lediga och de får duscha också efter sina jobb de får bra mat och blir omskötta på bästa sätt(det är klart att det finns undantag där med).Många går också en för tidig död till mötes och visst händer det olyckor med travare så de dör på banan men visst måste det väl finnas ridhästar som har dött under ryttare också eller är ridsporten befriade från otäcka olyckor.Man kanske skulle kolla upp olycksrisken procentuellt(antalet hästar mot antalet olyckor).
ANNA (30 Dec 1997, 19:08:32)
DJ! JAG SKULLE FÖRSÖKA FÅ HÄSTEN PÅ BENEN OM DEN LIGGER NER. SEDAN SKULLE JAG SLÄNGA TILL DE ANDRA HÄSTARNA HÖ, SÅ ATT DE SKULLE BLI LITE LUGNARE OM DE BLEV SKÄRRADE. HAR DU INGEN TELEFON I STALLET, SÅ MÅSTE DU GÅ TILL NÄRMASTE HUS OCH RINGA TILL VETRINÄREN. DET ÄR JÄTTEBRA OM DU KAN FÅ MED HÄSTEN. OM HÄSTEN FÅR MÖJLIGHET ATT RÖRA PÅ SIG, KAN KRAMPERNA LÖSA SIG. MEN JAG HOPPAS ATT DU SLIPPER HÄSTAR MED KOLIK, FÖR DET ÄR JU BLAND DET VÄRSTA NÄR ENS HÄST ÄR SJUK.
Anna (30 Dec 1997, 19:00:39)
DJ! Ringa ägarna eller veterinär om det var allvarligt! Ut och gå med den så länge,
DJ (30 Dec 1997, 18:23:25)
Vad skulle du göra om du var ensamm i stallet och en utav hästarna fick kolik
Anna (30 Dec 1997, 18:06:38)
SofiaP! Pullergrimman sitter inte runt nosen utan lämnar luftvägrana från näsan fria, Aachen sitter ju runt näsan. Mia! Pessoabett är skarpt och har både hävstångseffekt samt att det verkar över nacken på hästen. Passar en del men inte alla som har ett... Nettan! Spån+halm funkar inget vidare ihop tycker jag, det bara blandar sig. Har du spån i botten och mycket halm över så går det nog om din häst inte har arkeologtendenser. Mia! Om din häst bockar så ÖKA farten (jag vet att det inte är det första man tänker på just då...) och UPP med huvudet så kan den inte bocka! Lala! En kiropraktor (det stavas med K) ska INTE ge mediciner, precis som Britta sa! En rätt utbildad kiropraktor kan vara lika viktig som en veterinär tycker jag. hAr du själv aldrig varit hos en, eller fått massage? Nina! Kan du leda förbi hästen? Min ena häst gick förbi allt bara jag gick före. Led henne förbi (om det går) flera gånger och sitt sedan upp och rid. Om hon tvärvägrar så försök vänta ut henne. Om hästen verkligen är rädd så klappa henne och tala lugnande så brukar dom gå efter en stund, det funkar bra på min ena häst, men han är inte den hysteriska sorten. Sol! Har du tävlingshästar eller bara till motionsridning? Min häst skulle aldrig palla att vara ute så mycket under tävlingssäsong!
Sofia P (30 Dec 1997, 16:57:45)
Louise: De ponnyer vi hade som fick knäledsinflammation fram fick problem med 1. ökningar och 2. vägrade i hoppningen. Sidvärts och galopp gick utmärkt vilket förstås ändå inte utsluter att din häst har ont fortfarande. Våra ponnysar fick tillbaka inflammationerna vid något tillfälle, tyvärr, men det visade sig då vid böjprov. De kunde inte hoppa mer och man fick vara väldigt försiktig med hårt underlag, för mycket ökade gångarter, slängtrav och små volter. Det skulle vara väldigt intressant att veta om din häst alltid haft problem med just de där sakerna. Har du möjlighet att kontakta förra ägaren? Hästen kan ju ha haft ont under hela tiden du haft honom, även innan det blev diagnosticerat, men om du kunde få information om hur han var som unghäst är det nog lättare att avgöra vad det beror på. Om din häst gått och sparat sig länge för att komma undan det onda kan han ha kommit in i ett felaktigt rörelsemönster och musklat sig fel och stelnat till väldigt. Så det kan vara ett motstånd i kroppen också, inte bara i huvudet. Jag skulle kollat hela hästen igen, inklusive ryggröntga och om den då blir friskförklarad så kan du börja jobba den försiktigt med så att säga gott samvete utan att behöva oroa dig för att han har ont. Uppmjukningsövningar i skritt är t.ex. bra.
Louise (30 Dec 1997, 16:10:09)
Hej! Jag undrar om det finns någon med liknande problem. Mina problem är följande: min snart 11-åriga hbl-valack har oerhört svårt att fatta rätt galopp och att flytta sig sig åt sidorna. Detta problem har varit under hela min tid som ägare åt honom, dvs 2år. När mina tränare sitter upp händer det samma ibland rätt ibland fel. Detta händer även vid longering och löshoppning. Hästen är för övrigt fint musklad och lydig. Hästen är tävlad tom Lb hopp/dressyr. Hösten -96 konstaterades att hästen hade kotledsinflamation på vänster bak och inflamationer på kotorna fram. Han blev avställd i 6 månader och sprutades 5 gånger på Strömsholm. Jag vill gärna höra om era erfarenheter av kotledsinflamationer och hur ni har satt igång era hästar efter det. Jag följde vetrinärens råd och tog det väldigt lugnt, men jag tänker ändå på att han kanske fortfarande är skadad och därför har svårt att bära sig i galoppen och sidvärtes. Jag har haft en massör som har kommit regelbundet och vetrinären undersökte honom i nov-97. De sa att han kändes Ok. Så nu har jag tänkt att det kanske har satt sig i huvudet på honom, vad tror ni? Tacksam för svar!
Anne (30 Dec 1997, 15:52:40)
Sol. Hur gör ni då när ni har ridit/kört mitt på dagen. Jag antar att hästen är svettig(lite mer päls blir det ju ändå) släpper ni ut dom då direkt igen?Är det halvblod eller?Vet många som också har ute på bete t o m sept. Dom verkar må jättebra.Kan själv aldrig ha min häst så länge , han trivs inte och tappar vikt- även om han får kraftfoder, men ställer man in honom på nätterna så går han upp direkt.
sofia P (30 Dec 1997, 13:33:53)
Linda: Träna också med avsprångsbom och försök känna exakt hur det känns då, dvs när avsprånget är riktigt. Hoppa inte högre hinder förrän du känner dig 100% säker på taxeringen och hur du ska göra. Får du in känslan rätt är det "bara" att göra likadant när det blir högre (lättare sagt än gjort).
sol. (30 Dec 1997, 12:52:26)
vinter tid är dom ute,7,00-ca,22,00,kraftfodret äter dom inne morgon o kväll(höet,inne,kväll),m;,l:,m:,höet äter dom ute. dom rids o körs,vatten får dom under dagens lopp,när man borstar opysslar.jag brukar börja täcka dom tidigt,då slipper man klippa dom.
ÅSA!!! (30 Dec 1997, 12:28:03)
Linda. Ta hjälp av en instruktör och gymnastikhoppa utan att hålla i tyglarna. Mkt nyttigt och jättekul. Lycka till.
Scilla (30 Dec 1997, 12:10:18)
I går så var jag i helsingborg med min lilla häst för att få henne utdömd, det var det värsta jag varit med om, jag trodde jag var väl förbered för jag visste ju att min veterinär skulle dömma ut henne men när han sa det så bara brast det inom mig tårarna bara sprutade. Jag vet att det inte fanns mer att göra för henne hon hade fruktansvärt ont i kotleden... det som fanns kvar av den...Min veterinär hade aldrig sett något liknade det hela som började med en "vanlig" kotledsinflammation utvecklade sig till en allergisk reaktion som på något sätt förstörde kotleden helt och hållet. Det konstiga var att man kunde inte se någoting på röntgen men hon var nästan blockhalt och väldigt svullen i kotan och när de tog ut ledvätskan så var det bara blod i den det fanns ingen ledvätska kvar. Min veterinär beslutade att hon skulle nödslaktas på djursjukhuset vilket i och för sig var skönt eftersom de tydligen söver ner hästarna när de ska avlivas. Det värsta var nog när man skulle lämna henne där och att bara gå där i från utan att få se henne mer. Många tankar maler nu i mitt huvud.. visste hon vad som skulle hända?, vad hade hänt om man inte behandlat henne i kotan första gången? ska jag köpa en ny häst eller vänta? Jag har haft häst sedan jag var 8 år men aldrig behövt avliva någon häst så man kan väl säga att jag har varit förskonad men det hade nog känts bättre om hästen hade varit gamla och inte som nu bara 5 år...... /en mycket ledsen Scilla
LINDA (30 Dec 1997, 12:00:20)
Hur ska man göra för att inte ta i tyglarna innan hindren. Jag gör alltid det fast jag vet att om man bara tar lite så tycker min häst att det är väldigt störande & stannar, men han hoppar ALLTID om man inte tar något, så jag vet inte varför jag gör det, det är precis som om jag vill att han ska stanna. Hela grejen har nog egentligen att göra med att jag får för mig att jag ska komma fel avstånd på lite högre hinder
Ulrica (30 Dec 1997, 11:52:25)
XYZ: Blir din hyrhäst piggare när fler hästar är med? Det brukar ju oftast gå lugnare till när man rider själv så att hästarna inte hetsar upp varandra (jag tänker mest på när man rider ut). I bland när man har korta tyglar på en häst (vissa tycker att de har mer kontroll över hästen då)när man skrittar ute så kan hästen bli mer spänd och fjantigare. Det kan ibland löna sig att ge den förtroende med långa tyglar. Om du ska rida på bana idag så kan du väl låta honom trava av sig ett tag först innan du börjar kräva något av honom. När jag har ridit min häst dåligt, dvs när hon har lite överskottsenergi, så blir hon mycket fjantigare och larvar sig. Då brukar det hjälpa av låta henne få springa av sig lite. Lycka till, det går nog bra idag!!
XYZ (30 Dec 1997, 11:17:30)
Hej! Idag är det sista dagen som jag hyr min lektionshäst! Vi ska hoppa! Han är väldigt hoppvillig, men eftersom han bara rids i en timme (till skillnad mot ridskolelivet ca 3 lektioner om dagen) är han jättepigg! De ger honom hälften så mycket mat, men det hjälper inte! Han skyggar för allting! Som när vi skrittade ut en runda i skogen med ca 5 stycken andra skyggade han för en stol och för en häst som rullade sig! Han kommer antagligen sticka med mig idag! Vad ska jag göra??? HJÄLP!!!
sofia P (30 Dec 1997, 10:43:33)
Bete: Egentligen är väl gräs det mest naturliga för en häst att ha som helfoder, fast en del hästar (som min) faller ju ur på betet och en del blir jättefeta. Det bästa hade väl varit om man kunde anpassa betet efter hästen - magert bete för lättfödda hästar och kraftigare för de som smalnar av. Jag brukar stödfodra med kraftfoder - hö äter min pålle inte alls om hon har möjlighet att välja gräs och går ute dygnet om.
Sofia P (30 Dec 1997, 10:15:19)
Anna: Kan du förklara skillnaden mellan hur en Aachen resp. en pullargrimma verkar? Jag har själv aldrig riktigt förstått det.
Cecilia (30 Dec 1997, 09:45:46)
Gamla hästar: Vår (f d travare) är ca 27 år men förvånansvärt fräsch. Jag brukar inte galoppera med honom men barnen brukar få rida lugna skritturer och jag rider i skritt och trav, men ej så långa pass. Och han älskar att bli körd med släde eller rockard, då travar han så man får hålla in. Han älskar att få komma ut och röra på sig. Fast det blir inga långa pass, och som sagt, ingen galopp. Han är jättefräsch för att vara "gammal travare", han ligger ner och sover, rullar sig i hagen så han kommer helt runt, och har fina ben. Jag tycker inte gamla hästar ska ridas länge eller hårt, men nog blir de uttråkade av att bara stå i hagen. Alltså detta gäller om de är friska, och det är han.
Cecilia (30 Dec 1997, 09:40:48)
Anne: Tja, en del dagar så gör de inte det, alltså äter höet hellre än gräset. Men våra hästar har en ligghall dit de kan gå in, och där inne har de hö. Vår hage är typ på en hektar (2 hästar) så nog har de bete, men då de är inne i ligghallen så äter de. Dessutom, många tar ju in hästen över natten fast den är på bete, och då äter de ju hö innen på kvällen. Och här i Norrbotten så kan man inte ha dem på bete dygnet runt, utan de måste ha ligghall eller stall iallafall i augusti, annars blir de galna av knotten. Men det är klart, en solig fin dag, ja då väljer de ju gräset framför höet...
Annika (30 Dec 1997, 09:08:59)
Jessica: jag tror alla hästar mår bra av att ridas så länge som möjligt. Naturligtvis får man ta det lugnar efter hand men som vi gillar de flesta att jobba litegrand eller att ta en skön tur i skogen. Det kan bli långtråkigt annars. En av mina hästar blev 27 år gamal och jag red honom in i det sista. Han älskade våra dagliga promenader i skogen.
Ulrica (30 Dec 1997, 08:50:20)
NINA: detta problem känner jag till! Min häst kan också stanna på vissa ställen, men aldrig stannar hon på de ställen på hemvägen inte!! Det är nog mycket fjanterier, men inte blir det lättare att få fram hästen för det inte!! Mitt sto brukar börjar backa när man försöker driva henne framåt i dessa lägen. Jag har försökt med ALLA (??) knep. Hon är ganska "tittig" häst, men när det kommer stora saker som t ex. brummande traktorer då är hon hur cool som helst. Men som tur är så drar hon inte i väg när hon blir rädd för något. Lycka till med din lilla kuse och ge inte upp!! Tänk vad tålamod man måste ha när man håller på med envisa hästar!! Angående JESSICAS fråga: en gammal häst mår bäst av att du fortsätter motionera den (lagomt är bäst). Hur hårda ridpass varierar ju från häst till häst. Både hästar och människor mår bäst av att inte bara gå och "skrota". Hur gammal är hästen i fråga? Är det en fd. tävlingshäst? Jag känner många - både ponnier och hästar - gamlingar som är pigga och glada!!
Jessica (30 Dec 1997, 00:49:59)
Vad tror ni är bäst, att ställa av en häst när den blir äldre (över 20) eller fortsätta att rida den. Borde den inte hålla sig friskare om den fortfarande motioneras. Hur länge skall man hålla igång dem. Hur hårda ridpass klarar de??
Hille (30 Dec 1997, 00:10:54)
Maria: Selenbrist?
Anne (29 Dec 1997, 23:56:17)
Cecilia! Hur får du hästen att äta höet framför gräset? Om det är ont om bete så ok men annars? Sprang själv en sommar och införskaffade hö, slängde ut det i hagen och tänkte"nu tar han sig nog" eftersom han tappat lite- men inte rörde han det inte!
Anne (29 Dec 1997, 23:47:30)
maria. jag kan ingenting om det du frågar - fast jag måste säga att min tanke e´att hon kanske skadat sig i bakkärran när hon fick fölet.
nina (29 Dec 1997, 22:29:55)
Den hästen jag rider brukar ibland när vi rider ut stanna, oftast vid samma ställen varje gång. Vid ett visst ställe som vi måste passera får man se till så hon inte går upp på kanten av vägen (hon vill inte gå förbi). Jag tror inte att hon är rädd för just det stället för på hemvägen brukar det inte vara några problem, men jag är inte helt säker. Vad kan jag göra för att hon ska gå förbi utan att löjla sig och vad kan man göra för att hon inte ska vara rädd för det om hon nu är det? I vissa situationer märker man att hon verkligen är rädd. Tex om man möter en hund. Jag vill inte gärna driva på henne för jag läste i Kyras bok att man inte skulle göra så för att hästen uppfattade det som en bestraffning. Hur ska jag göra för att hon ska fortsätta att gå frammåt om vi t ex möter en hund?
Maria (29 Dec 1997, 22:13:07)
Jag äger ett 10-årigt fullblodssto som fick ett föl i somras. Sedan dess har hon inte varit sig själv. Hon vill ingenting, står bara och surar eller sover. Veterinären har tagit blodprov på henne men hittade inget fel. Hon får mycket kraftfoder, mineraler och hö. En annan konstig sak är att hon tappar balansen när jag sitter upp i sadeln, så numera får jag använda en pall för att komma upp, ändå vacklar hon till.
PETRA (29 Dec 1997, 22:11:18)
Är det någon som vet en bra ridskola i Norrköping?! Jag ska flytta din snart men vet ingenting om klubbarna, skriv gärna vad ni vet, både positivt och negativt. Tack på förhand!!
Britta (29 Dec 1997, 21:35:29)
Mona: Om hästen fräser iväg och försöker bralla av en i galoppen, och man har kollat så det inte är nåt fysiskt fel på den, känner jag bara till ett enda knep: Hålii i dej nånstans med ena handen (manen t ex), och dra i EN tygel med den andra. Hästen kan inte gärna bocka och göra minipiruetter samtidigt nån längre stund... och så får man (oftast) upp huvudet på den samtidigt också. En annan sak som funkar ibland är att tänka på att inte sitta för tungt o luta tillbaka i sadeln, för då skickar hästen upp en med mycket större kraft. Försök lätta lite på rumpan i stället, ungefär som om du hoppar ett hinder. Fast jag undrar om man kan använda dessa bägge metoder samtidigt...?
Britta (29 Dec 1997, 21:30:21)
Jessica: Många hästar blir "konstiga" i det här konstiga, fuktiga vädret med ständiga omslag mellan varm och kallt. Annars kanske det kan vara miljön du rider i? Dammigt ridhus? Det behöver ju inte heller bara finnas EN orsak. Vädret gör kanske att han reagerar med mot andra saker som han tål i vanliga fall. Rids han lite oregelbundet kanske det också samlas lite slem som kommer upp när han har rört på sig en stund. Ja, jag har ingen aning, det här var bara några förslag. Fööresten, en kompis till mig hade en häst som var opererad mot struppipning, och den lät ungefär som du beskriver.
Jessica (29 Dec 1997, 21:24:42)
Min häst har den senaste tiden börjat att "gurgla" en eller två gånger under ridpassen. Det låter som han har en stor slemklump och måste andas igenom den. Han ser inte besvärad ut, men jag tycker att det låter väldigt äckligt. Är det någon som har någon ide om vad det kan vara.
Cecilia (29 Dec 1997, 21:24:18)
Bete: (Känns aktuellt nu va? Brrrr!) Jag läste någonstans att 1kg torrt hö av god kvalitet motsvarar 20 kg färskt gräs! Jag vet inte om den siffran stämmer, men jag skulle iallafall inte lita på att hästen fick i sig nog mycket av gräset. Dessutom kan det se ut som det är mycket bete i hagen, men i själva verket så har hästarna ätit allt, för vissa grässorter äter de inte alls (t ex smörblomma, giftigt) och vissa inte gärna (hundkex, kvickrot). Jag ger alltid hö åt mina djur (hästar, marsvin, kaniner) fast de har bete. T ex min shettis får 1-1,5 kg hö per dag, mot 3-4 kg vintertid. Vissa säger att hö inte behövs då man har bete, men jag håller inte med om det.
Britta (29 Dec 1997, 21:21:52)
Lala. Jag säger som Anne - dra inte alla över en kam! Min häst var halt i nästan ett o ett halvt år. Vi åkte ut o in på djursjukhuset och behandlade otaliga gånger. Efter EN behandling av duktig chiropraktor var hästen ohalt. Den första tiden efter detta gick vi på återbesök ca var tredje månad, därefter alltmera sällan. Från det han blev ohalt ägde jag honom i ytterligare sju år, och han var aldrig mera halt. Hon som äger honom nu har haft honom i två och ett halvt år, och han har fortfarande inte varit halt... Men en chiropraktor skall väl egentligen inte dela ut mediciner? Det är det väl homeopater som gör?
Anne (29 Dec 1997, 20:59:46)
Dar inte alla över en kam Lala- min häst fick inga mediciner och man såg att det hon gjorde hade effekt direkt efteråt. Hon förklarade hela tiden vad hon gjorde och man fick själv känna skillnad -både före behandling och efter.men visst , det finns säkert massor med humbug även inom detta som inom mycket annat.
Lala (29 Dec 1997, 20:26:29)
Ville bara säga att det här med chiropraktiker är bara rent luredrejeri. Jag känner flera som har blivit lurade. Det enda de vill åt är ens pengar, så de hittar på lite och ger en lite hokus pokus mediciner. Nästa gång de kommer dit låter det oftast " oh, vad bra han har blivit nu, med den nya medicinen", fastän hästen inte har fått medicinen.
ÅSA!!! (29 Dec 1997, 20:20:40)
Mona, se till att ryggen är ordentligt kollad, ta gärna ut en chiropraktor eller fysioterapeut. Ligger sadeln bra, är hästen balanserad. Du skriver inte om när han gör det. Är det i fattningen är hästen oftast obalanserad. Är det en ful ovana behöver du hjälp av någon erfaren person från marken.Pessoabett är väldigt skarpt, men det beror på i vilken ring du fäster tygeln. Mest använt på starka hopphästar eftersom bettet har en hävstångseffekt. Tyvärr ser man det alltför ofta...
Hille>Nettan (29 Dec 1997, 20:10:26)
Du ska förvara spånet under tak om det inte är ordentligt plastförpackat i balar. När våra ston fölar så har vi spån under och halm över, men jag vet ingen som har det så i vanliga fall, det funkar bra med bara spån och det är ganska krångligt att mocka med både och...
Hille (29 Dec 1997, 20:04:19)
Nettan: Priserna kan jag inte hjälpa dig med, vi får vårt spån gratis från en massafabrik. Enklast är kanske om du har samma strö som de andra hästarna i stallet har. Fördelen med spån är att det är lättmockat (lätt att se vad som är skitigt), ljust och luktar gott. Däremot har jag hört att det inte är bra för hosthästar och det kan vara svårt att bli av med gödslet. När du använder spån så tycker jag att du först ska kalka botten av boxen, sen tar du först ut allt skit när du mockar, efter det så vänder du spånet i boxen och tar ut allt urin, det brukar bli en stor skottkärra ut ur varje normalstor box, efter det så skottar du upp en "gång" längs boxens sidor, annars blir det lätt "vallar" mot väggarna när hästen trampat runt lite. Efter det så kör du in nytt spån och krattar lite. För mig tar det ca 15min att mocka en box. Om hästen urinerar på samma ställe (vilket de ju oftast gör) så är det bra att sopa undan allt spån där ca var 14edag, kalka och låt det lufta sig i någon timme så att det inte börjar lukta ammoniak. Då och då får man tömma hela boxen och kalka.
Anne (29 Dec 1997, 20:02:53)
En häst som inte gör halt i vissa situationer tror jag inte det finns något bett mot , däremot kan man ju kanske ta hjälp av någon mer så kan man ju lösa problemet tillsammans.
Mona (29 Dec 1997, 19:58:03)
Bockning? Vad gör man åt en tokhäst som vill bocka i galoppen. Finns det nån hjälptygel eller nåt annat att ta till. Farliga saker, vill snart inte rida mer.
Nettan (29 Dec 1997, 19:50:04)
Spån igen... Glömde fråga, kan man ha blandat spån och halm i bädden?
Hille (29 Dec 1997, 19:49:56)
Anna: Jag håller delvis med dig, många hästar skickas inom travet alltför lättvindigt till slakt istället för att bli promenad/rid hästar eller gå till avel. Jag försöker inte på något sätt förneka dessa problem utan tycker att det är hög tid att de åtgärdas (min favorittravare är t.e.x. räddad från slakt). Det jag reagerade emot var det Maria slängde ur sig om fyllon, mutade domare, 3åringar som slaktats pga dåligt presterade tider osv. Det som jag trots allt menar är något positivt med att det rör sig om så mycket pengar inom travet är att detta på sätt och vis blir en garanti för att hästarna får det bra. Vi tänker oss en hästägare som inte är intresserad av sin häst egentligen (dessa finns inom alla delar av hästvärlden), i ridhästens fall så innebär det att den får stå, ofta utan tillräckligt med mat, omsorg och motion tills ägaren någon dag då och då behagar att dyka upp eller tills någon annan tjej förbarmar sig över den (jag tror vi alla mött dessa ägare och hästar någon gång). Medan det i travhästens fall ändå är så att ägaren hoppas att tjäna pengar på hästen och därför hamnar den hästen istället hos en tränare som ser till att den tas om hand ordentligt. Det är naturligtvis dessa hästar som sen kanske inte lever upp till ägarens förväntningar och skickas till slakt, under tiden står ridhästen kanske fortfarande och svälter. Förstår du vad jag menar? Sen tycker jag att trav och ridvärlden kunde lära sig mer av varandra, det är inte motarbete utan samarbete vi behöver. Alla travhästar får inte gå ute i hagen varje dag, fel,fel, många ridhästägare är skrämmande okunniga om hästens utfodring osv. Dessutom trivs väl nästan alla hästar (och människor) med lite omväxkling i sina liv, de flesta travare uppskattar att bli ridna någon dag i veckan och alltfler väljer att köra in även sina ridhästar.
Nelly (29 Dec 1997, 19:46:49)
En häst som verkar känslig i munnen men ändå svår att göra halt med i vissa situationer. Vad ska man ha för bett? Kan nån råda mig.
Anne (29 Dec 1997, 19:44:25)
Hej Elisabeth! Jag kan hjälpa dig med lite... Hästen kan gå ute Där e´väl fler hästar i den hagen som din hyrhäst ska gå i antar jag, Ta det försiktigt när du släpper in din nya häst i hagen. inga skor bak om det finns tendenser till att den slår.Rider du mycket så tycker iallafall jag att den ska ha lite havre tex det beror ju på hur hästen trivs/klarar sig på betet- Hur pigg/slö den är.Om hagen är stor spelar inte någon roll för fodrets skull- snarare vad det är för kvalitet på gräset.Sen ska den ha saltsten/mineralsten, hur får den vatten,vattenkopp? badkar?bäck? Finns det lä i hagen? Hur ser staketet ut?Välj den häst som känns behaglig för dig att rida som du tror att du får ut mest av Om det är en stor D-ponny eller stor häst tror jag inte spelar någon roll. Ha så trevligt i sommar och glöm inte skriva avtal!
Nettan (29 Dec 1997, 19:42:42)
Spån i boxen. Hur funkar det. Jag är på väg att köpa häst men vet inte vad jag ska ha för strö.. Prismässigt vad är billigast spån eller halm? Byter man ut spånet helt varje dag? Hur förvarar man spån?
Mia (29 Dec 1997, 19:37:44)
PESSOABETT Hur pass skarpt är ett pessoabett och när är det lämpligt att använda? Kan nån svara på det.
Hille (29 Dec 1997, 19:06:18)
Plaststaket är enligt min erfarenhet väldigt bra, men bara om man även har elband. Skötte i ett stall med plaststaket som stängde av strömmen ett tag och då var en del hästar genast ute ur hagen med båda frambenen.
Elisabeth (29 Dec 1997, 19:05:39)
Hej! Jag ska kanske hyra häst till sommaren i ca två veckor till en månad. Hur långt innan ska man ringa och "boka"? Ska man komma till uthyrningsstallet och provrida fler? I "mitt" uthyrningsstall går hästarna ute året om. Ska hästen göra det när den kommer hem till mig? Jag tänker bara rida i skogen. Ska den ha kraftfoder då, det är en stor hage? Vad är rimligt pris per vecka eller månad, tycker ni? Har ni idéer om hur man tjänar ihop pengar? Jag har ridit i 5 år, är 160 cm lång, ska jag ha d-ponny eller stor häst?
Q>>Pippi (29 Dec 1997, 18:56:16)
Det där med att hästen drar... Min häst sprang jämt iväg med mig tills jag tränade honom i att gå snett framför honom med spö i handen. Jag tittade på honom hela tiden. Innan han sprang märkte jag det och stannade själv samtidningt som jag höjde spöet framför hans ansikte. Detta behövde jag göra om ca 4-5 gånger tills han lyssnade. Nu har han aldrig gjort så igen. Stanna honom gärna på när du t.ex leder ut honom när du rider. Lycka till!
Anna (29 Dec 1997, 18:49:00)
SofiaP! Anne har rätt. Pullargrimman gör luftvägarna helt fria, det är därför det är så vanligt i fälttävlan. Hille! Jag tror att Maria, precis som jag, reagerar på att det är pengarna som styr hästarnas vara eller icke vara inom travet. Det tycker jag är den stora skillnaden mot ridsporten. Jämförelsen med World Cup i hoppning är ju bara löjlig! Hur många hästar hamnar i de klasserna? Har själv varit på trav (Örebro) när en häst dog under loppet och det var ingen trevlig upplevelse.
Cilla (29 Dec 1997, 18:10:07)
Ulrica! Jag började med säkerhetsväst för ca två år sedan efter en otäck olycka där en tjej dog som säkert hade klarat sig om hon använt väst... brrr... Barnen får aldrig rida utan väst heller.
Mia A (29 Dec 1997, 17:04:04)
Pippi: -Jag hade stora problem med min lilla (fd) hingst. Han brukade kasta sig in i hagen, tvärvända och resa sig rätt upp på bakbenen, med mig (höggravid) hängande som en vimpel i grimskaftet. Jag provade med kedja under hakan, men det var inte bra på honom eftersom han tydligen fått dålig hantering innan han kom hit, och blir rädd om man rycker eller sliter i grimskaftet. (puh, lång mening) Men däremot blev det jättebra när jag lade longerlinan runt nacken på honom, så att han därmed fick ett rejält tryck i nacken när han försökte pipa iväg. Det tog några dagar för honom att inse att det var bättre att vänta tills matte släppte loss haken. Nuförtiden måste han alltid göra en "framdelsvändning" när han kommit in i hagen, -alltså vända så att han står med näsan mot grinden och han blir inte släppt förrän han står stilla, och det gör han 9 gånger av 10 numera. Hoppas att mitt tips kan hjälpa dig. Ibland måste man ta till lite tuffare tag på sina hästar, de är trots allt så mycket starkare än oss, så vi får överlista dem psykiskt istället. Lycka till!
Sofia P (29 Dec 1997, 16:10:01)
Pippi: Jag gissar att ni provat med sådant som att lägga grimskaftet eller en tunn kedja om nosen på honom. Vad har ni provat mer? Det finns stigbett också man kan ta till. Prova att leda i lina och när han drar så försök få in honom på en volt runt dig. Låt honom inte går mot stallet/hagen förrän han går lugnt. Han ska inte "belönas" dvs. få komma in i stallet eller ut i hagen när han sticker. Om han sliter sig skulle jag ta ut honom ur stallet igen och försöka leda honom in tills han skärper sig. Jag skulle träna detta med en annan häst kvar i hagen eller med hos honom så att han inte blir för upphetsad av att de andra får vara inne i stallet (om detta är ett problem) och han lämnas ensam ute. Gå ut och gå med honom och träna honom att bli ledd så att det inte bara blir ut och in till hagen. Träna då på att stanna, vända, gå i serpentiner... så att han börjar lyssna på den som leder.
maja (29 Dec 1997, 14:47:36)
Britta, tack för ditt svar, jag har inte träffat föräldrarna och kan inte utala mig om dem men när ungen inte dök upp i dag heller så är jag ganska vansinig så det var sista gången hon red hos mig. så nu rider jag henne själv.
Anne (29 Dec 1997, 14:37:58)
Pippi- vad har ni provat för sätt hitintills?
Anne (29 Dec 1997, 14:26:47)
Sfia.p ja det är ju sant.....Vi hade föreläsning av en känd hmmm-Bla "tömkörningsman"puh! Han tyckte man skulle ha remontgrimma på ung hästar i början så dom aldrig skulle komma på att "tjafsa" med bett/tunga.
Hille (29 Dec 1997, 14:24:00)
Kan inte låta bli att undra vart ni har hämtat era upplevelser om travet ifrån? Jag har vistats mkt. på banan och aldrig varit med om att 3åringar slaktas eller att hästar dör under lopp. Förstår inte riktigt vad du menar Maria, du nämner själv att fälttävlanshästar dör ibland och detta är självklart fel, antagligen i klass med djurplågeri, precis samma gäller naturligtvis om en travare dör. MEN tycker du att fälttävlan borde förbjudas? Tror du inte de (fälttävlanshästarna) avlas fram för att t.e.x hoppa så högt som möjligt? Om du tycker att även fälttävlan skulle förbjudas så kan jag förstå din ståndpunkt, men annars förstår jag verkligen inte hur du resonerar. Det förekommer MINST LIKA MYCKET djurplågeri inom rid som travsport så vad är skillnaden? Stör du dig så på att några få faktiskt lyckas att tjäna på travet? Tycker du att man bör förbjuda t.e.x Volvo Cup? Där tävlar man väl också om priser värda mkt pengar. Jag vet inte vilken bana du brukar vistas på (vore intressant att höra), men jag har varit på trav ett antal gånger och har faktiskt ALDRIG sett en människa som jag skulle kunna kalla berusad (jag har alltså aldrig märkt på någon att den druckit alkohol), jag vet flera (däribland jag och min övriga familj) som tycker om att gå på trav och jag skulle inte kalla mig fyllo! Kan också nämna att jag var på Scandinavium samma dag som polisen kom och skulle prata med försäljaren av spikskydden, stämningen var MYCKET otrevlig och jag har ingen liknande upplevelse att jämföra med inom travet.
Titta på tidigare inlägg

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.