Carand
Trådstartare
Hörde vi ett besök på "hästanläggning" nyligen.
De hade haft föreläsning av agronomen Annica Larsson som gjort efterforskningar på bla tuggtiden av hösilage mm.
Fick höra att:
*Att ge hästen betfor för fibrernas skull är ungefär som att vi skulle äta formfranska för o få i oss fibrer. Dessutom innehåller det ca 30% socker.
( Det tillsammans med ökad giva müsli o liknande skulle kanske kunna förklara de diabetesliknande symptom hos hästar som kommer in på veterinärklinikerna runt om i landet? Detta spekulerat av vår equiterapheut hemma)
*Hon hade också specialtillverkat en grimma som mätte tuggantalet under höätandet. Hon såg då att hösilage med långa strån kontra korta strån har en tuggtid på 6 minuter extra per kilo, så på tio kilo hö skiljer det 1 timme i effektiv tuggtid.
*Att korn inte skall fodras till hästar överhuvudtaget, varken krossad eller hel då kornmolekylen är rund och därför väldigt svår för hästens matsmältningssystem att bryta ner. Istället fortsätter den ner i grovtarmen och orsakar där en jäsningsprocess som bildar toxiner som i sin tur gör hästen gasig och uppblåst.
Det finns hästar som de utfört experiment på genom att sätta ett lock på magen som leder direkt in till tarmen på hästen. När de fodrat med korn och sen lättat på lockat för att titta in i tarmen förekom ett pysande ljud samt att det bubblat av det inte nedbrutna kornet som jäst och bildat toxiner.
Man brukar ju fodra med korn istället för havre till de hästar som blir för pigga med havre. Detta beror då alltså på att hästen helt enkelt inte kan tillgodogöra sig kornet och därför inte får någon extra energi.
*Det som kan ges utöver grovfoder är kli, foderjäst och örter.
Såå, vad är nu era tankar och uppfattningar?? Jag har alltså bara hört detta i andra led så att säga, inte direkt från källan så jag friskriver mig från eventuella felsägningar..=) Tycker bara detta är oerhört intressant.
In med argument!!
De hade haft föreläsning av agronomen Annica Larsson som gjort efterforskningar på bla tuggtiden av hösilage mm.
Fick höra att:
*Att ge hästen betfor för fibrernas skull är ungefär som att vi skulle äta formfranska för o få i oss fibrer. Dessutom innehåller det ca 30% socker.
( Det tillsammans med ökad giva müsli o liknande skulle kanske kunna förklara de diabetesliknande symptom hos hästar som kommer in på veterinärklinikerna runt om i landet? Detta spekulerat av vår equiterapheut hemma)
*Hon hade också specialtillverkat en grimma som mätte tuggantalet under höätandet. Hon såg då att hösilage med långa strån kontra korta strån har en tuggtid på 6 minuter extra per kilo, så på tio kilo hö skiljer det 1 timme i effektiv tuggtid.
*Att korn inte skall fodras till hästar överhuvudtaget, varken krossad eller hel då kornmolekylen är rund och därför väldigt svår för hästens matsmältningssystem att bryta ner. Istället fortsätter den ner i grovtarmen och orsakar där en jäsningsprocess som bildar toxiner som i sin tur gör hästen gasig och uppblåst.
Det finns hästar som de utfört experiment på genom att sätta ett lock på magen som leder direkt in till tarmen på hästen. När de fodrat med korn och sen lättat på lockat för att titta in i tarmen förekom ett pysande ljud samt att det bubblat av det inte nedbrutna kornet som jäst och bildat toxiner.
Man brukar ju fodra med korn istället för havre till de hästar som blir för pigga med havre. Detta beror då alltså på att hästen helt enkelt inte kan tillgodogöra sig kornet och därför inte får någon extra energi.
*Det som kan ges utöver grovfoder är kli, foderjäst och örter.
Såå, vad är nu era tankar och uppfattningar?? Jag har alltså bara hört detta i andra led så att säga, inte direkt från källan så jag friskriver mig från eventuella felsägningar..=) Tycker bara detta är oerhört intressant.
In med argument!!