Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Öppet forum | Bläddra

Öppet forum

Ännu äldre inlägg kan du hitta här.


Ylva T. (22 Nov 1997, 21:15:47)
Jag undrar om det är någon som vet vad jag ska göra med min sköthäst (f.d travare) som inte kan ta det lungt i traven. Ibland lyckas man få henne i samlad trav men inte ofta. Hjälp mig!
Linda (22 Nov 1997, 20:08:46)
Ingela H: Tack så jättemycket!Ingen av killarna som retas har nån tjej själv så de kanske är avundsjuka! Tacj så jättemycket igen! Du måste verkligen haft ett helvete: i min klass är det en kille som blir och jag är hans enda riktiga kompis. Ibland även mina andra kompisar när de inte är för fega för att säga ifrån! Nån borde ha ställt upp för dig
Britta (22 Nov 1997, 19:10:46)
I tio års tid har jag hållit mellan tio och tjugo ridlektioner i veckan. Mina möjligheter att gå fortbildningar för ridinstruktörer är mycket begränsade. Nu börjar jag lida av fullständig idétorka. Den ena lektionen är den andra lik. Dessutom har jag svårt att engagera mig och vara trevlig. Finns det någon som kan ge mig lite tips och nya idéer?
Lis@ (22 Nov 1997, 17:24:46)
hej, alla: jag är i STORT behov av råd och tips. det är nämligen så, att jag funderar på att skaffa foderhäst!!! då behöver jag, just DITT tips!!!!alla tips är välkommna!!! som tex. hur länge jag ska ha den....VARS jag ska ha den, kostnader, mm....och framför allt, hur jag får tag på en i närheten....men som sagt, detta var bara några exempel på råd och tips jag behöver.....allt är mycket varmt välkommet!!! har du egna erfarenheter???
IngelaH (21 Nov 1997, 20:13:33)
>>Hej Linda, har du diskuterat det här problemet med din pojkväjn? Tycker han att det är lika besvärligt som du? Är det bara dina killklasskompisar som tråkar er, kan ni ju fråga om de är svartsjuka på din pojkvän. Om inte, så ska de ge "17" i vad ni gör tillsammans, för ni lägger er väl inte i vad de gör med sina flickvänner. Jag tycker att ni ska hålla ihop och möta dem med en "enad front". Jag var mobbad från första klass, ända upp till gymnasiet. Jag försökte att aldrig visa något, gjorde jag det och skvallrade, så blev det bara ännu värre. Idag tycker jag att det verkar som att skolorna har ett bra arbete mot mobbing. Lycka till med din kille. Det är inte alla som har sån tur att det hittar en kille med samma intresse, kramar från mig.
Linda (21 Nov 1997, 19:51:59)
Hej! jag är en tjej som har ett problem; både jag och min pojkvän rider och det var så vi träffades. När killarna i mim klass fick reda på det började dem tracka mig för det. Jag bryr mig inte om att dem säger det till mig att de retar mig utan att de sägerså om honom är jättejobbigt. Allt han gör är visst fel? Är väldigt tacksam för snabba råd och svar!
maja ll (21 Nov 1997, 17:31:07)
Hej! Vi är visst 2 Major på sidan. Skulle just föreslå korn till svårfödd häst. Även lusernpellets är bra!
Maja (21 Nov 1997, 17:28:22)
Ida. jag tycker att du ska ge din häst korn som är bra för muskeluppbyggnad och de håller hull mycket bra på det. Jag har själv en travare som jag har börjat ge korn med bra resultat. korn är ganksa hårt så det är itne fel att krossa det.
Sofia P (21 Nov 1997, 16:10:25)
Bett: Jag tycker inte en häst ska ha respekt för bettet. Tvärtom ska den trivas med det, tugga mjukt på det och tycka om det (så mycket det nu går). Däremot ska den ha respekt för ryttaren, lyssna och vara lydig. En häst som är lösgjord i kroppen blir också mjuk i munnen. Kan man absolut inte få håll på sin häst så att den blir farlig kan man ju rida med ett skarpare bett ute medans man jobbar på lydnaden. Man ska inte tro att det skarpare bettet löser något på sikt för det är nästan alltid felet sitter i hästens kropp och i en egen ridning och inte i munnen.
** (21 Nov 1997, 16:06:03)
jenny, om du ska köpa sadel så är det enda rätta att ta hem sadeln på prov och be en duktig person titta på den. Det är jättelätt att det blir fel. Tänk på att sadeln ska passa dig om några år också, så välj inte en för liten bara för att du har en ponny tex. Jag tycker att du ska välja en sadel med bra kvalitet som håller länge och är skön för hästen och för dej, annars förstör det hela din ridning. Istället för att köpa en billig sort ska du köpa en begagnad av ett dyrare märke. Stübben och Zaldi är väldigt bra. Om du ska hoppa, välj en sadel med stöd för vaderna- det hjälper jätte mycket!!!! Men ta inte för stora vadstöd om du ska rida dressyr också. Om du köper beg. tänk på att hästen som hade sadeln innan ska vara byggd som din häst.
*** (21 Nov 1997, 15:55:06)
ida, jag antar att du ger honom mycket hö & kraftfoder. kanske har du glömt att avmaska? man kan ge hästarna sojamjöl och jag har även hört att korn ska vara bra. Du kan ju åka till lantmännen och hämta brochyrer om olika foder och vad de är bra till.
Sofia P (21 Nov 1997, 15:25:26)
Elin: Ang gummiskor. Min hovslagare sa att det inte gjorde någon skillnad med gummi eller vanlig metall när jag frågade honom. Han har egna travare och skor många andra både travare och ridhästar och han är inte alls främmande för att testa okonventionella skor eller metoder. Så jag tror på honom i detta fallet. Alltså - jag tror inte det är någon fara för hästen att gå med vanliga skor. Det är ju din häst nu så du bestämmer vad den ska ha.
elbereth (21 Nov 1997, 15:20:41)
till anonym. om hästen biter dig måste du tala om att den inte får det vad som än händer,förmodligen vill den skrämma dig så att du inte lägger på sadeln.......alltså:först tala om att den inte får bitas ,sen gå vidare med sadelproblemet och ta reda på varför den inte gillar sadeln,skulle inte tro att den är direkt rädd utan snarare tycker det känns obehagligt,kanske den varit med om ngt i samband med sadling eller sp kanske sadeln trycker på ngt sätt.... ang skarp betsling.har nu hört flera försvara sin skarpa betsling med att den inte blir skarpare än vad ryttarens händer är.men om det nu är så att ni är så försiktiga och lätta på handen att hästen inte märker det skarpare bettet måste det väl vara onödigt att ha det......är inte emot skarpare betsling,bara tycker det är ett konstigt argument...
Ida (21 Nov 1997, 14:42:03)
Hej! Jag söker släktinger till min New Foretsponny Pamela III. Hon är e. Prinsen RNF19, ee. Knightwood Crusander NFS484, eu. Merrie Maya RNF50, u. Malaica, ue. Lawnhill Goldfinch, uu. Merrie Mazurka RNF51. Jag tror också att hon har haft två eller tre föl.
Ida (21 Nov 1997, 13:58:10)
Hej anonym!Vänj hästen succesivt. Låt den nosa på sadeln och få den att se sadeln som en del av sin kropp. Kram: mej
anonym (21 Nov 1997, 13:48:05)
jo.vad ska man göra om en häst bits om hästen inte gillar att ha sadel???
Elin Håkansson (21 Nov 1997, 13:47:34)
HEJ ALLIHOPA!Finns det någon här som har använt en gummisko någongång.Min kompis köpte en häst i sommras,en travare, och säljaren Annica rådde henne att hon skulle lägga gummisko på honom. Annica sa att hästen blir mjukare i steget och att det inte är bra för dom att gå i "vanliga skor." "Det är precis som om vi skulle gå i träskor alltid".Problemet är att hovslagaren i vår komun inte lägger på sådana därför att han har testat skorna på en av sina egna hästar och hon blev halt.Christer (hovslagaren) är jätteschysst och vi litar på honom men Annica är ju mån om att hennes ex.häst ska ha det bra och hon är snäll även hon.Passar det vissa hästar och vissa inte???Snälla svara någon/KRAM IDA OCH ELIN
pippin (21 Nov 1997, 13:39:11)
Använd skogen! Sådant som går attt träna utan bana är halter, igångsättningar, tempoväxling. Skritta slalom runt träd för att lösgöra och mjuka upp. Rid en bit. rid slalom mellan/runt 4-5 träd som står ganska nära varandra (akta dina knän bara) och rid vidare. Uprepa. Kräv att hästen är eftergiven och mjuk i munnen även ute i terrängen. Rid mkt tempoväxlingar. Rider du på en väg så träna skänkelvikning, öppna, sluta. Det enda jag tycker är svårt att få till utan banan är rakriktningen av hästen. Jag har ingen riktig koll på hur den går om jag inte har ett voltspår. Då är det svårt att få till det. Jag försöker men när jag rider på banan igen märker jag att jag inte riktigt lyckats. Jag har banan fem steg från stalldörren och belysning men rider i skogen ändå minst 2-3 dagar i veckan.
Ida (21 Nov 1997, 13:37:15)
Hej!Jag vill gärna ha råd om hur jag ska få min varmblodsvalack att gå upp i vikt. Han är 4 år och han rids el longeras ca 4-5 dar i veckan. Tacksam för alla tips!
kullagulla (21 Nov 1997, 13:29:43)
Vega - får jag lägga mig i? Om man har en häst på inridning och inridaren ringer och säger att de inte kan sitta kvar på hästen så tycker jag att du ska ta en diskussion med dem om de tror att de kommer att klara av honom. Är de duktiga? Har de ridit in problemhästar förut? Kanske kan det vara bra att ta garantier av dem. Att de bjuder på kostnaden om de inte lyckats inom en viss tid. Det finns, tyvärr, sådana som inte är så duktiga som tar åt sig sån't och det blir jättedyrt för hästägaren eftersom det tar halvårsvis innan det blir resultat. Du som betalar måste ha rätt att ha insyn och kräva resultat.
Ida (21 Nov 1997, 13:24:33)
Hej! Är det någon som har ett tips på hur man kan variera ridningen om man inte tillgång till bana så ofta?
Hille (21 Nov 1997, 13:13:47)
Johanna: Testa pessoabett!
Vega (21 Nov 1997, 12:55:01)
Mia G: Vi har våran hingst på inridning och de hänger på honom och allt går bra men så fort de sätter sig upp kastar han av dem. Låter lite konstigt, jag vet men så säger de at det är. Har du eller någon annan några förslag?
mia g (21 Nov 1997, 12:09:50)
Om hästen blir arg i dressyrarbetet är ngt fel!!Ta reda på orsaken:varför blir hästen grinig och rätta till det så löser sig problemet av sig självt. Ang inridning. När man håller på med hästen i stallet, ta en pall och ställ er vid manken där ni ska sitta på hästen senare. Det är oftast höjden hästen är rädd för inte ryttaren själv. Kan man öva höjden inne utan att det händer ngt farligt så lugnar sig hästen snart och då är de bara att rida.Lycka till och skriv hur det går!!!!!
maja (21 Nov 1997, 11:55:20)
johanna med nordisen. - Jag tycker att du ska fortsätta rida din nordis på vanligt tränsbett, för om du sätter dit ett skarpare bett, så löser det inte problemet! För vad ska du göra när det skarpare bettet inte hjälper längre? Sätta in ett ännu skarpare... Vad gör man efter att ha provat alla tänkbara? Är det inte bättre tror du, att försöka få din häst att lyssna bättre på dina hjälper? En nordsvensk är ju förvisso väldigt stark, men då gäller det att vara dubbelt så stark - psykiskt! Jag antar att han är svår att stanna. Försök att få honom att lyssna på dig till att börja med i skritt. Ge honom massor av beröm när han lyssnar och gör rätt. Beröm genom en klapp på halsen och en eftergift i tygeln. Gör halvhalter, volter, halter, serpentiner - ja allt för att han ska lyssna och glömma bort att tjafsa med dig. När det fungerar i skritt så försök i trav osv. Men snälla, sätt inte in ett skarpare bett, du förstör bara munnen på honom ännu mer. Gör honom lydigare istället! Lycka till!
Clara (21 Nov 1997, 11:54:06)
Johanna. Jag har oxå en NSV som är hård i munnen. På henne rider jag nästan aldrig två dagar irad på samma bett! Hon har nu stor respekt för bettet. Jag rider på ett bett som består av bara kulor (finns i Hööks), tredelatbett, bett med hävstänger och några gånger har jag ridit på kandar! Då går hon som en dröm! Det är handen som håller tyglen som avgör hur starkt bett är!
byssen (21 Nov 1997, 11:30:00)
Helena: en hästhov ska vara ren, skapligt slät och inte sprickig eller flisig. Om man får en genomgående hovspricka som bara löper vidare hela tiden vartefter hoven växer så brukar man "skruva ihop" sprickan genom att sätta en järnbit över sprickan och skruva fast den så att hoven fixeras och sprickan inte kan vidga sig. För att ytterligare fixera sprickan kan man lägga på specialspackel eller "cement" som håller det hela på plats. Detta görs sedan om vid behov vartefter hoven växer ända tills sprickan vuxit bort. I övrigt är det så att hovar mår bäst av att vara rena och fuktiga. Hovolja och annat är bara till skada. Vi använder "medel" bara när vi ska visa upp och hästen ska vara i show-skick och då använder vi oftast bara barnolja. Var sitter spacklet, har den det på fler ställen än ett? Kan du få telefonnumret till den som spacklat för att få reda på hur det såg ut innan? Hur länge har de spacklat? Ställ tusen frågor.
Boo (21 Nov 1997, 11:17:25)
Vega: Jag tror vi är överens. Jag tycker att det är helt grundläggande vem som bestämmer. Hästar är stora starka halvtonsvarelser som om de inte är lydiga kan skapa livsfarliga situationer för sina ägare. Jag tycker att man måste klargöra detta redan för små föl. Jag är inte elak mot mina hästar och mina hästar älskar sin matte. De blir jättesvartsjuka när jag sköter någon annan i gången och de kan slå knut på sig för att få del av min uppmärksamhet. Jag är alltså inte brutal på något sätt men jag sätter klara gränser. En häst ska aldrig dra emot i grimskaftet eller tygeln, den ska gå dit jag leder den, den ska inte panika om jag är lugn, den ska stå still när jag begär, etc etc. Om vi är överens om vem som sköter möbleringen då testar de inte varje dag och jag har betydligt färre problem i ridningen. Att jag hade problem med uppstallningarna berodde på att de inte var mina hästar och följdaktligen hade jag ingen rätt att börja "uppfostra dem". Jag skulle aldrig tolerera sådant beteende från mina egna. Har också haft en tillridningshäst som var enormt stor och den gjorde precis som den ville. Ville den gå till höger och jag gick till vänster så bara gick den. Det gick över... Jag lät och hoppade högt. Till slut märkte den att jag var med, om du förstår vad jag menar. Den hade jag bara i två veckor men den var å ena sidan gammal och illa riden och "menlöst" hanterad. Föregående ägare tyckte den var jättesnäll. Det var den också. Tills man kom till ett läge som den inte gillade. Den gillade tex inte att ha skydd på sig. Jag satte på ett skydd och när jag skulle sätta på det andra så anföll den. Nåväl. Nya matten var bestämd och lugn och har inte haft några problem. Hon har den som promenadis och det går bra. Men jag anser ändå att en så¨dan häst är en potentiell livsfara. Om den siktar på en när man böjer ner sig för att sätta på ett ksydd så är man ordentligt illa ute. Det är inte alltid man har hjälm när man gör i ordning. Mycket av flugan kring NH har kommit sig av, tror jag, att man försöker hitta nya vägar (nygamla) att komma till rätta med hästar som inte accepterar människor som flockledare. Sedan så är det ju trots allt så att 80% av ala hästar funkar helt utan krängel. De älskar människor och vill hellre än allt annat i världen vara till lags. Vi har ju haft problem med temperamentet på våra halvblodshästar men det är på väg att bli bättre. Nu är ju t.o.m. temperamentet inskrivet i avelsmålet.
Mickis (21 Nov 1997, 11:16:59)
HELENA! Har hästen lera i hoven mellan skon i så fall är det för att den inte ska spricka
Maja (21 Nov 1997, 11:15:19)
Åsa snart 40 - Ang. kaxiga ridlärare! Tror du inte att det ligger till så att det oftast är de lite yngre och mer "oerfarna" ridlärarna som är lite kaxigare, kanhända att det är osäkerhet från deras sida. På många ridskolor är det ju tyvärr så att "duktiga" elever får hoppa in som ridlärare och i lön få egna lektioner. En uppfattning jag har fått av "folk i allmänhet" är att; ju duktigare man är på någonting, desto mindre behöver man bevisa för alla andra. Ska jag se lite krasst på mig själv, så är det nog så att jag har lite svårt att ta kritik från en 15-åring som ridit i 7 år, då jag själv är 31 och hållt på med hästar sedan jag var sju. Stoltheten känner du väl till... Kanhända att ni tycker att jag har helt fel. Jag vill inte kritisera andra med mitt påstående. Men ibland får man böja sig för de som är yngre. Man kan ju vara fantastiskt duktig på sin sak fast man är yngre. Och jag tycker att verkar som om många är det här på Öppet forum!
Johanna (21 Nov 1997, 10:41:59)
NÅGON SOM HAR NÅT FÖRSLAG PÅ VAD JAG SKA ANVÄNDA FÖR BETT TILL MIN 5 ÅRIGE NORDSVENSK? hAN ÄR VÄLDIGT HÅRD I MUNNEN. Nu använder jag ett vanligt tränsbett.
Vega (21 Nov 1997, 09:15:14)
Boo: Kan inte låta bli att lägga till lite Er konversation.Jag tycker att det ät väldigt viktigt att man visar sin häst att man är ledare, då behöver problem som ditt inte inträffa. Självklart testar hästen dig men den ska ge sig och visa sig underlägsen. Det är viktigt att hästen förstår att man är ledare först och främst från marken. Ett bra sätt är att backa hästen och aldrig låta hästen gå förbi dig. Hästen går aldrig förbi ledarhästen. Nåja det är iallafall mina åsikter, är du eller någon annan intresserad och vill veta mera så skriv.
pippin (21 Nov 1997, 09:06:22)
Jenny: ta hjälp av en bra ridsportaffär. Ta med hästen och prova på plats. Läs kataloger (Hööks, Börjes, Ingdams, Horselife)
kullagulla (21 Nov 1997, 09:04:26)
Kerstin > Sara. När man lutar sig bakåt så är det en vikthjälp. Den verkar framåtdrivande. Lutar man sig bakåt i en halt får hästen svårt att stå stilla i halten. Det gör att jag inte till 100% tror på din metod att luta sig bakåt när hästen blir het. Jag tycker att rådet är det gammla vanliga: ta hjälp av en bra tränare (minst C-B -tränare)
Boo (21 Nov 1997, 08:54:50)
Lotta W: Hästar som är jättesnälla är besvärliga på sitt vis... Jag har haft några som gått med på allt tills de kommit till en viss gräns där de sagt tvärstopp! Problemet med dem (tycker jag, ingen sanning bara en åsikt) är att de inte "lyder". De bara går med på att göra saker om de har lust. Det är nästan bättre med en häst som protesterar litegrann då och då så får man sätta gränserna och klargöra vem som är flockledare. De som jag har haft problem med på detta sätt har varit uppstallningar i vår lösdrift (alla tre efter samma pappa dessutom) och följdaktligen är det bara vanlig hantering som jag gjort med dem, typ binda upp, visitera, sköta sår etc. Vad har ni för rangordning mellan er du och din häst?
Kerstin (20 Nov 1997, 23:46:31)
Hej Sara! Använd ett gummibett istället. Dra inte så hårt i tygeln. Träna på en liten volt och luta dig bakåt när hästen blir för het, det bromsar farten. Öva i skritt och trav i sakta tempo innan du tränar i galopp. Det är lätt att komma in i en ond cirkel där du och hästen drar åt varsitt håll.
Kerstin (20 Nov 1997, 23:37:46)
Hej Zenita. Självklart ska du sko och brodda din shettis på vintern. Annars kan den lätt halka och skada sig både när du rider och i hagen. Välj en hovslagare som inte är för lång till växten om du kan. Det är kanske för jobbigt för din nuvarande att sko en så liten häst. Du bör sko den även på sommaren om du rider mycket på grusvägar.
Kerstin (20 Nov 1997, 23:25:42)
Hej PEO. Betfor bör ligga i blöt minst 2 tim. Blanda gärna med kli och havre.
Jenny (20 Nov 1997, 21:28:51)
Hej igen. Kan nån ge mig råd inför ett sadelköp. Hur mäter man och vad bör man tänka på?
Janet (20 Nov 1997, 21:05:39)
Helena Ang. spackling av hovar. Det låter som om hästen har hovsprickor. Man kan spackla eller gipsa om det är djupa sprickor. Kolla upp detta noga innan köpet. Det kan bli en besvärlig historia.
Andrea (20 Nov 1997, 20:34:06)
Byssen: Tack för tippsen och min tränare har 3 st egna unghästar som hon ridit in själv och även en som inte var hennes egen, hon har haft många hästar på tillridning och hennes ena unghäst tävlade hon i falsterbo med i sommras, som svar på din fråga!
gfhjdghn (20 Nov 1997, 19:34:17)
Karin L: Man kan hoppa meed en westernhäst. Man bör ha en vanlig sadel till det. Jag har sett en häst som gick msv i hoppning och någon timme innan sttarten red dee western på den.
Lasse (20 Nov 1997, 18:43:44)
Millan. En häst går på tygeln när den lyder framåtdrivande och förhållande hjälper. Det måste den göra innan man kan få den att gå i rätt form.
Lasse (20 Nov 1997, 18:39:26)
Lotta W Om det är så att hästen är svag och därför protesterar så försök bygga upp den på uteritter och med hoppning tex. stuttsserier. För en häst är det inte lika besvärligt att bli trött när man klättrar eller galopperar ute som om man tvingas jobba på ridbanan.
maja (20 Nov 1997, 18:38:33)
helena - Kolla upp med säljaren så att hästen inte har hovsprickor!
Scilla (20 Nov 1997, 18:11:50)
Lotta W-Jag menade inte att det var du som pressade honom för hårt. Men om man går tillbaka i din häst historia så har han kanske som du säger blivit fel riden men detta måste ju i såfall gett honom problem inte bara med musklerna han har kanske oxå fått förslitnings skador (vill inte skrämma upp dig, jag förstå att det låter hemskt) men om vi tar ett exempel på en mäniska som utför ett arbete i fel form den person får ju oftast förslitningsskador så varför skull inte detta gälla hästar oxå? Sedan stämmer det säkert som din kiropraktor säger att han har musklat sig fel men glöm inte bort att en kirpraktor inte har röntgensyn han kan aldrig se eller känna tex kissing spines. Det kan vara värt att röntga hästen för att utesluta sådana fel och är det sedan så att de inte finner något fel så är det bara att kämpa vidare och du slipper få dåligt samvete som jag! Lycka till!
Ponnyryttare (20 Nov 1997, 18:10:51)
Millan! När hästen går på tygeln kröker den in nacken, trampar under sig och skjuter upp ryggen. Då blir det bekvämt för ryttaren att sitta på den hästen. Men tänk på att det är inte krökningen på nacken som heter "Gå på tygeln"! Hur man får en häst att gå på tygeln är lite knepigt att förklara, men.. På vissa hästar räcker det att man kramar lite på tyglarna, på andra måste man rida fram dom länge innan dom sänker sig och börjar slappna av. Rid med sitsen är ett bra tips. Hoppas du lyckas!
Lotta W (20 Nov 1997, 17:48:44)
Scilla Jag har haft en kiropraktor hos honom och hon har gått igenom hela honom och hon säger att det sitter i ridningen han har blivit fel riden ifrån början och tycker nu att det är jobbigt föt han har ju satt muskler på fel ställen och försöker alltså komma undan när man rider honom på jobbigare sätt när man tex försöker få honom att jobba mera med bakdelen osv Ps jag rider alltså inte över hästens begränsningar på något sätt. Vi tränar hoppning och dressyr för instruktör 2ggr i veckan.
Lotta W (20 Nov 1997, 17:39:53)
BOO Min häst är jättelydig i övrigt står stilla när jag ställt honom lös på gången. Stannar när man visslar(när man linar och så) Står stilla när man hoppar upp på honom. Snäll att lasta går ALLTID rätt på.Han är en väldig snäll häst tycker om att bli ompysslad och älskar att hoppa är löshoppad 1.50m men dressyr ärinte kul vissa dagar går han som en klocka andra dagar bara tjaffsar han. Det är de som är så tråkigt med honom.
HELENA N (20 Nov 1997, 17:38:45)
VET NÅGON VARFÖR MAN SPACKLAR HOVARNA PÅ EN HÄST?? DET ÄR NÄMLIGEN SÅ ATT JAG SKA KÖPA EN HÄST, MEN DE HAR SPACKLAT HOVARNA PÅ HONOM. ÄR DET FEL ATT KÖPA DEN HÄSTEN ?? SVARA DEN SOM VET
Scilla (20 Nov 1997, 17:35:26)
Lotta W- Har du undersökt hästen på en djurklinik? Nu kanske du undrar varför jag frågar det anledningen är att jag har en häst som också är (eller snarare sagt var) jäkligt tuff att rida hon hade också en gräns och kom man till den så blev hon vansinnig, jag trodde i mitt enfald att hon bara testade mig så jag kämpade vidare och gav henne dessutom 3 månaders vila men utan någon framgång. Jag körde ner hästen till helsingborgs djursjukhus där de konstatrerade att hon hade Intilliggande överidande tornutskott dvs Kissing spines. Så jag vill bara råda alla ni som har problem med ridningen, en häst jäklas oftast inte utan anledning det är väldigt få hästar som är elak av naturen när det gäller ridning. Min veterinär sa att vi rider ihjäl våra hästar han har aldrig sett så många hästar med ryggproblem och diverse ben problem och enligt honom beror detta på att vi här i Sverige inte kan rida våra hästar rätt!!!!! vi pressar ung hästarna för hårt utan att ta hänsyn till individen ta tex den dumma reglen att blir ditt sto belönad med diplom så måste hon vara inriden vid tre års ålder och vad är det som säger att hon är färdig för ridning då? sedan är det ju tex treårs test, Breeders, Kvalitet m.m när ska vi låta våra unghästar växa i fred? Ska kanske tillägga att veterinären som sa detta är Chefsvetrinär och proffesor så han ha inte tagit uttalandet i luften. För att rentvåda mig själv så får jag väl tillägga att jag har ägt min häst i sex månader.
Lotta W (20 Nov 1997, 17:32:15)
Det tycker jag oxå att det finns varför vet jag inte. Jag tycker att en del menar på att man ska veta och kunna allt även om man kanske bara har ridit i 2 år . FEL tycker jag en ridlärare ska var pedagogisk och kuna se på en ryttare vad begränsningarna finns och berömma utefter hur mycket man försöker att göra det dom säger
Lotta W (20 Nov 1997, 17:26:35)
Boo Men min häst är så där jätte snäll att hålla på med där testar han aldrig mig. Men i ridningen är han tuff, i början när jag köpt honom så kunde jag inte ens ta i honom typ i skänkelvikningar. När man rider mera sammlat och begär lite mera saker samtidigt det klarar han inte av för då blir han helt blockerad där uppe i början reste han sig vid de tillfällena. Men jag har kommit så långt nu att jag kan rida honom ganska bra så länge man inte begär för mycket. Begör man för mkt typ sammlar bara några steg väldigt sammlat så måste man känna hans gräns annars så är man tillbaka där vi var när jag köpte honom. Han har alltid varit tuff när man rider det beror nog på att hans förra ägare inte rådde på honom i alla lägen och han fick ju då bestäma för husfridens skull. Jag kunde absolut inte rida med sporrar i början för det tålde han inte. Vi börjar komma mer överens men det händer då och då att han tycker att jag begär för mycket och då blir han skit jobbig. i hoppningen fungerar det bättre nu men det har det ju inte altid gjort. Det finns en som tycker att man bara ska sitta upp och rida honom tills han ger sig då verkligen testa alla gränser men jag vet inet ändå för det har ju ändå gått framåt?! Han hade inte alls gjort mkt nu är han tävlad 1.10 hopp LB1 dressyr bäst i hopp helt klart
Åsa snart 40 (20 Nov 1997, 17:21:25)
Jag undrar varför så många ridlärare har sådan kaxig attitud.Vet någon det? Från ny på nätet.
Lena Wigh (20 Nov 1997, 15:14:12)
Lena Wigh Maja jag känner igen din situation till 100%. Jag köpte en 4-åring förra julen som då inte var handterad någonting att tala om. Har var väldigt misstänksam, blyg och mycket osäker på mig under mycket lång tid. Eftersom han då redan var 4 år så kan du tänka dig att folk hade åsikter på mitt val av hästköp. Jag fick börja med att vänja honom med att stå uppställd i gången och bli ompysslad och handterad på alla tänkbara sätt. Jag var ute och gick med honom varje dag och som sällskap fick stallets lilla shettis följa med som moraliskt stöd. Månaderna gick och han gjorde stora framsteg. Framåt april så började jag mer intensivt att hänga på honom i stallet och efter ytterligare en tid satt jag på honom i stallet. Hon var mycket snäll men också väldigt misstänksam. Efter ett par veckors tränande barbacka i stallet så gick vi tillsammans med shettisen ut på en liten promenad och sedan den dagen har det för det mesta gått framåt. I och för sig väldigt långsamt men dock framåt. Jag är idag lite rädd för att förhasta mig som kanske gör att träningen går lite väl långsamt. Jag har en mycket bra tränare som hjälper mig att utveckla honom och jag tror att han idag inte är så långt efter en normalt utvecklat halvblod ska vara vid 5 års ålder. Jag tycker du gör helt rätt att ta det lugnt eftersom följderna kan blir så dramatiska om hästen inte har den tryggheten och förtroende som krävs när man ska rida in dem.
Boo (20 Nov 1997, 14:15:03)
Lotta W: Nej egentligen inte. Funderade en stund och tror nog att jag kanske har en som skulle kunna vara så. Vi har löst det så att jag berättat för honom vem som bestämmer. Han testar dock med jämna mellanrum, typ vägrar gå in i transporten, tjafsar med huvudet när jag leder osv. När han blir "tjafsig" så har jag även svårt med lydnaden i dressyrarbetet. Han blir förbannad. När jag tar igenom lydnaden så har jag lugn och ro både på ryggen och på marken. Tycker det är lite trist att jag måste vara så hård men när jag är det är han världens mest tillgivna. När han börjar testa blir han bara sur. Hur är det med övrig lydnad? Jag är intresserad! PS jag slår inte, bara "håller honom kort" DS
Lotta W (20 Nov 1997, 14:09:15)
Maja Det är klart att man ska ta det lungt med än häst som inte litar 100% på oss människor den hästens tid kommer också. Bara ta tillvara på alla stunder till sammans med hästen Så att det blir naturligt för den att man finns där och håller på och fixar med den.
Maja (20 Nov 1997, 14:01:52)
Byssen - tack! För att det finns någon människa som förstår att man inte ska jäkta på en rädd häst! Jag har haft min nuvarande häst i 14 månader, han är 3½ år och jag har INTE börjat hänga på honom än eftersom han nyligen visat förtroende för mig. Det har tagit ett helt år! Han var i början rädd för allt och alla, detta pga den förra ägarens bristande hantering. Men han är en toppenhäst, med väldigt bra exteriör och stam, och han börjar bli riktigt gó att pyssla med. Men vad ska man göra med alla "duktiga" vänner och bekanta som ideligen är på mig och tjatar om att hästen ska ridas i vid 3 års ålder. Jag blir så glad när jag ser att det finns förnuftiga människor som tar hästens psykiska mognad framför åldern! Tack Byssen!!!
Lotta W (20 Nov 1997, 13:54:27)
Överhuvudtaget så är det ju viktigt när man håller på med unghästar att dom litar på dig som människa och är hästen mkt hanterad, tömkörd och linad så är det ju alldrig igentligen några problem sen heller. Men det är ju aldrig något som den ovane/amatören ska hålla på med just inridning. Det är ju A och O att det blir rätt ifrån början.
pippin (20 Nov 1997, 13:49:31)
Linda: ta ner huvudet på hästen på något sätt. Hästens flykinstinkter är på nå´t vis kopplade till upprest huvud och de flesta blir lugnare om de har huvudet nere. Ge den godis, havre etc och beröm. Kräv inte långa stunder. Är det illa ställt kanske några sekunder stilla är värt beröm. Öka kraven vartefter. Kanske kan det hjälpa attt bli arg eller kanske blir det katastrof då och det är bättre att bara lugna den. Känn efter hur din häst är. Ge unte upp!!
byssen (20 Nov 1997, 13:41:34)
Andrea: om du och tränaren ska rida in hästen tillsammans förutsätter jag att tränaren gjort detta förr! SJälv tycker jag dock att förutsättnigne för att man ska ta sig upp på hästen är att den har gas, broms och ratt från marken. Dvs den är tränsvan, reagerar på kommandoord, stannar på ptro eller "halt" och går fram på kommando eller smackning. Sedan fårm na hänga på den. Många med mig tycker att det enklaste är att gå ut i skogen där hästen har mycket att titta på och inga fria ytor att rusa på. Häng , häng och gå, sväng över benet. 9 av 10 hästar tycker inte att det är något märkvärdigt alls. den tionde tycker att det är konstigt och man får hänga nånga gånger. Andra kan man sitta upp på direkt. är de lydiga för rösten kan du trava redan första gången på den lugna hästen. Jag har haft en som jag galopperade tredje gången på ryggen - men den är exceptionell. Vi har också en vi hängde på i etthalvår. till slut fick vi ge den lugnande och då gick det jättebra. De tycker oftast att det är läskigt att matte kommer så högt upp. För att vänja dem vid att man är över dem kan det vara bra att ta för vana att rykta dem stående på stol eller trappstol ibland. Men diskutera igenom en metod med din tränare!
Lotta W (20 Nov 1997, 13:39:03)
Hej ÄR det någon som har samma problem som jag, en jävligt tuff häst att rida där man måste känna gränsen innan den blir skitförbannad i dressyrarbetet speciellt
Piggelin (20 Nov 1997, 13:32:17)
Andrea, jag kommer inte riktigt ihåg vad A, B, C var för något, men det var väl minimumkrav för att kunna lyckas i vidare arbete med sin häst. Hade det inte något att göra med balans, framåtbjudning och så. Jag behöver nog läsa boken igen, återkommer senare med svar!
kullagulla (20 Nov 1997, 13:30:16)
Sara: Prova pessoa. Kan regleras olika skarpt, beroende på vilken ring du sätter tygeln i. När hästen lyssnar kan du använda bettringen och när den är stark tar du någon av ringarna längre ner. Funkar lite lika en gag men är som sagt reglerbart.
Sacke (20 Nov 1997, 13:07:06)
Sara! Varför inte prova ett tredelat bett
Sara (20 Nov 1997, 12:51:05)
Jag skulle vilja ha tips om ett bra bett.Jag har en pigg ponny som har en ovana att kämpa emot bettet när vi galopperar. Nu har jag en gag på henne, men detta är ett onödigt skarpt bett. Finns det något annat som jag kan andvända?

Titta på tidigare inlägg

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.