Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Öppet forum | Bläddra

Öppet forum

Ännu äldre inlägg kan du hitta här.


Johanna B (10 Nov 1997, 22:15:33)
Appropå debatten om olika strömedel om hästar...... Jag tycker att sågsspån är bäst, lätt att mocka i far inte runt väggarna som kutter gör !! halm brukar hästarna gilla men det är ju lite jobbigt att mocka i. Man kan vattna torven om den dammar, använd en vattenkanna och blöt inte för mycket, appropå miljödebatten så blir ju i alla fall torven suveränt gödslingsmedel !!
Andrea (10 Nov 1997, 21:41:41)
Hej jag har ett halvblod som jag ska med hjälp av min tränare rida in till våren. Just nu håller jag på att vänja honom vid sadel träns gjord mm. jag håller även på att träna honom i "Trail". Jag har blivit mkt inspirerad av Western sedan jag börjat sköta en Quarterhorse en gång i veckan i samma stall där min står. Tankesättet och det grundläggande i Western är densamma som dressyr tycker jag men bara det att övningarna är anorlunda på sitt sätt men de är lika tex som sidepass och skänkelv. Jag tycker inlärningsmetoden är väldigt bra i Western men vissa saker gillar jag inte. skillnaden mellan Western och modern inlärning är den (tycker jag) att western är mer att man har hästen till praktiskt arbete som tex valla hjordar av olika slags kreatur. den moderna typen är ju för nöjes skull därför klappar man hästen och gosar med den. Igentligen så borde man ju inte klappa hästen förrän den gjort något bra om man tänker efter.....
MARIA (10 Nov 1997, 18:50:43)
Är det någon som har en dunderkur mot hovsprickor? Jag vill också ge tipset till alla som har häst att sko med sösulor det är lite dyrare men funkar toppen bra.
Sofia P (10 Nov 1997, 18:17:18)
Halm osv. till Thilde m.fl.: Jag tror du jämför mest med spån, som jag aldrig använt. Däremot minns jag att där de hade torv lade sig en fin hinna med brunt damm på precis allting - det har jag aldrig upplevt med halm. Men kanske spån dammar mindre än halm i sin tur? I Skåne finns nästan bara halm och jag har aldrig hört att skånska hästar skulle vara mer dammallergiker än andra. Jag tycker nog att det är lättare att mocka torv än halm - men det är ju en smaksak. Om hästen äter upp halmen och blir tjock så är det mycket bättre med spån el. torv.
Eva (10 Nov 1997, 16:13:06)
Hej! Om man har en häst som är stel i sidorna så kan man pröva på lite "bending". Först värmer man upp i skritt och trav på volten åt båda hållen. Sedan så gör man halt och länger ena tygeln mycket. Den andra tygeln håller man väldigt kort så att hästens mule kommer upp bredvid ens egen fot (beroende på hur stel hästen är) och sedan går man runt på denna lilla volt i skritt och trav åt båda hållen.
Maja (10 Nov 1997, 15:09:25)
Helena B- Är det fullblod din häst är? För de kan ju verkligen vara svårfödda... Om jag varit i dina kläder så hade jag ökat på kornet en hel del. Man kan ju låta 25% av fodergivan bestå av korn. Kornet gör att hästen får bättre hull, men inte så mycket överskottsenergi! Energin får däremot din häst både genom lusernpelletsen (mycket bra foder, enl. mitt tycke) och genom fibergin. Jag tror nog att du kan öka upp kornet till åtminstone 1 ½ liter om dagen. Lycka till.
besserwisser (10 Nov 1997, 15:08:09)
Ojoj. Jag har aldrig hört talas om något sågverk som tillverkar bara spån. Spån är en restprodukt som man får när man hyvlar virke (vanliga svenska granar, tallar björkar etc) för att få snickerivirke. Ohyvlat virke är stickigt och används inte till snickerier utan till staket, bygga stommmar, fasadbeklädnad och annat. Mycket av spånet går till värmeverk för att eldas upp och bli fjärrvärme. En del sågverk dammseparerar spånet, packar det och säljer som stallströ. Det tar ca 80 år för ett svensk träd att växa och bli avverkningsmoget. Den mesta skog vi har i Sverige är "odlad" skog. Den är planterad, gallrad och omskött för att så småningom avverkas. OPm marken ser ful ut efter kalhygge så är det ett snabbt övergående fenomen. Naturen läker snabbt. Torv däremot bildas under många hundra år och tillväxer oerhört sakta, räkna max någon enstaka centimeter per år. Den torv Du använder är jättegammal! Det finns i andra länder rekommendationer från naturskyddsorganisationer att man inte alls ska använda torv och man har "torvfritt" som försäljningsargument. Jag gillar torv som strömedel men tycker trots allt att spånet är bättre ur miljöhänsyn. Tror att det inte kommer att dröja länge förrän "torvdebatten når ekologiskt medvetna människor i Sverige.
thilde (10 Nov 1997, 14:41:04)
Spån är inte en restprodukt efter när man tillverkar plankor, bara en viss del, för det mesta är spånet rent trä som huggs ner enbart i det syftet. Och visst kan det se fult ut vid torvbrytningar, men gissa hur det ser ut på alla kalhyggen där traktorer har plöjt sönder ,arken och inte tagit minsta hänsyn till marken. Halm dammar alltid, även om det är bra eller dåligt så det kommer man aldrig ifrån, men har man väldigt bra ventilation i stallet så störs inte hästarna det minsta och även om ventilationen inte är så bra så störs dom inte i vanliga fall, men kan lätt utveckla en damallergi. När de står och äter halmen så sväller magarna upp och har man en häst som lätt går upp i vikt ska man inte ha halm. Våra (syrrans och min) hästar stod på halm förut, men på mornarna var det inte så mycket halm kvra så vi har bytt till spån nu. Att mocka i halm är inte jobbigare än något annat det är lättare än spån i allafall. Har man riktigt tjockt med halm så rinner inte kisset ner till marken utan samlas i en "klump" det tjänar man på att ha alltså. Har man lite halm rinner kisset ut i en jättepöl över hela golvet och det är inte kul att mocka...thilde
Helena B (10 Nov 1997, 13:19:06)
Helena B. 97-11-10 Jag äger en underbar vbl. valack. Enda problemet mmed honom är att han har väldigt svårt att hålla hullet. Är det någon som är bra på att räkna foderstat? Ichi Ban är 162 cm. hög och promenadrids för det mesta. Hamn är för tillfället i topp trim och när jag rider honom så mycket som jag gör så har han en förmåga att tappa hull. Han får nu ca.3 kg lusernpellets,3dl kornkross, 2dl. fibergi bas och ca.9kg hö om dagen. Han är avmaskad och äter mad glädje och aptit upp allt jag ger honom. Mycket tacksam för svar.
Sofia P (10 Nov 1997, 13:18:39)
Det trä som används i Sverige kommer inte alls från regnskogen. Det är mest gran och fur från svenska skogar. Det är också ett faktum att den svenska skogen VÄXER i volym, p.g.a. att vi numera använder mindre arealer till åker. Det som jag tycker är tråkigt är att ytorna med urskog, orörd skog minskar. Granskogsplanteringar är inte så kul. Men sådant snabbvuxet virke är utmärkt till spånplattor och t.ex. stallspån. Den svenska skogen är en förnyelsebar tillgång, inte som regnskogen där marken förstörs när skogen försvinner. Lämna en svensk åker några år och den är helt igenvuxen. Det tar tid för trän att växa upp, men skogen här är precis lika förnyelsebar som halmen fast under lite längre tidsperiod.
Tut (10 Nov 1997, 13:06:00)
Pipen; Tycker inte du det tar alls lång tid för träd att växa upp? Vet du hur lång tid det tar? För övrigt kommer det mesta virket (och då också spånet) ifrån regnskogsträd, där det inte planters nytt isamma takt som man avverkar. Så akta dig för att inta en allför nonchalant inställning hur mycket träd man kan avverka. Sedan vilket som är bäst att strö med i boxen, måste man ju avväga ifrån falla till fall. Hästar är ju individer, och man kan inte generalisera och bestämma vad som är bäst.
Sofia P (10 Nov 1997, 12:45:27)
Hälta: Om min häst är halt och jag inte kan hitta ett tydligt sår eller något, så ringer jag självklart veterinären! Det stämmer att hovslagare tar hand om hovbölder, men hälta kan bero på så mycket. Om man inte har råd att kalla på veterinär när man är osäker så bör man nog inte ha häst. Jag vill inte låta elak eller oförstående - jag tycker själv det är jättesurt att lägga ut pengar på veterinärkostnader, men för hästens skull så är det bättre att anlita en gång för mycket än en gång för lite. Min försäkring börjar inte gälla förrän man kommer över 1000 kronor i kostnader.
Sofia P (10 Nov 1997, 12:28:07)
Linda: Är det knäledsinflammation din häst har? Vi hade två ponnyer som fick det i framknäna som behandlades med tuppkam. Vi kunde inte hoppa mer för då fick de tillbaka det. Vi kunde tävla dressyr, men fick vara försiktiga med att t.ex. träna mycket ökningar. När vi red ute försökte vi alltid att hästarna skulle gå i balans, i kort trav. Slängtrav påfrestar på framknäna. Så det vi gjorde var helt enkelt att vara väldigt noga med att rida så att knäna inte ansträngdes för mycket. Så här i efterhand tror jag att de fick problem just för att de tävlade och tränade väldigt mycket.
mia g (10 Nov 1997, 12:27:35)
Om en häst är halt kanske den har fått ngt i hoven. Kratsa och tvätta för att kolla noga. En lat häst har kommit på att det händer inget om jag struntar i skänkeln. Om man smäller till hårt med ett spö varje gång den inte lyssnar lär den sig att det kommer en bestraffning om den inte gör som ryttaren vill.Dra inte i tyglarna när den springer framåt; det är ju det ryttaren vill.Rid helst utan sporrar och med lätta skänklar.Glöm inte berömmet när den lyder!!
Maja (10 Nov 1997, 12:08:54)
Johanna - Har ni ett litet stall, där gödsel-lukten blir starkare? Jag har ett litet stall med bara 3 boxar och märkte att min valack, luktade väldigt starkt förra vintern. Då använde vi halm, där ammoniaklukten ofta blir starkare. Nuförtiden har vi spån, och jag håller alltid överdelen av stalldörren lite öppen, oavsett hur kallt det är ute, och jag har inte märkt att min häst luktar så mycket längre. Så jag tror det kan ha att göra dels med strömedlet man använder, samt med ventilationen i stallet.
MiaN (10 Nov 1997, 09:20:20)
Sofia: Även om jag är "arabmänniska" så har jag aldrig hört talas om Ortalion, men kolla på Svenska Arabhästförreningens hemsida, du kanske kan få hjälp där. http://home4.swipnet.se/~w-45470/index.html
Johanna (10 Nov 1997, 09:11:40)
Jag undrar varför mitt sto luktar så starkt? man känner det speciellt nän man mockar.....vi brukar alltid kalka.
Sofia P (10 Nov 1997, 08:49:01)
Torv, spån och halm: Det finns begränsat med torv i marken - den har bildats i myrar där är dålig syretillförsel. Så rent teoretiskt kan nog torven ta slut eftersom den grävs upp snabbare än den nybildas och det ser hemskt ut där man brutit torv. Torv används till eldning i värmeverk också, men jag har ingen aning om hur mycket det är i förhållande till stallströ-delen. Jag har en känsla av att värmeverken slukar mycket mer, vilket borde göra att hästanvändningen inte spelar så stor roll i det stora hela. Skulle vara intressant att se siffror på det. Jag tycker halm är bäst - har aldrig märkt att det dammar (om man har bra halm - torv dammar mycket mer), hästarna gillar att stå och tugga på det och stallet blir ljust. Fast det är jobbigare att mocka.
Sofia P (10 Nov 1997, 08:37:14)
Kajsa: Alla varmblod är inte heta, men många är inte korrekt utbildade till ridhästar. Det gör att de kan ha ovanor som att ta bettet och ha svårt att sätta under sig i avsaktningar. Alltså blir de lite svåra att bromsa. Dessutom är hela meningen med trav att hästen ska gå så fort som möjligt och jag kan tänka mig att det sitter i hästen. Du får väl prova den där hästen och se om den passar dig.
Kullagulla (10 Nov 1997, 08:24:21)
Elisabeth och IDETORKA: Drabbar även mig ibland, speciellt om hästen går bra från början och det inte finns något att börja åtgärda direkt. En tränare jag hade för massor av år sedan, som själv red svår dressyr tipsade om att rida igenom travprogrammet i LC, LB och om det inte funkar ta tag i de problem som uppstod (Funkar nästan aldrig helt OK). Det har hjälp mig.
Kajsa (09 Nov 1997, 21:31:30)
Hej alla snackare Ni med varmblodserfarenhet . Är alla varmblod HETA som ridhästar. Jag ska ev. köpa en valack på 7 år. Men blir osäker eftersom en kompis påstår att alla vbl är heta att rida.Denna häst är riden under travtiden. Har inte varit och sett honom ännu
Mela (09 Nov 1997, 21:24:02)
Hej Kan nån ge mig en lämplig foderstat åt en Shettis på 110 cm!. Ja, han är stor och framåt och 7år.
pipen (09 Nov 1997, 21:10:41)
Thilde- Angående torv Då man bryter torv så tar man lager på lager på lager av marken sen kan det inte växa något mera där, ( ja kanske om några hundra år eller så ). Tänk om alla hästar i Sverige skulle ha torv som stö " burr hemska tanke " Träd planterar man nya, om du inte visste det,och det tar inte alls så många år innan de har växt upp.
Lina (09 Nov 1997, 21:10:07)
Man måste ju anväda träd till plankor så det är ju bara bra att någon använder restprodukten. Torv tar man från marken och det kan ta slut (tror jag). Men träd kan man i alla fall plantera nya. Sen ser torv tråkigt ut i boxen, det blir så mörkt, mrd spån blir det just och fint, om man kan mocka !!!!!!
Elisabeth (09 Nov 1997, 19:14:00)
HEJ NICOLE! Jag vet lite om gotlandsruss, jag sköter nämligen en häst som är hälften gotlandsruss och är mycket lik ett sådant. De gotlansruss som bor på Gotland går mer eller mindre fritt. Därför är de väldigt härdade av vind, kyla och regn. Nu är det ju inte så att just din häst är uppvuxen fri på gotland, men har du köpt den därifrån är det mycket troligt. Den ska (som alla hästar) vara ute i hagen så mycket som möjligt. Ett utegångsstall kanske? Speciellt gotlandsrussen har förmåga att sätta en enorm vinterpäls, precis som shetländarna. Om han blir mycket svettig efter det du har ridit är det bäst att lägga på ett rejält varmfodrat och fuktuppsugande täcke. Om hästen fryser och inte vill torka är det bra att klippa den, men då måste den alltid ha täcke på sig. Gotlandsruss ska skötas precis som alla hästar. Du kanske vill ha en liten beskrivning av gotlandsruss: Storleken är omkring 120 cm. Färgerna är: brun, svart, fux, skimmel och isabell. De är duktiga travare som används mycket i ponnytrav. En trevlig men något envis barnponny.
Cristian (09 Nov 1997, 17:51:09)
Hej! Det kanske finns någon här som kan hjälpa mig med mina problem! Ganska ofta så händer det att min häst stannar när jag "smackar". Egentligen behöver jag inte mana på henne med det vore intressant att veta om jag delar problemet med någon. Jag hör försökt det mesta ifrån marken (longering) men inget av det "biter" på henne. Att mana på tycker jag är viktigare än att sitta och skänkla hela tiden, det sliter på hästen!! Därför vill jag gärna övervinna detta problem! Hälsningar/Christian Maila gärna om ni tror ni kan hjälpa mig!
Ella (09 Nov 1997, 16:59:12)
Förlåt glömde att jag var på öppet forum. är det någon som kan hjälpa mig? Vi har 11 hästar som är i en hage på 31 hektar(1 hektar=100x100 meter) Och alltsåär den hagen ganska stor. varje dag ska hästarna ha mat men de kommer inte. Och det hörs inte om man visslar. så hur ska man få dem att komma fram?
Thilde (09 Nov 1997, 16:52:12)
>>pipen...???? Är torv dåligt för miljön på nåt sätt?? Spån däremot är ju träd som huggs ner och det rä ju inte så bra. Torv är ju bara jord ...förstår inte hur jord skulle kunna skada miljön...thilde
Lina J (09 Nov 1997, 15:27:42)
Anna ! Trä luktar i alla fall gott, det gör ju inte gamal "jord". Jag tycker spån är bättre än både halm och torv.
NICOLE BORGH (09 Nov 1997, 15:11:03)
HEJ!! JAG HETER NICOLE OCH 9 ÅR.OCH JAG HAR FÅTT ETT GOTLANS RUSS. OCH JAG SKULLE VILLJA VETA MER OM SÅNA HÄSTAR. MVH.NICOLE. BÅLSTA
pipen (09 Nov 1997, 13:18:10)
Angående torvströ... Tänk på vår framtida miljö. ANVÄND INTE TORVSTRÖ......
Mia (09 Nov 1997, 12:42:05)
Linda! För två sommrar sedan hittade jag mitt sto i hagen, halt på ett framben. Jag kände o klämde men hittade inget. Jag ringde efter en duktig erfaren tjej jag känner, hon hittade inget. Vi ringde efter en travtränare/hovslagare och precis när han började ge upp letandet på benet, helt övertygad om att det var hovböld, hittade han såret. Precis ovanför hoven, jättesvårt att hitta. Ett tips är att ta dit din hovslagare, dom brukar vara duktiga på att hitta var det sitter. Om vetrinärkostnaden går på försäkringen beror väl på vad det blir att kosta och hur stor självrisk du har. Lycka till!
horsegirl (09 Nov 1997, 12:12:24)
vad gör man om hästen får en hovböld?
linda (09 Nov 1997, 11:40:43)
Min häst blev halt i lördags (kanske sent på fredag) Hon stödjer på hoven för det mesta men det syns att hon har ont när hon går. Jag vet inte hur hon blev halt, inte när jag red, det syns inget på vare sig hoven eller benet inga svullnader eller sår, jag får känna på benet och klämma utan att hon reagerar, vad ska jag göra???Om jag får tillkalla veterinär går det på försäkringen då?Snälla svara!!
Anna (09 Nov 1997, 11:08:41)
Pommac! Prova med ett bett med rullar på. Finns både "tjocka" och "tunna". LinaJ! Tycker du att torv luktar MER än spån?? Torv är ju nästan luktfri medan spån lutar STARKT av trä och ibland terpentin. Har du riven torv eller så´n där mald pulveriserad torv? Thilde! Mockar du inte UT skiten eller? Du som undrade om torv vid fölning. Varför inte låta hästen föla ute, enligt veterinär blir det aldrig så rent inne i ett stall som det är ute (om det inte är i mars eller nå´t).
Therezia (09 Nov 1997, 08:26:21)
Pommac! Det verkar som din matte är lite låst nu ( Inte vet vad hon ska göra ) Inte har jag något bra råd men jag tycker din skulle ta och prova att rida dig manegen eller något ställe där det finns vägg/staket så så ska din matte rida dig i galopp bryta av till skritt. Gör så många gånger tills du lyder men jag tycker du ska fortsätta att rida rida ut i skogen i galopp man MÅSTE ju ha kul!
linda (08 Nov 1997, 20:32:38)
Nån som vet vad jag ska göra med min stackars ponny som bara får ledinflammation hela tiden. Nu hjälper inte behandlingen längre.. Nån som har varit med om nåt liknande som kan ge råd???
Lina J (08 Nov 1997, 19:59:57)
Elisabeth! När du rider i ridhus/ridbana kan du rida serpentiner, det äe bra för hästen och gör den mjuk i sidorna, du kan också rida dom vanliga vägarna, eller varför inte försöka komma på några egna vägar. När man är på en ridbana/ ridhus behöver man ju inte bara rida dressyr, har man tillgång till stolpar eller liknande kan man ju rida lite slalom, man kan också rida intevall träning te.x: 2 min trav, 2 min skritt, 2 min trav, 2 min skritt o.s.v. Om din häst har svårt att rygga, så rygga längs en vägg, och ha då alltid den sidan hästen vill svänga åt mot väggen, sedan måste du ha en stark innerskänkel så att hästen inte går inåt, har den svårt att lyssna med skänkeln så försök med sporrar eller ett spö på innersidan. Lycka till !!!
Elisabeth (08 Nov 1997, 18:00:32)
Hej! När jag rider i rihus / ridbana får jag alltid idé-torka. Har någon några förslag på vad man ska rida. Min häst är lite svår att rygga. Han går krokigt och för det mesta svänger han ut med bakdelen och vänder sig om. Jag försöker parera med skänkeln, men han lyssnar inte.
Pommac (08 Nov 1997, 16:55:07)
Hej det är jag Pommac igen, jag tycker det är så otroligt kul att springa fort, så det hjälper inte att matte låter mig springa av mig, jag har ganska mycket fullblod i mig, så det kanske därför som jag älskar att springa. Men sen har mi mattes dressyrtränare sagt att jag inte bör springa för mycket fritt i skogen för då blir jag för lång ! Hälsningar Pommac
IngelaH (08 Nov 1997, 16:29:24)
>>Mia! Öppna och sluta är en sorts sidrörelse som är samlande. När man börjar på ridskola brukar det gå i ordning. Skritt, trav, galopp och "vanliga" ridvägarna. Sedan blir det framdelsvändningar, skänkelvikning och bakdelsvändningar. Dessa rörelser är lösgörande. När man kan rida dessa rörelser ordentligt, har man förhoppningsvis lärt sig att rida hästen på tygeln, med framåtbjudning och eftergift i nacken. Då börjar det bli dags för mer samlande rörelser, som öppna och sluta. I öppna går hästen formad i innersidan med inre fram på ett spår och yttre fram och inre bak på ett spår, innanför ridspåret. Yttre bakbenet går kvar på ridspåret. I sluta går hästen ställd i innersidan med yttre fram på ridspåret, inre fram och yttre bak på ett spår och inre bak på ett spår innanför spåret. Det låter lite mysko men det är svårt att förklara på något annat vis. En förklaring som är enklare att förstå finns säkert, t ex i en ridhandbok. Kram!
Mia (08 Nov 1997, 16:02:19)
Hej jag har en liten fråga.Jag har tänkt att byta från ett stall till ett annat,och då frågade ridläraren om vad jag kunde,då så sa hon något om "öppna och "slutna",då undrar jag om hon menar volter eller om det är något annat.Vad innebär detta ord???
fia (08 Nov 1997, 13:07:12)
Vi har bara ett litet stall som rymmer 3 hästar. det är nybyggt. så om vi har öppen dörr på natten så går ena hästen ut.
thilde (08 Nov 1997, 12:33:46)
Hej igen! >>>Pommac. Det låter ju bra att din ägare går på lektioner två gånger i veckan. Först tänkte jag att du kankse hade en ung ryttare, men det har du tydligen inte så d är nog bara ganska pigg. Ibland är det skönt att sträcka ut också och inte alltid bara stoppas upp, så ungefär varannan dag när jag är ute och rider så låter jag Hugur sträcka ut om det finns bra underlag på tex. en äng eller bra väg. Sedan brukar Hugur vara extra pigg ett par meter och sedan koppla av helt och tycka det är skönt att bara skritta på långa tyglar i skogen och frusta...thilde
thilde (08 Nov 1997, 12:30:43)
Till alla om torv. Vi har torv i vårat stall och har man Rätt mängd kalk under så luktar det inte konstigt på nåt sätt, det är otroligt lätt att mocha i torv, man bara lyfter ut "kisskakan" och krattar ut skiten, eller har man bädd så krattar man bara ut bajset och sätter på lite nytt, ingen kan säga att det låter krångligt. Jag har provat att stå på spån och det är väl bra och så men ofta så ser det smutsigt ut när det blir grått och så smular allt kiss omkring, halm är bra, men ganska dammigt. >>>Fia, vi har ett ganska litet stall med 5 hästar och vi har alltid dörrarna på ena kortsidan helt öppna (dörrarna tar upp hela kortsidan) Det är nämligen ganska gammalt stall, såd et finns ingen ventilation. Hästarna får mycket päls och det är ju bra för då fryser dom inte ute heller. När det blåser mycket så sätter vi på dem varsit täck för att de inte ska stå i för mycket drag. När dom lägger sig ner på natten så når inte blåsten in över boxkanterna utan det blir som ett skydd. Funkar jättebra i vårat stall...Thilde och Hugur
Maja (07 Nov 1997, 22:18:06)
Anna - Om din häst är lite tunn i hull, så kan du försöka med att ge henne lite Lusernpellets som lunch. Ett jättebra foder som innehåller väldigt mycket näringsämnen och håller hästen i bra hull. Har hästen inte fått det förrut, så börja med ett par dl, för att sedan succesivt öka på. Hur mycket din ponny ska ha är svårt att veta utan att ha sett den, men en "normal" C-ponny torde klara sig på en halv till trefjärdedels liter som lunch, under förutsättning att den går i gräshage och har lite att knapra på där under eftermiddagen.
Fia (07 Nov 1997, 21:43:55)
Vi har spåner. Jag tycker att torv är för svårt att mocka med.
Kajsa (07 Nov 1997, 21:23:16)
ANNA: Hur mycket mat hästen ska ha beror ju på hur mycket hästen går, vad närings värdet är på höet+ hur stor din häst är. Den ska ha minst 1.2 kg hö per 100 kg kroppsvikt.Är din häst i smalt, tjockt eller normal hull? Det visar ju också lite grann hur du ska öka på maten.
Kajsa (07 Nov 1997, 21:12:36)
Pommac: Kanske ett 3-delat bett med kula hjälper!
Lina J (07 Nov 1997, 21:07:17)
Jag tycker inte att torv är bra, det kanske inte luktar ammoniak, men det lukar något annat konstigt. Själv använder vi spån och det luktar inte speciellt mycket.
MiaN (07 Nov 1997, 20:57:05)
Fia: Vad har ni för strö? Det som jag tycker fungerar bäst är torv. Det luktar väldigt lite och är lätt att mocka ur. Ni har väl någon slags ventilation?? Jag tror inte att hästarna fryse fast det är kallt ute. Vi har inga element i vårt stall och hästarna är otroligt lurviga men de fryser absolut inte och vi bor i södra norrland.
POMMAC (07 Nov 1997, 20:44:16)
Min ägare är 16 år, och hon är en duktig ryttare, hon rider lektion två gånger i veckan. Hon var bl.a med på inomhus SM på en annan häst och var 6:a. Nu är det så att jag älskar att springa, och jag tror att ett annat bett gör att jag lyder bättre, har du något förlag på bett, nu har jag ett vanlugt bett Hälsningar Pommac
Emma (07 Nov 1997, 20:20:13)
Hej sara. Har du prövat att ge din häst havre? om inte gör det i så fall. Allra helst krossad havre. Fast den håller sig bara i 1v. Tänk efter också om din häst får tillräckligt med mat till förhållande till hur mycket du rider..
Emma (07 Nov 1997, 20:15:05)
Hej Malin S Jag har också hästar som är stela i sidan. Ofta den manen ligger på. Du ska jobba den hästen mycket på böjt spår. Lite extra i det svåra varvet. En dag så känner du hur han "släpper". Det tar lång tid men det hjälper. LYCKA TILL
Malin S (07 Nov 1997, 19:55:21)
TJA! Det är en häst på vårat stall som är väldigt stel i ena sidan. Är det några av er som har några tips om hur man gör för att hon ska mjukna i den sidan? Tacksam för alla svar, Malin
SARA (07 Nov 1997, 19:52:22)
Hej! Är det någon här som har tips om hur man gör för att få fram en häst som är VÄLDIGT slö även om man använder sporrar och spö? / SARA
fia (07 Nov 1997, 19:37:53)
HJÄLP!!! Vi har 3 st hästar som står i vårat egna lilla stall. det är väldigt litet så det luktar så förskräckligt mycket ammoniak på mornarna. Det mår hästarna väl inte så bra av? Vi vädrar hela dagarna med öppen dörr. Men hur går det på vinter när det är 30 grader kallt.
Thilde och Hugur (07 Nov 1997, 19:26:25)
>>>Lotta....man ska alltid ha kalk under en bädd för annars stiger det amoniak ångor som är farliga att inandas för hästarna och dessutom neutraliseras urinet om man har kalk så att det inte blir så farligt för hovarna att stå på över natten. Man ska förstås ta bort det värsta ändå, och så lägga på nytt, ta ut allt behöver man göra ganska sälan så man kan då vid det tillfället vara flera och hjälpas åt med boxarna och ha "mockar party". >>>MIA N det luktar bara inte som amoniak utan det ÄR amoniak. Sen förstår jag POMMAC:s ägare.Hur gammal är din ägare Pommac förresten? Visst kan det vara svårt att få hästen att stanna, men det beror i det där stadiet oftast inte på att hästen är väldigt het utan mer att den är okänslig i munnen. Försök rida mycket dressyr för att träna mjukheten i munnen. Gå gärna lektioner. E-maila gärna mig jag svarar på alla frågor jag kan och kan bla, skicka ett par övningar som jag fått tag på. ...thilde
Anna (07 Nov 1997, 19:21:22)
Hejsan! Jag vill ha lite hjälp, min c-ponny har jag inte givit lung mer än en kaka hö, för det har ju varit sommar. Men nu mäste jag börja je henne lunch, har någon nåt förslag på hur mycket jag ska je henne? Så här mycket får hon morgon och kväll. Morgon: 5 dl kraft 2 dl betfor 4 när den är klar 1 ½ k. hö och samma kväll inklusive mineraler och vitaminer, har någon nåt förslag på vad jag ska ge henne i lunch? TACKSAM FÖR SVAR!! /anna
Maja (07 Nov 1997, 18:49:28)
Hille. Anledningen till att ston bör föla i halm är delvis för att halm blir mycket mjukare att ligga i om man lägger in rejält. Man bör ha "fölbäddat" ett par - tre veckor innan det är dags för att få en ordentlig botten i boxen. Lägg in ett lager med spån i botten och fyll upp med halm. Ta sedan bara ut "tollarna" och fyll i ny fin halm varenda dag, så får du en fin bädd där fölet inte kan krafsa fram den hårda betongen och skrapa sig, samt att det blir mjukare för stoet att ligga i. Att föla i spån är nog ingen större succé, - du kan ju tänka dig hur en blöt liten fölunge kommer att se ut efter att ha legat på detta.
annika (07 Nov 1997, 18:38:11)
mia G: Munter verkar inte ha nåt emot att stå ensam inne, när jag väl har fått tag på honom i hagen så följer han med jättesnällt utan att bråka nånting. jag brukar ge honom lite hö när jag tar in honom.
Josse (07 Nov 1997, 17:46:24)
HEJ! Jag vill veta massor av födelsedags/julkappstips till en häst som inte är så dyrt!
Elisabeth (07 Nov 1997, 17:45:02)
Hej! Jag vill veta allt om American Curlyhästar. Vad de ska bo, hur mycket de ska äta, vilken utrustning de behöver och allt sådant! SVARA!
Sofia P (07 Nov 1997, 13:26:36)
Mia G: Jag tycker det är självklart att man sitter till med sätet när man tar en förhållning - det tillhör väl ridskolelektion nummer ett. Det stämmer säkert som du säger att många glömmer av att bromsa med sitsen och bara drar i tyglarna, vilket gör att hästen lägger sig på och försvarar sig.
Hille (07 Nov 1997, 12:33:35)
Någon som vet varför ston ska stå på halm när de ska föla?
mia g (07 Nov 1997, 12:00:37)
Sofia P. Jag har en förklaring och det är att man genom att leda med tygeln och hålla den andra handen helt stilla inte påvewwrkar hästen så mycket i munnen utan mera påverkar balansen.Därför är det så viktigt att räta upp axlarna och trampa ner hälarna. Om man rider en het häst lutar man sig ofta omedvetet framåt, då ramlar hästen också framåt och går litet fortare, ryttaren blir orolig att hästen ska springa iväg och drar i tyglarna=hästen blir ändå oroligare, för att ryttaren säger framåt med vikten och stanna med tyglarna och då blir hästen uppstressad och blir het. Annika: Munter kanske inte vill vara inne ensam? varför inte ta in en kompis medan du borstar och gör i ordning honom? Jag ger alltid mat åt min häst och hon får alltid stå i boxen ett tag innan jag tar ut och gör i ordning henne.Detta har funkat i 6 mån nu.
Kullagulla (07 Nov 1997, 10:02:44)
Storlek på sadel. Ena storleken är sitsenoch den mäter man från niten vid framvalvet till bakvalvets högsta punkt. 17 tum för normalstor vuxenryttare, den andra vidden är hur bred sadeln är för hästen ca 30 är "medium" för stor häst. Om någon vet hur man mäter den så är jag också tacksam för att höra. Permanentbäddar har vi i alla våra halmboxar. Vi brukar börja med att lägga ett litet lager spån eller torv underst och sedan mockar vi ur den allra blötaste, smutsigaste halmen under några veckor. Det andra vänder vi på. Ta ett djupt tag i den TORRA RENA halmen och vänd ner kottarna. Efter ett tag börjar man mocka ut kottarna och ta ut det värsta blöta men det andra får vara kvar. FÖRDELAR: hästar som sparkar om väldigt kommer aldrig ner till betongen och får därmed inga skav av golvet och det spar strö (har man en riktigt "arkeolog" hjälper inte att ha massor av halm, de jobbar ner sig ändå. Hopplösa fall) Viktigt är att man håller ett rejält lager av ren halm överst. Det ska inte synas att det är en permanentbädd utan vara torrt, rent och fint. Om man sticker ner grepen i den bädd som "brinner ihop" underst så måste man ha på teknisk kalk så att det inte läcker ut ammoniak i luften.
Sofia P (07 Nov 1997, 08:25:41)
Lotta: Vi brukade ha kalk i botten under bädden också. Det gör att det luktar mindre och jag har för mig att nedbrytningen går lite snabbare då också. Man behöver inte mocka nästan alls (bekvämt) om man strör ordentligt överst, men det blir då väldigt tjockt i boxen och ännu mer att köra ut när man väl tar ut allt.

Titta på tidigare inlägg

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.