Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Öppet forum | Bläddra

Öppet forum

Ännu äldre inlägg kan du hitta här.


sf (29 Jan 1998, 09:56:19)
Hille: Ang. fölvakt: det är inte säkert att stoet svettas när det är dags för fölning.
Magdalena (29 Jan 1998, 09:24:01)
Är det någon som sett den nya videon "I säkraste laget"? Vi hade den som teori i söndags för ridskoleeleverna. Jag tyckte att mycket var bra, en del saker var lite väl generella, och så var det så himla tråkiga speakers och för svårt språk för att de "inte så duktiga än" eleverna skulle orka hänga med. Men vi stoppade ofta och diskuterade, och det funkade jättebra. En sak som vi reagerade på var att de förespråkar att ha balsnören mellan grimman och grimskaftet... brukar ni ha det? Jag tycker att hästen måste lära sig att den INTE KAN komma loss. Skulle hästen "hänga" sig och man har en riktig grimma (läder eller annat naturmateriel, absolut aldrig nylon el. likn.) så går grimman eller spännena sönder! Men har man balsnören släpper de ju nästan för minsta lilla ryck, och hästen LÄR sig att den kommer loss! Vad tycker ni?
Magdalena (29 Jan 1998, 08:20:57)
Maria: Jag har ett par König, och de är supersköna! Hade Cavallo innan, och de var mycket hårdare att rida in. HILLE: Där jag har Madicken uppstallad började stallägaren prata om att hon kunde låna en såndär svettmätare! Vi får väl se om det bara var snack... Får du höra nåt om den så vill jag gärna veta det! Jag fölvaktade min kompis häst -96. Den natten jag sov där så fölade hon! Snacka om röta!!! Fast ägaren hade ju sagt att det var den natten hon skulle föla, stoet måste vara väldigt tydlig!
Maria (28 Jan 1998, 23:51:13)
Britta: Då törs jag alltså köpa ett par när pengarna räcker. Jag köpte ett par Cavallo för några år sedan, men skaften sjönk så mycket att de mest blivit stående. De äldsta är därför ÄNNU slitnare nu än då. Vill prova ett annat märke än Cavallo. Petrie-stövlarna är himla snygga. En kompis har dock haft otur med sitt par. De är tydligen väldigt mjuka i lädret. Kanske var ett måndagsexemplar. Jag måste ha en dålig uppkoppling - jag blir utslängd hela tiden. Nu ger jag upp! Hej då alla!
Britta (28 Jan 1998, 23:28:07)
Hille: Sist vi väntade föl monterade vi upp en lånad videokamera i boxen o kopplade den till TV, sen kunde jag ligga i soffan o hålla koll på läget. Det var jättebra. Sen fölade hon såklart en eftermiddag när jag åkt iväg en liten stund - när jag kom hem hade hon lyckats sparka upp boxdörren, lagt fölungen i spånhögen och stod själv och åt hö.... gissa om det blev fart på mig!
Britta (28 Jan 1998, 23:23:14)
Hej allihopa! Maria: Vad jag vet så är Königs de finaste stövlar man kan köpa, men det lär vara ett h-e att rida in dem, och så är deog rätt mycket dyrare än de "vanliga" märkena... En elev till mig köpte ett par Petrie, det var nog dom snyggaste stövlar jag sett nån gång, och inte dyrare än vanliga Cavallo om jag inte minns fel. Har du möjlighet så kolla in såna oxå...
Maria (28 Jan 1998, 22:52:45)
Alla: Är det någon som har erfarenhet av König-ridstövlar? De är hemskt fina i modellen, men är de prisvärda? (Dax för nya)
sol (28 Jan 1998, 22:42:05)
Hille,helt klart är inte alla häst ägare så blåögda ,det har bara varit tankar om dom som är foder värdar,fel igentligen att inte ha tänkt så ,men så är det,tält säng ,ja,betydligt billigare med det än en ,föl vakt eller vad du nu skrev att det hette,akta ryggen bara,för många nätter är inte bra ,men du kanske kan skifta med någon, vad spännande med föl,aldrig haft den möjligheten att vara med vid en fölning,men den dan kommer nog oxå.
Hille (28 Jan 1998, 19:56:38)
Ang. fodervärdar: min kompis letade i över 6 mån innan hon fick tag i en foderhäst. Det var sagt att hon och hennes kompis skulle ha den tills i höst, tyvärr fick de inte skriftligt på det. Innan jul så skadades hästen, ägaren fick betala eftersom det stod i kontraktet (hon hade åkt på semester och glömt att lösa försäkring), nu när hästen har varit konvalescent i över en månad så har ägaren kommit på att hon hellre vill sälja hästen och nu tänker hon ta tillbaka den, schysst när fodervärdarna tagit hand om hästen och betalat för den trots att de inte kunnat rida... Det verkar som om det finns lika många oseriösa ägare som fodervärdar.
Hille (28 Jan 1998, 19:04:30)
Ang galoppfattning på travare: Glömde... Använd rösten, beröm överdrivet mkt!!
Hille (28 Jan 1998, 19:01:16)
Har funderat lite på Safemate fölvakt, (sändare som ska reagera på stoets svettningar som börjar en stund innan fölningen och ska då skicka signal till en trådlös sändare) när det är arbete och skola så är det ju inte direkt underbart praktiskt att tillbringa nätterna i stallet, dessutom riskerar man väl att störa stoet (ivarjefall jag, så nervös som jag skulle vara). Har någon erfarenheter av Safemate? Funkar de bra, håller de? Finns det något annat märke eller något alternativ ute på marknaden? Tror ni man kan hyra någonstans (kostar 4300kr+ moms, porto o.dyl)? Hoppas det löser sig, annars åker väl tältsängen fram, men det kan ju bli fråga om ganska många nätter, särskilt med tanke på att vi har två dräktiga ston i stallet...
Anne (28 Jan 1998, 15:14:16)
Britta: Ja, vid vet.besiktningen kollades tänderna. Min fråga: Finns det något fog för påstående att ädla hästar kan se lite tunna (från och till) ut som två-åringar?
Britta (28 Jan 1998, 15:02:02)
Anne: Har du kollat tänderna ? Ibland kan ju även unghästar få problem...
sol (28 Jan 1998, 14:36:16)
I senaste ridsport,i veterinär spalten, hadde någon frågat om mag sår o kraft,han svarade att hon lungt kunnde fortsätta ge kraft,menade att det har inte kommit nått larmande a,n,g, kraft.
Magdalena (28 Jan 1998, 14:27:12)
Anne: Jag såg att länken till Krafft var lite felstavad nedan, här kommer du direkt till hästdelen. http://www.lactamin.se/hast/fs_hast.html
Anne (28 Jan 1998, 13:51:39)
Britta & Ina: Han har i stort sett fri tillgång av hö. Jag har nyss avmaskat honom (jag är lite rädd att det har slarvats med det förut). Jag tycker mig se att han inte är något stort matvrak, han står gärna och kollar vad jag gör hellre än att äta. Någon har sagt mig att ädla hästar kan vara lite klena som två-åringar, någon som vet. Vid vet.besiktningen förra veckan tyckte vetrinären att hullet var OK.
Magdalena (28 Jan 1998, 13:44:35)
Britta: Om hästar i trädgården... I USA så hade "min" häst bara en liten lerhage, och på våren/sommaren tyckte jag lite synd om honom, så jag släppte honom i den stora inhägnade trädgården. Fast jag fick sätta upp linor just vid träden (små fruktträd) och så att han inte kom år kaninpelletsarna som stod i en tunna. Det såg jättemysigt ut med en pålle precis utanför fönstret! Det var nog förresten enda gången han fick komma ut och äta gräs...
Magdalena (28 Jan 1998, 13:42:10)
Britta: Madicken får nu tokosel en gång i veckan och ser ut att må bra... Jag har förresten mailat till en Krafft människa och frågat om magsår och animaliska fetter osv... vi får väl se om vi får svar!
Ina (28 Jan 1998, 13:26:22)
Anne: Lactamin företaget som tillverkar Krafft har en egen hemsida, www.lactamine.se Där finns innehållsförteckning för alla sorter och även förslag på utfodringstabeller.
Hille (28 Jan 1998, 13:25:42)
Ang. galopp på travhästar: Uppförsbacke är ett bra tips (de brukar ju ha bra kondition). En annan grej man kan testa är att ta ett litet skutt över någon stock el. dyl. och göra galoppfattning "i luften", efter några språng kan man bryta av igen, de första gångerna. På en del travare kan man också använda händerna ganska mkt, följa med överdrivet, lycka till!
Britta (28 Jan 1998, 13:22:57)
Anne: Mycket hänger ju på vad du har för hö oxå. Det hade jag nog gett ganska mycket av i ditt ställe!
Hille (28 Jan 1998, 13:12:56)
Mia: Tack för påminnelsen, precis som du säger, har bara inte blivit av... Har du postgironummer el. dyl till SHV? Vad kostar det nu?
Bekymrad Djurvän (28 Jan 1998, 12:18:21)
Har någon varit till Lycksele Djurpark? Vad tycker ni om skötseln på hästarna & ponnyerna där?
"Dixi" (28 Jan 1998, 11:56:13)
Min fjording sticker iväg när man rider i skogen. Även om jag använder martingal så slänger hon upp huvudet. Vad skall jag göra?
Anne (28 Jan 1998, 11:54:27)
Britta; Nej någon broschyr har jag inte sett till. Jag har som sagt var just köpt honom, inte ens flyttat honom på plats ännu. Anledningen till att jag reagerade var att en kunnig kompis med egna unghästar spontant sa att två kilo borde räcka. Hon har mycket välskötta och bra mycket "maffigare" två-åringar.
Ylva (28 Jan 1998, 11:50:20)
Anne: Ja, har han dåligt hull behöver han säkert mer, om han inte har mask. De växer också i perioder så ibland behöver de mer, ibland mindre. Hullet är en mycket bra väsgvisare. Lycka till med lillen.
Anne (28 Jan 1998, 11:45:35)
Ylva: Han är en rätt ädel typ kanske till och med lite dålig i hull. Så du menar att han kanske till och med behöver mera? Helt plötsligt har man massor att lära.
Ylva (28 Jan 1998, 11:39:32)
Anne: Det är inte så lätt att säga utan att ha sett honom, Om han har bra hull utan att vara fet så är det lagom. Det går åt en massa energi till att växa, mer än man tror.
Britta (28 Jan 1998, 11:39:03)
Anne: Det beror naturligtvis på hur stor han är osv. Men jag tror inte det är för mycket, han växer ju fortfarande. Åker man runt o tittar hos uppfödare tycker jag att de oftast håller sina hästar ganska tjocka, hellre det än för smala. Och du ser ju hur han ser ut, lita på ditt sunda förnuft! Att ge Krafft när man inte har tidigare erf av egen häst tycker jag är utmärkt, då vet du att han får i sig det mesta i rätt proportioner. Kollade nu i min "foderbok", foderstatsförslgaen för 2-åring varierar mellan 2,5 och 3 kg kraftfoder. Så du är nog inte helt ute o cyklar. Men du, Krafft brukar ha broschyrer med riktlinjer hur mkt man skall ge, har du ingen sån?
Anne (28 Jan 1998, 11:32:42)
Alla: Nu har jag varit inne och kikat då och då på ÖF under cirka 1 veckas tid, så nu börjar jag känna att jag vill vara med så smått. För 1 vecka sedan blev jag hästägare för första gången (jag har ridit i snart 30 år). Det är en två-årig halvblodsvalack. Så till min fråga, han står nu på tre kilo krafft, är det rimligt åt en två-åring som inte gör något annat än går i hagen hela dagarna.
Britta (28 Jan 1998, 11:31:28)
Magdalena: Fick du nån ordning på det där med tokosel?
Britta (28 Jan 1998, 11:30:05)
Ylva: Har tyvärr ingen videokamera, och den vanliga kameran har min hund ätit upp. Nu ligger det f ö en 175 cm hög halvblodvalack o solar sig i sandlådan, medans han sngåot mindre kompis står o viftar med en plasttraktor... suck. Men vi är faktiskt INTE knäppast i den här byn!
Magdalena (28 Jan 1998, 11:20:15)
SVEA: Madicken fölar en vecka in i maj (ungefär på min sambos födelsedag... han får väl följa med och fölvakta!). Hon börjar precis tjockna till!
Ylva (28 Jan 1998, 11:13:20)
Britta: Ingen fara, jag tar inte illa upp, inser att det skulle ta för stor plats (och tid för dig) om du skulle berätta precis allt du redan provat, och det är ju faktiskt du som vet bäst hur din shettis och 'dina' barn reagerar i olika situationer. Cirkusen: shettis som klättrar i träd skulle jag vilja se! Kan du inte videofilma dem och sälja till TV som underhållning? Eller skicka in till det där programmet vad det nu heter dit folk skickar in sina dråpliga hemvideos och vinner priser.
Britta (28 Jan 1998, 10:44:50)
Alla: Idag har cirkusen kommit till byn... Det är så att vi har skridskobana på ridbanan, i hagen, på gårdsplanen - och hästarna måste ju komma UT! Alltså har jag släppt dem på gräsmattan. Fn jagar två halvblod varann runt runt gullregnsbusken, ett par ponnyer försöker gräva upp samtliga vårlökar (undrar om de har läst Mulle?), en har just svalt halv rododendronbusken och visste ni att shettisar kan klättra i träd...? Undrar om man kan ta betalt av förbipasserande?
Britta (28 Jan 1998, 10:41:49)
Ylva: När jag läser mina svar till dig ser jag at det verkar som om vad du än försöker hjälpa mig att hitta på, så gnäller jag bara "det går inte..." det är inte min mening! Men jag har nog gett upp lite, det känns lite tröstlöst, och när jag nu ändå lägger ner snart så...
Britta (28 Jan 1998, 10:39:20)
Ylva: Jag har nog gjort allt det du beskriver, annars tack ändå, trevligt med nån som försöker... Ang barbackaridning, det går inte heller med småbarnen, kommer de ur balans o klämmer med benen sticker ponnyn. Dessutom hade vi en diskussion här på ÖF för ett par månader sedan, vissa ridskoleförsäkringar täcker enbart ridning med sADEL och träns, jag kollade aldrig upp det där men vill ej ta risken nu, när det är så kort tid kvar. Det där med att beskriva hjälperna o be dem gissa vilken rörelse var faktiskt en bra idé, det har jag aldrig hört tlas om! Kan man ju pröva på de lite större! Tackar!
Ylva (28 Jan 1998, 10:29:37)
Britta: gymnastik och balansövningar barbacka har ni gjort det?
Ylva (28 Jan 1998, 10:27:09)
Britta: kullerbytta,ja, en del tycker det är spännande och andra tycker det är läskigt. Du kan ju fråga om de vill. Det går ju att göra på två sätt också, den ena, som jag menade är att man lägger sig på rygg tvärs över sadeln, håller i sig i fram och bakvalv och fäller över benen så att man gör en baklängeskullerbytta ner på marken, den går att göra i slow-motion och det skall självklart stå en person på marken beredd att hålla i och ta emot ifall 'gymnasten' råkar släppa för tidigt, eller tappar greppet. Man kan också sätta sig bakfram i sadeln och göra en vanlig framåtkullerbytta över hästens bak, men då måste man vara 300% säker på att hästen inte sparkar, så det är inget jag rekommenderar. Om ungarna är tillräckligt gamla för att inte bli förvirrade kan de få rida 'fel' vägar tex vända snett igenom från fel hörna, göra ovala volter och så. De mer avancerade ungarna kan du ha lite rid-teori med medan de rider. Du beskriver hjälperna och så skall de tala om vilken rörelse det är. Du kan också låta dem beskriva hjälperna till en viss rörelse.
Britta (28 Jan 1998, 10:01:33)
Ylva: Kullerbytta: Jg hade en praktikant här ett tag, som var jättebra på gymnastik, och väldigt bra med barnen också, men när hon skulle försöka lära dem kullerbytta började dom stortjuta allihop, så efter det har jag avstått från vidare försök...
Britta (28 Jan 1998, 09:58:22)
Ylva: Galoppsits gör vi, stå upp törs jaginte låta dem göra pga att denna shettis gör rivstarter ibland, därför ej heller lämpligt med ögonbindel, men blunda har de fått göra. Det är det att ingenting får kunna hända, trillar de av en gång så har man ett h-e i flera månader, och nu är det är så stenhårt slår dom sig ju faktiskt väldigt mycket om dom trillar av. När jag gick RIK 0 red vi mkt i galoppsits med fötterna i stiglädren som du beskriver, men jag tycker det är för farligt, det FINNS en risk att dom fastnar, så vi brukar korta upp stigbyglarna jättemycket i stället, tänk på det ni som håller lektioner. Det här med säkerhet är förresten något som nog skulle behöva diskuteras lite. När jag började jobba som instruktör jämförde jag med hur det var när jag själv var barn - att ramla av var något man fick räkna med, och risker togs det, men så funkar det inte idag. Folk ser inte på hästar som levande varelser utan som nån sorts motionsredskap, och de skall vara "säkra", annars blir det ett himla liv. Ridning sker allt mer på ryttarnas villkor och allt mindre på hästarnas... Man blir väldigt begränsad på lektionerna, ingen får bli rädd, ingen får känna att de inte kan, inget får hända utanför ridbanan som kan skrämma hästarna... föräldrarna tycker att hästarna skall tåla vad som helst. Och det tycker jag INTE att de skall behöva göra... Nån som har synpunkter på detta?
SVEA (28 Jan 1998, 09:57:53)
Magdalena! Hoppsan jag glömde /-strecket <0,1kg/ 100kg kroppsvikt.Jag undrar vad du är ute efter i kliet???? MJ eller SRP eller vad???????
Ylva (28 Jan 1998, 08:54:54)
Britta: har du prövat galoppsits? dvs superkorta läder, man kan tom sätta fötterna i stiglädren istället för i stigbyglarna, och sedan stå med baken så nära sadeln som möjligt, utan att nudda. Bra för balansen (och jättejobbigt för benen så håll inte på för länge, då för barnet garanterat träningsvärk). Du kan också låta barnen försöka stå upp på hästryggen, först i halt och sedan i skritt. Kullerbytta av hästen har ni kanske redan gjort. Du kan också sätta på dem (barnen, inte shettsen) en ögonbindel så att de blir 'blinda' och sedan skall de styra efter ditt kommando.
Magdalena (28 Jan 1998, 08:37:02)
SVEA: Vad menar du med <0,1 kg kroppsvikt? Börjar bli lite nervös... dräktiga stoet får ju kli! Jag har också hört att man ska ge extra mycket kalk, men blev väldigt orolig när hovis sa sådär... Man vet ju hur det är med andra ämnen. Apropå pelleterat foder: Varför skulle de ge magsår? För att de sväller, eller är det nåt innehåll, eller vad? Jag har ju ganska precis gått över till Krafft (havre funkar inte med mitt hö... eller hästens temperament!), och jag har i mycket vatten, det sväller som betfor! Hästen ser så glad ut och slafsar i sig geggan! Man kanske skulle skriva till Krafft och verkligen pumpa dem på uppgifter! Fick info om Fibergi, och det var lite mysko värden i det. Har man inte ett "normalhö" så går det liksom inte riktigt att få ihop foderstaten med det.
SVEA (28 Jan 1998, 01:12:15)
Hej! Sol. Jag använder aldrig pellets foder själv, tycker att det finns så mycket konstigt o importerat foder, vad finns det i?????? Vi har ju lite koll i sverige vad som sprutas av bönderna. Jag vet faktiskt inte om det har forskats i pellets- foder. Men varannan månad har jag mina Fyso-Team killar hos mig som går igenom mina hästar o de är väldigt emot pellets. Jag har ju en super foderhandlare som blandar det jag vill ha,t.e.x. vill jag ha krossad majs, ärter morötter,vitlök i en blandning så fixar han det+ analys på allt. Jag tror Lantmännen kan fixa till blandningar bara man tjatar,kan de krossa havre,korn... så kan du säkert fixa det man själv vill ha. Jag är kanske envis men jag håller på det svenska. Och vem säger vad som är i ett färdigt foder o att det skall hålla si o så länge när man har krossat fodret så blir ju hållbarheten mindre. När man då köper ett foder i en affär för det säljs ju vissa hästfoder i storbutiker, vad har de då stoppat i för att hållbarheten skall vara länge?
sol (28 Jan 1998, 00:50:14)
Svea,såg på disskutionerna någon som hade hört att typ easy pro,peleterat foder ger mag sår,frågar dig ,har sett foder staterna du fixat åt otacksamt folk,vad tror du?
sol (28 Jan 1998, 00:48:00)
100 % rätt Svea! man ska lära sig o inte känna den pinsamma tystnaden,el inte våga fråga p,g,a, den fina tränaren,
SVEA (28 Jan 1998, 00:45:01)
Man måste bilda sig en egen åsikt om en tränare, alla kan inte älska alla. Försök testa olika tills du hittar rätt.Om det är gästtränare kan man alltid få något gott råd, det är ju inte alltid den bästa elit,tävlingsryttaren är den bästa tränaren. Var på en hoppträning för en välriden o känd ryttare, det var inte kul ska ni veta, den sa inget o var totalt ointresserad, kom i höger varv hoppa det hindret o.s.v. Denna tränare håller träning minst en gång i veckan o alla JAG tränar för.......men människan säger ju inget. Men det kanske är fint att träna för just denne. Det skall ge något o tränaren skall vara intresserad.
sol (28 Jan 1998, 00:33:16)
Ted,han vill helst att man tävlar eller ska börja: inte hört det av honom ,men av dom som tränar för honom.
Britta (28 Jan 1998, 00:31:41)
Maria: Hoppsan! Där ser man så olika folk kan säga o tycka... vi är väl rätt bortskämda med bra hopptränare häromkring tror jag. Har flera gånger lyckats få hit "superryttare" till träning för mina ridskoleungar o de har engagerat sig jättemycket, från shettis till fjording, inga fördomar där inte! Och det var alltså såna som red svår int hoppning...
Britta (28 Jan 1998, 00:28:38)
sol: Ja, Ted Nätterqvist finns här nere, har aldrig sett honom i aktion själv men tyvärr inte hört nåt positivt heller... hans fd fru (?) Pia är mkt omtyckt tror jag!
Maria (28 Jan 1998, 00:27:36)
sol:Jag har bara hört positiva saker om Nätterqvist. Lär ska vara engagerad! Men så rutinerade tränare funkar väl för alla sorters ekipage. Tyvärr finns det ju en del som anser sig "för bra" för att ta elever som inte tillhör de mest talangfulla, eller inte har tillgång till de bästa hästarna. Fy för dom!
sol (28 Jan 1998, 00:23:03)
Ted.Nätterqvist,brukar vara hit upp o träna hoppning,någon som vet hur han är ,funderar på äldsta dottern, han är väll från skåne trakterna el däri kring?
sol (28 Jan 1998, 00:20:20)
Britta hej!Foder värdar ,vet att en del tycker det är kanon o få ha en häst i ett½ år o byta till en nu nästa halvår,sen finns det dom(få) som köper täcken ,betalar försäkringar o dyl,som verkligen är såna som inte växer på träd.
Maria (28 Jan 1998, 00:17:51)
Britta: Ojsan! Ja röja sig ska man ju inte, men jag kan väl avslöja att jag bor i Östergötland, och en av tränarna du radade upp bor också här. Henne tränar jag för regelbundet. Annars finns här ju en hel del andra också. Aha, nu har jag läst rubriceringen för denna sida. Bäst jag frågar något seriöst... ALLA: är det någon som nyligen tagit BE-körkort? Jag pinar mig med teorin just nu, och det är SÅ tråkigt. Dessutom har man ju hört hur svårt provet är numera. Det var bättre förr...
Britta (28 Jan 1998, 00:11:31)
Anne o Maria: Jag har alltid trott att när det står "på foder för ev senare köp" i annonserna så är det för att hästägaren skall luras att tro att hästen kanske skall kunna bli såld så småningom... men så är det kanske inte?
Britta (28 Jan 1998, 00:08:37)
Anne: Där slog du nog huvet på spiken... man hör ju alltid bara om det negativa. Undrar om det är stora geografiska skillnader också? I skåne dräller det ju av hästar som ingen har tid att rida på verkar det, och pratar man med folk uppåt landet gör dom vad som helst för att få blir medryttare o allt vad det heter. Jag skulle nog ta risken att låna ut en häst om alternativet vore att den bara stod här o kostade pengar och ingen hade tid med den, men då hade jag velat ha jättebra referenser o hade nog försökt hitta nån bekant i trakten som kunde "kolla upp" hästen då o då.
Britta (28 Jan 1998, 00:04:32)
Tja, häromkring finns många dressyrtränare, Per Johansson o Elise Fredriksson (Chapman, Bellini), Anette Solmell är här nere ibland, Bo Åhman, en äldre farbror som heter Börje Edman, många rider för Sylvia Svensson, Eva Andersson, Marie Knutsson... fler finns men kommer inte på namnen för ögonblicket. Jag rider inte för någon av dessa, har varit restriktiv med att berätta sånt som kan identifiera mig av hänsyn till mina elever o deras föräldrar, för emellanåt har jag gnällt rätt så saftigt på dem, och berättat en del hårresande exempel där folk lätt skulle kunna känna igen sig själva... men jag bor i skåne i alla fall. Köpa kläder, du, jag brukar FÅ begagnade kläder dels av en kompis som jobbar som lärare o behöver (och har råd!) förnya garderoben ibland, dels av ridskolebarn som vuxit ur jackor o dyl... så rik blir man som ridlärare! Själv då? (Hoppsan, nu skriker snart alla "BRITTA!!! Detta är ingen chatsida!" och dom har ju rätt...)
Maria (27 Jan 1998, 23:59:43)
Britta: Vet inte, men risken är väl att bara superhästar intresserar ryttare med tävlingsambitioner. Mer "medelmåttiga hästar" är nog svårt att hitta "seriösa" ryttare till. Jag är URFÅNIG med mina, så jag skulle nog aldrig tordas lämna bort dem.
Anne (27 Jan 1998, 23:57:56)
tror det finns många som är seriösa också-tex dom som tar på foder med ev. senare köp för att se om de trivs ihop med hästen. Finns säkert fler seriösa men dom hör man ju inte talas om -det är ju inte lika intressant som alla oseriösa historier.Jag tror det bara är de oseriösa man hör talas om.
Britta (27 Jan 1998, 23:49:57)
Alla: Det här med foderhästar; FINNS det över huvud taget "seriösa" ryttare idag som gärna tar en häst på foder? Jag tycker inte det verkar så! Antingen är de duktiga o seriösa, och har så många "sponsorhästar" att välja o vraka emellan att de kan ta rätt så saftigt betalt för att rida dem, eller så är det buskryttare som bara vill ha en billig häst att tuta runt med och inte behöva ta långsiktigt ansvar för. Hoppas jag har fel... vad tror ni andra?
Britta (27 Jan 1998, 23:41:47)
SVEA: Nja... det skulle kanske gå - om inte föräldrarna ansåg att har de betalat för 45 min ridlektion så skall ungarna sitta till häst i 45 min oxå... Hade jag fortsatt med ridskolan hade detta helt klart varit något att planera in i undervisningen, men nu gäller det bara att få tiden att gå! Och kan ju inte lura hit två ungar samtidigt, när det bara finns en ponny att rida på, och dom håller på att frysa ihjäl i kylan... annars tack! Inga fler slagmål med hästhatande bilister förresten?
SVEA (27 Jan 1998, 23:33:52)
Britta! Det gäller skritt,VÅGA de tycker att det är kul men du får naturligt vis vara med där själv, du kan ju inte lämna över lektionen.
Anne (27 Jan 1998, 23:29:02)
Lättast att få en travare att fatta galopp i uppförsbacke,när den ej är van tycker jag. Fast håller med Maria-känns som bakdelen tar ett senare tåg liksom-iallafall till en början.
Britta (27 Jan 1998, 23:25:34)
SVEA: Menar du verkligen att en sexåring skall longera en annan sexåring på den stackars shettisen...? Kanske skulle det spara min röst, men knappast mina nerver...! (Hon är bakrädd, glöm inte det!)
SVEA (27 Jan 1998, 23:22:55)
Britta! Om de är två styck eller fler så låter jag de få lina varandra o ha lite voltige, säga till kompisen vad den skall göra tycker de är kul o så lär de sig att hantera linan oxå, + att du kan ha ett par barn samtidigt.Bra va! Sparar hästarna o din egen röst
Britta (27 Jan 1998, 23:07:57)
Ylva: Tack för ditt tips om gymnastik. Vi gör redan alla gymnastikövningar jag kan komma på (jorden runt, kaptensvändning, sitta i damsadel, stå i lätt sits utn att hålla i sig, rida lätt i skritt utan att hålla i sig, sträcka ner hö hand till vä fot o tvärtom, bensammanslagningar framför o bakom sadeln...), problemet är att jag har sålt två hästar, två är halta, en kan ej ridas av nybörjare, återstår bara shettisen så jag måste hålla lektion med en liten unge i taget, och så många balansövningar FINNS bara inte att man kan göra dom en hel lektion... har även låtit barnen försöka rida med enbart vikthjälper (t ex svänga runt en kon), stanna utan att dra i tyglarna, träna upp- och avsittningar till förbannelse, krama hästen, sitta av i skritt... men nu står det still. Har du fler tips är jag jättetacksam.
SVEA (27 Jan 1998, 23:07:53)
Karin. Jag har haft 3 st travare, det tar väldigt lång tid att skola om dem, tålamod, tid, kunskap. Två av dem har jag sålt till mycket duktiga damer,som tänker tävla dem i lättare klasser i både hopp o dressyr. Jag har en kvar som ej är till salu för miljoner, han kom till mig som tioåring o kunde ej galoppera, han hade ju inte fått lov.Idag är han inmätt som D-ponny o är ute o tävlar med goda resultat. Galoppträningen skötte jag genom att jobba honom på lina med mjuka halsförlängare, satte linan genom bett ringen över nacken i bettringen på ytter sidan som en yttertygel alltså. Så när jag ger kommando galopp ta en förhållning men linan precis innan så som du gör en vanlig fattning när du sitter på. När den sedan gör den minsta tendens till att fatta, beröm,beröm o låt den ej få slängtrava in i fattningen. När du sedan rider använd kommando ordet GALOPP,högt o med snärt i rösten alltså GAAAAALOPP. Börjar den det minsta lilla steg beröm,beröm. Viktigt aldrig från slängtrav när du rider. Stanna då hellre o ta det från början. Det går jag lovar men har du ej kunskap ta hjälp av någon duktig ej någon själv utnämd proffs utan av någon som verkligen kan o har tålamod. Hav tröst! Min lille ponny skall starta ponnygalopp till våren.
Maria (27 Jan 1998, 22:09:00)
Karin: Jag har ingen omfattande erfarenhet av att rida travhästar, men de få gånger jag gjort det har jag upplevt att bakdelen liksom är "en bit bakom" om du förstår mig. Känslan jag har fått är att de behövt komma under sig mer med bakbenen för att orka ta i. Samtidigt blev de stressade när jag försökte rida ihop dem bakifrån. Ett dillemma alltså, men jag tror iallafall att du får traggla in bakbenen under honom innan du kan begära att han ska kunna fatta galopp - och det utan att rusa. Jag är full av beundran, och önskar dig verkligen lycka till!
karin (27 Jan 1998, 21:32:06)
hur kan jag få min gamla travare att börja galoppera?? han har gjort det några gånger
Mia A (27 Jan 1998, 19:11:41)
Mia N: Jag har ett liknande problem med min unghäst. Han har tydligen fått stryk i huvudet innan han kom till mig, -gissa om det tagit tid och få ömsesidigt förtroende. Han är nu 3½ år gammal och jag har fortfarande inte suttit på honom. Han har inte riktigt fattat att jag inte slår på honom (han kastar fortfarande upp huvudet när man närmar sig med hand/borste) Så vi tar det lilla lugna och får se tiden an. Den dagen han är mogen, så kommer jag att sätta mig upp. Inte förr. Ta du det lugnt med din häst, så ska du se att det blir bra till slut.
SVEA (27 Jan 1998, 17:05:04)
Vetekli ger en god inverkan på fodersmältningen. Den otillgängliga delen av vetekliets fosfor binder kalken till sig. SÅ om man använder kli i foderstaten bör Ca/P-kvoten ligga högre än normalt. Det har forskats de senaste åren då visar det att kli har tyvärr relativt mycket kadmium. Rek giva kli < 0,1kg kroppsvikt.
Mia N (27 Jan 1998, 16:28:01)
Magdalena: Ang vetekli; vi ger våra hästar kli men även ett mineraltilskott som det är kalk i. Det verkar fungera bra. men det kanske är olika på olika hästar, de tar väl upp olika saker i kroppen? Jag vet inte riktigt. En annan sak; har en hingst som varit iväg på inridning men han blev aldrig inriden pga att ryttaren sa att han var folkskygg. Ska man bara ta det lugnt och fortsätta i lugn fart nu när han är på hemmaplan och han är inte det minsta rädd för människor här hemma. Även sånna som han inte känner.
Ylva (27 Jan 1998, 15:36:02)
Magdalena och AA: Jag skulle nog rent generellt tro mer på veterinären än hovslagaren vad gäller foderfrågor. Om inte hovslagaren också är foderexpert (äkta expert, inte självutnämnd)
Ylva (27 Jan 1998, 15:33:22)
Britta: du efterlyste för ett tag sedan idéer till lektioner som bara kan gå i skritt (jag har för mig att orsaken var frusen ridbana). Då kom jag inte på något, men när jag nu sitter och ser snön dala så kom jag på det: Gymnastik. Ungar brukar tycka att det är jättekul och är de i shettisstorlek så är nog skritt en lagom gångart.
AA (27 Jan 1998, 15:30:49)
Men vad konstigt... Min veterinär sa att om man fodrar med vetekli måste man även fodra med kalk för annars kan hästen få kalciumbrist. Jag fodrar inte själv med varken kli eller kalk men en annan tjej i mitt stall gör det och det var hon som fick rådet.
Magdalena (27 Jan 1998, 15:26:40)
Ni skulle bara höra hur mycket ledande frågor jag gav till min hovslagare igår, men det blev inte så stor skillnad... Och så gick hoven lite sönder (det hade spruckit längst ner pga för långt mellan skoningarna, usch på mig), så det blödde... vi får väl se om hon går rent i dag.
Magdalena (27 Jan 1998, 15:23:40)
Idag var det inte lätt att komma in! Jag kör ett litet nödrop här också: Är det någon som hört om kli? Min hovslagare sa igår att kli gör så att hästen inte kan ta upp kalken... Har nån hört det? Spelar det nån roll om man ger extra kalk vid en annan måltid?
Anne (27 Jan 1998, 01:10:52)
Malla- gubben jobbar alltid till 20.00=hemma 20.30! han försökte faktiskt tilloch med sluta tidigare idag för min skull- men det gick inte.Träningen började kl.19. När det är hästar i gången i stallet så får man försöka hålla henne i handen annars hade hon också hunnit dra ett par varv runt stallet.Jag är "fritidsforskare" vilket innebär att jag kan vara i stallet mitt på dagen när där e´tomt-då kan hon härja som hon vill,då är hästarna ute ju.Sen har vi ju farmor och faster som också har häst i stallet-och det utnyttjar vi!!!(Lite grann i allafall)
sol (26 Jan 1998, 23:48:49)
Känner personligen att det gett mig en erfarenhet ,som känns väldigt angenäm,nog om detta! Barn i stallet:det beror mycket på hur barnet är som personlig het,våran lilla 2 åring, hinner in i hästhagen ,ut ur den in i foder bodan på 1 min,så han skulle jag aldrig ta med mig till ett stall ,men äldsta dottern var som en filbunke vid den åldern,satte henne i vagnen o där satt hon å tittade,så hon hadde lungt kunnat följa med,inte lätt alltid med dessa små liv.
sol (26 Jan 1998, 23:42:14)
Britta! Tror inte Kyra har lust o håla några kurser för häst folk för att förebygga flyktbeteendet hos hästen,vilket innebär tillit ,inget fel i Kyra,känner mig mer natur nära med dessa människor jag träffat,smaken är som baken. Skulle aldrig funderat på o gå något sådant för minin el russet skull.
Britta (26 Jan 1998, 23:20:25)
Men du, dom här horsemanship... vad är det dom GÖR? Vad är det man gör för saker inte man inte gör annars? Man hör bara såna där saker som linda in hästar i pressenningar, det har man väl ingen större nytta av (det finns ju regntäcken, förlåt skämt), men om det handlar om att uppfostra, eller skapa förtroende hos, en häst...det måste väl även Kyra o gänget klara av...? Jag vill inte förringa din åsikt på något vis, men det vore intressant att få höra skillnaden från en som varit med...
Titta på tidigare inlägg

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.