Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Öppet forum | Bläddra

Öppet forum

Ännu äldre inlägg kan du hitta här.


Nybörjaren (09 Jan 1998, 21:44:18)
Helena:Vad menas med lösgjord då?
Pernilla (09 Jan 1998, 20:59:32)
Glömde tillägga att hästarna kommer att vara kvar ca 3 månader tills de byggt ett stall på det nya stället.
Pernilla (09 Jan 1998, 20:57:12)
Ang. stallinredning. Fick just ett paniksamtal från en kompis som just hyrt en gård med stall. Problemet är att den föregående hyresgästen (god vän) byggt stall med 5 boxar, satt in pump och vattenkoppar, stolpar och tråd runt hagarna. Allt är ganska slitet och el aggregatet har hon tagit med sig. Min kompis har åtagit sig att sköta den förras 3 hästar tills hon kommit i ordning på det nya stället. Fodring, mockning, in- och utsläpp och viss ridning ingår. Arbetet skulle dras av på priset på inredningen men nu kan de inte komma överens om priset. Den förra hyresgästen har ju dessutom kvar sina tre hästar och tänker inte betala någon stallhyra eftersom det är hennes boxar! Men det är ju min kompis som hyr stallet där boxinredningen är! Hjälp! Vad kan den begagnade inredningen vara värd och vad är min kompis arbete med hästarna värt?
Helena (09 Jan 1998, 20:41:17)
Nybörjaren: Att hästen går på tygeln eller i rätt form betyder att den är lösgjord och trampar under sig med bakbenen. Den är också något böjd i nacken. Tränas hästen rätt blir den starkare med tiden kan kanske göra svåra rörelser i dressyr (tex piaff). Men hästar har ju väldigt olika exteriör och vissa hästar klarar inte av dressyr på svår eller medelsvår nivå men dom kan ju va jättebra att rida ändå.
fia (09 Jan 1998, 19:57:26)
Jag håller med SVEA helt med att dartisar är snälla och duktiga. Hade själv en på foder när jag var 6år. Hon var underbart snäll.
Ria (09 Jan 1998, 19:19:30)
Jag titar i ett häfte från Sleipner djurförsäkringar och undrar om någon kan förklara för mej : Direkt undantagna från ersättning är alltid * lynnesfel och beteenderubbningar * nu till min undran vad räknas till beteenderubbningar ?
Britta (09 Jan 1998, 19:04:12)
Anna: Nej, jag har nog inte sett fortsättningen på din fråga. Apropå att leda med eller utan longerlina: Då skulle man ju aldrig våga longera en häst utan risk för att tappa den.... Vad jagmenar är att med bara ett grimskaft har man nästan inte en chans, med longerlina har man rätt många... På alla år tror jag jag har tappat en häst med lina en enda gång. Vilken var din nästa fråga?
elbereth (09 Jan 1998, 17:53:58)
ang leda unghästar-det är bra om man kan variera och leda den från olika håll,spec om den har en tendens att dra då det är risk att den blr väldigt sned och olika stark i sidorna och det kan bli bekymmersamt när man ska rida in den och vill ha den rakriktad.
SVEA (09 Jan 1998, 17:14:11)
Att ha problem med att leda hästen kan bli farlig till slut om man inte tar itu med det direkt. Låt inte hästen på under några omständigheter få övertag. Lär hästen att gå s.a.s ett steg bakom, ha med dig ett spö, sätt det framför nosen o lär in ett kommando, halt, proo, eller vad som helst. OBS!!!!!!! Spö är vägledande inte anväda till att slå med.
Anna (09 Jan 1998, 16:00:05)
Anneli! Din häst behöver kompisar i samma ålder så hon inte busar av sig allt på dig! Be-nice-grimmorna tror jag är bra.
Anne (09 Jan 1998, 15:52:39)
Anneli- jag tycker inte du ska lägga kedja ÖVER mulen-tappar du henne kan det gå illa.Köp en Be-Nice-Halter-grimma istället.
Johanna.H (09 Jan 1998, 15:51:51)
Anneli! har du tillgång till ridhus? jag menar att då är det inte lika äckligt om du skulle tappa henne. Sedan är det nog bara att träna och träna. Hur ofta brukar du gå ut med henne o gå? Min unghäst, snart 3 år är mestadels lugn, men har jag inte varit ute o promenerat henne på ett tag ,så blir hon extra busig.....Tänk på att inte dra henne i munnen för mycket så hon bli okänslig. se till att hon "leker av sig" i hagen i stället för att hon gör det med dig. Vore kul o höra hur det gick sen! lycka till!!
Anne (09 Jan 1998, 15:49:27)
Magdalena- Usch , jag har samma problem ibland, min häst lägger också huvudet på sne´ibland till vänster i höger varv- jag blir tokig! Förstår inte vad det är som gör det-tycker inte jag rider annorlunda än dom tio minuterna innan han gör det.Svåråtkomligt! Skriv gärna om du kommer på något som gör att man kan ställa tillbaka.
maria (09 Jan 1998, 15:43:59)
Magdalena! Måste säga att jag tycker att det borde vara ett större problem att din häst reser sig när du rider ut än att den går med huvudet på sned när du rider i ridhus....
Anna (09 Jan 1998, 15:39:51)
Britta (eller nå´n annan med råd)! Har du inte sett fortsättningen på min fråga eller har du nonchat den! Kan inte hålla med dig om tipset med longerlinan till Anneli. OM hästen lyckas sticka så är det ännu värre om den har longerlinan efter sig.
Magdalena (09 Jan 1998, 15:03:46)
Britta: Jag menar inte att jag bara ska acceptera att hon går snett med huvudet, utan att jag kan jobba bort det på ett annat sätt. Att huvudet hamnar på sne är ju en reaktion på något annat hon gör i kroppen, och det är DET jag vill komma åt, inte bara korrigera nosen och så är grundproblemet kvar, vilket jag tror är att hon inte bjuder lika i sidorna. Men jag ska ta och testa att höja upp handen ett tag så får vi se. Usch, ridhuset är upptaget för programridning hela kvällen, så jag får väl ut och lalla i skogen, och där har jag ingen större lust att pressa henne såsom det blir att jobba med det här eftersom hon gärna reser sig när man är ute... Känns dumt att utmana ödet liksom...
Anneli (09 Jan 1998, 14:59:06)
Svar till Elbereth: Ja. det är bara när vi är utomhus. Inne i stallet accepterar hon mitt ledarskap.
SVEA (09 Jan 1998, 14:42:47)
Köp ej en häst för tidigt till barnen om du som förälder inte kan så mycket o låt ej hästen gå ensam, den är o förblir ett flockdjur. Låt barnen gå på en seriös ridskola, att ha häst hemma är inte samma sak. På ridskolan finns kompisarna, där händer det saker hela tiden o ansvaret hänger inte bara på er själv.
Britta (09 Jan 1998, 14:42:06)
Anneli: En sak till: Fäst en lång lina (t ex longerlina) i grimskaftet så har du lite att släppa på om hon försöker dra i väg. Inte lika stor risk att du tappar henne då...
elbereth (09 Jan 1998, 14:34:19)
anneli-är det bara när ni promenerar som hon inte lyder dig?annars måste du se till att hon har accepterat att du är ledaren i alla situationer.det är bara att öva och alltid i alla situationer se till att det blir din vilja som går igenom(inte så lätt alltid).det är också viktigt att du är helt säker på att din unghäst förstår att hon inte får göra så och vad hon bör göra istället=rätt
SVEA (09 Jan 1998, 14:32:47)
Till alla som söker ponny till era barn kan jag rekommendera rasen Dartmoore, de är ca 125 cm o har ett underbart psyke. De är inte som en shettis utan mycket ridbara, det är en häst i miniformat. Jag har två st till mina 4 åringar o de är jätte snälla o väldigt läraktiga. Inga tjurtag som bl.a. shettisar har.
Britta (09 Jan 1998, 14:29:36)
Majsan: Jag var o tittade på hästar åt en ridskola just hos Hästak en gång för rätt så många år sen. Då tyckte i alla fall jag att dom verkade väldigt seriösa!
Britta (09 Jan 1998, 14:26:47)
Magdalena: Jag tycker tränartipset du fick verkar helt ok. Meningen är väl att såfort du känner att hon tänker det allra minsta i rätt riktning skall du gå neråt-framåt med högerhanden, men försöker hon på nytt undandra sig bettets inverkan så upp med handen igen! Självklart kan du itne sitta så resten av ditt liv... men är väl bättre att göra det ett tag, och sen förhoppningsvis vara av med problemet, än sitta "korrekt" resten av livet och INTE bli av med problemet...?
Britta (09 Jan 1998, 14:22:20)
Anneli: Kan du inte ha kedjegrimskaft under hakan (eller möjligen över nosen) på henne? Så slipper du dra henne i munnen. Annrs är risken att hon är rätt okänslig i munnen när du väl skall börja rida henne!
Magdalena (09 Jan 1998, 14:20:54)
Anneli: Jag tycker inte alls det är för tidigt att börja med träns! Passa på att få kontroll på henne nu medan hon är "liten". Det finns en sorts "lydgrimma" som är jättebra att använda på hästar som drar eller stegrar, prova det. Hon måste ju lära sig att det är du som bestämmer och att man håller sig på marken! Busa kan hon göra i hagen! Jobba inte för länge i taget med henne bara, så unga hästar tappar koncentrationsförmågan bara efter 5-10 minuter! Du kanske har någon i din närhet som kan hjälpa dig om du är osäker på om du gör rätt.
Lisa D-J (09 Jan 1998, 14:20:41)
Sol, Oj ! vilket missförstånd det har blivit !!! Dottern jag vill skaffa ponny till är min 7-ÅRING!! som började rida på ridskola i höstas. Tanken är väl att det fram för allt är för hennes skull jag vill skaffa häst, att min 3-årige handikappade dotter sedan så småningom kanske får glädje av ponnyn kommer i andra hand. Lill-tjejen kommer rida i speciell handikapp-grupp med utbildade ridinstruktörer som del i sin sjukgymnastik behandling, JAG kommer definitivt INTE rida med henne själv. Så det är en ponny som ska passa min 7-åring jag söker !!
Britta (09 Jan 1998, 14:20:12)
Erika: Skriv bokstäverna på papperslappar - lägg ut dem på en rektanguylär matta och spring programmet tills du kan det!
Anneli (09 Jan 1998, 13:46:10)
Jag undrar om det är för tidigt att börja redan nu till våren med tränsträningen, min häst är ett fjordsto född i maj 97, som är totalt hopplös att kontrollera utomhus, antingen drar hon iväg med mig hängandes i snöret, eller så ställer hon sig på bakbenen. Hur ska jag få henne att sluta med det?
Johanna.H (09 Jan 1998, 13:07:06)
Anneli! Jag har läst ett par böcker som är ganska bra men tyverr kommer jag inte ihåg namnen på dem. men jag tänkte bara säga en sak att de flesta böcker, iallafall de på stadsbiblioteken, är gamla. I dem står det att tränset ska på för första gången vid tre års ålder, och det är på tok försent. Nu ska ju hästarna visas (premieringar) uppsuttna, iskritt, trav och galopp vid tre års ålder. Och då måste man ju påbörja inridningen en bit innan. Mitt sto blir 3 i mars och henne ska vi skicka på inridning i februari. Dessutom tycker jag att ju tidigare man vänjer hästen vid träns, att bli ledd, vem som bestämmer, desto bättre. MEn självklart ska man inte belasta ryggen för tidigt. det jag vill säga är alltså att många böcker är "utgångna". men självklart finns det massor med bra böcker med.
Magdalena (09 Jan 1998, 12:36:39)
Svea: Det har du ju rätt i, det borde jag tänkt på själv, eftersom jag fick en oregad häst för några år sedan som jag var tvungen att registrera för att få tävla... Anna: Ska kolla upp Little Q, men eftersom jag inte ska betäcka i år så får vi väl se om han finns kvar när det är dax. Erika: Prova att rita upp en bana som du själv kan springa på, och så tar du det i etapper. Börja med de tre första grejerna, sen nästa osv. och till slut sätter du ihop det. Tänk på att nästan alla dressyrprogram är upplagda så att först gör man en sak, och sen gör man samma sak åt andra hållet, så det är rätt så lätt att komma ihåg. Jag brukar också blunda och "rida" programmet precis innan jag går in.
SVEA>Magdalena (09 Jan 1998, 12:35:30)
Du måste ge efter med yttertygel men ej släppa stödet, hästen kan ju ej ställa sig till höger om man håller emot hela tiden, ge efter men släpp ej o håll om med ytterskänkel. Det ridläraren sa till dig kanske går bra men så fort hästen gör rätt måste du gå tillbaks till vanligt läge med din hand, du kan ju inte tvinga den. Om du vill ha hästen i lägre form, rid med lite längre tygel, men ändå med kontakt med munnen.
Majsan (09 Jan 1998, 12:35:16)
Hej! Det är för bedrövligt. Varför kan jag inte bestämma mig? Nu är det andra hästen som jag har tänkt för länge på.När jag funderat färdigt är den såld.Men jag vill ju inte hasta heller, vill känna att det är rätt kuse till 100% Detta var en privathäst den förra var hos Hästak i Tingsryd. Dom verkar seriösa är det någon som handlat häst där?
Anneli (09 Jan 1998, 12:33:00)
Kan någon rekomendera bra böcker om föl och unghästars träning. När och hur man skall t ex sätta på träns, vid vilken ålder man skall börja longerträna, tömköra o s v.?.
Anna (09 Jan 1998, 12:29:37)
Magdalena! Har ett bra tips! Betäck med Little Q innan han går hädan, han är ju ganska gammal, 22 tror jag. Han står i Örebro nu, inte långt från dig va´? Min kompis har en Little Q avkomma och det är nog en av de bästa hästar jag sett. Han gick 120-130 hoppning som 5-6 åring och hoppar kanonbra. Det är i och försig Irco Marco bakåt...
SVEA>>Magdalena (09 Jan 1998, 12:18:04)
Det är så i ponny avel, efter 1997 måste alla regas även på lokal tävling. Det skulle kanske vara något för försäkringsbolagen, ej regad häst dyrare försäkring...... Annars är det nog svårt att komma åt dem, men försäkra vill nästan alla, hoppas jag.
Magdalena (09 Jan 1998, 12:11:35)
I går när jag red fick jag ett helt nytt problem... hon började lägga huvudet på sidan. När jag rider i höger varv så "ställer" hon utåt åt vänster med nosen längre ut än öronen, och det GÅR inte att ställa till höger. Jag provade alla tips jag kunde klämma ur de stackarna som var i ridhuset samtidigt som jag, det som funkade bäst tycker jag var att hålla henne så rak som möjligt, och så försöka leda inåt höger ibland. Men då går hon för högt (jag ska ha henne JÄTTELÅG enligt min tränare), men samtidigt så får jag ju inte igenom någonting om jag ska leda ner henne och släppa efter, för då åker ju nosen ut åt vänster direkt. Hon skjuter bakdelen åt höger och då tycker jag att hon borde skjuta ut bogen till vänster. Men sen kom en av ridlärarna in och hon sa att jag skulle höja högerhanden (till nästan ansiktshöjd!) och ner med vänsterhanden. Visst, då rätade hon ju ut sig lite, men så kan man ju inte sitta jämt! Ridläraren sa; ja, nu får du rida sådär i en 2-3 månader så är det borta för alltid sen... För mig känns det rätt så mysko. Men jösses vad hon tuggade på bettet när jag pressade henne att vara rak! Jobbigt blev det!
SVEA (09 Jan 1998, 12:08:59)
Det är ej garanterat seriöst om man har ett stuterinamn. Jag var och tittade på ett par ponny för ett par år sedan, på ett stuteri med ett välklingande namn. Det var det värsta jag har sett, hästarna stod oppbundna i kobås, sådana blå avskillnings järn utan strö, skiten rann på hasorna, hingstar o sto brevid varandra, där stog de alldeles apatiska . Så hade de ett lösdrifts- stall där gick ca 20 travar sto i dynga upp till knäna. Den magraste av de alla o då menar jag ett skellet med skinn på var deras bästa avelssto. Jag är ingen person som brukar hålla tyst men jag fick tunghäfta. Körde direkt till en som sitter i miljö nämden och då började de att handla. De tog ett par år men nu finns stuteriet inte mer i vårt område, men det värsta är att de kan mycket väl starta på ett nytt ställe, det är bara att byta kommun. Så köp ej hästar från sådana ställe, tyvärr är det okunniga föräldrar som handlar hästar hos sådana människor.
Magdalena (09 Jan 1998, 12:05:41)
SVEA: Himla bra det där med dyrare reg. avg. Men tyvärr så blir ju inte de flesta "buskhästarna" regade alls...
erika (09 Jan 1998, 11:58:18)
Finns det nåt bra sätt att lära sig dressyr program....
SVEA (09 Jan 1998, 11:50:54)
Lite om hästar som har det dåligt, skriv insändare i lokalpressen, listor till hälso o miljönämden. Den debatten för aldrig dö ut. Om avel : Tyvärr är det så att seriösa hingstägare tar emot vilket sto som helst, och avel är ju inget man blir rik på. Det är en dyr men rolig hobby. Efterlyser ett bättre stosystem som de har på hundar T.e.x. Meriterade djur, extriört godkännande , mentaltest, de djur som faller från ramen för betala en dyrare regavgift o.s.v. SYNPUNKTER!!!!!
Magdalena (09 Jan 1998, 11:19:37)
maria: Vad menar du med buskavel? Alla som inte har ett namngivet stuteri och fler än 5 ston eller? Och de uppfödare jag känner ("proffesionella") har inga större problem att sälja sina föl för riktiga priser! Och om du läst ordentligt så är det mitt fullblodssto jag skall betäcka OM hon motsvarar mina förväntningar, och tidigast -99. Och ja, det ska bli min ridhäst, men det lär ju inte heller vara några problem att sälja en välhanterad halvblodshäst med bra stam! Nog har jag fått napp på de annonser vi satt ut på min kompis hästar alltid! Du kanske inte heller är medveten om att aveln i Sverige minskar? Så var ska hästarna komma ifrån när de "stora" stallen inte betäcker så mycket för att det kostar så mycket? Jag tycker du ska hoppa på såna som den mysko typen som vill hitta en billig hingst av "oviktig ras" och ej godkänd till sitt sto som "är så snäll" men har 34 p exteriört..... Och vad vet du om mina framtidsplaner? Så fort jag har möjlighet kommer jag att ha ett stuteri, alltså bli "proffesionell", och om jag då redan börjat i liten skala vad är det för fel med det? Ta reda på fakta innan du piper. Fast annars håller jag med dig! De som inte har någon plan med sin avel, utan bara tar föl för att de vill ha en "billig" häst, eller för att stoet är ju så gullig osv. de borde försvinna så ökar också värdet på de "riktiga" hästarna. Du skulle höra vilken ilsken reaktion jag fick när jag påpekade det vansinniga i att betäcka med en icke godkänd hingst på en annan disk. sida...
elbereth (09 Jan 1998, 11:17:15)
nybörjaren-pulla-hästen drar i tygeln och vill gå fram,tar inte förhållning sitta ner-jag tycker det bästa är om man försöker att slappna av,följa hästens rörelser (man måste naturligtvis hålla händerna stilla,det är svårt i början)tänk tungt,att benen dras mot marken är en bra bild som jag fått från en bok av sally swift(rekommemderas varmt!!) halvhalt och gå på tygeln tycker jag känns svår förklarat så här på nätet så det överlåter jag till ngn annan......
Johanna.H (09 Jan 1998, 10:58:57)
ang. leksaker i boxen (läste tidigare inlägg) Det är jättebra mot uttråkade hästar (egen erfarenhet) Vill man inte köpa bollen från HÖÖKS så kan man hänga upp en borste eller nåt annat, se bara till att hästen inte kan skada sig....
Anna (09 Jan 1998, 10:52:27)
Britta! Erkänner att jag försökt "ta" upp honom efter hand, men jag fixar det inte och det är kanske lika bra då....
Anna (09 Jan 1998, 10:50:44)
Britta! Han är född -90. Det här med hur han är byggd har jag tänkt mycket på om det kan spela in. Han är väldigt lågställd, tror du det kan ha med det att göra. Har ridit för tränare (tom svår klass dressyrryttare) och dom har oxå försökt men han tuffar på där nere...
SVEA (09 Jan 1998, 09:50:12)
Nu har någon i stallet kommit på att vetekli är farligt för hovarnas tillväxt, är det någon som har hört det? Om det är galoppbytena du undrar över Britta? tycker jag att du förklarar dem mycket bra.
Britta (09 Jan 1998, 09:26:54)
Anna: Hoppsan, FÅ UPP skulle det vara... och du, hur är din häst byggd? En del hästar (t ex vårt lilla gotlandsruss) hamnar direkt bakom lodplan so fort de ger efter det minsta i nacken, beroende på halsansättning o nackens "placering" (eller vad man nu skall kalla det). De KAN helt enkelt inte gå på tygeln i en annan form!
Britta (09 Jan 1998, 09:23:05)
Anna: Du skriver inte hur gammal hästen är och hur länge den är dressyrtränad, men det vanligaste i såna fall är att hästen helt enkelt inte är stark nog att gå i en annan form. Gör tempoväxlingar i traven (det är väl där man kommer åt dom bäst) , sakta NÄSTAN av till skritt (då måste man driva som sjutton för att det inte skall bli skritt = lättare att få in bakbenen), rid framåt igen. Gör massor med halvhalter; om det är svårt att "få igenom" dem uta att tappa bakbenen så flytta lite åt sidan i stället. Rid med så lätt hand du kan "tänk framåt med dina händer", tänk att hästenn skall ta stöd där framme, så du inte av misstag halar in näsan på den. Träna övergångar o halter med så lite tygelhjälper som möjligt. Tänk framåt med handen även i halter o halvhalter... Man kan aldrig FÅ UÅÅ en häst om man vill ha ryggen o bakbenen med sig. Med rätt ridning i den låga formen kommer hästen upp av sig själv när den är stark nog för detta. Snääla Anna gör inte samma misstag som så många andra - att försöka "plocka" eller "ta" upp hästen. Resultatet blir oftast en hög nacke, tjafsig mun, sänkt rygg och en mellantrav som är outhärdlig att sitta i... Hoppas du förstår lite vad jag menar med allt det här.
Anna (09 Jan 1998, 09:02:08)
Britta! Min ena häst går bakom lodplan (INTE bakom hand, som i din beskrivning, bra förresten!). VAD gör man? Domarna gnäller och då rider jag bara lätta (fälttävlan) klasser i dressyr? ag får inte upp honom.....
Eva (09 Jan 1998, 08:25:30)
Lisa: Varför inte prova att ta en häst på foder först? Det finns jättesnälla och duktiga små ponnies som kanske blivit för gamla för aktiv ridning eller vars ryttare vuxit ifrån dem och som skulle trivas utmärkt med lite lättare ridnig och mycket omsorg. Då har ni möjlighet att känna er för om det är rätt med egen häst så småningom.
Cecilia (09 Jan 1998, 07:30:44)
M-L: Om du har egen transport, ställ in den i hagen och sätt hö längst inne i den så hästen måste gå in där om den vill ha höet (funkar förstås bara om hästen är ensam i hagen och inte om det finns gräs i hagen...)
Cecilia (09 Jan 1998, 07:27:57)
Djur i stallet: Jag har inte bra erafernhet av minigris, vi hade 6-7 i stallet jag jobbade i (oftast hade vi bara en, men hon fick kultingar som vi sålde). De har sin charm men de är inte så lättskötta som många tycks tro. De är ungefär som besvärliga hundar, tycker jag. Man måste vara himla konsekvent med dem och de kan bli arga om de smiter, hittar mat och så måste man jaga bort dem från den maten. Jag tyckte bättre om de afrikanska dvärggetterna vi också hade. visserligen klättrar de på allt när man släpper lös dem men de (när man lär känna dem) kommer när man ropar. Om jag ville flytta minigrisen från stallet till "stora beteshagen" så fick jag muta med mat hela vägen men när getterna skulle flyttas hoppade jag på cykeln, ropade "kom flickor" och cyklade till hagen med getterna glatt springandes efter...Nu var ju inte detta inlägg om hästar utan om stalldjur, så vill ngn veta mer, snälla maila mig privat!
Britta (09 Jan 1998, 01:25:31)
M-L: Kan du inte ha sällskapsponny med dig? Det brukar funka... Annars är väl det bästa att träna träna träna lastning hemma! Vad gör din häst när den inte vill gå in?
M-L (09 Jan 1998, 01:04:06)
Är det någon som har bra tips på hur man får in en tjurskallig häst i transporten? Det är ju inte alltid som det finns möjlighet att gå in i stallet och lasta därifrån på tävlingsplatser direkt...
sol (08 Jan 1998, 23:58:03)
Anne! vilken gran som helst.
Anne (08 Jan 1998, 23:35:21)
Kan man slänga ut vilken sorts gran som helst(jaja förutom idegran) till hästarna?
Britta (08 Jan 1998, 23:28:34)
Undrande nybörjare: Inga frågor är dumma! Men jag nöjer mig med att besvara den om vikthjälper: Hästar har av naturen ganksa dålig balans, speciellt när de är unga och inte har hunnit bli ridna så mycket ännu. Om du som ryttare t ex sitter tyngre på höger sittben, alltså flyttar din vikt lite åt höger, rör sig hästen åt höger för att kunna hålla balansen. Ridskolehästar som ofta går med många olika och ofta lite obalanserade ryttare lär sig efter ett tag att hålla balnsen o fortsätta rakt fram ändå, även om ryttaren sitter snett. Men det är inget man önskar hos en välriden lydig häst. Alla hästar går mer eller mindre att rida med vikthjälperna, det beror mest på hur avtrubbade de är.
sol (08 Jan 1998, 23:06:38)
angåene Curlyn,dom har lite lockig päls,typ som rex katter el kaniner,dom fäller inte på samma sätt o så är det något med deras stöv dom har inte lika mycket ,det är något sånt vet inte exakt,annars en mycket trevlig o lungn häst,lättlärd,tyvärr dyr.
sol (08 Jan 1998, 22:59:22)
Lisa D_J! god kväll!i och med att din dotter är 3 år tycker jag man ska hålla sig på låg nivå,shettis,ev,en liten korsnings ponny,så din dotter inte känner sig pytte liten,du själv kunnde kanske ta en större ponny på foder?min tanke är att din dotter får sitta på rimlig höjd,lättare för dig om du ska hålla i henne i början,sen går det faktiskt att ha en minigris eller get,dom på Lill hästen i stav,har bra priser på häst prylar till mindre ponnyer, även island häst grejer,dom har en lill liten cowboy sadel där som är perfekt med knopp att hålla i o allt(uppfödarn till våran visade sin) så det blir en sån när han ska sadlas på (3 år),jag vet inte men Fjordingar är rätt tunga ,tänker på flickan,lite små tjuriga så där i mellan åt,föresten,den mamman som jag skrev om,hennes dotter har även hjärtfel. ,,,,,Literatur har alldrig skadat någon,kommer inte att göra det heller,vett o etikett,sunt bond förnuft kommer man långt med! DRESSYR HOPP m,m ska man lära sig,självklart instruktör, inget negativt tänkande,det ger inget. tänk om du Lisa D J ,som du ju redan vet,man har ju läst om så mycket ett djur kan tillföra barn o även vuxna,autistiska barn som ridit,har man sett en förbättring,det klart muskler o allt stimuleras, hoppas ni hittar något vettigt,skriv gärna hur det går!Sköt om er!
undrande nybörjare (08 Jan 1998, 22:48:38)
Jag är en nybörjare på det här så jag har lite frågor hoppas ni inte tycker de är fåniga ni verkr så duktiga allihop.Vad betyder att en häst pullar?Hur gör man för att sitta ner bra i trav?Vad är en halvhalt?Vad menas med att en häst går på tygeln och hur gör man?Har ridit en termin på ridskola så lite kan jag men absolut inte mycket snäla nån svara.Och vad menas med balanserad,hur rider man med vikthjälper?kan alla hästar det?Det här med att stödja hästen med tyglarna vad innebär det?
PIA (08 Jan 1998, 21:18:59)
ANNA: Såg ditt inlägg om att skaffa häst, islänningen är en bra häst men inte en nybörjarhäst( det finns ju undantag...) den har enorm vilja och kräver en fast hand och har du otur, inte för att vara pessimistisk, så kan den lida av sommareksem vilket kan vara tråkigt. Du har inte tänkt på, om du hittar ditt drömställe, att låta någon ackordera in sig mot en billig summa mot dennes hjälp och kunskaper, för då har du ju ändå din häst hemma och kan gå dit när du vill.
Britta (08 Jan 1998, 21:17:56)
Majsan: Ja, jag bor i södra Sverige. Håll utkik efter anonnsen om dressyrträning för travare m fl på dessa hästsidor under hästtjänster eller övrigt, var det nu blir. Jag slänger nog in annonsen i slutet av januari.
Britta (08 Jan 1998, 21:11:36)
Anna: Jag förstår att du bra vill ha en häst. Men hästar är flockdjur. INGEN häst, vare sig shettis eller annan, mår bra av att vara ensam. Risken är att hästen på sikt försöker kompensera bristen på kompisar med att se er människor som hästar, och just med din handikappade flicka kan det ju verkligen bädda för problem... Om islänningar har jag hört att de är ganska heta och inte så bra nybörjarhästar. Om du vill ha någonting större än en shettis så varför inte en (väluppfostrad) fjording? Visst kan de också vara heta, men de flesta jag har träffat har varit mkt lugna o trevliga att ha o göra med. En sådan kan ju hela familjen ha gläje av. Dessutom brukar de vara mkt lätta att sitta på i traven. Lycka till!
Majsan (08 Jan 1998, 21:09:00)
Hej på er allihop! Första gången jag är på denna sidan. Men det låter som om man kanske skulle kunna få ett och annat gott råd här.JAG har inte haft häst själv på ett antal år(tvingades sälja mina av ekonomiska själ ,förståss!)Men nu har jag fast jobb igen och letar med ljus och lykta .BRITTA:Var i Sverige bor du I södra? Det där med lektioner för ryttare med "udda" hästar lät tilltalande eftersom det är en travare jag letar efter i första hand.
(Anna )LISA (08 Jan 1998, 21:08:41)
URSÄKTA MIG JAG ÄR TOTAL FÖRVIRRAD !! dE SENASTE INLÄGGEN DÄR DET STÅR Anna ska läsas LISA, jag började dan fegt med min dotters namn (fråga mig inte varför) och nu skrev jag visst fel Jag heter Lisa D-J
Britta (08 Jan 1998, 21:06:55)
SVEA: Har du nån kommentar till alla dessa byten...? Vetekli: Är bra för matsmältningen, B-vitaminrikt, innehåller mkt fosfor, vilket hästen ej kan tillgodogöra sig allt av. Den otillgängliga delen av vetekliets P binder kalken till sig, varför CA/P-kvoten bör ligga ngt högre än vad som annars rekommenderas. Är en god källa för tillförsel av spårelement, särskilt järn o koppar. Innehåller relativt mkt kadmium. Vete: måste alltid utfodras krossat eller grovmalet. Hög proteinhalt, däremot mindre lysin. Ej lämpligt till föl o unghästar.
Britta (08 Jan 1998, 21:00:22)
Snetten: Jo det är ju det jag menar. Om du tar tag i blivande yttre tygeln och ställer lite åt det hållet kan ju inte bogen falla ditåt- Du skall LEDA med blivande inre - inte ställa (det är inte alls samma sak!). Yttertygeln STÄLLER coh förhindrar ytterbogen från att falla ut - innertygeln LEDER bogen åt rätt håll. Förresten hörnpasseringar: Du menar väl inte att hästen skall släppa innertygeln o bara ha stöd på ytter? Jag tycker att en väl genomriden häst i balans går att ställa åt vilket håll som helst, vare sig man rider rakt fram eller på böjt spår. Men jag kanske missförstår dig?
Anna (08 Jan 1998, 20:59:27)
Nu loggar jag ut för ikväll men jag kommer tillbaks imorgon. Hoppas på många svar på följande ÄR DET "SKUMPIGARE" ATT RIDA PONNY ÄN PÅ VANLIG HÄST???
Anna (08 Jan 1998, 20:54:56)
Cecilia, Jag föraktar verkligen INTE teoretisk kunskap men den vet hur jag ska skaffa , är redna prenumerant på hästjournalen samt har lånat en bok om hästhållning, men känner ändå att det är oerhört lärorikt att höra vad ni vana "hästmänniskor" har att säga, för hur det än är så stämmer inte alltid teori och praktik i verkligheten. Hur mycket man än har läst så är det nog till sist så att det är när man ÄR där med hästen som man lär sig allra mest.
Snetten (08 Jan 1998, 20:52:39)
Om hon skjuter ut den blivande yttre i bytet är det inte meyttre tygeln jag ska korrigera henne då? Tar jag i innre borde det bli ännu värre
Britta (08 Jan 1998, 20:49:52)
Snetten: Du gör väl bytet med vikt- och skänkelhjälper hoppas jag! Inte med tyglarna väl? Det normala är väl att man ställer hästen lite IFRÅN den blivande galoppen när man lär hästen byten? Det är åtminstone vad jag har fått lära mig. Har också sett det t ex när Per Johansson o Chapman tränade byten för Rehbein, och hos min urgamla Grand Prix-Överste i Tyskland... Om du ställer till höger när hon skall byta till vänster så släpper du ju fram det nya inre bakbenet, och det är väl det som är meningen... annars blir det väl dåligt med luft o schwung i bytena...? Sen ju säkrare hästen blir desto mindre tydligt behöver man ställa hästen utåt. Det handlar väl mycket om att ta igenom halvhalterna på yttertygeln - att RIDA igenom halvhalterna. Hoppas inte detta låter för flummigt...? Var o en blir ju salig på sin tro!
Snetten (08 Jan 1998, 20:48:41)
Britta: Visst stödet ska vara på båda tyglarna på RAKT spår men genom bytet är hon ju ställd och då är stödet på den yttre tygeln och den innre tygeln är en vändande hjälp. Eller? Jag har kanske lärt mig fel? Jag har bara ridit ca 4år (är 15år) och är inte så duktig
Anna (08 Jan 1998, 20:47:59)
Sol, Tack för ditt svar. Ovanligt att någon känner någon med mikrocefali. Min dotter är nu 3 år och är till följd av hjärnskada både rörelsehindrad och mycket sen i sin "psyko-sociala" ututveckling. Hon behöver hjälp med ALLT (sitta, vända sig, äta, osv kan heller inte prata ) Men hon hennes styrka är att hon är mycket kommunikativ och blir glad om man ägnar sig åt henne , ler och skrattar och hon kan dessutom visa att hon känner igen oss i familjen, hon ÄLSKAR att vara nära det är väl sådant hon kan "ta in" därför tror jag att hon verkligen kommer uppskatta att få börja rida och vara nära dessa underbara djur HÄSTAR. Kan en shettis stå själv utan att må dåligt dvs utan annat hästsällskap. Jag är ju som sagt hemma på dagarna och kan därför vara mycket omkring stallet/hagen (om vi nu hittar ett bra hus med stall osv). Men en häst kanske behöver hästsällskap. Tror du det är bäst just med en shettis, jag har fått tips annars om att skaffa en islänning (för att jag också skall kunna rida mer) Vad tycker du om den som nybörjarhäst ?? Har också funderat på om det ev är bättre att ha hästen inackorderad i något stall i närheten, dels för hästens skull /sällskap) och dels för att man kanske kan få mycket tips och råd av andra i stallet. Roligt att det finns så många trevliga och hjälpsamma "surfare" här.
Snetten (08 Jan 1998, 20:44:35)
Britta> Oj vad frågorna kastas om Jag får inte ditt svar förrän jag skicket själv. Ingen häst går ju helt rakriktad och i jämnvikt på båda tyglarna, inte ens i världsklass. Självklart har jag henne i balans på rakt spår annars hade jaginte börjat med byten. Jag rider för instruktör oxå, men som sagt vi har nyss börjat tränapå det. Jag har ridit det förr, men min ponny är bara 7 år
Silas (08 Jan 1998, 20:43:51)
Malla Tinker är ingen egentlig ras utan det är en skäck. Som irländska Zigenare brukar ha ganska grov med hovskägg.
Britta (08 Jan 1998, 20:42:06)
Snetten: Jag är den första människan att förespråka att man skall ha stöd på yttertygeln. Det tycker jag absolut. MEN du måste ha stöd på inner också! Jag tycker det verkar vara det som fattas! Målet måste ju vara att hästen gå med ett mjukt stöd på bägge tyglarna. Kanske du skall prova att st'lla henne lite utåt då och då, så du kan rida med till innertygeln? Då borde hon ju inte kunna flyta ut så mycket. För det låter ju som om hon släpper inner. Eller?
Snetten (08 Jan 1998, 20:38:40)
Britta Det kan stämma, men hur ska jag få henne att byta om hon är felställd? (Om jag nu förstått dig rätt)
Britta (08 Jan 1998, 20:36:52)
Snetten: Det viktigaste (efter sitsen) glömde jag: Är hon absolut rakriktad o i balans när du INTE gör byten? Annrs kanske du skall vänta lite till med dem?
Titta på tidigare inlägg

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.