Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Öppet forum | Bläddra

Öppet forum

Ännu äldre inlägg kan du hitta här.


Anna (25 Dec 1997, 21:37:40)
Erika longera inte din unghäst för mycket. Det sliter VERKLIGEN på hästens leder att som unghäst få jobba mycket på böjt spår.
Ingrid>Erika (25 Dec 1997, 21:34:02)
Ett mycket bra sätt att stärka ryggen på en häst är att longera med chambon. När hästen höjer huvudet vid drivning med longerpiskan känner den av chambontygeln. Bakbenen börjar då trampa under och ryggen välvs. Hästen söker sig framåt, nedåt - chambonen har ingen effekt men hästen går i jämnvikt, bärigt och välver ryggen. Jag har själv alltid longerat mina unghästar med chambon vilket har gett mycket bra resultat på deras ryggar.
Anna (25 Dec 1997, 21:32:53)
p,imp.>Prova vaddå??
P,imp. (25 Dec 1997, 21:29:55)
Ingrid! Jag har provat homeopat medecin,massage(tjejer som gått axelssons) röntagt bakbenen på ATG ,haft inne efterlysning i ridsport,bor uppe i norrbotten. Så här finns inte så mycket hjälp att få. Vi hadde upp Lesley o Micke. Vilket var givande. Men ko sparkandet,och ANFALLANDET I HAGEN BESTÅR.Tro du eller någon annan som läser detta att det vore värt att pröva,jag gör allt för att han ska ha det bra!"
Christina (25 Dec 1997, 21:28:05)
P.S Erika jag vet ju inte hur just din häst ser ut men jag drog en generell slutsats.D.S
Christina (25 Dec 1997, 21:20:47)
Erika. Du kan börja rida försiktigt, korta stunder. Det bygger upp hästes ryggmuskler sakta men säkert. Rider själv en 4-åring och jag fick börja på detta sätt, sedan öka ridtiden succesivt. Jag är fortfarande inte klar så hon kan ridas längre än 45 min.
Ingrid>Annika (25 Dec 1997, 21:20:02)
Jag kan inte ens förstå hur du kan tänka dig barrering som en metod för att få din häst att hoppa bättre?! Är du säker på att det tex inte är brister i din ridning som gör att hoppningen inte går bättre? Det handlar väl för 17 inte om vem som kan upptäcka om du barrerar eller inte - det handlar väl om vad du gör med din häst!!! Jag kan lova dig att din häst kommer fullständigt att tappa förtroendet för dig om du tar till barreringsmetoder - sök felen hos dig själv istället! Jag kan också upplysa dig om att jag har egen erfarenhet av att utbilda hopphästar, har bla ridit svår hoppning med flera egna uppfödningar. Ibland är man tvungen att använda vissa "hjälpmedel" såsom spö, diverse hjälptyglar och skarpa bett - men barrering är något helt annat som inte någon seriös hästmänniska använder sig av!
Ingrid>Polsk imp (25 Dec 1997, 21:15:23)
Jag har haft hand om en häst som hade tappat livsgnistan pga att hon fått stryk av flera olika människor. Hon var jättesvår att hantera, tex var det nästan en omöjlighet att byta från grimma till träns. Jag gjorde så att jag lät henne gå i hagen och "skrota" under ett par månader tillsammans med en av mina äldre hästar som har lätt för att "ta hand om" osociala hästar. När jag skötte om min äldre häst lät jag det rädda stoet stå jämte och titta på till att börja med. Efter några veckor började jag sköta om henne också. Givetvis hade jag kratsat hovarna varje dag tidigare och snabbvisiterat men mycket mer än så var det inte. Efter ett litet tag började hon få förtroende för mig och det blev lättare att hantera henne. Det som är viktigt med sådana hästar är att man går lugnt och försiktigt tillväga - absolut ingen stress runt omkring hästen. Den här hästen blev med tiden en bra hopphäst men hon var alltid en "enmanshäst", dvs det var bara jag som kunde rida henne i princip.
Annika (25 Dec 1997, 21:09:32)
>M-L!Jag tror inte att det funkar med hot som att du ska slå mig. Människans intelligens är mycket större än hästen. Det är därför vi som är mycket svagare och mindre än dom klarar av att bestämma vad dom ska göra. Om dom var smartare än oss skulle dom aldrig tillåta att vi red på dom och använde spö, bett och sporrar. Vem skulle upptäcka om jag använde barrering som träningsmetod???? Var går gränsen för vad som kan räknas till sunda träningsmetoder??? Om alla bommarna i en trippelbarr ligger på samma höjd, hur räknas det?? Till barrering eller inte.
Polsk imp. (25 Dec 1997, 21:04:04)
Är det någon som har erfarenheter av hästar som tappat livsgnistan, pga ,människors okunskap,= slag,hårda bestraffningar m,m.....
Erika Karsson (25 Dec 1997, 21:02:34)
Minna: Min ena tränare sa att det var dax att börja lära henne (hästen) piaff....vi ha börjat träna henne för hand , detta med stora framsteg. Jag skall inte sätta mig på henne än (på nåt´ år) för hon är inte tillräckligt stark i ryggen..Min häst är ett sv halvblod 4½ år. Min andra tränare sa att det inte var bra att börja i hennes ålder , tränaren sa att det slet på hennes ben.. Jag vet inte vad jag göra båda mina tränare är mycket duktiga , vet inte vem jag skall "lita" på. Vet du nåt´ ........
Petra (25 Dec 1997, 20:54:52)
HEJ! Jag ska flytta till Norrköping. Är det någon som vet en bra ridklubb där. Skriv oxå om det finns några jag INTE ska välja.
Minna (25 Dec 1997, 20:19:20)
Erika, vilka skäl för och emot träning vid hand vid olika åldrar har dina tränare angivit?
Erika Karlsson (25 Dec 1997, 20:13:36)
När skall man börja arbeta en häst för hand ?? Jag har hört flera svar : Vissa säger att man kan börja när hästen är vid 3 års åldern , men inte sätta sig på den (dvs när den kan piaffen) för ens den är 5-6 års åldern. Vissa säger att man skall börja att arbeta den för hand vid 5-6 års åldern...........Jag har fått många svar när jag har frågat.....vet inte vad jag skall göra..... Jag vill ju INTE förstöra min häst....... Det svåra är att jag har frågat mina instruktörer......de säger olika saker , är det nån som kan övertyga mig...?
Anna (25 Dec 1997, 18:24:09)
Magdalena! TR III (1996)/Hoppning. Mom.327, s. 12. Där står allt.
Magdalena (25 Dec 1997, 17:39:07)
Jag har tagit med mig min pärla till Sthlm där jag firar jul med mina föräldrar. Hon står i ett stort stall i en kurs del, och det är väl en 8-10 hästar till som står där. De flesta är ponnier och alltså "småtjejer" som har hästarna, och vilket LIV det är i stallet! Får inte barn nuförtiden lära sig att stallet är hästens hem, och den har väldigt bra hörsel och blir lätt stressad av en högljudd miljö?!?! Min stackars skrutta for runt som en tätting i boxen tills nästan alla gått, då lugnade hon ner sig och började äta sitt hö. Suck! Man vill ju inte låta som en gnällkärring när man är gäst precis!
Magdalena (25 Dec 1997, 17:35:44)
Anna: Det är OK. Sjävklart låter det enkelt när man har funderat mycket och länge över sin avelsplan när man redan är klar med vad man vill ha... Det var bra att du påpekade det där med LB för 4åringar för det måste jag verkligen ta reda på, jag kommer ju ha fler unghästar att utbilda och tävla, och då är det ju bra om man vet vad det är för regler som gäller! Förresten är det nytt (från nyår?) att det finns unghästklasser i dressyr också! Himla bra! För hittills har vi ju bara kunnat vara med på "programträningar" (LC två ggr).
Britta (25 Dec 1997, 15:46:02)
Är det nån som vet hur anslutningen till Svenska Ridsportsförbundet fungerar när det gäller privatägda ridskolor? Måste man ha en ideell förening eller kan ridskolan anslutas direkt? Är det nån som har erfarenheter av vad man kan göra om föreningen resp ridskolan "drar åt olika håll"? Som jag ser det hör det till varje seriös ridskola att vara ansluten till förbundet, och sen vill man ju ha tillgång till a)försäkringar b)utbud av kurser o fortbildningar c) möjligheten att låta ridskolans elever tävla på "riktiga" tävlingar. Men kom man nu inte vil att de skall tävla som representanter för en annan ridskola/klubb...? Och hur är det med de vanliga försäkringarna som gäller för ridning i ridskola - och jag blir medlem föreningen hos ridskola x, gäller den försäkringen även vid ridning hos ridskola y, om bägge är anslutna till Sv Ridsportsförbundet? Hoppas nån förstår mina frågor - och kan svara på dem...
Britta (25 Dec 1997, 15:40:40)
Karloina: Det är kanske lättare att komma med tips om du talar om vilka metoder dur HAR prövat?
Maria (25 Dec 1997, 14:16:07)
Karolina! Ta hjälp av nå´n som står på marken. Bogbladets spets är punkten att trycka på för personen på marken. Läs Kyras bok!
Karolina (25 Dec 1997, 13:58:53)
Jag har ett sjuårigt halvblodssto som jag rider dressyr med. Hon reds in när hon fyra-fem år vilket innebär att hon ännu inte hunnit lära sig mer än upp till LB-LA. Mitt problem är att jag inte kan få henne att rygga. Flera välkända ridinstruktörer har försökt hjälpa mig - men utan resultat. Behöver nu tips och råd om hur jag skall lära henne att rygga. Kan det vara så att det helt enkelt inte går att få en häst att göra vissa saker? Hon är en bestämd dam med mkt egen viilja och iövrigt kapacitet för högre klasser. Tacksam för hjälp.
Anna (25 Dec 1997, 13:52:47)
Snälla Magdalena! Det var av nyfikenhet jag undrade över din avel. Det lät inte alls välplanerat tyckte jag. Det är inget fel att lätta upp med fullblod men på dig lätt allt så ENKELT! Hej och hå liksom. Att sen rättfärdiga sig själv med att säga att "det ändå finns så många mysko folk som avlar på precis vad som helst" tyder ju inte direkt på seriositet men du skrev väl fel... Jag citerade direkt ur TR, hur det kommer sig att du fick starta kan väl inte jag svara på!? Det kanske är annorlunda för ponny, men på stor häst får du inte starta 1,10 hoppning med en fyraåring och det ska inte JAG ha kritik för?
Cissi (25 Dec 1997, 12:32:19)
Ja visst blända ös på!
blända (25 Dec 1997, 12:26:35)
finns det någon som vill diskutera etik och moral i hästvärlden?
M-L (25 Dec 1997, 01:31:32)
Annika: Du är en elak, grym idiot!!!!!! Att vissa saker inte är snälla mot hästar rättfärdigar inte på NÅGOT sätt barrering. Vi kanske ska tycka att det är bra att grisar kastreras utan bedövning, bara för att andra saker vi gör inte är bra. Eller ska vi hälla gift i floderna , jag menar, vi gör ju så mycket annat dåligt! Jag blir sjuk när jag tänker på att idioter som du får ha med hästar att göra!!! Är det så säkert att felet ligger hos hästen? Kan det inte lika gärna vara du som gör fel?! Jag kan komma och slå lite på dig, gladeligen, om du tror att det kan hjälpa!!
nina (25 Dec 1997, 00:50:28)
Annika:visst kanske det inte är så snällt mot hästen med hjälptyglar, sporrar, spön osv, men det beror mer på HUR man rider hästen. Alla kan rida en häst dåligt om man går in för det, men det är inget skäl till att prova barrering. Jag tycker du ska prova med nåt annat isället. Har du tänkt på att din häst kanske inte är mogen för msv ännu. Jag tror det är större risk att du förstör din häst än uppnår de mål du satt om du använder barrering.
Anna (25 Dec 1997, 13:52:47)
Snälla Magdalena! Det var av nyfikenhet jag undrade över din avel. Det lät inte alls välplanerat tyckte jag. Det är inget fel att lätta upp med fullblod men på dig lätt allt så ENKELT! Hej och hå liksom. Att sen rättfärdiga sig själv med att säga att "det ändå finns så många mysko folk som avlar på precis vad som helst" tyder ju inte direkt på seriositet men du skrev väl fel... Jag citerade direkt ur TR, hur det kommer sig att du fick starta kan väl inte jag svara på!? Det kanske är annorlunda för ponny, men på stor häst får du inte starta 1,10 hoppning med en fyraåring och det ska inte JAG ha kritik för?
Cissi (25 Dec 1997, 12:32:19)
Ja visst blända ös på!
blända (25 Dec 1997, 12:26:35)
finns det någon som vill diskutera etik och moral i hästvärlden?
M-L (25 Dec 1997, 01:31:32)
Annika: Du är en elak, grym idiot!!!!!! Att vissa saker inte är snälla mot hästar rättfärdigar inte på NÅGOT sätt barrering. Vi kanske ska tycka att det är bra att grisar kastreras utan bedövning, bara för att andra saker vi gör inte är bra. Eller ska vi hälla gift i floderna , jag menar, vi gör ju så mycket annat dåligt! Jag blir sjuk när jag tänker på att idioter som du får ha med hästar att göra!!! Är det så säkert att felet ligger hos hästen? Kan det inte lika gärna vara du som gör fel?! Jag kan komma och slå lite på dig, gladeligen, om du tror att det kan hjälpa!!
nina (25 Dec 1997, 00:50:28)
Annika:visst kanske det inte är så snällt mot hästen med hjälptyglar, sporrar, spön osv, men det beror mer på HUR man rider hästen. Alla kan rida en häst dåligt om man går in för det, men det är inget skäl till att prova barrering. Jag tycker du ska prova med nåt annat isället. Har du tänkt på att din häst kanske inte är mogen för msv ännu. Jag tror det är större risk att du förstör din häst än uppnår de mål du satt om du använder barrering.
Tilde (24 Dec 1997, 23:55:16)
Jag håller med dig Annika om att det finns metoder som inte borde vara brukliga t.ex. sporrar, spö, hjälptyglar och olämpliga bett detta RÄTTFÄRDIGAR PÅ INGET SÄTT barrering.
Annika (24 Dec 1997, 23:36:37)
Hej! Jag tränar seriöst med min häst för att få den att hoppa som jag vill. Jag har tyvärr inte fått hästen att hoppa fel fritt i den klassen vi hoppar (Medelsvår). Jag har försökt att få den att förstå genom spö och sporrar men resultatet har låtet vänta på sig. Funderar allvarligt på barrering, detta har ju visat sig mycket effektivt internationellt. Finns det någon som har tips på barrering som inte gör hästen så stor skada att det syns. När jag var i Göteborg såg jag benskydd med spikar på insidan. Det verkar lite väl hårt för hästen, men att ha någon som lyfter bommen när hästen hoppar kan ju inte vara så farligt, efter som det borde kännas som en vanlig rivning för hästen. Många kanske tycker att det låter grymt och jag vet att det är olagligt i SVERIGE, men det är en accepterad metod utomlands. Tänk efter hur mycket annat vi gör mot våra hästar som inte är så snällt t.ex. SPÖ, SPORRAR, HJÄLPTYGLAR som tvingar hästen till det vi vill. Vissa rider med sadlar som inte är anpassade till hästens rygg, eller med på tok för skarpa bett som skadar munnen och gör att den måste kröka på nacken. Andra bryr sig inte om att ringa vetrinären vid svårare skador. Jämfört med allt annat man kan göra mot sin vän tycker jag att barrering är en baggatell.
Hille (24 Dec 1997, 23:36:25)
Vill bara varmt rekommendera "ett med hästen" av Sally Swift. Har bara kommit några kapitel (julklapp, förstås!) men redan lärt mig många bra knep att tänka på. Ska bli roligt att försöka omsätta dem i praktiken!
Britta (24 Dec 1997, 22:23:36)
Magdalena o Anna: Finns det inget tävlingsreglemente på Ridsportsförbundets sidor? Men nog sjutton måste man väl få hoppa LB med en fyraåring?
IngelaH (24 Dec 1997, 18:57:03)
Jag måste bara få önska Er ALLA en riktigt God Jul & ett Gott Nytt Hästår, med mycket bra tips och svar från alla "internetare".
Magdalena (24 Dec 1997, 16:26:47)
Hille: Jag ska prata med min veterinär om Tokosel. Madicken har en väl uträknad foderstat (analyserat foder), och en bra Ca/P kvot (1,5). Så det blir nog inga problem på den biten.
Magdalena (24 Dec 1997, 16:24:07)
Anna: Hur kommer det sig att jag fick starta min fyra åriga ponny (och jag var inte ensam att starta en -93a i den klassen) om det nu står i TR att man inte får det? Gäller det även unghästklasser? Det blir ju ett väldigt hopp om man nu vill starta Breeders med sin femåring, om man inte får tävla LB på den som fyraåring! Ska kolla upp det, för i så fall gjorde ju arrangörerna fel som tillät oss att starta! Och vad tyckte du var fel med att lätta upp en hästtyp med fullblod? Det gör man ju med halvbloden! Hur tror du det Svenska Halvblodet såg ut i början? Många Oldenburger ston osv. användes, som är kraftiga, och de lättades upp med bl.a fullblod.
Erika (24 Dec 1997, 15:21:17)
wikkan: En D-ponny får lägst vara 140 cm mkh och högst vara 148 cm mkh....... De hubertus-jakter som ridskolor mm ordnar går ut på att en grupp ryttare rider ut i skogen......sen är det försten som hittar "räv-svansen"......Det går säkert att göra det på flera olika sätt , men det är så här jag har gjort det. Hoppas att du är nöjd med dina svar , annars får du skriva igen !!
nina (24 Dec 1997, 14:38:13)
Katrin: i senaste numret av Hästjournalen var det en annons för tunarps säteri. De har hoppkurser för hopprädda. Adresse till deras hemsida är: www.tunarpssateri.se Lycka till med hoppningen!
Hille (24 Dec 1997, 14:12:20)
Ville bara tala om att en bonde i närheten av vårt stall har misskött sina kor otroligt, stallägarna och andra grannar har anmält honom oräkneliga gånger och nu, äntligen, har det givit resultat! Korna som förra året var magra och såg ut att hålla på att frysa ihjäl (de såg ut så man kunde gråta, fick bara halm att äta) får nu hö och ensilage varje dag. Så ge er inte när ni ser djur fara illa, vi måste alla försöka hjälpa dem. Hoppas att 1998 blir ett år där alla ställer upp för varandra och djuren, Kramar, Hille.
WIKKAN (24 Dec 1997, 13:41:38)
KAN NÅN SÄGA MIG VAD HUBERTUSJAKT ÄR OCH HUR HÖG EN D-PONNY ÄR
Anna (24 Dec 1997, 12:32:46)
Sacke! Är du negativ till Thiedemann-tygel? Jag har upprepade gånger talat varmt om den på den här siten men inte alla verkar tycka den är bra. Själv tycker jag att den är en "snäll" hjälptygel som inte tvingar hästen till en onaturlig position. Lätt att använda för ryttaren och kan inte göra den skada som andra hjälptyglar kan. MEG!! Jag LIDER med dig, varför finns det så gott om dom? Nina! Är det din egen häst eller lånar du den? Vet du om den är van att gå på hårt underlag? Själv travar jag grusvägar året runt men min häst är van vid det ända sedan han reds in.
Erika Karlsson (24 Dec 1997, 11:29:34)
Jag vill önska alla här god jul och gott nytt år !!! Och ett speciellt tack till D Nilsson som skrev och berättade om hippologiska-högskolan !! Nu i jul-tid skall önsknigar gå i uppfyllelse , jag har tre önsknigar: 1) Att det blir ett bra nästa häst/tävligs år 2) att jag kommer in på hippologiska högskolan 3) att mitt planerade häst-köp blir bra....skall utöka min skara... GOD JUL
Britta (24 Dec 1997, 11:05:37)
GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR till alla er på Öppet Forum, med speciella välgångsönskningar till Gunnar som gjort världen bästa hästsidor!
Britta (24 Dec 1997, 11:02:03)
MEG: Fy sjutton vilka människor det finns! Tyvärr är det väl inte så mycket du kan göra... Som jag ser det har de stackrs hästarna bara en enda chans: Att nästa ställe dit de kommer, INTE har snällt folk som ställer upp o hjälper deras ägare. Det blir hårt för hästarna i början, men förhoppningsvis inser dessa tjejer då att de inte har tid, råd mm och säljer de stackars hästarna till förhoppningsvis bättre hem. Att ta kontakt med miljö- o hälsoskyddsnämnden brukar enl min erf inte hjälpa, för enligt dom skall hästen vara så utmärglad att den håller på att dö innan myndigheterna får lov att reagara. Jag har själv ett gäng hästar alldeles i närheten, de går ute året om, föl föds kors o tvärs, lite ensilage slängs ut på vintrarna, ibland fastnar nån i taggtråden... det är inte roligt att se. Men de överlever och har inte börjat äta på varann (än) så därför kan ingen göra nåt. Ibland åker distriktsveterinären dit på eget bevåg och försöker prata allvar med ägarna, men han kan tydligen inte heller göra mer. Det är hemskt att se men jag har börjat lära mig att inte tänka på det. Om jag ser nån direkt sjuk eller skadad ringer jag vet, sen får han ta över ansvaret... Men inte är det roligt att se detta! Så, som sagt, hoppas dom här brudarnas hästar snart blir sålda!
My (24 Dec 1997, 10:57:51)
Vad gäller rida på olika underlag... Du kan vänja din häst vid alla slags underlag om du gör det pö om pö. Det farliga är att rida på volten för jämnan och sedan plötsligt slänga sig ut på stenhårda vägar (eller djup sand eller gegga) utan föregående träning. Distanshästar tränas att gå överallt utan att "gå sönder" och egentligen tycker jag att alla hästar borde tränas på så vis för att bli mer hållbara och ridbara. Precis som människan så stärks skelett, leder och ligament av belastnining. En person/häst som sällan springer och hoppar och använder sin kropp, får klenare skelett. Vår tids barn, t ex som mest sitter framför datorer eller TV-spel istället för att vara ute och leka och springa, kommer att få mycket problem med skört och urkalkat skelett i framtiden. Därför: har du unghäst, så rid den den ÖVERALLT, men överdosera inte! Både med unghästar som med äldre hästar du vill "härda", så ska du börja med små doser av det ovana underlaget: 5 min skritt på hård väg ena dagen, öka på med några minuter undan för undan, kolla eventuella reaktioner som värme eller svullnad. Reagerar hästen måste du givetvis backa i träningen och ta det lugnt ett tag. Så småningom börjar du trava på det ovana underlaget. Då måste di minska på tiden igen för att långsamt trappa upp, fast i trav. Därefter gör du detsamma med galoppen. Kom ihåg att mjuka, djupa underlag också är farliga för ovana hästar (fast värst för senorna då). Jag vet flera som inte vågar trava på hårda vägar, men sedan ger sig av i galopp i sand...
MEG (24 Dec 1997, 07:50:25)
Hjälp någon! Vad ska man göra när man inte kan lita på sina stallkamrater? Jag hyr i ett privatstall, det bästa tänkbara tills för 5 månader sedan, då 2, 25 åriga tjejer kom. Jag har pga av arbete hjälp med att ställa in min häst 1 kväll i veckan, det har alltid funkat och jag har tagit mockning, utsläpp etc istället men sedan dess "brudar"kom funkar inget. Upprepade gånger har hästarna stått kvar ute i mörker och kyla, utan mat med fruset vatten. Kalla, frusna hästar har fått gått in vid 20-21 tiden när de som äger stallet eller jag kommit, normalt tar vi in dem ca 16.30-17.00. De kommer inte varje dag för att ta reda på sina hästar, utan skiter i dem helt pga bakfylla, fått främmande, hade ingen lust, skabort etc. Vi har pratat upprepade gånger med dessa 2 men det hjälper inte, så vi har sagt upp dem till 31/1-1998 men hur ska det gå för deras hästar? Nu har ju vi andra i stallet gett dem mat och omvårdnad ca 2-3 dagar i veckan, då de inte har varit till stallet, oftast inte ens hört av sig, utan bara uteblivit. Jag vet inte vad man ska göra, hjälp mig med råd någon.
Kajsa (23 Dec 1997, 23:37:17)
INGRID: Jag tycker att gramanen är bra för man kan släppa efter och inte hålla något alls i den eller ha den sträckt. Alltså man kan reglera. En snodd kan man ju inte släppa efter på som man kan med gramanen. Visst kan det vara bättre att ha snodden än gramanen om man inte kan rida med två tyglar fast bäst är det om man inte behöver några hjälptyglar alls. Med gramanen är det ju som att rida med ett par extra tyglar som hjälper lite mer, man behöver ju inte sitta och "blåhålla" i gramanen.
Britta (23 Dec 1997, 23:33:42)
Katrin: Jag hade lite samma problem som du en gång, fast lite annorlunda... Det var så att jag ägde en häst som jag var rädd för att rida. Den hade egentligen aldrig GJORT nånting mot mig, mer än visat ganska tygligt att passa dig, annars KANSKE det och det händer... Med tanke på att jag livnär mig på att utbilda båda folk o hästar blev det här, som du förstår, en omöjlig situation. Jag tvingade mig till att rida, och inte hände det nåt, men trots det blev jag räddare o räddare... Gud vad dum jag kände mig! Hade ju ridit riktiga idioter, och inte varit ett dugg rädd, det var bara att sparka på o rida vidare... men inte med den här hästen! Till slut bad jag en av mina tidigare elever (!, en duktig kille i 20-årsåldern som numera tävlar framgångsrikt i hoppning på stor häst, att sitta upp och rida den här hästen en gång. Jag visste att vad den än hittade på skulle han inte bry sig så mycket, det vet väl alla hur såna där hoppryttarkillar är... Ja, och så provocerade han hästen lite, och hästen sa "passa dig, annars..." och killen sa "passa du dig själv" och bankade till ordentligt ett par gånger med ytterskänkeln. Hästen tvärstannade, ryttaren klappade till ordentligt med spöet och... det hände absolut ingenting. Hästf... förlåt den fina hästen menar jag, trippade iväg som ingenting. Och jag SÅG att det inte var så farligt. Idag rider jag denna häst med största förtjusning och blir inte rädd även om den dummar sig lite. Så vad tror du om att kanske låta nån annan, duktigt ryttare (tränaren?) hoppa lite ordentligt med när du ser på? Så att du själv ser att det inte händer nåt, och kanske t o m blir sugen på att pröva själv... Ja inte vet jag, det var bara ett förslag! Hursomhelst, det är inte fegt att vara rädd! Att försöka ta tag i problemet, som du verkar vilja göra, är TUFFT! Lycka till!
Britta (23 Dec 1997, 23:20:53)
nina: Nej, jag tror INTE att du skall vrken trava eller galoppera på hårt underlag. Kortare travpass på asfalt är lite annorlunda. T ex engelsmännen rider jättemycket i trav på asfalt, men deras hästar vänjs vid det redan som föl o unghästar. Jag tror man gör det här hemma även med fälttävlanshästar för att stärka senor etc, och jag VET att det understundom används vid hästar som haft vissa skelettskador och behöver "stärkas upp" igen. Men då är förmodligen förutsättningen att hästen hela tiden går i rätt form, takt o balans. Just asfalten har ju den egenskapen också att den är lite elastisk o "fjädrande", i motsats till hårda grusvägar som blir rena betongen så fort de inte är uppblötta av regn. Om du galopperar på en frusen o gropig äng är risken stor att hästen antingen trampar fel eller halkar o vrickar sig, eller att den blir tvungen att spänna sig så hemskt för att hålla balansen att den blir halt bara för det...
nina (23 Dec 1997, 23:10:44)
Britta: vägen är inte isig eller så, utan bara väldigt hård, men det är väl inte så bra att galoppera på en sån heller? Men trava går väl bra att göra iallafall? Med en ridlärare som jag hade lite förut travade vi på asfaltsväg. Enligt henne var det bra för hästen att göra det ibland. Stämmer det Kan man förstöra hästens ben av att galoppera på en äng som är frusen (den är hård och ganska gropig) också? Tack för tipsen! Ska försöka att göra skänkelvikningar nästa gång.
nina (23 Dec 1997, 22:56:43)
Katrin: har sett att det ska finnas hoppkurser för hopprädda. Ska försöka ta reda på var det fanns nånstans.
Lina (23 Dec 1997, 22:52:37)
Det jag har hört om gougetygeln är att den får hästen att höja ryggen och börja arbeta med bakbenen.
Ingrid>Jennifer (23 Dec 1997, 22:49:00)
Om du med nybörjarhäst menar en läromästare (antar att du inte menar en häst som man kan köpa om man är nybörjare...=)) så går det att få tag i bra hästar ganska billigt. Hör tex med din ridskola, de har kanske någon bra häst som ska pensioneras från ridskolelivet och de är ju perfekta som läromästare. Även äldre valacker som tävlat mycket kan vara ganska billiga eftersom de inte har något avelsvärde. Hade för många år sedan den perfekta läromästare i en fd svårklass häst i hoppning, han var 18 år när jag köpte honom och blev hela 25 år gammal! Som en riktlinje tycker jag att 15 000 kr är ett normalt pris för en 15-18 årig valack som här bra utbildad i tex hoppning. Lycka till med hästletandet!
Ingrid>Sacke (23 Dec 1997, 22:44:24)
Jag har skrivit ett långt svar till dig tidigare där jag berättade lite om gougetygeln och varför jag inte tycker att du ska använda dig av den. Har du bara haft hästen en kort tid tycker jag ändå att du ska försöka rida henne utan hjälptyglar, det kommer nog snart att lossna för er. Lycka till!
Jennifer (23 Dec 1997, 22:41:59)
Vad kostar en bra "nybörjarhäst" och hur gammal är en sådan?
Sacke...angående gougetygel (23 Dec 1997, 22:40:16)
Jag har skrivit hit och frågat lite om gougetygeln men jag har fått mycket kritik för att jag vill anväånda hjälptyglar. Ni kanske tror att jag är en ryytare som inte kan rida och bara dra ihop min häst men så är inte fallet. Jag har tävlat upp till Lätt A:2 dressyr, men tränat medelsvåra rörelser på min ponny, varför jag inte startat medelsvår är för att hästen inte hade den höga formen som behövs i dom klasserna. På ponnyn använde jag aldrig en hjälptygel, för jag tyckte det var onödigt. Varför jag vill ha det nu på min ridhäst är för att jag fått det förslaget av en känd tränare. Min ridhäst är en ganska tunt halvblod som är ca:170 cm hög. Jag har bara haft henne i några månader och har lite problem att hålla i hop henne i galoppen dom andra gångarterna är inga problem. Det är inte det att hon inte har musklerna att gå på tygeln, för hon går bra med sin förra ryttare, utan hon bara bråkar emot mig. Det börjar att gå bättre nu. Ni får gärna skriva och säga vad ni tycker om det jag skriver.
D.Nilsson (23 Dec 1997, 22:37:18)
Katrin>> Prova med lite mental träning. Rid din häst i huvudet innan du går och lägger dig exmpelvis och hoppa då perfekt som din tränare har sagt till dig att du borde göra!!!!! Det ända du kan göra i övrigt är att rida perfekt mot små hinder så din häst och du får förtroende med varandra. Lycka till och fråga gärna igen om problemen kvarstår eller om du vill ha ytterligare info om mental träning.
D.Nilsson (23 Dec 1997, 22:32:42)
ErikaKarlsson>> För särskild behörighet Behöver du Naturkunskap B, 10 månaders praktik innom den inriktning du tänker söka, till 99 krävs 12 mån praktik samt Matte B. Där till måste du avlägga prov för A-tränare el. aukt.ridl. i dressyr resp hoppning. Ansöknings handlingar samt mer info kan du få från SLU i Uppsala!!!!! Ett antal av de sökande med särskild behörighet tas ut för tester på Flyinge eller Strömsholm, praktiska som teoretiska. Av dessa tas de antal sökande ut som det finns platser för och du får besked i början av sommaren! Lycka till och berätta gärna hur det gått elller skriv igen om det är något mer eller något annat du vill veta. Oj jag glömde vist nämna att du måste avlägga hästskötardiplom och få detta också för att vara behörig att söka.
Katrin (23 Dec 1997, 22:28:00)
Är det någon som kan ge några bra tips på vad man kan göra för att komma över sin rädsla för att hoppa? Jag har med min förra häst råkat ut för en hel del otrevligheter vid hoppning och sedan dess blivit skrämd. Nu har jag en underbar häst som har hoppat ganska mycket, är jättesnäll och stannar "aldrig". Problemet är att jag inte vågar lita på hästen. Hoppa i trav går bra, likaså små hinder i galopp med hjälpbom framför - men sedan är det totalstopp för mig. Min tränare säger att jag rider mot hindret i undertempo men jag vågar helt enkelt inte rida mot i en lite snabbare galopp. Min tränare är förstående och låter mig hoppa mina pyttehinder i trav och galopp. Fast jag vill ju egentligen inte ha det så här, jag vill kunna hoppa högre och även rida banor. Är rädd för att förstöra min häst eftersom jag rider med ett "krampaktigt" tag i tyglarna mot hindret... Tacksam för alla råd jag kan få!
D.Nilsson (23 Dec 1997, 22:19:08)
Anna>> Det brukar lösa sig efter några dagar. De brukar ofta bero på att de har olika lukt och den nya luktar inte som den andra....... Blir det inte bättre föreslår jag att du byter plats på några av hästarna i stallet och låter den nya stå på ett annat ställe i stället. I fångenskap utvecklas nämligen en rangordning mellan individerna i ett stall och i en hage, till skillnad mot då hästarna lever vilt. Detta är något som man måste beakta då man har häst i "fångenskap".
D.Nilsson (23 Dec 1997, 22:07:52)
Man skall tänka på att även då hästen gör något i rätt riktning skall det berömmas även om det inte var exakt det man ville att den skulle göra.
Britta (23 Dec 1997, 22:00:08)
Alla: Min tränare brukar säga att det är bättre att göra fel än att inte göra nånting, en rätt så kontroversiell åsikt kanske, men har man bara nån som kollar upp vad man håller på med då o då kan det ju egentligen inte hända så mycket...
Britta (23 Dec 1997, 21:55:41)
Maria: Jag vet inte vem du syftar på när du skriver "tjruig2, jag tycker inte det är så men vi kanske uppfattar meningar o uttryck olika. Det är väl det som är det svåra med internet, att man kanske uttrycker sig mer kortfattat än man skulle gjort "live", och då är det lätt att bli misstolkad... kan det inte vara så tror du? Jag vet i o för sig att jag blivit irriterad på nån vid nåt tillfälle, men då har det handlat om a) rena "angrepp" på nån eller b) nån som har skrivit en massa MÅSTE eller FÅR ALDRIG, och sånt kan jag bli rätt irriterad på, för jag anser att ingen häst, ryttare eller situation är den andra lik och ddet verkar finnas en massa FÅR INTE som ändå fungerar på en del hästar... och då reagerar i alla fall jag. Hellre bryta mot "reglerna" och få det hela att fungera, än inte göra det och inte komma nån vart... tycker jag. Vad tycker ni andra?
Britta (23 Dec 1997, 21:46:37)
nina: Visst kan man förstöra hästens ben genom att galoppera på en frusen väg! Vad jag menade med mitt tidigare inlägg var att du kan träna på FATTNINGAR, dvs Ett galoppsprång från skritt och sen direkt ner i skritt igen. Beror naturligvis mycket på hur pass välriden hästen är sedan tidigare. Ofta finns det ju nån liten gräskant eller nåt där man kan göra den där fattningen. Har du minsta lilla misstanke om att det är halt skall du absolut INTE försöka, men då skall man ju helst inte ge sig ut alls... det är så svårt att ge generella råd; vad du menar med frusen är kanske inte alls vad jag menar med frusen... Säg till om du tycker jag behöver förklara mig mer!
Anna (23 Dec 1997, 21:24:28)
Hjälp mig, vad ska jag göra, min egna lilla ponny sparkar i väggen åt en gammal kompis till henne, den ponnyn kom idag. Snälla svara någon!
Erika Karlsson (23 Dec 1997, 21:20:05)
Jag har tänkt att söka till Hippologiska högskolan våren -99 . Är det nån som vet nått om den....... Snälla om du vet svara , det kan påverka mitt val..
maria...gg (23 Dec 1997, 21:04:32)
Det är inte selenbrist i hela sverige....
nina (23 Dec 1997, 20:54:38)
snälla är det nån som vet om det går bra att galoppera på en frusen riväg? Eller kan man förstöra hästens ben?
Titta på tidigare inlägg

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.