Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Öppet forum | Bläddra

Öppet forum

Ännu äldre inlägg kan du hitta här.


Britta (21 Dec 1997, 20:59:05)
D Nilsson: Fördelen med den här sidan är att man kan vara anonym... och då kan man även ta upp problem som gäller ens elever, eller hopplösa föräldra etc. Tror inte dom skulle uppskatta att läsa om sig själva på nätet... så jag håller mig nog till mitt alias.
D.Nilsson (21 Dec 1997, 20:55:22)
Magdalena och Britta det vore kul att veta var ni jobbar på för ridskolor och vad ni undervisar på för nivåer. Själv jobbar jag på Öland och undervisar huvudsakligen i dressyr när det gäller privatelever. På ridskolelektionerna blir det ju naturligtvis både och men jag arbetar tillsammans med en kille som arbetat som beridare hos Ted Nätterqist och som ni förstår är han klart inriktad mot hoppningen varför vi försöker hålla oss på vårat område bägge två. På tal om dina broddar Magdalena så föreslår jag att du lindar lite "blåne" runt brodden innan du skruvar i den, finns att köpa i röraffärer. Det är ju alltså lin som är behandlat på ett sätt som gör att det mer liknar hår. Får du inte tag på det kan di alltid prova att linda broddens gängor ett varv med eltejp innan du skruvar i brodden.
Britta (21 Dec 1997, 20:53:16)
Magdalena: Det du beskriver känner jag så väl igen...Och det är alltid så lätt att vara efterklok. Du kommer att råka ut för liknande saker många gånger till under din instruktörsbana, jag lovar! När det händer såna här saker har jag i alla fall lärt mig vissa "regler" för att göra så liten affär av det hela som möjligt 1 1) Försök alltid hitta nån ursäkt för hästen. Jag hade en ponny som bockade av ungarna när hon tyckte det blev för långtråkigt. Då brukade jag skylla på andra saker, t ex hon blev rädd, hon snubblade etc, ALDRIG hon bockade för hon var så pigg. Oftast funkade det. Man skall nog vara försiktigt med att sätta "etiketter" på hästen, annars får den lätt rykte om sig att vara si eller så. Tyvärr är det ju så (och nu upprepar jag mig sen ett av mina tidigaste inlägg) att ungarna ÄR rätt överbeskyddade (fega?) idag, och i dessa konkurrensens tidevarv får man ju va rädd om varenda elev... Det är kanske lätt att säga att dom får väl lära sig att tåla att ramla av etc, men tyvärr funkar det inte riktigt så. Även om ungen kanske tål det så är det inte säkert att föräldrarna gör det, och det finns så mycket annat ofarligare som dom kan syssla med... Sen regel 2) om ungen flyger av så gå lugnt fram till den, spring inte, då skrämmer man bara upp omgivningen ännu mer. Sen brukar jag, mest för att lugna mig själv, tänka att gallskriker dom så är det nog inte så farligt. Men tänk på 3) att om dom skriker så skrämmer dom lätt dom andra ugarna också. Då brukar jag hyscha på dom och säga att dom inte får skrämma dom andra, eller att det gör ont i hästens öron när dom skriker eller nåt... det låter rått kanske men det funkar i 99% av fallen. Men varför fick man aldrig lära sig nåt sånt här på Strömsholm?
anne (21 Dec 1997, 20:47:44)
Jag undrar vad man kan göra åt en häst som hostar. Min häst har hostat en del den senaste tiden. Vad jag har märkt så gör han det när han precis druckit eller ätit, men även annars också. Han hostar 5-6 gånger varje gång. Berer hans hosta på att han är förkyld eller kan det vara något annat. Vad kan man i sånna fall göra åt en förkylning?
Magdalena (21 Dec 1997, 20:41:52)
Britta: Du kommer väl ihåg när vi diskuterade "snälla" ridskoleponnier... I går var det sista lektionerna för terminen, och min ena lekisgrupp (5-6 år) ville rida barbacka. Ok, det har de ju gjort förrut, och vi skrittade mest. Sen tränade vi på avståndet (jösses vad duktiga de var helt plötsligt!) och så travade vi mellan två bokstäver (fast det blev ju mer...). En liten tjej hade lite problem med sin ponny, han slutade inte trava när hon ville. Jag visade hur hon kunde ta mer i tygeln mot väggen (funkar mycket bra på just denna ponnyn), men en gång blev hon lite rädd, för han slutade inte trava i alla fall, och då skrek hon... och den här gulliga ponnyn är livrädd för skrik och då sprang han ju lite fortare, och tjejen skrek ännu mer och då fick han panik och sprang allt vad han orkade (i trav!) och i hörnet åkte hon ju såklart av. En av ungarna styrde in sin häst mitt i volten och gjorde halt (innan jag hunnit säga något!) och de andra såg lite vilsna ut, men efter lite oordning så fick vi reda på alla barn och ponnier. Nu i efterhand kan jag ju tänka att jag kunde ju tagit ner en ledare till tjejen direkt, men det är ju alltid lätt att vara efterklok. Typiskt en sån grej som man lär sig genom erfarenhet! Ändå har jag haft lektioner i 5 år och inte haft just det här problemet förrut. Jag har nog varit bortskämd med supersnälla hästar och tysta barn!
D.Nilsson (21 Dec 1997, 20:40:45)
Lina du vill ha hjälp med din häst som har hosta. Jag jobbar heltid med häst och ryttarutbildning och har i vinter stött på många hostiga hästar. Den troligaste orsaken är vädret. Vi har haft många väderomslag vilket gjort att det ena dagen har varit fuktigt och ganska varmt för att nästa dag vara kallt och torrt. Dessa faktorer irriterar hästens luftvägar och då slemhinnorna i dessa. Mitt råd till dig är att först och främst se efter om hästen har ett genomskinligt eller gul-vitt snor i näsborrarna. Är det klara flytningar kan du rida som vanligt, kanske något försiktigare. Är flytningarna gul-vita låter du hästen få ett ganska lätt arbete under ett par veckor men du behöver inte låta henne stå helt det förvärrar ofta. Jag brukar undvika antibiotika för att bota förkylningar om de inte är absolut nödvändigt. Tänk bara på att hästen inte mår bra av att bara stå inne på stall utan bör få vara ute så mycket som möjligt. Kolla så att det inte förekommer drag i stallet se i så fall till att hindra allt drag. Prova gärna att ge din häst vitlök helst rå som du hackar fint och blandar i kraftfodret. Tänk också på att blöta all mat. Om hostan inte ger med sig innim 2-3 veckor bör du be en veterinär titta på hästen och gärna ordentligt långt ner i svalget. Lycka till LINA och skriv gärna och berätta hur det gått!
Jörgen granberg (21 Dec 1997, 20:36:14)
Hej jag heter Jörgen och är aktiv i en klubb som ordförande.Jag undrar om det finns några andra som är aktiva inom någon styrelse på någon annan ridklubb. Som då kanske kan hjälpa mig med en del allmäna frågor?
Magdalena (21 Dec 1997, 20:34:53)
D. Nilsson: Hej och välkommen! Vi är ett gäng som är här allt som oftast och alltid kommer det upp problem och frågor man behöver hjälp med. Jag t.ex har precis köpt en ny häst, ett 4 årigt fullblodssto, och vi har haft många små gupp på vår väg...Ett problem som kanske är en bagatell har jag fått... nämligen det att en brodd har förmågan att skruva ur sig hela tiden! Har tappat 4 st på en vecka ur samma hål! Kan det vara fel på hålet och vad?
Britta (21 Dec 1997, 20:31:49)
D Nilsson: Tänk då har vi samma yrke! Och det är det fler som brukar frekventera denna sida, som har! Som du säger handlar det mestadels om seriösa både frågor o svar, där alla gör så gott de kan för att hjälpa varann. För min del är du givetvis välkommen, du också. Ju fler kunniga personer, desto större chans att vi alla får hjälp med våra problem!
D. NIlsson (21 Dec 1997, 20:22:46)
Jag är lite ny här BRITTA men jag är som du förstått ridlärare och hästutbildare och tycker att det vore roligt att svara på lite seriösa frågor, jag har ju trots allt en del erfarenhet. Du kan väl berätta lite om vad som brukar diskuteras här och vilka som besöker denna sida.
Britta (21 Dec 1997, 20:05:44)
Hille: Jag röstar för en försiktig inspänning. Men du! Håll henne jättevarm om ryggen! Tjocka filten på även när du longerar tycker jag, och mycket långsam uppvärmning, kanske kan du leda henne på en skrittpromenad först? Inte vet jag, men så hade i alla fall jag gjort. Lycka till! Förresten berättelsen om hästen o höet var super!
Hille (21 Dec 1997, 18:09:03)
Hej allihop, dags att be om råd igen. Lisa har sträckt sig i ryggen (ömmar), hade ändå tänkt sluta att rida henne snart eftersom hon är så otroligt fet, men vill ju ändå att hon ska få motion. Därför tänker jag longera henne, har testat och hon tyckte att det var jätteroligt. Nu är frågan, bör jag sätta på henne snodd eller inspänningar när jag longerar trots att hon ömmar? Hon har fått stå 14 dagar utan att bli nämnvärt bättre. Vill också berätta om en rolig sak som hände för ett tag sen. Jag håller ganska hårt på disciplinen i stallet och har tjatat på Emma ett tag om att hon inte ska äta något som inte jag har gett till henne (för att hon inte ska få ovanan att traska iväg efter hö när hon känner för det). Ivarjefall så stod hon lös i stallet bredvid höet och jag hade gått för att hjälpa min kompis med en sak utanför stallet. När jag kom in så såg jag att Emma hade snott till sig en rejäl tugga av höet. "Men Emma!", sa jag, ganska irriterad, och då, hör och häpna, spottade hon ut höet igen! Jag trodde inte mina ögon! Hästarna förstår mer än man tror... Ps Naturligtvis fick hon en morot för att hon var så söt! Ds.
IngelaH (21 Dec 1997, 17:00:42)
>>>D.Nilsson, jag håller med Britta. Här diskuterar vi alla problem med varandra, ger och får tips av varandra och reklam för egen träning eller annat finns bland Stallets övriga sidor, t ex under hästtjänster eller övrigt. På den här sidan hjälps alla åt!!! Du kanske också kan få några tips och idéer, du är välkommen hit med dina problem. Det finns nästan alltid någon som kan hjälpa dig.
Britta (21 Dec 1997, 16:56:10)
Mia.o.:Varför är ponnyn RÄDD för vattenkoppen? OK, att många hästar inte begriper hur man bär sig åt för att dricka där, men rädda brukar dom ju inte vara. Om det låter mycket när det kommer vatten i den kanske det går att skruva om den inuti på nåt sätt, så att vattnet bara strilar lite försiktigt. Ev kan du ju ta ur så mycket vatten du kan ur den och lägga en näve havre eller nåt i botten, så kommer det lite vatten när ponnyn vill ha tag i havren. Sen låter det väl hårt, men enda sättet att få hästen att dricka där och inte ur hinken är nog att låta den vara törstig tills den dricker ur vattenkoppen. Jag förutsätter att du har stått vid vattenkoppen och tryckt själv när ponnyn inte har vetat hur man gör. Hoppas du förstår hur jag menar...
Mia.o. (21 Dec 1997, 16:50:28)
Min ponny vill inte dricka ur sin vattenkopp. Han är rädd för den och har aldrig druckit ur en vattenkopp förut. Min ponny är 4 år och rädd för vatttenkoppen. Så länge har jag ställt in en hink men jag vill att han ska lära sig dricka ur vattenkoppen. Vad ska jag göra?
Britta (21 Dec 1997, 13:10:17)
Lina: Lägg på den tjocka täcken så den inte fryser och sen öppna upp i stallet så mycket du kan, det är mitt tips. Även om det inte är dammallergi kan det vara något annat i stallet hon reagerar på. Det blir alltid lite surt o fuktigt i stall på vintern. Vill du inte att det skall dra på henne får du väl hänga tjocka filtar för dörrar o fönster - men frisk luft måste in hela tiden! Jag tror, precis som nån annan här före mig, att det är ammoniakdoften hon reagerar för. Täönk på att hästar är mycket känsligare än människor - även om inte du känner att det luktar så gör hästen det. Jag tycker att en bra regel för stalluft är att det skall aldrig lukta stall i ett stall... hoppas du förstår vad jag menar. Om hästen reagerar på något i stallmiljön (det måste inte vara damm!) så är luftvägarna känsligare än en del andra hästars, och då reagerar de mer när det blir kallt o regnigt ute.
Lina (21 Dec 1997, 12:51:29)
Finns det någon som vet vad jag kan göra med in häst som har hosta. Det är inte dammallergi. Det har blivit värre nu när det blivit kallt.....
Britta (21 Dec 1997, 12:06:06)
D Nilsson: Jag förstår inte riktigt. Besvara frågor gör vi väl allihop på denna sida?
D.Nilsson (21 Dec 1997, 09:43:23)
Jag kommer på denna sida att besvara frågor om häst och hästutbildning men glöm inte att skicka e-mail.
Britta (21 Dec 1997, 01:08:01)
Cilla m fl: Jag tycker det är jättebra att det här ämnet har kommit upp. Man vet aldrig vad morgondagen kan föra med sig... och då kan ddet vara bra att vara välinformerad om vilka möjligheter det finns. Då och då hör man folk säga:"tänk om jag hade vetat..." etc och så vet man att de kanske går och ångrar något de gjort eller inte gjort i flera år framöver. När min hund avlivades för en tid sedan hade jag planerat det noga, men det kan man ju inte om det händer en olycka. Jag visste vilka veterinärer som hade jour på vilka tider, vart jag skulle åka med hunden efteråt osv. Mitt i min fruktansvärda sorg hade jag ett planerat schema som det bara var att följa. Tack gode gud att jag inte behövde fatta några beslut DÅ, för vem vet hur klar i hjärnan man är vid ett sånt tillfälle? Apropå kremering av häst vill jag bara tillägga en sak: Om man är absolut säker på att man önskar det för sin egen del skall man absolut göra det och följa sitt hjärta. Men tänk på att det är du som sörjer, för hästens del kvittar det var och om den begravs eller ej. Livet måste gå vidare, och kanske vill man så småningom ha en ny häst, och om man då inte är jätterik kan kanske 13.000:- för en kremering betyda att man inte kan skaffa sig någon? Det här är alltså bara mina egna funderingar, det viktigaste måste vara att men vet i sitt hjärta att man har gjort rätt.
Cilla (21 Dec 1997, 00:33:23)
Anna! Ja, det var i Uppsala som Fortuna kremerades efter obduktion. Det var ganska dyrt men jag tror att min man förhandlade ner priset en del, kanske inte något alla kan göra och vi hade gjort det även till normalpris. Nu blev det lite mer pengar över till att köpa ny häst, något jag inte trodde att jag någonsin skulle göra. Men min man kände mig tydligen bättre - efter ett halvår hade jag häst igen och henne har jag kvar ännu. Fast jag rider aldrig på trafikerade vägar.
Britta (21 Dec 1997, 00:06:24)
Anne: Självklart! Varför har jag inte tänkt på det? Det är det fina med öppet forum tycker jag, att man får helt nya infallsvinklar, annars går man bara och snöar in i sina invanda sätt att tänka... (Som en apas hem sa du? Visst, och sen kallar vi det zoo och tar inträde...!) Tackar för tipset, fast i natt får han nog klara sig utan leksaker. Sen har jag också funderat över om man kunde hänga upp nån gammal madrass eller gymnastikmatta, så det inte låter så mycket när han sparkar. Misstänker att det inte är lika kul då... Men som sagt, bollar o saftdunkar skall införskaffas redan i morgon!
Anne (21 Dec 1997, 00:01:44)
britta: Långtråkigt- Kan han inte få leka med en gammal saftdunk, upphängd borste, eller en boll. vet en häst som var så rastlös så att hans box mer eller mindre såg ut som en apas hem!
Britta (20 Dec 1997, 23:53:50)
anne: Suck, där fick jag. Han sparkar som f-n just nu... En klunk pleg kanske? (Gärna i kombination med Ivomec, så sprattlar han väl inte så länge till... usch nej, nu var jag stygg!)
Britta (20 Dec 1997, 23:51:09)
Anne: Njaa... det är när han har långtråkigt tror jag. Tyvärr måste hästarna gå ute i skift nu på vintern, eftersom det bara finns en användbar hage och alla inte kan gå tillsammans. Men har har ju alltid sällskap inne och det verkar inte spela nån roll om han går ut med gäng 1 eller 2. Jag upplever honom mest som lite bortskämd, han blir helt enkelt förbannad. Extra mat att tugga på osv gör ingen större nytta. Det konstiga tycker jag är att han sparkar inte mot den boxväggen där grannen står, utan den motsatta. Men inte på natten vad jag har hört!
Anne (20 Dec 1997, 23:43:42)
Antar att det är närsom helst på dygnet? ( inte bara vid fodring) dum fråga antar jag...
Britta (20 Dec 1997, 23:36:59)
Anne: Det ÄR redan avgränsat. Finns inte en chans att han kan se den lilla ponnyn på andra sidan!
Anne (20 Dec 1997, 23:32:37)
Britta! Om det finns möjlighet att sätta upp en "skiljevägg" på den del av boxväggen som är överst, och antagligen synlig in till grannhästen, så det blir helt avgränsat- så hade jag provat det, det funkade iallafall med en häst i vårat stall. Men det kanske blir för mörkt i boxen?
Britta (20 Dec 1997, 23:05:01)
Förresten apropå inackorderingar: En mkt god vän har sin häst uppstallad hos mig - det är förutsättningen för att hon skall kunna ha häst över huvud taget. Nu är det så att den här förtjusande hästen gör brasved av minst en boxvägg minst en gång i veckan. Han har ett himla konstigt sätt när han gör det också. Sparkar bakut FRÅN sin granne, samtidigt som han vrålar ungefär som en hingst i slagsmål... VAD skall jag göra?
Anna (20 Dec 1997, 22:31:25)
CILLA! Var kremerades din häst om du kunde få med askan hem? Har hört att det bara finns ett ställe i Sverige (Uppsala tror jag) där dom kan kremera hästar, förutom slakterier men där bränner dom fler djur i samma ugn så man kan inte få askan. Har en kompis som gjorde det i Uppsala och räkningen slutade på typ 13.000:-
Magdalena (20 Dec 1997, 21:45:27)
Jag flyttade ponnyn i fredags em till grannstallet. Visserligen blir jag 600 kr fattigare varje månad, men jag vet i alla fall att hon får rätt mat på bestämda tider, och jag kan åka ut när jag vill!
M-L (20 Dec 1997, 21:41:47)
Britta och Anne: Tack för bra svar. Jag ska börja rida henne med snodd nu. Jag hade det idag och hon gick jättebra. Att jag inte har longerat på länge beror på att jag inte haft någon bra plats att hålla till på, men nu kan jag använda ridhuset igen, så nu blir det hårdträning.
Madde (20 Dec 1997, 18:59:16)
Någon som vet någe bra hässtspel här ute på nätet
Lina (20 Dec 1997, 18:34:04)
Anne: Någon ammoniakdoft har det inte blivit, men det är fuktigt på morgonen. Jag måste stänga på nätterna, men ett fönster är öppet. För hästen är klippt och fryser annars. Men stallet är alltid öppet på dagrana.
Anne (20 Dec 1997, 17:37:11)
Lina! Ni har inte stängt till stallet för mycket så det blir fuktigt och ammoniakdoft träder fram??
Lina (20 Dec 1997, 15:36:41)
Finns det någon som har nåra förslag, på vad man göra, nu när marken är hård och hal.... Det blir liksom lite tråkigt att skritta i längden....... Sen undrar jag om någon vet något bra medel mot hosta (ej dammallergi) ?. Hostan har blivit värre nu när det blivit kallt. Finns det någon som vet varför ???
Britta (20 Dec 1997, 11:03:01)
M-L: Om hon går i rätt form kortare stunder så antar jag att det betyder att hon går i fel form längre stunder - och det finns väl inget som sliter så mycket på hästen som det? Vill du inte rida med snodd hela tiden kan du väl ha den i början av ridpasset så ni inte harvar omkring i fel form så länge, och sen när hon går bra kan du ju plocka av den. Det är i alla fall vad jag hade gjort!
Anne (20 Dec 1997, 01:31:55)
M-L. e´hästen vinglig? Isåfall så gör gummisnodden nytta, tycker jag .Kanske att ha på precis i början av passet? Dom dåliga ryggmusklerna kan ju också byggas upp av att kanske byta ut ett ridpass mot tömkörning eller longering över bommar?
M-L (19 Dec 1997, 23:44:33)
Hej! Nu har jag en fråga till. Den här gången är det ännu en annan häst som jag skulle vilja höra era åsikter om. Hästen i fråga har väldigt dåliga hals och ryggmuskler p.g.a. förra ryttarens "slapphet". Hon orkar alltså helt enkelt inte bära upp sig ordentligt. Jag rider henne ca två dagar i veckan och försöker variera mellan lättare hoppning, dressyr och ridning i skogen med backträning. Tyvär så hinner jag inte rida henne oftare och när jag inte rider henne så går hon mest i hagen och kommer ibland ut på en lugn tur i skogen. Nu har en bekant föreslagit att jag ska sätta på en snodd löst när jag tränar för att "visa vägen". Nu är det så att jag är rätt skeptisk till snoddar, speciellt eftersom hon går i rätt form korta stunder. Vad tycker ni? Kanske ni har några andra bra ideér? Jag skulle även uppskatta tips om vad jag ska göra med "idioten".
Britta (19 Dec 1997, 21:47:17)
Scilla: Det finns en person till i Helsingborg som utför trotjänaravlivningar. Han heter Sven-Åke Lindberg och är helt underbar med både människor o djur i sådana situationer. Han som kör för Djursjukhuset tror jag heter Roland Fransson. Lär också vara mkt bra. MEN jag har också hört mycket gott om slakteriet i Helsingborg! De har stor vana vid hästar o ledsna hästägare, och ber man om det får man komma jättetidigt på morgonen innan de har haft in en massa andra djur där. En kompis till mig, som har varit med länge, hjälper till och kör in hästar dit ibland åt andra, som bara inte klarar av det, och hon säger att det är helt OK, det är inte värre för hästen att gå in där än på en djurklinik. Och sättet att avliva lär vara detsamma. Lycka till i allt eländet.
Britta (19 Dec 1997, 21:41:41)
Magdalena: Det är väl hopplöst när kommunikationen mellan stall- resp hästägare inte fungerar! Oftast är det ju så att man helt enkelt "tänker" på olika sätt, och så kanske man går och småretar sig på varann, och till slut blir det så som du beskrev. Extra svårt är det om man har hästen uppstallad hos nån kompis eller någon annan som man har en relation till utöver stallplatsen. Ett gott råd till alla som skall stalla upp sin häst hos nån annan: gå igenom ALLT i förväg, in i minsta detalj, så att bägge parter är exakt på det klara med vad som gäller. Risken att man blir ovänner är ändå så himla stor (som alltid när det är djur o känslor för djuren inblandade). Förresten Magdalena - jag har för mig att du skrev nån gång att du gjorde hemsidor åt andra - eller var det inte du? Nåja, hoppas i alla fall det ordnar sig med din ponny!
Leena (19 Dec 1997, 19:59:22)
Jag skriver igen ! Min Nordsvensk som är 3-år har jag inte sett "snoppen" på inte ens när han kissar, inte vad jag minns i varje fall. Kan han ha förhuds inflamation? Eller kan en del vara så? Har tänkt kontakta veterinär men det blir inte förrän efter jul. Vore kul/bra om ni hade lust att svara.
Cilla (19 Dec 1997, 19:58:38)
Apropå slakt och nödslakt: när min första häst blev påkörd av en bil och svårt skadad hade jag inte en tanke på att få något veterinärintyg, det var bara att få dit någon som kunde avliva henne fortast möjligt. Jag vet minst ett fall där man väntat flera timmar med trafikskadad häst för att få dit veterinär och "få tillstånd" att avliva. Jag hade inga problem med Agria efter min olycka, men de ville ha henne obducerad efteråt. Det är ju upp till var och en att avgöra om köttet ska användas eller inte, men för mig kändes det helt rätt att strö hennes aska i sommarhagen som var ett gammalt vikingagravfält. Jag red henne i sex år och ägde henne i tre månader och det kommer aldrig att finnas en likadan häst som min älskade Fortuna. Stackars Scilla, jag känner med dig! Kram, Cilla
Anna (19 Dec 1997, 17:51:11)
Minna! Om hästen är försäkrad så vill försäkringsbolaget ha papper på att den är utdömd av veterinär om du ska få ut pengar. Om din häst inte är försäkrad och ändå ska gå till slakt så vill nödslakten ha veterinärintyg på att hästen är frisk senast 24 timmar innan (det beror på om köttet ska användas naturligtvis).JohannaH: Man får kvala in till Breeders, jag tror att hästen ska gå 120 hoppning felfritt som femåring ett par gånger för att ha nå´n chans.Britta! Licens för ALLA behövs på lokaltävling 1998, pris 150 kr.
Minna (19 Dec 1997, 16:53:38)
Magdalena, varför ska man ha veterinärintyg i förväg vid avlivning? Jag förstår inte riktigt det... Vad har ni haft för erfarenheter av att åka till slakten med hästen? Är det bra eller enbart dåligt och hemskt? Från en som står i valet och kvalet...
Anne (19 Dec 1997, 15:32:27)
Scilla! Jag tog för nästan exakt ett år sen bort min gamla häst. Detta gjorde jag hemma. Helsingborgs Djursjukhus har en kille som utför "trotjänaravlivning". Min kompis höll min häst och bara matade honom med morötter.Han stod och tuggade föe fullt, när det "hände". Min kompis har avlivat många hästar förr och tyckte att denna killen var mycket bra! (hon skulle inte säga så bara för att lugna mig om det inte var så...) Det kostade INGENTING - det blev t o m 200 kr minus, men det 0:ade dom.jag kan försöka leta reda på namn och nummer om du vill. Det är jobbigt att ta tag i det- men det känns lite bättre efteråt. Särkilt om man vet att man har försökt göra det bästa för sin häst.
M-L (19 Dec 1997, 14:43:59)
Britta: Jag vet tyvär inte hur mycket salt det går åt exakt, men jag har för mig att det är rätt mycket...
Karin L (19 Dec 1997, 14:43:45)
M-L och Britta: Ang hårda underlag vintertid. På Jägersro använder de oxå salt till travbanan. Ville bara säga det! Hejdå
Lena (19 Dec 1997, 13:56:23)
Frågar igen, vet någon hur man rider islandshästar. Hur får man dem att tölta, passa. Hur rids de i dressyr? går de "på tygeln"??
Magdalena (19 Dec 1997, 13:31:49)
Jag är så arg, så arg så arg!!! Jag är så förbannad och ledsen så jag mår illa!!! Synd att jag inte är rik, så jag kunde flytta min lilla ponny redan i eftermiddag!!! Hur kan stallägare vara så jävla korkade!!! Jag ringde för att fråga hur det kom sig att hon inte fått sin e.m havre/kli, och får en utskällning för att jag kommit ut så sent (19.10), och halmat!!! Halmen är ju så dyr, den måste vi spara på... Snart exploderar jag...
Magdalena (19 Dec 1997, 13:29:23)
Hej Scilla: Stackare! Vi tog bort en häst "hemma" för ett tag sedan, det kostade 1400+moms, och så ska man ha vet. intyg. På djursjukhuset tar de också dit nödslakten som ägaren får betala. Om man kör hästen till slakt själv kostar det ingenting, men man måste ju ha vet. intyg för försäkringens skull.
Scilla (19 Dec 1997, 13:06:02)
..Min stackars lilla häst har blivit utdömd av min veterinär, hon kommer aldrig mera att kunnas användas för ridning och jag måste nu ta bort henne. Jag undrar nu är det någon som vet vad det kostar att göra det eftersom jag kommer att köra ner henne till helsingborg igen, suck för att få intyg, är det någon som vet vad det kostar att göra det där om dom nu gör det där eller ska man köra henne någon annanstans? /en mycket ledsen scilla
Magdalena (19 Dec 1997, 12:01:24)
Anne: Den slöa veterinären har inte varit ute än!!! Hoppas han kommer idag!
Anne (19 Dec 1997, 11:41:05)
Undrar bara vad veterinären sa om tanden som satt kvar...
Ulrica (19 Dec 1997, 09:00:03)
Hejsan! Läste om Monicas problem med sin häst som inte vill gå framåt. Jag har liknande problem med min häst ibland. Det hela började när jag bytte stall i juni. Innan dess hade jag inga problem. Hon kan tvärstanna och vägra gå framåt. Om jag försöker driva henne framåt så ryggar hon (ibland har vi varit nära att gå ner i diken!). Jag har prova det mesta; spö, sporrar, vänta ut henne. Det är jättejobbigt när hon gör så. Ibland har jag varit tvungen att hoppa av och leda henne en bit!! Det börjar dock bli bättre nu, det händer alltmer sällan. Kan ju vara en reaktion på stallbytet. Hon är en väldigt bestämd dam som man måste vara väldigt konsekvent mot!!
Britta (18 Dec 1997, 23:00:33)
M-L: Tack för tipset. Jag har provat med vägsalt många gånger men tyvärr aldrig fått det att fungera riktigt. Vi har ingen möjlighet att harva med traktor, utan när vi behöver harva ridbanan brukar vi ha en liten ponny som drar en gammal pinnharv. Och den är alldeles för lätt för att göra nån nytta när det redan har frusit! Men det skulle ändå vara intressant att veta hur stora mängder salt det går åt per kvadratmeter för att det skall fungera. Kanske jag har använt för lite? Har gått och strött ut det för hand...
Anne (18 Dec 1997, 22:56:56)
MAGDALENA: ANG.HÖDOPPN. I vårt stall har hästarna olika hö, men många av dom "doppar " det i vattenkoppen.Jag har ett hö som ska vara bra (Jägersro-hö) men min häst doppar det i alla fall. Men han har alltid haft vattenspann + vattenkopp, och han väljer att doppa det i spannen. Det är bättre än i koppen för då trycker dom ju inte ut det där extra vattnet som rinner ner boxen. Jag tycker det är bra med spann också jämte koppen - för dom dricker lite mer + att om den inte är tom på morgonen ( som normalt) så kan man ju undra om hästen är dålig- dvs kunna se lite tidigare än normalt om något är "på G". Måste bara säga att jag älskar fullblod- bättre finns inte!
M-L (18 Dec 1997, 22:55:13)
Britta: Hos en travtränare där jag jobbar extra saltar och harvar de banan med vanligt vägsalt. Det brukar funka riktigt bra. Man får bara tänka på att man helst bör tvätta av hästens ben och karleder noggrant, så att det inte blir några problem.
eva (18 Dec 1997, 22:50:25)
Jag ska flytta till Eskilstuna och undrar om någon vet var jag kan vända mig för att hitta en foderhäst eller någon som behöver medryttare. Jag har även funderat på att köpa egen häst inom kort så jag vill även ha förslag på stallplatser i närheten av ridhus. Jag har ridit i över 17 år (är 28 år). Är framförallt hoppinriktad och vill träna och tävla hoppning, men även dressyrträning såklart. Har någon en aning?! PS! menade tränsa inte träna i mitt tidigare inlägg
eva (18 Dec 1997, 22:39:51)
Lotta! Pröva att ha en bit äpple eller något i handen när hon ska ta bettet. Då ser hon det som något positivt. Tillslut kommer hon att gapa när du ska träna henne, men det kanske hon reda gör så det kanske inte är problemet. Kom i håg att vara konsekvent!
Lisa (18 Dec 1997, 20:38:42)
Hej. Jag råkar vara förälskad i stallets jobbigaste, envisaste och dummaste ponny. Alla hatar honom utom jag och nu försöker ridskolan sälja honom. Jag och han fungerar jättebra ihop. Min morfar äger ett stort stall där han och min moster föder upp och tränar hästar, de hästarna brukar gå väldigt långt.... Jag har inte pratat med morfar än, men jag antar att han kommer att dra upp det där som alla vuxna säger; Jag är för ung och oerfaren...... Men jag har faktiskt ridit i sex år!!! Jag kan säkert ta hand om honom. Maila eller svara här om ni har råd till mig.
anna>Lotta (18 Dec 1997, 14:54:48)
Det kan faktiskt vara så att hästen är i den åldern att den börjar testa dig och de andra i stallet. Kom ihåg att det är DU som bestämmer och tolerera inte att hon vänder baken till när du ska in i boxen. När hon gör det så smacka bara så att hon märker att du är på väg och sedan går du bestämda steg rakt in i boxen och tar henne. Det är väldigt viktigt inom all hästhantering att hästen vet vem som är flockledaren - och det är alltid du! Träna lite ledarskapsövningar med din häst, tex att hon inte får slänga sig på maten så fort den ligger i krubban utan får vänta tills du säger varsågod. Att hon kan stå stilla lös i gången när du borstar henne eller att hon kan stå kvar i boxen fast dörren är öppen. Om hästen går iväg så hämtar du den bara och ställer tillbaka den som den stod på ett lugnt sätt. Beröm jättemycket när den förstår vad du menar och gör rätt. Beröringsträning är också bra om hästen är lite nervös av sig - har gjort "underverk" på en av mina hästar som tidigare varit lite skygg. Det går till så att du ska kunna ta på hästens hela kropp, tom i munnen, öronen, under svansen osv. Man varvar att beröra de ställen som hästen tycker om med de punkter som den inte är lika förtjust i att man rör vid.
Britta (18 Dec 1997, 13:42:07)
Lotta: Jag tycker du skall binda upp din häs, antingen i boxen eller i gången vare sig du skall tränsa, borsta eller något annat. Att ha hästen lös i boxen när man håller på med den, är farligt hur snäll hästen än är. Bind alltid upp hästen när du håller på med den!
Lotta (18 Dec 1997, 12:35:38)
Jag har problem med mitt fem-åriga sto.Jag har nu haft henne i ca 1år och hon har varit ganska besvärlig under inridningen men det har nu börjat gå bättre. Jag har nyligen bytt stall för att ha tillgång till ridhus. Hon har under hela tiden jag haft henne varit jätte snäll att hantera kanske lite smårädd för vissa grejer men inte något störande, nu har han börjat vända baken mot mig och andra i stallet när man ska in till henne i boxen. Jag har frågat alla i stallet om det hänt något särskilt men det tror de inte .Det är ett litet stall och vi har bra kontakt med varandra, jag tror dem. Är min häst rädd för något, trivs hon inte i sitt nya stall, eller är hon bara dum. Åt mig vänder hon sig bara om när jag kommer för att tränsa, inte när jag borstar eller annars. Vet hon att vi ska ut och jobba? Är det därför? Nu ska hon få lite julvila men jag tänkte ändå tränsa henne varje dag och sedan ta av det för att hon ska se att vi inte alltid ska jobba när tränset ska på. Hur ska jag göra? Väntar på svar Otrevligt att några ska bli rädda för henne, jag vet inte om hon sparkar eller bara markerar att hon inte vill vara med.Vill ha tillbaka min snälla häst!!!!!
Britta (18 Dec 1997, 11:22:16)
mia g: Min häst var hyfsat välriden före sjukvilan. Han var väldigt mjuk o lättriden och var så stadig på tygeln som man kan begära av en treåring. Han hade lätt för att böja sig och hade mkt bra balans. Allt det här försvann när han stod så länge.
mia g (18 Dec 1997, 11:01:31)
Tack Britta för dina värmande ord.Jag menar att det tar längre tid för en 'gammal' oriden häst att få kondis och sätta muskler, än en som stått i omgångar.Hur var din häst riden innan sjukvilan???Jag har tränat travare-ridträning för travare som skulle gå löp-och tränaren var jättelycklig när det snöade för då 'tog' träningen så bra.Jag fick då göra intervallträning för konditionen och rida vanliga pass på fält(efter att ha frågat lov)med mycket snö, då fick hästarna verkligen jobba med att lyfta fötterna....Nu kommer jag inte till nätet förrän efter nyår,så GOD JUL och ETT GOTT- och bra NYTT ridår önskas alla på nätet!!!!
Annika (18 Dec 1997, 10:47:54)
Britta: Jag har hör att man lade ut gödsel på spåret och att detta fortfarande fökekommer. Fast om det stämmer vet jag inte....
Magdalena (18 Dec 1997, 10:08:49)
Britta: På galoppbanor tävlar de ju på halm... ring och fråga hur de gör! Jag blandar höt nu (eller rättaresagt, em givan är ett annat hö) och hon blöter det andra lika mycket... och hon äter ju med god aptit, det skulle hon nog inte göra om hon tyckte det var äckligt tror jag. För när hon fick "äcklig" mat (läs kli...) så åt hon inte alls!
Britta (18 Dec 1997, 09:26:13)
är det nån som vet hur dom gjorde "förr i tiden", dvs före alla ridhusens och gummiflisens tid? Det måste väl för sjuton ha funnits engagerade hopp- och dressyrryttare då också? Jag har ett svagt minne av att ha ridit på ett fyrkantsspår med halm som underlag när jag var barn, men på den tiden funderade man ju inte så mycket över sådant, så jag har ingen aning om hur det var gjort. Kan man rulla ut storbalar t ex? Eller bör det v ara hackad halm? Och hur förhindrar man att den flyger iväg när det blåser? Nu skall jag flytta min ena häst till ett ställe där det finns ridhus, men min ridskola får jag ju stänga så länge... suck.
Britta (18 Dec 1997, 09:16:19)
Magdalena: Jag kom att tänka på en sak till. Du har ju tidigare nämnt att ditt hö inte är så bra. Kan det tänkas att det helt enkelt smakar så illa, att hon måste doppa det innan hon kan svälja det? (Så gör i alla fall jag med äcklig mat - sköljer ner den med dryck).
Titta på tidigare inlägg

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.