Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Öppet forum | Bläddra

Öppet forum

Ännu äldre inlägg kan du hitta här.


Andrea (28 Oct 1997, 20:35:58)
Magdalena jag förstår att du blev arg på tjejen i ditt stall jag sjävl skulle också blivit förbannad men det finns en i vatr stall tro mig jag skriver av egen erfarenhet
Elisabeth (28 Oct 1997, 19:34:59)
Hej! Jag undrar vad en Falabella eller en shettis som är inriden och/eller inkörd kostar. Helst över tre år. Någon som vet??????
Gill (28 Oct 1997, 15:30:23)
Svar till Bibbi Titta på den här sidan! http://mounted-games.org/games/games.htm Här hittar du nog det mesta. Lycka till
Ella (28 Oct 1997, 13:45:32)
Sofia visst ger vi höet vi ingången men de äter ju inte upp höet ens
ella (28 Oct 1997, 13:33:14)
Sofia det hörs inte att man visslar när man har kommit en liten bit ut i skogen. Så om de inte hör är det svårt för dem att komma eller hur men jag kan pröva med visselpipan ändå och se om man hör med den men jag skulle inte tro det för hagen är mer än 3 km lång.
Magdalena (28 Oct 1997, 13:32:03)
Sofia och Ella: Visselpipa var precis vad jag tänkte föreslå. Var bor du Ella? I går blev jag lite irriterad på en tjej i vårt stall... Madicken (min dräktiga ponny) har så att hon kan titta ut över ett foderbord från sin box, och en tjej hade ställt sin betfor där till sin häst, men så nära att Madicken fick tag i den och slafsade i sig ungefär 7 ggr mer betfor än hon är van vid... Jättegott tyckte hon, men magen blev inte lika glad... Hur kan man vara så korkad att man ställer sin mat så andra hästar kan få tag i den???
Sofia (28 Oct 1997, 13:16:31)
Ella: Mysig hage ni verkar ha. Om ni ger hästarna höet nära ingången kommer de väl tid då då eller? Vad jag tänkte tipsa om var annars att vissla. Jag busvisslar efter min häst men det går bra med visselpipa också. Slipper man skrika halsen av sig.
Ella (28 Oct 1997, 13:01:14)
Nu komer jag med ett till problem:Vi har 16 häsar i en hage och varje dag ska de 5 fölstona ha mat och de andra ska ha hö. Det går hur fint som helst att ge dem mat men det är inte det som är problemet. Den hage är ca 32 hektar ( 1 hektar =100 x 100 meter) så den är väldigt stor. DEt är så också att det finns så mycket mat och så finns det vatten ute i hagen så hästarna behöver inte komma hem för att äta eller dricka. Men lik förbaskat så måste hästarna hem och kollas och fölstona måste ha mat.Men det är väldigt svårt att ropa för det hörs inte långt men om de hör att man ropar så kommer de galoperande.nu har jag börjat rida ut i hagen och valla hem dem med min tjocka lilla häst Orka och det går ju bra men det är inte så jätte roligt att göra det varje dag. alltså är det någon som har ett tips så att det blir lättare att hämta hästarnaa varje dag. Nu måst vi gå och hämta hem hingstarna Med vänliga hälsningar/ Ella
Sofia (28 Oct 1997, 12:45:29)
Magdalena: Jag tror säkert att vi är överens i princip här. Du säger ju också att din häst blir piggare av havren. Vad jag är lite fundersam över är att Ella säger att hennes häst blivit slöare för att de dragit ner på fodret. Nu vet jag inte om det var höet eller havren de drog ner på, men tydligen har hästen inte blivit piggare eller smalare. Om hon nu ska få ännu mindre mat, genom att få mindre energirikt hö (jättebra idé - bättre än att minska på hövolymen) finns det ju viss risk att hästen blir ännu slöare. Då har jag svårt att se att det skulle vara så fel att öka mikrogivan av havre på 1 hg till kanske 0.5 kilo. Eventuellt EFTER att höet ändrats så att man kan se effekten av det först. Jag tror inte att Ellas hästar blir smalare och piggare om hon slutar ge dem de där 2 dl havre.
ella (28 Oct 1997, 12:42:55)
Tack för hjälpen alla!
Magdalena (28 Oct 1997, 12:16:51)
Sofia: Det jag skrev om att minska kraftfoder och ej hö är ett direkt citat från en agronom och forskare som hade utbildning i stallet jag jobbade i förrut. Och i "de tjocka islänningarnas" fall tror jag faktiskt att det är vad höt innehåller som är boven, hästar som går ute behöver mycket stråfoder för att hålla värmen, jag vidhåller alltså att de ej bör minska hömängden, men däremot byta hö. Hö kan göra hästarna bukiga, men det är ej det samma som tjock (inte som jag uppfattar det i alla fall). Självklart har havre en uppiggande effekt, men ofta inte på redan slöa och feta hästar. Detta är av egen erfarenhet. Min stora 5 åring kan vi knappt ge någon havre alls för hon blir heltokig!
Sofia (28 Oct 1997, 11:52:06)
Andrea:Lycka till! Det kommer säkert att gå jättebra eftersom du har hjälp och erfarenhet. Det är väldigt kul att rida hästar man utbildat själv!
Andrea (28 Oct 1997, 11:28:44)
Tack så mycket för tippsen det är roligt att disskutera hur man ska göra och vad som är rätt och fel. Min tränare ska hjälpa mig med hela inridningen och även tömkörningen. det var hon som tyckte att jag skulle utbilda en häst från början istället som min andra det var en arab som jag utbildade tillsammans med min tränare upp till msv och byten. tack än en gång för tippsen kram andrea
Bee (28 Oct 1997, 11:21:16)
Sofia: Struplocksoperation: våra hästar blev bra i svalget efter operation. Ponnyn tävlas framgångsrikt i dressyr. För tre år sedan kunde den inte gå på tygeln en meter. Varför så många hästar med detta fel? Det diskuteras att det kan bero på aveln. De långa, "vackra" halsarna. Ädla hästar drabbas oftare - dock inte araber. På dessa hästar är det också vanligare med andra halsproblem - struppipare till exempel. Titta på gamla hästraser som russ till exempel - korta kraftiga halsar. Men det är inte bara aveln som styr - vi har för många hästar på samma ställe. Vi reser mer med våra hästar. Risken för halsinfektioner är mycket större idag. Och det är halsinfektioner( ofta i tidig ålder) som är den utlösande faktorn.
Sofia (28 Oct 1997, 08:59:27)
Sofia->Magdalena: Lustigt, jag har alltid hört att man ska minska höet och öka kraftfodret om en häst är tjock o slö och har själv använt den principen med framgång. Och min erfarenhet är att ger man hästar mer energirik kost så får de mer energi, inte mindre. Detta inom rimliga gränser. Jag pratar nu om att att ge 2-3 kilo havre istället för kanske ett halvt kilo till ett halvblod. Många ponnyer får alldeles för mycket kraftfoder och blir tjocka och griniga av det. Men vilket man gör beror väl på hur mycket hö resp. havre hästen redan får. Om hästen är övergödd på kraftfoder och får t.ex för mycket protein så måste man förstås minska på kraftfodret. Men om hästen äter i stort sett bara hö och inget kraftfoder är det väl knappast kraftfodret den blir tjock av? Jag håller dock helt med dig om att det är bättre för en häst att äta mycket energifattigt hö än mindre mängd energirikt. Hästar behöver en viss mängd stråfoder om dagen för magens skull. Därför kan man också ge halm åt hästar att tugga på.
Sofia (28 Oct 1997, 08:47:15)
Sofia->Ella: Hästar blir inte alls speciellt tjocka på havre, däremot blir de pigga. Era får 2 dl havre = 1 hg. Och de äter sex kilo hö var. Vilket tror du själv de äter för mycket av, hö eller havre? På andra hästar än islandshästar brukar man fodra med t.ex. Fibergi (hur kommer det sig att ni ger just Fibergi?), korn, luzern eller kli istället för havre om de har problem att hålla vikten. Om de är tjocka och slöa minskar man på höet och ökar på havren. På alltför pigga hästar kan man t.ex. byta ut en del havre mot korn eftersom de inte ger lika mycket "pigghet". Det finns ju Krafft Turbo också som ger pigga hästar och betfor har högt sockerinnehåll som snabbt ger energi. Om det nu är så att islandshästar inte riktigt har samma behov som t.ex. halvblod så tycker jag att ni ska kontakta en islandshästförening med erfaret islandshästfolk så kan de säkert hjälpa er att arbeta fram en foderstat.
Magdalena (28 Oct 1997, 08:36:07)
Ella: Islänningars magar är gjorda för att kunna få ut näring av nästan ingenting (det finns en jättebra artikel om en undersökning, men jag kommer inte ihåg var...), så jag skulle rekommendera att försöka hitta ett väldigt näringsfattigt hö så man kan ge mycket av det (eftersom de går ute), sen kan man prova att ge betfor, det innehåller mycket energi. Sen en sak till alla som sa att man skall minska hömängden! En tjock häst skall man alltid försöka minska kraftfodret på, i andra hand höt. En tjock häst blir som sagt inte piggare av havre, eftersom för mycket energi&protein gör hästen slö. Så mindre mat kan alltså ge en piggare häst!
Ullis (27 Oct 1997, 21:51:56)
Ella hej på dig,jag har en islandshäst,men problemet med honom är att han går ner i vikt på vinrarna,men jag tycker att du ska kolla vad hon fick att äta innan hon blev så trött,var det någon skillnad eller har hon alltid fått den här sorts maten? Jag ger min häst vetekli som innehåller mycket proteiner,som inte är så smart att ge din häst i detta fallet,och så ger jag honom ett foder som heter Hippo det är som fodret Kraft ungefär,det innehåller alla näringsämnena en häst behöver,du kan ju pröva dig fram men dra alltid ner på höet först!Ullis..Ps.Maila mig adressen skrev jag på snacksidan!
LINA (27 Oct 1997, 19:54:19)
ELLA: Jag har en connemara, d-ponny. Han får ca6-7kg hö, ca1,5kg havre, 2dl betfor och knappt en dl mineraler/dag. Han går i en stor hage där det inte finns så mycket käk numera. Han rids ungefär 1timme/dag. Det kanske inte är detsamma som passar för en islänning, men iaf...
Ella>Sofia (27 Oct 1997, 18:41:34)
Sofia det är så här Båda hästarna är tjocka jag glömde nog säga det . Men jag kan inte ge henne så mycketför det är inte bra för henne . Det finns ett ordspråk inon hästridning (speciellt inom islandshästar) oc det är:Tjocka hästar blir inte piggare av havre bara tjockare . Ja ja tack ändå
Helena (27 Oct 1997, 18:10:42)
Sofia. Jag hade oxå samma problem som du hade! Jag hade bara ridit på ridskolan i tre år och då red vi alltid inomhus, i padock och ibland ut i skogen med ledare. Då fick jag erbjudande om att sköta en shetlandsponny som står hos grannen. Då ingick det ju självklart att rida ut för dom hade varken padock eller ridhus. Jag hade med en kompis i början och jag tyckte att det var jätteläskigt att rida i skogen. Tänk om ponny skenade eller blev rädd för något! Det finns ju liksom inget som stoppar upp ute iskogen.Kompisen fick leda första gångerna och vi skrittade bara. så höll vi på ett tag tills jag vågade trava och även galoppera med ledare. Då tog vi av grimskaftet men kompisen fortsatte att springa bredvid och vara beredd. Efter ca tre månader kunde jag rida själv iskogen. Sedan skötte jag shettisen i två år och då red jag i princip varje dag och hoppade även lite själv. Visst var det läskigt i början men med schyssta kompisar som ställer upp och bra hästar så går det. Idag är jag fodervärd åt ett underbart halvblod och har till och med tävlat fälttävlan. Men visst är det läskigt!! Hoppas att det reder ut sig!
Sarah (27 Oct 1997, 16:19:30)
Sofia och Lina. Tack så jättemycket för era råd. Jag vet vad jag är rädd för. Ramla av är ju något som hör till sporten. Det är i te det det handlar om. Jag är rädd för att tappa kontrollen. Jag gjorde det en gång och det är ett under att det slutade så pass bra som det gjorde. Det finns en liten envis (supergullig) trög ponny som sägs vara det lataste som min ridskola har haft. Den kan jag rida ut på utan att bli rädd. Men som ni kanske kan tänka er så är det inte alltid så kul. Bl.a. för att jag rider i två olika grupper för stora hästar. Jag tror att jag ska ta kontakt med ett islandshäst- stall i närheten där man kan rida ut i mindre grupper. Det finns en häst där som jag i viss mån litar på. I alla fall så har jag gjort det. Tack och hej.
Sofia (27 Oct 1997, 16:04:06)
Ella: Jag tror din häst ska äta mindre hö och mer kraftfoder. Jag är absolut ingen expert på islandhästars utfodring och lite osäker på om de kan få problem av för mycket kraftfoder, ungefär som shettisar och en del ponnyer. Dock verkar det kraftfoder hon får nu ganska lite så det borde finnas utrymme att öka t.ex. havren en del. Hur kan ni dra ner på maten till en häst om de hela tiden får höet att dela på? Där får ni nog ändra på något sätt.
Ella (27 Oct 1997, 15:42:25)
Hej allihopa! Jag har en islandshäst som är väldigt tjock. Därför har mamma och jag dragit ner på hennes foder litegrand. Men så långt är allt väl men nu kommer problemet: Min vanligt väldigt piggaislands häst har blivit lite trött. Det här får hon varje dag: Hon går i en mellanstor hage på knappt 4 hektar med sin polare Ylur och de bråkar aldrig om maten där finns mycket mat.På morgonen får de ungefär 5 kg hö att dela på. mitt på dagen rider vi dem i ca 1-2 timmar och i boxen får de 1½ hg fibergi och 2 dl havre ( det är bara temporärt vi ska snart räkna ut de exakta värderna) och sen när de kommer ut i hagen får de 2 kg hö att dela på och på kvällen 5 kg hö att dela på. Om det är någon som har något tips hur jag kan få henne piggare utan att bli tjockare så kan ni väl berätta det. Väntar på svar /Ella P.S. Vi rider dem 5-6 dagar i veckan.
Sofia (27 Oct 1997, 15:32:48)
Andrea: Första biten är som Magdalena säger logisk och på sitt sätt lätt. Hur man vänjer hästen vid sadel och sitter upp första gången osv. hoppas jag du känner till. Man får ta det lugnt och vara vaksam på hästens reaktioner. Egentligen tycker jag inte att man bör ge sig på att rida in en häst själv om man inte varit med när någon annan gjort det tidigare. Var konsekvent i hjälperna - framåt betyder framåt och bromsa betyder bromsa. Använd bara en hjälp i taget så att det inte uppstår förvirring. Så fort du fått ordning på styrning, broms och framåtdrivande hjälper är det bra att rida mycket ute, rakt fram. Jag rekommenderar också att du tar hjälp av en tränare tidigt, framförallt när det börjar bli tal om att hästen ska gå i rätt form och jobba lite mer. Har du aldrig ridit in en häst förut så kommer du att behöva hjälp.
Magdalena (27 Oct 1997, 15:04:22)
Jag efterlyste ju Fatima längre ner på sidan, jag vill meddela att jag hittat henne! Hon var såld till en ridskola bara ett par mil från där jag bor!!! Himla kul!
Magdalena (27 Oct 1997, 15:03:06)
Andrea: Det är på ett sätt väldigt svårt att rida in en häst, men på ett sätt väligt lätt... Det svåra är att man måste vara helt säker på att det man gör är rätt, och att man inte gör någonting som kan skada antingen dig själv eller hästen. Det lätta är att det är logiskt. Ta allting lugnt och i rätt ordning och var konsekvent så blir det inga större problem. Vad som är rätt ordning kanske du kan lista ut själv. Viktigast av allt!!! Ha medhjälpare som vet vad de ska göra, och försök dig aldrig på något som du inte är 100 på att du klarar ut! Jag brukar tömköra mina unghästar mycket innan vi börjar med "ridningen", för att de skall förstå rösten och tygelhjälperna, det underlättar otroligt mycket. Och blir det bakslag (de kommer...), ta det lugnt ett tag, ta ett steg tillbaka, ni kanske missade nåt på vägen... Lycka till med det roligaste som finns!!!
Sofia (27 Oct 1997, 14:45:44)
Bee: Jätteintressant! Man lär sig nya saker hela tiden. Är detta något som "vanliga" veterinärer kan kolla eller måste det vara en specialist? Jag tycker fortfarande att det låter skumt att hälften av travarna skulle vara "defekta" - det måste väl hänga ihop med att de pressas hårt och går i konstig ställning med halsen. Annars måste aveln på travhästar gått lite fel någonstans. Kan du berätta mer om operationen? Hur lång tid tar det att komma igång igen efter den? Blev din häst "som ny" efter operationen och trivdes med att gå på tygeln?
Bee (27 Oct 1997, 13:54:35)
Sofia! Upprättstående struplock - vanligare än man kan tro. Symtomen är inte tydliga. Jag har själv haft en egen häst plus en elevs ponny som drabbats. Ingen hade några andra symtom än att de högst ovilligt gick på tygel. Flera mycket kända tränare i både hoppning och dressyr tyckte antingen att hästen måste ha ont i ryggen eller(när inget fel hittas i ryggen)att hästen är knäpp i huvudet alternativt har extremt dålig ridbarhet.Det finns säkert ett mycket stort mörkertal. Andningen förändras inte hörbart eller synligen. Möjligen kan hästen hosta till - men våra gjorde det inte. Fyra veterinärer arbetade vi oss igenom innan felet hittades. Operation gör oftast hästen helt bra. Travare känner av det trots den höga hållningen - det höga tempot spelar in. Tränaren märker att något är fel eftersom hästens prestation sjunker något plus att travare kollas i halsen för säkerhets skull. De vet hur vanligt det är med problem i svalget.Om hästen går i låg form, blir det naturligtvis lättare att andas - men våra hästar var tvungna att opereras. Min hade bara 25 % öppning för luft. Veterinären var mycket förvånad eftersom det inte fanns något som visade att han hade svårt att andas. Kolla alla hästar som har svårt att gå på tygel, eller hänger sig mycket starkt på bara en tygel(ett annat tecken).
Andrea (27 Oct 1997, 13:50:30)
Är alla som skriver här med i klubben 4 ben. Förresten är det någon som läst Thewells böckerna Ett ben i varje hörn, och Rideri på högstadiet, annars råder jag er till att göra det för dom är faktiskt lärorika och OTROLGIT roliga!!!!!!!!!
Andrea (27 Oct 1997, 13:45:44)
är det någon som har något bra tips av egen erfarenhet till mig om inridning. jag ska nämligen rida in min 2åring till våren. han är halvblod efter Bayron-Democritos-Toreador undan Chess. Om det är någon som vet mycket om halvblodsstammar så kan ni väl skriva och vet någon vad Toreador hade för poäng på hans bruksprov, snälla skriv.
Sofia (27 Oct 1997, 08:34:04)
Therese N och Anna: Kan man skriva provet för Grönt kort hemma? Jag trodde att man vanligtvis skrev det 5-6 stycken på en gång och att det därför oftast var på ridklubben. (Jag skrev på klubben...)
Sofia (27 Oct 1997, 08:26:38)
Sarah: Som Linda säger - du bör nog fundera på varför du är rädd. Är du rädd för att trilla av eller för att hästen ska sticka iväg med dig? Det kanske känns säkrare med en halsring som du kan ta tag i om något skulle hända? Jag är säker på att du aldrig behöver använda den, men det känns kanske tryggare att ha den. På ridskolor rider man ofta ut många i grupp och då kan man inte själv bestämma om man bara vill skritta eller om man vill galoppera och det kan nog kännas stressande. Försök få tillfälle att rida ut på en jättesnäll häst tillsammans med bara en eller två andra som vet att du är rädd och tar det lugnt.
Sofia (27 Oct 1997, 08:20:49)
Mika: Samla galoppen - jag brukar rida på volter och öka och minska dem. Jobba med ytterskänkeln så att galoppen inte bara blir kortare och/eller otaktmässig. Fattningar från halt och avsaktningar till skritt eller halt gör att hästen måste sätta under sig. Rid bara korta sträckor i den samlade galoppen till en början för annars orkar hästen inte och tappar aktion. Sluta i galopp är en bra övning också, men då måste man ha fått till en ganska samlad galopp först.
Mia (26 Oct 1997, 09:47:48)
Linda! Det är mkt troligt att din D-ponny har 12,5 cm i bettmått. Det är nog ganska vanligt att D-ponnyer har denna storlek. Kolla att bettet inte hänger som ett "V" i munnen, för då är det för stort. Det får heller inte strama i mungiporna, för då är det för litet. Hoppas att du kommer fram till rätt storlek. Fråga annars någon kunnig människa om hjälp, för det är mycket viktigt att bettet ligger rätt i munnen. Lycka till!!!
LINA (26 Oct 1997, 08:22:31)
LINDA: Jag har ett gummibett med äppelsmak till min connemara. Han älskar det! De flesta hästar tuggar mer på sånna bett än på vanliga. Jag tycker iaf. att det funkar bra! SARAH: Hm...lite klurigt det där med rädsla. Men tänk efter: VARFÖR är du rädd? Just nu vet du att du är rädd, det blir liksom en "vana" att tänka att man är livrädd, fast man kanske inte alltid är det längre. Berätta ditt problem för din ridlärare, så kan ni kanske lösa det tillsammans. Det kan hjälpa lite om du har någon att prata med. Rid på en snäll häst, ledare och en eller flera andra ryttare. Skritta bara en mycket kort tur första gången. Sen ökar ni efter ditt mod. Lycka till!
Sarah (26 Oct 1997, 02:17:04)
Hej allihopa! Hur gör man för att bli av med rädsla för att rida ut i skogen? Jag måste få veta! Jag får panik och blir gråtfärdig bara jag tänker på det. I övrigt har jag stor respekt, men är inte rädd, för hästar.
Sarah Wickman (26 Oct 1997, 02:11:18)
Hej allihopa. Jag är otroligt hästintresserad och rider ett par gånger i veckan på en ridskola. Så länge vi rider i ridhuset eller på volten är det värkligen höjdpunkten på allt som jag tycker är kul. Men det är en sak jag behöver AKUT hjälp med. Jag blir LIVRÄDD så fort vi ska ut i skogen. Jag får totalpanik. Är det någon som vet hur man kan bota detta? Otroligt tacksam för svar från: Sarah
Linda (26 Oct 1997, 01:25:50)
Är et möjligt att min D-ponny har 125 mm mellan bett ringarna. vet inte vad som är normalt, och när jag mätter så är det 125mm. Jag kanske mäter fel. Är ett sådant där bett av syntet med äpple smak bra?
Mika (26 Oct 1997, 00:33:09)
Vad kan man göra om man har en häst som varit riden på pessoabett , men nu är ned betslad till vanligt tränsbett och pga. detta går emot handen?
Mika (26 Oct 1997, 00:27:06)
Är det nån som kan några bra övningar att samla ihop en häst i gallopen med?
Therese N (25 Oct 1997, 21:40:55)
Hej hopp i havrehinken! Jo jag undrar över två saker 1:hästar kan ju få en parasit som heter Päls ätare,kan människor få den genom häsar? 2,kan man göra provet för Gröna kortet hemma eller måste man göra provet i ridskolan,Tack på förhand Tessan
@nn@ (25 Oct 1997, 18:02:19)
FLINGA : Du ska inte försöka att tvinga din häst att hoppa vattenmattan , den blir bara mer osäker då. Försök med löshoppnig istället . Lägg upp 2 låga hinder (ca 60 cm ) med ett galoppsprång emellan. Lägg vattenmattan under det andra hindret först efter att hästen har hoppat kombinationen utan mattan. Glöm inte att ge hästen massor av beröm när den hoppar !
@nn@ (25 Oct 1997, 17:53:03)
LISA: Jag hade samma problem med min häst som du har med din. Min häst kunde knappt gå på en volt när jag fick honom.. Det bästa du kan göra är att rida mycket i det varvet som din häst har svårt för t.ex : mycket serpentiner , volter , skänkelvikningar och framdelsvändningar. Träna också i stallet : Ta en morot eller liknande och för den mot bakdelen på din häst , så att den tvingas att böja på halsen ordentligt för att nå den . Hoppas att det hjälper dig , det funkade på min häst !
Andrea (25 Oct 1997, 13:03:16)
Lisa, alla hästar är stela i en av sidorna och de är också sneda i en sida vanligtvis i vänster beroende på hur de ligger inne i stoets mage innan de föds. Jag är ingen vidare expert på ridning men det jag har fått lära mig är att om hästen är stel och inte lösgjord så ska man göra en massa lösgörande arbete och av mina egna erfarenheter så har jag märkt att rida en häst som ej är lösgjord är inte trevligt, rörelser är svåra att utföra och hästen lägger sig oftast på en av bogarna också istället för att bära sig själv. Jag har en tränare som jag tycker är väldigt duktig hon har i sin tur tränat för ett antal svenska landslagsryttare och var med i falsterbo i breeders trophy där hon red 2 hästar en egen och en som en annan person äger men hon rider den. Åter till saken med det lösgörande arbetet ursäkta om jag tröttar ut dig men några exempel på sådana övningar är att man kan rida i förvänd sluta, man kan rida sluta rakt in från en stor volt in på en som är ca 3m i diameter vilket jag gjort rätt mkt ibland räcker det med att rida på fyrkantsspåret och ställa ut hästen på långsidorna och ställa kraftigt in på kortsidan passa bara så att du inte viker hästen i halsen och försök akta så att den inte lägger huvudet på sne. Vissa dagar räcker det med att bara göra sidförande rörelser. Vissa gånger behöver man bara arbeta hästen med några galoppombyten. Lycka till hoppas att jag var till någon hjälp kram Andrea
Andrea (25 Oct 1997, 12:42:08)
Förlåt jag skrev visst lite fel jag menar mellan de 12 framtänderna och kindtänderna!!!!!!!
Andrea (25 Oct 1997, 12:39:54)
Henrik de tandfria mellanrummet mellan de 12 framtänderna kallas lanerna det är där bettet ligger.
Nyfiken... (mia) (24 Oct 1997, 23:34:40)
Lisa: Hur har det gått med stoet som stegrar? Har du hämtat henne ännu? Eller har veterinären gått igenom henne? Jag är nyfiken på hur det har gått...
Frida (24 Oct 1997, 17:36:58)
Vad är egentligen god ridbarhet ?
Sofia (24 Oct 1997, 11:58:08)
Bee: Det där låter dödsmysko... Borde man inte ha märkt om en femtedel av ridhästarna får kvävningskänslor av att gå på tygeln? Får travarna problem när de böjer på huvudet eller när de körs uppkäkade? Travare går ju med huvudet rätt upp i luften i en tämligen onaturlig hållning. Fullbloden gör förstås inte det... Däremot har jag hört att hästar kan vara för trånga bakom ganaschen så att de får svårt att samla sig för att det klämmer på en körtel. Det ska inte vara något problem om hästen går i lång, låg form.
Bibbi (24 Oct 1997, 11:57:29)
Hej! Är det någon som kan hjälpa mig och min dotter om att få fram fakta om Gymkhana. Lite historia, var det kommer ifrån, vad gör man, osv. Tacksam för alla svar
Bee (24 Oct 1997, 11:03:35)
Problem med att hästen inte gillar gå på tygeln eller är rädd för bettet. Be en veterinär titta hästen i svalget. Ungefär hälften av alla travhästar och ungefär 20 % av alla fullblod har visat sig ha slapp/lång gom eller andra allvarliga problem i halsen. Dessa upptäcks bara genom en speciell undersökning och inte genom vanlig besiktning. Troligtvis är denna åkomma lika vanlig på ridhästar, men de undersöks inte lika ofta på detta sätt. Det är ju lättare i travet - mycket pengar i omlopp och tydliga formsvackor i form av sämre tider. Lång slapp gom gör att struplocket ställer sig rätt upp och täpper till. När hästen böjer nacken så får hästen en känsla av att kvävas. Det är lätt att operera. framförallt hästar med lång vacker hals verkar drabbas - sällan hästar med kort ponnyhals.
Magdalena (23 Oct 1997, 09:34:07)
Jenny: Det finns massor av ridskolor i Sthlms området, vad jag skulle tipsa dig om är att leta reda i telefonkatalogen på flera som ligger i närheten av där du bor, och sen åka runt och kika på de olika ställena, tänk också på hur du blir bemött, hur hästarna ser ut osv. De flesta ridskolor har "ungdomsgrupper" där det rider halvgamla människor.
Iooo (22 Oct 1997, 22:48:50)
Karin:Försök att få hästen att samla ihop sig mer. Peta exempelvis med spöet på bakbenet när du sätter igång den och jobba mycket med skritt-gallopp-skritt-gallopp ovs Du kan även göra bakdelsvändningar och kräv att den verkligen sätter under sig och just när den sätter under sig ordentligt fattar du gallopp alltså du behöver inte avsluta bakdelsvändningen innan du fattar gallopp. pröva det...
Bella (22 Oct 1997, 22:19:51)
Hej Finns det nån som vet var man håller kurs/utbildning i hovslageri/hovverkning. Och hur lång utbildningen är? Tacksam för svar.
Carolina (22 Oct 1997, 22:00:03)
När man ska få en Islänning på tygeln, gör man som på vanliga halvblod( jag menar inte såga eller så utan, ledande tygeltag m.m) Tacksam för svar. Carolina :-)
Karin (22 Oct 1997, 21:57:07)
Hur ska man göra för att inte få hästen så framtung? Karin
LISA (22 Oct 1997, 21:55:38)
Hej! Min häst är väldigt stel i ena sidan. Några tips om hur jag ska göra för att få henne inte så stel.? :-) Lisa
Anna (22 Oct 1997, 19:27:26)
Men det där med islänning funkar ju inge vidare om man vill tävla i hoppning...
Neti@ (22 Oct 1997, 09:45:12)
Om man vill fortsätta tävla 'mindre' hästar fastän man har fyllt 18, så är islandshäst ett alternativ. Jag är inte så lång och har ridit ponny tills jag blev arton och försökte börja med stora hästar, men tyckte att det inte var något för mig. Efter något år blev det av en ren slump islandshäst. Något som jag aldrig har ångrat! Jag har en egen islänning sedan fem år tillbaka och man kan tävla i många olika grenar. Jag rider stilpass, femgång och dressyr (något jag gjort en hel del tidigare och fortsatt med, tillsammans med min islänning).
Jessi (21 Oct 1997, 18:23:52)
camilla: Jag (18 år) é oxå väldigt kort, men ska börja rida stor häst. Det finns ju faktiskt mindre "stora hästar" Dessutom, om du vill tävla så går det ju inte att rida ponny om du é över 18.
Lina J (21 Oct 1997, 15:22:59)
camilla. Hej du är kanske lite väl kort för att rida ridhäst, men det går kanske bra om du har en som är liten. Det är olika vad det kostar att rida för instruktör, Ofta är det dyrare att rida för dressyrtränare
Sofia (21 Oct 1997, 15:22:12)
Camilla: Jag är 1,57. Jag är 28 år och kan knappast rida ponny utan har ridit stor häst i över tio år. Det är inga problem att rida stora hästar även om man är lite kort. Jag föredrar dock mindre hästar runt 1.60 snarare än hus på 1.75. Men egentligen beror det mest på om hästen är lätt i typen att rida hur det känns att sitta på dem. (PS, som kuriosa: Peter Eriksson kläckte ur sig i Hippo att man ska nog vara minst 1,60 innan man börjar rida stor häst. Han är ju jättelång och tänkte nog inte på att en stor del av den kvinnliga befolkningen i vuxen ålder är mindre än så. Ska vi rida D-ponny hela livet? Fniss:-).DS)
Sofia (21 Oct 1997, 14:47:09)
Maria B: Det beror på. Normalt om man är fodervärd står man för alla löpande kostnader även skoning. Försäkring varierar - eftersom det är ägaren som ska ha ut pengarna om hästen förolyckas så betalar ofta ägaren den. Jag vet folk som får stå för veterinärkostnader också. Om du ska HYRA häst så tycker jag inte att man ska betala precis allting. Då får det vara en väldigt duktig häst. Om du har allt ansvar och betalar allt annat så brukar man inte behöva betala hyra också. Men det finns ingen lag om det ena eller det andra utan man bör skriva ett avtal mellan parterna som klart beskriver vem som betalar vad. Privatryttare som äger en häst och behöver någon som tar hand om den en tid brukar inte ta ut hyra eftersom de knappast planerar med vinst på hästen.
camilla (21 Oct 1997, 14:18:01)
vad é lämplig längd för att rida stor häst? É 155 cm för lite?
camilla (21 Oct 1997, 14:13:13)
Vad kostar det att rida för instruktör? Vad kan man få tag på en bra instr.?
Maria B. (21 Oct 1997, 14:09:26)
Tackar för svar! =o) Men om man som jag, funderar på att hyra häst, ska man då stå för hovslagare och veterinärskostnader? Något annat man måste stå för, förutom foder och stallplats?
Sofia (21 Oct 1997, 13:06:11)
Maria B: Som fodervärd betalar man foder och uppstallning för hästen och om man hyr häst betalar man för att få ha och rida hästen. Ägaren får alltså extra pengar. Det vanligaste om man ska ha en häst en längre tid är att man är fodervärd och står för alla kostnader. Beroende på hur duktig man är kan man få betala eller få betalt för att rida andras hästar så det finns många varianter på hyra/fodervärd/låna.
Maria B. (21 Oct 1997, 12:53:26)
Hallå! Vad é det för skillnad på att vara fodervärd och att hyra häst? Vad krävs för vara fodervärd el. hyra häst?
Jenny (21 Oct 1997, 12:42:34)
Någon som kan ge mig lite råd? Jag é 17 år och funderar på att börja på ridskola...har dock problem att välja vilken...bor i Sthlms området. Söker efter en bra ridskola som kanske inte é allt för stor. Har aldrig ridit på ridskola förr, men räknar med att jag har ca 4-5 års ridvana, har varit på läger och rider ut i bland på egen hand. Vad kan det kosta? Vet inte om jag ska börja i vuxengrupp eller...någon som har förslag?
Tut (21 Oct 1997, 10:35:23)
Marianne; rasen är väl inte så viktig, eftersom det skiljer sig så mycket från olika hästar. Fundera istället på vad du ska ha hästen till. Har också börjat rida igen på "äldre dar" och det är jättekul!
Sofia (21 Oct 1997, 08:15:18)
Anna: Jag menar inte att din kompis måste lämna igen hästen, men jag kan inte se att det finns några trix eller genvägar för att få hästen att respektera henne. Hon får försöka lära sig säga ifrån och där borde du kunna vara till hjälp och ge tips om hur hon ska bete sig. Hon kan testa att rida på ett skarpare bett bara när hon rider ut och hon kan hantera hästen mycket från marken, i lina, så att hästen börjar lyssna på henne och svarar på rösthjälper också. Har någon annan andra tips?
Scilla (21 Oct 1997, 07:21:16)
Lisa! Undersök omgående hästen på en djurklinik där de har röntgen. En häst beter sig inte så utan anledning! jag lovar dig att de kommer att hitta något fel på henne. Du spara in pengar på att göra det och du får ett bättre samvete när du rider henne om de nu inte skulle hitta något. En vanlig veterinärbesiktning hjälper nog inte för även om hästen går igenom så betyder det inte att den är frisk de kan ju inte se tex lösa benbitar, intilliggade tornutskott, m.m. Mvh Scilla
Sassa (21 Oct 1997, 01:15:34)
Lisa! Om du får hem ditt sto, så kan du ju pröva att rida henne på ett hackamore istället för ett vanligt tränsbett. Om felet sitter i munnen, borde hon inte resa sig på bakbenen om det inte finns något bett att få panik på. Men om jag vore du skulle jag akta mig lite för att köpa den här hästen. Är säljaren en seriös hästmänniska, borde de testat hackamore redan nu, samt kollat upp ordentligt varför hästen stegrar. Lycka till med din ev. blivande häst. Hoppas att problemet går att lösa.

Titta på tidigare inlägg

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.