Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Öppet forum | Bläddra

Öppet forum

Ännu äldre inlägg kan du hitta här.


Kickan (27 Nov 1997, 12:51:26)
tack Mia för en intressant länk! Tyvärr innehöll den inte så mycket information om Lymfangit, utan mera mugg. Är tacksam för alla synpunkter i ämnet om det är någon som har lite erfarenhet om detta. Hästen i fråga går på lösdrift och att den fått mugg och lymfangit är väl i sig inte så konstigt, med tanke på hur denna höst har varit. Blött, kladdigt och skitigt. Jag vill nu veta om det kan innebära någon risk för mig att köpa denna häst. Kommer problemet att återkomma? Jag kommer inte att ha hästen på lösdrift, utan uppstallad. Jag vill ju inte ha någon problemhäst, som alla kanske förstår. Snälla ge mig lite tips och råd.
Sofia P (27 Nov 1997, 12:34:02)
Britta: Tja, säg det. Mina föräldrar engagerade sig så fort vi köpte egen ponny - det var kompisens shettis som var folkilsk. Man kan väl ordna mer föräldraträffar på ridskolorna så att de får veta vad barnen håller på med. Men det hjälper ju inte om ponnyn redan är köpt eller föräldrarna är helt ointresserade. En kompis till mig rider på ridskola och en del mammor kliver inte ens ur bilen när de hämtar och lämnar barnen. De har aldrig varit inne i stallet eller ens stått på läktaren under en ridlektion.
Mia N (27 Nov 1997, 12:26:58)
Kickan: Vita ben är mera utsatta än andra. Och ev. behandlas med antibiotika i muskulaturen. det kan vara en kantakt allergi av tex en salva eller av strö. Läs mera på : http://www.slu.se/forskning/veterinar/mugg.html
Pigge (27 Nov 1997, 12:14:10)
Sofia P, jo det låter ju logiskt! Menar du att hästen ska kunna gå ställd inåt då, utan stöd på innertygeln? Ställer man den redan ifrån början med så lite hjälp ifrån tygeln som möjligt?
Kickan (27 Nov 1997, 12:10:42)
Hejsan Britta, Sofia och Mia. Får man tränga sig in på denna sida? Jag skulle vilja veta vad ni vet om Lymfangit: Är det någon av er som vet hur lång tid det tar innan den är helt utläkt? Återkommer detta lättare om hästen haft det en gång? Är vita ben känsligare än andra? + allt annat väsentligt i ämnet är välkommet.
Sofia p (27 Nov 1997, 12:05:47)
Pigge: Det jag lärt mig är att man ska kunna släppa på innertygeln och hästen ska gå i samma form. Länger man båda ska hästen följa med framåt. Det är hela tiden ryttaren som väljer var hästens huvud ska vara. Jag vill inte ha en häst som går kvar med inkrökt nacke med hängande tyglar - då anser jag att den går bakom handen. Jag tror att vad Kyra menar är att en häst inte ska falla isär för att man lättar, dvs. hästens balans får inte vara beroende av att den får hänga i handen. Sedan beror det på hur man lättar. I en långsam eftergift hänger hästen med. Som kontroll på att hästen inte lägger sig på för mycket kan man lätta ett eller två steg och då ska hästen förstås inte ramla framlänges. I t.ex. westernridning går hästen på tygel utan stöd, men det hör egentligen inte till "klassisk" dressyr.
Sofia P (27 Nov 1997, 11:50:59)
Britta: Jag gick på voltige i många år parallellt med att jag red och jag ska försöka dra mig till minnes vad vi gjorde. Till att börja med måste man ha en bra häst. Det är hopplöst att försöka sig på voltige med en häst som har ojämn galopp och är kittlig. En stabil, lugn häst med lagom rund galopp är bra. Hästen ska galoppera i vänster varv. Sedan har man ju rörelser med olika svårighetsgrad. Man börjar med att bara hoppa upp och av med sträckta ben och tår. Från det börjar man göra sax framåt och bakåt. När man får höjd på benen vänder man helt om (oj så svårt det här var att beskriva..) så man sitter bakvänt och sedan kan man saxa tillbaka. Till de enklare övningarna hör att man står på ett knä, sträcker det andra benet bakåt, diagonala armen framåt och håller sig i med andra handen. Man lär sig stå upp via knästående. Sedan tillkommer kombinationer med flera ryttare på hästen. Övningarna tränas först med stillastående häst och sedan i galopp. Det finns en bra bok som jag glömt namnet på - kanske den finns på ridsportförbundets förlag.
Pigge (27 Nov 1997, 11:31:20)
Sofia P, du skrev att man ska kunna flytta fram händerna/länga tyglarna och då ska hästens huvud följa med framåt/nedåt, men i "Dressyr med Kyra" skriver Kyra att man ska kunna släppa stödet helt, men hästen ska ändå gå kvar på samma sätt... Förklara gärna mer!
Britta (27 Nov 1997, 11:13:28)
Sofia P: Här kom du in på en annan grej som jag tycker borde diskuteras mycket mer, nämligen alla dessa barn som flänger omkring hur som haver på sin egen eller kompisens ponny. Sen heter det att hästar blir förstörda av att gå i ridskola! Föräldrar som låter sina barn använda sin ponny som nån sorts mountain- bike borde spärras in... I och för sig, dom här föräldrarna som inte vill att deras barn rider, dom kunde man ju rekommendera att skaffa häst till ungen och sen inte engagera sig ett dugg. Säkrare sätt att få barnet att tappa intresset finns inte (om det inte är en alldeles ovanligt envis unge förstås). Men varför varför måste alltid hästarna komma i kläm? Oregelbunden motion, felaktig utfodring, fång som ingen ens lägger märke till ("han är så lat!"), sadlar som skaver, obefintliga avmaskningar... Fy f... Hur kommer man tillrätta med sådant?
Sofia P (27 Nov 1997, 11:07:26)
mia g: nej, jag har inte barn, men jag kan mycket väl förstå att man är rädd om dem. Jag menar självklart inte att man ska utsätta barn för hemskheter, men det är ju alltid en avvägning, för både barn och vuxna, hur mycket risk man tar i förhållande till vad man kan lära sig och vinna på det. Hoppas du förstår hur jag menar - jag vill absolut inte framstå som någon grym barnplågare eller att jag är stolt över att shettisen var dum Men jag tror faktiskt att jag lärde mig en del viktigt - att man måste bestämma över hästen annars tar den kommandot och att det inte är så farligt att trilla av. Hade jag skadat mig allvarligt hade förstås allt blivit annorlunda. Det är också stor skillnad på en femåring och en åttaåring. Det finns föräldrar som inte låter sina barna rida överhuvudtaget för det är för farligt och det måste förstås varje förälder själv avgöra. Jag hoppas att jag inte blir för mycket hönsmamma när jag väl får barn, men det får jag väl se då. Jag tycker du verkar ha väldigt vettig inställning - självklart ska man vara med när ett så litet barn rider. Mina föräldrar hade nog lite dimmiga begrepp om vad vi gjorde med ponnyerna i början. Jag kan bara tänka mig vilken panik jag skulle fått om en häst stack iväg över fälten med mitt barn på ryggen - fy usch.
Britta (27 Nov 1997, 10:57:33)
Mia g och Sofia P: Jotack Mia, jag vet hur det känns när ens eget barn gallskrikande far runt i skengalopp. Och jag är också rätt "hård". Men tyvärr är det nog så att pojkar i den åldern är fegare än flickor. Och visst har väl Sofia rätt i att många barn överbeskyddas? Å ena sidan får dom inte göra nånting för det kan vara farligt, å andra sidan skall dom klara en massa saker som inte vi behövde ta itu med som barn; Tv-våld, värdssvält, krig, miljöförstöring och en massa andra saker som vi inte ens visste fanns. Hur vettigt är det när 8-åriga flickor är rädda för att bli våldtagna? Vem berättar för dom att det överhuvud taget FINNS något sådant? Men sådana tankar och rädslor skall dom kklara av, men grannen får låsa in sin hund för barnen kan bli rädda om den skäller. Ja nu spårade jag ur lite men det var rätt skönt att få det sagt!
Britta (27 Nov 1997, 10:44:01)
Mia g: Jag gilllar det du skriver till Hille om treåringen hon skall rida in. Hade tänkt skriva något liknande men du hann före. En av de värsta saker jag vet är när folk sitter och klämmer och klämmer och sparkar på unghästar och tror att hästen inte VILL. Den FÖRSTÅR ju bara inte! Så helt rätt, hjälp till med spöet men ge hästen EN chans att göra rätt först, Obs använd spöet ganska långt bak, eftersom hästen vill komma ifrån obehaget går den då - förhoppningsvis - framåt. Använd INTE spöet på bogen! Motorn sitter därbak! På bogen korrigerar man - bogen. Lycka till Hille (och lyckliga dej som har Ulle till hjälp!). Jo, jag håller med dig om det här med ridbarhet och ledarskap. Men många gånger tror jag att hästen inte KAN göra rätt för ryttaren gör så fel. Antingen försöker hästen lyda men klrar det inte, eller så lyder den de felaktiga hjälper den får och uppfattas då som olydig. Eller...? (Tack förresten för att du sa att jag lät vettig. Nu kommer jag att vara glad hela dan!).
Sofia P (27 Nov 1997, 10:41:41)
mia g: Man ska alltid kunna lätta framåt med handen när man rider dressyr och då ska hästen följa med med nosen. Även om hästen är jättesamlad så ska man när som helst kunna länga halsen och lägga ner den - annars går den bakom hjälperna. Så jag håller helt med din "hoppbok" - det gäller samma i dressyr. Det låter lite stelt att jämföra tyglarna med pinnar, men jag förstår vad du menar. Jag jobbar mycket med just det på min häst för hon har tendens att krulla ihop sig och inte vilja länga överlinjen.
mia g (27 Nov 1997, 10:38:40)
Sofia P,har du barn? Jag har en son som är 5 och har ridit i två år nu.Han har ramlat av och han har skenat,men det tycker inte jag är ngt att skryta med.Jag var livrädd båda gångerna, jag är själv alltid med.Jag vet att jag inte vill ha flrea barn och är naturligtvis rädd om min framtid som han ju faktiskt är.Ändå så tror jag själv att jag är ganska 'hård' tål inte grin och gnäll utan orsak mm.men jag blir jätteledsen om han säger att jag är dum,och det gör barn ibland....
Britta (27 Nov 1997, 10:36:30)
Sofia P: Javisst, självklart, VOLTIGE! (gud hur skall jag orka?) Men då borde man kanske gå nån voltigeledarkurs först? Och då är jag tillbaka där jag började: Av olika anledningar har jag mycket små möjligheter till sådant. Men kasnke någon kan beskriva de vanligaste, enklaste övningarna och hur man lättast lär in dom? (Nu blev jag riktigt inspirerad igen!) Hjälp mig nu, alla! Hur skall jag göra?
mia g (27 Nov 1997, 10:31:16)
Hille år det en 3årig travare eller är det ett halvblod??Jobba litet med longering så att hästen vet att den ska gå fram för din hjälp(smackning, spö obs slå inte utan hjälp den att förstå vad du vill,då vet du att om hästen kickar eller ngt, så vet den vad den ska göra och är bara olydig)Sen när du sitter upp, så var noga med att alltid ha lätta skänklar och att du hjälper till med spöet andra gången hästen inte lyssnar på dig(första gången är hästens chans att göra dig till viljes av sig självt).Lycka till!!Britta Ridbarheten som du skriver om är inte det det samma som ledarroll, och att hästen inte accepterar att göra som ryttaren säger för att ryttaren inte är ledaren???(utan måste ifrågasättas hela tiden).
Britta (27 Nov 1997, 10:30:33)
mia g: Det där med pinnarna var fantastiskt bra uttryckt! Har länge tänkt läsa den boken och nu inser jag att det inte kan skjutas upp längre. Själv brukar jag sägaatt en förhållning är inget annat än en minskad eftergift, men det här lät ju mycket bättre. I alla händelser tycker jag att det talas och lärs ut alldeles för lite om vikthjälpernas betydelse. Och att många ridskolor slarvar med hur ungarna fördelar sin vikt på den stackars hästen. Då måste dom nvända tyglar och skänklar dubbelt så mycket - är det konstigt att ridskolehästar ofta blir okänsliga i sidorna och munnen? Det tror jag inte att dom är egentligen, dom bara "knäpper av" för att stå ut. Eller?
Sofia P (27 Nov 1997, 10:22:09)
Britta: Kom just att tänka på hur det fungerade på min ridskola. Det var alltid kö för att få börja så oftast gick man på voltige en till tre terminer innan började rida. Jättebra för balansen och man trillade av ibland också, vilket kanske var nyttigt. Jag vet inte om barn är fegare idag. En av de första hästarna jag red var en shettishingst som bl.a. två gånger attackerade mig och sprang rakt över mig i hagen. Då var jag åtta eller nio. Jag red honom bara barbacka och ibland stegrade han sig, slängde av mig och sprang hem. Men det var så roligt att rida och hålla på med hästar så det var bara att bita ihop och på det igen. Nu får ju barn inte ens cykla till skolan själv. Jag läste en krönika i en tidning nyligen där skribenten menade att man redan gått lite för långt och att man överbeskyddar barn nuförtiden. Jag vet inte om det är bra, men jag vet att det var mycket annorlunda på sjuttiotalet (jag är 28).
mia g (27 Nov 1997, 10:16:18)
Grattis Magdalena, då är du på rätt väg fortsätt nu!!! Ang korrekt tygelkontakt:Jag återkommer till boken 'Träna hästen för hoppning', själv är jag dressyrnisse så jag använder bara de grejer jag för tillfället har nytta av,men den lär ut att man ska kunna använda tyglarna som 'pinnar' och skjuta hästen framför sig. Detta betyder i praktiken att samtidigt som du ger efter ger hästen efter i nacken och följer med tygeleftergiften neråt framåt.Låter det bra,vill ni veta mer?? Ang avfallsträning så kan man i alla fall gå igenom det teoretiskt.Jag han tänka att 'Nu störtar vi' innan jag flög genom luften och så han jag tänka'slapna av' innan jag slog i marken.Tyvärr så höll jag huvudet rättvänt,så istället landade jag på bröst och haka och fick hjälmen in i nacken vilket inte var särdeles skönt....(hästen klarade sig utan skador).Det är därför jag inte hoppar.Flera gånger har jag landat på fötterna och alltid med tygeln i handen....
Mia N (27 Nov 1997, 10:11:28)
Jag letar efter en westerninspirerad person som rider in hästar. Gärna i Ullareds trakten där hästen står för tillfället men han är flyttbar i hela landet.
Britta (27 Nov 1997, 09:48:27)
Sofia P. Jag gillade det du skrev om longering igår. Självklart borde alla nybörjare rida en tid i longerlina för att lära sig sitta rätt. Jag gör faktiskt så med alla mina små nybörjare. Folk tycker att jag är galen som lägger så mycket tid och jobb på sånt, men det betalar sig snabbt i form av bättre ridning och gud vad det sparar hästarna! Alla (nåja, nästan!) mina elever sitter och inverkar bra, men problemet är att dom flesta är så fega. Lite tillspetsat kan man säga att dom har hästarna i en hyfsad form, klarar av att flytta dom sidvärts,fina halter och halvhalter - men vågar inte galoppera utan ledare... Antar att detta beror på mig. Men ÄR dom inte mesigare nu än förr? Jag menar, förr när ungarna flög av så spottade dom ut en tand och lite grus och sen red dom vidare. Nu behöver dom inte ens slå sig, det räcker att hästen sprätter till lite så börjar dom illvråla och skall tröstas i en kvart... Kanske är det så att i och med att dom sitter så bra och har så bra balans så sitter dom helt enkelt kvar för länge innan dom flyger av. Under tiden hinner dom bygga upp en massa panik. Bättre om dom åker direkt... Usch, vilken elak ridlärare jag är!
Sofia P (27 Nov 1997, 09:33:28)
Det här med avfallningsträning. Jag undrar om det verkligen har någon effekt på hur man landar när det väl gäller. Jag har trillat av och gått omkull många, många gånger och nästan alltid har det gått så fort att jag inte hunnit göra någonting alls. Plötsligt har jag bara legat där på marken. Om man är rädd för att trilla av så kan det kanske vara bra för att avdramatisera.
Magdalena (27 Nov 1997, 09:30:26)
Hejsan igen! Jag undrar om någon har haft detta problem. Min nya häst har blivit lite tjock i bakbenen (troligtvis foderbytet), men på det högra bakbenet är hon bara svullen en liten bit på senan precis ovanför kotleden, men själva kotleden är ren... Mysko tycker jag, hur kan det komma sig? Borde inte svullnaden "sjunka" och fylla ut hela kotleden? I alla fall så red jag min vimsiga lilla buse igår, med bara löpande martingal, och höll igång henne hela tiden (skrittade inte särskillt mycket medan jag satt på) och inget tjafs alls! Inte ett enda nytt blåmärke! Jag kanske slipper köpa hockeyhjälm...
Mia A (27 Nov 1997, 01:40:20)
Britta: -Jag har både spån och halm i stallet. Spån till 2 unghästar och halm till stoet med föl. Det är en av unghästarna + stoet m. föl som har problem, och det konstiga är att i fölboxen har jag spån i botten och ett rejält lager halm ovanpå (typ vinterbädd), det luktar inte det minsta lilla ammoniak i hennes box och terpentin-ångor borde inte kunna gå igenom bädden. Ja, vi får se om det hjälper med te. Den andra hästen som har problem är en unghäst som kom hit för inridning för en vecka sedan, hon har bara stått i halm tidigare , så där kan ju orsaken vara terpentin. Vi ställde henne på halm igår, så nu får vi se hur det har blivit efter några dagar. Fölet och den andra hästen har inga problem. Men tack än en gång för tipset om te.
Moa (27 Nov 1997, 00:28:35)
Jag brukar oxå träna på att falla rätt! Det är ju viktigt specielt i fälttävlan.
Britta (26 Nov 1997, 23:46:29)
Johanna B: Så spm du beskriver avfallningsträningen håller jag med om att avfallningsträningen låter ganska ofarlig, åtminstone i skritt. Mja... jag får fundera. Barbackaridning tycker jag däremot är en självklarhet. Jag har svårt att se skillnanden ur försäkringsbolagets synvinkel på barbackaridning och ridning utan stigbyglar. Din "gurka" är vad vi kallar hela havet stormar. Sisten upp igen får sjunga nästa gång... Lektionspriserna i trakten där jag bor varierar mellan 50 och 60 kr för en "vanlig" juniorlektion, dvs om man betalar terminsvis. På vissa ridskolor är eleverna bara 4-5 st/lektion, annars kan de vara upp till tio. Priserna ligger ändå på ungefär samma nivå.
Johanna B (26 Nov 1997, 23:32:55)
Att avfallningsträning skulle bara farligt när det utförs på rätt sätt har jag svårt att förstå...... Vi brukar se till att det är tre elever per häst, två stycken leder (på varsin sida alltså ) och den ttredje sitter i damsadel och ska alltså "ramla" av. Ramlar man av ska man ju vara som en boll ( inga amar eller ben får sticka ut ) och försöka rulla iväg från hästen. Tränar man det här ofta lär man sig nog att alltid ramla rätt men jag tycker att det är bra för att visa att det inte är så farligt att ramla, man slår inte ihjäl sig. Det är ju när man är rädd att ramla och klamrar sig fast som man brukar göra sig illa. När du gör den här övningen måste du ha snälla, stabila hästar, barnen måste vara minst 11 för att klara av att leda hästarna ( helst ponnyer såklart ) dessutom bör du visa först. då brukar det inte vara så pirrigt att göra. Börja ramla när hästen står stills, sen när den skrittar och om det går bra i trav. Denna övning bör absolut inte göras i galopp då ledarna då ej har full kontroll på sin häst. Gurka går till så att när du ropar gurka ska ryttarna av så snabbt som möjligt och upp igen, först upp vinner ! Absolut förbjudet att inte släppa sitigbyglarna !!! Även här måste hästarna vara stabila. Ridning i grimma tycker jag är livsfarligt ! Hör ej hemma på en ridskola, kolla också med försäkringsbolaget att ridning barbacka täcks av försäkringen, vi hade långa diskussioner med vårt försäkringsbolag innan vi fick klart att vi fick ha barbackaridning......... Åter igen : Vill gärna veta vad ni har för lektionspriser på er ridskola !
Britta (26 Nov 1997, 23:29:55)
Maja: Har du kollat a) så att din häst inte har ont i ryggen, b) tänderna? c) ligger sadeln bra? d) har du en mjuk och följsam sits? Ja, då vete sjutton... Försök rida på ett lite, lite böjt spår hela tiden. Tnk dig tyglarna som gummiband, som skall hållas svagt sträckta men inte får glappa (annars får hästen ett litet ryck i munnen för vart steg), sträva efter att driva honom försikt mot innertygeln, som du ju tar lite, lite mer i än ytter. Detta för att du skall få honom att ta stöd åtminstone någonstans till en början. (Annars vill jag gärna ha mest på yttertygeln,men tror det här blir lättare för dig). Sedan är det din uppgift att se till att han får ABSOLUT FÖRTROENDE för din hand. Du måste vara jätteelastisk hela tiden. Inte rycka, inga stora tygeltag, inte glappa. Bara följa med honom framåt, framåt men INTE släppa ditt supermjuka elastiska stöd. Får du honom att ta tag lite i innertygeln hänger väl ytter också med så småningom (det här låter inte särskilt proffessionellt men vad gör man)... Prova dig fram och lås inte fast dig i en massa förestälnningar om vad man "får" och "inte får" göra. Det viktiga är i alla fall att du rider framåt TILL bettet. (Kan någon begripa detta?)
Britta (26 Nov 1997, 23:06:56)
Hille: (Har jag blivit kanin-guru nu oxå?) Inte vet jag men spån innehåller ju terpentin, det kan vara det, eller så är det dammet, för lite ryker det ju alltid. Kan ju finnas mögelsporer i spånen också, vem vet? Det enda ja tror mig vara ganska säker på är att även om terpentindoften kanske inte är så bra, så kan den faktiskt ha en gynnsam effekt på hästar med luftvägsproblem. Terpentinet vidgar luftvägarna sa man förr, och jag tror det var ett ganska känt hästskojarknep att ge hosthästar en skvätt terpentin i maten när de skulle säljas. Men som sagt, för övrigt kan det ju inte vara så nyttigt att andas in terpentin. Tänk på hur kväppa en del yrkesmålare blir efter några år i yrket... I senaste (?) ridsport fanns förresten en artikel som handlade om en massa kemiska ämnen vi utsätter våra hästar för utan att vara medvetna om det. Täckesimpregneringar, sadeltvålar mm. Kanske kan den artikeln ge några uppslag?
Maja (26 Nov 1997, 22:47:35)
Hille, jag har hört att spåpn från barr träd kan ge allergiska reaktioner.
Hille (26 Nov 1997, 22:45:27)
Britta, vet du vad i spånet som gjorde att det rann från hästarnas ögon? Jag har nämligen en kanin som ögonen rinner på och han har ju spån, tror du det kan vara det? Det är"gnagarspån" som man köper i affären. Har använt te med gott resultat till honom.
Hille (26 Nov 1997, 22:41:00)
Britta: Vilket sammanträffande!! Ulle var min ridlärare tills i våras! Känner ni varann bra? Jag har faktiskt pratat med henne om att ta lektioner på mina travare fast det har inte blivit av. Hon är väl förresten barnledig nu? Jag håller med dig om att hon är en jättebra instruktör, jag gillar henne verkligen, hon lyssnar på vad man säger. Fast ibland är hon nästan för snäll, jag tänker då mest på när vissa personer rider med sporrar. Om du pratar med henne så hälsa från mig, Helena som gillade Clint.
Maja (26 Nov 1997, 22:40:45)
Hej, jag har en travare som inte vill slappna av och ta tag i bettet utan han taktar "uppåt" hela tiden jag försöker att ta det lugnt och få honom att slappna av vilket jag har hållt på med i snart 5mån utan resultat. Finn det någon som vet hur jag ksa få honom mer framåt neråt mot bettet? snälla hjälp.
Britta (26 Nov 1997, 21:41:39)
Mia A: Jag kom att tänka på en sak till. Några av våra hästar reagerar med rinnande ögon på spånen. Och jag har träffat hästar vars ögon rann av (troligen) den ammoniakdoft som blir när de står på halm. Har du provat att byta strömedel? På sommaren är det ju annars vanligt att ögonen rinner pga insekter.
Britta (26 Nov 1997, 21:33:33)
Hille: Ring till Ulrika Westerlind på Färjestads RK. Hon är en i mitt tycke mkt duktig och engagerad instruktör och mig veterligt mest inriktad på hoppning, så det borde ju passa bra med din sommarhäst. Elisabeth: Vad roligt med engagerade ungdomar som bryr sig om hästarna och inte bara ser dem som nån sorts motionsredskap! Hoppas verkligen du lyckas med den där stackars ponnyn. MEN vad är det för nån sorts ridskola som låter en häst bli på det viset? Dom måste väl se att han vantrivs? För ponnyn måste det vara förskräckligt och hur i allsin dar lär man någon ordentlig ridning på en sådan ponny? Ingen människa som inte alltid ser till hästens bästa i första hand borde någonsin få driva en ridskola!
Mia A (26 Nov 1997, 20:04:29)
Britta. Tack för tipset med kamomill-te. Ja, självklart! Kamomill funkar ju faktiskt som "lugnande" på både kropp och själ. Jag ska testa! Veterinärens ögonsalva gjorde bara nytta för stunden och jag vill inte göra "hästarna" immuna för en massa "medicamenter", men kamomill-te är ju totalt ofarligt! Tack för hjälpen! PS. Jag håller med maja som tackar och bugar lite längre ner på sidan.
Hille (26 Nov 1997, 19:38:36)
Elisabeth: Om du är fäst vid hästen och vet att du skulle klara av att ha honom på foder eller köpa honom så tycker jag att du ska försöka. Det låter ju helt klart som om hästen vantrivs och håller på att bli förstörd, när den inte reagerar på skänkeln vid 13 års ålder så är någonting allvarligt fel. Kanske det räcker med den nytändning det skulle innebära för honom att bli privathäst. Alla som ser att det går utför med en häst borde reagera i tid! Själv gjorde jag inte det när det gällde min favorithäst och tro mig, det ångrar jag...
Sofia P (26 Nov 1997, 17:23:38)
Elisabeth: Jag gissar att du så att säga vill "rädda" hästen som vantrivs på ridskolan. Har du haft häst tidigare? Det är inte helt lätt att få ordning på en häst, men om du har hjälp och stöd så kan det gå bra. Det låter som om ponnyn behöver banta och få mer varierad träning. Det beror på ridskolan om de låter dig jobba med hästen så du får väl snacka med dem. Kliandet kan lika gärna vara att tränset kliar - eller kliar han sig själv med tänderna på knäna? Ser han konstig ut i pälsen eller huden? Det låter lite som en ovana han lagt sig till med för att få gå in i mitten och stå still.
Tut (26 Nov 1997, 17:13:54)
Elisabeth, det är inte säkert att det kliar på knäna, utan det kan också vara tränset som kliar när han blir varm och svettas, eller kanske skummar runt munnen. Många ridskolehästar blir tröga för att slippa göra så mycket. Tar du honom på foder och låter honom göra annat kommer han nog bli mycket piggare!
Sofia P (26 Nov 1997, 17:12:09)
Britta: Ja, jag har haft turen att nästan bara rida halvblod, från unghästar till en som gått Intermediare, efter ponnytiden. Du som ridlärare ser nog en förfärlig massa olydiga hästar och ryttare som behöver lära sig mycket innan man egentligen kan börja tala om att jobba i en korrekt form. Jag blir lite matt när jag tänker på det - att korrigera sådant som blivit ordentligt fel är så mycket svårare än att lära en grön häst göra rätt från början. Jag håller helt med dig om att sitsen är det man måste börja med (som jag har kämpat med min egen för att få den någorlunda!) och som jag skrivit tidigare tror jag der vore bra med mer longering av nybörjare. Inte förrän ryttaren har en bra stabil sits borde han/hon (i en ideal värld) börja försöka få hästen att jobba.
Elisabeth (26 Nov 1997, 16:32:18)
Hej! Det är en häst på min ridskola som är halvblind. Han är ca 135 cm i mankhöjd och är väldigt FET! Han är bara 13 år. När man ska rida får man dunka, ja, nästan SPARKA honom med skänklarna och han är väldigt hård i munnen. Han har ett tjockt tränsbett och remontgrimma. Dessutom verkar han ha någon form av eksem på knäna, för ibland vänder han in i mitten av ridhuset och kliar sig på knäna länge. Är det som han luras eller har han eksem. Jag vill gärna få honom att bygga upp muskler och ev. få honom på foder. Hur ska jag göra? Han har ingen skötare eftersom han är ridskolehäst. Han är ju inte speciellt lämpad för att gå på ridskola. HUR SKA JAG GÖRA?????
Britta (26 Nov 1997, 16:26:46)
Sofia P: Självklart har du rätt i det du säger (tycker jag). Vad jag menar med en FÖR stilla hand är de som inte sitter riktigt avsloppnat och då försöker spänna armarna för att hålla händerna så stilla som möjligt. Följden av detta blir ju bara en ännu ryckigare hand. Eftersom hästen rör sig måste ju ryttarens kropp också göra det. A och O måste vara att folk lär sig sitta rätt från början, då inverkar dom rätt med samtliga hjälper vare sig dom vet om det eller ej, hästen kommer till ro och det gör ryttarens hand också. Naturligtvis är allt det där mycket lättare när man hanr en häst som är någorlunda skolad och kanske inte alltför obekväm att sitta på. Men för oss som blir tvungna att rida hispiga fullblod, skenande travare och olydiga fjordingar, och sedan skall lära deras ägare att rida dem rätt, kommer nog det hela i ett helt annat perspektiv. Då gäller det ju först och främst att få hästen att bli RIDBAR. Sen kan man ju, som du säger, jobba mer och mer med säte och skänklar och mindre och mindre med handen.
Sofia P (26 Nov 1997, 16:05:48)
Få hästen att ha rätt kontakt i munnen: Jag hör då till dem som tror att ryttare oftare grejar för mycket än för lite med hästens mun. Om hästens kropp kommer igång och rör sig på rätt sätt så blir stödet i munnen också lagom. Istället för att fokusera så mycket på handen och hästens mun så tycker jag det är viktigare att få rätt takt och drivning. Jag tar aldrig några stora tygeltag mot magen (menar inte att det är fel alltid, men jag försöker beskriva hur JAG gör) utan försöker hålla händerna stilla, med elastiska handleder, inte låsta. Ledande tygeltag kan vara ganska stora när jag rider fram och lösgör, men när jag börjar samla så försöker jag hålla händerna på "rätt" ställe för klassisk dressyr och matar på med sätet mot det. Volter, skänkelvikning, framdelsvändningar använder jag för att lösgöra och sedan mycket skolor för att samla. Flyttar åt sidan, ökar och minskar tempot, rider fattningar och avsaktningar till galopp... Hur man jobbar beror ju så väldigt mycket på vad hästen har lätt resp. svårt för.
maja (26 Nov 1997, 15:30:52)
Jag vill bara säga tack till Hille, Britta, Sofia P, Magdalena m fl., för att Ni tar Er tid att hjälpa alla här på Öppet Forum. Här är så många som har lite "annorlunda" metoder, och därför är det skönt att det finns seriösa människor som Ni som verkligen försöker hjälpa de som inte har så stor vana. Det känns också bra att Ni verkar hålla samma linje som jag. Då kan det ju inte vara så tokigt det som gör med mina hästar. Tack för alla bra tips!
Hille (26 Nov 1997, 15:09:07)
Britta. Jag bor strax utanför Karlstad. Jag tycker som sagt att det är roligt att jobba med hästarna och ser det inte som att jag sliter. Och det går helt klart framåt. I stallet där jag är så är det bara jag som rider, det är därför jag "ta itu" med en del av hästarnas olater på egen hand. Nu rider jag en aktiv travare, ska snart rida in en 3åring (har du fler tips Mia? Har ridit in 2st förut, men det var nordisar så detta kanske blir lite annorlunda, hästen i fråga är väldigt lat!)och dessutom rider jag "pensionärerna" Emma och Lisa, det är oftast någon av dem jag frågar saker om. Till våren får både Emma och Lisa föl (om allt går bra) och då kommer jag väl att bo i stallet!! Men det var ändå mer hektiskt i våras då jag och min kompis ibland var i tre olika stall, som mest så red vi 4hästar på en dag, + att vi skötte om ca 7 andra hästar och mockade 13boxar... Men kul hade vi!! Emma är jag så fäst vid att jag kanske tar henne med mig när jag slutat gymnasiet och åker någonstans för att studera, den som lever får se... //Hille
Magdalena (26 Nov 1997, 15:02:48)
Du som skrev som "hille": Jag har en häst som reser sig, men har ingen större lust att låta henne gå omkull en gång! En unghäst i vårt stall slog över en gång och tryckte in hela manken! Och så kanske man borde ta reda på ORSAKEN till att hästen stegrar...
Britta (26 Nov 1997, 14:58:08)
Mia G: En sak glömde jag att säga: Folk använder ofta diverse dressyrrörelser som nån sorts cirkuskrumelurer. RÄTT ANVÄNDA kan alla dessa fram- och bakdelsvändingar, skänskelvikningar och skolr göra underverk, utan att man behöver fundera så värst mycket över det. Men den som gör en framdelsvändning bara för att den ingår i morgondagens dressyrprogram är definitivt ute på fel väg! Tycker du jag har alldeles vansinniga åsikter?
Britta (26 Nov 1997, 14:48:34)
Mia G: (Suck - tillbaka i ridlärarrollen igen...) Jag jobbar mycket med halter och sidvärtsrörelser. Kräver att hästen skall vara uppmärksam. Anser det är OK att ta "stora" (OBS EJ RYCKANDE!) tygeltag, bara man ger efter lika mycket som man tog GENAST. Om hästen springer fort försöker jag att ej bromsa "bakåt" utan flytta den lite åt siden istället, t ex på volten. Då slipper man ta bort framåtbjudningen, hästen blir tvungen att minska tempot ändå för att inte gå omkull. I samband med detta försöker jag ge ideliga eftergifter på innertygeln och försöker få över hästen "till" yttertygeln. Då blir det också lättare att göra halvhalter på ytter. Detta gäller mest heta hästar som gärna vill springa ifrån arbetet. Lata hästar... Jag vet inte, jag sparkar mest bara på framåt, svänger ofta, gör en och annan kraftigt markerad halt (omedelbart följd av eftergift) och om hästen har en nacke modell "ekstock" så böjer jag den ganska mycket lite fram och tillbaka. OBS inga sågande tygeltag men inte hårda stumma heller. Viktigt tror jag är att man hela tiden håller ordning på hästens bogar, de får varken trilla ut eller in. Är hästen i balans, dvs mitt under ryttaren, och uppmärksam för ryttarens samtliga hjälper (tyglar, skänklar och ALLRA MEST VIKTEN, så kan den inte gärna hamna någon annan stans än i rätt form. Rätt form är för mig den form där hästen för ögonblicket arbetar bäst och är behaglig att rida. Största felet de flesta människor gör är att de sitter så makalöst illa (ofta dubbelvikta i vänstersidan) att den stackars hästen inte KAN göra rätt hur gärna den än vill. Vad tror du?
Anna (26 Nov 1997, 14:42:07)
Du som skrev att man inte ska använda fasta hjälptyglar men i samma andetag rekommenderar graman, hur resonerar du??
mia g (26 Nov 1997, 14:36:06)
Britta PRECIS!!Hur gör du???
Britta (26 Nov 1997, 14:31:43)
Mia G: Alla de här problemen med att få hästen bra i handen... Kanske en del är så rädda att göra hästen illa i munnen att de blir FÖR stilla i handen, dvs stela och låsta i stället för rörliga och mjuka? Eller många som tar femtioelva miljoner små, för hästen helt meningslösa, "lirkande" tygeltag som bara får hästen att strunta i allt vad halvhalter och förhållningar heter? För den har ju lärt sig att ett litet tygeltag betyder ingenting - det kommer snart ett till vad den än gör. Förstår du hur jag menar?
Britta (26 Nov 1997, 14:22:00)
Det är tack vare såna som hille (med litet h) som det händer onödigt många olyckor. Tjejer som har förläst sig på ponnyboksromantik och tror att det fungerar i verkligheten också. Den som inte är väldigt erfaren skall GIVETVIS ta hjälp av en skicklig ryttare (och då menar jag inte den 14-åriga granndottern som en gång har vunnit LC hoppning) när det gäller allvarliga saker som hästar som stegrar sig eller liknande.
mia g (26 Nov 1997, 14:21:16)
JR.Hur gör du för att hästenska få de rätta musklerna om den inte går i rätt form?????

Titta på tidigare inlägg

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.