Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Öppet forum | Bläddra

Öppet forum

Ännu äldre inlägg kan du hitta här.


Celma (25 Aug 1997, 23:22:56)
Jag har problem när jag ska rygga med min häst. När hon märker att hon ska rygga biter hon fast i bettet och sedan bara rusar hon bakåt hur ska jag göra för att få henne att bara ta ett steg itaget, jag vet att man inte ska rygga med tyglarna men det gör jag inte heller det är hon som sträcker fram huvudet...
Marie-Anne (25 Aug 1997, 12:41:40)
Kan någon ge mig en adress till en New Forest förening i södra Sverige.
Linda (25 Aug 1997, 12:11:14)
FIA. När hästen springer på, lägg en volt. Volten ska vara liten så det blir jobbigt för hästen och den är tvungen att sakta ner. Lägg volt på volt tills hästen förstår. Prata med hästen samtidigt tex sakta proo m.m. Det kan ta tid innan du får resultat men det kommer nog att fungera. Ett skarpare bett är inte lösningen tror jag.
Linda (25 Aug 1997, 12:04:04)
EVA. Du hade problem med ryggning. Ett sätt som du kan pröva är att rida in i ett hörn där hästen bara har ett sätt att ta sig ut på genom att rygga. Om inte det går så kanske lite mer träning från marken kan hjälpa. Om du lägger till kommandot "back" när du backar från marken och sen försöker från sadeln. Hoppas det kan vara till hjälp.
Lisa (24 Aug 1997, 01:16:10)
Lisa>>Katrin Tackar för tipset! Rider du dressyr själv? Går det lika bra med t.ex. matolja? Vad har du för stövlar?
Mie (23 Aug 1997, 20:30:40)
Solan-> Visst kan du träna westernridning med nordsvensk! Man brukar kalla dem för "kallblodsquarter!"
Ullis (23 Aug 1997, 18:29:31)
Mats..jag kände en häst en gång som hade tungan utanför bettet men vi upptäckte ganska snart att han hade ont så vi fick rspa tänderna på honom,dom var sylvassa!!Jag tycker att du ska ta och kolla hans tänder.Lycka till!!Ullis
Ullis (23 Aug 1997, 18:26:11)
Lotta!!Jag tycker absolut att du skall köpa en islandshäst!! De är bara för goá,men de är ju speciella,en islandshäst utan stamtavla är inte mycket värd nu för tiden. Och sedan har många importerade islandshästar problem med soleksem.Men det har du väll hört. har du ridit islandshäst mycket? Om inte är det ganska dumt att köpa en unghäst som du måste lära upp när du inte kan så mycker själv. Men en lite äldre islandshäst som är erfaren är alltid ett bra köp!!Lycka till..Ullis
Johanna (23 Aug 1997, 16:31:10)
Jag såg en annons om en häst som skulle säljas pga att den hade för stort gomsegel och ryttaren höll på med fälttävlan. Varför kan man inte använda en häst med för stort gomsegel till fälttävlan ????? Jag har grunnat på det ganska länge men förstår ändå inte....
solan (22 Aug 1997, 21:53:02)
Hej! Är det ngn som vet om kan lära en N-Svensk westernridning?
ZANDRA (22 Aug 1997, 21:31:28)
Jag har en häst som "vispar" med fram benen. Vad kan man göra åt det? Hoppas att ni förstår vad jag menar, annars får ni säga till, så får jag försöka förklara mig. tacksam för hjälp.
Helena (22 Aug 1997, 14:57:53)
Jag hade en häst tidigare som inte ville gå i vattenpölar eller lera etc. Min erfarenhet är att det är rätt hopplöst att stå och trixa varje gång. Åtminstone blir det tråkigt i längden. Jag följde med andra ryttare som hade hästar soom gillade vatten. Vi tränade extra mycket vid vattensammlingar. Min häst gick tillslut i motsträvigt då den andra hästen redan stod långt ut. Jag gjorde detta ganska regelbubdet och det blev mycket bättre även om han aldrig helt gillade vatten.
Linda (22 Aug 1997, 14:49:33)
Cowboy. Westernhästar lär sig att bära sig själva. Och om du inte är intresserad av westernridning, varför lägger du in korkade inlägg för då??
Linda (22 Aug 1997, 14:44:30)
VATTEN!! Jag har ett problem med min häst. Hon vägrar att gå i vattenpölar. Många gånger har jag stått och trixat tills hon har gått i, men sen nästa gång är det samma visa igen. När jag duschar av henne så är hon inte rädd. Men just och gå i vatten. Kan någon komma med något bra råd?? Tacksam för svar.
Suss (22 Aug 1997, 14:27:45)
Till Mats: Hästar andas endast genom "näsan", alltså kan inte storleken på munnen spela någon roll. Jag tycker också att du skall prova andra bett innan du "binder ihop" munnen med en nosgrimma. Den tar ju bara bort symptomen, inte de bakomliggande orsakerna till att hästen går och gapar. Jag red en häst som alltid hade tungan utanför munnen med bett, och hon gick perfekt på Hackamore. (Skall bara användas på en utbildad, lydig häst av erfaren ryttare med mjuk hand då det är skarpt). Prova dig fram så hittar du nog en lösning! Lycka till!
mats (21 Aug 1997, 21:34:29)
Tack för alla tips om hur man får en häst att sluta visa tunda. Vi har prövat på alla tänkbara bett, men tungan hänger fortfarande utanför. Vi mistänker att det rör sig om något fysiskt fel hos hästen. Jag har hört talas om en hästtandläkare som slipade ner några av de bakre tänderna på en travhäst, och på så sätt fick den att sluta visa tungan. Är någon bekant med den metoden? Kan det hända att den har andningsproblem eftersom dens mun är väldigt liten?
Thilde (21 Aug 1997, 15:37:49)
Jag kände en häst som sträckte ut tungan, men den slutade när de använde nosgrimma med snokrem som späns nedanför bettet. Då var det inget fysiskt på hästen, för den började efter att den gått tillsammans med en annan häst som gjorde det. Den verkade tycka att det var kul på nåt sätt...thilde
aa>Mats (21 Aug 1997, 14:46:30)
Du får nog försöka ta reda på varför hästen visar tungan när du rider. Trivs den kanske inte med bettet, är tränset rätt tillpassat, är du kanske lite för stark i handen? Men prova att byta till ett annat bett, kanske ett sk "lekbett" - ett tränsbett med rullar på - och använd en nosgrimma som du spänner framför bettet. Lycka till? Kolla förresten tänderna på hästen också, de kanske behöver raspas?
Mats (21 Aug 1997, 10:41:11)
Hej! Jag undrar om någon har haft problem med en häst som visar tungan under ridning. Hur skall man få tungan att hållas inne i munnen?
Thilde (20 Aug 1997, 21:18:31)
>Lotta ..Islandshästar är bäst=min uppfattning! Men de är väldigt speciella, självständiga ibland, och kräver ofta bestämda ryttare. Hur gammal är du? Islandshästen är mer vuxenhäst än barnhäst. Jag säger inte att du inte ska köpa en, jag har själv en egen alldeles underbar Islandshäst och jag är bara 15 år, men jag tycker att man ska ha lite erfarenhet bara. Jag vet inget om dig så jag kan liksom inte ge några direkta råd och så. Är du gammal/ung? Hoppas jag inte låtit arg eller nåt sånt, ibland blir det så när man skriver...jag bara undrar lite om dig för att kunna svara liksom!...thilde
Mona (20 Aug 1997, 20:52:41)
Hej, har funderingar på att gå hästmassörutbildning på Stall Oberon i Ingelstad men skulle vilja höra om någon vet nåt om utbildningen och har gått där. Tacksam om nån vill berätta lite. Skriv svar här eller maila till magona@hotmail.com
Lotta (20 Aug 1997, 19:07:14)
Hej! Jag står i begrepp att köpa min första islandshäst. Vad behöver jag tänka på? Tips om seriösa försäljare? Även andra goda råd om dessa undebara hästar!!!
Annika (20 Aug 1997, 19:06:24)
Hejsan igen Emma !Om du går längre ner på sidan här hittar du svar om kurer mot eksem.Hoppas du hittar hågot användbart .
Emma Östlund (19 Aug 1997, 21:58:47)
Tack annika för ditt svar. min häst trixi har soleksem . har du något bra tips emot det eller om det är någon annan som kan hjälpa oss med det.
Hej alla som har yttrat sig negativt om araber och utställningar! det här med att utst. skulle skrämma livet ur en häst är lite väl att ta i. Araben älskar uppmärksamhet och är nöjd när den får visa sig, och om ägaren vet att hästen skulle vara nervig så tror jag nog att man avstår att åka till en sådan tillställn.Ang. dressyr så kan araben visst prestera där också precis som andra hästar. Vissa är lämpade för dressyr vissa för andra grenar...Sen är det mycket myt att araber är hispiga, enligt mig och ,många andra beror det mycket på hur man uppfostrar hästen och hur man själv är som människa gentemot hästen och då är vi där igen:så är det med alla raser mer eller mindre. Är man själv lugn och sansad så får man en harmonisk häst!!!!Tack för ordet... För er som GILLAR araber har jag en sida som kan vara värd att kika på: http://www.algonet.se/~dj-didde/Katha1.htm
Annika (19 Aug 1997, 17:26:30)
Hej! Tack för svaren Nu har jag fått något att tänka på .På tal om nordisar har jag hört talas om ett ställe som säljer såna,Tror det hett Darsta Någon som har erfarenhet av dem?Renrasiga araber har jag inte stor erfarenhet av,är dom inte heta?Men jag håller alla gånger med om att det är en av världens vackraste hästar kanske den vackraste.Har ni hört detta gamla arabiska?ordspråk förresten:När Gud skapade mannen gav han honom styrka och modSedan skapade han kvinnan och gav henne skönhet och grace.Sen skapade han hästen och gav honom mannens styrka och mod och kvnnans skönhet och grace"Ungefär så där.Det ligger något i det tycker iallafall jag.Har förresten tittat på en häst idag,ett litet halvblod.Men det känns inte som om det är MIN häst även om den var fin och skön att rida."Personkemin" stämde inte,så jag får nog leta ett tag till.
Moa (19 Aug 1997, 16:48:48)
Erika: Det är säkert sommar eksem hon har. Det är svårt att få dem att sluta klia men något som lindrar är Rappsolja. Häll i manen och i svansroten. Inte för mycket för då har du det överallt! PS gör det INTE innan du rider för då blir tyglarna snorhala!!!
Erika (19 Aug 1997, 16:21:12)
Hej! Min häst kliar sig i man och svans under sommaren,vad kan jag göra för att stoppa detta,förutom att ha henne inne.Har provat benzyl/bensoat,AVS 14. Tacksam för svar
Lisa.E (18 Aug 1997, 20:42:35)
Jag undrar om det finns någon som har arbetat som häst-au pair? Om någon har det så kan ni väl skriva och berätta hur det var. Finns det något speciellt ställe man ska titta på för att hitta folk som vill ha en häst-au pair? Helst utomlands.
Arab fantast (18 Aug 1997, 19:56:31)
Annika:Välj en shagaya arab ,dom har samma gossiga egenskaper som det arabiska fullblodet ,fast dom är större . LYCKA TILL!!!!!!!
Emma (18 Aug 1997, 13:22:02)
Hej Annika. Det finns många fina hästraser att välja mellan och det kan vara svårt att välja. Själv rekommenderar jag varmt en nordis. En häst som klarar det mesta. Den är underbar att rida, köra och att ha att göra med.
Lena (17 Aug 1997, 18:59:48)
Hej Annika! Vad kul att du har tänkt ta dig in i hästägarvärlden igen. Jag kan varmt rekommendera den enligt (& många andra) den vänligaste, mest sociala, mest "allrounda" och vackraste rasen jag vet, och som jag själv jobbat med i över 10 år; ARABEN. Välj vilken gren du vill, eller rid "bara" i skogen - den blir din bästa vän. Triangelmärkning innebär att hästen blivit utdömd av veterinär, den kan ha haft en skada som gör att den inte kan utnyttjas fullt ut, du får inte tävla en triangelmärkt häst. Skriv gärna igen om du vill veta mer om araber.
Johanna (16 Aug 1997, 22:42:22)
Hej Belselmel !!!!!!! Tyvärr vet jag inte men borde det inte finnas flest varmblod ?????????
Belselmel (16 Aug 1997, 22:40:21)
Vilken hästras är vanligast i sverige ?
Anders (16 Aug 1997, 22:18:28)
I have a question: I have made a bet with my friend about the number of horses in Sweden (all kinds of horses) Can you tell me how many horses there were in sweden in 1935 and 1997? please send answer to: nao@lucent.com
Andréas Nilson (16 Aug 1997, 19:20:05)
Hej Jag är en kille på 28 år som på senare tiden blivit mycket intresserad av hästhoppning. Bland annat genom hoppkurser för Ted Nätterqvist i sommras. Tog tidigare hand om en gallopör och en travare. Jag har inte tid att ha en egen häst, men skulle vilja börja träna och tävla hoppning. Har provat gå på ridskola men fann ej detta vara en bra lösning. Finns det någon som har ett förslag till lösning?
Annika (16 Aug 1997, 16:35:09)
hej efter att ha varit borta som hästägare ett bra tag funderar jag nu på att skaffa en kompis igen.Skulle villa ha tips på vilken ras jag bör välja.Tidigare hade jag en korsningsponny (arab-connemara) men nu vill jag ha(behöver) en större.Den ska bara användas till skogsridning och lite hopp kanske .Ska absulut inte tävla.Kan en varmblodstravare passa kanske? Funderar också på en nordis.Har en fråga till(förlåt en gammal idiot) vad betyder det att hästen är triangelmärkt?Kan inte minnas det uttrycket sedan förra gången jag var hästägare.Sista åren har jag bara ridit sporadiskt när jag fått chansen.Om nån jättesnäll person vill spara blir jag lycklig!!!
Elina. (16 Aug 1997, 16:18:51)
Hej Elin . Ta en kogrimma på din häst en sån som är gjord av järn,efter att hästen försökt rymma med den en gång. märker den att det gör ont att ta sig ut,slutar den. talar av egen erfarenhet. Elina
ISIS vill ha hjälp (!) (14 Aug 1997, 18:28:57)
Jag fick en häst på mitt ridläger på Åby som hette Steve. För att få över honom över hindren fick jag kämpa som brar den. Han vägrade hela tiden och jag bara åkte av! Han har varit draghäst förut, kan det bero på det?
Pullan (14 Aug 1997, 08:03:49)
Den typ av pullargrimma som används på travhästar heter spärrgrimma. Spänns ganska högt upp på nosryggen och går inte i kors.
Jenny (14 Aug 1997, 01:19:58)
Pessoabett är jättebra och använda om man har en stark häst. Jag bytte från ledat/gummi tilll pesoa. Hästen är som ny!
Saga-Fia (13 Aug 1997, 21:05:34)
Pessoabett var det ända som fick min häst att lyssna när han var sådär. Red på det nån månad, sedan bytte jag till vanligt bett och han är nu hur fin som helst. Ett skarpare bett tvingade honom att lyssna och nu vet han vem som bestämmer. Funkar säkert inte på ALLA hästar och en del ryttare är ju jätteemot pessoa...
Kyra säger ju att man ska räkna sig ner till bytet så här: sitt om, flytta, byt!!! Jag har tänkt på det mycket. Med Sitt om måste hon ju mena att man ska föra fram blivande insidas höft. Dvs. ska man byta från vänster till höger så ska man föra fram höger höft! Eller??????
eMeLi>>Patricia/Polgara/Katrin (13 Aug 1997, 15:56:40)
Jag måste nog säga emot er lite båda två...Fast mest Patricia. Då man byter galopp för man ju absolut inte "kasta sig " över till den nya innersidan (eller yttersidan) utan man ska sitta RAKT över hästen och byta med skänkelhjälper, innan bytet kan hästen vara något ställd och i bytesögonblicket måste man ge hästen blivande innertygel så den sidan är helt fri till att byta galopp. Som sagt detta är ju väldigt svårt att diskutera så här, det kan lätt bli missförstånd men A & O är att INTE flytta över tyngden, då får inte hästen någon möjlighet att byta. Bästa inlärningsättet tycker jag är att byta från FÖRVÄND galopp, först förvänd galopp ett enkelt byte sedan rättvänd galopp. När detta går bra kan man försöka göra ett galoppombyte i språnget. Men för att lyckas bör man ta hjälp av en duktig instruktör!!!!!
eMeLi>>Virre (13 Aug 1997, 15:42:39)
Nej, Beata har rätt. Pullarmangrimman är rätt "hög" och så sitter den i kors. Det är Remontgrimma som spänns under bettet, den kan man ha på hästar som gör sig lite starka.
Virre (13 Aug 1997, 15:00:28)
Spänner man inte pullargrimman längre ner? Under bettet?
Beata (13 Aug 1997, 14:51:03)
Hittade ett inlägg om pullargrimma bland gamla inlägg men har inte lyckats bläddra fram nåt mer om ämnet. Så vitt jag vet används pullargrimma på travhästar som ligger på hårt. Den spänns högre upp än en vanlig nosgrimma och dras åt hårt. Är det nån som har provat rida med sådan utrustning och med vilket resultat?
Cowboy (13 Aug 1997, 14:22:06)
Linda. Jag är så totalt ointresserad av westernridning som man bara kan bli. Tänker inte köpa nå´n bok alltså. Det ni kallar "horsemanship" kallar jag sunt förnuft, att man inte ska utöva våld mot sin häst är väl självklart till exempel! Att hästar bör gå i en viss form (sk. "på tygeln") för att på rätt sätt orka att bära sin ryttare verkar westernryttarna har glömt helt eller?
Fia (13 Aug 1997, 12:16:50)
Virre, jag ska prova att rida lite mer varierat, men det är just tempoväxlingar som inte fungerar eftersom han endast vill öka och ej minska. Tack för tips.
Virre (13 Aug 1997, 08:29:48)
Fia, sysselsätt honom mycket även när ni är ute och rider, med volter, tempoväxlingar, serpentiner m m så har han annat att tänka på.
Fia (12 Aug 1997, 23:34:13)
Jag har problem med min häst som ute i skogen och på rundbanan "rusar" och vägrar lyssna på mig. Hästen vill själv bestämma tempot och vi hamnar då i våldsamt övertempo tills han blir trött och tillslut börjar lyssna. jag försöker att ta och ge efter. Han saktar tempot ytterst litee när jag tar jättemycket i tyglarna och sekunden efter då jag släpper efter så ökar han igen.I dag stack han i galopp utan förvarning då jag galopperade, Min kompi tycker att jag är för mesig och menar att jag ska använda ett skarpare bett vid ett eller två tillfällen, eller att ordentligt bringa honnom ur balans genom att ta i en tygel. Jag vill ju helst inte stressa hästen eller göra honom illa, Vad göra?
Linda (12 Aug 1997, 13:05:04)
Cowboy: Just nu är inte du mottaglig för information ang horsemanship och westernridning. Läs på din hemläxa till nästa gång och hör gärna av dig om du undrar något. Ett tips: köp Bob Mayhews bok om westernridning. Läs den!!
Pullan (12 Aug 1997, 11:16:17)
Jannica: Det kostar MINST 30.000:-/år att ha häst. Då har jag räknat med en stallhyra runt 1.800:-/månad.
Emma>>>Helena (12 Aug 1997, 11:01:30)
Hur gammalt var halvblodstoet då patellan visade sig??? Försökte de träna bort patellan innan operationen? Vilken veterinär opererade?
Johanna (11 Aug 1997, 11:53:12)
Emma: Jag känner en som hade en ung welshponny hingst med patella upphakningar men på honom sa alla veterinärer att det skulle ordna sig när han vuxit klart och det gjorde det faktiskt !!!
Helena (11 Aug 1997, 10:30:49)
Emma Jag har erfarenhet av två patellaupphakningar. Den ena var med ett litet russto och det släppte efter att hon blivit ryggan några steg och vad jag vet har hon inte haft problem med det igen. Hon fick det efter att ha tränat hårt efter en sommarvila. Den andra hästen var ett halvblodssto som hade problem med patellauphakning ett par gånger varje år tills hon blev opererad. Exact vad dom gjorde vet jag inte men jag tror att dom "slipade" av den lilla "hyllan" i bakknäet där det blir upphakning Tyvärr fick hon senare slaktas men inte på grund av patellan. Jag vet inte stammen på någon av dem men vad jag förstår så är det vanligare hos stora hästar än hos ponnier, om det är ärftligt kan jag inte svara på .
Polgara (11 Aug 1997, 10:22:04)
Hej igen ...glömde att säga att sto som skall föla ger man en stelkrampsspruta ca 3 veckor innan fölning pga den stora infektionsrisken vid fölning. tack för ordet.
Polgara (11 Aug 1997, 10:19:51)
Hej alla. Angående vaccination: efter grundvaccineringen som innehåller BÅDE stelkramp(tetanus) och influensa vaccin så skall hästen vaccineras mot influensanvarje år.Har du inte papper på detta får du inte tävla! Vad gäller stelkramp så får hästar precis som människor ett skydd av grundvaccinet som räcker i upp till 10 ÅR, men vid skador där risk finns för stelkramsbakterier tex. spiktramp, sticksår eller djupa skärsår så ger veterinären som regelalltid en stelkrampsspruta. Bakterierna som orsakar stelkramp överlever som regel bäst i djupa sår där inget syre kommer till. Om såret är öppet tex ett skrap- eller bettsår så har bakterierna väldigt svårt för att överleva.Om ni talar med er veterinär så vet han/hon vad som gäller. Dom tar inget betalt för att svara på frågor det går också att läsa i olika böcker tex. "Håll hästen frisk" och andra bra som finns på dom flesta bibliotek.
Emma (11 Aug 1997, 10:18:40)
Finns det någon som har nån erfarenhet av Patellaupphakning???? Isåfall svara!! Berätta vad det var för häst, vad den användes till, stam mm.
Johanna (10 Aug 1997, 23:16:05)
Finns det någon här som VET hur ofta man ska stelkrampa sin häst efter grundvaccineringen ???? Jag tror i alla fall att det är flera år emellan....
Maria R (10 Aug 1997, 20:33:34)
Anel, här har jag lite tips på olika hästraser som skulle kunna passa till din 7-åriga dotter: Gotlandsruss, runt 130 cm ofta lugna, starka och uthålliga, Korsningar, ja, där kan man hitta allt möjligt, Russ/shettis är en mycket bra kombination, likaså fjodhäst/russ, letar man bara så kan man få fram den perfekta barnhästen(dessutom finns det shettisar av den lite större varianten!)
ANNA (10 Aug 1997, 13:00:02)
Stelkrampsvaccinera vaje år och vid större skador.
Katrin>>>Lisa (10 Aug 1997, 10:34:29)
Ta lädertvål och gör rent dom först! Ta sedan läderbalsam el. Läder fett så blir dom blanka. Du kan oxå ta läder olja!! Lycka till!!!!!!!
Lisa (10 Aug 1997, 02:21:57)
Hur får man sina dressyrstövlar så blanka som möjligt?
pipen (09 Aug 1997, 18:22:05)
Stelkrampvaccination Efter grundvaccinationen---- vart tredje år
ALEXANDRA (09 Aug 1997, 11:05:47)
Hej jag har en under bar D-ponny som jag bara hoppat några gånger,(det vill säga att han är grön i hoppning)han har nu börgat tycka att hoppning är kul, även om han är lite ängslig ibland.Och så fort den ängsligheten försvunnit så tänkte jag börja utbilda honom i olika hinder ,så nu undrar jag om det finns någon som har tips i hur man utbildar hästar i ex. vattengravar,trippelbarr,kombinationer m.m.?
Johanna (09 Aug 1997, 01:09:00)
Elinor: Glöm inte att man bör ha sin häst vaccinerad mot stelkramp också!! Jag är inte säker men jag tror att efter grondvaccineringen gör man det bara var femte år, men som sagt jag kan ha fel !!!
JANNICA (08 Aug 1997, 23:41:38)
Ungefär vad kostar det per år att ha häst? Jag har frågat olika personer och fått olika svar. Jag menar nu en stor häst som rids 1 gång/dag, dressyr varvat med hopp och skogsritter. Tävling (hoppn.) ca 1 gång/mån. Jag vore OÄNDLIGT tacksam om någon som är erfaren av "hästhållning" kunde svara på mina kan tyckas löjliga frågor. Men kom i håg: Vi har alla varit nybörjare...
ANNA B (08 Aug 1997, 21:13:52)
Nån som har någor bre mygg medel?
Polgara (08 Aug 1997, 15:25:17)
Elinor Om din häst är grundvaccinerad(fråga tidigare ägare om vaccinationsintyg) så bör du vaccinera den en gång per år mot hästinfluensa. Din veterinär vet vad som gäller. Om den inte är grundvaccinerad så skall den få en grund vaccination och sedan efter 4-6 veckor ytterligare en för att sedan avsluta med den sista (sk. booster) efter ca 6 månader. Föl vaccinerar man i regel inte förrän man vant av dem eftersom stoet "ger" fölet sina antikroppar som det behöver i början. Prata med en veterinär eller gå till apoteket, dom brukar ha en folder som handlar om vaccination och avmaskning smat annat som är bra att veta om hästens hälsa. Lycka till!
My (08 Aug 1997, 11:21:52)
Har ni några förslag på bra hästböcker man kan läsa om man vill friska upp sitt minne om både ridning och hästskötsel. Startar upp min "ryttarkarriär" efter några års uppehåll...
Johanna (07 Aug 1997, 22:15:08)
Vitlöksolja fungerar också jättebra mot alla sorts flygfän men hästarna blir väldigt kladdiga att hålla på med. Recept: 1/2 liter matolja 1/2 vitlök lite jodopax. Mixa alltihop och smörj in hästen. Brukar fungera bra och är billigt!!
Ellinor (07 Aug 1997, 20:54:30)
Hur ofta och mot vad skall man vaccinera hästen?
aa>ej hästägare (06 Aug 1997, 21:41:34)
Bashkir Curly (tror att det finns en amerikansk och en rysk variant) är en hästras som det sägs att allergiker skall tåla. Jag vet att det finns en turridningsfirma i Stockholmstrakten som använder sig av sådana hästar, de brukar annonser i Ridsport. Ring dit och prata lite med dem!
Ej hästägare (06 Aug 1997, 21:06:23)
Finns det någon som vet om det finns en hästras som är skonsam mot allergiker?
Polgara (06 Aug 1997, 14:56:44)
Patricia.. angående galloppombyte så måste jag bara säga emot dig på en punkt. Jag har ridit in MÅNGA hästar och tränat för olika tränare men ALLTID har jag hört (och praktiserat!) regeln att man absolut INTE skall lägga tyngden åt det håll man skall byta galopp till. Hästen skall byta på inre bak först och om man inte "sitter" på det yttre bak då så lär man få korsgallopp alt. hästen byter inte rent. Man måste lämna den sida "öppen"(enligt Kyra Kyrklund i alla fall!) som man vill skall "gå före" (i det här fallet höger benpar) som ju är först i rörelsen. Det i mina erfarenheter vanligaste sättet är att gå från gallopp-trav-gallopp på en volt som du beskriver och då menar du troligtvis en stor 8-volt hoppas jag. Tack för ordet Polgara
aa (06 Aug 1997, 11:47:18)
Jag skall flytta min häst till ett nytt stall på fredag, och jag är så himla nervös för det. Är det något särskilt man ska tänka på för att flytten ska kännas så smidig som möjligt för min häst? I det nya stallet står det redan tre hästar (två valacker och ett sto).
Malin (05 Aug 1997, 15:34:47)
Finns det någon annan häst än min som har bettstorlek 15,0 cm ???? Det verkar inte så för det är mycket svårt att få tag på. jag har letat i många år? Om nån har något bett i den storleken till salu är jag intresserad!!! Tack Malin i Uppsala
Patricia (05 Aug 1997, 14:55:24)
Katrin, Det finns olika sätt att lära din häst att byta galopp. Det som överensstämmer med samtliga är att din häst måste vara ordentligt samlad. Dvs gå i en samlad galopp på tygeln innan du kan byta galopp på rätt sätt. Att gå tillväga; galoppera på en volt ex i vänstergalopp (på tygeln). Förbered dig för att byta till höger volt (till höger galopp). Detta gör du genom att göra ett antal halvhalter. Direkt efter din sista halvhalt byter du galopp. Detta skall ske i mitten av de båda cirklarna. Fatta den nya galoppen till höger när din hästs vänstra framben är bak. Du för alltså fram ditt höger ben som du gör i vanliga fall när du fattar höger galopp. Flytta samtidigt över din tyngd på höger och se till att hästen samtidigt är ställd till höger. OBS. tänk på att detta skall ske samtidigt i själva galopp bytet. Om du tycker att det är svårt att förstå vad mitten av cirklarna är, så rita 2 st cirklar brevid varandra på ett papper, där cirklarna möts där är "mitten" Det är alltid lika svårt att förmedla ( förklara ) hur man går tillväga i vissa ridsituationer genom e-mail. Självklart är det lättare och mer praktiskt för dig om du kunde få någon tränare att hjälpa dig med detta.
Lena Tingström (05 Aug 1997, 12:13:00)
Jag skulle vilja ha taag på adress eller telefonnummer till skäckförening i Sverige. Har en korsningshingst som är 1år och skäck.Tack på förhand. Lena
Malin (04 Aug 1997, 21:24:14)
Till Johanna. Låt din Shettis gå i en hage utan bete och ge den hö istället. Låt hästen stå på stall om det är varmt och fuktigt ute. Knott kan ha en viss inverkan på eksemet också. Använd myggmedel typ Föllinge Norrlandsdeo på utsatta ställen. Ej giftigt. Islandshästar i fjällen har inte sommareksem fastde har mycket mygg och annat ,men de har proteinfattigt bete. inget klöver.
Emmelie>>Åsa (04 Aug 1997, 17:58:58)
Säg till den på skarpen när den är olydig. Men bestraffningen skall komma direkt inte efter en minut. Lycka till! Din fjordis kanske är kittlig?????
Åsa (04 Aug 1997, 14:17:49)
Hej! Jag äger en fjording som bits ibland. Vad ska jag göra? Någon som vet?
Frida (04 Aug 1997, 11:02:37)
Anna: plaststigläder verkar bara gå sönder så himla fort.... Plasten spricker.
Annie (04 Aug 1997, 10:57:45)
Lizen>>En kompis till mig har lång kallingar under ridbyxorna, vet inte själv om det hjälper.
My (04 Aug 1997, 09:15:24)
Till Ena: Tävla utan grönt kort kan du nog bara göra på "stalltävlingar", alltså väldigt lokala småtävlingar. I vår hästklubb måste man ha grönt kort även på klubbtävlingar. Det är inte värst svårt att ta detta gröna kort. Ta kontakt med din hästklubb och fråga. Om du aldrig tävlat förr kan det vara en idé att gå nån studiecirkel först, vilket klubbarna brukar anordna. Licens behöver du nog inte tänka på inom de närmaste åren om du aldrig tävlat förr - det behövs inte förrän du når lite längre upp i klasserna, och väl är väl det, för häst- och ryttarlicenserna är bra dyra...
Lizen (04 Aug 1997, 01:49:59)
Jag bara undrar vad man skall ha under ridbyxorna? För att få så lite skavsår som möjligt.
Ena (03 Aug 1997, 23:47:03)
Jag har aldrig tävlat vare sig hoppninng eller dressyr. jag undrar i vilka tävlingar/klasser kan man tävla utan grönt kort och hästlicens. När behövs hästlicens resp grönt kort. Hur tar man grönt kort? Är det svårt? Är det något mer man behöver?
Anna (03 Aug 1997, 22:50:05)
Mari! Knutorna på din hästs rygg beror troligen på något i fodret. Det kan bero på överskott av protein.
Anna (03 Aug 1997, 22:45:35)
Frida! "Plaststigläder" med vävband inuti töjer sig inte så som läderstigläder gör. Jag tycker att dom verkar bra! Nå'n som har erfarenhet?
Anna (03 Aug 1997, 22:43:01)
MY! Du kan rida upp till och med 1.10 hoppning utan licens nu för tiden.
Medelsvår B för D-ponny är väl 120 cm? Är inte helt säker, har aldrig tävlat ponny...
Katrin: Börja med enkla galoppombyten dvs med 2-3 travsteg mellan galopperna sedan är det bra att träna över små hinder, när det går bra; bommar. Lycka till
Katrin (03 Aug 1997, 17:58:36)
Jag ska börja lära min häst att byta galopp, hur kan man enklast träna in det?
linda (03 Aug 1997, 13:09:10)
E´ det någon som vet hur högt medelsvår hoppning är för D-ponny????????
Ullis (02 Aug 1997, 19:15:30)
Frida...Lactasyd är lite mera mildare,än vanlig såpa.Men jag tycker att du har fått många andra bra tips,så prova dig fram!!Ullis.....
Monica (ISIS) (02 Aug 1997, 08:48:03)
Anel: Jag tycker nog att en welsh ponny skulle passa bäst. De finns i tre olika "varianter". Skaffa gärna en lite äldre häst, ca 12, 13 år
Britt (02 Aug 1997, 00:24:46)
Emma...Köp ingen travare! Stor chans att det blir problem med att samla hästen i trav, galoppfattningarna. Traven brukar vara speciell för travare, ej vad man vill se hos en ridhäst. Välj istället ras som är avlad för ridning. Undantag finns säkert men de är ej vanliga!
Johanna (01 Aug 1997, 23:09:18)
Är det någon som vet om det finns hjälmar meed urtagbart, tvättbart foder ??? Hjälmen blir ju så himla äcklig efter ett tag och det känns onödigt att köpa en ny när man inte har åkt av med den.
Lillis (01 Aug 1997, 22:43:05)
Anel: Varför inte en lite äldre ponny som har varit med om det mesta i sitt liv? New Forest brukar vara snälla och lugna, men de kanske är lite för stora (ca 135-145 cm)? Annars kanske ni kan få tag i någon korsning, huvudsaken är väl att hästen är snäll, trygg, pålitlig och har tålamod!
Anel (01 Aug 1997, 21:19:56)
Min dotter har MBD/DAMP. Hon är 7 år och tycker väldigt mycket om att rida. För tillfället lånar vi en shettis, men han är något för liten. Jag funderar på att låna en ponny på foder för att hon ska kunna få fortsätta att rida. Mitt problem är nu att jag kan inget om ponnyer. jag har aldrig pysslat med dom. Min dotter kan vara väldigt högljudd och impulsiv och har problem med balans och kordination. OBS!!! Hon har ett hjärta av guld och är mycket mjuk och go. Men, hästen bör tåla en hel del. Lugn och trygg, vara lättriden, ej lat men inte för pigg. Vilken ponnyras är det jag letar efter?
Monica (ISIS) (01 Aug 1997, 18:13:02)
Är det någon som känner till ryttaren Harvey Smith? Han var känd hoppryttare under 80-talet. jag vill jätte gärna veta vilket land han tävlar för. -------------------------------- Undrar du över frågor som dessa: Vem ägde Dollar Girl innan Nick Skelton gjorde det? Vem äger henne nu? Varför åkte Peter Eriksson av Electro nu, i Göteborg horse show, första del tävlingen? Vem var Sylve? Jag kan svara på frågor angånende ryttare (främst hoppryttare). Maila helst! ---------------------- EVA: Det finns jätte bra tips, eller hur man tränar en häst i "Dressyr med Kyra" boken. jag har fått en del hjälp ifrån den!
Eva (01 Aug 1997, 12:09:17)
Kan någon tipsa mig om hur jag skall träna ryggningar med en häst som är ovillig att rygga. Jag måste ta jättemycket i tyglarna (för mycket) om han skall rygga. Det går bra från marken att rygga honom, men det är hopplöst om jag sitter på och är ensam. tacksam för tips.
Anna (01 Aug 1997, 11:40:02)
Emma! Jag har en 11-årig travare, 165 cm hög och jättemaffig. Att han är snygg är resultatet av åtskilliga timmar av dressyrträning. Han har absolut inte haft några problem med sin galopp, han kan gå väldigt samlad i galoppen. Däremot har han en lite jobbig trav, dvs han tar låååånga steg och kan vara lite svår att korta upp. Men det finns det andra hästar som gör också... Jag avråder dig absolut inte från att köpa en travare, men välj en travare av "ridhästtyp" så blir den lättare att rida. Köp alltså inte den tanigaste och hetsigaste travaren. Försök ev att hitta en fransk travare, de brukar vara duktiga hopphästar. Det finns en 18-årig fransk travare som heter Coursier Rouge och han tävlar fortfarande i 140 cm klasser och vinner nästan jämt när han är med! Jag har för mig att det stod en fransk travare till salu på de här köp- och sälj sidorna...
Suss (01 Aug 1997, 08:30:17)
Jag har läst ett tips mot mugg på någon annan sida på nätet: Tag glycerol, (eller var det glycerin?) (finns på apoteket i alla fall) lägg på, bandagera, låt sitta över natten. Jag har inte provat själv, men enligt de som skrev var det det som fungerade bäst. Lycka till!
Sussie (01 Aug 1997, 01:10:56)
Emma> Travare är jättemysiga ridhästar som du kan använda till det mesta. Jag tävlar för tillfället LB dressyr med min varmblodsvalack och det går jättebra!
Maria (01 Aug 1997, 00:57:25)
Emma>Mitt förslag är att köpa korsning om man har liten plånbok. Helst ej med travare i. Eller köp en äldre läromästare. Det brukar vara billigare med äldre hästar som kanske har tävlat färdigt, men som man kan träna lagom. Annars bli medryttare! Vill dina föräldrar att du ska köpa häst?
Titta på tidigare inlägg

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.