Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Öppet forum | Bläddra

Öppet forum

Ännu äldre inlägg kan du hitta här.


ANNA 0 (20 Sep 1997, 17:35:18)
Natalie>>>>Jaså du ska tävla snart i gen, hur dum får man vara! Fattar du inte att hästen har blivit skrämd, och han behöver all din hjälp för att kunna hoppa i gen. Han måste lita på dig. OBS!!! Begär inte att han ska börja hoppa 110- 120 hinder på än gång, börja lite lågt och gå långsamt uppåt, förästen var det du som red då han braka in i hindret, tänk på att det kanske är du som är rädd!!! OBS!! SKRIV OCH BERÄTTA HUR DET GÅR!!! jAG VILL VETA!!!! LYCKA TILL!! M.V.H ANNA 0
Anna (20 Sep 1997, 13:36:13)
Jag tror att det numer till och med är förbjudet att köra med övre luckan på transporten öppen!
Hille (19 Sep 1997, 23:23:19)
Natalie, jag har ett tips som funkat väldigt bra för mig på en häst som smet förbi hindret hela tiden, det handlar om att avdramatisera hinrdena fö hästen. Jag tror det kan funka bra för dig också. Gör så här: Börja med att ställa upp två hinderstöd på "normalt" avstånd från varann. Skritta hästen emellan stöden några gånger, när hästen verkar helt avslappnad så börjar du trava emellan dem. När du kan galoppera igenom utan att hästen bryr sig så kan du flyyta ihop stöden lite, men var försiktig, om hästen stöter till ett av stöden så blir det till att börja om, och då kan det ta längre tid. När detta också fungerar fint så flyttar du isär stöden igen och lägger en bom emellan dem, trava över några gånger och lägg ev. till en bom på varje sida om den första. Lägg sedan upp ett LÅGT KRYSSHINDER, trava över det flera gånger innan du försöker galoppera. När allt känns bra så höj hindret, men gör det succesivt, och bara något hål varje gång. När hästen hoppar ytan problem på ett medelhögt krysshinder så bör det räcka för dagen. Nästa dag börjar du återigen med ett lågt krysshinder och arbetar dig upp tills ni kan börja hoppa på rättuppstående, kräv inte för mycket av hästen för fort, det viktigaste är till en början att den hoppar, inte att den hoppar högt. Vägrar den så börja om. Jag förstår att det kanske känns löjligt att hoppa på små krysshinder med en häst som tävlat medelsvår, men tro mig, det är värt det, när hästen väl fått upp förtroendet igen så hoppar den snart på allt. Jag och hästar som jag nämnde i början hoppar nu mer över alla möjliga konstiga naturhinder, inte så jättehöga kanske men hon hoppar ALLTID! Lycka Till, berätta hur det går! hille_p@hotmail.com
Hille (19 Sep 1997, 22:59:18)
Sofia. Rätt av dig, dumt av mig att jämföra människors och djurs näringsbehov (även om det i just det här fallet stämmer). Tex. har jag som förutom hästar intresserar mig mycket för hundar, med stigande oro hört att fler och fler hundägare vill gå över till att ge sina hundar vegetarisk kost, något som de inte alls kan tillgodogöra sig på samma sätt som människor. Jag ska ivarjefall försöka tänka mig för ich formulera mig bättre i fortsättningen.
natalie (19 Sep 1997, 20:33:09)
Jag,är 14 år och vill få tips om hur man tränar sin ponny så att den inte vägrar , han har vägrat i dom tre sista tävlingarna men på den första tävlingen regnade det så , så att han gled in i ett hinder. Tacksam för svar ska tävla igen på söndag 27/9.han har tävlat medel svår förut . Nu var det bara lätt c.
Anna O (19 Sep 1997, 20:15:10)
Ingela.H>>> Tack för dina tips, det där med Caprilli måste jag prova!!!! Anna>>>>Det var någon här nere som skrev att du skulle lämna övle luckan öppen men du gör inte det!! Vet du förästen vart avgaserna tar vägen ( från bilen) Det vet jag dom går under transporten och rakt in i övle luckan, du fattar väl. Vill du ha något öppet, skaffa taklucka!!! M.V.H ANNA O
Sofia (19 Sep 1997, 09:23:41)
Hille: Tack för svaret. En allmänn kommentar - man ska vara väldigt försiktig med att jämföra människors och djurs näringsbehov. Nu menar jag inte alls att man inte ska ge hästar kalk - det är säkert jättebra - men man ska nog inte motivera det med att det är bra för människor. En häst skulle dö om man satte den på människodiet och vice versa och det finns massor med näringsämnen en häst behöver som en människa inte behöver. Det går inte att jämföra ämnesomsättningarna. Det samma gäller alla djur. Jag har har katt - de dör av penicillin så man måste ge dem annnan antibiotika och de mår inte bra av grönsaker. Det verkar finnas folk nuförtiden som tror att bara för att ett födoämne, medicin eller naturmedel har en viss verkan på människor så kan man också stoppa i sin häst det. (menar inte dig Hille, detta är bara allmänna funderingar...)
Iooo (18 Sep 1997, 21:06:17)
Hur tar man sig med i dressyr SM för juniorer med stor häst?
Hille (18 Sep 1997, 20:46:40)
Sofia, om du ger hästarna mineralblandning så brukar kalk ingå. Annars är min uppfattning att kalk är viktigt för hästens skelett och tänder, precis som hos människor. Särskilt viktigt är det förstås för unghästar som håller på att bygga upp sitt skelett och att inte ge kalk till dräktiga ston är(enligt mig)direkt felaktigt. Men det är precis som Anna säger,alla tycker olika. Det beror nog till stoe del vad man blivit "uppfostrad" med. Jag som alltid fått höra att kalk är Jätteviktigt skulle ha väldigt svårt att inte ge hästarna kalk,särskilt som det, såvitt jag vet, inte har några bieffekter. Kalk har man ju ändå oftast en säck i stallet för att kalka boxarna med, och det går inte åt mer än en rågad tesked per dag och häst. Att vattnet kan ha någon med kallkutfodring att göra har jag aldrig reflekterat över,men självklart borde det spela in. Själv bor jag i Värmland och i de travstall och på ridskolan där jag är fodras det med kalk en gång om dagen. Hoppas jag varit till någon hjälp,Hille.
ZANDRA (18 Sep 1997, 19:01:25)
Till alla er som har eksem hästar prova med VITLÖK, det är jätte bra men ni får ta ganska mycket. Vitlök är också bra mot luftrörs problem.V. lök är ganska dyrt men om ni köper det i sto pack (grosist firma) så blir det inte så farligt.
sara (18 Sep 1997, 18:22:40)
hej pia när man vill veta fall en sadel ligger rätt så kan man ta en bit av ett lakan och ha istället för padd och sedan står det inästan alla tidningar där man kan köpa western saddlar hur svett märkernapå lakandet ska se ut sara
Anna (18 Sep 1997, 16:24:35)
Till Hille. Min häst som har problem med att åka transport har trampat igenom golvet för ca 2 år sedan. Det var i början på den här terminen som hon började gå bakåt och på något vis vilja ta sig ut. Innan har det gått jättebra både med en och två hästar. Men jag vet att hon trivs bäst med att åka själv och stå brett med benen. Men nu är det så att min lillasyster har också en egen häst och det blir lite körigt att behöva åka med två transporter till träningar och tävlingar. Som för två veckor sedan då jag var i Tanum och tävlade. Hon blir alltid genomsvettig efter att ha åkt transport. Jag ska prova med bomull i öronen på henne och se om det funkar. Vi kör alltid väldigt lugnt efter det att hon trampade i genom golvet. Auf Wiedersehen!
sofia (18 Sep 1997, 16:21:03)
Helena: Tja, vad svarar man på det? Det finns väl förhoppningsvis ett rättvist kösystem på din ridskola med regler om hur man tilldelar sköthästar. Det är väl knappast något du och Elisabeth ska slåss om. Kan ni inte sköta henne ihop om ni nu båda är så förtjusta i hästen? Jag kan förstå att Elisabeth blir ledsen om det är risk att hon förlorar sin sköthäst sedan två år tillbaka. Därmed inte sagt att det kanske ändå är någon annans tur att ta över.
Helena Lehmus (18 Sep 1997, 15:35:39)
Jo det är så här att jag har en fråga. Jag har ridit på ett stall som heter Ekelund 6 gr och jag har ridit en häst som heter Trisha 4gr. Nu vill jag bli skötare på henne och min ridlärare har satt upp skötarlistor och jag skrev på. Men en som heter Elisabeth var skötare på Trisha i 2år. Och hon är arg på mig för det. Kan jag bli skötare på Trisha eller ska Elisabeth fortfarande vara det? Jag och Trisha trivs jättebra ihop! Snälla skriv till baka!
Anna (18 Sep 1997, 13:12:38)
Fråga veterinär eller foderrådgivare om kalken alla säger olika!
sofia (18 Sep 1997, 11:16:17)
Hille: Jag kommer från Skåne och där har jag aldrig sett någon ge extra kalk till hästarna, säkert beroende på att det redan finns så mycket kalk i vattnet och jorden. Hur bedömmer man om en häst behöver extra kalk? Räcker det inte med ett bra hö och vanliga mineraler?
Hille (17 Sep 1997, 23:03:59)
Marina, glömde säga det, du bör ge honom kalk och/eller miner.Särskilt viktigt när det gäller unghästar, men är bra även för vuxna.
Malin (17 Sep 1997, 20:46:08)
>Marina. Fortsätt med den foderstat han då redan har (när han inte gjort nånting) för jag hoppas han fått mer än hö? Sedan ökar du givan allteftersom du arbetar mer. Det är jätteviktigt att inte öka givan för fort, samtidigt som det är jätte viktigt att inte sätta igång en otränad häst för fort. Kontakta exempelvis lantmännen, dom kan hjälpa till med att göra upp en lämplig foderstat passande för just din häst, med tanke på vilket arbete han ska utföra.
MARINA (17 Sep 1997, 19:06:49)
Till anna Jag har haft halvblods hästar i hela mitt liv. men eftersom det va ganska många årsedan jag hade unghästar (aldrig nordsvenskar) så tänkte jag höra om det va någonting speciellt man bör tänka på, utöver "vanlig" foderstat.Jag ska ju sätta i gång han i både körning&ridning. Dom förra ägarna hade ju inte gjort så mycket, Därför kunde dom ju inte säga så mycket om foderstaten!!
Anna (17 Sep 1997, 17:21:40)
Jag är lite undrande till Marina som köpt en häst och sedan INTE VET hur mycket mat den ska ha!!? Tar man inte reda på det INNAN man köper hästen, tillexempel av den förra ägaren? Har den förra ägaren sålt hästen utan att tala om nå´nting?? Verkar inte särskilt seriöst, ställ krav på såväl säljare som köpare!
Hille (17 Sep 1997, 16:33:29)
Anna! Försök att få "låna" en lugn häst som inte har något emot transporten, lasta din häst i samma transport och kör en kortare sträcka då och då. Du kan också testa att bara lasta hästen (se till att transporten står stadigt)utan att åka någonstans med henne. Låt henne stå i transporten (med lämmen uppfälld) en stund. Du kan också ge henne havre eller något annat gott när hon står där. Lämna henne inte utan stå där och prata lugnande och klappa henne.Gör allt du kan för att avdramatisera allt som har med transporten att göra, tala om att det är helt naturligt, inget att bry sig så mycket om. Många med svårlastade/rädda hästar gör misstaget att vänta med lastningen tills det är dags för tävlingen, för att skona hästen, detta är fel! Hästen vet oftast vad som är på gång och blir kanske lite uppjagad, lägg till en ev nervös, kanske tom stressad ryttare, och du har ingen bra utgångspunkt. Hästen kanske tycker det är obehagligt med vissa ljud, vänj den vid att ha bomull i öronen och testa det. Se till att alltid köra lugnt och försiktigt, låt hästen ha hönät.Börja med att åka KORTA sträckor och ge hästen mycket beröm efteråt. Du kan också rida/longera henne ganska hårt en stund (Ca i h)innan du lastar, hästen är då oftast lite lugnare. Ta alltid god tid på dig, var aldrig stressad och framförallt: träna,träna,träna. Lycka till! Skriv gärna till mig och berätta hur det går. hille_p@hotmail.com
Sofia (17 Sep 1997, 16:21:48)
Anna:Vissa hästar får panik när man stänger övre luckan. Gör det någon skillnad för din häst? Kanske hon tappar balansen och behöver åka brett, dvs. med mellanväggen åt sidan? Vissa blir lugnare med en kompis bredvid sig (opraktisk lösning..) och så måste man förstås köra mycket mjukt och försiktigt. Du får väl träna lastning ofta, utan att köra någonstans. Lasta hästen och låt den stå i transporten en stund med hö eller havre att äta. Glöm inte att palla upp under transporten om den inte är kopplad. Stå hos hästen och klappa och tala lugnande. Man kan testa att åka med hästen, inne i transporten en liten sväng på gårdsplanen för att se vad den håller på med och för att kunna vara på plats och lugna. (Det är synnerligen förbjudet att åka hos hästen egentligen..)Ha dörren öppen så att du kan hoppa ut om hästen får panik. Han borde lugna ner sig om han inser att inget farligt hander.
Hille (17 Sep 1997, 16:05:03)
Marina! Ring till lantmännen, eller ännu hellre åk och prata med dem, deras personal vet mycket om foder och ofta har de också en speciell "foderexpert". De brukar också ha de flesta foder de rekommenderar till försäljning. Antagligen räcker det med havre och betfor(pelleter är bäst enligt mig)och naturligtvis ett bra hö till att börja med. om du sedan ska börja jobba honom hårt kan det vara på sin plats med ytterligare något kraftfoder. Sedan får man ju alltid anpassa sig till individen, så länge han har aptit, bra hull,bra hälsa i övrigt och verkar tycka det är roligt att jobba så behöver du inte ändra foderstaten.
Sofia (17 Sep 1997, 15:09:50)
Till BM: Nej, man drar faktiskt snörena till nacken först och sedan till bettringarna. Du drar alltså inte ner huvudet mellan benen på hästen direkt utan det blir en lite annorlunda inverkan jämfört med t.ex. ett gummiband eller en inspänningstygel. En chambon förhindrar att hästen drar upp nacken och in med huvudet - det ger en totalt längre väg från bringan, via nacken till bettet än om hästen sänker nacken och slappnar av. Om du har t.ex. Höökskatalogen så finns det en bra bild där. har du en chambon så testa så förstår du vad jag menar.
BM (17 Sep 1997, 13:42:31)
Sofia man drar väl inte "snörena" mellan frambenen över nacken och sedan till bettringarna? Hjälptygelb går väl mellan frambenen genom bettringarna upp till nacken? Annars har jag missförstått totalt...
Anna (17 Sep 1997, 12:26:34)
HJÄLP!! Jag har en häst som är rädd för att åka transport. Hon kastar sig bakåt och skrapar upp svansen och bakdelen. Vet inte hur jag ska göra för att hjälpa henne.jag tävlar rätt mycket och behöver därför köra henne rätt ofta. Någon som har något bra tips?
Sofia (17 Sep 1997, 10:51:10)
Till Marina: Du får väl höra med förra ägaren vad hästen åt innan du köpte den. Det är ju så olika från häst till häst vad de behöver. Det finns en bra bok, Hästens utfodring av Christina Planck, som du kan läsa för att lära dig om utfodring.
Sofia (17 Sep 1997, 10:18:01)
Till Kattis: Chambon är en hjälptygel som man mest har när man longerar. Man sätter fast ett extra nackstycke i nackstycket på tränset så att man kan dra snören mellan frambenen upp till nacken och sedan till bettringarna. En chambon hjälper hästen att gå i en lång låg form.
ylva (17 Sep 1997, 10:07:55)
Linda: När hästen går med baken före i skänkelvikning, prova att flytta fram sidförande skänkel och 'flytta framdelen' istället när hästen har förstått att det är dags för skänkelvikning (det är inte rätt beskrivning, men det ger en idé om vad jag menar). Prova dig fram till ett bra skänkelläge. Många hästar går också olika i skänkelvikning åt höger och vänster, så åt ena hållet kanske du måste jobba för att få med dig baken, åt andra hållet jobba för att inte baken skall komma före
Tut (17 Sep 1997, 07:39:48)
Marina, har du köpt en häst, och vet inte hur mycket mat han ska ha?
Kattis (16 Sep 1997, 21:09:59)
Vad är chambon och deltatygel?
MARINA (16 Sep 1997, 20:52:33)
H ej ! Hille+ alla andra. Jag har köpt nordisen som jag skrev om. Och nu undrar jag hur mycket mat skall jag ge honom? (Han är 3,år) Han skall nu börjas rida/köras in så rätt fodring är ju viktigt. Tacksam för alla svar. (Hille min e-mail fungerar inte som den ska.)
Malin (16 Sep 1997, 19:05:58)
>Anna, jag håller fullständigt med om att man ej bör ge råd om hur man får en häst på tygeln via internet, det är bara genom övning och instruktör på plats man kan uppnå rätt form, jag håller också med om att graman ska kallas sattyg. Själv rider jag med vanliga enkla tyglar och ett träns eller side-pull. När jag ska få hästen att ta ner sitt huvud tar jag i tyglarna (EJ DRAR) så fort hon tar ner det släpper jag. Har jag en häst som går för lågt med huvudet gör jag samma sak men jag håller händerna något högre. OBS detta är ingen handbok i hur jag tycker någon annan ska göra utan ett svar på Annas fråga. Som jag började: att få hästen att gå i rätt form bör inte göras på nätet. Däremot är det väl meningen att man ska ge varandra tips?
Elisabet (16 Sep 1997, 18:11:48)
Stina> Jag har ett tips till dig, rid på chambon eller deltatygel.
thilde (16 Sep 1997, 16:28:02)
Rosi ... cantra är när man går långa galopp sträckor med hästen och på så sätt tränar kondition och muskler. Jag menar ingen race galopp utan samlad balanserad galopp. Sen vill jag vara säga ige...PIP! Jag VET att det går att rida hästen på tygeln på långa tyglar, men tyvärr gör närapå ingen det för det vanliga sättet är att ha en mjuk kontakt med bettet för att få den att gå på tygeln kombinerat med drivning så att hästen trampar under. Sen håller jag med om att en diskusion om hur man får hästen att gå på tygeln inte hör hemma på internet, men jag vill bara rätta folk som säger saker som andra kan ta skada av typ!...thilde
Emma (16 Sep 1997, 15:18:17)
Vad tycker alla ni om att rida på chambon?
Linda (16 Sep 1997, 15:13:37)
Nån som kan ge mig tips om hur man ska göra när hästen går fortare med bakdelen än framdelen i skänkelvikning?
Anna (15 Sep 1997, 22:38:53)
Malin det är såna som Du som gör att småungar och orutinerade ryttare sitter och drar ner sina hästar "på tygeln" , med graman eller andra sattyg, istället för att rida fram dom och få dom att arbeta på rätt sätt. Vad exakt menar du då med att "få ner huvudet med tyglar"?? Hästen ska ridas "in i handen" bakifrån och inte tvärtom eller kan Du inte hålla med om det? Ursäkta om jag verkar upprörd men en del frågor och svar på den här sidan är ju helt vansinniga och det är bara att hoppas att inte det är hästen som råkar ut för denna okunnighet! Att ge råd om hur man ska få en häst att gå "på tygeln" via Internet är helt galet, det bästa är att ta hjälp av en bra instruktör som passar just den hästen och ryttaren! LÄS LÄS LÄS och se (och beundra) t.ex. Kyra som har ett ödmjukt och naturligt ridsätt (och inställning). "Hoppas på mycket, förvänta Dig mindre och gläd Dig över lite." Kyra K Hille! Vilket år vann den omskolade travaren SM i fälttävlan och vad hette häst och ryttare?
Stina (15 Sep 1997, 21:20:42)
Kyra.K>>Hästen, LINA har inte ont eller så för det är vissa som får henne ner på tygeln , men bara de al´ra bästa ryttarna. Vi brukar få ha inspänningar på henne för att hon inte ska vara så spänd, då brukar hon gå ner på tygeln och vara mycket lugnare och inte alls sparka bakut sådär. Tack för tipsen endå....Stina MAILA MIG GÄRNA, ALLIHOP!
TINA (15 Sep 1997, 21:13:57)
Det är så att en häst på vår ridskola är väldigt framtung är det någon som har några råd om hur man ska få honom att inte vara så framtung?....Tina
Hille (15 Sep 1997, 20:25:50)
Hej allihop! Jag tänkte skriva lite till alla er som funderar på travare. Först och främst: travare är underbara hästar och de är väldigt lättlärda. jag vet många travare som efter omskolning hoppar över 130cm.De är dessutom billiga i inköp och oftast mkt lättlastade. Kallbloden är LÄTTA att sitta på i traven, med en del varmblod är det värre. ganska många travare har tillbringat hela sitt liv på travbanan och kan därför behöva lång tid på sig för att vänja sig vid "konstigheter" som tex skogar. Får många blir det dock en nytändning att komma ifrån banan och det kan ofta bli en "ny" häst. Jag rekommenderar ALDRIG någon att köpa travare till tävling, för en del gör det bra(en omskolad travare har vunnit SM i fälttävlan), men de är ju inte byggda för ridning egentligen. När det gäller det ekonomiska bör man tänka på att det oftast tar många lektioner/kurser innan du har en tävlingshäst, blir det egentligen så himla billigt? Innan du köper en travare så ta också reda på varför den inte kan fortsätta som travare. Om du vill ha en promenadhäst så tycker jag helt klart att travare är ett bra val, men kom ihåg, de kräver mycket motion. En sak som är skön att veta är att travare istortsett alltid är trafiksäkra. Och även om man inte tror det så brukar det gå väldigt bra att rida dem barbacka. Att lära dem galopp är heller oftast inget problem. De brukar lära sig att känna igen sin ägare/ryttare/skötare snabbt och efter några veckor så gnäggar de glatt åt en när man kommer(undantag finns förstås). Har du kommentarer, undrar över något jag skrivit? Skriv till mig!
Malin (15 Sep 1997, 20:24:33)
>Anna, vill bara påpeka att jag aldrig har sagt något om att böja nacken på hästen. Jag skrev att man ska få hästen att GE sitt huvud. Tar jag i vänster tygel vill jag att min häst ska böja halsen och titta åt vänster samtidigt som den fortsätter rakt fram! Gör man övningar av det här slaget tillräckligt mycket så man har en häst som verkligen ger så kan du ge dig sjutton på att den också börjar arbeta i rätt form.
Lilla jag (15 Sep 1997, 20:05:47)
Anel: Om du ännu inte fått tag på en ponny till din dotter så har jag ett förslag på hästras: Connemara! Underbara ponnies med ett underbart temperament! Lätta att sitta på ochhoppar för det mesta allt. Dessutom är de tåliga och starka så man växer sällan ifrån dem.Det finns ett stuteri i Alingsås, ta kontakt med dem. Jag tycker du ska satsa på den lilla hästen med det stora hjärtat, Irlands stolthet.
Lena (15 Sep 1997, 19:15:11)
Hej, jag tänkte lägga mig i era disskusioner om att gå på tygeln. I alla hästböcker får man lära sig att hästen varken ska gå under eller över tygeln eller handen eller något sådant, har hört så många uttryck för det, men iallafall så ska nacken vara den högsta punkten för att hästen ska arbeta rätt. Hur många dressyrhästar har nacken som högsta punkt? Såg ni på Hippo sist? Dressyrhästen sist i programet gick under tygeln och arbetade då fel. Många dressyrhästar får problem med ryggen sa en hästkiropraktor och jag tror honom.
Lena (15 Sep 1997, 19:05:31)
Hej, Tille. Jag är ingen expert men om jag vore dig så skulle jag efter de 7 mån, låta bli att rida det heta stoet. Led henne istället i skogen. Men det andra stoet kan du nog bara minska ner ridningen allt eftersom och sju- åtta veckor innan hon ska föla bara skritta barbacka korta rundor. Det är bara nyttigt bara man tar det varsamt. Vänta sedan 5-7 veckor innan du börjar rida igen även i hagen eller ta med fölet. Lämna inte fölen förrens ett par månader senare och passa dig för att lämna dom i hagen. Kanske försöker de ta sig ut och skadar sig, jag skulle gissa att stoet också blir mer uppstirrat. Speciellt den som ska få sitt första föl. Lämna dom hellre i stallet med sällskap om du kan. Om dom redan är tjocka beror det nog mer på betet. Jag hoppas att jag har varit till någon hjälp.
Pip (15 Sep 1997, 16:12:07)
->Thilde och Lina: Är ni helt jävla körda i huvudet eller?? För det första sa jag inte att klassiska dressyrryttare drar hästarna i munnen (Tips: LÄS vad som står!!!!) utan jag skrev att det är mycket LÄTTARE att dra och jäklas med hästens mun om ständig kontakt är önskvärt. Kolla en helt vanlig ridlektion på en helt vanlig ridskola så fattar ni vad jag menar. När eller rättare sagt OM den medelgoda ryttaren nånsin får en mjuk hand så funkar klassisk dressyr bra. Om hästen däremot skall gå balanserat med långa tyglar finns inte en chans - inte ens för den klantigaste ryttaren i världen - att dra hästen i munnen! För det andra: Westerdressyr och vanlig dressyr är baserat på EXAKT SAMMA PRINCIPER, men idealet i slutändan skiljer sig. Hästarna skall gå balanserat i en god form. Hästen skall förskjuta sin vikt mer på bakdelen och inte gå på bogarna. Bakbensaktion krävs både i western och i klassisk dressyr! Hästen skall vara lyhörd för vikthjälper etc etc. Slutidealet i western är en balanserad häst i naturlig, låg form. I klassisk är formen mer samlad. Både i westerndressyr och i vanlig lösgör man hästen för att få den mjuk och följsam, man arbetar i olika tempon - kortar och länger gångarterna. Jag vidhåller vid att westernträningen är mer nybörjarvänlig just för att man lär sig att ge TOTAL eftergift då hästen gör rätt - inget hopkrullande av halsar här inte. Så småningom är det helt OK att rida på bägge sätt, för den ena gagnar utvecklingen i den andra.
Anna (15 Sep 1997, 11:27:44)
MALIN! Hur kan du skriva nå´t så dumt som att det är BRA att få hästen att FÖRST böja på nacken och SEN få med sig bakdelen!!! Det som klassisk ridning går ut på är att hästen ska arbeta BAKIFRÅN och på det viset gå i form med eftergift! L´äs en bok eller nå´t innan du kommer med "goda" råd!
Elin (14 Sep 1997, 18:31:34)
Jag var på Globen Horseshow förra året(ska dit i år oxå). Det var bla dressyrtävlingar där. Eftersom ni har tjafsat så mycket om det där med "gå på tygeln på långa tyglar" ska jag berätta att en dressyrryttare (kommer inte ihåg vad hon hette)red sin häst i passage, naturligtvis på tygeln, på fullt LÅNGA TYGLAR.
Hille (14 Sep 1997, 12:09:28)
Hej allihop, jag rider två hästar (svenska varmblodiga travare). Dessa blev i vår/somras betäckta och är nu konstaterat dräktiga. Nu undrar jag hur jag ska lägga upp ridningen. Har läs att de ska ridas som vanligt i ca7 mån, men sen då? Kan man rida dem ända tills de fölar( då talar jag naturigtvis om barbacka skritturer odyl.) Hur ska jag rida dem efter fölningen? Ska jag börja i hagen eller? När kan jag börja lämna fölen utan mammman kortare stunder (de går i lag med andra hästar). När ska jag sluta att hoppa med dem? De har redan börjat bli tjockare, beror det på fölet,hormonerna eller att de står på nästan obegränsat med hö? Det ena stoet är het och brukar bli halvvild om hon inte rids ganska hårt, hur ska jag göra med henne (första gången hon ska föla).Det andra stoet har fått 4 föl, men stod då 3år i rad (såg ut som en tunna när jag började rida henne!)
Hille (14 Sep 1997, 11:25:58)
Marina! Ta honom,om möjligt på prov i någon månad, om "personkemin" stämmer så köp honom! Det finns inget underbarare än kallblod,tro mig! Om du skriver till mig så ska du få tips om osäkra/nerviga hästar, de är enkla, men har aldrig slagit fel för mig. Priset verkar mkt. rimligt, fast jag har inte så himla stor erfarenhet av hästköp! Skriv så kan vi prata lite! hille_p@hotmail.com
MARINA (14 Sep 1997, 10:31:41)
Jag ska ev, köpa en nordsvensk, han är 3 år (fyller 4:a ny år ) har mycke vana från halvblods hästar, men inte "nordisar" han är inte så mycket hanterad,men verkar väldigt snäll,lite nervig men han är ju trotts allt unghäst Hans föräldrar är godkända. (han är valack ) han fick 37 p på bedömning Dom begär 10`000 prutat &klart,man får med en sele.Är det ett rimligt pris?(han är verkligen snygg) M.tacksam om någon som är bättre än jag på nordisar svarar
Plabby (14 Sep 1997, 00:04:13)
Åsa: Hejsan! Det är första gången jag är här och jag läste om "din" kurs. Det låter jättekul! Du kan väl maila mig och berätta. Berätta om kursen (när? Var? Hur? osv), Hamre Ridcenter osv. Hur anmäler man sig? Vad har du för hästar? Pris? När? Det låter jättekul, tycker jag!
IngelaH (13 Sep 1997, 22:44:46)
>>Anna, du vill ha lite tips och idéer på saker som du kan göra med dina häst. Min fd sköthäst var 20 år och pigg som en mört, vi hade massa kur och busiga prylar för oss. Bland annat gjorde vi många och långa uteritte Först och främst skaffade jag ordentliga orienteringskartor över närområdet, ca 1 mils omkrets, sedan var det bara att dra ut i skogen. Uppför backar, nerför backar, över bäckar och i bland fick man leda hästen på en smal stig över en mosse. Om man inte är så haj på karta, bör man ha en kompis med sig, det bör man av säkerhetskäl alltid ha förstås. Vill man inte rida ut, kan man göra en Caprillibana. Caprilli är en gammal hästsportgren, det är dressyr med hinder. Vad jag vet finns det inga tävlingar i den grenen. Men det är klart roligt. Blanda bommar och hinder på lite olika vägar och rid. Tänk dig t ex ett LC-program eller Lätt B-Program med lite bommar, kryss, rättuppstående och oxrar, vore inte det ganska fräsigt. Men tänk på att dressyren är ganska påfrestande för hästen så lägg inte upp hindren på världrekordhöjder. Hästarna blir garanterat pigga och uppmärksamma på ryttaren när de får göra något annorlunda. Just nu kommer jag inte på något mer, men det kommer väl. Jag längtar efter en häst igen. Just nu läser jag till fritidspedagog på högskolan, men det får väl bli en foderhäst, vad det lider. Kram och ha det så kul.
LINA (13 Sep 1997, 22:29:14)
PIP: Vad f-n snackar du om??? Du verkar inte kunna så mycket om klassisk dressyr. VEM, exakt VEM har snackat om att dra hästen i munnen och hålla på när man rider klassiskt??????¿¿¿¿?? "Lättare att dra och slita i tyglarna om de är korta" LÄGG AV!! Det du svamlar om är INTE klassisk ridning! Att rida klassisk dressyr är att rida med harmoni med sin häst. Jag kallar det inte dressyr att sitta och dra hästen i munnen, banka den i sidorna etc. Det du kallar kl.dr. tycker jag mest stämmer med en nybörjarlektion! Och som THILDE skrev: Western och klassisk är två olika ridstilar. Jag håller med dig om att man gott och väl kan rida båda två på samma häst, men man måste ha det i bakhuvudet att det ÄR två SKILDA stilar, det kan man inte komma ifrån!!!
Thilde (13 Sep 1997, 10:51:01)
>>>pip. Vaddå dra i tyglarna??? Vi talar om att ha mjuk hand. Inte att sitta och "fippla" och dra i tyglarna. Däremot hör det ihop med en mjuk hand att den är rörlig och man kramar tygeln. Man ger eftergift på tygeln när hästen går rätt, men inte så att tyglarna glappar. Glappande tyglar kan nämligen göra hästen lika hård i munnen som hårda tyglar. Westernridning är en helt annan ridstil än vanlig dressyr och man kan inte säga att vanliga dressyr hästar ska gå på tygeln när den går på lång tygel. Ryttarena i eliten rider INTE på långa tyglar, bara med mjuka häsnder och dom kan inte ha fel!...thilde. >>>>Elin. Om hästen har strålröta kan man prova tta pensla lite tjära kring strålen varje dag. Det torkar ut hoven så att rötan försvinner. Ibland beror strålröta på att man inte kratsar hovarna ordentligt, men ibland är det bara att det är tex. fuktigt ute eller linande....thilde
Maria (13 Sep 1997, 10:03:15)
Hej Jag undrar om det är någon här som kan ge mig råd angående araber?
pip (13 Sep 1997, 08:43:49)
->Lina. Westerndressyr och "vanlig" dressyr har samma principer i grunden. Problemet -eller vad man ska säga - med vanlig dressyr och de korta tyglarna med ständig kontakt, är att det är lättare att dra och slita i tyglarna och ha hårda händer än i western, där hästen ska ha TOTAL eftergift när den går som dn skall. Finns inte en chans att sitta och småplocka och fippla eller dra i tyglarna i onödan.... Däremot skulle jag vilja rekommendera att rida BÅDE western och vanlig dressyr. Det är en oslagbar kombination när man ska träna. Western blir bättre av lite vanlig dressyr och vice versa...
Elin (13 Sep 1997, 08:38:32)
Hej! Jag har aldrig varit här förr. Jag undrar över en sak, vad ska man göra när hästen får strålröta?
Kyra.K (12 Sep 1997, 21:43:06)
Camilla> Såhär menar jag med det jag skrev: Om hästen har ont kan den inte utföra arbete. När man driver hästen kräver man att den ska utföra något slags arbete och det vet hästen. Därför går den emot skänkeln, eftersom att den vet att det gör ONT i samband med att den arbetar. Alltså kopplar den ihop det på det här viset: Drivning betyder arbete, arbete betyder ont. Vill inte arbeta, går emot skänkeln. Det blev lite snurrigt, men jag hoppas att du förstår.
Camilla (12 Sep 1997, 21:30:12)
Kyra.K> Tack för dina tips! Jag undrar bara över en sak som du skrev till Stina. Att hästen går emot skänkeln, hur kan det bero på att den har ont?
Kyra.K (12 Sep 1997, 21:23:57)
Stina> Halvhalt är en form av samling med kort varighet under rörelse framåt. Den utförs genom att under ett kort moment öka skänklarnas framåtdrivand verkan smtidigt som man mjukt förhåller med handen. Då kommer hästen att med bibehållen livlighet i trampet skjuta bakbenen under sig. Så du tänkte alltså helt rätt. Angående hästen Lina kan jag inte veta vart felet sitter, eftersom jag aldrig varit i kontakt med henne. Försök att ta reda på orsaken till Linas felaktiga form. Det kan bero på ömhet i ryggen eller ibland på svaghet eller smärta i bakdelens ledgångar, eller kanske en ohejdad vana. Har hon alltid gått i fel form? Hur gammal är hon? Du skriver att hon också går imot skänkeln. Eftersom jag inte känner hästen, som jag tidigare sagt, kan jag inte veta orsaken till detta heller. Några alternativ kan vara att hon har ont, eller hon kanske är istadig. Är det en rutinerad ryttare som rider hästen? Försök att ta reda på vad orsaken till hästens olydnad är, tveka inte med att anlita veterinär. Är det istadighet kan jag säkert ge dig något tips hur du ska ta itu med det, men först vill jag veta att hästen inte har ont någonstans.
Åsa (12 Sep 1997, 21:15:09)
Hej på er!!! Jo om ni läser lite längre ner så har jag skrivit om en galopp och sken kurs, den kommer att hålla på en vecka, men den kommer inte bara handla om galopp och sken, utan vi kommer träna MYCKET med hoppning och dressyr också, vilken vecka det blir är inte bestämt än, Lotta Emanuelson (hoppning) och Daniel Krusman (dressyr) är våra instruktörer, dom som kommer kommer att få 1 eller 2 teori lektioner per dag, och den kommer alltså inte att bara handla om galopp och sken, utan den är bara döpt till det. Så nu undrar jag om det är några som är interesserade? M.V.H Åsa, Hamre Ridcenter i Västerås
Anna (12 Sep 1997, 21:04:01)
Stina>>>> Du måste ju få hästen att lita på dig!! Men gör lösgörande ( Skänkelvikningar, bakdelsvändinggar, skänkelvikingar) Det kan även vara bra att få dom så vakna som möjligt, satt man engagerar dom hela tiden, så man inte låter dom springa 10 varv i samma varv utan att man byter och samtidigt håller på med tempo växlingar!! Jag hoppas att du fattar vad jag menar!! Annars får du väl be mig skriva om dett i en lite enklare förklaring
Titta på tidigare inlägg

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.