Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Öppet forum | Bläddra

Öppet forum

Ännu äldre inlägg kan du hitta här.


Fia ll (17 Oct 1997, 10:38:58)
Linus! Med din shettis bör du kunna göra som man gör med alla andra unghästar. (eller hästar som ej förstår tygelhjälperna) Ge övertydliga ledande tygeltag, flera stycken på rad tills han förstår. Då lägger du genast ner handen och berömmer. Tömkörning kan ju vara bra i sig. Men det kan ju lätt bli lite hävstångsmetod med de långa tömmarna. Min egen unghäst lyckades jag få att förstå skänklar redan från marken. När vi var ute och promenerade, flyttade jag honom sidvärtes med hjälp av handen, samtidigt som jag ställde honom med tyglarna. När det sedan var dags för uppsittning, förstod han skänklarna mycket bra. Inte säkert att denna metod passar för en envis liten shettis, men det kan ju vara värt ett försök. Lycka till!
Linus (15 Oct 1997, 21:49:33)
Hur ska man lära en envis Shettis att styras med hjälp av tygel/skänklar. Är tömkörning ett bra alternativ?
Emelie (15 Oct 1997, 18:41:43)
Hej Sofia! Du undrade när man senast ska klippa sin häst. Senast januari sägs det. Det är för att inte ska bli obalans sen när hästen börjar fälla. Vissa hästar börjar nämligen redan fälla i slutet av januari. Förra året klippte jag dock min häst i februari och det gick bra! Jag tror det varierar lite från häst till häst.
eMeLi>> Maja (15 Oct 1997, 12:46:21)
Mkt hö....korn är som sagt bra. Men det måste skållas eller krossas! Krafft är oxå bra till magra hästar, Krafft Grund eller Groov.
sofia (15 Oct 1997, 12:20:50)
hej Jag undrar när man bör klippa sin häst senast?????? Har ni något förslag på hoppserier ? Har ni prepositioner?
S@nn@ (14 Oct 1997, 22:44:08)
Jag vet inte vad jag ska göra. För min häst bet mig i magen och hanär ofta väldigt sur och låtsas att hanska bitas när man kommer. Kan nån svara på vad jag ska göra ????
Lina (14 Oct 1997, 14:23:17)
Snälla kan någon svara hur jag ska få min egensinniga häst att hoppa vatten mattor. Det går inte att leda henne över, hon är för stor för att bråka med, 170cm
Fenix (14 Oct 1997, 12:30:14)
Hej! Jag undrar om det finns någon som kan historiska hästnamn?
Ciccipissi (14 Oct 1997, 12:10:57)
Hejsan svejsan maja!! Jag tycker du ska ge din häst KORN och mycket emr hö så blir den lite "mulligare". Det funkade iallafall på min häst. Och glöm inte att avmaska den ifall du inte har gjort det på länge!!
Sofie (14 Oct 1997, 11:56:56)
Maja.Prova med kraft groov+korn,det funkar jätte bra på min häst & han är jätte svår att hålla i hull efter sommaren,men om du inte har avmaskat på länge bör du göra det,hästar tappar hull om de har mask.
leena (14 Oct 1997, 10:46:12)
ge den mycket protein MIA......
maja (14 Oct 1997, 09:33:03)
Vad gör jag för att få upp hullet på min häst?
Kerstin (13 Oct 1997, 23:36:27)
Hej! Finns det någon som kan tala om vad som krävs för att ta GRÖNT KORT.
Gaby (13 Oct 1997, 16:21:07)
Hej! Jag har en son på snart 9 år som älskar hästar. Han har ridit i snart 1 1/2 år. Finns det någon som kan tipsa om bra hästäventyrsböcker där det inte bara är tjejer med (förutom Svarta Hingsten böckerna, de är lite svåra ännu).Tacksam för svar...
Anna>Maja&Lotta (13 Oct 1997, 16:15:34)
Maja: Köpte du ditt varmblod för tre månader sedan och har redan ångrat dig? Då kan väl inte köpet var särskilt genomtänkt?! Hm, får väl hoppas att det blir bättre - ta mycket hjälp av en bra (fördomsfri) instruktör så får du säkert ordning på ridningen. Lycka till! Lotta: Jag har en 11-årig varmblodsvalack som är världens snällaste häst! Han är svart-brun, 165 cm hög och kraftig. Eftersom han är såpass stor så ser han ut som ett halvblod ungefär. Jag tävlar distans med honom och det går jättebra. Min häst var lätt att skola om, fast han var nog ett undantag - hade tex inga problem med galoppen. De flesta travare kräver mycket träning innan de blir bra ridhästar, så man ska inte köpa en bara för att de är billiga. Det kostar väldigt mycket att åka iväg på träningar också... Lycka till med ditt hästköp och köp helst en redan omskolad travare.
Sofia (13 Oct 1997, 16:14:04)
Eva: I B:2 rider man först två volter á tio meter i trav + två framdelsvändningar. Sedan kommer två mellantraver på diagonalen, ryggning 5-6 steg, ökad skritt, galopp på två 15 meters volter, två halvt igenom i galopp med "galoppombyte" via 6 skrittsteg och sist två mellangalopper diagonalt. På ridsportförbundet har de alla program i ett häfte och det är inte särskilt dyrt att beställa.
Maja (13 Oct 1997, 15:02:35)
Lotta! hej jag har ett varmblod hemma som jag köpte för ca 3 månsedan. Hon är väldigt snäll igentligen men väldigt pigg, de är inte några lätta hästar och man får räkna med många lektionerr och mycket tid tillsammans innan man kommer överrens. Mitt exemplar kräver mcyket motion gärna 2h/dag han är ganska otålig att hålla på med och vill ah nåt att pyssla med i boxen lite halm el iknande. Han är väldigt het attt rida och lyssnar dåligt, han galloperar gärna i hagen men inte när jag sitter på oftast har han alldelles för bråttom för att lyssna öer huvudtaget. travarnas fördelar är ju att de oftast är lättlastade trafisksäkra och snälla mot vetrinät hovlsagre setc. men om jag skulle köpa en häst idag skulle jag inte köpa en travare var väldigt noga vid provridningen och tro inte att det ordnar sig sen. dock är de trevlig ochsociala om än lite otåliga. de är nog ganska bra hästar att "växa i " eftersom de inte får så mycket karaft bakom och det tar nog ett bra tag innan man lär känna varann ordenltigt.
Maja Dahlin (13 Oct 1997, 14:54:31)
Hej jag har en ganska gammal ponny hemma hon är ca 20-25år av okänd härstamning, vitror att hon är en new forest men hon är inte så kompakt och lite längre. Hon är svett fux men ljusare på vintern hon får väldigt mycket päls. Hon har en brännmärkning på amnken typ CaO eller liknande hon har världens bästa psykeÄr det någon som vet vad hon kan koma ifrån eller var man kan få upplysningar om brännmärkningar hör av er!
mia (13 Oct 1997, 11:22:25)
Jag har litet erfarenhet av vävare.Det enda man kan göra är att lägga leksaker i boxen ,t ex binda snören i taket med gamla ryktborstar i änden, då rör de i hästen när den gungar fram och tillbaka och den får något annat att tänka på. En häst med sådana ovanor är uttråkad och hittar därför på ngt att göra själv. Att det inte är bra för den själv tänker inte den på, aktivera hästen så mycket som möjligt är det enda man kan göra. Appråpå dressyr LB 2 travökningar på diagonalen och galoppfattningar med 6 steg i skritt emellan, samt galoppvolter på 10?m inngår. Du som ville köpa travare. Vad vill du med din ridning? Vill du tävla? i vad? Jag har själv tävlat travare i dressyr till LA 1, och de är bra hoppare( oftast) så hittar du en du gillar, köp den.Den bästa häst jag någonsin ridit(jag har ridit mer än 100 hästar av olika raser) var en travare e The Prophet....
Johanna (13 Oct 1997, 09:47:03)
Hejsan! Angående detta kära ämne "när hästen bockar" så kan jag inte låta bli att fnissa lite... Jag kom nämligen attt tänka på när jag jobbade i ett stall för x antal år sedan. I samma stall hade en av Sveriges landslagsryttare sin hingst som han kom och red ibland. Det var en mycket glad och sprallig liten herre (hingsten altså...) som tyckte mycket om att göra små glädjeskutt - kanske inte så små alltid heller.... Varje gång ryttaren kom för att rida sa vi andra "hur ska detta gå! Den hästen som är en så'n bockmaskin" Men det var aldrig någon fara. Ryttaren satt upp, kvickt som ögat, och sen gav han JÄRNET iväg i galopp! Så fort hästen ens tänkte tanken att bocka så drev han på honom i värsta galoppör-stil! Det var så roligt att se för ryttaren satt och gapskrattade åt sin busiga häst och hästen såg man riktigt hur sur han var över att han aldrig fick chansen att bocka av sin ryttare. Efter denna "uppvärmning" var han hur gosig som helst och gick jättefint! Kanske inget att rekomendera.... men det var en så härlig syn att se dessa två! Världens spralligaste häst med sin busiga och skrattande ryttare på ryggen.... (Gissa vem av landslagsryttarna det var!) Ha det så bra! Gnägg!
Mia (13 Oct 1997, 09:17:02)
Till Lisa! Vi ger vår lilla "fetknopp" endast en näve havre, lite uppblött betfor, en näve lusernpellets samt mineraler och hö. (Typ en kaka hö, shettisar har ju en förmåga att svälla av allt) Detta får han morgon och kväll, samt en liten tuss hö till natten. Har blivit riktigt fin i både hull och hårrem. Men det är ju viktigt med motion också. Ut och galoppera lillen så ska du få se att magen försvinner. Öka dock motionen succesivt om han inte brukar röra på sig så mycket.
Magdalena (13 Oct 1997, 07:53:51)
thilde mfl: Jag tycker att gelpaden är bra på hästar som har problem med ryggen, men på en "normal" häst så gör den ingen större nytta, utan är ett hinder i din kontakt med hästen. Man vill väl ändå ha så lite som möjligt mellan sig och hästen så att signalerna går fram!?!
Magdalena (13 Oct 1997, 07:51:50)
Sofia: Tack för ett bra argument jag missade! Man måste självklart anpassa arbetet efter hästens utveckling! Vi har också en 2½ årig hingst som inte alls är lika utvecklad som stoet, och honom har vi bara haft sadel på en gång, och lett i skogen. Så självklart måste man anpassa sig efter individen.
Lisa (12 Oct 1997, 21:06:36)
Hej Shettisfolk Jag har en val på 7 år som är pigg och glad. Han är 105 cm och är lite för kraftig. Berätta för mig vad ni har för foderstat på era Shettisar.
Lotta (12 Oct 1997, 18:05:45)
Vill någon som har erfarenhet av VARMBLOD berätta lite fakta. Jag vill veta allt eftersom jag funderar på att köpa en sådan.
Eva (12 Oct 1997, 00:36:46)
Kan någon hjälpa mig med i vilken ordning de olika momenten rids i lätt B 2 ? Jag har inte för avsikt att tävla utan behöver ett programm för träning av unghäst.
Jasmine (11 Oct 1997, 18:11:33)
Diverse underlägg under sadeln kan vara bra om man hoppar högre hinder då det är viktigt att man inte stör hästen i språnget, men att alltid rida med det har jag svårt att förstå varför man inte kan skaffa en sadel som ligger rätt och på detta sätt fördelar vikten jämt. Det kan hända att din pad går att forma så att den inte trycker på ryggraden, detta är väl bra. Men flertalet underlägg är inte formade på detta sätt. Jag har pratat med ett flertal duktiga sadelmakare och alla är ense med mig om vad underläggen har för inverkan.
thilde (11 Oct 1997, 10:59:31)
gelepaden går att jägga på ett sånt sätt så att den inte belastar ryggraden. Om man drar upp den lite på mitten alltå över ruggraden så tynger den ju inte på ryggraden, men tänk tex om man råkar studsa ner i sadeln med en duns (har inte med om man är dukti eller inte attt göra, för det kan hända ävern den duktigaste nån gång). Då fördelar ju gelé padden att det blir en stöt i ryggen. Hästen känner det knapp. Jag rider alltid med gelé pad och min häst har utomordentliga ryggmuskler och jobbar rätt med ryggen. Att rida barbacka borde ju i så fall också skada häste förresten för då siter man också på hela ryggen...thilde
Karin L (10 Oct 1997, 17:07:52)
TILL NINNA om kostnad för MEDRYTTARE. Jag var själv medryttare till en häst i våras o somras. Jag fick betala 400:-/månad och fick då rida 2 ggr i veckan. Det tyckte jag i och för sig var lite i dyraste lag, men jag hade ingen annan att rida då och ägaren hade höga stallkostnader. Men annars är det nog inget orimligt pris. Hon som ägde hästen tog sin månadskostnad o delade den med antal dagar och gångade det med hur många dagar jag red. Så jag betalade alltså exakt vad 2 dgr i veckan kostade för henne i stallkostnad.
Karin L (10 Oct 1997, 17:04:16)
TILL MARIE om häst som VÄVER. En häst som väver står och gungar från ett ben till ett annat. I princip finns inget att göra åt om den väl har börjat. En vävare får ofta problem med sina framben av belastningen.
Sofia (10 Oct 1997, 15:13:38)
Suss: Ja, det borde den vara. Jag var inne där i morse och jag kopierade sökvägen från mina Bookmarks. Prova med http://www.iglou.com/usdf - det är hemsidan. Jag skrev adressen till konferensen tidigare.
Suss (10 Oct 1997, 14:26:57)
Sofia: Är adressen till Amerikanska Dressyrförbundet rätt? Det finns ingen file med det namnet enligt servern!
Sofia (10 Oct 1997, 13:24:02)
Hille o Magdalena: Att jag bad om fler synpunkter beror på att jag hört rakt motsatta åsikter från veterinärer och erfarna hästutbildare - en del vill börja tidigare, just p.g.a. det ni säger, medans andra vill börja senare för att de hävdar att hästarna håller längre då. Som jag skrev så är jag van vi sen inridning och det har aldrig varit några problem. (Som jag skrivit tidigare har flera hästar kommit upp till MSV och SVÅR dressyr). Hästarna har ju då förstås hanterats sedan de var föl, åkt transport, verkats, letts till hagen (några få okomplicerade saker som man kan vara 100% säker på att genomföra även om man har en unghingst i trotsåldern) så de har respekt för människor och lyder. Min häst var vid tre årsålder inte alls utvuxen, liten och tanig, så jag hade aldrig satt mig på henne vid 2,5, men det är väl som med allt annat som har med hästar att göra: man måste anpassa det efter hästen. De är alla individer. Det folk verkar ense om är det Magdalen skriver om longering - det är påfrestande på ben och leder eftersom hästen rör sig på böjt spår hela tiden så det ska man inte hålla på med för mycket på unga djur.
Hille (10 Oct 1997, 12:38:09)
Angående inridning: Har läst inlägg av en veterinär i någon tidning(kommer inte ihåg vilken)han hade stor erfarenhet av både trav och ridning och han ansåg att det bara var bra att börja skritta hästen tidigt, det skulle Ansåg han, förhindra att skador uppkom om man började bygga upp hästen så tidigt. Longera måste man väl ivarjefall kunna börja med tidigt? Om man inte tror att det är bra för hästen att ridas så tidigt så kan man ju alltid t.e.x. tömköra den, det lär ju hästen tyglarnas grundläggande funktion och olika kommandon, ptroo o.dyl.
mia (10 Oct 1997, 12:13:37)
bockar om hästen bockar måste man bestraffa den den protesterar mot att bli riden eller mot skänkeln. Då hjälper det inte att driva hårt med skänkeln i alla situationer. min häst börjar bara bocka mera då. om jag håller upp hennes huvud ( med tyglarna ) och smackar (utan skänkel) slutar hon. Kolla vad hästen svarar bäst på!
Jasmine (10 Oct 1997, 11:36:51)
Ville bara kommentera någons uppfattning om gelépadar etc. En sadel är ju utformad för att tyngden från ryttaren inte ska belasta ryggraden. Lägger man diverse underlägg under sadeln så försvinner ju hela principen med att ha en sadel. Är det så att din sadel inte passar så bör du nog anlita en kunnig sadelmakare. Kvalitetssadlar tex Kieffer, Passier är uppbyggda på ett bra sätt så att ryttarens vikt placeras rätt. Undvik att köpa "mjuka" sadlar- du kommer att ångra dig.
Magdalena (10 Oct 1997, 08:31:27)
Sofia: Halva texten försvann tydligen nedan... Vår häst är lite egensinnig, och har svårt att förstå varför människorna skall bestämma vad hon skall göra, därför tycker jag det är bättre att påbörja arbetet nu medan hon inte har fått för mycket massa och är lättare att påverka. Man kan väl jämföra med barn; om du skulle försöka få barnet att börja borsta tänderna när det är 10-12 år skulle det bli problem, medan det blir naturligt om man börjar när de är små! Sent tagna hästar håller dessutom ofta sämre, eftersom de inte fått någon påfrestning=uppbyggnad på skelett och senor. Inte menat att man skall hårdköra med unga hästar, men lagom är bäst. Liberia (2½ åringen) "rider" vi 1 gång varannan vecka i ca 10 min, däremellan tömkör jag eller går i skogen ett par gånger i veckan. Longera gör jag inte än eftersom det frestar mer på benen att gå på volt. Rosmarin, som är mamman, är ett typexempel på hur det kan gå om man väntar för länge med "starka" hästar, henne började de med när hon var 4, och då var hon redan alltför "egen" för att lyssna. Att ta i starka metoder ger ingenting då, och nu är hon 10, inte riden på 5 år (förrutom en gång härom veckan när jag skulle prova om det gick...) och hopplöst fall! Och jag är inte den som ger upp på en häst!
Magdalena (10 Oct 1997, 08:16:02)
Sofia: Jag tycker att 3,5 år är lite väl sent att börja longera. Särskillt som vår häst är lite
Karin (09 Oct 1997, 21:53:17)
Är det nån som har lite fakta om inridning åt mig!
åsa!!! :) (09 Oct 1997, 20:20:22)
Apropå bockning. Har mycket erfarenhet av sk problemhästar särskilt de som bockar och ofta ponnyer som fått sin vilja igenom lite för länge. Har du konstaterat att hästen är frisk och alltså inte bockar för att den har ont och inte vill bli riden, måste du bestraffa den. Det är inte lätt för en oerfaren ryttare att klara av att sitta kvar och bestraffa hästen med spö samtidigt så överlåt det till någon mer erfaren. Mkt viktigt att slå hästen i precis rätt ögonblick annars kan man lika gärna låta bli och att skilja på riktiga bockar och glädjesprång och att hästen helt enkelt är felriden och i sådan obalans att den "måste" bocka. Ett tips som jag lärt mig i England och som främst används på olydiga ponnyer är att ta två starka snören, ett till varje sida på hästen. Bind snöret i sadelns lilla "d-ring", dra det till pannbandet och ner genom öglan där och knyt fast i bettringen. Rätt spänt kan hästen inte bocka och med rätt behandling är detta ett led i att bryta en ful ovana. Spänn dock inte så hårt att hästen tvingas gå med huvudet för högt. Lycka till.
Sofia (09 Oct 1997, 14:12:38)
Magdalena: Hoppas du hittar en köpare till stoet! Det finns olika skolor om när och hur man rider in en häst. De hästar jag ridit in har börjat longeras vid ca. 3,5 års ålder och sedan sitter man upp på dem några månader senare. Så för mig låter det väldigt främmande att sätta sig på en häst som inte ens fyllt tre, även om man bara leder lite i skritt. Jag har bl.a. läst många inlägg på Amerikanska Dressyrförbundets konferens (http://www.iglou.com/usdf/_general/toc.htm) och där verkar folk vara eniga om att gången jag är van vid är bra eftersom hästens ben och leder då är färdiga. Finns det någon annan som har synpunkter/kommentarer till detta?
Neti@ (09 Oct 1997, 13:46:36)
Apropå att bocka och dra i tyglarna.... Att höja handen och 'lyfta' hästens huvud är ju inte en hjälp som betyder halt. Det handlar inte om att 'sätta' hästen med kraftigt tygeltag, utan att förhindra att bockningen uppstår/fortsätter.
Magdalena (09 Oct 1997, 10:42:57)
Sofia: Om vi red och tränade skulle det vara lite väl tidigt att börja rida hästen redan vid 2 ½. Hon är ett halvblod e. Landlord-Modesto-Vagabond och vad vi gör egentligen är att vänja henne vid ryttare, alltså min lätta medhjälpare sitter på, jag leder och vi är ute i 5-10 min. Det som skall bli starkare måste först påfrestas (med måtta). Hästens mamma är tillsalu, mycket billigt till rätt person. Hon blir aldrig någon ridhäst (är 10 år och har fått sin vilja igenom alldeles för länge), men är supertrevlig och är en bra mor, ger goda hopptalanger. Om hon inte blir såld kommer de att avliva henne senare i vinter. Passa på! Sprid! Magdalena
anna>Lina (09 Oct 1997, 08:08:38)
Men om hästen bockar så för den ju ner huvudet mot marken, om man då samtidigt lyfter upp sina händer (lyfter upp, alltså inte rycker hästen i munnen) så hjälper det ju till att få upp hästens huvud. Och då kan den inte bocka så lätt längre. Håller med dig om att man måste driva hästen bestämt framåt.
Therese (08 Oct 1997, 20:21:01)
Hej! Jag skulle vilja veta lite fakta om dessa hingstar: Wartung 630, Hartung 501 och Drabant 315.. Maila mig om du vet nåt...blir helglad då :)
LINA>>>>>> om bockning (08 Oct 1997, 19:02:34)
Om hästen bockar och man sitter i obalans, faller man i regel av. Tänk därför ofta på hur du sitter. Sitsen ska vara avslappnad, men inte säckig för det. Sitt med rak rygg, luta dig mer bakåt än framåt. Tänk på att trampa ner hälarna ordentligt, och ha aldrig hårda händer, på någon häst! När min ponny bockade, hade jag som ren reflex att trampa ner hälarna, luta mig bakåt och sjunka ner i sadeln ordentligt. Det viktigaste är väl att sitta kvar, men nästa problem är att få hästen/ponnyn att sluta bocka. Lösningen sitter absolut inte i att varje gång hästen bockar så ska man dra upp huvudet på den,använd istället skänklarna. Den framåtdrivande kraften kommer ifrån dina ben, aldrig från dina händer, eller hur? Det var väl meningen från början att hästen skulle gå framåt, inte bocka? Driv därför hästen framåt varje gång den börjar bocka, så att den får klart för sig vad du egentligen ville att den skulle göra. Därför ska du alltså inte använda metoden att dra i hästens mun. Om du först säger till hästen att röra sig framåt, och den börjar bocka, så måste du göra klart för den att det var FRAMÅT du ville, eller hur? Då kan du inte helt plötsligt ändra dig, och ge order om halt istället (vilket du gör om du tar tag i tyglarna). Har du gett hästen en order, så måste den också lydas, INNAN du kan ge den en annan. Även om den inte lyssnar på skänklarna direkt, såp fortsätt driv!!! Ta till spöt som sista utväg, men FRAMÅT ska hästen!!! Dessutom ska hästen ALDRIG straffas genom munnen! En annan sak är ju också om hästen gör ett glädjeskutt ibland, bara för att den tycker att det är så himla kul att göra vissa saker den karnske inte har gett på länge. Det kan du sällan bestraffa den för, såvida dessa bockar inte utgör någon fara. Min häst brukar göra en bock eller sparka bakut av glädje när vi drar iväg i snabb galopp, men då ger jag honom bara en liten markering med skänkeln för att påpeka att det var springa han skulle. .......lycka till! /LINA..
Anna B (07 Oct 1997, 18:32:15)
Hej. Jag behöver lite hjälp! Ska skriva om lungblödning hos häst i skolan, men jag vet inget själv, och kan inte hitta några fakta... Finns det någon som har nå´n bra adress, eller är kunnig?
anna>Sofia & Mia (07 Oct 1997, 11:05:51)
Min förra häst var också väldigt "bockig". Jag sysselsatte henne med allt jag kunde komma på, fast precis när man fattade galopp så kom skutten! Och de var inte alltid så små... Jag löste det genom att stå i fältsits för annars fick jag ordentliga smällar av sadeln. Sedan höjde jag händerna ordentligt så att huvudet kom upp och drev framåt ordentligt. Det blev också bättre när jag inte red med sporrar ute. Lycka till!
Sofia (07 Oct 1997, 09:25:09)
Mia: Öppna och sluta går att rida på smala stigar, men självklart inte det andra. Det framgick inte av Goliats brev om han bara bockar ute eller på ridbanan, men det vanliga är väl i och för sig att hästar bockar när man t.ex. ska galoppera i skogen. För min del har det fungerat med det jag skrev först: sitta tungt och hålla upp huvudet. Någon som har andra tips?
Mia (07 Oct 1997, 09:10:55)
Sofia: Det är väldigt svårt att rida skänkelvikn., volter mm på en smal stig i skogen. Jag har också en häst som bockar (glädjeskutt), och det finns inte en chans att göra några av dessa övningar där jag rider. Övergångar skulle väl kunna gå bra, men det är bara det att hästen har väldigt mycket framåtbjudning, så varje gång (nästan) det är dags att öka så kommer det några bockar, och de är inte så små - utan ordentliga bockar. Man är väldigt glad varje gång man lyckas landa i sadeln efter några sådana. Finns här fler med bra tips om detta???
Sofia (07 Oct 1997, 08:39:18)
GOLIAT: Man måste rida framåt, sitta tungt i sadeln, luta sig bakåt och hålla uppe huvudet på hästen. Rid sidvärts, volter, övergångar osv. så att han får något annat att tänka på. Försöker han slänga av dig eller gör han glädjeskutt?
Goliat (06 Oct 1997, 15:21:15)
Vad gör man när en häst bara bockar, bockar och bockar? Gör det någon skillnad att hästen är livlig men inriden?
thilde (06 Oct 1997, 14:14:46)
Håller med Sanna! Men står också fast vid att tredelade bett inte är jätteskarpa. Tvådelade och oledade bett är stummare i hästens munn och det gör att den kan bli seg i munnen med fel hand. Oftast är däremot trdelade bett tunnare alltså blir de skarpare, men ett normal tjockt tredelat är inte så speciellt skarpt. Rörligare bett gör ju att när man tar i vänt´ster tygel så rör sig bara hälften av bettet. Tvådelade bett kan vara förvissande då hela bettet rör sig varje gång man tar i tyglarna!...thilde
Sanna (06 Oct 1997, 13:27:13)
Låt hästarna vara individer. Dra inte alla över en kam. De är olika precis som vi. Både kroppsligen och i huvudet. Vad som passsar en häst vad gäller utrustning och ridning passar inte lika bra på alla andra. Förnedra inte hästen till en enda stor grå massa. Vi är alla olika. Lär känna just din häst.
Sofia (06 Oct 1997, 12:44:27)
Magdalena: Är det inte lite väl tidigt att rida en 2 1/2 åring? Är det ett halvblod?
mia (06 Oct 1997, 12:19:36)
Mia Problem med tränsning kan bero på att hästen inte vill öppna munnen och ryttaren därför kommer åt hätens tänder med bettet vilket kan liknas vid att en sked knackas mot våra tänder(testa gärna det är inte skönt), så var noga med att inte slå, knacka eller gnida bettet mot tänderna, utan känn efter när bettet ligger rätt och stck sedan in ett finger så att hästen gapar utan att komma åt bettet. hoppas att detta hjälper.
Magdalena (06 Oct 1997, 12:05:06)
Vill bara berätta att jag är så stolt över "min" 2 ½ åring som vi kunde "rida" på häromdagen! Helt cool, fast lite mer försiktig gick vi vår lilla runda i skogen! Hälsa gärna på min hemsida, där finns stamtavlor, hingstbilder, mm. http://www.angelfire.com/ma/madick
Sofia (06 Oct 1997, 09:35:43)
Hille: Hoppas du får ordning på din travare. Vad det gäller dräktiga ston så tycker jag också det låter väldigt högt med 20-25 %. Jag har känt en uppfödare i 20 år och hon brukar få 1-3 föl om året. Jag kan bara minnas EN gång då ett sto var förklarat dräktig och kastade fölet.
Sofia (06 Oct 1997, 09:28:30)
YLVA: Hästar mår bra av att man kyler benen på dem efter ridningen om man rider och tränar hårt, men det är inget man måste göra. Vissa hästar har mer problem än andra med svullna ben och det blir ofta värre om de står inne mycket eller när man byter foder. Jag skulle inte spola med vatten mitt i vintern, framförallt inte om det är kallt inne i stallet. Det verkar inte så mysigt för hästen. Man brukar spola med kallt vatten om det är kylning man vill uppnå. Det kan man få med kyllera m.m. också, utan vatten. Är det bara en fråga om att tvätta bort lera så går det lika bra med ljummet vatten. Jag har aldrig hört att det finns delar av benen man inte ska spola, me det kanske någon annan känner till?
Sofia (06 Oct 1997, 09:03:05)
Ninna: I Stockholm tar de flesta 500 kronor för två dagar i veckan. Det täcker inte kostnaden alls, men å andra sidan är man ju bara medryttare då och får rätta sig efter vad ägaren vill.
Sofia (06 Oct 1997, 09:02:05)
Anita: Hästar kan bli hårda i munnen av skarpare bett om man har för hård hand. Som Moa skriver - ett bett är så skarp som handen som håller i det. Det är svårt att få en häst att bli mjuk igen om den blivit riktigt hård i munnen, men om den typ tar bettet för att försvara sig mot en hård hand så bör den bli mjukare om du själv har mjuk hand. Prov med tränsbettet och se hur det går. Malin, angående tränsning: man kan prova att ta en äppelbit i handen också tillsamman med bettet - de flesta hästar tar ner huvudet då. Dessutom lär de sig att tycka att det är trevligt att blit tränsade.
Ullis (05 Oct 1997, 20:37:58)
Malin>>Försök att ta tag i hästens lugg,och håll ett stadigt tag hela tiden tills du fått på honom tränset,det fick jag lära mig när jag hade samma problem som du!!Ullis..
Hille (05 Oct 1997, 20:28:29)
JOHANNA: Avmaskningsmedel köper du på apoteket. NINNA: håller med My, det enklaste tror jag är om ni tar och rider hästen 3ggr var i veckan och gör upp vem som tar hand om den på vilodagen, då är det bara att dela alla kostnader allteftersom de dyker upp, det kan ju vara svårt att säga exakt vad hästen kostar/dag eftersom det varierar månad från månad och årstid. Mina kompisar gör på detta vis och det funkar bra, blir aldrig något strul med kostnader.
Anita (05 Oct 1997, 18:51:11)
Jag skall börja rida på en häst som har blivit riden på pessoabett dom sista åren. Ägaren har mest ridit ute. Nu skall jag träna för en instruktör, som säger att jag skall rida med vanligt tränsbett, eftersom jag alltid på andra hästar har använt detta bett. Blir hästar hårda i munnen av skarpa bett? Är det bättre att rida med mildare bett, blir dom då mjuka i munnen? Hoppas på på svar?
JOHANNA! (05 Oct 1997, 16:46:47)
JAG SKA KÖPA PONNY 0CH NU UNDRAR JAG EN ENKEL FRÅGA! *VAR KÖPER MAN AVMASKNINGSMEDEL?
My (05 Oct 1997, 16:04:56)
Flerdelade bett behöver inte alls vara skarpare. Ett vanligt tränsbett med en led slår upp i hästens gom varje gång du tar i tyglarna. Är det tredelat så är delen som slår upp i gommen inte lika spetsig och skarp. Prova själv att hålla bettet i handen och be någon annan dra i tyglarna. Så något "svart-eller-vitt" finns inte som svar på detta. Vad gäller avgift för medryttare: förutsatt att du inte begränsar din medryttare på så sätt att du varje kväll beordrar hur hästen ska ridas och att medryttaren har tillåtelse att ta lektioner mm, så tycker jag att medryttaren ska betala vad det kostar att ha hästen per dag minus föräkringskostnaden. Om hästen blir skadad mm så är det ju du som står för kostnaderna mm iallfall så varför ska hon inte betalar vad hästen faktiskt kostar i övrigt, per dag? Så har jag alltid gjort och det är ingen som ifrågasatt det. Å andra sidan är jag väldigt tillåtande som hästägare så att medryttaren slipper känna sig som ett tjänstehjon. Om hästen vägrar tränsas, så håll på JÄTTEMYCKET med huvudet! Klappa, borsta, smek hästen med tränset. Undvik för allt i världen inte huvudet och försök att klappa och röra det ofta även då hästen INTE ska tränsas. Troligtvis har hästen bestämt sig för att huvudet är hans privata zon, men han måste ju vänja sig vid att bli berörd där och tränsas om han skall kunna ridas. Lycka till!
Ingemar (05 Oct 1997, 15:37:20)
Jag undrar hur man släktforskar på ett bra och lätt sätt inom hästar då förstås? OCH hur/var ska man börja i stamtavlan??
Ylva Gustafsson (05 Oct 1997, 14:20:08)
Hejsan!Jag undrar när och hur man ska spola av benen på hästen? Kan man tex spola av på vintern efter ett hårt pass? Är det några speciella leder eller muskler man inte får spola på? Ska det vara varmt eller kallt vatten?
eMeLi>>Lina (05 Oct 1997, 14:19:50)
En häst som vrickat sig skall vila tills ev. svullnad/hälta är borta. Ta gärna ut en veterinär som får böja hästen för att konstatera att hästen är frisk. Vrickningar är inte att leka med, på detta år har vi haft 2 hästar som har vrickat sig i vårt stall. Dessa hältor var väldigt lindriga så det märktes inte först. Hästarna reds och tävlades som vanligt. Tyvärr gick det så illa att den ena hästen blev tvungen att avlivas efter flera behandlingar mot inflammationer i lederna och den andra har blivit frisk nu efter 4 månaders vila och behandling.
eMeLi>>Ramona (05 Oct 1997, 14:09:37)
Jag tycker du ska ta det VÄLDIGT lugnt med din 29-åring...Nån höjdarkondition kan du aldrig bygga upp på en så gammal häst så jag tycker att du ska skippa klättring mm. Det sliter bara på en så gammal häst, den orkar inte med det. Det är bättre att du bara motionsrider honom. Ta det lugnt i början och trappa sedan upp träningen. Kom ihåg att din häst inte är nån ungdom längre!
eMeLi>>Anna (05 Oct 1997, 14:01:18)
Ett flerdelat bett ÄR skarpare. Punkt slut!!!! Det blir ju rörligare och därmed inte så "stumt".
Malin (05 Oct 1997, 13:05:18)
Vad gör man när hästen vägrar att tränsas, fast den är skolad och inriden, och aldrig blivit slagen på huvudet?
Mo@ (05 Oct 1997, 11:33:44)
TORRA HOVAR: Jag smörjde in min hästs hovar 1 gång per dag med fodertran och det var jätte bra!
Lina (05 Oct 1997, 10:51:39)
Finns det någon som kan säga vad man ska göra om hästen har vrickat sig, i så fall svara mig
Ninna (04 Oct 1997, 22:38:48)
Jag undrar vad som är rimligt att ta ut från en medryttare som ska ha min häst 2 ggr/v, ibland även flera dagar? Mina fasta kostnader är minst 83 kr/dag. Hästen är ingen klippa på varken dressyr eller hoppning men är väldigt "trevlig" att rida. Det finns begränsat med ridvägar och upplyst paddock. Finns det någon vänlig själ som kan ge mig ett tips om vad som kan vara ett rimligt pris att sätta per månad?
Johanna B (04 Oct 1997, 22:22:30)
Min foderhäst har något som jag tror kan vara utläkt rasp på insidan skenbenen. Det är liksom några få torra små sårskorpor ( Skulle tro att han har gått med benskydd som förorsakat det, han hade även mugg när han köptes men den är försvunnen nu ) Hur bär jag mig åt om han skulle få rasp igen ??? Någon som har något tips ?
Anna (04 Oct 1997, 19:24:33)
Moa! Jag tycker inte Höök-katalogens bettinfo är särskiltbra. Varför skulle ett bett med fler brytpunkter vara skarpare?? Sanna har helt rätt när hon påpekar att alla hästar inte ser likadana ut i munnen, men det kan ju vara svårt att jämföra olika hästars "insida" oxå. Vad är en bred tunga, urholkad gom, flat underkäke osv? Det kan vara svårt att svara på om man inte har erfarenhet.
Moa (04 Oct 1997, 12:24:36)
Angående diskutionen om bett så kommer här lite info. Ett delat tränsbett med rörliga ringar är det vanligaste och mildaste bettet. Undvik ihåliga bett på hästar med orolig mun. Ett eggbett är också ett av de mildaste betten. Flerdelade bett typ 3-delat och Waterford har fler brytpunkter och upplevs som något skarpare. D-ringsbett eller galoppbett, ger viss hävstångseffekt, vilket kan vara bra om hästen pullar. Pessoabett, ett bett med hävstångsverkan. Kan användas med delta. Stångbett har hävstänger som förstärker bettets inverkan vid ett tygeltag. Det är också försedda med kinkdedja som verkar genom att pressa hästens underkäke mellan kedjan och själva bettet. Kimblewickbett, en stång med tungfrihet som verkar i gomtaket men ger rörelsefrihet åt tungan. Ju tunnare bett, längre skänklar och högre tungfrihet desto skarpare bett. Hackamore, huvudlag utan bett, för hästar med så känslig mun att de inte kan ha bett. Verkar mycket kraftigt på nosen. Bör absolut inte användas av nybörjare. Kandar. Vid ridning på kandar betslar man med två bett, stång och bridong, och man har en tygel till varje bett. Bridongen liknar ett vanligt tränsbett men är tunnare och har därför skarpare effekt. Stången verkar enligt hävstångs principen. Munstyckets grovlek, tungfrihetens storlek och underskänkelns längd avgör hur skarp stången är. Ju större tungfrihet desto skarpare stång. Kom ihåg att det som till sist avgör hur skarpt ett bett blir är den hand som håller tygeln. Detta är hämtat ur Hööks höst och vinter katalog. Ha det så bra!
Ramona (04 Oct 1997, 11:38:40)
HEJ! jag undrar om du har nåt förslag på vad man kan göra men en 29-årig vallak när man rider eller "TYP" tömmkör,leder m.m han kan bara skrittas och ridas i ca 40 till 50 min. Jag vill få upp kondisen och musklern på han. Han kan klättra rätt myke men han har hafft problem med fram bena så han går jätte sakta nedför (jag tror det gör ont då). men uppför linkar han på fast har man kommit upp måste man ju komma ner!!!!!!! Tacksam för svar Han är inkör!
Lena (03 Oct 1997, 22:20:53)
Vad kan man göra för övningar när man tömkör en unghäst? har ni några andra bra tips som man kan göra både på marken el uppsutten? Behöver lite mer variation. TACK
Mia (03 Oct 1997, 20:51:06)
Rasp är ju mugg fast i ett allvarligare, mer framskridet stadium - oftast behöver hästen antibiotika för att bli bra igen. Många gånger får den kronisk lymfangit. Att väva är när hästen vaggar fram och tillbaka och väger ömsom på ena frambenet ömsom på det andra. Det brukar komma av att hästen har det tråkigt - den kanske inte är (eller fått vara) ute tillräckligt mycket och är inne i boxen och tråkar ihjäl sig. Vävning kan vara svårt att får bukt med när hästen väl fått det som vana - men försök iallafall se till att hästen får det roligare : vara ute med hästkompisar hela dagen - kanske ha en lekboll eller sällskapshäst i boxen/stallet.
Johanna B (03 Oct 1997, 20:35:39)
Hur behandlar man egentligen rasp ??? Mugg ser man ju till att hålla rent och sedan smörja med en lite fetare vätskeavstötande salva, är det samma för rasp ?
Marie (03 Oct 1997, 20:21:32)
Är det nån som vet vad väver är? Och vad gör man om hästen väver?
Hille (03 Oct 1997, 17:53:15)
Läste i en bok att 20-25% av alla dräktiga ston aldrig fölar, kan det stämma, låter som en väldigt hög siffra tycker jag. Börjar bli orolig...
Hille (03 Oct 1997, 17:48:54)
Sofia, ja tyvärr så har du rätt, särskilt utbildad är hon inte. Hon har gjort stora framsteg sedan i höstas då hon slutade som aktiv travare,hon lär sig lätt. men hon var "ökänd" för att vara het redan på banorna, det var inte alla kuskar som vågade köra henne. Jag skulle gärna ta lektioner på henne men hon är inte min häst (än så länge ivarjefall). Nu är hon dessutom betäckt. För det mesta är hon en jättego och snäll häst (brukar stå lös utan grimma i stallet), men ibland har hon sina dagar då hon bara vill springa, och det snabbt!! Detta beror antagligen på att hon var hos en gubbe som tyckte att det var kul när det gick fort och därför lät henne gå jättesnabbt redan som tvååring.När hon sedan blev skadad (oj, vad konstigt!) så tänkte de slakta henne. Att såna typer håller på med djur! //Hille
Sanna (03 Oct 1997, 15:07:00)
Hur skarpt ett bett är beror på vad hästen har för mun - liten, stor, platt gom, urholkad gom, flat underkäke, stor tunga osv. På en häst med flat gom är ett vanligt tjockt tvådelat bett jätteskarpt - en sådan häst ska ridas på tredelat eller helrakt bett. Se din häst i munnen och prova dig fram. Har hästen en kombination av stor tunga och flat underkäke är det kanske inte möjligt att ha något bett alls - utan hästen bör då ha hackamore istället.Jämför med dig själv. Vi ser ju inte likadana ut - det gör inte hästarna heller. Varken på insidan eller utsidan.
Sofia (03 Oct 1997, 13:48:06)
Hille: Låter som en häst som behöver MYCKET tillridning. Hon verkar har missat en del av grunderna, men så är det ju ofta med travare. Lycka till!
Hille (03 Oct 1997, 13:12:58)
Sofia, Jag har försökt att driva på henne men så fort jag driver så åker öronen rakt bakåt och hon blir jätteaeg, envisas jag så händer det att hon sparkar bakut eller småstegrar. Ibland funkar det med förhållningar men när hon tar bettet så känner hon dem inte ens. Igår var hon jättesnäll och lyssnade på mig hela tiden så det är olika. Jag ska snart trappa ner på hennes ridning och tills dess kanske jag får stå ut, så himla farligt är det väl egentligen inte. Hon verkade inte ha ont av bettet igår utan var "normalkänslig" i munnen. Tack ivarjefall //Hille
Sofia (03 Oct 1997, 09:12:23)
Till Sofia (snyggt namn:-)) och Karin: Vilken hästras som passar beror mer på vad ni vill ha för typ av häst än längd o vikt. Är man 1.70 så passar en stor häst och om man är 1.45 så är en D-ponny lagom i storlek. Kanske att 2 år på ridskola är lite kort tid innan man skaffar egen häst om man inte har daglig hjälp och stöd från någon erfaren. Prova att bli medryttare ett tag så upptäcker ni nog vilken typ av häst ni trivs bäst med och vilka mål ni har med er ridning. Absolut viktigaste egenskapen hos ens första häst tycker jag är att den är SNÄLL att hantera och rida. Ska ni dela på hästen? Är ni båda under 18? En stor D-ponny, korsning, New Forest, Connemara kanske är lämplig.
Sofia (03 Oct 1997, 08:59:18)
Angående utsmyckning: Ett tag fick man inte ha svansroten flätad på dressytävlingar och man fick inte ha gummiband i avvikande färg i flätorna i manen (dvs. ej vita gummiband till brun eller fux). Är det borttaget?
Johanna B (02 Oct 1997, 21:41:15)
Om tredelade bett: Så vitt jag har hört får hästarna mindre tungfrihet av dessa bett, det är inte skarpare i sig liksom.......... Lite svårt att förklara, rider inte själv på tredelat......
LINA (02 Oct 1997, 20:16:13)
Veronica!!!!! Låt hästarna gå i varsin hage, med ett eller två staket emellan. Låt de gå så under en tid, tills de inte är otrevliga mot varandra. (minst en vecka...) Servera deras mat i närheten av varandra också. Låt sedan en häst i taget vara i samma hage som den nya, karnske en dag var eller nåt. När sedan alla hästarna har genomgått denna procidur, kan ni släppa ihop alla hästarna korta stunder på dagarna. Detta är nog det försiktigaste man kan göra. Men man måste också tänka på att hästarna MÅSTE göra upp ragnordningen någon gång, även om det på det här sättet förhoppningsvis går lugnare till. DET VIKTIGASTE AV ALLT ÄR ATT HA DEM UNDER UPPSIKT, TILLS ALLT HAR VARIT LUGNT ETT TAG!!!!
SOFIA och KARIN (02 Oct 1997, 20:07:51)
Vilka hästraser passar oss (som egen häst)???? SOFIA: Ridit i: 2år på ridskola. Längd: 145cm Vikt: 45kg. Ålder: 13år. KARIN: Ridit i: 7år på ridskolor och privat. Längd: 170cm Vikt: 50kg. TACKSAM FÖR MÅNGA, MOTIVERADE SVAR!!!!! cissi (25 Sep 1997, 21:55:03)
vet någon något om islandshästar?
en annan Ylva än nedan (02 Oct 1997, 17:23:25)
Till "någon som undrar".Enligt tävlingsreglementet får häst på dressyträvling endast 'utsmuckas' med flätor i manen. På direkt fråga till Stockholms läns Ridsportförbund om röd rosett i svansen (som ju inte är en utsmyckning, utan har med säkerhet att göra) fick jag svaret att inne på tävlingsbanan ( dvs när du visar programmet för domaren) får du inte ha röd rosett i svansen, på framridningen tyckte de att man borde få ha rosetten, men de var inte säkra.
Sofia (02 Oct 1997, 16:49:18)
Jag har också ett tredelat bett med "kula" i mitten och har aldrig märkt att det skulle vara skarpare (fast jag hört att det eventuellt ska vara det). Jag har det för att det ska blir "rörligare" i munnen och min häst ska tugga bättre.
thilde (02 Oct 1997, 15:32:58)
>>>>>Pillan! Tredelade bett är inte skarpare! Min häst rids nästan alltid på tredelat "Átund magic" bett och det är med koppar i mitten och svart järn på sidorna. Han lyssnar likadant på det som på ett tvådelat bett. Det stämmer precis det som Anna säger! Läs bara i nåt informationsblad där man kan beställa bett. Det står så på alla ställen.- Det står aldrig att de är jätteskarpa...thilde
Veronica (02 Oct 1997, 13:49:24)
Vi har fått en ny valack till stallet. De förra ägarna säger att han vill bestämma i hagen. Hur ska vi förebygga att han bråkar och kanske skadar eller skadas, när vi släpper ihop honom med våra andra hästar ( också vallackar).
Pillan (02 Oct 1997, 13:26:12)
Fel,fel,fel Annna!!! Ett tredelat bett är BETYDLIGT SKARPARE än ett vanligt tvådelat!!! Rider man för ofta på skarpa bett och dessutom är hård i handen blir hästen förstörd i munnen.
Anna (02 Oct 1997, 12:42:27)
Tredelade bett är inte skarpare än ett vanligt tränsbett. Det blir till och med lite snällare eftersom vinkeln i hästens mun blir vidare (förstår ni?). Ett tredelat bett är ju rörligare så en del hästar kanske tycker det känns obehagligt.
Anna (02 Oct 1997, 12:39:10)
Hille! Kan man inte sätta ett tungfelsgummi på ett vanligt tränsbett?
Sofia (02 Oct 1997, 11:55:37)
Susse och andra som har behov av något liknande: Det finns repgrimmor som är kopplade så att man får samma effekt - om hästen drar så trycker det extra i nacken. Vi använde en sådan till en häst som stegrade sig i samband med lastning - funkade bra.
Susse (02 Oct 1997, 09:38:53)
Appropå stegrande hästar... Min i vanliga fall trevliga unghingst började med lite dumheter i grindhålet för ett halvår sedan. Han reste sig käpprakt upp och fäktade med frambenen om jag inte släppte loss honom tillräckligt snabbt. Eftersom jag var gravid i 7 månaden var det lite obehagligt och det är lite jobbigt att stå imot en spralligt unghäst när man är gravid. Jag försökte med lock och pock för att få honom att stanna i grinden, men ingenting hjälpte. Jag fick då ett tips om att lägga grimskaftet runt nacken och ner i sidoringen på grimman, (jag använde longerlina för att ha lite space) Då hästen på nytt skulle resa sig på bakbenen, fick jag dra till med ett rejält ryck, vilket medförde att han fick ett ordentligt tryck i nacken och snabbt kom ner på alla fyra igen. Efter ett par dagar med denna metod var hans dumheter helt borta. Jag tycker att man ska fostra sin häst med en mjuk och varlig metod, men ibland, som i det här fallet, är det nödvändigt att ta till lite hårdare metoder. Men endast om hästen "jäklas", absolut inte om den har ont någonstans!!!
Johanna (02 Oct 1997, 09:32:56)
INGELA.H - Jag håller helt med dig! Är 25 år gammal och har ridit på ridskola, privathästar och "sköthästar" i 15 år.(Hjälp vad tiden går snabbt!). Visst var man väldigt avundsjuk på de som hade egen häst när man var yngre, men jag måste säga att jag är otroligt nöjd med att ha gått på ridskola i så många år. Visst, det har både sina för- och nackdelar, men det allra främsta fördelen är att man får rida så många olika hästar av alla de slag. Och att de hästarna inte bara är vana vid "mitt sätt att prata". De är ju så många olika ryttare som rider dem i veckan. Har träffat på många underbara hästar genom åren. Visst är de härliga, alla med sin egen personlighet! Det jag saknar allra mest på ridskolan är att man inte har tiden att pyssla om hästarna, jobba i stallet etc. på samma sätt som om man hade sin egen häst. Och i bland på lektionerna får man krupp när alla måste göra rörelsen på samma gång. Man kan inte riktigt anpassa ridning och träning efter hästen som man annars gör när man rider själv. Men jag trivs som fisken i vattnet! Älskar hästar och ridning- och framförallt dressyr.... Men visst är det roligt att hoppa oxå. I alla fall försöker jag övertala mig själv det. Har anmält mig till en hoppgrupp denna terminen för att jag ska bli lite säkrare på det. Håll tummarna! Ha det så bra!
Sofia (02 Oct 1997, 08:26:55)
Hilel: Behöver du dra hela tiden? Min häst är VÄLDIGT pigg och jag får verkligen ta i för att hålla henne. Jag rider på vanligt tränsbett. Men det har aldrig varit något problem eftersom jag lättar så fort jag känner att hon tagit förhållningen. Hon är mjuk i munnen oftas men lägger sig segt på när hon vill iväg. Jag har aldrig märkt att det varit något problem i hoppningen eller dressyren. Om jag var du skulle jag försöka rida på det vanliga bettet och ta och lätta. På min häst hjälper det att driva också. Det är det svåraste- hon är så pigg att jag ibland glömmer att driva och då blir hon mycket starkare och drar mer. Fast det är ju samtidigt jättesvårt att driva på rätt sätt mot förhållningen så att tempot blir lugnt. Så driv och lätta på handen - det går, men är inte helt lätt.
Sofia (02 Oct 1997, 08:17:37)
Lena och Ingela: Jag brukar också börja med en slags sluta vid bakdelsvändning. Om hästen förstår de hjälperna så är det inga problem att centrera efter hand. Men man MÅSTE ha någon som tittar på en från marken så att hästen verkligen trampar runt. Det vanligaste felet är att hästar skruvar med något bakben och det är svårt att känna själv. Der är mycket bättre att få en liten volt och tramp än att göra vändningen på stället med skruv. Ställningen är lättare att hålla koll på själv.
Hille (01 Oct 1997, 20:21:16)
Alla. Ja,ja, jag "ger" mig. Det är naturligtvis olika vad som är lämpligt från häst till häst. Men samtidigt tycker jag inte att man ska totalsåga mitt förslag (Vilket Mio inte gjorde) Hästen jag tränade på detta sätt var en nyss inriden 3åring. Efter att jag tränat honom på tidigare nämnda sätt så var det aldrig några problem med att sitta upp på honom. Jag vill fortfarande gärna veta vad ni tycker att man ska göra om hästen fortfarande stegrar sig när man sedan åter är ensam med den, har själv vid många tillfällen varit tvungen att sitta av ute i skogen för att se om hästens ben och utrustning och tycker då att det är viktigt att känna att man kan hantera hästen själv utan medhjälpare. Undrar också om någon kan ge mig ett råd. Rider en mkt het fd travare, när jag har tungfelsbett på henne så verkar det så skarpt att hon nästan "sätter sig" så fort jag tar i tyglarna, har jag däremot vanligt bett på henne så tar hon det på en gång och lugnar sig inte med mindre än att jag tar riktigt hårt i tyglarna (som ni förstår är det ingen lösning). Kan det händ att hon driver med mig när jag har tungfelsbett på henne (hon är ganska smart). Förutom att det är "brutet" på två ställen så är det ju inte vassare än ett vanligt bett,eller? För säkerhets skull så ska jag kolla hennes tänder så att inte tungfelsbettet ligger på fel någonstas, men jag tror inte att det är problemet.
någon som undrar (01 Oct 1997, 18:35:05)
Är det någon som vet om man får ha röd rosett i svansen på hästar som sparkas, under dressyr tävlingar????
IngelaH (01 Oct 1997, 18:14:41)
>>Lena! Jag tycker inte om att lära ut dressyrrörelser utan att kunna visa hur jag menar. Det kan bli hemskt fel. Det kan också vara så att hästen inte är "klar" för att göra en bakdelsvändning än. Rider du på ridskola är det bättre att du ber din ridlärare att visa hur du ska göra. Har du en egen häst, bör du ta hjälp av din tränare, som jag tar för givet att du har. För att utföra en bakdelsvändning "tänker" jag själv så här. Jag gör en halvhalt, ställer hästen inåt och flyttar hästen ett par steg i sluta (Hästens yttre framben kvar på spåret, inre fram yttre bak på en linje och inre bak på en linje. Hästen rör sig alltså framåt på tre spår) genom att dra tillbaka ytterskänkeln något. Man måste driva framåt, men ändå hålla emot så att hästen inte fattar galopp, eftersom det är galopphjälpen man ger. Jag sitter tillbaka, bromsar upp tittar över intre axeln och flyttar "mig, sadeln och hästen" runt hästens bakdel. Det är svårt att förklara, men så gör jag. Jag hoppas att någon annan hör av sig om de har något bättre tankesätt eller någon följdfråga. Jag är 31 år och har hållit på med hästar och ridning sedan 1975 (22 år!) på ridskola, med sköthästar och foderhästar. Jag har bl a ridit till travare och ridit en unghäst (arab). Jag är faktiskt mest intresserad av dressyr, men alla hästar behöver variation, så jag rider gärna ut i skogen eller hoppar något minihinder. Jag kan inte säga att den hästen är bäst och den är sämst, jag tycker att alla hästar har för och nackdelar. Jag gillar alla hästar, just för att de är hästar. Ha det bra ute i hästsverige. Jag är fortfarande på jakt efter min dröm, en egen häst. Just nu studerar jag på högskolan i Örebro, men jag ska försöka hitta en foderhäst i alla fall.
Linnea (01 Oct 1997, 15:05:11)
Är det någon som vet eller har något som handlar om fjordhästar, så skicka det till mig. Jag är också intresserad om rykt o dyl. så skriv gärna ett tips till mig. Herrhagsv. 327 791 76 Falun
Emma (01 Oct 1997, 09:16:55)
Hille! Jag förstår vad Mio och Anna menar. Jag har nämnligen själv blivit så illa klämd i stallgången, (dock inte under uppsittning) att jag fick ett brutet revben. Denna häst blev som förbytt. Från att ha stått blickstilla med halvslutna ögon, avslappnad, blev han livrädd och efter att ha känt att han satt fast fick han panik. Det får faktiskt de flesta hästar som sitter fast eftersom de då inte kan fly från faran, vilket är deras naturliga beteende. Jag tror att man skall passa sig lite för att sitta upp på en stegrande häst i stallgången. Men däremot i en paddock eller ridhus som Mio föreslår. Den som håller i hästen bör nog ha hästen i en longerlina för att kunna backa ett par steg om hästen reser sig, det är lättare att hålla en bråkig häst i longerlina. Men annars tycker jag att Mios förslag är bra. Med godis och beröm, samt en lugn medhjälpare på marken
Mio (30 Sep 1997, 21:10:06)
Jag säger bara - Tack Anna för att du förstod vart jag ville komma...
Lena (30 Sep 1997, 19:08:52)
Hej, är det någon här som kan ge mig tips om hur man gör en bakdelsvändning, TACK på förhand.....Lena
Anna (30 Sep 1997, 18:49:53)
Hille!! Om det nu är så som du säger att hästar "inte blir som förbytta och börjar stegra sig utan att först visa tecken på att spänna sig" så borde väl den som håller hästen märka det likaväl som den som ska sitta upp, eller så kan ju den som ska sitta upp säga till??! Själv tror jag vistt att en häst kan bli "som förbytt". Tycker inte alls att det är att rekommendera att sitta upp på en stegrande häst på stallgången. Är det inte bättre att vara "tillbax där man började" om personen som håller i hästen släpper (vilket den ju inte skulle behöva göra om det nu skulle vara som du säger att hästen visar tecken...), än att sitta som ett plåster i stalltaket? Snacka om att få börja om från noll...
Helena (30 Sep 1997, 18:38:25)
Rebecka> Du behöver inte flytta till skåne. Jag bor i mellansverige och betalar 1200 för mockning,stallplats, hö, havre, mineraler, in och utsläpp. Ev är det extra dyrt just i Stockholm.
Ullis (30 Sep 1997, 14:59:18)
Thilde>>Ok,jag bara undrade,det är så många som snackar om det hela tiden.Tack för svaret. Tycker du att islandshästar ska gå utan täcke hela vintern?? Lusse svettas skit mycket,så jag undrar ska jag låta honom få så lite hår som möjligt eller ska jag låta honom gå utan täcke och få mycket päls.Han svettas när jag rider!! Och en sak till,jag undrar om det är ok att raka islandshästar.Det är ju så att jag ska vara med på hubertus och då får ju hästarna springa ett antal kilometer,och kan jag raka honom eller är det inte bra?? Min ridlärare tyckte nämligen att jag skulle göra det,men hon kan ju ingenting om islandshästar så det är väll bäst att fråga dig!! svara snart.Kram Ullis!!
Hille (30 Sep 1997, 12:05:23)
Mio, idèn med mitt tips är att man ska göra uppsittningen gradvis, man börjar ju med att bara klappa hästen. Gör man det hela på rätt sätt och är noga med att hästen aldrig spänner sig (detta märks väldigt väl när man står snett ovanför hästen och dessutom har fysisk kontakt med den hela tiden) så kommer det att gå så lugnt och naturligt tillväga att hästen knappt reagerar när man väl sitter upp. Många hästar blir spända av att man tar ut dem och kanske tränsar och sadlar dem, stallgången är en välkänd miljö. Hästar blir inte "som förbytta" och börjar stegra sig utan att först visat något tecken på att spänna sig,och om de gör det tar man naturligtvis "ett steg tillbaka" och återgår till att bara klappa hästen. Sen en fråga; om man följer ditt förslag och låter någon hålla i hästen, vad ska den personen då göra om hästen börjar stegra sig? Släpper den hästen så är man ju tillbaks där man började. Ska man hänga sig kvar i grimman/tränset? Har själv sett personer bli hängande i luften när hästar stegrar sig och skulle inte rekommendera den metoden. Det finns också många hästar som står snällt när någon håller i dem och sedan är det samma problem igen när man är ensam med dem, går du efter min metod så klara du hästen själv och behöver inte vara beroende av att någon är i närheten när du ska sitta upp. Jag menar inte att helt förkasta din idè utan skulle helt enkelt vilja ha svar på mina frågor, det är ju meningen att det ska komma något gott ur olika debatter. Jag förstår att du reagerar, för många är det helt främmande att jobba med hästen inne i stallet, jag har gjort det när det gäller vissa saker, som tex att lära hästen att stå stilla, hästen känner sig oftast trygg i stallet och blir trevlig att arbeta med. Hoppas att jag rett upp ev. oklarheter och inte skapat nya //Hille
Ylva (30 Sep 1997, 09:54:30)
Finns det någon som skulle vilja ge mig tips för mina tävlingsnerver??
Pia Ö (30 Sep 1997, 09:28:56)
Hej igen, Sofia Och alla andra. Kul att du höll med mig Sofia eller gjorde du det? Jag skev det jag gjorde (om alla hästars lika värde och alla häst rasers lika värde) efter att ha läst en del inlägg om viken hästras man ska köpa. Att det finns stora variationer innom raserna är jag mycket medveten om, efter 20 års hästintresse, jag har precis i helgen köpt en varmblods valack som ser ut som ett välmusklat halvblod. Han har bara gått travträning i sitt 8-åriga liv, det ska bli intresant och se om det kan bli en trevlig ridhäst av honom. Jag får väl återkomma med en rapport?
thilde (29 Sep 1997, 20:36:37)
>>Ullis! Hovarnas längt påverkar hästens lyft i fram, men det sliter också på benen. bäst är att normalsko och om hästen är passtaktig kan man ev. sko med tyngre skor i fram, men ändra inte hovvinkeln. Med långa tår i fram på hovarna så lyfter hästen på hovarna, men inte för att den vill utan för att den måste= onaturligt!...thilde >>>>fia! det måste vara nåt fel på min "mailare" för Annie fick inte sitt mail förut heller. Hinner tyvärr inte skriva ett nytt nu, men skriver i morgon . >>Annie! Skulle ha skickat brevet med korten för länge sedan, men har tyvärr inte din hemadress. Skulle jag kunna få den så skulle jag kunna skicka dom snart!!...thilde
Mio (29 Sep 1997, 19:04:45)
Det här med att vänja sin häst vid uppsittning i stallgången verkar inte speciellt genomtänkt. Vad gör man om hästen plötsligt blir som förbytt och t ex stegrar sig, som den här aktuella hästen verkar göra. Tipset är väl bra i sig, men måtte "Karin" hålla till utomhus i en paddock, eller kanske ännu bättre i ett ridhus, så att varken hon eller hästen slår sig fördärvade i stallgången. Jag antar att Karins stallgång är av normal bredd, och det är ju lite trångt för att hålla på med uppsittning. Dessutom är oftast en stallgång ganska hal... Mitt råd är att ta ut hästen, samt be någon vänlig och lugn människa att hålla i den - samtidigt som den får något gott att mumsa på i en hink!
Titta på tidigare inlägg

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.