Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Hästdiskussioner 1998 | Undermeny

Hästdiskussioner: kandar

Originalinlägg: 31 mar, 11:41 av: ullis
Varför rider man med kandar???

Svar nummer 1: 31 mar, 11:49 av: mia g
För att det krävs på dressyrtävlingar över LB-LA. Annars så tycker jag att man kunde göra tvärt om istället, att för att visa att hästen är helt lydig skulle man rida i grimma eller utan huvudlag över huvudtaget, det skulle vara ett bättre bevis på hur lydig hästen egenteligen är...(det är bara mina ideer).Jag har själv precis börjat att vänja min träningshäst vid kandar.När hon tycker att det är roligare att hoppa jämfota över banan för prasslande löv o dyl så är det faktiskt skönt att bara behöva höja händerna en aning för att hon ska tänka på arbetet igen....

Svar nummer 2: 31 mar, 12:35 av: Sofia P
Man har INTE kandar för att man ska ha det i högre klasser eller för att få hästen lydig. En häst som är utbildad så högt som MSV går ofta utmärkt att rida i grimma, i form, också. Det är inte MSV och SVÅR-hästarna som sticker, bockar och bråkar. Man har inte kandar för att "betvinga" hästen eller koncentrerad, utan för att kunna ge små, exakta hjälper. På Markus Holst hemsida finns en jättebra beskrivning på hur ett kandar inverkar. se hem.passagen.se/mholst. Jag skulle aldrig sätta ett kandar på en häst för att lättare få den att koncentrera sig på arbetet - det ska den göra lika bra i tränsbett. Jag tycker inte heller att det nödvändigtvis borde vara obligatoriskt med kandar i högre klasser, men det hör till den klassiska dressyrens utrustning, som en hjälp när man ska göra svårare rörelser, så jag tycker inte man ska ta bort det heller.

Svar nummer 3: 31 mar, 13:50 av: Putte
Jag vet faktiskt inte, det borde ju rimligen vara som Mia G säger. Varför inte utan huvudlag eller med sidepull el dyl i svår klass. Antagligen är det nån kvarleva från militären. Att man ska ha det för att det alltid har varit så är ingen förklaring, och jag tycker inte att man ska köpa det.

Svar nummer 4: 31 mar, 14:16 av: sofia P
Tja, då kan man skippa sadel och bett och spö och sporrar och skinnskodda ridbyxor och alltihop egentligen. För allting vi sätter på hästen är ju hjälpmedel på något sätt - bara olika grad av hjälp. Hästen bryr sig inte så mycket om man inte använder dem på fel sätt och somligt är lättare att använda fel än annat - som kandar. Så jag håller mig till det man brukar använda, det som finns inom klassisk dressyr, på samma sätt som man i western har westernsadel och lite andra typer av bett och huvudlag och ofta stång när hästen är välutbildad. När man tävlar i dressyr tävlar man i klassisk dressyr - det innebär ett visst sätt att bedömma ekipagen och en viss utrustning enligt vissa traditionella regler. Vad är det som säger att man inte t.ex. ska tävla i skolor över marken eller göra 360 graders framdelsvändningar eller ska göra just piaff på tävlingsbanan? Om man inte gillar dressyr med de gamla kvarlevorna som finns så behöver man ju inte tävla dressyr, eller så får man verka för att på sikt förändra traditionen. I sammanhanget tycker jag alltså att kandar är helt OK, men det kan man förstås ha olika åsikter om. Dessutom tycker jag att just kandar är en utmärkt betsling just för att den är så flexibel - det är jätteskönt att rida med på en välutbildad häst.

Svar nummer 5: 31 mar, 14:20 av: Scilla
Hmm jag ska egentligen inte lägga mej i för jag har absolut ingen erfarenhet alls av kandar....men jag vet en häst som man inte gärna rider rider i grimma trots att han går mer än medelsvår....Amiral så visst kan de hästarna som går i de övre klasserna oxå bråka.

Svar nummer 6: 31 mar, 15:02 av: Magdalena
Kandaret har man för att man ska kunna inverka på hästen med så små hjälper som möjligt. I grimma behövs det ju ganska stora hjälper för att hästen ska känna det man gör, eller hur.

Svar nummer 7: 31 mar, 15:39 av: Sofia P
OK, Scilla visst finns det dressyrhästar som är både tuffa och starka. Men generellt är de ju mycket bättre utbildade och mer lättridna än en häst som inte utbildats så långt. Tänk dig den där Amiralhästen felriden eller oriden istället - huvaligen.... Min går i alla fall att rida i grimma med grimskaft fast hon är väldigt pigg.

Svar nummer 8: 01 apr, 10:39 av: Putte
Man ska kunna rida på samma sätt dvs förhoppningsvis med mkt små hjälper oavsett vilken utrustnig man har eller inte har på hästen. För att citera en mycket känd finsk ryttare "dom kan ju känna en fluga"... Även om man rider i grimma ska man alltså på en välutbildad häst (som ju rids med säte, vikt och skänkel) inte behöva använda stora hjälper. Sen är det ju klart att man får acceptera den utrustning som krävs enl TR om man nu vill tävla msv och svår dressyr, men därmed inte sagt att man inte ska ifrågasätta användandet av den.

Svar nummer 9: 16 apr, 21:06 av: Dressyrryttare
Som någon annan svarade så används kandaret för att förfina hjälperna. Här kommer en förklaring som förhoppningsvis gör att fler förstår den känslan. Tänk dig att du ska (med bil) köra en svår hinderbana, det är betydligt lättare i en bil med servostyrning, eller? Kandaret är vår servostyrning!

kandar

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.