Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Hästdiskussioner 1998 | Undermeny

Hästdiskussioner: Krubbitning

Originalinlägg: 07 mar, 21:08 av: Carina
Min häst,är krubbitare och krubbiter nästan hela tiden,jag har en krubbitaremm,men den hjälper inte så mycket.
SNÄLLA HJÄLP MIG!!!!!
Jag måste få honom att sluta annars måste min älskling SÄLJAS!!!!!!!!

Svar nummer 1: 07 mar, 21:13 av: Therese
opperera den!

Svar nummer 2: 07 mar, 22:17 av: ella
Ta bort krubbbitar remen den hjälper inte. Den bara skadar hästen!!!!!!!!!men annars vet jag inte!!! SORRY!!

Svar nummer 3: 07 mar, 23:05 av: pipen
Tyvärr , men prova akupunktur, det kan vara värt ett försök......

Svar nummer 4: 08 mar, 00:15 av: mox
Om hästen lider av mkt svår krubbbitning kan man operera den, det är en ganska enkel operation. Så länge kan man låta hästen gå ute i hage jättelänge, sen rider man rätt mycket och ger den en halmhög att stå och peta i stallet, så den inte blir så rastlös. det finns också en massa medel man kan pensla in på alla kanter där den biter, fråga i en hästaffär

Svar nummer 5: 08 mar, 08:38 av: jag
Du ska INTE ta bort krubbitaremmenb. Istället ska du vira bommul runt den o dra åt HÅRT tills hästen inte biter längre, o så ska du ha så i 3 veckor, därefter kan du lätta succsesivt (fast han kan nog aldrig lära sig sluta krubbita utan krubbitarem så den ska du behålla poå) Detta tips har jag fått från en veterinär, o det funkar på min häst!!!

Svar nummer 6: 08 mar, 13:18 av: LIsa
Du kommer aldrig att kunna sälja den hästen till någon kunnig person iallafall,åtminstonde inte så länge den krubbiter.
Har hästen fått kolik någon gång pga krubbitningen?
Vi hade en inhyrd häst ivårat stall för ett tag sedan,den var både krubbitare och luftsnappare(detta visste vi inte om när den kom till oss),den hade krubbitarem,det hjälpte inte,jämt och ständigt så stod han och snappade luft om han inte hade ngt att bita i,detta kan inte berott på rastlöshet,eftersom det fanns mycket för den att pyssla med.
Inne i hästens box så smetades det på tjära,men detta hjälpte inte,han gav sig på det ändå!
Ägaren till denna häst var tyvärr inte särskilt smart,insåg inte hur allvarligt detta var,hästen var ju mager dessutom,den kunde ju inte tillgodogöra sig maten.
Vi krävde att ägaren skulle flytta sin häst eftersom detta "smittar",vi har unghäster i stallet och det är lätt till att de tar efter.
En kort tid efter det att hästen åkt härifrån fick vi reda på att de varit tvugna att nödslakta hästen pga sin krubbitning.

Och tur var väl det,hästen led ju verkligen.


Svar nummer 7: 08 mar, 13:41 av: Emma
Man behöver inte köpa ett dyrt medel för krubbitare, ett tips på ett mycket billigare medel är att du blandar senap och olja och penlar på i krubban!
Du bör nog se till att den hela tiden har något att göra. Ett tips till är att du köpen en löstagbar krubba som du endast sätter in när du sakll fodra, och tar ut den när din häst är färdig!
LYCKA TILL!
/Emma

Svar nummer 8: 08 mar, 17:19 av: Anneli S
Varför måste hästen säljas för att den är krubbitare? Enligt de senaste forskningsrönen så smittar krubbitning INTE. Anledningen till att vissa stallar har många krubbitare beror på dålig stallmiljö, för lite grovfoder eller för lite utevistelse för hästarna.

Jag har träffat några krubbitare under de år som jag har hållit på med hästar och det var bara EN av dem som jag tycker man kan säga att han led och det var inte p.g.a. krubbitningen utan för att han inte trivdes i stallet (det var därför han började bita). Modern till min 5-åriga fjordvalack är luftsnappare. Hon började krubbita som 3-åring och är nu 20 år. Hon har aldrig haft kolik. I stallet har hon rem, vilket hindrar henne från att snappa. Ute i hagen går hon utan. Inget av hennes föl har tagit efter henne.

En häst blir krubbitare p.g.a. uttråkning, för lite hö eller allmän vantrivsel. Det bästa man kan göra om hästen börjar visa krubbitartendenser är att förändra stallmiljön, låta hästen få mer hö och stå på halm samt vara ute mycket. Om hästen redan har lärt sig så är det svårt att få den att sluta, det är ungefär som att vi biter på naglarna. Ovanan fortsätter fast orsaken är borta. Man får då förse hästen med rem och se till så att den ofta har hö eller halm att pyssla med.

Att sälja krubbitare är lite svårare, men eftersom de går för lägre priser så finns det ofta köpare. Folk vill ha en bra häst till ett lägre pris och överser därför med ovanan.

Operation finns ju alltid och är förmodligen det enda sättet att verkligen få hästena att sluta bita.


Svar nummer 9: 08 mar, 20:58 av: jag
operationen fungerar nästan bara på föl eller hästar som inte har krubbitit sålänge.

Svar nummer 10: 08 mar, 21:36 av: Lisa
Krubbitarem fungerar uppenbarligen INTE alltid.
att det smittar är ganska uppenbart, denna häst som jag skrev om har (hade) en syster som var krubbitare och modern också för den delen.
Så det smittar faktiskt.
Kolik får de därför att de sväljer så mycket luft,de kan också få tarmvred.
Detta gäller kanske inte alla krubbitare,men i svåra fall så stämmer det.

Svar nummer 11: 09 mar, 10:51 av: JB
Krubbitning smittar INTE. De hästar som börjar krubbitaär stressade. Det kan vara olika saker som gör dem stressade. Det kan vara för lite grovfoder (för lite fibrer=ont i magen), för lite motion, för lite att göra (för tråkigt stall och för lite tid i för tråkig hage), grannen kanske är en häst den inte trivs med? Dessa stressfaktorer plussas på varandra och till slut utlöser de en tomgångshandling, en handling som inte egentligen har något mål.
Att en granne krubbiter smittas inte, det är bara en extra stressfaktor, om allt annat är bra så "smittas" det inte men om det finns fler stressfaktorer så kan det vara den som krubbiter som blir "sista droppen som får bägaren att rinna över". Men nästa häst behöver inte krubbita, den kan likagärna börja boxvandra, väva, stå och skrapa eller någon annan tomgångshandling.
När den har gjort en tomgångshandling tillräckligt nmånga gånger så den blivit en vana, kallas den en stereotypi.

Låt hästen gå mycket i hagen, ridas och lära sig nya saker, äta mycket hö (en vildhäst äter 16 timmar per dag ocg rör sig hela tiden!). Du kan även ge den leksaker i boxen, trädstammar eller buskar att gnaga på i hagen mm.

AKTIVERA HÄSTEN!!!!


Svar nummer 12: 09 mar, 10:54 av: Eva
Krubbitning smittar inte!!! Om flera hästar av samma stam biter beror det på uppfödningen,men det är ju bra att kunna skylla på att det smittar.Mitt fullblodssto är inbiten(ha ha) krubbare sen sina dagar på Täby,men ingen av hennes eller någon annan av mina stons avkommor har börjat.Inte heller någon annan av hästarna i hennes omgivning (det har varit ett gäng under de 10 år jag har ägt henne)har visat något intresse av att ens försöka.Det finns olika typer av operationer,en klipper de av en bit av nerven till "krubbmuskeln"(funkade ej på min märr).Sen kan de ta bort hela muskeln, den vågar jag inte prova hon har så liten hals ändå.Lycka till!!!!

Svar nummer 13: 09 mar, 11:00 av: Anneli S
Lisa,

som jag skrev så har de senaste forskningsrönen (enl. artikel i Ridsport, jag hittar tyvärr inte tidningen så jag kan inte ge dig mer exakt referens) så smittar krubbitning inte. Det är alltså inte "ganska uppenbart". Är det inte möjligt att den häst du träffat på som även hade släktingar som bet berodde på att något var fel i stallmiljön eller med utfodringen?

Jag vet mycket väl att krubbitare genom sin ovana utsätts för större risker att få kolik, men vad jag menade är att man inte behöver måla fan på väggen. Många krubbitare (faktiskt alla jag känt) har levt sitt liv utan att få kolik oftare än andra hästar.

Om du så tvärsäkert vet att krubbitning smittar trots att de senaste vetenskapliga rönen visar motsatsen så tycker jag att du skall publicera resultaten av din undersökning i någon tidskrift!


Svar nummer 14: 10 mar, 12:18 av: cash

Använd stark senap där han biter. Lycka till !


Svar nummer 15: 10 mar, 16:52 av: Tina
Jag har en häst som är lindrig krubbitare, och jag kan lova att senap inte hjälper, inte heller nåt annat medel.
Om hästen har börjat bita nyligen finns det chans att göra sigf av med vanan genom att ändra stallrutinen men på "gamla" vana krubbitare hjälper inte det utan de biter av vana.
De kan bita utav att de har ont åxå...
KRUBBITNING SMITTAR INTE!!!!

Svar nummer 16: 11 mar, 11:14 av: Marit
Kanske en dum fråga men hindrar inte krubbitarremmen hästen från att dricka ur vattenkoppen? Jag menar den spänner ju runt halsen...
Själv använder jag ingen rem till min häst längre. Hon började krubbita vid fyra års ålder (hos förra ägaren= fick endast vara ute i hagen ca två timmar ensam). Nu är hon 15 år gammal.
Jag har istället försökt rensa bort allt hon kan bita på. Ingen krubba, isolatorerna uppe på stolparna i hagen, äcliga medel på allt "bitbart"+ att hon får vara ute hela dagarna med hästkompisar. "Peppar, peppar" verkar det hjälpa- hon har inte bitit på flera månader, vilket jag är jätteglad över.

Mitt recept är: Glad häst- inga olater! Försök att få din häst att må bra.

Kramar / "Marit"


Krubbitning

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.