Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Hästdiskussioner 1998 | Undermeny

Hästdiskussioner: dubbelspår

Originalinlägg: 05 mar, 11:18 av: ¿

hur känns det när en häst går på dubbelspår, kan det kännas som den går lite " ojämt" liksom? varför gör de det & vad kan man göra åt det?

Svar nummer 1: 05 mar, 11:53 av: Ylva
Att hästen går på dubbla spår betyder att bakbenen inte går på samma linje som frambenen. Oftast gör de det för att komma undan jobbet. Det man kan (och ska) göra åt det är att få hästen att 'spåra' dvs att sätta bakbenen rakt under sig, istället för lite snett åt sidan (oftast inåt). Även på volter skall hästen spåra fast den är böjd inåt, men den skall inte vara mer böjd än volten. Man kan antingen rikta in bakdelen efter framdelen eller styra in framdelen så att den kommer rakt framför bakdelen. Vad som passar din häst bäst får du pröva dig fram till.

Svar nummer 2: 05 mar, 12:52 av: Kicki
Bra svarat Ylva. Men det är framdelen som ska riktas in på bakdelen. Bakdelen är ju "motorn" och det är den som styr. Flytta altså framdelen in på bakdelens spår om du är ny på det här annars riskerar du att hästen lägger ännu mer vikt på framdelen.

Svar nummer 3: 05 mar, 13:14 av: Ylva
Ja Kicki, det är helt rätt att det är så man 'ska' göra, men på en del hästar fungerar det inte och då får man göra tvärtom. I vissa kall kan orsaken till dubbelspåret vara ryttaren, och då hjälper det om ryttaren tänker sig att flytta baken.

Svar nummer 4: 05 mar, 14:29 av: Anna
Man känner i regel inte om hästen går på dubbla spår. Bra med speglar eller någon på marken som kan titta alltså! Vanligt att hästar i galoppfattning går på dubbla spår, prova att rida mot en spegel och fatta galopp får du se!

Svar nummer 5: 05 mar, 21:10 av: Markus Holst
Det enklaste sättet att få hästen att bli rak, är att helt enkelt se till att den är det. Det lät lite kaxigt, men låt mig förklara.

Om hästen är böjd bakom ryttaren, så är den det oxå framför, och detta kan vi enkelt konstatera med våra ögon, genom att titta på halsen. Vi gör det lättare för oss genom att fundera på var bogarna är, i stället för att bry oss om var baken är. Alltså; se till att Du rider hästen med helt rak hals, så brukar den även vara rak bakom Dig. Om man kan rida med helt rak hals, och ändå styra dit man vill, så är hästen rak.

Enkla övningar:

Rid ett steg innanför spåret, och håll hästen kvar där. Oftast vill den dra ut till väggen/staketet, och då hindrar Du detta genom att räta ut yttersidan genom att ta åt Dig ytterhanden, så att hästen inte får plats att kliva åt sidan med bogen

Rid med helt rak häst på volten (=halsen mitt framför Dig), och styr genom at använda ledande tygeltag och genom att sträcka yttertygeln med handen i riktning mot Din navel.

Byt om volt, och var noga med att Du kan göra detta utan att behöva ändra tygellängden. det är väldigt vanligt att man rider med längre yttertygel, och detta märker man direkt om man inte pillar med tyglarna när man byter varv. Ha alltid lika långa tyglar. Ribbtyglar är jättebra.

Att våra hästar blir sneda beror mycket på att vi är så pigga på at försöka ställa dem så fort vi skall svänga eller styra. Ofta blir resultatet at hästen blir hängande i innertygeln och då åker bogen ut. Om vi istället kunde vänja oss vid det berömda STÖDET PÅ YTTERTYGELN, och låta innertygeln hänga litet när vi svänger, så får vi koll på ytterbogen, och därmed hela hästen.


Svar nummer 6: 05 mar, 22:20 av: box
Marcus,vad skönt med någon som vet vad de pratar om. Ont om grundläggande kunskaper numera. Titta in på småprat senare, får vi snacka vidare

Svar nummer 7: 07 mar, 13:10 av: M
Det känns tydligt när hästen går på två spår.den är inte följsam för hjälperna.Ryttaren kontrollerar ju inte bakdelen så bra eftersom det inte helt går att utnyttja bakdelens påskjutande kraft.Oftast är hästen stel i vänster sida,skjuter då ut vänster bog och lägger sig hårdare på vänster tygel.För då bakdelen åt höger och tar inte stöd på höger tygel.Då är det bara att rida så men motarbetar snedheten,ganska enkelt.Alla hästar är mer eller mindre sneda,beror mycket på ryttaren.Man måste alltid vara uppmärksam på rakriktningen av hästen.Lycka till du har fått många tips

Svar nummer 8: 07 mar, 15:14 av: Anna
M! Då är jag en dålig ryttare tydligen eftersom jag INTE känner att min häst går på dubbla spår!?

Svar nummer 9: 07 mar, 17:30 av: Markus Holst
Anna, känn dig inte kränkt av M:s kommentar. Att hästen går på dubbla spår är samma sak som att den är sned eller stel i ena sidan. Kärt barn har många namn. Du har säkert t ex märkt att Din häst är lättare att svänga åt ena hållet. Det visar om den är sned. Du har säkert oxå märkt att den håller mer i ena tygeln. det är oxå ett tecken på at den är sned.

Svar nummer 10: 07 mar, 19:55 av: Putte
Red lektion i tisags och då var min häst så sne så sne oj oj oj vad jag fick slita. Vad gjorde jag? Hästen sköt v bog, gick innanför sig med h bak. Rätade upp på höger tygel, styrde in framdelen på bakdelens spår. Red med vänster skänkel mot höger tygel. Tog in framdelen i vänster varv, ledde över den i höger. Fick verkligen kämpa! Idag red jag för en annan instruktör, han sa bara; Hästen ska vara RAK framför dig. Vad mycket enklare allting blev! Dessutom har jag också använt en del av era tips!

Svar nummer 11: 08 mar, 17:04 av: M
Jag menar att de flesta ryttare får jobba med rakriktning och måste vara uppmärksamma.Arbetet med hästens rakriktning följer alltid med i utbildningen av hästen. Vissa hästar har mer eller mindre stelhet. Om du är osäker på hur det känns ta hjälp av någon som tittar när du rider eller speglar.När du har din häst rätt kommer du helt klart att känna skillnaden.

Svar nummer 12: 09 mar, 12:49 av: Anna
Jag har haft egna hästar sen 1981 och den jag tävlar (hoppning/fälttävlan) med nu har jag oxå ridit in själv. Jag kan tydligt SE när jag rider mot speglar (extra tydligt i galoppfattning..) att han går på dubbla spår, även när jag blivit videofilmad kan jag SE att han går på dubbla spår ibland, men jag känner det inte! Den "stelhet" jag kan känna på min häst uppstår INTE när han går på dubbla spår. Har tränat för flera kvalificerade tränare, bla landslagsryttare i dressyr.

Svar nummer 13: 09 mar, 12:50 av: Anna igen
Vill även tillägga att om hästen går på dubbla spår så är det inte alltid ett ryttarfel utan det kan helt enkelt bero på att hästen inte orkar bära sig, typiskt i galoppfattningar.

dubbelspår

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.