Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Hästdiskussioner 1998 | Undermeny

Hästdiskussioner: Rida med sporrar på ridskolor?

Originalinlägg: 19 feb, 15:43 av: MonAmi
Hej!
Jag bara undrar om ni tycker att det är OK att låta ridskoleelever från LC-nivå och uppåt rida med sporrar på varje lektion om dom vill? Gör inte detta att hästarna blir mer skänkeldöva för de som inte rider med sporrar? Ridskolan jag tänker på är bra i övrigt och hästarna är fräscha, men jag tycker inte att man ska tillåta sånt utbrett användande av sporrar på ridskola.

Men jag kan ju ha fel... vad tycker ni?


Svar nummer 1: 19 feb, 15:49 av: A
Du har helt rätt !!

Svar nummer 2: 19 feb, 18:45 av: Hjärtrud
Jaaa, jag håller verkligen med dig! Fast jag har ruttnat på gramananvändandet.
Jag har inte ridit så länge och rider en jättestor och tung häst som går väldigt högt med huvudet. Jag har så klart aldrig graman eftersom jag inte har kunskapen (...vill inte lära mig det heller, känns det som... kan jag inte rida hästen utan så får någon annan som orkar göra det...) men efter ett tag, säg tjugo minuter har jag mjukat upp honom och snurrat igång bakbensaktionen så då sänker han huvudet ganska bra. Inte riktigt lika fint som dom andra lite mer lättridna hästarna men ändå, klart godkänt, enligt min instruktör. Det blir mycket bättre för varje gång och idag tog det bara en kvart.
Då blir jag så f-bannad :-( när elever som egentligen KAN rida, har ridit i 10-15 år, sätter på en graman och drar ihop hästen redan från första steget så att han inte ens får länga halsen innan man samlar honom. Inte sjutton sätter han bakbenen under sig men tjusig som en sjöhäst fram är han.
Inte konstigt att vi andra får slita hund dom första tjugo minuterna för att han ska sätta bakbenen under sig så att han kan sänka sig framåt-nedåt.
Är det egentligen möjligt att snörpa ihop en häst på detta viset och bygga ryggmuskler? Målet borde väl vara att hästen ska bli bättre och bättre och kunna bära sig UTAN hjälptyglar.

Är jag knäpp som tycker att man ska undvika graman och acceptera att en häst inte går 100 % genast men ändå blir bättre och bättre genom att man RIDER mer naturligt ..? Det går ju att få honom nästan lika fin som dom andra bara man ger honom lite tid att mjuka upp sig.


Svar nummer 3: 19 feb, 19:18 av: Hanna
Jag tycker inte att man ska börja med sporrar fören man kan sitta still i sadlen utan att flaxa med benen! Men tävlar dom lätt C och kan det är det väll inga problem? Man ska ju inte trycka in sporren i magen hela tiden!? Isåfall bör man inte rida men sporrar!
Qram/Hanna

Svar nummer 4: 19 feb, 19:46 av: mari-Louise

Jag rider en ponny stadigt på ridskolan. Han är väldigt lat och envis men urgosig!! Men jag rider med sporrar och det är väl bättre än att jag ska behöva använda spöt hela tiden?? Nu behöver jag inte använda spöt, bara trycka lätt lätt med skänkeln så lyssnar han jättebra...är det fel med sporrar då?

Svar nummer 5: 19 feb, 20:59 av: Peter
Det måste var ridlärarens sak att avgöra men på lätt c nivå bör det inte vara ngt problem de flesta hästar blir nog mer skänkeldöda av ett evigt bankande utan sporrar

Svar nummer 6: 19 feb, 21:03 av: M-L
På ridskolan där jag red förr i tiden hade jag en sköthäst som inte var pigga alls ! De skötare som klarade av att rida med sporrar fick göra det på "sina" hästar , annars fick bara "dressyrtjejerna" rida med det. Jag tycker att det var fel, bara för att jag var skötare då betydde ju inte det att jag var bättre än alla andra!
Vore kul att höra vad ni tycker om det...

Svar nummer 7: 19 feb, 21:14 av: Lilleving
Jag undrar om det är så på många ridskolor, att skötarna liksom räknas mer i stallet än övriga elever. Om andra elever är avundsjuka på skötarna? I såna fall är ju det jätte tråkigt! Skötarna ska inte vara någon slags elit i en ridklubb, tycker jag. Ingen överklass. Det får inte vara så att skötarna liksom har första rätten till den häst de sköter! Anledningen till att ett skötarsystem finns, tycker jag, är att hästarna ska bli lite extra omskötta!
ps.Hör kanske inte till ämnet, men i alla fall...

Svar nummer 8: 19 feb, 22:32 av: Mia N E
Där jag rider får eleverna själva avgöra om de vill ha sporrar. Vilket innebär att alltför många tar på sig sporrar alldeles för tidigt. Synd om hästarna.

Svar nummer 9: 20 feb, 09:59 av: Magdalena
Som instruktör tycker jag att det eleven kan fråga om de kan ha sporrar och att det är upp till instruktören att avgöra om eleven är klar för det eller inte.
Ang. graman så verkar det som om exemplet ovan tyder på att de som använder den inte vet varför eller hur den skall användas. Jag rider just nu en omusklad arab som väldigt gärna går och böjer tjusigt på nacken, men för att hålla henne lågt blir det mycket bök, och man hinner inte med någonting annat, så jag har graman på (hänger nästan hela tiden löst!) för då känner hon att det inte är någon idé att protestera så hemskt. Sen i galoppen behövs den verkligen för att hålla ihop henne utan att behöva bli stark i handen. Gramanen är ett TILLFÄLLIGT hjälpmedel!!! Tyvärr använder de flesta gramanen som ett "dra ihop halsen" verktyg...

Svar nummer 10: 20 feb, 11:41 av: Sofia P
Sporrar har man väl för att kunna ge fina, exakta hjälper? Inte främst som framåtdrivande hjälp. Jag tycker det är bättre att smälla till hästen en gång med spöet om den inte går fram än att sitta och driva med sporrar hela tiden. Man ska ju inte behöva driva med skänkeln för att hästen ska fortsätta framåt utan att stanna utan den ska hålla igång "motorn" själv. Vad det gäller graman så blir jag också lite irriterad på det. Min häst är lätt i typen, men spänner gärna i ryggen så jag måste rida fram ganska länge tills hon slappnar av och sänker sig. Sedan går hon fint och det är inte så mycket att göra åt - hon blir bättre och bättre. I helgen var jag på kurs på ett flott ställe och där var minst två stycken med maffiga halvblod som från ridpassets början till ridpassets slut red på graman. Hästarna gick i en kort, ganska hög form med nosen lite bakom stundtals - inte en tillstymmelse till att få stretcha ut halsen eller ryggen varken i början eller slutet på ridpasset. Jag förstår överhuvudtaget inte varför de hade gramanen - hästarna visade ingen som helst bråkighet eller motsträvighet - de bara gick där snällt, hopdragna en timme. Mysko.

Svar nummer 11: 21 feb, 19:22 av: Annika
Jag håller med dig på sätt och vis. På den ridskolan som jag går på så finns det en grup som är väldigt duktiga och de rider med sporrar och de sitter stilla med benen. Om ni undrar någonting så kan ni skriva till mig.

MVH Annika


Svar nummer 12: 22 feb, 16:56 av: Krank
Där jag rider är det så att skötarna räknas mer än de övriga ridande. För att t.ex. få åka ut från klubben och tävla eller vara med i KM(!) eller ha sporrar måste man gå i en "träningsgrupp" och för att få gå i träningsgrupp så måste man sköta nån häst och dessutom bli "utvald" av nån ridlärare. Men det kan ju göras undantag för nån som har en mamma som är verksam inom klubben eller styrelsen!
Själv skulle jag gärna åka ut och tävla men jag har tyvärr inte tid att sköta nån häst (bor långt bort) och om jag ändå skulle göra det skulle jag säkert inte bli "utvald".
Jag funderar allvarligt på att sluta rida där men fortsätter bara för att min ridlärare är så bra!!

Svar nummer 13: 04 mar, 20:50 av: Markus Holst
naturligtvis skall vi tillåta att det rids med sporrar på ridskolorna, och det är instruktörens uppgift att avgöra vem som skall rida med sporrar, och när det skal göras. Det är oxå instruktörens uppgift att utbilda ryttarna i hur sporren skall användas.

På samma sätt är det med grammanen. dessutom är ju gramanen, vilket kan utläsas på i den här diskussionen, en sak som alla MÅSTE ha en åsikt om, oberoende om de har erfarenhet av det eller inte. Likadant så är graman en grej som man av nån anledning hänger på sin häst om man vill verka extra tuff. Det tuffa borde väl ändå vara att få hästen att gå bra?

Att neka till sporrar, graman, kandar, spö mm, är att göra det onödigt svårt för sig. Vi har många olika hjälpmedel inom ridsporten, och vi skall LÄRA oss hur de används, och sedan använda dem när det behövs. Tänk oxå på det, att bara för att man har t ex graman på, så är det inte sagt att den används. Hur många ridpass har vi inte burit med oss ett spö utan at använda det?


Svar nummer 14: 01 apr, 13:08 av: Mosan
Det beror väl på vad man har för en häst! Fast de flesta på den nivån klarar nog inte att rida ordentligt med sporrar. Men man ska ju inte rida med sporrar på vareviga häst jämt och ständigt!

Svar nummer 15: 29 apr, 08:42 av: sofia
En ridskolehäst, som troligen blir riden 2-3 timmar varje dag, bör slippa sporrar.

Svar nummer 16: 29 apr, 08:42 av: sofia
En ridskolehäst, som troligen blir riden 2-3 timmar varje dag, bör slippa sporrar.

Svar nummer 17: 29 apr, 08:42 av: sofia
En ridskolehäst, som troligen blir riden 2-3 timmar varje dag, bör slippa sporrar.

Rida med sporrar på ridskolor?

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.