Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Hästdiskussioner 1998 | Undermeny

Hästdiskussioner: aachengrimma??

Originalinlägg: 31 jan, 21:00 av: Zizzi
Vad är en aachengrimma? John Rickets undrar och jag har inte en flängaste aning. Är det en vanlig? Jag har en remontgrimma och pullargrimma på min häst, men det skulle i alla fall va kul att veta lite!

Svar nummer 1: 31 jan, 21:12 av: Britta
En aachengrimma är den allra vanligaste sortens nosgrimma nuförtiden. Det är den med dels en "hög" (engelsk) nosgrimma som spänns straxt nedanför kindbenen innanför sidstyckena, och dels en "låg" rem som spänns nedanför bettet. Den påminner litegrann om pullargrimman som ju, som du säkert (men kanske inte alla andra) vet löper i kors över hästens nosrygg med en "platta" mitt i krysset. Vad det är som gör att pullargrimman anses så mycket "skarpare" än aachengrimman vet jag (och säkerligen många med mig) inte, så det kanske du, som har en sån, kan upplysa om?

Svar nummer 2: 04 feb, 11:47 av: Jeanette
Pullargrimman anses väl inte så himla mycket skarpare än en aachengrimma vad jag vet. Anledningen till att den är något “skarpare” är att “plattan” trycker på hästens nosrygg (tryck på nosryggen använder man sig av på exempelvis hackamore).

Svar nummer 3: 98-02-25 av: Tove
Jag vill bara tala om min åsikt om nosgrimmor.
En nosgrimma (vilken som helst, så länge den drar ihop munnen på hästen) är det bästa sättet att slippa bry sig om hästens villkor. Att bara sätta ett snöre runt munnen på hästen och sen inte bry sig om vad den tycker om ditt ridsätt. Att hästen gapar är absolut inte anledningslöst. Den kan ha ont i munnen, tränset kanske sitter för hårt eller den har fel bett. Den vanligaste anledningen är dock att ryttaren verkar ha svårt att förstå att hästen känner minsta beröring i mungipan och eftersom det inte finns några som helst fysiska möjligheter att stoppa hästen i tyglarna så finns det heller ingen anledning att dra så hårt som många ryttare gör. Om hästen drar iväg och man måste stoppa den är det bara att rida in den på en liten volt så att det blir jobbigt för den att gå så fort. Eftersom jag förutsätter att de flesta kan rida sina hästar med vikt och skänklar i första hand skulle ni på detta sätt slippa ta i tyglarna och därmed inte behöva någon nosgrimma.

Lyssna på hästens signaler och ta reda på vad som är fel innan ni ber hästen hålla käften och lyda.


aachengrimma??

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.