Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Hästdiskussioner 1998 | Undermeny

Hästdiskussioner: Unghäst!

Originalinlägg: 98-01-29 av: Arabtjej!
Är det någon som vet hur mycket foder en 1,5-årig arab behöver? Skulle gärna också vilja få förslag på vad man kan "göra" med en såpass ung häst. Kan man börja longera och tömköra redan? Tacksam för svar!

Svar nummer 1: 98-01-29 av: Jenny
Vänd dig till någon foder rådgivare. Skulle kunna hjälpa dig lite men inte pracis på studs.
Det går bra att redan nu börja med longering och tömkörning på låg nivå men inte så att det blir tråkigt. Tvärtom så är det bra att börja redan nu då du kan öva in en del röstkommandon som kommer att underlätta i framtiden.
Lycka till!!

Om du vill ha lite hjälp med foder så kan du maila mig.


Svar nummer 2: 98-01-29 av: Katrin
Javisst kan du longera och tömköra, men ta det lugnt och bara korta pass. Du kan också börja vänja den vid träns och sadel och longergjord. När den vant sig vid att överhuvudtaget ha det på sig, kan den kan ha det på sig när du longerar, men fäst INTE longerlinan i bettet, utan ha kapson eller grimma utanpå. Träna 'visning för hand' gör du väl redan. Hur mycket foder den behöver beror på hur stor den är, hur mycket energi den gör av med när den leker i hagen, om den är inne i en växtperiod just nu mm så det går inte att säga generellt. Håll koll på hullet, är den tunn behöver den mer, är den tjock behöver den mindre. Lycka till.

Svar nummer 3: 98-01-29 av: My
Rent allmänt är lucernpellets/briketter bra unghästmat. Men för att veta mer exakt bör du låta analysera höet.

Svar nummer 4: 98-01-29 av: sofia P
Jag skulle vara försiktig med longeringen - det blir för påfrestande för unga hästar att gå mycket på en volt. Pyssla med hästen, led den, lyft hovarna osv., men jag tycker unga hästar ska få lite tid att vara unga och inte jobbas för tidigt.
En ska till: Unga hästar och föl är mer som barn i psyket än vuxna hästar och också av den anledningen tycker jag man ska ta det lite lugnt med "träningen".

Svar nummer 5: 30 jan, 09:14 av: Louise
Jag har en unghäst i samma ålder som din.
Jag går mycket på promenader, för att hästen ska få lite social träning. Nyttigt att möta skidåkare, barn på pulka, lösa hundar, traktorer och att kunna gå förbi kossor mm. Dessutom kör jag mycket förtroendeträning. Lär din häst att tänka efter när den blir rädd, och inte bara försöka fly. Kolla in horsemanship med Pat Parelli. Jättebra. Min häst följer mig som en hund, när vi är ute. Jag kan kasta jackan (och andra saker) direkt mot hästen (även huvudet)på flera meters avstånd, utan att hon blir rädd. Jag lär henne att gå över presseningar och andra läskiga saker som jag lägger på marken. Hon hoppar små hinder, diken mm stillastående. Ja, det finns massor att göra. Och när du ser att hästen börjar gäspa, så har du lyckats med din träning. Detta betyder att hon börjar använda sin "andra" hjärnhalva. Hästen använder oftast bara en, och det är i den som "flyktbeteendet" gömmer sig. Dessutom löshoppar jag på små hinder, jag åker transport till grannen. Sadel o träns kan du vänja henne med. Även transportskydd, täcken och allt annat som man behöver använda. Träna gärna på att öppna munnen också och lägg in lite godis där, så att den inte förknippar detta med avmaskning o tandraspning bara. Utan att det faktiskt kan vara bara gott att öppna munnen. Lycka till, och låt din fantasi flöda. Det finns massor som du kan träna på.
Tänk bara på att alltid vara konsekvent och ha tålamod. Börja vissla om du känner att du börjar bli irriterad för att den inte gör som du vill. Det är ett bra sätt att glömma irritationen på! Använd dig alltid av samma kommandon och röstlägen, så förstår den dig lättare även när du kommer upp på ryggen så småningom.

Svar nummer 6: 30 jan, 12:12 av: mia g
Tänk bara på att den är en bebis och att den växer.Skynda långsamt.

Svar nummer 7: 30 jan, 13:26 av: Lars i Uddevalla
Vad det gäller fodret:
Vi har ett antal araber och det varierar hur mycket dom behöver och klarar av att äta....
Vi ger våra unghästar 1/2 liter betfor (uppblött), mineraler enligt förpackningens rekommendation, någon dl vetekli, 1-1.5 kilo krossad havre, samt så mycket hö hästen orkar äta.
När jag skriver "klarar av att äta" menar jag så mycket att kraftfodret, havren, inte slår sig på hjärnan.
Det är väldigt personligt, från häst till häst.
Vissa lägger på sig lättare och bland våra hästar finns både lättfödda och någon som är svårare att få hull på.
Har du ett hingstföl så är det (kan det vara) besvärligare med havren då hormonerna kan få fart på hjärnan samtidigt men det märker du snart.
I övrigt skriver Louise bra ovan, lycka till.

Svar nummer 8: 04 feb, 20:03 av: läraren
Var försiktig med longering eller tömkörning på volt. Det sliter oerhört på inre fram. Jag har tyvärr själv förstört båda frambenen på min häst som då var fyra år. Man förlåter nog aldrig sig själv.

Svar nummer 9: 98-02-10 av: maria

Jag har också en unghäst. Han är ganska stor och har alltså fått mycket hö och kraftfoder.
Men när min veterinär var hos oss i förra veckan sa hon att det är viktigt att man inte ger unghästar mycket kraftfoder. Det räcker med några händer havre per dag. Däremot ska man ge mycket betfor och hö. Så nu har jag lagt om Tintos mat fullständigt.
Det är skrämmande att det är så mycket som man inte vet!
Lycka till med unghästen!

Unghäst!

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.