Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Hästdiskussioner 1998 | Undermeny

Hästdiskussioner: TT=Ridsportens Livets Ord?

Originalinlägg: 23 apr, 23:55 av: Josse
Det finns människor som sysslar med ngt.som heter T Team,verbalt försöker dom förklara vad dom vill och tycker och jag begriper inte ett skvatt.Dom är hästägare,som tydligen har till mål att försöka förstå hästen(och vem strävar inte efter det?)Men att däremot göra sin häst "glad" genom att övergöda hon/han,så att hästen skall gå och släpa på 60-80kg av fettma, kan väl inte göra varken ngn.häst eller mäniska speciellt glad? Är det ngn.vettig hästmänniska som kan ngt. ang.TTeam ?

Svar nummer 1: 24 apr, 08:37 av: Karin K
Jag vet inte så mycket om TTEam, men en sak vet jag och det är att övergödning INTE ingår. Vad jag förstår så är vitsen med TTeam att hästen glatt skall VILJA göra det du begär av den, istället för att du tvingar den som tyvärr ofta är fallet för många.

Svar nummer 2: 24 apr, 09:49 av: Anki
Jag har gått några Tteam-kurser och övergödning ingår definitivt inte. däremot så stämmer det som Karin K skriver, det är hästens egen vilja att lära sig saker som man använder sig av. Det går ju tusen gånger snabbare att lära hästen något om den är "med" på det. Sen finns det massor att lära sig inom Tteam Training, men det ska inte jag sitta och berätta om för det gör någon tränare inom Tteam bäst. Sök upp någon så får du de bästa svaren.

Svar nummer 3: 24 apr, 10:08 av: lena
På nätet finns massor om TTEAM ! Svenska TTEAM har bla en hemsida på http://www.rubin.se/tteam/ börja kolla där.... Har själv gått TTEAM-kurser i flera år och lärt mej massor jag haft nytta av. Däremot aldrig nåt om övergödning!

Svar nummer 4: 24 apr, 10:43 av: Sofia P
Läste något citat från en T-Team bok som handlade om att man kan utläsa hästars personlighet från deras huvudform, nosryggens böjning etc. Det finns säkert mycket bra inom T-team, men just det där är ju bara bullshit (ursäkta det dåliga språket). Har jag missuppfattat något eller tror folk verkligen på sådant? (jfr rasbiologiska institutet i Uppsala som var verksamt under 30-talet) Att man ska få hästen att vilja göra det man ber den om är väl självklart inom all ridning och hästhantering? Jag får nog låna hem en bok om det här och läsa på lite....

Svar nummer 5: 24 apr, 10:45 av: pp
Det borde vara självklart, men är det inte för alla tyvärr.

Svar nummer 6: 24 apr, 11:51 av: Putte
Sofia P har du hört talas om det där "urgamla" att om en häst har 3 virvlar i pannan ska man inte köpa den? (Lynnesfel)Det finns massor med såna saker som gamla hästkarlar kunde, men som tyvärr har försvunnit. Bland mina bekanta är det där välkänt och accepterat, och det skulle faktiskt inte alls förvåna mig om mycket av innehållet i den där boken stämmer! Jag har bara bläddrat i den, men den verkar, om inte annat, väldigt rolig! Jag försöker att rida mycket enligt Sally Swifts principer, och de fungerar alldeles utmärkt. Mina erfarenheter av Tteam är enbart positiva. Lugna avslappnade och glada hästar, centrerade balanserade och nöjda ryttare.

Svar nummer 7: 24 apr, 12:04 av: Sofia P
Men snälla nån - bara för att gamla hästkarlar trodde att ett visst antal virvlar betydde något behöver det inte stämma. Eller rättare sagt, det är ju självklart att hur en hårvirvel ligger inte är relaterat till humöret. Det finns ju också det gamla talesättet om antal vita ben på hästen. Tror någon här på det? Om man accepterar ETT enda av de där uttalandena om hästar som något annat än en kul skröna får man i så fall också acceptera alla konstigheter som fanns om att kroknäsor är lika med girighet och att vissa skallformer ger ett aggressivt beteende hos människor. Det läskiga (och sjuka) med den där TTeam boken var just att det presenterades som om det stämde och var vetenskapligt belagt. Mycket exakt beskrevs typ att hästen var nervöst lagd om den hade en djup grop över ögat. Usch, usch. Är det bara jag som ser det orimliga i detta? Jag tycker man kan se på en hästs ögon och hållning om den t.ex. är pigg, men det är ju en helt annan sak. Centered riding och Sally Swift osv har jag också bara goda erfarenheter av - det är lite därför jag tycker det är så synd att de måste blanda in sådant som för mig låter som gammal rasistisk smörja. Jag tycker det är viktigt att poängtera att på människor och självklart även hästar har skelettets form, hårfärg, hudfärg osv ingeting med intelligens, temperament och läggning att göra (som det faktiskt påstods i den där boken...). Ser man det som bara en kul grej, som astrologi, så är det väl OK.

Svar nummer 8: 24 apr, 12:07 av: Sofia P
Tillägg: Ursäkta att jag låter lite upprörd, men jag har judiskt påbrå och om någon läst vad rasbiologiska institutet skrev och också läst den där boken om hästars skallform så förstås ni nog ganska väl vad jag menar.....

Svar nummer 9: 24 apr, 17:19 av: Anki
I andra delar av världen har detta med hästars huvudform och utseende undersökts på 10 000-tals hästar och det har visat sig stämma förvånandsvärt ofta. Sen är det så att hästar ofta har olika karraktärsdrag och dessa tillsammans gör hela hästen. Det har också visat sig att hästar som har haft vissa karraktärsdrag som har blivit starkare med tiden p g a viss skötsel osv har utvecklat det utseendet också om man jämför med kort på hästen med ett par års mellanrum.

Svar nummer 10: 24 apr, 18:23 av: Smulan
Har själv gjort ett antal personlighetsanalyser på hästar, och ALLA stämde så gott som till 100%!!!

Svar nummer 11: 24 apr, 22:15 av: Fia
Det finns dom som hävdar att hästens färg påvisar temperamentet. Fuxar var eldiga, skimmlar tröga och bäst var bruna om jag minns det rätt.

Som med så många andra saker så ser man gärna det som stämmer med ens teorier och struntar i sådant som motsäger dem.

Något litet korn av sanning finns det väl i att utseendet och temperament/läggning har med varandra att göra. Men att se på enskilda detaljer och dra långtgående slutsatser är lite larvigt. Men visst, somliga läser horoskop andra spår o kort osv.


Svar nummer 12: 24 apr, 22:36 av: SH

Sofia
Detta med personlighets analyserna stämmer då på alla mina hästar, utan undantag.
Ang. ditt judiska påbrå, var STOLT över det.
Kram!
SH

Svar nummer 13: 25 apr, 16:17 av: lillan
För skoj skull,så gjorde jag en personlighets-analys på min häst.Gick då efter boken om antal virvlar,benställning osv,& vad märker jag??jo,allt om temprament mm stämde på min "pålle".Var då tvungen & kolla kompisens häst oxå,så att det inte bara var en slump att det stämde på min häst.& vad händer?jo allt stämde på kompisens häst oxå!!!!!
Säga vad man vill om TTeam,men jag tror på den.
tack för mej :-)

Svar nummer 14: 27 apr, 10:02 av: !

Jag fattar inte vad ni pratar om, vaddå TTeam?

Svar nummer 15: 27 apr, 11:05 av: Josse
Hela den här debatten är ytterligare ett bevis på flummigheten när det gäller att få reda på vad TTeam egentligen vill och menar.Är det en sammanslutning av "misslyckade" tävlingsmänniskor som skall hitta ngn.ny nisch att träffas och trivas.Det kan väl vara behjärtansvärt,men säg då att vi som har intresse av hästar men inte vill tävla vill ha en kamratorganisation,utan att linda in det i en massa flummigheter.Håller helt med Sofia P.

Svar nummer 16: 27 apr, 15:18 av: Sofia P
Jag förstår fortfarande inte hur ni kan ställa upp på att hästarns personlighet och läggning styrs av utseende och skallform när ni (Hoppas jag!) inte tycker det samma om människor. Vi är ju ganska närbesläktade däggdjur. Skulle någon som alltså tror på detta vilja vara så vänlig och förklara skillnaden?

TT=Ridsportens Livets Ord?

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.