Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Hästdiskussioner 1998 | Undermeny

Hästdiskussioner: Privat/Enskild väg

Originalinlägg: 21 apr, 08:31 av: Margareta
Är det någon som vet om man får rida på privat alt. enskild väg. Hästen kan ju inte förstöra så värst mycket på en grusväg! men det vore intressant att höra om det är tillåtet eller inte. Min dotter blev utskälld när hon red på just en sådan väg.

Svar nummer 1: 21 apr, 08:34 av: Putte
Nix. Det finns inget annat djur som trampar sönder så mycket som hästar. Det måste finnas skyltar, och det måste vara en privat väg som inte får några underhållsbidrag. It's a djungel...

Svar nummer 2: 21 apr, 08:41 av: Pia
Nej, du får inte rida på enskild väg men som Putte säger du måste ha en chans att veta att det är en enskild väg, antingen genom bom eller skyltar.

Svar nummer 3: 21 apr, 08:56 av: pp
Vad jag vet så får man rida på enskild väg som inte ligger på tomten, men om man kommer många eller tänker rida ofta skall man prata med ägaren först. Det kan ju vara en nylagd väg och då kan den skadas. Jag var med på en uteritt en gång och då ville ägaren att vi hellre skulle rida på tomten istället för på vägen just för att vägen var nygjord och inte hade packat sig ordentligt ännu och han ville inte ha massa små gropar i den.

Svar nummer 4: 21 apr, 10:40 av: akilles
Jag hittade den här texten i Svensk lagbok (som finns på nätet). Tyvärr hittade jag inte lag SFS 1997:620 som är betydligt senare skriven. Här kommer ett utdrag ur lagboken som jag tolkar som att det är allemansrätten som gäller. Jag tror att du har lika stor rätt att rida på en enskild väg som på en skogsväg, oavsett bommar och skyltar. Men oavsett det ska man ju alltid visa hänsyn och aldrig rida så man riskerar att förstöra för någon annan!
Här kommer ett utdrag ur lagtexten:
Lag (1939:608) om enskilda vägar
Författningen är upphävd genom SFS 1997:620
[Fakta & Historik] [Svensk Lagsamling]
1 KAP.
1 § Denna lag avser enskild väg, som för en eller flera fastigheter är till nytta vare sig för utfart, hemkörslor eller eljest.
.......
Denna lag skall icke verka rubbning av vad som finnes särskilt stadgat om rätt till väg eller om väghållningsskyldighet i vissa fall, ej heller inskränkning i den omfattning i vilken det enligt vedertagna allmänna rättsgrundsatser är lovligt för envar att färdas över annans ägor. Lag (1987:460).

Svensk lagsamling hittar du på adress:
http://www.notisum.se/rnp/sls/default.htm

Där kan man bl.a. få reda på följande.

32 § Hästfordon som under mörker förs på väg som inte är enskild eller på enskild väg som i större utsträckning används av allmänheten för trafik skall vara utrustat med
1. lykta, som kan visa vitt ljus framåt, fäst på dragaren eller på vänstra sidan av fordonet eller av dess last (framlykta),
2. lykta, som kan visa rött ljus bakåt, fäst på vänstra sidan av fordonet eller av dess last (baklykta),
3. en reflexanordning på sidan, som vid belysning återkastar orangegult ljus åt sidan, fäst på fordonet eller på dess last,
4. två reflexanordningar baktill, som vid belysning återkastar rött ljus bakåt, fästa på fordonet eller på dess last. Förordning (1985:381).


Svar nummer 5: 21 apr, 10:48 av: akilles
Sen finns det ytterligare en besvärlig sak som heter servitut. Vi har alltid fått rida på de här stigarna/badat på den här badplatsen därför har vi rätt att fortsätta med det. Dessa servitut kan till och med finnas inskrivna någonstans. Jag har varit med om att servitut används "mot hästägare" då man inte fått sätta upp en hage på sin egen mark ner mot ett vatten, just därför det alltid varit en allmän badplats. (OCH SÅNT TYCKER JAG ÄR OK!!!!)

Svar nummer 6: 21 apr, 10:55 av: Sofia P
Akilles och pp har helt rätt enligt min juristsambo. Lagtexten ska tolkas som Akilles tror. Det finns inget som heter enskild väg i Sverige för annat än fordon (bilar t.ex. - en häst är inget fordon) utan eftersom vi har allemansrätt får man rida överallt om man inte förstör marken. (Självklart inte på tomtmark eller sådda åkrar...) Tyvärr blir det ju hovspår och stigar blir ju faktiskt rätt upptrampade av hästar så har man en ogin markägare kan det bli problem. Dessutom TROR många markägare att de bara kan sätta upp en skylt om enskild väg och sedan får ingen gå där, vilket inte är fallet. En hårt packad grusväg kan man INTE hävda tar skada av hästar - håller man sig på den hårda grusen blir det ju inte ens några spår. Men man får inte rida sönder kanterna. För turridning och gruppridning regelbundet gäller ej allemansrätten utan man måste be om tillstånd av markägaren.

Svar nummer 7: 21 apr, 11:03 av: Zarah
Är det inte så att man räknas som ett fordon om man kör sin häst, men som fotgängare när man rider, eller är jag felinformerad. I bland är det en fördel att bo i en liten by i norrland, mina grannar/markägare brukar tipsa mig om olika trevliga ridvägar och nästan alltid på sin egen mark.

Svar nummer 8: 21 apr, 12:09 av: pp
Du räknas som fordon oavsett om du rider eller kör, däremot räknas du inte som MOTOR-fordon utan har ungefär samma status som en cyklist (fast du får inte rida på cykelbana)

Svar nummer 9: 21 apr, 12:18 av: akilles
Sofia P eller någon annan med juridikkunskaper hur är det med Zarahs fråga?
Jag har försökt läsa trafikförordningen, och om jag tolkar den rätt så räknas häst och vagn alltid som fordon (tillsammans med släpfordon, terrängsläp, efterfordon, sidvagnar, cyklar och övriga fordon). I §4 står " Bestämmelserna om trafik med fordon gäller i tillämpliga delar även den som rider eller som leder eller driver kreatur". Alltså räknas aldrig en ryttare som gående! Det är jag säker på! (Men om en ryttare leder en häst)??? Får vi rida på cykelväg (vi är ju inte motorfordon)?

Vägtrafikkungörelse (1972:603)
[Fakta & Historik] [Svensk Lagsamling]

Inledande bestämmelser
1 § Denna kungörelse gäller trafik på väg.
2 § I denna kungörelse används följande beteckningar med nedan angiven betydelse.
Fordon Anordning på hjul, band, medar eller liknande
som är inrättad för färd på marken och ej löper
på skenor. Fordon indelas i motordrivna fordon,
släpfordon, terrängsläp, efterfordon, sidvagnar,
cyklar, hästfordon och övriga fordon

Bil Motorfordon som är försett med tre eller flera
hjul eller medar eller med band och som ej är
att anse som motorcykel eller moped. Bilar
indelas i personbilar, lastbilar och bussar

Cykel 1. Fordon som är avsett att drivas med tramp-
eller vevanordning och ej är lekfordon
2. Eldriven rullstol som föres av den åkande och
är konstruerad för en hastighet av högst 15
kilometer i timmen

Personbil Bil som är inrättad huvudsakligen för befordran
av personer, dock högst förare och åtta
passagerare

Väg 1. Sådan väg, gata, torg och annan led eller
plats som allmänt användes för trafik med
motorfordon,
2. led som är anordnad för cykeltrafik,
3. gång- eller ridbana invid led eller plats som
avses under 1 eller 2
Förordning (1997:696).

3 § Kan i fråga om visst fordon eller viss fordonstyp ej med ledning av 2 § bestämmas till vilket slag av fordon som fordonet eller fordonstypen skall höra, prövas frågan av trafiksäkerhetsverket.
   Finns skäl att hänföra visst fordon eller viss fordonstyp till annat slag av fordon än som skulle bli fallet med tillämpning av 2 §, prövar trafiksäkerhetsverket fråga härom. Förordning (1979:783).


4 § Bestämmelserna om trafik med fordon gäller i tillämpliga delar även den som rider eller som leder eller driver kreatur.
   Som gående anses även den som åker skidor eller skridskor, den som för sparkstötting, lekfordon eller liknande fordon och den som leder, skjuter eller drar sådant fordon eller cykel, moped, barnvagn eller rullstol.
   En handikappad person som själv för rullstol anses som gående om han färdas med gångfart.
   Bestämmelser för visst slag av fordon gäller även chassi till sådant fordon. Förordning (1985:380).


21 § Vägrenen skall användas
1. vid färd med cykel eller moped när cykelbana saknas,
2. vid färd med fordon som är konstruerade för en hastighet av högst 30 kilometer i timmen eller som inte får föras med högre hastighet än 30 kilometer i timmen,
3. av den som för hästfordon, rider eller leder eller driver kreatur.
Om det behövs för att underlätta framkomligheten för annan trafik, får vägrenen användas även vid färd med andra fordon. Förordning (1985:380).


Svar nummer 10: 21 apr, 12:57 av: pp
Finns det anvisad ridväg (blå skylt) så måste du använda den, annars skall du ut i trafiken, hur idiotiskt det än är. På cykelbana och gångbana får du INTE rida.

Svar nummer 11: 21 apr, 13:02 av: Sofia P
Hmm, sambon måste kolla upp en del av detta. Häst med ryttare är inget fordon, men lagen tillämpas på dem som om det var ett fordon i vissa fall, liksom om man leder. Häst o vagn är ett fordon, men förstås inget motor-fordon. Om en väg har skylt med motorfordonstrafik förbjuden (rund ring med överstruken bil+MC) får man alltså rida, leda och köra häst och vagn. Om en väg har fordonstrafik förbjuden (gul med röd ring) får man inte köra häst o vagn där. Frågan är om man får rida där. Får man inte cykla lär man inte få rida heller. Så långt vägar - utanför vägnätet är det en annan sak. Ett av problemen med detta är att man inte får sätta upp vägskyltar om t.ex. privat väg eller fordonstrafik förbjuden utan tillstånd hur som helst, så många skyltar är egentligen inte giltiga. Men jag får be att få återkomma om detta (t.ex. om man får köra på enskild väg) i morgon när min sambo slagit upp det. Han har tydligen annat att göra på jobbet just nu än att undersöka våra hästjuridiska problem :-).

Svar nummer 12: 21 apr, 13:06 av: akilles
Sofia P> Du får vara snäll mot sambon. Ge honom frukost på sängen, passa opp och så där så han får lite mer tid........ :-)
(Tacka honom för tidigare svar)

Svar nummer 13: 22 apr, 08:27 av: Sofia P
OK, så här är det. Cykelbana får man inte rida på eftersom det är påbjudet för cyklar där. På enskild väg gäller följande: Generellt på enskild väg får man köra bil, rida eller vad man vill. Markägaren har dock rätt att förbjuda MOTORfordon, men då måste han sätta upp en skylt med motorfordonstrafik förbjuden. FORDONStrafik förbjuden (dv.s förbud mot bilar, rida, leda, köra häst..) kan BARA beslutas av kommun eller polis eftersom det är en inskränkning i allemansrätten. Är det fordonstrafik förbjuden (gul skylt med röd ring) får man inte rida, inte köra, inte leda häst. Ofta sätter markägare upp fordonstrafik förbjuden skylt utan tillstånd - detta kan man kolla med kommunen - och i så fall kan man strunta i skylten. Alltså: precis som på allmän väg är det skyltningen som gäller, bara enskild väg-skylt betyder inget annat än att man inte får fördärva vägen. Och man bör vara skeptiskt till Fordonstrafik förbjuden-skyltar eftersom de ofta är ogiltiga. Det gäller samma regler för körning, ledning och ridning av häst.

Svar nummer 14: 22 apr, 08:29 av: Sofia P
En ska till: privat väg finns det egentligen inget som heter. Enskild väg är väg som inte underhålls av staten (ungefär).

Svar nummer 15: 22 apr, 08:34 av: akilles
Tack för bra svar. Detta ska jag klippa ut och sätta upp i stallet!

Svar nummer 16: 22 apr, 10:59 av: Margareta igen!!!
Tack för svaren, jag skall också sätta upp dem på stallväggen.

Svar nummer 17: 22 apr, 16:37 av: KarinMK
Stor tack till Sofia + sambo - en fråga bara - gäller ovan även om vägen ligger inom 75m från ägarens hus eller längre bort fast med fri sikt? Där gäller väl inte allemansrätten eller hur?

Svar nummer 18: 23 apr, 10:33 av: Sofia p
Det finns inga absoluta meter i närheten av hus där allemansrätten tar slut utan det beror på terräng och hur bebyggelsen ser ut. Bor man i Skåne har man kanske flera hundra meters fri sikt över fälten, så det går heller inte att ha som riktmärke. Bara för att en enskild väg går nära ett hus (kan den göra i äldre bybebyggelse t.ex.) så behöver det inte betyda att man inte får rida där. Enklast tycker jag är att jämföra med om man skulle vara ute på landet och gå eller cykla. Skulle du gå eller cykla nära huset? Då kan du också rida där. Är det tveksamt tycker jag man frågar husägaren om han/hon störs och så får man väl visa rimlig hänsyn. Vad som anses som tomt och FÖR nära ett hus är ju ganska relativt. Man bör förstås också skritta förbi hus om de ligger nära.

Svar nummer 19: 24 apr, 12:04 av: Anna
Redde ni ut det där med om ett ekipage räknas som fordon eller inte? Jag har läst mig att det är så!? Det är ju därför vi tvingas att rida i trafiken fast cykelbanor eller gångvägar ofta är säkrare.

Privat/Enskild väg

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.