Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Hästdiskussioner 1998 | Undermeny

Hästdiskussioner: HÄSTAR

Originalinlägg: 20 apr, 17:48 av: LINN
JAG UNDRAR OM DET FINNS NÅGON I DET HÄR LANDET
SOM VAD MAN KAN HITTA PÅ NÄR MAN SKA RIDA,OM MAN
INTE HAR ETT RIDHUS OCH,NU NÄR DET ÄR SÅ TRIST
VÄDER

Svar nummer 1: 20 apr, 19:07 av: ida

use your imagination!! nån sketen liten rid bana måste ni väl ändå ha!! hitta på lite skojsiga saker. rid lite i skogen nu när det är fuktigt å mjukt på marken. sätt upp nåra kryss på en stig, rid dressyr på ridbanan... allt!! om jag hade egen häst så skulle jag aldrig ha några problems me å hitta på vad jag skulle gjöra, utan snarare tvärtom!!!!!! När du väl har ridit så tycker jag att hästen gott å väl kan få bli lite om pysslad. putsa å gno tills han blänker, smörj lite på sadel å träns, städa i boxen, ta bort ev. spindelväv, tvätta ur vatten koppen å krubban, å skura box väggarna. hare så skoj me din häst å hoppas du har det kul me din häst!!/ida(som antagligen verkar väldigt avundsjuk på alla lyckliga hästägare, å det stämmer oxå....) hej då!!!!!!!!!
PS. föressten så ska våren faktiskt komma snart säger dom. (om man nu kan lita på det...DS!!

Svar nummer 2: 20 apr, 19:56 av: Anneli S
När jag känner sådär (vilket händer då och då) så brukar jag alltid tänka på ULLA HÅKANSSON!

Denna fantastiska människa har ingen ridbana eller ridhus. Hon tränar sina dressyrhästar i skogen. Man får väl anse att hon klarar sig ganska bra ändå. Jag läste ett reportage om henne och där sade hon ungefär "jag kan ju lika gärna lägga en volt runt ett träd som i ett ridhus".

Jag blev rätt peppad av detta och beslöt att försöka rida in min 4-åring i skogen. I Ridsport kunde jag läsa att man gjorde så på militärens tid, vilket resulterade i mycket hållbara hästar. Sagt och gjort: efter att hästen blivit van vid ryttare samt lärt sig gå, stopp och vänd (men det sista var knappt) så bar det av ut i skogen, naturligtvis tillsammans med andra hästar.

Nu är väl riden sådär fyra månader (tre i höstas, uppehåll under vintern och igångsatt igen för en månad sedan) och kan trava skritta och galoppera (börjar nu få kläm på höger/vänster galopp) samt kan göra riktigt fina skänkelvikningar över vägen. Han kan även göra framdelsvändnig, visserligen är den långt ifrån perfekt, men det går åt rätt håll. Ställande tygeltag har vi lärt oss med hjälp av träden i skogen. Först i förra veckan gav vi oss in på ridbanan igen.

Så i princip tycker jag att man kan göra ungefär samma arbete när man rider ut som på ridbanan om man har hyfsad terräng. Träna sidvärtsrörelser och galoppfattningar går utmärkt på grusvägar. Ryggningar och tempoväxlingar likaså. Vidare så kan man ju alltid klättra. Om det bara finns asfalt där ni bor så är det ju nyttigt att skritta långt på asfalt. Rörelser kan man träna ändå. Träna att verkligen rakrikta hästen - det är svårt!

Hoppas att du har fått lite idéer!


Svar nummer 3: 20 apr, 21:32 av: Frida
Är det nyttigt att skritta långt på asfalt? Varför?

Svar nummer 4: 21 apr, 14:14 av: Lotta
På asfalt kan man bara skritta, där är underlaget jämnt och stabilt. Om man skrittar mycket, det är då lättast att få hästen att gå i rätt form dvs,
att trampa under sig och slappna av och att bära sig själv, därför håller jag med om att det är bra att skritta långa sträckor. Asfalt är "bra" för att där är underlaget hårt och de flesta hästar,
som jag vet i alla fall, är vana att skritta på hårt underlag om du däremot viker av in på en mjuk grusväg så kanske hästen vill öka farten lite och då är det kanske inte lika lätt att få den att gå avslappnat.

Svar nummer 5: 21 apr, 15:31 av: Putte
Att skritta på hårt underlag är stärkande för senor och leder. Och att stärka sin häst är aldrig fel! Träna ökad skritt. Samlad skritt. Hästen får jobba ordentligt fast den "bara" skrittar. Trist väder? Än sen då? Klä på dig och ev hästen. Rid i skogen, precis som Anneli S skriver.

HÄSTAR

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.