Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Hästdiskussioner 1998 | Undermeny

Hästdiskussioner: Att trava på asfalt

Originalinlägg: 21 apr, 10:46 av: Martina
Är det någon här som brukar trava på asfaltvägar? Jag har inte gjort det själv men nu börjar de göra om alla gamla grusvägar så det finns snart inga möjligheter att trava om man inte gör det på asfalt eller i skogen. Jag har bara skog och vägar att rida på + en liten hage som inte går att använda när det är vått ute.

Svar nummer 1: 21 apr, 11:30 av: Lotta
Detta är naturligtvis ej att rekommendera. Efter
som asfalten är så hård och stum så sliter det enormt på senor och leder i hästarnas ben! För att inte tala om olycksrisken! Asfalt är halt om man har hästen skodd, tänk då hur risken ökar när det x-vis är fuktigt ute eller när det har regnat.

Svar nummer 2: 21 apr, 11:34 av: Norpan
Inte trava men skrittar brukar jag göra och när jag tränar jag för distans men nu överdriver jag ju inte utan det är bara några få steg.

Svar nummer 3: 21 apr, 11:36 av: Maria
Man ska aldrig trava på asfalten om man inte vill slita ut hästen, eller göra så att benen inte håller, när en häst springer på asfalten så bränner det kring hovarna.

Svar nummer 4: 21 apr, 11:45 av: Lotta
Vaddå bränner om hovarna? Om den är oskodd ja? eller?

Svar nummer 5: 21 apr, 11:59 av: Liselott
Om man succesivt vänjer hästen vid hårt underlag kan det faktiskt vara uppbyggande för hästens ben. Fälttävlanstyttare använder denna metod kanske ett par dar i veckan. På ett stumt underlag tränas hästens senor upp och benen blir starkare och klarar påfrestningar bättre.
I början bör man bara skritta kanske en kvart då och då på asfalt men allt eftersom benen blir starkare kan man utöka och till slut även trava korta sträckor på asfalt, men då i ett mycket lugnt tempo.
Var noga med att kolla benen så att dom inte blir varma och galliga, då får du kanske dra ner lite på asfaltträningen. Man annars kan det som sagt vara bra med lite ridning på hårt underlag, men var noga med uppbyggnaden.
Mvh/Liselott.

Svar nummer 6: 21 apr, 12:29 av: bara_ett_tips
Kan man tänka sig att det finns speciell skoning som skonar benen om man rider mycket på stumt underlag? Kanske värt att fråga hovslagaren!

Svar nummer 7: 21 apr, 12:52 av: Dubbel Annika
Håller med Liselott, våra fälttävlanshästar tränas ngn dag/vecka med trav på asfalt för att
stärka senorna. Detta har dock varit en lång förberedelse och efter träningspasset använder vi
lera under natten för att inte skada ska uppstå.

Svar nummer 8: 21 apr, 13:49 av: Martina igen!!
Tack för alla svar. Jag har faktiskt tänkt på att försöka sko med öllöv (gummisko) nästa gång, tror ni att det skulle göra det hela bättre eller sämre?

Svar nummer 9: 21 apr, 14:32 av: Sofia P
Gummiskon fjädrar, men griper å andra sidan fast i asfalten på ett sätt som inte är bra. Hoven ska glida lite när den sätts ned. Det finns en diskussion om detta på någon tidigare Hästdiskussion. I alla fall skoddes våra ponnyer med sulor som dämpning och jag läste en gång i Min häst att högvakten rider (red?) med sulor eftersom de går mycket på asfalt. Sedan finns PG-beslag (heter det så?), som säkert någon annan här kan berätta om. Varför går det inte att rida i skogen? Att regelbundet använda asfaltvägarna för hästens dagliga motion är ingen bra idé. Har du funderat på att höra med kommunen eller markägaren om ridvägar eller kanske byta stall? Om du har en sjysst markägare kan du kanske få rida i åkerkanter?

Svar nummer 10: 21 apr, 15:03 av: Anette
Liselott och Dubbel Annika har rätt angående trava på asfalt. Sofia har rätt angående öllöv, gummisko. Du bör undvika gummiskor. Trava du på slät asfalt inte i backar då det är lite halt, men använd vanliga skor och bygg upp träningen lite i taget. lyck till.

Svar nummer 11: 21 apr, 15:50 av: Bettan
Bra fråga ! Satt just igår och funderade på samma fråga.
När jag rider så travar jag aldrig på asfalt men jag har en gammal tålig shettis som jag kör och då brukar jag trava på asfalt ibland, hon verkar inte må dåligt av det för det är bara korta sträckor men nu är det såhär att jag LÄSTE en gång i en bok att man ska aldrig trava på asfalt för då kan senorna sprängas (!), jag har aldrig läst det någon annanstans så det tar jag med en nypa salt. Och sen så visste jag inte att det skulle vara jobbigt att skritta på asfalt för det gör vi jämt, på våren när det inte är snö på vägen och vägarna inte tinat fram i skogen så skrittar vi på asfalten (finns ingen annanstans att vara) och det kan bli 8-9 km ibland. Så har jag gjort under 5 år...kan det vara dåligt ???

Svar nummer 12: 21 apr, 16:35 av: Nicky
Det är absolut inte farligt att rida på asfalt så länge det görs med förstånd. Hästen måste gå avslappnat och i rätt form, då fungerar faktiskt den här sortens träning som uppbyggande på senor och ligament. Tänk bara på de hästar som tävlar distans, de ska kunna gå flera mil på stenhårt underlag utan att ta skada! I England är det väldigt vanligt att man tränar hästarna på asfalt i både trav och skritt. Själv har jag inga speciella träningspass på asfalt, men för att komma till vissa av våra ridvägar behöver jag skritta ca 2 km ”enkel resa” på asfalt och det tycker jag bara är bra för hästarna.

Svar nummer 13: 21 apr, 19:17 av: Maja
Hej!
Man kan trava på asfalt om hästen långsamt tillvänjts. Annars INTE. Precis som Liselott sa. Det är bra att stärka senor och skelett. Skelettet liksom musklerna är levande vävnad, men det förnyas mycket långsammare. En muskel som man arbetar i topp, strax över förmågan ibland medvetet, brister. Sedan krävs vila (eller lugn ritt) en dag och muskeln växer sig starkare till nästa tillfälle. Det är precis så muskelbyggning och nautilus fungerar. På samma sätt kan man anstränga skelett och senor, så att de blir lite överansträngda och får växa sig starkare. Kroppen reagerar på detta sätt, blir starkare när det finns ett krav på att den skall bli det. Men om man verkligen överanstränger får det inte alls den effekten, istället blir hästen/människan utsliten och skadad. DÄRFÖR SKALL MAN ALLTID VARA FÖRSIKTIG NÄR MAN TILLVÄNJER HÄSTEN TILL ATT TÅLA HÅRT UNDERLAG. Innan man kan trava på asfalt skall man ha skrittat mer och mer och det kan handla om så mycket som ett år. Så brukar du skritta på asfalt kanske du kan trava några hundratal meter några gånger i veckan. Om man tränar medvetet kan man t.o.m. stärka hästen så att den kan galoppera på asfalt. Det sker ju inom distansen. Här handlar det dock om hästar som haft ett livslångt tränande, väl över sin tioårsdag. En rätt tränad distanshäst är ju en som håller långt upp i åren, de flesta med framgång är gamla.
Hälsning Maja

Svar nummer 14: 21 apr, 21:47 av: Anna
Jag har hört att det inte alls är så farligt att trava på asfalt. Utan att det farligaste faktiskt är, tro det eller ej, grusvägar. De kan vara både hårda och så är det ju stenarna som kan fastna i hovarna.

Svar nummer 15: 22 apr, 21:25 av: Maja
Just som Anna säger. Större stenarna på grusvägar kan hästen trampa på med sulan och få stengallor (blåmärken, alltså blodansamlingar).
Hälsning Maja

Svar nummer 16: 24 apr, 12:08 av: Anna
Jag jobbade som kusk en sommart och körde fjordingar med turister på stan. Vi hade en sorts sulor som buktade utåt så det blev som en "fjädring", dom verkar bra men jag har inte sett dom sen dess så jag vet inte var dom finns. Hovslagar´n borde veta.

Svar nummer 17: 24 apr, 14:32 av: Maja
Anna,
Det låter som om dom hade PG-beslag. Det är det många inom distansen som använder också, men det är svindyrt. Men självklart värt det om man skall rida mycket på hårt underlag.
Hälsning Maja

Att trava på asfalt

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.